Zarobki w partnerstwie a podział kosztów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-10, 18:48   #1
gumka24
Raczkowanie

Zarobki w partnerstwie a podział kosztów

Powiedzmy ze para mieszka razem. Chlopak zarabia 4,5 tysiąca, w tym dodatek mieszkaniowy 800 zl..Dziewczyna 2 tysiace ( przyklad) wynajmuja kawalerke za tysiac zl.Jak Waszym zdaniem powinny byc dzielone koszty? Czy za wynajem po 500 i wszystko na pół? czy jednak osoba wiecej zarabiajaca powinna wiecej wkladac kosztów?Jak to widzicie? z jednej strony jesli ktos dobrze zarabia to nie znaczy ze musi kogos utrzymywać, z drugiej strony ..proporcjonalnie stanowi to calkiem inne obciążenie.
Jak to widzicie?Jak uwazacie za sprawiedliwe??

Edytowane przez gumka24
Czas edycji: 2015-09-10 o 19:03
gumka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:04   #2
Pigeons
Zadomowienie

Dot.: Zarobkiw partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez gumka24 Pokaż wiadomość
Powiedzmy ze para mieszka razem. Chlopak zarabia 4,5 tysiąca, w tym dodatek mieszkaniowy 800 zl..Dziewczyna 2 tysiace ( przyklad) wynajmuja kawalerke za tysiac zl.Jak Waszym zdaniem powinny byc dzielone koszty? Czy za wynajem po 500 i wszystko na pół? czy jednak osoba wiecej zarabiajaca powinna wiecej wkladac kosztów?Jak to widzicie? z jednej strony jesli ktos dobrze zarabia to nie znaczy ze musi kogos utrzymywać, z drugiej strony ..proporcjonalnie stanowi to calkiem inne obciążenie.
Sprawiedliwie jest tak żeby obie strony były zadowolone
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:05   #3
zielonkava
Rozeznanie

Skoro ma dodatek mieszkaniowy, to tą kasę przeznaczyć na mieszkanie pozostałe 200zł+rachunki, może bezczelnie, ale oczekiwałabym, że facet będzie się poczuwał do uregulowania ze względu na sporą różnicę w zarobkach. Ale to zależy, jak bardzo poważnie o sobie myślicie i ogólnie jakie jest wasze podejście do kasy. U mnie w związku nie byłoby problemów z takim podziałem. Ja ze swojej niższej wypłaty bym część odkładała na oszczędności, część wydała na zakupy czy jakieś pierdoły do domu, swoje studia, i parę stówek zostawiła sobie na ciuszki, kosmetyki i imprezki ale jak pisałam, u mnie w związku pieniądze nie są raczej drażliwym tematem, ja tam nie mam poczucia bycia utrzymanką, jak biorę od TŻ kasę na rachunek czy jedzenie, on też nie czuje się wykorzystywany. To normalne że się dzielimy, a nie chłodno kalkulujemy, mimo że jeszcze razem nie mieszkamy.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:08   #4
annic
Wtajemniczenie

Wszystkie chwyty dozwolone
My stosujemy zasadę "wszystko do wspólnego wora" bez wyliczania ile kto dał. Ale to wszystko zależy od ustaleń między partnerami, można po połowie, można procentowo, on może płacić za wynajem z opłatami a ty za jedzenie. Nie ma jednego słusznego modelu, po prostu trzeba dogadać się z partnerem co do tego co wam obojgu pasuje. I co w sytuacji, kiedy któreś straci prace i trzeba będzie sobie jakoś radzić.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:22   #5
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Jeszcze przed ślubem, kiedy zamieszkaliśmy razem małżon zarabiał jakieś 3 razy tyle, co ja (do dzisiaj jest spora dysproporcja zarobków). Mieliśmy wspólne konto na które co miesiąc trafiało 50% zarobków każdego z nas (wspólna decyzja, nikt na nikim niczego nie wymusił, propozycja wyszła od niego). Z tego konta opłacaliśmy wszystkie rachunki, jedzenie, rozrywki, z pozostałymi pieniędzmi każdy robił, co chciał. Zazwyczaj leciały na konta oszczędnościowe (+ w przypadku małżona były pakowane w kolejne bardzo potrzebne samochody/ elementy wyposażenia/ modyfikacje). teraz sytuacja uległa zmianie- wszystko jest wszystkich. jest jedno wspólne konto + OKO.

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2015-09-10 o 19:37
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:28   #6
normalnyFacet
Zakorzenienie

Ja co prawda jeszcze na stałe nie mieszkam z narzeczoną, ale były okresy, że było nam to dane mieszkać okresowo. Po prostu każde z nas poczuwało się do opłacenia kosztów życia w postaci jedzenia i rachunków. Zawsze jakoś po połowie wychodziło, bo jedno i drugie koniec końców miało też tylko "swoją" kasę na indywidualne potrzeby, zakupy czy możliwość brania udziału w swoich pasjach i zainteresowaniach.

Na pewno nie wyobrażam sobie, że jedno pracuje na dom, opłaty i jedzenie a drugie swoją kasę przypierdziela TYLKO na swoje potrzeby i przyjemności. Granice przyzwoitości muszą być.

Także z jednej strony 4,5 K z drugiej 2 K i jeszcze dodatek.. hmm możecie trochę poszaleć jakby na to nie patrzeć
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:34   #7
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Wszystkie chwyty dozwolone
My stosujemy zasadę "wszystko do wspólnego wora" bez wyliczania ile kto dał. Ale to wszystko zależy od ustaleń między partnerami, można po połowie, można procentowo, on może płacić za wynajem z opłatami a ty za jedzenie. Nie ma jednego słusznego modelu, po prostu trzeba dogadać się z partnerem co do tego co wam obojgu pasuje. I co w sytuacji, kiedy któreś straci prace i trzeba będzie sobie jakoś radzić.
My też nie wyliczamy, tylko wszystko wspólne,, chociaż nie od początku tak było . Samo się jakoś wykarowało, bo łatwiej, a liczenie kasy nie jest dla nas ważne i mamy lepsze rozrywki. Za sprawiedliwy uważam też podział proporcjonalny do zarobków. Czyli jak on zarabia 2000 a ja 4000 to ja daję 2 razy więcej na wspólne życie.
Ale wspólny wór jest najlepszy, bo nie ma wyliczeń, rozliczeń i wzajemnego oddawania w różnych sytuacjach.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:34   #8
Oliwiabb
Wtajemniczenie

Mój facet zarabia miesięcznie od 10 do 20 tysięcy, ja jestem świeżo po studiach i mam jakieś 3 tysiące na rękę. Duża dysproporcja, prawda?
Mimo to za mieszkanie, rachunki itd płacimy po połowie, natomiast za jedzenie, wyjścia na miasto płaci już głowie on (wiadomo, że czasami też skoczę do sklepu i kupie coś do jedzenia, jednak to on płaci za większe zakupy)
Oliwiabb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 19:49   #9
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Oliwiabb Pokaż wiadomość
Mój facet zarabia miesięcznie od 10 do 20 tysięcy, ja jestem świeżo po studiach i mam jakieś 3 tysiące na rękę. Duża dysproporcja, prawda?
Mimo to za mieszkanie, rachunki itd płacimy po połowie, natomiast za jedzenie, wyjścia na miasto płaci już głowie on (wiadomo, że czasami też skoczę do sklepu i kupie coś do jedzenia, jednak to on płaci za większe zakupy)
Nie rozumiem jakoś takiej dysproporcji w partycypowaniu w kosztach mieszkania. Przecież ty płacisz stosunkowo dużo więcej za nie, bo zostaje ci dużo mniej.
Stary 2015-09-10, 20:00   #10
LovinLight
Zadomowienie

Nie wyobrażam sobie sytuacji że kobieta zarabia 1800 zł (niestety w Polsce takie zarobki to norma, nawet po studiach) a facet 20.000 zł a kosztami życia dziela sie po połowie i jej po ich odliczeniu zostaje na życie na miesiąc 200zł a jemu 18.000zl
oczywiscie to dosc przerysowany przykład ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi nie zawsze "rowne" dzielenie sie jest tak naprawde równe.. wazne zeby dopasować je do możliwości obu stron .
LovinLight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 20:03   #11
Yo-asia
Zakorzenienie

GG do Yo-asia

U nas od zawsze był wspólny wór. Był czas, że mąż zarabiał mniej był, że więcej, teraz w miare równo. Myślę jednak, że ta wspólnota mjatkowa jest łatwiejsza do zorganizowania po ślubie.
Stary 2015-09-10, 20:15   #12
Oliwiabb
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Nie rozumiem jakoś takiej dysproporcji w partycypowaniu w kosztach mieszkania. Przecież ty płacisz stosunkowo dużo więcej za nie, bo zostaje ci dużo mniej.
Szczerze mówiąc mi również średnio to odpowiada, póki co mieszkamy razem dopiero 2 miesiące (jesteśmy ze sobą dwa lata). Poczekam jeszcze jakiś czas bo na razie mieszkamy razem krótko, zobacze czy coś się zmieni i na pewno z nim o tym porozmawiam.
Oliwiabb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 20:23   #13
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gumka24 Pokaż wiadomość
Koszty powinny być dzielone tak jak chcą je podzielić zainteresowane osoby. Uważam, że to jedyna sensowna zasada.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 20:29   #14
annic
Wtajemniczenie

A, wspólny wór sprawdza się jak obie strony są w miarę rozsądne w swoich wydatkach. W związku gdzie jedno jest sknerą a drugie przepierdziela mnóstwo kasy na bzdety może być ciężko z tym modelem Przy dzieleniu kasy na pół też zależy jak duża jest dysproporcja. Raczej jest tak, że ci zarabiający więcej niekoniecznie chcą np. wynajmować małe mieszkanie skoro stać ich na wygodniejsze, lepiej umeblowane itd. Podobnie ze stylem życia. Przy dużych dysproporcjach może być więcej zgrzytów jeśli koniecznie chce się dzielić pół na pół.
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 20:36   #15
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
A, wspólny wór sprawdza się jak obie strony są w miarę rozsądne w swoich wydatkach. W związku gdzie jedno jest sknerą a drugie przepierdziela mnóstwo kasy na bzdety może być ciężko z tym modelem :brzydal: Przy dzieleniu kasy na pół też zależy jak duża jest dysproporcja. Raczej jest tak, że ci zarabiający więcej niekoniecznie chcą np. wynajmować małe mieszkanie skoro stać ich na wygodniejsze, lepiej umeblowane itd. Podobnie ze stylem życia. Przy dużych dysproporcjach może być więcej zgrzytów jeśli koniecznie chce się dzielić pół na pół.
A to fakt. Mówiłam o przeciętnie normalnych ludziach, którzy wydają podobnie, wiedząc o wszystkich swoich i partnera potrzebach. Mnie nikt nie rozlicza z lakieru do paznokci, jego z kolejnych rybek, na przykład, ale ja nie funduję sobie zabiegów spa, a on akwarium morskiego. Na przykład. A wydatki są konsultowane.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 20:50   #16
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
A to fakt. Mówiłam o przeciętnie normalnych ludziach, którzy wydają podobnie, wiedząc o wszystkich swoich i partnera potrzebach. Mnie nikt nie rozlicza z lakieru do paznokci, jego z kolejnych rybek, na przykład, ale ja nie funduję sobie zabiegów spa, a on akwarium morskiego. Na przykład. A wydatki są konsultowane.
Jak wyżej. (Ile kosztuje akwarium morskie? Tak z ciekawości.)
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 20:54   #17
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jak wyżej. (Ile kosztuje akwarium morskie? Tak z ciekawości.)
Nie wiem. ?My pozostajemy na poziomie lakieru i nowej rybki...
Stary 2015-09-10, 20:58   #18
Elfir
Zakorzenienie

zależy czy nanoreef czy normalne, rybne

Rybne to od 5-10 tyś wzwyż za założenie. Prąd ok 300-500 zł co 2 m-c, do tego drobiazgi - pokarmy, mikroelementy, woda RO

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 21:11   #19
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
zależy czy nanoreef czy normalne, rybne

Rybne to od 5-10 tyś wzwyż za założenie. Prąd ok 300-500 zł co 2 m-c, do tego drobiazgi - pokarmy, mikroelementy, woda RO
O kurczę. To moje dwa koty w porównaniu do tego to jak za darmo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-10, 21:17   #20
cleopadra
Wtajemniczenie

problemem jest rozpad partnerstwa i wspolny worek,gdy byly duze roznice w zarobkach
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 22:32   #21
tymczasowa_
Rozeznanie

GG do tymczasowa_

moim zdaniem osoba, która zarabia dużo więcej mogłaby też w nieznacznie większym stopniu płacić za mieszkanie i opłaty, ale nieznacznie, bo inaczej druga strona będzie miała za wygodnie i nie będzie miała motywacji, by szukać czegoś lepiej płatnego czy żeby np. bardziej szanować kasę
tymczasowa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-10, 23:45   #22
Pantegram
Zakorzenienie

Jak dla mnie najbardziej sprawiedliwą opcją (przy rozdzielności majątkowej) jest proporcjonalny do zarobków wkład we wspólny budżet.
W podanym przykładzie wspólny budżet wyniesie 6800 zł, więc łatwo policzyć, że zarobki faceta to ok. 70% wspólnego budżetu, zaś zarobki kobiety to ok. 30% wspólnego budżetu, w związku z tym facet powinien płacić za mieszkanie 700 zł a kobieta 300 zł. Takie kwoty to ok. 15% pensji każdego z nich, każdemu zostaje więc 85% na własne wydatki - ten, kto zarabia więcej, ma oczywiście więcej kasy na przyjemności, ale i więcej dokłada do mieszkania, więc jest sprawiedliwie.

Może od razu zaznaczę, że nie jestem też zwolenniczką rozliczania się z każdego grosza tak, by zawsze we wszystkim było po równo, bo można od tego niezłego zawrotu głowy dostać... biorąc jednak pod uwagę, że zazwyczaj opłaty za mieszkanie to jeden z największych miesięcznych wydatków i niemal stały, to IMO jednorazowe ustalenie zasady proporcjonalności nie jest dużym wysiłkiem.

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
Jeszcze przed ślubem, kiedy zamieszkaliśmy razem małżon zarabiał jakieś 3 razy tyle, co ja (do dzisiaj jest spora dysproporcja zarobków). Mieliśmy wspólne konto na które co miesiąc trafiało 50% zarobków każdego z nas (wspólna decyzja, nikt na nikim niczego nie wymusił, propozycja wyszła od niego). Z tego konta opłacaliśmy wszystkie rachunki, jedzenie, rozrywki, z pozostałymi pieniędzmi każdy robił, co chciał. Zazwyczaj leciały na konta oszczędnościowe (+ w przypadku małżona były pakowane w kolejne bardzo potrzebne samochody/ elementy wyposażenia/ modyfikacje).
To mi wygląda na baaardzo dobry pomysł Zasada proporcjonalności zachowana, a jednocześnie nie trzeba zawracać sobie głowy rachowaniem, kto ile na co powinien dołożyć
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 03:35   #23
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez tymczasowa_ Pokaż wiadomość
moim zdaniem osoba, która zarabia dużo więcej mogłaby też w nieznacznie większym stopniu płacić za mieszkanie i opłaty, ale nieznacznie, bo inaczej druga strona będzie miała za wygodnie i nie będzie miała motywacji, by szukać czegoś lepiej płatnego czy żeby np. bardziej szanować kasę

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 06:57   #24
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Talking Dot.: Zarobkiw partnerstwie a podział kosztów

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
Co się śmiejesz, trzeba trzymać bat na zadzie 'partnera' żeby się nie rozbrykał, gówniarz jeden

Mój mąż zarabia fąfnaście razy tyle co ja, ja mam swoją pensję na waciki, a on na poważne sprawy. Było tak od zawsze, przed ślubem też. Mam w nosie co kto o tym myśli. Jak byliśmy biedni i on zachorował, to leczyliśmy go za moje oszczędności, co w tamtym momencie w ogóle nie było istotne. On wielokrotnie również ratował mi tyłek.
Mamy do pieniędzy podejście luźne i 'użytkowe' nie stanowią tła do kłótni. Mają pozwalać na wspólne życie i tyle. Zaczynaliśmy od zera, nikt nam niczego nie dał, mogą nas wszyscy cmoknąć.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 07:17   #25
skazana_na_bluesa
.

powinien ci dawać jakieś drobne, może to by cię zmotywowało do znalezienia lepszej pracy

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 08:02   #26
Kat2890
Raczkowanie

Sprawiedliwie wcale nie znaczy po równo, tylko proporcjonalnie do możliwości. Nie podoba mi się takie dzielenie w związku fifty-fifty,tak to się można ze współlokatorami dzielić a nie w związku.
Stary 2015-09-11, 09:09   #27
new woman in town
Zakorzenienie

To fakt, że każda para powinna wybrać wariant, który jej najbardziej pasuje. Nie ma złotego środka.

Natomiast sprawiedliwie, w moim odczuciu, to 50/50, w okresie przed deklaracją wspólnego życia. Po tej deklaracji wszystko do jednego wora.
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 09:38   #28
zlotniczanka
plum plum

Ja bym oczekiwała, że skoro facet ma dodatek mieszkaniowy (również z Twoich podatków płacony, skoro jest wojskowym), to to pójdzie na najem, a resztę możemy dzielić jakoś wspólnie, czyli te brakujące 200zł+opłaty.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-11, 10:27   #29
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LovinLight Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie sytuacji że kobieta zarabia 1800 zł (niestety w Polsce takie zarobki to norma, nawet po studiach) a facet 20.000 zł a kosztami życia dziela sie po połowie i jej po ich odliczeniu zostaje na życie na miesiąc 200zł a jemu 18.000zl
oczywiscie to dosc przerysowany przykład ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi nie zawsze "rowne" dzielenie sie jest tak naprawde równe.. wazne zeby dopasować je do możliwości obu stron .
Żeby te 1800 zł to było "na rękę". Ja obecnie w mojej etatowej pracy zarabiam "na rękę" mniej, niż ta przykładowa kwota (tzn. są jakieś tam dodatki, ale raz są wyższe, raz niższe..., a za moment może ich wcale nie być), a i tak od mnóstwa osób usłyszałam, że grymaszę i nie rozumieją czemu chcę zmienić (za kilka miesięcy) pracę na inną. Faceci zarabiają więcej często dlatego, że są facetami ("bo on musi rodzinę utrzymać") i widzę to nawet po moim szefostwie - to samo stanowisko, kobieta ma wręcz większe obowiązki, a dodatek mniejszy... Na szczęście ja mam jeszcze inne możliwości, ale nie każda kobieta je ma, nie każda ma czas (ja nie mam dzieci).

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2015-09-11 o 10:29
Stary 2015-09-11, 10:57   #30
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Mój Tż zarabia X razy tyle co ja. Za mieszkanie (wynajęte) płacimy 1500zł, ja daję od siebie 500zł, on resztę. Propozycja wyszła od niego, nie wyobrażał sobie tego, że ja zapłacę 750zł, do tego bilet (kolejne 100zł) + konieczne zakupy (spożywka, chemia) i niewiele zostanie mi na przysłowiowe waciki. Ten układ doskonale się u nas sprawdza. Dzięki temu każde z nas ma pieniądze na swoje potrzeby i nie ma potrzeby tłumaczenia się przed sobą z nowych spodni na siłownię, wizyty u kosmetyczki itd. Konta mamy oddzielne, bez możliwości wglądu.

Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Czas edycji: 2015-09-11 o 11:03
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości