Mamusie grudniowe 2015 cz.6 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-02, 16:58   #151
Ani_qa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.6

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Aniqa mnie w sumie w ciąży chyba nic nie odrzucało z jedzenia. No chyba, że szpitalne jedzenie
Szpitalne jedzenie jest ohydne... Ja miałam dietę w szpitalu i dostawałam czasem takie jedzenie, że nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać... Bo mało co mogła z talerza wybrać, żeby mi nie zaszkodziło

Na szczęście mama mi przywoziła obiady lekkie z domu.
Ale było i tak czasem, że kazałam sobie nie przywozić wędliny, a na kolację dostawałam miód (nie musiałam długo czekać na efekty)...
Stary 2015-09-02, 16:59   #152
andriuszka77
Zadomowienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52626076]Andriuszka to taka karta zniżkowa dla kobiet w ciąży i mam na produkty dla dzieci i ciężarnych jest od 3 do 10% rabatu + fajne promocje i gratisy. Jak coś kupisz to poproś przy kasie o kartę, musisz ją zarejestrować w internecie i dopiero działa.[/QUOTE]

dziękuję teraz będę wiedziec to jak bede w rosmanie to poproszę o tę kartę
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:05   #153
andriuszka77
Zadomowienie

Przyszła paczka, rożek i śpiworek dla niuni dotarły używki, ale stan super to wypiorę i się przydadzą też
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zakupy.jpg (139,0 KB, 20 załadowań)
Stary 2015-09-02, 17:09   #154
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Tak widzialam ale Pan nie byl mi stsnie odpowiedz czym roznia soe te dwa modele, plus kolka byly zafoliowane i nie byl chetny ich odfoliowa. Wiec dla mnie obsugla do bani
Hah dosłownie o to samo pytałam faceta, o różnice w tych dwóch, powiedział że mają inny materiał i budka ma suwak i tyle ;P
Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Ja bo brałam pod uwagę, ma dużą spacerówkę i podobno jest ok ale w spacerówce niesiedzące dziecko może zjeżdżać
Zawsze można rozłożyć spacerowke, żeby dziecko nie zjeżdżalo, bo widziałam go wlasnie, a gdzieś mi się wydawało, ze ma dobre opinie dlatego pytam.

Cytat:
Napisane przez acapella Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Jeszcze nie nadrobiłam poprzedniego wątku i już nowy, no ok. Ciekawe, w której części zaczniemy rodzić w 10?
Ja się melduję po teście glukozy i wizycie Glukoza nie była zła, z cytryną miałam i nawet mi smakowało, może odrobinę za gęsta, ale chyba dała mało wody, bo pół dużej szklanki, na pewno nie 300 ml... Potem troszkę nieprzyjemnie mi się zrobiło, ale do przeżycia
Lekarz pozwolił mi nawet trochę herbaty się napić przed ostatnim pobraniem, mam nadzieję, że to nie wpłynie na wynik rosi:

A u Gniewka wszystko w porządku, znowu nie chciał pokazać buzi Może na genetycznych 3 trymestru będzie chciał współpracować, idziemy za 2 tygodnie. Serce bije, wszystko działa, lekarz mówił, że niesamowicie ruchliwy
Wymiary się jakoś wyrównały wszystkie tylko głowę ma największą! Tydzień starszą! Wiem, że to milimetry, no ale już się zaczęłam martwić, wg główki nowy termin wyliczony na 29 listopada

A tak poza tym śliczne ciuszki kupiłyście, Kalusia i Sylwuska. I wózek też fajny, oglądamy się za tym samym (mutsy 4rider?) tylko z innymi kółkami

Mujer nie wiem czy już to pisałaś kiedyś, ale co studiujesz jeśli można wiedzieć? ;>

A i Koritsi dziękuję za rozbudowane informacje o stanikach w Krk, przydadzą się, bliżej porodu coś sosbie sprawię porządnego, bo teraz zaczęły dopiero mi rosnąć cycki jak szalone
Super ze u Was wszystko w porządku, główka sie nie przejmuj, u mnie mała we wszystkim była trochę do przodu?

Dzięki

Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
może ja pisałam? bo to był mój pierwszy tym jak szukałam wózka dla synka i nadal bardzo mi się podobają wizualnie... a poza tym koleżanka ma, używa od roku i twierdzi że jest zadowolona. Chociaż w necie różne opinie widziałam o tych wózkach.
A no właśnie, czyli wygląda to tak, ze każdy wózek ma,swoich zwolenników i przeciwników i jeszcze chyba taki nie powstał, co by wszystkim pasował

Cytat:
Sylwuska ja bardzo dawno wspominałam o Jedo Fyn...ale już nie pamiętam co

Byłam u kuzynki na kawce, przywiozłam jabłka, gruszki i śliwki A wieczorem jadę spotkać się z kumpelą na pizzy. Hmm.....
To fajny wieczór Ci się zapowiada

A ja mam w domu burzę, 2latka i 4latka, jak głowa mnie od huku nie rozbili, to będzie dobrze

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:18   #155
zaneta_b
Rozeznanie

No i chole.rcia nie zacytowało mi wszstkiego

Gryzelda super wygląda ten kombinezon. Ja na razie z niego zrezygnowałam, dlatego że wczoraj kupiłam jeden używany, ten ma wycięcie na pasy fotelika i już mam upatrzony drugi, więc w sumie za cenę tego jednego będę miała dwa
A misio

Mervie ja leżę ze skracającą się szyjką, jutro idę na takie szybkie usg kontrolne. Niby lekarz mi nie powiedział że mam cały czas leżeć, ale na razie póki moge to staram się jak najwięcej. jutro sie go zapytam, czy to się może cofnąć, czy chodzi tylko o to, żeby się dalej nic nie robiło

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
I tak pozniej pewnie maslem smarowaly
hahaahhaha

aaaa cos znalazlam rano
wyzwanie dla Andriuszki !
KSIAZECZKA EDUKACYJNA
Super ta książeczka, aż by sie chciało taką zrobić... Zapisałam na wszelki, może kiedyś spróbuję

Cytat:
Napisane przez 0enedue Pokaż wiadomość
Mam dość wiecznie coś musi być pod górkę .. zawsze COŚ musi wyjść .. siedzę i wyje ze nam to się w życiu nic nie uda .. najpierw kasa..kredyty które trzeba spłacać .. a mogliśmy juz dawno za gotówkę mieszkanie kupić no ale cóż. . Rodzinka.. później problemy z ciążą .. teraz wieczne niespodzianki z mieszkaniem .. no ileż można ; ( + do tego teraz hormony ciążowe = istny kataklizm Idę się nazrec słodyczy ..

Odezwę się jak pobieram się psychicznie .. sory za trucie. .
Truj kochana ile chcesz jak ma ci się zrobić od tego lepiej, to lepiej nam niż sie w domu wyżywać my cię rozumiemy bardzo dobrze i pisz co ci leży na serduchu

Cytat:
Napisane przez katarzynaxxx89 Pokaż wiadomość
a wogóle to nie wiem czy wam mówiłam że chyba wybraliśmy imię będzie Dagmara już mówię do brzuszka DAgmarka co robisz
Super, ślicznie gratuluję wyboru, u mnie do tego daleko...

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Super !
Ja do Krzysia tez juz mowie :d
Wgl news dnia
dostalam kompa
nie byle jakiego
Ahahaha wlasnie go ustawiam

Ciekawostka jest to ze tylko ja bede umiala go uzywac
bo jest tak poustawiany
to chyba jak będziesz odchodziła to musisz go zabrać ze sobą

Cytat:

A u Gniewka wszystko w porządku, znowu nie chciał pokazać buzi Może na genetycznych 3 trymestru będzie chciał współpracować, idziemy za 2 tygodnie. Serce bije, wszystko działa, lekarz mówił, że niesamowicie ruchliwy
Wymiary się jakoś wyrównały wszystkie tylko głowę ma największą! Tydzień starszą! Wiem, że to milimetry, no ale już się zaczęłam martwić, wg główki nowy termin wyliczony na 29 listopada
gratuluję dobrych wiadomości

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
O boziu. Btzuch mnie nawala, pipka i uda. I to tak ze jak wstane to az mi sie wymiotowax chce z tego bolu.
Mam nadzieje ze mi przejdzie.
Jeszcze jestem sama w domu bez auta.
Biedna, mam nadzieję, że ci przejdzie... A jak nie to dzwoń po pogotowie...

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

W końcu was nadrobiłam... Idę sobie przygotować kąpiel dla moich gorących stóp, pół godzinki może pomoczę, a potem jadę z kuzynka na przymiarkę sukni ślubnej chociaz sobie przypomnę te emocje wszystkie, jak się przymierzało pierwszy raz swoją prawie już gotową suknię

i zaraz wam wstawię obiecane zdjęcie otulacza, boski jest, jestem nim zachwycona tylko niech mi jeszcze któraś powie jak tym się dziecko opatula
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:23   #156
acapella
Zadomowienie

Kalusia, chcemy używany A jesteś pewna, że 4 rider nie ma pompowanych? W opisach na allegro czy olx ludzie pisali, że pompowane Wolałabym 4rider, bo ma dwa z przodu mniejsze a ten urban ma chyba równe?

Dziewczyny, ale ja się tą główką martwię, że będzie ciężko przy porodzie No i że w listopadzie, tylko nie to, ja chcę rodzić w grudniu!!!

Koritsi spoko, będę pisała w razie czego. TŻ jest stąd, więc on mi wykłady robi, no ale na sklepach stanikowych to nie powiem, żeby się znał, może i dobrze

A co do kosmetyków nivea, chyba nie są zbyt polecane dla dzieciaczków? Przynajmniej srokao bardziej poleca babydream i takie chciałam kupować...
http://www.srokao.pl/2012/06/kosmtyk...a-analiza.html
Orientowałyście się w tym temacie?
Właśnie muszę sobie kartę rossnę wziąć z rossmanna, dobrze, że przypomniałyście
acapella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:27   #157
czubasek20
Zakorzenienie

myslicie ze moge sie tak zle czuc przez zmiane pogody ?
Tz juz wraca z pracy i nie wiem.czy jechac na ip czy czekac az przejdzie.
Mam jakies opory przed szpitalem

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:30   #158
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Szpitalne jedzenie jest ohydne... Ja miałam dietę w szpitalu i dostawałam czasem takie jedzenie, że nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać... Bo mało co mogła z talerza wybrać, żeby mi nie zaszkodziło

Na szczęście mama mi przywoziła obiady lekkie z domu.
Ale było i tak czasem, że kazałam sobie nie przywozić wędliny, a na kolację dostawałam miód (nie musiałam długo czekać na efekty)...
szpitalne jedzenie i jeszcze ta przepyszna herbata którą serwują w sumie nic dziwnego że jak mnie przetrzymali z synkiem w szpitalu ponad tydzień to waga wróciła do tej sprzed ciąży

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
Przyszła paczka, rożek i śpiworek dla niuni dotarły używki, ale stan super to wypiorę i się przydadzą też
śliczne nawet nie widać że używki

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
A no właśnie, czyli wygląda to tak, ze każdy wózek ma,swoich zwolenników i przeciwników i jeszcze chyba taki nie powstał, co by wszystkim pasował
no nie znajdziesz takiego to jedno jest pewne nawet jak model jest fajny to zawsze komuś trafi się felerny egzemplarz i będzie psioczył ja jestem ze swojego niby zadowolona a jednak dwa razy był w reklamacji, ale że nie robili problemów z naprawą to nie marudzę
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:30   #159
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Acapella ja wzięłam jeden krem zwykły a drugi ten na każdą pogodę. I ten zwykły zamierzam zużyć sama chcę mieć buzię jak pupa niemowlęcia
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:34   #160
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, ale ja się tą główką martwię, że będzie ciężko przy porodzie No i że w listopadzie, tylko nie to, ja chcę rodzić w grudniu!!!
też bym wolała w grudniu a coś czuję że może być listopad :/
a co do główki to że jest większa od reszty nie znaczy że jest duża bo dziecię może być drobne... no a może być tak że wszystko jest proporcjonalnie ale dziecię potężne to wtedy i głowa duża
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:37   #161
andriuszka77
Zadomowienie

Adka ja taka książkę już szyję,) mam narazie 6 stron pięknie dopracowanych, jeszcze kilka dni i zszywam w całość. Ale mój projekt sie rozbuchal, jak te skończę to robię też taka do nauki literek, potem pory roku itd, mam frajde bo to super zajęcie ,)
Stary 2015-09-02, 17:37   #162
zaneta_b
Rozeznanie

Ok, wrzucam zdjęcia. Otulacz wbrew temu co widać na zdjęciu ma piękny fioletowy kolor. Na zdjęciu jest bardziej szary. Za te 3 rzeczy dałam 50zł :-D
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0403.jpg (107,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0396.jpg (129,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0398.jpg (116,0 KB, 10 załadowań)
Stary 2015-09-02, 17:37   #163
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
też bym wolała w grudniu a coś czuję że może być listopad :/
a co do główki to że jest większa od reszty nie znaczy że jest duża bo dziecię może być drobne... no a może być tak że wszystko jest proporcjonalnie ale dziecię potężne to wtedy i głowa duża
A ja bym wolała styczeń I mam nadzieję, że będzie
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:37   #164
andriuszka77
Zadomowienie

Tak mi kostki spuchly zr leze , forum na telefonie zainstalowalam i podczytuje...
Stary 2015-09-02, 17:38   #165
ogolnie
Zakorzenienie

sylwuska nie wiem czy taki fajny...laska rozstała się z narzeczonym, bo ją w trąbę robił. nie wiem jak się zachować, nigdy nie spotykałam sie z koleżankami po rozstaniach
Stary 2015-09-02, 17:41   #166
zaneta_b
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
myslicie ze moge sie tak zle czuc przez zmiane pogody ?
Tz juz wraca z pracy i nie wiem.czy jechac na ip czy czekac az przejdzie.
Mam jakies opory przed szpitalem
Kochana ciężko coś doradzić bo tak na prawdę tylko ty wiesz jaki to jest ból :-(
Stary 2015-09-02, 17:42   #167
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Kalusia, chcemy używany A jesteś pewna, że 4 rider nie ma pompowanych? W opisach na allegro czy olx ludzie pisali, że pompowane Wolałabym 4rider, bo ma dwa z przodu mniejsze a ten urban ma chyba równe?
Są dwie wersje 4ridera, z pompowanymi i z piankowymi. Ten który oglądaliśmy miał piankowe i wszystko by nam pasowało gdyby nie te piankowe kółka. Tak, Urban ma wszystkie takie same ale kółka nie są skrętne tylko cała tylna oś. TŻ mówi, że jak w ciągniku przegubowym A to nasza spacerówka
No i używki Mutsy można w dobrej cenie dostać

Edytowane przez kalusia87
Czas edycji: 2015-09-02 o 17:47
kalusia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 17:46   #168
andriuszka77
Zadomowienie

Ale ładna spacerowka

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-09-04 o 15:15
Stary 2015-09-02, 17:46   #169
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
szpitalne jedzenie i jeszcze ta przepyszna herbata którą serwują w sumie nic dziwnego że jak mnie przetrzymali z synkiem w szpitalu ponad tydzień to waga wróciła do tej sprzed ciąży

no nie znajdziesz takiego to jedno jest pewne nawet jak model jest fajny to zawsze komuś trafi się felerny egzemplarz i będzie psioczył ja jestem ze swojego niby zadowolona a jednak dwa razy był w reklamacji, ale że nie robili problemów z naprawą to nie marudzę
Ja byłam w sierpniu i był kompot z mrożonych (!) owoców. Smak nie do opisania, podobnie jak herbata
Stary 2015-09-02, 17:48   #170
andriuszka77
Zadomowienie

A co tam wlaczylam sobie serial z ipli, wczorajszy odcinek ma jak miłość bodajże bo coś leci ze mostowiakom sie dom spalił
Stary 2015-09-02, 17:53   #171
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
Ale ładna spacerowka, ja mam zonk gdzie ja to wszystko pomieszcze w bloku ciasnawo jak taka maszyna zajedzie Hehe
My mamy taką graciarnię w niezamieszkanej części domu i tu będzie jego miejsce. A wg mnie spacerówka jest nawet ładniejsza od gondoli, tylko daszek trochę psuje efekt

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
A co do kosmetyków nivea, chyba nie są zbyt polecane dla dzieciaczków? Przynajmniej srokao bardziej poleca babydream i takie chciałam kupować...
http://www.srokao.pl/2012/06/kosmtyk...a-analiza.html
Orientowałyście się w tym temacie?
Właśnie muszę sobie kartę rossnę wziąć z rossmanna, dobrze, że przypomniałyście
Ja będę używać Babydream i Linomag. Linomag jeszcze ze swojego dzieciństwa pamiętam
Stary 2015-09-02, 17:53   #172
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
My mamy taką graciarnię w niezamieszkanej części domu i tu będzie jego miejsce. A wg mnie spacerówka jest nawet ładniejsza od gondoli, tylko daszek trochę psuje efekt

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Ja będę używać Babydream i Linomag. Linomag jeszcze ze swojego dzieciństwa pamiętam
fajnie wygląda ta spacerówka, taka nowoczesna
Stary 2015-09-02, 18:01   #173
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie wygląda ta spacerówka, taka nowoczesna
Jeszcze jest taki śpiworek z polarkiem w środku, szczerze to nawet nie wiem czy to jest standardowe wyposażenie bo żadnych nówek nie oglądałam. A zresztą tu jest tylko Adamex, wszyscy je kupują
Stary 2015-09-02, 18:02   #174
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie
A jaki a Ty masz?
Cytat:
sylwuska nie wiem czy taki fajny...laska rozstała się z narzeczonym, bo ją w trąbę robił. nie wiem jak się zachować, nigdy nie spotykałam sie z koleżankami po rozstaniach
A to faktycznie nie musi być tak miło ;/ ale,przynajmniej spokojniej,niż,u mnie

Stary 2015-09-02, 18:10   #175
halwaya
Zakorzenienie

Dzis przyszla paczka od moich rodziców. Wysłali mi kosmetyki o mocnym zapachu białego pizma. (m.in. perfumy) to nie jest zapach dla mnie w ciąży.. mdli mnie.. blah.. chyba poczekam czy mi po ciąży przejdzie.. głupio mi teraz kłamać rodzicom.

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-02, 18:21   #176
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Dzis przyszla paczka od moich rodziców. Wysłali mi kosmetyki o mocnym zapachu białego pizma. (m.in. perfumy) to nie jest zapach dla mnie w ciąży.. mdli mnie.. blah.. chyba poczekam czy mi po ciąży przejdzie.. głupio mi teraz kłamać rodzicom.
Ja żadnego piżma nie mogę mieć na sobie, zresztą nie mogę używać, żadnych wypaśnych perfum bo im bardziej wyszukany zapach, tym bardziej boli mnie głowa. Nie dla mnie te wszystkie Gucci, Diory czy D&G

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

A nieraz zapach na kimś taak mi się podoba a jak go sama wypróbuję to muszę nadgarstki szorować
Stary 2015-09-02, 18:31   #177
syylwuska
Zakorzenienie

Andriuszka bardzo ładne rzeczy

Żaneta super ten otulacz w groszki gdzie kupowalas? Na olx? Bo widZiałam podobny

Kalusia super wygląda ta soacerowka to jest ten sam,model co gondola, tylko inny kolor?

Stary 2015-09-02, 18:35   #178
andriuszka77
Zadomowienie

Coś jestem dziś podminowana i nerwowa, dobrze że chociaż temperatura robi sie znośniejsza bo te upały mnie już zmeczyly
Stary 2015-09-02, 18:37   #179
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
Kalusia super wygląda ta soacerowka to jest ten sam,model co gondola, tylko inny kolor?
Tak, bo to jest 3w1
Stary 2015-09-02, 18:42   #180
katarzynaxxx89
Raczkowanie

[A co do tej glukozy to mam już skierowanie ale mój gin jest dziwny mówił że mam iść jak będzie pełne 28 tyg a wszedzie w necie pisze że się to wykonuje od 24-28 tyg chyba pójdę tak w 27 a jak coś to mu powiem że tydzień potem nie mogłam bo byłam u rodziny

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

[QUOTE=czubasek20;52625629]Na szczescie nie.
Tyle ze brzuch twardy i czuje nacisk mocny na udo po tej stronie gdzie zylak.
Podejrzewam ze jak mala wzielam na.rece to troche sie nadwyrezylam :/[/QUOT
Kurczę mi też często brzuszek twardnieje ale nie mam skórczów nie wiem co myśleć bo nic na to nie mam a szyjka itp jest dobra
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości