|  2007-09-11, 10:14 | #211 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-01 Lokalizacja: Elbląg 
				 | 

Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

A co z gośćmi, którzy przychodzą wraz z osobami towarzyszącymi, jak wtedy rozwiązać sprawę winietek. Czy zapytać się o personalia tych osób?

__________________ ...Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem... http://suwaczki.waszslub.pl/img-2007092200400430.png Krzysztof Myszkowski LENKA JEST JUŻ Z NAMI - 15.06.2009 21.45 - 2990 g i 53 cm NAJKOCHAŃSZEGO SZCZĘŚCIA | 
|     |   | 
|  2007-09-11, 10:46 | #212 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Cytat: 
  tak będzie bardziej elegancko, a i dana osoba poczuje się doceniona, gdy na stole zamiast bezosobowego "osoba towrzysząca" znajdzie swoje imie i nazwisko  ja tak właśnie robiłam, dzwoniłam do znajomych którzy mieli przyjśc z osobą towarzysząca i oni podawali imie i nazwisko, (winietki robiłam sama 3 dni przed weselem) kilka dni przed imprezą wszyscy zazwyczaj już wiedzą z kim przychodzą | |
|     |   | 
|  2007-09-11, 11:06 | #213 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 Winietki też sama robiłam, pisałam, drukowałam, wycinałam...  ale wszystko wyszło super. Powodzenia!! | |
|     |   | 
|  2007-09-12, 02:58 | #214 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Dot.: Usadzanie gości

A ja się cieszę, że u nas winietek nie będzie. Na samą myśl o nich przechodzą mnie ciarki. Czasem ustawienie gości według swojego scenariusza nie zawsze sie sprawdza i osobiście wolę jak każdy usiądzie tam, gdzie będzie sie czuł najlepiej.    
				__________________ Zmieniaj swoje życie   | 
|     |   | 
|  2007-09-12, 09:13 | #215 | 
| Zadomowienie | 

m.a.r.t.a. - troszkę racji masz, nie usadzanie gości też ma swoje zalety - np. nikt się na Ciebie nie obrazi że usadziłaś go tylem do sali, ale niezbyt elegancko wygląda wejście - goście zamiast ustawić się na środku wypić szampana i zaśpiewać 'sto lat' młodej parze to pędzą za stoły pozajmować miejsca a i tak czasem dla kogoś zabraknie  by siedzieć przy znajomych bo ktoś już się tam wepchnął pierwszy... Tak źle i tak też niedobrze. Z dwojga złego my wybraliśmy winietki, stwierdziliśmy że i tak zawsze jest ktoś komu się nie dogodzi i będzie niezadowolony a przynajmniej my będziemy mieli pewność że przy naszym stoliku będzią tylko Ci których najbardziej lubimy.

| 
|     |   | 
|  2007-09-12, 10:09 | #216 | ||
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Kto gdzie siedzi na weselu?

Cytat: 
  Koleżanka opowiadała mi, że była na weselu na którym goście byli rozsadzenie według uznania pary młodej i goście nie byli wcale z tego powodu zadowoleni  Uwazam, ze kazy niech sam decyduje gdzie chce siedziec. Cytat: 
 Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2007-09-12 o 17:18 Powód: post pod postem | ||
|     |   | 
|  2007-09-12, 10:24 | #217 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 Jeśli chcesz usadzać gości to kierujesz się tylko i wyłącznie tym kto z kim się lubi - tak mi się przynajmniej wydaje i to nie jest faworyzowanie, bo nie sądzę np. żeby moja ciocia którą bardzo lubię chciała siedzieć między młodzieżą koło mnie, pewnie wolałaby siedzieć koło swojej siostry i innych cioć i wujków... | |
|     |   | 
|  2007-09-12, 10:32 | #218 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-07 
				 | 

Angie144 zgadzam się z Tobą w 100%   I u nas też bedą winietki   
				__________________  31.10.2008  Aniołek [*] 12.10.2011 - 16 tc | 
|     |   | 
|  2007-09-12, 11:44 | #219 | 
| Wtajemniczenie | 

ja spotkałam się z określeniem na wizytówce "osoba towarzysząca"- ale przyznam ze dziwacznie to wyglądało

|  2007-09-12, 19:53 | #220 | ||
				 | 

Cytat: 
  Zawsze widziałam taką zasadę. Po toaście kelnerzy, czy para Młoda mówiła:" Zapraszamy rodzine X na lewo Y na prawo." coś w tym stylu i każdy spokojnym krokiem szedł usiaść.  Cytat: 
  pozdrawiam serdecznie 
				__________________ Zmieniaj swoje życie   | ||
|     |   | 
|  2007-09-12, 20:16 | #221 | 
| Zakorzenienie | 

Jestem już po i mogę powiedzieć, jak się spisały wizytówki. Nasze rozsadzenie gości było strzałem w 10. A wizytówki zostały zabrane przez większość gości na pamiątkę   
				__________________ Jasiek  http://suwaczki.maluchy.pl/li-37374.png  Misiek  http://suwaczki.maluchy.pl/li-68374.png   | 
|     |   | 
|  2007-09-12, 21:17 | #222 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: Przylądek Zieleni 
				 | 

Winietki są dobrym rozwiązaniem, kiedy nie zna się nikogo oprócz pary młodej. Nie trzeba się bić o miejsce, wiadomo para młoda usadza gości i wybiera zazwyczaj zbliżonych wiekiem. Super rozwiązanie, gorzej jak w rodzinie ludzie zaczynaja narzekac, że ciocia Krysia siedzi za daleko...    
				__________________ | 
|     |   | 
|  2007-09-13, 08:12 | #223 | ||
| kosmitka Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 

__________________ mama  Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce... | ||
|     |   | 
|  2007-09-13, 08:31 | #224 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Winietki są wg mnie bardzo praktycznycm i korzystnym rozwiązaniem. Wiemy kto się zna i lubi np. znajomi, koleżanki z pracy, rodzinka (możemy rozsadzić osoby, które za sobą nie przepadają), a osoby, które nie znają praktycznie nikogo poza nami możemy usadzić obok osób w podobnym wieku i o zbliżonym "temperamencie". A bez winietek takie osoby mogłyby przez przypadek usiąś między ciociami i babciami i byłoby wtedy fatalnie

| 
|     |   | 
|  2007-09-13, 08:44 | #225 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 
				 | 

Cytat: 
  a co jak ciotka umyśli sobie siedzieć w zarezerwowanym miejscu? przegonisz ją? przecież każdy ma siedzieć gdzie mu wygodnie .... a w ogóle jak to ma wyglądać? postawisz karteczkę "zarezerwowane", albo będziesz przeganiać osoby które wg ciebie nie powinny tam siedzieć? będzie to nieeleganckie; tak jakbyś faworyzowała znajomych bo troszczysz się o miejsca dla nich, a rodzina niech się zabija o miejsca   czy zupełnie nie znacie swoich gości i nie potraficie rozplanować miejsc? owszem trzeba na to poświęcić czas i zrobić to sensownie i często nie jest to proste, ale czy to naprawdę taki problem? ale owczywiście jeżeli ktoś rozsadza gości zupełnie bez pomysłu to niech sobie faktycznie daruje..... 
				__________________ . .  Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.   | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2007-09-13, 08:57 | #226 | ||||
| kosmitka Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

Cytat: 
 A jak nie rozumiesz takiego sposobu myślenia - to po co taki potok przykrych słów? Wystarczy nie zabierać głosu ...  Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 

__________________ mama  Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce... | ||||
|     |   | 
|  2007-09-13, 09:00 | #227 | ||
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-04 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
 przed naszym weselem, razem z TZ i naszymi mamami usiedliśmy we czworkę i rozsadziliśmy gości w jeden wieczór, nasze mamy usadzały gości "starszych", czyli ciocie wujkow, babcie, a my z TZ naszych rówieśników- kuzynostwo, rodzeństwo, przyjaciele itp. usadzanie było na zasadzie, kto z kim się zna, kto z kim się przyjaźni/lubi, nie było problemów a na weselu wszyscy byli zadowoleni po prostu trzeba sprawę przemysleć i nie robić tego samemu tylko najlepiej z rodzicami   | ||
|     |   | 
|  2007-09-13, 09:57 | #228 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2004-05 
				 | 

Cytat: 
 nie uważam że moja wypowiedź była niegrzeczna, stwierdziłam że ja nie rozumiem takiego sposobu myślenia, a nie że uważam go za zły, głupi czy co tam jeszcze, może dalszą moją wypowiedź odebrałaś zbyt "osobiście"; przeczytałam że winietek nie planujesz ale myślisz o rezewacji; jedno i drugie prowadzi do usadzenia gości przez was (organizatorów wesela), a dodatkowo rezerwacja wypadnie dość nieelegancko. teraz doczytałam że jesteś za winietkami, ale Twoja mama się nie zgadza.... może powinnaś uzmysłowić jej zalety takiego rozwiązania? ja zrobiłam tak - napisałam sobie nazwiska gości, pary połączyłam i zaczęłam kombinować. Początkowo usadziłam rodzinami, ale nie wychodziło więc spróbowałam inaczej "starsza" rodzina osobno, młodzi (kuzyni i znajomi) osobno i jakoś się udało... Zaangażuj TŻ do pomocy, a może teściową ? Podpowiedzą kto z kim się nie pogryzie. pozbieraj osoby "zaprzyjaźnione"w kupki a potem spróbuj to wszystko porozsadzać. Nie wiem jakie masz ustawienie stołów i ile ich jest, jakie proporcje wiekowe trudno więc coś zasugerować. Zrób to na próbę, jeżeli uda Ci się fajnie poukładać może mama się przekona. 
				__________________ . .  Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.   | |
|     |   | 
|  2007-09-13, 13:46 | #229 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-07 
				 | 

Mimo niektórych ktyrtycznych uwag pozostaję przy winietkach - moi rodzice jak i przyszli teściowie są za więc i my też. Przy 200 osobach może powstać zamiesznie i luki w usadzaniu, a nie mam zamiaru angażować moich rodziców w usadzanie gości. Mam 11 miesięcy na dokładne usadzenie gości.   Powodzenia dziewczyny  i nie kłócic się   
				__________________ Góra 12.03.2009 - finito 08.10.2010 Dół 28.04.2009 10.02.2013 - Insanity - restart   | 
|     |   | 
|  2007-09-13, 13:53 | #230 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Ja mam do usadzenia ok.160 osób i tylko tydzień. Trochę mnie to przeraża, ale myślę, że mi się uda z pomocą Narzeczonego i rodziców. Troszkę się przy tym posprzeczamy pewnie, ale damy radę    | 
|     |   | 
|  2007-09-13, 14:39 | #231 | 
| Raczkowanie | 

A co jeśli mamy stół w kształcie litery L? Gdzie ma siedzieć para młoda? Chyba najlepiej by bylo gdzies na środku dłuzszego ramienia ale rodziny mojej i tż jest równo po 19 osób i byłoby wtedy jakoś niedobrze bo z jednej strony od mlodych byloby wiecej miejsca niz od tej drugiej... naszych przyjaciół chciałabym posadzic jakoś blisko na przeciwko nas i nie wiem teraz czy rodziny sadzać osobno czy tez my i przyjaciele razem a rodzice babcie ciocie z obu stron tez razem w drugiej częsci stołu..  To trudniejsze niż sądziłam... | 
|     |   | 
|  2007-09-14, 13:08 | #232 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-07 Lokalizacja: Lublin/Warszawa 
				 | 

a ja na weseluz winietkami siedzialam z towarzystwem "mlodym" pzry stole Panstwa Mlodych i powtarzam-nie bylam szczesliwa! Wolam siedziec ze starszymi ciotkami bo je znalam a tego towarzystwa w ogole nie! A ze byli to ludzie ok 5 lat młodsi i znający siebie nawzajem -nie bawilismy sie za dobrze:/Jakos inni goscie ze stolikow"ciociowych" nie mieli ochoty ustępować miejsc wiec nie moglismy zmienic  a jak bywalam na weselach bez winietek to i tak przy Mlodych zawsze siedzieli ich najblizsi znajomi ,albo mlodsza rodzina -zawsze! wiec nie bylo problemu z biciem sie o miejsca -jak opisujecie-chbab ze ja mam bardzo kulturalna rodzine i znajomi tez maja kulturalne rodziny bo ani o miejsca sie nie bilia ani w ogole(choc bywalam tez na wiejskich weselach na ktorych podobno potrafia sie pobic-)ja nie mialam takich doswiadczen-dlatego u mnie nie będzie winietek | 
|     |   | 
|  2007-09-15, 09:10 | #233 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-06 Lokalizacja: Anglia 
				 | 

ja tez juz zdecydowalam ze nie robimy winietek na 32 osoby to jakos sie chyba sami usadza  najwyzej mama przyjdzie z odsiecza i ich pogodzi jakby sie bic o miejsca chcieli   
				__________________ Nawet w najskrytszych marzeniach nie śniliśmy, że będziecie tacy cudowni ...  Bliźniaki - Tymuś i Szymuś są już z nami od 17 marca 2009   | 
|     |   | 
|  2007-10-21, 00:08 | #234 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2006-11 
				 | 

Ja początkowo chciałam robić winietki. Lubię ład i porządek, a do tego ładnie ustawione winietki na stołach też dodałyby miejscu uroku. W moim przypadku okazało się to jednak niemożliwe, bo: - nie miałabym kiedy rozstawić winietek. Sala na wesele była przygotowywana przez obsługę restauracji w sobotę rano. - przymierzałam się do grupowania ludzi, po czym po wstępnych koncepcjach dowiedziałam się, że znajomi których wrzuciłam do jednej grupy za sobą nie przepadają (a ja byłam przekonana że jest odwrotnie  ) - na dwa dni przed ślubem dostałam telefon, że 3 osób nie będzie - musiałabym reorganizować cały swój układ... - ba! na dzień przed ślubem nowy chłopak mojej świadkowej "skręcił nogę" (taaa jasne  )... więc już przy naszym 6-cio osobowym stoliku zrobił sie zamęt  A zamieszania z usadzaniem gości nie było, ponieważ zdecydowaliśmy, że będziemy przyjmować życzenia na sali. Tak więc weszliśmy na salę, wznieśliśmy toast, ludzie ustawili się w kolejkę i ci, którzy byli już po, spokojnie, pojedynczo zajmowali sobie miejsca. Młodzi siedzieli z młodymi, starsi ze starszymi. Nikt nie narzekał... 
				__________________ The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do. [Walter Bagehot] | 
|     |   | 
|  2007-11-26, 13:51 | #235 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-06 
				 | 

Rozwiedzeni rodzice - gdzie przy stole?

Witam, Moi rodzice rozwiedli sie kiedy byłam 7 letnim dzieckiem. Teraz po 20 latach postanowiłam wyjść za mąż. Oczywiście będzie wesele. Moi rodzice od czasu rozwodu nie utrzymują żadnych kontaktów. Co więcej nie darzą się sympatią. I pojawia się problem. Gdzie ich posadzić przy weselnym stole?  Stół w kształcie litery E. Za pomoc z góry bardzo dziękuję | 
|     |   | 
|  2008-01-08, 13:50 | #236 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-01 
				 | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2008-01-08, 21:21 | #237 | |
				 | 

Cytat: 
 Kelner wskazywał, gdzie ma usiąść rodzina Panny Młodej a gdzie Pana Młodego, znajomi itp. Goście kulturalnie szli we wskazanym kierunki i nie było problemów z miejscami. I tak było np. u mojej siostry, gdzie bawiło sie około 120 osób. Wspominając wesela nie przypominam sobie, aby brak winietek oznaczał efekt "wsiadających babć do tramwaju", które nagle dostają sił i pędzą w motłochu, by zająć sobie najlepsze krzesła   
				__________________ Zmieniaj swoje życie   | |
|     |   | 
|  2008-01-09, 10:07 | #238 | 
| Zakorzenienie | 

m.a.r.t.a - widać miałaś szczęście bywać akurat na weselach, gdzie była kultura i nikt nie rzucał się do stołu. Niestety, ale wesela na których ja byłam i które nie miały winietek rządziły się zasadą "kto pierwszy ten lepszy"  . Mnie nie było miło (a co do  piero młodym) wchodzić na salę i widzieć jak rodzina po prostu rzuca się na krzesła, łapie je i kurczowo trzyma w ręce  Dlatego my na pewno zrobimy winietki, a kelnerzy i tak będą gościom od razu przy wchodzeniu na salę wskazywać gdzie siedzą młodzi, gdzie rodzina pani młodej a gdzie pana młodego, żeby goście nie krążyli po całej sali, tylko w odpowiednim "sektorze" szukali swoich miejsc | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 11:46 | #239 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2004-09 
				 | 

My wybieramy winietki bo: - zajmowanie miejsc zajmuje chwilę, nie ma żadnych sporów - znamy dobrze nasze rodziny i znajomych więc jesteśmy w stanie rozsadzić wszystkich tak by byli zadowoleni - goście siedzą tam gdzie nam pasuje tzn mamy na to wpływ a nie ze wspomniana ciotka z Ameryki bedzie siedziec kolo nas zamiast swiadkow czy najblizszej rodziny :/ | 
|     |   | 
|  2008-01-21, 14:02 | #240 | 
| Wtajemniczenie | 

U nas tez beda winietki, u kolezanki na weselu tak sie ludzie rozsiedli ze bylismy mocno rozdzieleni.Poza tym do pary mlodej dostep mieli tylko swiadkowie bo od reszty gosci byli oddaleni.Winietki to dobry funkcjonalny pomysl

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.