![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaręczyny w dość młodym wieku?
Weronika, dzięki
![]() Co do tego spontanu itp. to wiele zależy od ludzi - Lolusl właśnie pisała, że oni po klubach nie chodzą i przed ślubem, więc i po nie będą. Tak samo my: ani przed ślubem, ani przed dzieckiem, nie lubiliśmy spontanicznych wyjazdów, pod namiot to już w ogóle odpada ![]() Jasne, lubimy czasem skoczyć w pewne miejsce 200km od nas na pyszny obiad i spacer ![]() Nie mamy ekstremalnych sportów, hobby, nie pracujemy po 20h na dobę itd. więc wydaje mi się (przekonamy się później), ze akurat dziecko nas bardzo nie ograniczy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Japońska rzepa
|
Akurat spontaniczne wyjazdy uwielbiamy, czesto jest tak,że dzwonię do tż bo akurat są tanie bilety lotnicze i pytam,czy lecimy tu,czy tu, on mówi okej i od razu kupuję
![]() Ale po prostu na krótsze wypady trochę większe dziecko będziemy zostawiać dziadkom,a dłuższe wakacje - kupować 3 bilety ![]()
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
No moi rodzice nie są fanami dzieci, więc pewnie tylko teściom będziemy mogli podrzucać jak co
![]() Dotka- jak jest tak jak piszecie, to faktycznie dziecko wiele nie zmienia i nie "utrudnia". My wiemy, że wiele kwestii się zmieni niestety, dlatego do dziecka nam się bardzo nie spieszy - chociaż mąż dzieci uwielbia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
mój tż jest ode mnie starszy i on raczej słyszy inne komentarze, bardziej pozytywne
"oo no widzisz, to już ten wiek ![]() "noo to fajnie, porządnie, dom, żona potem jakiś piesek" "no i dobra jest " <klepnięcie w plecy> nawet jego zatwardziali kawalerowie nie komentowali tego w żaden sposób to ja jestem jakaś. nie wiem. może mam coś z twarzą? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- dotka gratuluję ciąży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnio byłam z mama w Plusie (i to jeszcze zanim się obcięłam!) bo mam telefon na firmę, gadka szmatka, a sprzedawca mówi, coś tam, coś tam, że 'za telefon to Z KIESZONKOWEGO mi może mama potrącać'. Myślałam, że tam z krzesła spadnę ![]() Dzięki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Japońska rzepa
|
Cytat:
![]() Ja uważam,że wyglądam może 2 lata młodziej max,ale jak się pomaluję,to w sumie na te 23 wyglądam chyba. ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Ja chyba serio wygladam mlodo bo mam podobne historie
Co to bedzie jak w ciaze zajde beda wytykac ze gimnazjalistka... Jesu mopa wezwa ze nieletni opiekuja sie niemowlakiem xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
No ja obstawiam, że jak z wózkiem wyskoczę, to na bank będą komentarze, że 'małolata sobie dziecko zrobiła'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Japońska rzepa
|
No z dzieckiem też myślę,że mogę młodo wyglądać.
![]() ![]() Za to tż od kiedy nosi brodę,to dają mu 28 lat, a ma 24
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Wracając do tematu: wiek młodych przy którym reaguję "spoko, gratulacje", to wiek gdy młodzi mogą sami się utrzymać. A myślę, że mając 18-20 nie ma się pracy, która pozwala na wyprowadzenie się od rodziców i samodzielne utrzymanie. Naprawdę nie rozumiem udawania dorosłego (ślub, dziecko) i mieszkania u rodziców połączonego z życiem na koszt rodziców ("mamo, daj na fryzjera dla żony").
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
nie wiem, cóż ciekawe co jeszcze usłyszę po ślubie xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Ja w podobnym wieku jestem, mieszkam z facetem, jeszcze nigdy nie usłyszałam "kiedy ślub?", a jak ostatnio opowiadałam na jakimś rodzinnym spotkaniu o ślubie przyjaciółki z klasy to wielkie "olaboga, ale jak to, jakie śluby, dzieci, łojezu…"
A nawet się nie zaręczyliśmy, to by dopiero było. A ja nie uważam, żeby to był jakoś strasznie wcześnie, patrząc po facebooku 1/3 znajomych po ślubie/zaręczeni/mieszkają razem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52585143]Ale tu jest mowa o zaręczynach, a nie o ślubie i dziecku. Od deklaracji chęci zawarcia małżeństwa do konkretów jest zazwyczaj długa droga.[/QUOTE]
Zaręczyny mają na celu ślub... Jak się nie chce ślubu, to się nie robi zaręczyn. Pytanie podczas zaręczyn, to "czy wyjdziesz za mnie"/"do you marry me", a nie oświadczenie "kocham Cię". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
To się w żaden sposób nie wyklucza z tym, co napisałam wyżej. To, że ludzie zadeklarują chęć zawarcia małżeństwa, nie oznacza realizacji planu w miesiąc, tylko najczęściej w minimum rok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
polaczek cebulaczek
|
ja mam 21 lat, slub w przyszlym roku. Zareczylismy sie jak mialam 20 lat. W sumie nie slyszalam jakichs niemilych tekstow a propo mlodego wieku, czasem ktos napomknie ze mloda jestem ale nie uslyszalam nigdy ze jestem ZA mloda
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Komandor Kociak
|
Dziękuję dziewczyny za wszystkie odpowiedzi
![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
przygotuj już sobie listę odpowiedzi xD
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja odpowiadać nie muszę bo zaręczyn nie chciałam. Mieszkamy ze sobą, na swoim już 6 miesięcy, ślub za rok. W dniu ślubu ja będę miała 22lata M. 21lat. Będziemy ze sobą prawie 6 lat.
Jak młodzi są w stanie się samodzielnie utrzymać i żyć jak dorośli ludzie, a nie bawić się w dom to czemu nie ? A jak mają być wielkie zaręczyny dla pierścionka i chodzenie z nim na palcu przez 5 lat nie myśląc o ślubie to tego nie rozumiem... Dla mnie to śmieszne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
To ja jestem z tych wcześnie zaręczonych bo ja byłam tuż po osiemnastce a TŻ 23 lata. Nie byłam w ciąży
![]() ![]() Jeśli ludzie są odpowiedzialni i są w stanie się utrzymać - niech się pobierają. A już zaręczyny to zupełnie nic złego - przecież organizacja ślubu i tak zazwyczaj trochę trwa.
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
no tak, tylko że my nie dość że potrafimy sami się utrzymać to wszystko zorganizowaliśmy sami, więc jesteśmy jak osobna planeta a i tak słyszę setki komentarzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
wiesz niektóre koleżanki to nawet patrzały na mnie z politowaniem a wręcz współczuciem - tak, jakbym po ślubie miała utyć do 150 kg urodzić ósemkę dzieci i stracić zęby oraz zamknąc się w domu
także to nie tylko komentarze starszych, ale też znajomych z nieszczęśliwych domów które wyniosły wrogie podejście do małżeństwa, albo mają po prostu skrzywiony obraz kobiety - mężatka nie może przecież odnosić sukcesów, bo to ją automatycznie zaniża w hierarchii naukowej czy zawodowej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Mnie szefowa uraczyła takim tekstem - jak powiedziałam że nie planujemy dzieci od razu po ślubie to ona na to - "to po co ty właściwie za mąż wyszłaś?" - bo jak się za mąż wyjdzie to od razu ciąża, gary i sprzątanie
![]() ![]() Koleżanki nie komentowały, to znaczy nie negatywnie - raczej gratulowały ![]() ![]() ![]()
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
macie fajnie ze sie młodo zaręczyliście, ja niestety muszę czekac mimo ze bardzo bym chciala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
My zaręczyliśmy się w wieku 22 lat i planujemy ślub w wieku 23. Też mieliśmy szczęście nie usłyszeć żadnego komentarza w stylu "pewnie zaciążyła". Moje przyjaciółki komentowały raczej "no nareszcie"
![]() Myślę, że tego typu reakcje zależą od tego jak otoczenie postrzega parę. Jeżeli znają się krótko i mało kto z otoczenia poznał ich razem to pewnie sobie myślą, że musi być jakiś powód "że im się tak spieszy". Z drugiej strony, jeżeli są ze sobą jakiś czas i roztaczają wokół siebie aurę pt. "dobrze nam ze sobą" to wiek przy zaręczynach nie ma żadnego znaczenia ![]()
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem jest trochę różnicy między 18 lat a 22
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Zaręczyny to nie ślub
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:33.