Do uzależnionych od słodyczy:) Odwyk...! - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-09, 10:29   #841
Ponura
Wtajemniczenie

Dot.: Do uzależnionych od słodyczy:) Odwyk...!

Witam wszystkie wizażanki, to mój pierwszy post na forum

Opowiem Wam o moim sposobie na słodycze, odkryłam go przypadkiem i teraz na wszystko co słodkie patrzę z taką jakąś... niechęcią

O co chodzi? Kupiłam przypadkiem, do spróbowania (bo straszny pies na słodycze byłam ) czekoladę Lindta z Chilli... I jak teraz zjem jedną kostkę na deser po obiedzie to mi całkowicie mija ochota na jakąkolwiek słodkość

Nie wiem, czemu tak mam, ale spróbujcie może bo to chyba miły sposób na odstawienie słodkości, a jedna kostka dobrej gatunkowo czarnej czekolady dziennie to żaden dramat
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 18:04   #842
~*~Kejsi~*~
Raczkowanie

No więc... Przyłączam się do was Nie wiem czy mi wyjdzie bo coś nie mogę sobie wyobrazić siebie bez słodyczy... Ale najważniejsza jest silna wola!! Od jutra ZERO SŁODYCZY!!
Tak sobie przynajmniej postanowiłam. A ile wytrzymam?? Tego nie wiem... Pozdrawiam

~*~Kejsi~*~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 19:54   #843
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~*~Kejsi~*~ Pokaż wiadomość
Ale najważniejsza jest silna wola!! Od jutra ZERO SŁODYCZY!!
Tak sobie przynajmniej postanowiłam. A ile wytrzymam?? Tego nie wiem... Pozdrawiam
no moja silna wola znow zaiodla, w piatek i ta zla passa trwa do dzis. Od piatku zjadlam juz litr lodow, 12 paluszkow twix, 100gr czekolady i 250 gr ciastek plus bita smietana. Zla jestem na siebie, poniewaz i jak jestem podekscytowana i jak jestem smutna to siegam po slodkie
Stary 2007-09-09, 19:58   #844
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

ja się śmieję, że u mnie uzależnienie od słodyczy to wada genetyczna Cała moja rodzina uwielbia słodycze i jak nie ma czegoś słodkiego w domu to wszyscy chorzy są Dlatego ja staram się ograniczać ale tak całkowicie to na pewno nie uda mi się zrezygnować ze słodyczy
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-09, 20:08   #845
nighmare
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to nighmare

hmm ja od czasu do czaus pozwalam sobie na lody;d a jak anjdzie mnei jakaś mega ochota to desry z bakomy albo budyniak;d ale to rzadko bo sie uzalezniłam od jablek musze zjesc conajmniej ze 2 jablka dziennie;d

Oh oh oh oh oh
I ain't happy,
I'm feeling glad
I got sunshine in a bag
I'm useless but
Not for long
The future is coming on

nighmare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 14:24   #846
Małgosia89
Zakorzenienie

ja zaczynam od dzisiaj! zero słodyczy... a jeżeli już nie będę potrafiła wytrzymać to TYLKO kosteczka gorzkiej czekolady po obiedzie
zobaczymy ile wytrzymam... zawsze moja silna wola padała w weekendy... oby tym razem tak nie było...

Nasz mały cud...

Małgosia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 14:31   #847
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Małgosia89 Pokaż wiadomość
ja zaczynam od dzisiaj! zero słodyczy... a jeżeli już nie będę potrafiła wytrzymać to TYLKO kosteczka gorzkiej czekolady po obiedzie
zobaczymy ile wytrzymam... zawsze moja silna wola padała w weekendy... oby tym razem tak nie było...
Jak wytrzymasz tydzień bez słodyczy (i ogólnie unikaj wszystkiego, co ma wysoki IG), to później będzie łatwiej, bez napadów i ataków Obiecuję!
Nie wcinając słodkiego regulujesz sobie gospodarkę insulinową (jak na diecie SB) i organizm nie wariuje
hihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 14:38   #848
Małgosia89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Jak wytrzymasz tydzień bez słodyczy (i ogólnie unikaj wszystkiego, co ma wysoki IG), to później będzie łatwiej, bez napadów i ataków Obiecuję!
Nie wcinając słodkiego regulujesz sobie gospodarkę insulinową (jak na diecie SB) i organizm nie wariuje
Trzymam za słowo
No to mój cel - 7dni bez słodyczy Jeżeli wytrwam to potem kolejny tydzień i kolejny... ach szkoda, że to tylko tak łatwo się pisze...

Nasz mały cud...

Stary 2007-09-10, 15:02   #849
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam za słowo
No to mój cel - 7dni bez słodyczy Jeżeli wytrwam to potem kolejny tydzień i kolejny... ach szkoda, że to tylko tak łatwo się pisze...
Hehe, obiecuję, bo to tak działa - jeśli odstawisz produkty o wysokim IG, to wyreguluje Ci się gospodarka insulinowa i nie będziesz miała takich napadów na słodycze.
Ja w chwili obecnej słodyczy nie jem w ogóle - czekoladę gorzką 90% kakao, budyń praktycznie niesłodzony, nawet sok z pomarańczy białym grejfrutem i limetką przełamuje, bo mi za słodko - nigdzie w lokalu nie zjem surówki z marchewki czy kapusty, bo dosładzają, a ja nie przełknę cukru...
Stary 2007-09-10, 20:07   #850
mariya
Raczkowanie

dołaczam się
trzeba rzucić to cholerstwo zanim sie rozrosne jeszcze bardziej

co za sadysta wymyślił czekolade, i buduń, i lody, i...

1 dzień za mna
( było 7 ,ale w piatek i niedziele sie poddałam(przed okresowo )

powodzenia wszystkim !

mariya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 20:29   #851
beoneself
Zakorzenienie

A ja się trzymam już chyba 3 tygodnie z bardzo ograniczoną ilością słodyczy... Przez pierwszy tydzień miałam po prostu dziką ochotę na słodyczę, cały czas, teraz mi przeszło... W czasie tych 3 tygodnia 2 razy zjadłam lody, ze dwa razy budyń, jakiś batonik corny. I nie mam więcej ochoty! To jest niesamowite po prostu Mogłabym sobie kupić wcześniej ubóstwiane Bounty, i nosić je w torebce, i nie tknąć Delicje też w szafce stoją, dwa nietknięte opakowania... Wcześniej zniknęłyby w jeden wieczór.

Mam nadzieję, że nie wrócę do dzikiego objadania się. 3majcie kciuki
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-10, 21:05   #852
Małgosia89
Zakorzenienie

Jestem z siebie dumna
Moja siostra: Gośka może zjemy po kostce czekoladki?
Ja: Niee, nie mam ochoty

... odmówiłam!!

Dzień 1 za mną

Nasz mały cud...

Stary 2007-09-10, 21:09   #853
frida26
Rozeznanie

Podziwiam Was bardzo. Czy naprwdę musicie rezygnować ze słodyczy?? Na pewno laski jesteście Ja sobie nie wyobrażam dnia bez słodkości. Uwielbiam słodycze i NIGDY ich sobie nie będę odmawiać
frida26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 08:25   #854
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem z siebie dumna
Moja siostra: Gośka może zjemy po kostce czekoladki?
Ja: Niee, nie mam ochoty

... odmówiłam!!

Dzień 1 za mną
Gratuluję To już, jakby nie patrzeć - sukces Jeszcze troszkę, a będziemy mogły mówić o zwycięstwie!
Stary 2007-09-11, 09:05   #855
koculek
Zakorzenienie

no to ja zalicze wczorajszy dzien jako udany. Zamiast typowego slodkiego usmazylam sobie nektarynki na maselku i dodalam jedna lyzke polewy czekoladowej.
Stary 2007-09-11, 09:40   #856
gujana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Hehe, obiecuję, bo to tak działa - jeśli odstawisz produkty o wysokim IG, to wyreguluje Ci się gospodarka insulinowa i nie będziesz miała takich napadów na słodycze.
Ja w chwili obecnej słodyczy nie jem w ogóle - czekoladę gorzką 90% kakao, budyń praktycznie niesłodzony, nawet sok z pomarańczy białym grejfrutem i limetką przełamuje, bo mi za słodko - nigdzie w lokalu nie zjem surówki z marchewki czy kapusty, bo dosładzają, a ja nie przełknę cukru...
wydaje mi sie ze całkowita rezygnacja z cukru tez nie jest wskazana

gujana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 09:43   #857
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gujana Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze całkowita rezygnacja z cukru tez nie jest wskazana
Cukru w postaci takiej kryształowej, na łyżeczki nie jem. Nigdy nie lubiłam słodkiego, ale ogólnie cukry - jem owoce, pijam soki owocowe, jadam dzemy itd, więc nie można mówić o całkowitej rezygnacji z cukru.
Stary 2007-09-11, 18:12   #858
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Cytat:
Napisane przez *angel1710** Pokaż wiadomość
Agata, gratuluję

ja codziennie po powrocie ze szkoły wżeram słodycze, ale narazie nie potrafie nijak tego opanować

dobrze, że jesteś silniejsza, mam nadzieje, że dasz radę
Nie jestem silniejsza, poddałam się ;(.
Sobota, niedziela, poniedziałek... Od kosteczki czekolady do nutelli łyżkami jedzonej, jestem zła, wściekła... A najgorsze jest to że wściekłość trzeba czymś zrównoważyć- więc jem- na pocieszenie...

Pierwszy dzień. Jeszcze się nie skończył, ale narazie jestem silna.

Musze być.
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 18:20   #859
*angel1710**
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agacior89 Pokaż wiadomość
Nie jestem silniejsza, poddałam się ;(.
Sobota, niedziela, poniedziałek... Od kosteczki czekolady do nutelli łyżkami jedzonej, jestem zła, wściekła... A najgorsze jest to że wściekłość trzeba czymś zrównoważyć- więc jem- na pocieszenie...

Pierwszy dzień. Jeszcze się nie skończył, ale narazie jestem silna.

Musze być.

w końcu się uda, może postaraj się jakoś zmniejszyć ilość słodyczy? bo chyba takie odrzucenie od razu jest ciężkie...
w każdym bądź razie mam nadzieję, że dasz sobię radę

ja niestety codziennie po przyjściu ze szkoły lecę do słodyczy i w nijaki sposób nie umiem tego zatrzymać

przychodzi mi do głowy jeden głupi sposób, a mianowicie miałam okres czasu gdy jadłam bez przerwy serki wiejskie, śniadanie, kolacja po prostu je kochałam i w ciągu jednego dnia mnie od nich totalnie odrzuciło, minęły już 3 tyg a ja na widok serka mam odruch wymiotny, to samo z kawą, zawsze lubiłam i był dzień w którym byłam strasznie senna wypiłam aż 3 i jak narazie nie mogę patrzeć na kawe, troche boje sie zastosować tej taktyki ze słodyczami bo co jak nie wyjdzie? i tak każdego dnia mam strasznie wyrzuty sumienia, i żeby sie pocieszyć ciągle jem. błędne koło
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 10:20   #860
wilhelmina
Zadomowienie

Dziewczyny! Ratujcie!
Strasznie się w wakacje zapędziłam i przytyłam a miałam przecież schudnąć. Czuję się tak źle w moim ciele. Wszystko przez te wstrętne słodycze. Nawet nie wiecie ile ostatnio ich jem: batoniki, ciasta, ciasteczka, torty, budynie, cukierki. Po prostu od jakichś dwóch tygodni tak mnie wzięło, że przestać nie mogę Jestem załamana! Co mam zrobić, żeby przestać?! Cholerka, nie umiem! Za każdym razem mówię sobie: dość! Już wystarczy. Już zero słodyczy w tym tygodniu. I przychodzi kolejny dzień i znów powtarzam to samo Jak bardzo bym chciała znielubić słodycze a ja je tak uwielbiam... a d... rośnie. Już nie mogę na siebie patrzeć.
Stary 2007-09-12, 14:22   #861
plina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wilhelmina Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Ratujcie!
Strasznie się w wakacje zapędziłam i przytyłam a miałam przecież schudnąć. Czuję się tak źle w moim ciele. Wszystko przez te wstrętne słodycze. Nawet nie wiecie ile ostatnio ich jem: batoniki, ciasta, ciasteczka, torty, budynie, cukierki. Po prostu od jakichś dwóch tygodni tak mnie wzięło, że przestać nie mogę Jestem załamana! Co mam zrobić, żeby przestać?! Cholerka, nie umiem! Za każdym razem mówię sobie: dość! Już wystarczy. Już zero słodyczy w tym tygodniu. I przychodzi kolejny dzień i znów powtarzam to samo Jak bardzo bym chciała znielubić słodycze a ja je tak uwielbiam... a d... rośnie. Już nie mogę na siebie patrzeć.

Niestety mam to samo Przedwczoraj nawet mama powiedziała: "Ale pasiesz ten tyłek". Ale dziś powiedziałam sobie stop! Pragnę się w końcu uwolnić od tego uzależnienia. Może na razie mało drastycznie... od dziś 2 tygodnie bez słodyczy. Ciekawe, czy dam radę?
plina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 14:36   #862
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
Za każdym razem mówię sobie: dość! Już wystarczy. Już zero słodyczy w tym tygodniu. I przychodzi kolejny dzień i znów powtarzam to samo Jak bardzo bym chciała znielubić słodycze a ja je tak uwielbiam... a d... rośnie. Już nie mogę na siebie patrzeć.
ja mam to samo, wczoraj kupilam po pracy herbatniki. Jem 1,2,3 i mowie sobie "po co?, zeby potem zalowac?" schowalam je do torebki, ale po 5 minutach znow sie za nie zabralam i zanim doszlam do domu cala paczke zjadlam
dzis wiem, ze tez nie bede sie w stanie oprzec, poniewaz mamy wlasnie lunch w naszym dziale i kazdy przyniosl cos zrobionego przez siebie no i slodycze tez sa na stole jako desert.
buuu
Stary 2007-09-12, 14:48   #863
plina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koculek Pokaż wiadomość
ja mam to samo, wczoraj kupilam po pracy herbatniki. Jem 1,2,3 i mowie sobie "po co?, zeby potem zalowac?" schowalam je do torebki, ale po 5 minutach znow sie za nie zabralam i zanim doszlam do domu cala paczke zjadlam
dzis wiem, ze tez nie bede sie w stanie oprzec, poniewaz mamy wlasnie lunch w naszym dziale i kazdy przyniosl cos zrobionego przez siebie no i slodycze tez sa na stole jako desert.
buuu
No z tym częstowaniem to są problemy. Mnie dzisiaj koleżanka w szkole wciesnęła 3 cukierki ... Ale skoro postawnowilam jakoś się trzymać schowałam do kieszeni i będą dla mojego mężczyzny (o ile się nie poddam i sama ich nie zjem ).
plina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 15:06   #864
nighmare
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to nighmare

Najlepiej schować jeśli doastaniesz słodycze w prezencie do szafki i trzymac je tam, aż bedzie zbiórka Bożonararodzeniowa dla domu dziecka w szkole;d Zero wyrzutów sumeinia,zero tłuszczu + dobry uczynek

Oh oh oh oh oh
I ain't happy,
I'm feeling glad
I got sunshine in a bag
I'm useless but
Not for long
The future is coming on

nighmare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 15:09   #865
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plina Pokaż wiadomość
No z tym częstowaniem to są problemy. Mnie dzisiaj koleżanka w szkole wciesnęła 3 cukierki ... Ale skoro postawnowilam jakoś się trzymać schowałam do kieszeni i będą dla mojego mężczyzny (o ile się nie poddam i sama ich nie zjem ).
Nie brać po prostu. A niech się obrażają, co tam!
U mnie w pracy wszyscy sie już przywyczaili, że jak chcą częstować, to nie słodkościami. Skoro my mamy szanowac innych, to niech działa w dwie strony
Stary 2007-09-12, 15:15   #866
koculek
Zakorzenienie

Zjadlam nalesnika na slodko, ale paczkow i innych takich tam nie tknelam... jeszcze
Stary 2007-09-12, 17:33   #867
Małgosia89
Zakorzenienie

Ja dziś zjadłam łyżeczkę miodu ze względu na to, że mam strraszny katar, boli mnie głowa - typowe przeziębienie
No i na dodatek pocieszyłam się jeszcze kosteczką ciemnej, gorzkiej czekolady.
Tak więc czuje się rozgrzeszona
Parę dni temu zjadłabym już tonę słodkości, zaczynając na ciastkach a na landrynkach kończąc...

Nasz mały cud...

Stary 2007-09-12, 17:51   #868
wilhelmina
Zadomowienie

A powiedzcie, dziewczyny, czy mogę jako dobry zamiennik słodyczy traktować musli? Np. dziś naszła mnie popołudniowa ochota na czekoladę. I tak chodzę, chodzę i wymyśliłam, żę zjem małą miseczkę musli. Gdy zjadłam - ochota na czekoladę zniknęła! Co o tym myślicie?
Stary 2007-09-12, 18:04   #869
koculek
Zakorzenienie

Cytat:
A powiedzcie, dziewczyny, czy mogę jako dobry zamiennik słodyczy traktować musli? Np. dziś naszła mnie popołudniowa ochota na czekoladę. I tak chodzę, chodzę i wymyśliłam, żę zjem małą miseczkę musli. Gdy zjadłam - ochota na czekoladę zniknęła! Co o tym myślicie?
to zalezy jakie musli, poniewaz ja mam w domu zdrowe musli, ktore wcale nie sa sladkie ale i takie, ktore zawieraja tyle cukru co czekolada.

A ja sie paczkom nie oparlam Zjadlam 2 paczki i 2 drozdzowki z jablkiem.
Stary 2007-09-12, 18:09   #870
wilhelmina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez koculek Pokaż wiadomość
to zalezy jakie musli, poniewaz ja mam w domu zdrowe musli, ktore wcale nie sa sladkie ale i takie, ktore zawieraja tyle cukru co czekolada.
Ojej. To ja lepiej sprawdzę ile to moje musli ma cukru. Ono jest w sumie dość słodkie, ale niby zdrowe - z firmy Sante.

EDIT: Sprawdziłam. Moje musli ma 28 g cukru w 100 g. Czy to dużo? A ile z reguły ma czekolada? Porównałam z płatkami siostry - u niej w Cheerios miodowych jest 44 g cukru, czyli już sporo.

Edytowane przez wilhelmina
Czas edycji: 2007-09-12 o 18:36
wilhelmina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości