![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zarobki w partnerstwie a podział kosztów
Powiedzmy ze para mieszka razem. Chlopak zarabia 4,5 tysiąca, w tym dodatek mieszkaniowy 800 zl..Dziewczyna 2 tysiace ( przyklad) wynajmuja kawalerke za tysiac zl.Jak Waszym zdaniem powinny byc dzielone koszty? Czy za wynajem po 500 i wszystko na pół? czy jednak osoba wiecej zarabiajaca powinna wiecej wkladac kosztów?Jak to widzicie? z jednej strony jesli ktos dobrze zarabia to nie znaczy ze musi kogos utrzymywać, z drugiej strony ..proporcjonalnie stanowi to calkiem inne obciążenie.
Jak to widzicie?Jak uwazacie za sprawiedliwe?? Edytowane przez gumka24 Czas edycji: 2015-09-10 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Zarobkiw partnerstwie a podział kosztów
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Skoro ma dodatek mieszkaniowy, to tą kasę przeznaczyć na mieszkanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Wszystkie chwyty dozwolone
![]() My stosujemy zasadę "wszystko do wspólnego wora" bez wyliczania ile kto dał. Ale to wszystko zależy od ustaleń między partnerami, można po połowie, można procentowo, on może płacić za wynajem z opłatami a ty za jedzenie. Nie ma jednego słusznego modelu, po prostu trzeba dogadać się z partnerem co do tego co wam obojgu pasuje. I co w sytuacji, kiedy któreś straci prace i trzeba będzie sobie jakoś radzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Jeszcze przed ślubem, kiedy zamieszkaliśmy razem małżon zarabiał jakieś 3 razy tyle, co ja (do dzisiaj jest spora dysproporcja zarobków). Mieliśmy wspólne konto na które co miesiąc trafiało 50% zarobków każdego z nas (wspólna decyzja, nikt na nikim niczego nie wymusił, propozycja wyszła od niego). Z tego konta opłacaliśmy wszystkie rachunki, jedzenie, rozrywki, z pozostałymi pieniędzmi każdy robił, co chciał. Zazwyczaj leciały na konta oszczędnościowe (+ w przypadku małżona były pakowane w kolejne bardzo potrzebne samochody/ elementy wyposażenia/ modyfikacje). teraz sytuacja uległa zmianie- wszystko jest wszystkich. jest jedno wspólne konto + OKO.
Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2015-09-10 o 19:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja co prawda jeszcze na stałe nie mieszkam z narzeczoną, ale były okresy, że było nam to dane mieszkać okresowo. Po prostu każde z nas poczuwało się do opłacenia kosztów życia w postaci jedzenia i rachunków. Zawsze jakoś po połowie wychodziło, bo jedno i drugie koniec końców miało też tylko "swoją" kasę na indywidualne potrzeby, zakupy czy możliwość brania udziału w swoich pasjach i zainteresowaniach.
Na pewno nie wyobrażam sobie, że jedno pracuje na dom, opłaty i jedzenie a drugie swoją kasę przypierdziela TYLKO na swoje potrzeby i przyjemności. Granice przyzwoitości muszą być. Także z jednej strony 4,5 K z drugiej 2 K i jeszcze dodatek.. hmm możecie trochę poszaleć jakby na to nie patrzeć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale wspólny wór jest najlepszy, bo nie ma wyliczeń, rozliczeń i wzajemnego oddawania w różnych sytuacjach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Mój facet zarabia miesięcznie od 10 do 20 tysięcy, ja jestem świeżo po studiach i mam jakieś 3 tysiące na rękę. Duża dysproporcja, prawda?
![]() Mimo to za mieszkanie, rachunki itd płacimy po połowie, natomiast za jedzenie, wyjścia na miasto płaci już głowie on (wiadomo, że czasami też skoczę do sklepu i kupie coś do jedzenia, jednak to on płaci za większe zakupy) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Nie wyobrażam sobie sytuacji że kobieta zarabia 1800 zł (niestety w Polsce takie zarobki to norma, nawet po studiach) a facet 20.000 zł a kosztami życia dziela sie po połowie i jej po ich odliczeniu zostaje na życie na miesiąc 200zł a jemu 18.000zl
oczywiscie to dosc przerysowany przykład ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
U nas od zawsze był wspólny wór. Był czas, że mąż zarabiał mniej
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Szczerze mówiąc mi również średnio to odpowiada, póki co mieszkamy razem dopiero 2 miesiące (jesteśmy ze sobą dwa lata). Poczekam jeszcze jakiś czas bo na razie mieszkamy razem krótko, zobacze czy coś się zmieni i na pewno z nim o tym porozmawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
A, wspólny wór sprawdza się jak obie strony są w miarę rozsądne w swoich wydatkach. W związku gdzie jedno jest sknerą a drugie przepierdziela mnóstwo kasy na bzdety może być ciężko z tym modelem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zależy czy nanoreef czy normalne, rybne
Rybne to od 5-10 tyś wzwyż za założenie. Prąd ok 300-500 zł co 2 m-c, do tego drobiazgi - pokarmy, mikroelementy, woda RO
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
problemem jest rozpad partnerstwa i wspolny worek,gdy byly duze roznice w zarobkach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem osoba, która zarabia dużo więcej mogłaby też w nieznacznie większym stopniu płacić za mieszkanie i opłaty, ale nieznacznie, bo inaczej druga strona będzie miała za wygodnie i nie będzie miała motywacji, by szukać czegoś lepiej płatnego czy żeby np. bardziej szanować kasę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie najbardziej sprawiedliwą opcją (przy rozdzielności majątkowej) jest proporcjonalny do zarobków wkład we wspólny budżet.
W podanym przykładzie wspólny budżet wyniesie 6800 zł, więc łatwo policzyć, że zarobki faceta to ok. 70% wspólnego budżetu, zaś zarobki kobiety to ok. 30% wspólnego budżetu, w związku z tym facet powinien płacić za mieszkanie 700 zł a kobieta 300 zł. Takie kwoty to ok. 15% pensji każdego z nich, każdemu zostaje więc 85% na własne wydatki - ten, kto zarabia więcej, ma oczywiście więcej kasy na przyjemności, ale i więcej dokłada do mieszkania, więc jest sprawiedliwie. Może od razu zaznaczę, że nie jestem też zwolenniczką rozliczania się z każdego grosza tak, by zawsze we wszystkim było po równo, bo można od tego niezłego zawrotu głowy dostać... biorąc jednak pod uwagę, że zazwyczaj opłaty za mieszkanie to jeden z największych miesięcznych wydatków i niemal stały, to IMO jednorazowe ustalenie zasady proporcjonalności nie jest dużym wysiłkiem. Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
![]()
Co się śmiejesz, trzeba trzymać bat na zadzie 'partnera' żeby się nie rozbrykał, gówniarz jeden
![]() Mój mąż zarabia fąfnaście razy tyle co ja, ja mam swoją pensję na waciki, a on na poważne sprawy. Było tak od zawsze, przed ślubem też. Mam w nosie co kto o tym myśli. Jak byliśmy biedni i on zachorował, to leczyliśmy go za moje oszczędności, co w tamtym momencie w ogóle nie było istotne. On wielokrotnie również ratował mi tyłek. Mamy do pieniędzy podejście luźne i 'użytkowe' nie stanowią tła do kłótni. Mają pozwalać na wspólne życie i tyle. Zaczynaliśmy od zera, nikt nam niczego nie dał, mogą nas wszyscy cmoknąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
.
|
powinien ci dawać jakieś drobne, może to by cię zmotywowało do znalezienia lepszej pracy
![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Sprawiedliwie wcale nie znaczy po równo, tylko proporcjonalnie do możliwości. Nie podoba mi się takie dzielenie w związku fifty-fifty,tak to się można ze współlokatorami dzielić a nie w związku.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
To fakt, że każda para powinna wybrać wariant, który jej najbardziej pasuje. Nie ma złotego środka.
Natomiast sprawiedliwie, w moim odczuciu, to 50/50, w okresie przed deklaracją wspólnego życia. Po tej deklaracji wszystko do jednego wora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
plum plum
|
Ja bym oczekiwała, że skoro facet ma dodatek mieszkaniowy (również z Twoich podatków płacony, skoro jest wojskowym), to to pójdzie na najem, a resztę możemy dzielić jakoś wspólnie, czyli te brakujące 200zł+opłaty.
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-09-11 o 10:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Mój Tż zarabia X razy tyle co ja. Za mieszkanie (wynajęte) płacimy 1500zł, ja daję od siebie 500zł, on resztę. Propozycja wyszła od niego, nie wyobrażał sobie tego, że ja zapłacę 750zł, do tego bilet (kolejne 100zł) + konieczne zakupy (spożywka, chemia) i niewiele zostanie mi na przysłowiowe waciki. Ten układ doskonale się u nas sprawdza. Dzięki temu każde z nas ma pieniądze na swoje potrzeby i nie ma potrzeby tłumaczenia się przed sobą z nowych spodni na siłownię, wizyty u kosmetyczki itd. Konta mamy oddzielne, bez możliwości wglądu.
Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2015-09-11 o 11:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.