Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 2 - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-31, 21:40   #2161
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 2

Alkamor- a mój do przedszkola. I z jednej strony mega się cieszę że będzie trochę luzu przez kilka godzin a z drugiej strony żal mi dupe ściska że dzieciątko w świat wypuszczam. I już nie będzie tylko nasz.. Eh..
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 21:40   #2162
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Eee w.internetach nic mnie już nie zdziwi..

Moje dziecko idzie jutro do szkoły aleee nieee to on rośnie ja się nie starzeje
A moje do zerowki! Moja mała dziewczynka

Sent from my WT19i using Wizaz Forum mobile app

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 21:48   #2163
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Ja pamiętam jak Kuba szedł do przedszkola... Wolałam się przygotować na najgorsze więc założyłam że będzie płakał etc...poszliśmy go zaprowadzić a on tylko dał buzi i poszeeeedl....nawet się za nami nie obejrzał...aż mi dziwnie było jak wychodzilismy z przedszkola...
A tu 3 lata minęły i pierwsza klasa...

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 21:53   #2164
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Ja pamiętam jak Kuba szedł do przedszkola... Wolałam się przygotować na najgorsze więc założyłam że będzie płakał etc...poszliśmy go zaprowadzić a on tylko dał buzi i poszeeeedl....nawet się za nami nie obejrzał...aż mi dziwnie było jak wychodzilismy z przedszkola...
A tu 3 lata minęły i pierwsza klasa...
Moja to samo.. Ale po kilku dniach zalaczyl jej się kryzys i płakała bardzo.. No i ja tam oddawałam ją e środku roku szkolnego. Ale panie były zarąbiste! Blanka zawsze wychodzila z takimi pięknymi fryzurami bo jedna babka ją tak czesala

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 21:53   #2165
ultraviolwt188
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaczuszka1986 Pokaż wiadomość
na ok 3-4 tyg zalezy jak się o nie dba ide teraz a przed slubem tylko na uzupelnienie, a uzupelnienie 50zł

Ja robiłam przez 3 lata rzesy nonstop i mam normalne, teraz w grudniu jak będziemy w Polsce tez robie juz mam termin paznokcie, fryzjer i rzesy
Stary 2015-08-31, 21:59   #2166
kaczuszka1986
Zadomowienie

Witam się już z pieknym wachlarzem rzęs, nawet TZowi się spodobały, czujecie to?
I dał radę 3h z małą sam

Co do wypuszczenia dziecka... Mamy w planie oddać ją do żłobka.. Ale nie wyobrażam sobie póki co tego... Mam tyle pytań... Czy zmienia jej pieluszke? Czy będą się nią zajmować? Na sama myśl jakby ja olali i miałaby leżeć w kupię... rosi:

Edytowane przez kaczuszka1986
Czas edycji: 2015-08-31 o 22:00
kaczuszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 22:04   #2167
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

A u nas nie było problemu z przedszkolem wcale. A ja tak się bałam bo on był taki "synek mamusi" i długo nie chciał z nikim zostawać..

Co do rzęs...U mnie dziewczyna w pracy miała ale jak jej odpadły czy co tam jej się robiło z nimi to wyglądala jak wylenialy kot

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Witam się już z pieknym wachlarzem rzęs, nawet TZowi się spodobały, czujecie to?
I dał radę 3h z małą sam

Co do wypuszczenia dziecka... Mamy w planie oddać ją do żłobka.. Ale nie wyobrażam sobie póki co tego... Mam tyle pytań... Czy zmienia jej pieluszke? Czy będą się nią zajmować? Na sama myśl jakby ja olali i miałaby leżeć w kupię... rosi:
Pokaż ta firane

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 22:19   #2168
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Co Tyyy zâ�☠â�☠â�☠ałyby mnie jak burą sukę za Bondka, bo Julek nie siedzi, a przecież dla niesiedzących to TYLKO CHUSTA!!!!!:cojes t:

Nie no 2-3 tysie to niee, generalnie przedział był 500-1500 zł chyba, głównie Didymosowe Indio jakieś edycje limitowane, były też pawie didymosowe, jakaś Cari, Róże Oschy, no zdecydowanie chusty z wyższej półki. Nereczki też miały poszyte pod kolor chust które miały ja się tam czułam jak lamus, wszystkie profesjonalnie powiązane gadały tylko ze sobą, nawet mi nikt "cześć" nie powiedział jak przyszłam także ten... jak mi kieszonka nie do końca wyszła bo mi się Młody przekrzywił ale go nie ruszałam bo zasnął to aż mi głupio było, bo tak na mnie łypały jakbym mu krzywdę robiła, ale żadna nie zapytała czy długo wiążę, czy może potrzebuję pomocy z jakimś wiązaniem czy co, takie â�☠â�☠â�☠â�☠a desperated housewifes w wersji chusty

Szczerze mówiąc to mnie to w ogóle trochę bawi, zawsze jak na grupie się jakaś dziewczyna zapyta czy może niesiedzące dziecko wsadzić do ergonomika to zaraz jest oburzenie "do nosidła nie można niesiedzącego dziecka!!" jak nie można, przecież można, nie wybuchnie ten dzieciak przecież, ja się zastanawiam jak bardzo trzeba mieć chujowe życie żeby z takiej pierdoły robić sobie misję życiową no bez kitu, rozumiem że chustowanie fajna sprawa mi też się podoba, ale robić sobie z tego misję zbawiania świata to już uważam za przesadę
Popieram wszystko co napisałaś tylko, że nawet się nie odezwały... omg

A co do ceny chust.. na jednej grupie co sobotę wstawiają stosy chust które mają, to... niektóre droższe od naszego samochdu cieszę się, że je stać, tylko. . No szok
Stary 2015-08-31, 23:07   #2169
kika1989wroc
Rozeznanie

Mój Oluch dopiero zasnął walka od 19 i dopiero się poddał. Oby teraz trochę pospal
Stary 2015-09-01, 02:09   #2170
kejtiCe
Zakorzenienie

Wojtek druga noc budzi się o 3. Może coś z tego będzie..
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 03:42   #2171
siacha_ck
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Przecież jestes

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
No tak, ale w sensie wieku, że już mając 18 lat

Wiki też dzisiaj do przedszkola, już mnie brzuch boli na samo wspomnienie.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

WIKTORIA

SZYMON
siacha_ck jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-01, 04:58   #2172
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
I pewnie masz lepsze perspektywy niż wielu studentów
Nie jest ważne skończyć studia, tylko mieć zawód.
Zgadzam się! Mam wiele takich przykładów wokół siebie

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Ja mam w planach zrobić kurs na krawcowa. Lubię robić przeróbki tu zwezic tam skrócić. Coś doszyc itp. Narazie to robię ale ręcznie maszyny się nie dorobilam bo i tak teraz nie miałabym czasu na szycie poczekam aż dzieciaki podrosna.

Super! Ja mam maszynę, ale nawet przy jednym dziecku nie mam jej kiedy wyciągnąć ;-)

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość

Ja po olejku rycynowym mam piękne.. Ale jestem zbyt leniwa żeby wytrwać długo w smarowaniu :p

Mo też olejek pomaga ale systematyczność to nie jest moja mocna strona ;-)

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
słyszałam, że w innych rejonach Polski jest zwyczaj że świece kupuje chrzestny. U mnie tak nie ma

U mnie tak jest. A chrzestna szatkę.

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
ja studiowałam dziennie na państwowej uczelni. miałam stypendium i co. praca chujowa o zarobkach nie wspomne. taki zawód. jak chcesz pracować w zawodzie to nie licz na kokosy

Z ust mi to wyjęłaś! Ja też państwowa uczelnia, z tym że zaocznie, najlepszy student na roku, stypendium... A teraz bide klepie gorszą niż moi podopieczni z patoli.

Apropos wcześniejszego pytania, bo mi nie zacytowało: uprawiam zupełnie odmienny rodzaj muzyki niż Ty ;-) Gram na organach piszczałkowych i śpiewam w kościele jako organistka :-D tzn.od urodzenia Laury już zrezygnowałam, nieraz tylko śluby biorę.

Cytat:
Napisane przez Domincia_1987 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam ważne dla mnie pytanie czy może orientujecie się czy może byc tylko jeden chrzestny??

Na pewno może być, nie wiem jakie przepisy to określają, ale byłam kiedyś na takich chrzcinach.

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
która z Was, moja imienniczka, zaprosiła do znajomków na fejsie?

Właśnie? ;-)

Cytat:
Napisane przez barbaritka84 Pokaż wiadomość
cieszę się ze chociaż tak mi się udało zdjęcia dodać bo ja to wszystko na telefonie robię.

A co do wieku to dziękuję za komplement ze młodziutko wyglądam, ale jakby nie patrzeć mam już 31 lat a syna urodziłam jak miałam 18 takze tak

Nic,tylko pozazdrościć

Cytat:
Wojtek druga noc budzi się o 3. Może coś z tego będzie..
A o której zasypia? I ile zjada?
mycha_818 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 05:23   #2173
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mycha_818 Pokaż wiadomość
Zgadzam się! Mam wiele takich przykładów wokół siebie

Super! Ja mam maszynę, ale nawet przy jednym dziecku nie mam jej kiedy wyciągnąć ;-)

Mo też olejek pomaga ale systematyczność to nie jest moja mocna strona ;-)

U mnie tak jest. A chrzestna szatkę.

Z ust mi to wyjęłaś! Ja też państwowa uczelnia, z tym że zaocznie, najlepszy student na roku, stypendium... A teraz bide klepie gorszą niż moi podopieczni z patoli.

Apropos wcześniejszego pytania, bo mi nie zacytowało: uprawiam zupełnie odmienny rodzaj muzyki niż Ty ;-) Gram na organach piszczałkowych i śpiewam w kościele jako organistka :-D tzn.od urodzenia Laury już zrezygnowałam, nieraz tylko śluby biorę.

Na pewno może być, nie wiem jakie przepisy to określają, ale byłam kiedyś na takich chrzcinach.

Właśnie? ;-)

Nic,tylko pozazdrościć

A o której zasypia? I ile zjada?
Zasypia o 20 i z reguły zjada 150, ale to jest na raty. Np zje 100 i zasypia mi na rękach, po 10 minutach budzi się i zjada resztę i wtedy zasypia na dobre. o 3 znowu 150 i teraz właśnie je, ale już 120.
22.06.2015
Stary 2015-09-01, 05:33   #2174
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Moje dzieciaki tez maja rzesy jak firany
Blance to sie przyda ale Patrykowi chociaz ładnie ostatnio wyglądał w rozowej opasce

Z tz powiesilismy biala flage powiedzialam mu co nieco.
Boże, Cos! Nie rób gender!!

i jak tż? widać już poprawę?
Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Co Tyyy zâ˜☠â˜☠â˜☠ałyby mnie jak burą sukę za Bondka, bo Julek nie siedzi, a przecież dla niesiedzących to TYLKO CHUSTA!!!!!:cojes t:

Nie no 2-3 tysie to niee, generalnie przedział był 500-1500 zł chyba, głównie Didymosowe Indio jakieś edycje limitowane, były też pawie didymosowe, jakaś Cari, Róże Oschy, no zdecydowanie chusty z wyższej półki. Nereczki też miały poszyte pod kolor chust które miały ja się tam czułam jak lamus, wszystkie profesjonalnie powiązane gadały tylko ze sobą, nawet mi nikt "cześć" nie powiedział jak przyszłam także ten... jak mi kieszonka nie do końca wyszła bo mi się Młody przekrzywił ale go nie ruszałam bo zasnął to aż mi głupio było, bo tak na mnie łypały jakbym mu krzywdę robiła, ale żadna nie zapytała czy długo wiążę, czy może potrzebuję pomocy z jakimś wiązaniem czy co, takie â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠a desperated housewifes w wersji chusty

Szczerze mówiąc to mnie to w ogóle trochę bawi, zawsze jak na grupie się jakaś dziewczyna zapyta czy może niesiedzące dziecko wsadzić do ergonomika to zaraz jest oburzenie "do nosidła nie można niesiedzącego dziecka!!" jak nie można, przecież można, nie wybuchnie ten dzieciak przecież, ja się zastanawiam jak bardzo trzeba mieć chujowe życie żeby z takiej pierdoły robić sobie misję życiową no bez kitu, rozumiem że chustowanie fajna sprawa mi też się podoba, ale robić sobie z tego misję zbawiania świata to już uważam za przesadę

(dla mnie LF to w cholerę kasy a co dopiero te, o których Ty napisałaś)
Cytat:
Napisane przez kika1989wroc Pokaż wiadomość
Mój Oluch dopiero zasnął walka od 19 i dopiero się poddał. Oby teraz trochę pospal
biedna może przez upały takie marudny?

U nas od paru dni Lena usypia ok 21. i budzi się na jedzenie o 5. Zje i śpi dalej. Myślałam, że dzisiaj nie będzie tak spała po wczorajszym dniu a ona dalej śpi.

W ogóle to wczoraj obudziła się, zjadła i wzięłam ją do odbicia, położyłam się na plecach a ona na mnie. Beknęła i wtuliła się w cyce, ja patrzę a ta śpi
Sam fakt, że się położyła mnie rozwalił bo nigdy się tak na mnie nie kładła a że usnęła
I teraz tż jest zazdrosny bo on też tak chce

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 06:16   #2175
kejtiCe
Zakorzenienie

Barbaritka, ale jesteś ładna Młodziutko wyglądasz

Masija, to pięknie Lena śpi
22.06.2015
Stary 2015-09-01, 06:17   #2176
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Zasypia o 20 i z reguły zjada 150, ale to jest na raty. Np zje 100 i zasypia mi na rękach, po 10 minutach budzi się i zjada resztę i wtedy zasypia na dobre. o 3 znowu 150 i teraz właśnie je, ale już 120.
Ho ho ho! To nieźle! Moja zjada zazwyczaj 100, dziś akurat raz 70 i dwa razy w nocy po 80... Może jakby zjadała więcej to też by przesypiała dłużej, ale jak tu ją do tego zmusić ;-)

A powiedz jeszcze jak liczysz to mleko? Bo 120 np.to w zasadzie jest więcej, bo 120 wody plus proszek daje 140 prawie. Podajesz to co zjada faktycznie czy ilość wody na której robione jest mleko?
Stary 2015-09-01, 06:20   #2177
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Ho ho ho! To nieźle! Moja zjada zazwyczaj 100, dziś akurat raz 70 i dwa razy w nocy po 80... Może jakby zjadała więcej to też by przesypiała dłużej, ale jak tu ją do tego zmusić ;-)

A powiedz jeszcze jak liczysz to mleko? Bo 120 np.to w zasadzie jest więcej, bo 120 wody plus proszek daje 140 prawie. Podajesz to co zjada faktycznie czy ilość wody na której robione jest mleko?
Dziewczynki z reguły jedzą mniej. Wojtek dopiero drugą noc wstaje o 3. Wcześniej wstawał o 1 i o 4, ale wtedy faktycznie nie zjadał wszystkiego.

Dla mnie 120 to ilość wody, w której zrobione jest mleko. Nie liczę, ile jest po dodaniu proszku, bo z reguły przez tę pianę ciężko jest ocenić.

A jakim Ty mlekiem karmisz?
22.06.2015
Stary 2015-09-01, 06:23   #2178
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczynki z reguły jedzą mniej. Wojtek dopiero drugą noc wstaje o 3. Wcześniej wstawał o 1 i o 4, ale wtedy faktycznie nie zjadał wszystkiego.

Dla mnie 120 to ilość wody, w której zrobione jest mleko. Nie liczę, ile jest po dodaniu proszku, bo z reguły przez tę pianę ciężko jest ocenić.

A jakim Ty mlekiem karmisz?
Hah ja zawsze podaję ilość mleka wypitego a nie tej wody i podbudowuje się tym że tak dużo wypiła ;-)

Karmię NAN
Stary 2015-09-01, 06:25   #2179
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Hah ja zawsze podaję ilość mleka wypitego a nie tej wody i podbudowuje się tym że tak dużo wypiła ;-)

Karmię NAN
Haha. A ja liczę wodę. Czyli w rezultacie pije jeszcze więcej..

Ja 3 razy dziennie podaję Bebiko, a reszta Hipp. Powoli odchodzimy już od Hippa.
22.06.2015
Stary 2015-09-01, 06:33   #2180
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Haha. A ja liczę wodę. Czyli w rezultacie pije jeszcze więcej..

Ja 3 razy dziennie podaję Bebiko, a reszta Hipp. Powoli odchodzimy już od Hippa.
No to pije jeszcze więcej ;-)

My zaczynaliśmy od bebiko bo było najtańsze, ale nie służyło nam.

A powiedz jak Wojtek robi kupy? Codziennie?
Stary 2015-09-01, 06:39   #2181
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
No to pije jeszcze więcej ;-)

My zaczynaliśmy od bebiko bo było najtańsze, ale nie służyło nam.

A powiedz jak Wojtek robi kupy? Codziennie?
Ja właśnie ze względu na cenę. Póki co nie jest źle.

Taaaak, są 2-3 kupy dziennie.
22.06.2015
Stary 2015-09-01, 06:43   #2182
mycha_818
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie ze względu na cenę. Póki co nie jest źle.

Taaaak, są 2-3 kupy dziennie.
Może dlatego, że dużo je. U nas są co 4 dni, ale miękkie, normalne, z tym że zielone. Wczoraj byliśmy u doktora z wysypką i pytałam o te kupy, to powiedział że przy mm kolor zielony jest normalny. I dał tylko jakiś probiotyk, który może trochę to złagodzić. U was też zielono?
Stary 2015-09-01, 06:47   #2183
barbaritka84
Rozeznanie

Cytat:
I dał radę 3h z małą sam

Ja też zamierzam dac niunie do żłobka, moja starsza córka chodziła i było bardzo ok. Chciałabym żeby i Julka tam została przyjęta. (Żłobek na ul. Puławskiej
barbaritka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 07:24   #2184
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Boże, Cos! Nie rób gender!!

i jak tż? widać już poprawę?

(dla mnie LF to w cholerę kasy a co dopiero te, o których Ty napisałaś)

biedna może przez upały takie marudny?

U nas od paru dni Lena usypia ok 21. i budzi się na jedzenie o 5. Zje i śpi dalej. Myślałam, że dzisiaj nie będzie tak spała po wczorajszym dniu a ona dalej śpi.

W ogóle to wczoraj obudziła się, zjadła i wzięłam ją do odbicia, położyłam się na plecach a ona na mnie. Beknęła i wtuliła się w cyce, ja patrzę a ta śpi
Sam fakt, że się położyła mnie rozwalił bo nigdy się tak na mnie nie kładła a że usnęła
I teraz tż jest zazdrosny bo on też tak chce
Poprawil sie. Zajal sie wczoraj Patrykiem,cale popoludnie.

Super zasypia

Cytat:
Może dlatego, że dużo je. U nas są co 4 dni, ale miękkie, normalne, z tym że zielone. Wczoraj byliśmy u doktora z wysypką i pytałam o te kupy, to powiedział że przy mm kolor zielony jest normalny. I dał tylko jakiś probiotyk, który może trochę to złagodzić. U was też zielono?
Po nanie sa zielone kupy
Stary 2015-09-01, 07:59   #2185
barbaritka84
Rozeznanie

Cytat:
Poprawil sie. Zajal sie wczoraj Patrykiem,cale popoludnie.

Super zasypia

Po nanie sa zielone kupy
A ja swojego spakowalam, zabrał siaty i poszedł w☠☠☠☠u
barbaritka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 08:12   #2186
kaczuszka1986
Zadomowienie

uploadfromtaptalk1441091373243.jpg
Uzywa któraś z Was?? Sąsiadka ma.do sprzedania 3x400g za 50zl
kaczuszka1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 08:21   #2187
siacha_ck
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez barbaritka84 Pokaż wiadomość
A ja swojego spakowalam, zabrał siaty i poszedł w☠☠☠☠u
Aż tak?

Wiki już w przedszkolu. Oczywiście ja się bardziej stresowałam. Dała mu buzi i poszła do dzueci
Przyszłam do domu to Szymek spał i aż dziwnie było taka cisza.

WIKTORIA

SZYMON
Stary 2015-09-01, 08:21   #2188
Princesika
Zakorzenienie

Dzien dobry. Laura spala do 6.20 :mdlosci:

Edytowane przez Princesika
Czas edycji: 2015-09-01 o 08:25
Princesika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 08:22   #2189
siacha_ck
Zakorzenienie

Ku wa od 1,5 godziny próbuje się dodzwonić do przychodni. Jak nie zajęte to numer nie odpowiada. Musze zarejestrować Szymka na szczepienie.

WIKTORIA

SZYMON
Stary 2015-09-01, 08:24   #2190
Irmusia81
Zakorzenienie

No i poszedł mój kochany pierworodny do przedszkola!

Zawieźliśmy go razem z mężem. Pomachał rączką i poszedł z panią do grupy 😊
A ja sobie popłakałam jak wróciliśmy do domu... Już mi lepiej. Tylko ciszę zagłuszam telewizorem.

Ciekawe co powie jak wróci😉

Aaa Leoś ma mega długie rzęsy i wygląda to cudnie😍
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości