Panny Młode 2017 cz. 5 - Strona 138 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-31, 13:15   #4111
malgosiaw123
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2017 cz. 5

Cytat:
Napisane przez turkusowapoziomka Pokaż wiadomość
Starości to osoby już zamężne wznoszą toasty i zajmują się roznoszeniem wódki. Świadkowie tylko do kościoła, a ci starości na wesele

U nas funkcje starostów pełnią świadkowie przez całe wesele

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

O tu jest fajny opis:

Starosta weselny zajmuje się jedynie na prowadzeniu wesela. Do jego obowiązków należy sprawowanie opieki nad młodymi, kierowanie uroczystością, wypowiadanie się w imieniu nowożeńców, dyrygowanie orszakiem weselnym, krojenie kołacza weselnego i obdarowywanie nim zebranych według ich wieku i pozycji. Starosta weselny pilnował też kolejności występowania wszystkich obrzędów i obyczajów, wzywał rodziców do udzielenia błogosławieństwa, dokonywał rozplecin, a niekiedy jako jedyny mężczyzna dopuszczany był do uczestnictwa w obrzędzie oczepin. Odgrywał też rolę współczesnego wodzireja: wskazywał gościom ich miejsca, inicjował przyśpiewki i tańce, dbał o to, aby nikomu nie zabrakło jedzenia i napojów.
O matko
Dlaczego ktoś ma się wypowiadać w moim imieniu? Sama nie mogę?
Alkohol roznoszą ojcowie,tort dzieli obsluga,a roznosi Para Mloda i świadkowie.
Dla mnie to niepotrzebne

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Cytat:
Napisane przez renia92 Pokaż wiadomość
A to zawsze tata PM powinien roznosić wódkę? Nam zaproponowali na sali, że kelnerzy mogą się tym zajmować

U Nas zawsze było tak,że ojcowie,więc chcę przy tym zostać
Ale pewnie obsługa może roznosić i coraz częściej z tym się spotykam. Ale chociaż tę tradycję roznoszenia przez ojca chcę zachować

Edytowane przez malgosiaw123
Czas edycji: 2015-08-31 o 13:16
malgosiaw123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:15   #4112
ratkowska7
Raczkowanie

Będę musiała jakoś to pogodzić. Ciężko ,gdy dwie rodziny mają różne tradycje i napierają na swoje. Czasami to aż nie mam siły myśleć nad tym wszystkim

28.04.2015

26.08.2017
ratkowska7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:16   #4113
turkusowapoziomka
ż o n a i d e a l n a

U mnie też ojcowie weselni roznoszą chociaż byliśmy na takim weselu gdzie robiła to obsługa i też było dobrze. nic na siłe, każdy robi jak mu pasuje
Stary 2015-08-31, 13:16   #4114
201801191006
Konto usunięte

szczerze to nie wiedziałam o tym, że ojcowie coś mają roznosić. nawet tego pod uwagę nie brałam.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:23   #4115
turkusowapoziomka
ż o n a i d e a l n a

Nie no ojcowie nie muszą roznosić. Nikt ich do tego nie zmusza, taki jest zwyczaj tylko mój ojciec np nie wyobraża sobie, że nie będzie tego robić przecież mu nie zabronie, chce to prosze bardzo niech czuje się ważny

Taki ojciec weselny ma specjalny ozdobiony koszyk w którym wkłada flaszki idzie między stoły i zbiera puste butelki i zastępuje je pełnymi, przy okazji ma możliwość porozmawiania z gośćmi i sprawdzenia czy nikomu nic nie brakuje
Stary 2015-08-31, 13:25   #4116
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Nie no ojcowie nie muszą roznosić. Nikt ich do tego nie zmusza, taki jest zwyczaj tylko mój ojciec np nie wyobraża sobie, że nie będzie tego robić przecież mu nie zabronie, chce to prosze bardzo niech czuje się ważny

Taki ojciec weselny ma specjalny ozdobiony koszyk w którym wkłada flaszki idzie między stoły i zbiera puste butelki i zastępuje je pełnymi, przy okazji ma możliwość porozmawiania z gośćmi i sprawdzenia czy nikomu nic nie brakuje
całkowicie to u mnie odpada
Stary 2015-08-31, 13:33   #4117
201711281122
Konto usunięte

U nas też jest ten zwyczaj noszenia wódki przez ojców. Na naszej sali jest lodówka na wódkę, zamykana za kratami - obsługa nie ma tam wstępu.
201711281122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:39   #4118
turkusowapoziomka
ż o n a i d e a l n a

U nas nie wiem jak to wygląda ale na pewno ojcowie będą się tym zajmować zostawiam to im.

Wiecie jest wiele zwyczajów których , że tak powiem "wizaż nie akceptuje." Ja np nie wyobrażam sobie nie dawać gościńców (ciasta) na odchodne, a tu wiele osób to hejtuje a dla mnie to element który musi być, nie będę załować tej kasy wydanej na to
Stary 2015-08-31, 13:41   #4119
201711281122
Konto usunięte

U mnie oprócz ciast daje się wódkę, a ja z tego zrezygnuję, bez przesady, nie śpię na kasie
Ciasta mam natomiast w cenie talerzyka, więc problem z głowy.
201711281122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:45   #4120
turkusowapoziomka
ż o n a i d e a l n a

No kiedyś się flaszkę też dawało ale ja też z tego raczej zrezygnuje, no chyba że zostanie dużo to potem rozdam ją znajomym czy bliższej rodzinie ale spacjalnej wódki na rozdanie nie będziemy kupować bo to już za dużo by było, ciasto wystarczy

Chociaż teraz na tym weselu dostaliśmy i ciasto i flaszkę więc nadal wiele par tak rozdaje
Stary 2015-08-31, 14:03   #4121
cichazabka
...

W moich rejonach są właśnie starości. Z tym, że nasze mamy są ze śląska, a ojcowie z pomorza.
U nas zwykle starości to najbliższa para małżeńska. Nie wiem jak to będzie u nas na weselu, bo ja bym chętniej wzięła brata na świadka (siostra jest niewierząca i nie jesteśmy blisko, a więcej rodzeństwa brak), natomiast TŻ chce swojego brata (a ma jeszcze 3 siostry..). Nie ma szans, żeby mój brat znalazł sobie żonę, nawet w dziewczynę za bardzo nie wierzę a chciałabym, żeby brał w tym udział.

My będziemy dawać tylko ciasto, wódki na pewno nie będziemy rozdawać.

13.10
27.11
cichazabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 14:16   #4122
aankaa092
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
ja też uwielbiam frytki, to nie ma nic do rzeczy
po prostu dopiero na wizażu się spotkałam z tym, że w ogóle taka opcja jest. a że ja jestem bardziej team kaczka & łosoś to sobie tego w zestawieniu z frytkami nie wyobrażam.
Ja bym zjadła łososia wędzonego lub grillowanego z frytkami
Cytat:
Mamy w planach zrobić "inny" tort. Ja nie przepadam za tortami, dlatego nie bardzo chcę taki zwykły. Moja siostra miała babeczki, teraz czekam na 2016 żeby zobaczyć jaki inny tort zrobi mój brat. My chcemy zrobić też "coś innego" ale by się nie powtarzać w rodzinie najbliższej. Dlatego myśleliśmy o torcie z mini hamburgerów

Co do ojców roznoszących wódkę to nie wyobrażam sobie, by mój ojciec miał jakiekolwiek obowiązki. Jakby chciał to no problem, ale wiem, że on będzie wolał pić z nowymi znajomymi (z rodziny TŻ) niż chodzić po sali i gadać z młodymi

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

A co do jedzenia.. właśnie gotuję obiad
Ziemniaki w mundurkach z wody, panierowane, pieczone nuggetsy z kurczaka i mieszanka z pary: brokuły, kalafior i marchewka.
Niby zdrowe, niby niezdrowe.
Uwielbiam obiady, które zazwyczaj są kojarzone z fast foodem, ale jeśli się je inaczej przygotuje, to są zdrowe xD
aankaa092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 14:33   #4123
muszkaaa8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butcher_girl Pokaż wiadomość
Znaleźliśmy inną salę, w przyszłym tygodniu jedziemy już sobie zaklepać. Mam nadzieję, że termin na czerwiec 2017 będzie bez problemu

http://www.avocado-restauracja.pl/galeria.html
bardzo ładna i duże pole do popisu jeśli chodzi o dekoracje

Cytat:
Napisane przez 89anioleknh89 Pokaż wiadomość
Fajna ta sala
Witam się z wami w nowym dniu, dla mnie jest on bardzo średni no ale mam nadzieję, że dla was lepszy
ja dzisiaj też jakiś humor z dupy mam :/

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość

A jeszcze co do relacji - piszesz, że słabo bo nie było dekoracji. Ostatnio na PM 2016 ktoś napisał, że nie ma co się spinać z dekoracjami bo wszyscy mają je w Ja tak nie uważam
ja ZAWSZE na to zwracam uwagę i u mnie będzie to istotna część wesela (przynajmniej dla mnie )

Cytat:
Napisane przez malgosiaw123 Pokaż wiadomość
U mnie to samo Ja bym się tym ni przejmowała. Mama jest "nowoczesna", tata pomyślałby że taka moda i nic nie powiedzial. A zdanie reszty miałabym gdzieś

Cytat:
Napisane przez ratkowska7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a ja mam do Was pytanie jak robicie na swoim weselu.
Bierzecie pod uwagę tylko świadków czy starości również wchodzą w grę?
u nas to jest różnie, czasem świadkowie zajmują się roznoszeniem wódki, czasem ojcowie a czasem właśnie są wyznaczeni starości. U mnie to będą albo świadkowie albo ojcowie

Cytat:
Napisane przez aankaa092 Pokaż wiadomość
A co do jedzenia.. właśnie gotuję obiad
Ziemniaki w mundurkach z wody, panierowane, pieczone nuggetsy z kurczaka i mieszanka z pary: brokuły, kalafior i marchewka.
Niby zdrowe, niby niezdrowe.
Uwielbiam obiady, które zazwyczaj są kojarzone z fast foodem, ale jeśli się je inaczej przygotuje, to są zdrowe xD

o matko a ja taka głodna jestem

co do tortu to na żadnym weselu do tej pory nie spotkałam się z 'innym' tortem. Nam podobają się te torty z babeczek ale na 170 osób to strasznie dużo by ich było
ale mam już wizję naszego tortu

20.05.2017
muszkaaa8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 14:51   #4124
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie dla mojego taty to też bedzie w pewnym sensie "zaszczyt" Tym bardziej poczuwa się do tego, że TŻ nie ma ojca.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Napisane przez muszkaaa8 Pokaż wiadomość

ja dzisiaj też jakiś humor z dupy mam :/
Ja się strasznie nie wyspałam,bo TŻ złapał od brata jelitówkę i wymiotował całą noc. Teraz też dopiero się zwlekł z łózka A ja nanoszę poprawki do magisterki więc też średni dzień...

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
całkowicie to u mnie odpada
Dlaczego?
Stary 2015-08-31, 15:00   #4125
anlaya
Zakorzenienie

Buther_Girl, bardzo fajna sala, w moim stylu, ale w moich stronach czegoś takiego nie wiedziałam :p królują wnętrza eleganckie-balowe albo swojskie.
anlaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 15:05   #4126
zambeza
polaczek cebulaczek

na szczescie u mnie wodke roznosi obsluga, dla mnie takie ciagle patrzenie czy wodka jest na stole i lazenie z butelkami to jednak za duzo i wolalabym, zeby wszyscy sie normalnie bawili. W sumie jakies 70osob to luz ale na weselu 200 osobowym sobie tego nie wyobrazam
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 15:07   #4127
dominika405
Zadomowienie

Cześć dziewczyny! Wczoraj udało mi się kupić buty,więc jeden problem z głowy

My byśmy chcieli w
2015- sala, foto
2016- suknia, garnitur, nauki, termin w kościele, makijaż, fryzjer
2017- obrączki, zaproszenia, wino, menu

Mojemu TŻ ostatnio bardzo się spodobał termin 29.04.2017 także nie wiem czy nie będzie zmiany Nie wytrzymam z tym weselem.My ciągle nie możemy się zdecydować na datę, a rezerwacja sali tuż tuż

micia, witaj

Cytat:
U mnie nie ma czegoś takiego jak starości. Para świadków i tyle.
U nas też nie wyróżnia się starostów. Alkohol polewają ojcowie, a roznosi obsługa
Cytat:
Napisane przez aardbei77 Pokaż wiadomość
U mnie oprócz ciast daje się wódkę, a ja z tego zrezygnuję, bez przesady, nie śpię na kasie
Ciasta mam natomiast w cenie talerzyka, więc problem z głowy.
U nas bardzo rzadko się coś dostaje po weselu My najbliższym damy na pewno ciasto, bo wiem,że tego zostanie

Cytat:
Ja bym zjadła łososia wędzonego lub grillowanego z frytkami

Mamy w planach zrobić "inny" tort. Ja nie przepadam za tortami, dlatego nie bardzo chcę taki zwykły. Moja siostra miała babeczki, teraz czekam na 2016 żeby zobaczyć jaki inny tort zrobi mój brat. My chcemy zrobić też "coś innego" ale by się nie powtarzać w rodzinie najbliższej. Dlatego myśleliśmy o torcie z mini hamburgerów
Masz jakieś poglądowe foto jak taki tort może wyglądac? Bo brzmi smakowicie

Buther_girl my się również wahamy nad salą z takimi krzesłami. Boję się tylko,że nie będą wystarczająco wygodne

loading...

7/11
dominika405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 15:09   #4128
201801191006
Konto usunięte

Cytat:

Dlaczego?
Tata by mnie wyśmiał chyba, ze nic nie będzie roznosił
No i od tego mam obsługę zeby pilnowali czy wszystko jest, goście niech się bawią.
Stary 2015-08-31, 15:16   #4129
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
na szczescie u mnie wodke roznosi obsluga, dla mnie takie ciagle patrzenie czy wodka jest na stole i lazenie z butelkami to jednak za duzo i wolalabym, zeby wszyscy sie normalnie bawili. W sumie jakies 70osob to luz ale na weselu 200 osobowym sobie tego nie wyobrazam
U mnie też może obsługa roznosić,ale nie wiem jeszcze czy tego chce. Mam jeszcze dwa lata może mi się odmienić Poza tym nie chodzi się na okrągło,bo przecież stawiasz więcej wódki na stole,a nie flaszka na 8-10 osób.

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Cytat:
Napisane przez dominika405 Pokaż wiadomość
U nas też nie wyróżnia się starostów. Alkohol polewają ojcowie, a roznosi obsługa
Wszystkim gościom????

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 15:17   #4130
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:

ja też uwielbiam frytki, to nie ma nic do rzeczy
po prostu dopiero na wizażu się spotkałam z tym, że w ogóle taka opcja jest. a że ja jestem bardziej team kaczka & łosoś to sobie tego w zestawieniu z frytkami nie wyobrażam.
ja jadłam kiedyś łososia z frytkami - dobry był

Cytat:
A to zawsze tata PM powinien roznosić wódkę? Nam zaproponowali na sali, że kelnerzy mogą się tym zajmować

to taka tradycja. Chcociaz ja bym chciała żeby naszym Tatom ktoś w tym pomógł bo to nie jest fajne że rodzice całe wesele biegają za wódka zamiast się bawić

Cytat:
U nas nie wiem jak to wygląda ale na pewno ojcowie będą się tym zajmować zostawiam to im.

Wiecie jest wiele zwyczajów których , że tak powiem "wizaż nie akceptuje." Ja np nie wyobrażam sobie nie dawać gościńców (ciasta) na odchodne, a tu wiele osób to hejtuje a dla mnie to element który musi być, nie będę załować tej kasy wydanej na to
fajnie napisane

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 15:29   #4131
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinunia Pokaż wiadomość
to taka tradycja. Chcociaz ja bym chciała żeby naszym Tatom ktoś w tym pomógł bo to nie jest fajne że rodzice całe wesele biegają za wódka zamiast się bawić

No właśnie myślę,ze przede wszystkim na początku tata bedzie roznosil./ Jak jeszcze wszyscy ogarniają co sie dzieje i siedza na miejscach, zamiast tanczyc,. A pozniej to pewnie obsluga pomoze
Więc powiedzmy,że mój tata i chrzestny TŻ będą pełnić funkcję starostów
Stary 2015-08-31, 15:33   #4132
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
Napisane przez micia00 Pokaż wiadomość
Mogę się przyłączyć?
My też ślubujemy w 2017, 29.04 (a co, niech sobie goście po weselu jeszcze odpoczną do środy )

Jesteśmy razem 8 lat, w dniu ślubu będziemy już po 10 rocznicy

Z tego co widzę, to różnica wiekowa jedna z większych tutaj (ja rocznik '92, on '81)

na tą chwilę mamy tylko salę i fotografa

Oboje pracujemy, poznaliśmy się 8 lat temu i prawie od razu zostaliśmy parą
Hej!
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 15:41   #4133
paulinunia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie myślę,ze przede wszystkim na początku tata bedzie roznosil./ Jak jeszcze wszyscy ogarniają co sie dzieje i siedza na miejscach, zamiast tanczyc,. A pozniej to pewnie obsluga pomoze
Więc powiedzmy,że mój tata i chrzestny TŻ będą pełnić funkcję starostów
no na początku to spoko
a później to też zorganizujemy pomocników

paulinunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 16:21   #4134
dominika405
Zadomowienie

małgosia, wszystkim jeśli to małe przyjęcie. Oczywiście inni panowie też pomagają polewać Jak duże wesele to raczej wszyscy panowie polewają siedzącym obok paniom, bo przecież nikt by tego nie ogarnął

loading...

7/11
Stary 2015-08-31, 17:08   #4135
micia00
Wtajemniczenie

Cytat:

Hej
Widze z łódzkiego?
tak tak

Cytat:
Napisane przez papaPapaya Pokaż wiadomość
czeeeść
opowiedz coś więcej, jak wyglądały zaręczyny, itp.
bylismy ze znajomymi na wakacjach nad morzem wieczorkiem poszliśmy na plaże, on wyciągnął pierścionej, jeden znajomy kwiaty a drugi szampana
micia00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 17:35   #4136
micia00
Wtajemniczenie

Cytat:

Witam PMkę
Pokaż pierścionek

.

Taki :
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1441038932281.jpg (73,1 KB, 42 załadowań)
Stary 2015-08-31, 17:49   #4137
dominika405
Zadomowienie

micia, bardzo ładny Taki nie standardowy Urządzacie duże wesele?

loading...

7/11

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 18:00   #4138
micia00
Wtajemniczenie

Planujemy ok. 100 osob. Wesele + poprawiny. 220 za talerzyk (do tego ciasto, tort, dekoracja i alko)
Stary 2015-08-31, 18:06   #4139
renia92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez micia00 Pokaż wiadomość
Taki :
Niestandardowy, ale ładny

Stwierdziłam, że muszę się zmobilizować i zapisuje się już w tym miesiącu do dietetyka napisałam maila w sprawie wolnych terminów i teraz czekam
Stary 2015-08-31, 18:09   #4140
dominika405
Zadomowienie

Cytat:
Niestandardowy, ale ładny

Stwierdziłam, że muszę się zmobilizować i zapisuje się już w tym miesiącu do dietetyka napisałam maila w sprawie wolnych terminów i teraz czekam
Na zdjęciu z bodajże wesela wyszłaś bardzo zgrabnie,więc może nie ma musu?

loading...

7/11
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości