![]() |
#1381 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 2
Aa to nie wiem ja takich nie dawałam bo same cukry sukry i słodkie.. Myślę ze lepiej zacząć od np jabluszka startego
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1382 | |
Zakorzenienie
|
Rozmowa z zywieniowcem Anna Rzeszotek
9 kwietnia 2015 Zasadniczo WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby przez pierwsze 6 miesięcy życia karmić dziecko wyłącznie mlekiem matki. Pamiętajmy, że są to zalecenia ogólnoświatowe, które obejmują także kraje rozwijające się, gdzie mleko mamy jest nie tylko najlepszym, ale też najbezpieczniejszym posiłkiem. W takich krajach warunki sanitarne i jakość żywności pozostawiają czasem wiele do życzenia. Natomiast w Europie i w Polsce dopuszcza się wcześniejsze rozszerzanie diety, po 4 miesiącu życia, po konsultacji z pediatrą, gdyż w naszym regionie świata bezpieczeństwo i przeżywalność maluchów jest o wiele lepsza niż tzw. średnia globalna, dla której WHO opracowuje zalecenia. Ten okres wspominany przez polskich i europejskich ekspertów pomiędzy 17 a 26 tygodniem życia (4,5 – 6,5 miesiąca) to czas, tzw. okienka tolerancji. Z badań wynika, że maluchy łatwiej akceptują niewielkie ilości nowości w jadłospisie właśnie w tym okresie, zwłaszcza jeśli rozszerzaniu diety wciąż towarzyszy karmienie piersią. Zbyt wczesne lub zbyt późne rozszerzanie diety maluchów nie jest wskazane. Zbyt wczesne może m.in.prowadzić do rozwoju alergii pokarmowych, zbyt późne do niedoborów pewnych składników odżywczych, np.: żelaza, czy witaminy C, a także do tzw. neofobii, czyli braku akceptacji nowych posiłków, np.: przecierów warzywnych. Zawsze też należy wziąć pod uwagę gotowość dziecka. Maluch, który skończył 4 miesiące, pewnie trzyma głowę, wodzi wzrokiem za rodzicem, który coś je, wyciąga główkę w kierunku łyżeczki i chętnie próbuje tego, co się na niej znajduje, daje sygnał, że jest gotowy do rozszerzania diety, mimo że nie skończył jeszcze 6 miesięcy. Znalazłam! ![]() Oczywiście nie twierdzę, że trzeba rozszerzać po 4 miesiącu i koniec. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boże jaki mam syf w chacie ;( Idę zaraz po wyprawke dla Blanki póki jej nie ma, bo ona jak zacznie wybrzydzac to nic nie kupie :p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1385 |
Zakorzenienie
|
KejtiCe ja też jestem trochę przerażona tym rozszerzaniem diety. Nie chcę zepsuć dziecka.
![]() Princesika a do stosowania blw dziecko musi samo siedzieć? ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- A Blance to kiedy wproadzalas coś innego niż mleko? I co to było? Z tego co pamiętam, to Twoja Blanka chyba nie wybrzydza przy jedzeniu?
#1386 |
Zakorzenienie
|
II kreseczki - 11.09.2014r. ![]() 26 lipca - kolejny rok razem! ![]() Julek - 10.05.2015r. 21:40 ![]() pierogowamama.com |
![]() ![]() |
![]() |
#1387 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nasza neonatolog mówi ze jak skończą 4 msc Plus tydzień lub dwa i można próbować podawać. Zobaczymy najpierw mamy zacząć od marchewki. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1389 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A swoją drigą to ja sobie nie wyobrażam żeby mój się tak zachowywał, przecież to owoc naszej miłości - jestesmy obydwoje odpowiedzialni za opiekę nad malutką Sylwia głowa do gory i moze spróbuj na spokojnie porozmawiać z tż niech kazdy powie jak to widzi ![]()
OD KIEDY CIE POZNAŁAM ROZPOCZĄŁ SIĘ NAPIĘKNIEJSZY RODZIAŁ MOJEGO ŻYCIA ![]() Jedna z wielu Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe Czasem walczy ze wspomnieniami Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1391 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1394 | |
Zakorzenienie
|
matkoo, jak mnie boli dupsko
![]() Cytat:
myślałam że sie pocedze ze śmiechu ![]() ostatnio w przychodzi widziałam jakiś schemat żywienia i było, że pierwsze trzeba wprowadzać przeciery warzywne, potem owoce, a kaszki i gluten na końcu, no , ale ja tam sie nie znam ![]() wiadomo ze każdy robi jak uważa ![]() jak ja byłam malutka (czyli 200 lat temu) to byłam taka "żarta" że mleko mi nie wystarczało i mama po miesiącu dokarmiała mnie herbatką z ropuszczonymi sucharkami ![]() noo, ale ja byłam duża dziewczyna ( jak Gosia) i miała spore potrzeby ![]() noo, moja wiedza dot. żywienia dzieci jest na podobnym poziomie ![]() sylwusia, kurcze, trzymam kciuki zeby to był chwilowy kryzys i tż sie ogarnął ![]() wczoraj pisałyście o tym jak dzieci potrafia sie już przekręcać a dziś moje dziecko zaczeło sie przewalać z brzucha na plecy . przewali sie a potem leży i cieszy ![]()
![]() |
#1395 |
Zadomowienie
|
No z wprowadzaniem jest własnie tak, że najlepiej zacząć od warzywka (podobno jak się da pierwszy owoc, to póxniej jest problem z warzywami) - najlepiej marchwki wlasnie i do tego dodac troche mleka, żeby nie była za gesta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1396 | ||
celebriti
|
Cytat:
Może więcej potrzebuje w ciagu dnia lub nie za każdym razem budzi Sue na jedzenie ? Jak moja zje po 23 a wstanie o 1 to ja lulam, nie daje jeść by nie wstawała nawykowo. Powiem Wam jak ja rozszerzałam: Zaczęłam po skończonym 4 i od słoiczków jednoskladnikiwych jak nic sie nie działo to z tych skl zaczęłam gotować i mrozić jeśli musiałam na dłużej. Nie dawałam żadnych kaszek tylko kleiki bo są bez cukru. Żadnych soków i soli i cukru i tak do niemalże 3 roku życia bo do wtedy kształtuje sie smak. Stopniowo doprawiając pokarmy ziołami. Gdy zaczęła jeść z nami jakieś posiłki to tez ich nie solilam, co nam wyszło na zdrowie. Z takich typowo niezdrowych rzeczy to jadła tylko białe pieczywo dokładnie to ukochane przez dzieci kajzerki. Do dziś nie ma u nas płatków tylko otręby z owocami lub suszonymi owocami. Myśle, ze teraz tez pójdę w taki sposób choć nie wiem kiedy zaczniemy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Zakorzenienie
|
Groszku no dzisiaj nie chciałam dać mleka, to się kręcił, marudzil aż w końcu doszło do ryku..
![]() Ja mam takie dziwne uczucie, że te karmienie nocne to moja porażka...
#1400 | ||
celebriti
|
Cytat:
Wiesz to cieżko ocenić. Czasem ja lulam a ona ciumka to wiem ze niedojadla cyca. Ale obserwuje ja i widzę ze budzi sie nawykowo wiec staram sie nie utrwalać skojarzenia Wstaje to Jem, zwłaszcza jak to jest o tej samej godz lub wiem ze nie jest głodna. Tylko to wymaga samozaparcia i dyndania w nocy a czasem jak jestem zmęczona i czeka mnie dzień z moja dwójka to tez padam na twarz i sie poddaje ![]() Ale ja obserwuje, zauważam regularność i postaram sie w przeciągu kilku tyg eliminować nawyki. Mam nadzieje ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Kaczuszka jak Twoje brwi ? ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- I jak nazywała sie ta metoda o której pisałaś dawałam link ? ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Czytań o tym ![]() ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Czytań o tym ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1402 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak to się nic nie zmieniło .... U nas dzidzia obróviła całe życie do góry nogami .... Tu masz racje, że sam powinien wiedzieć, że Ty czasem potrzebujesz odetchnąc a mała też powinien zająć się sam od siebie .... Cytat:
![]()
OD KIEDY CIE POZNAŁAM ROZPOCZĄŁ SIĘ NAPIĘKNIEJSZY RODZIAŁ MOJEGO ŻYCIA ![]() Jedna z wielu Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe Czasem walczy ze wspomnieniami Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sylwusiach faceci mają jednak zazwyczaj trochę inne pojęcie rodzicielstwa. Gdybym ja miała czekać aż mój się czegoś domyśli to przynajmniej kilka razy w miesiącu składalabym pozew rozwodowy. Może jak pojedziesz na trochę do Polski to rzeczywiście się zdystansujesz trochę Co do żywienia to ja się nie wypowiadam... Wytyczne zmieniają się co jakiś czas...na 99% będę robiła jak z Kubą. Aaa...kaczuszka nie wierzę w to że jak warzywo pierwsze to.. Bla bla bla...Kuba na początku jadł głównie warzywa i co? I jajo bo je ich niewiele...zresztą z owocami też bywa różnie... Jak był mały jadł a później preferencje żywieniowe mu się zmieniły na typowo miesne |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1404 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak w przypadku KP, ale w przypadku mm też nie wierzę, że warzywo ma być pierwsze. Mm jest przecież słodkie.
#1405 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja myślałam ale nie wiem czy za bardzo nie kocham porządku ![]() Cytat:
Znajac mojego tz to wszystko ![]() ![]() Konrad ma dzis lepszy dzien, bol brzucha miał do tej pory dwa razy po godzinie ![]() ![]() ![]() Niby był ostatni odc PLL i wszystko sie wyjaśniło a w styczniu ma byc nowy sezon ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1408 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() btw. u nas usypianie przez godzine i 5-10 min spania. Naaajs ![]() niech ten skok sie konczy
![]() |
#1409 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki, żeby się ułożyło ![]() Cytat:
No właśnie, moja Laura jest na mm. To trochę inaczej niż na piersi. Cytat:
Na jesień mam kurteczkę, no i bluzy, a jakoś koniec października, gdy będę wiedziała jaki rozmiar to poszukam kombinezonu. Ale mleko z piersi też. Moje przynajmniej było ;-) |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.