Mamusie grudniowe 2015 cz.6 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-11, 13:05   #2581
Ani_qa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.6

Dziewczyny a do kąpieli dla dziecka to kupujecie sam żel np. czy płyn do kąpieli też?
I do główki szampon czy będziecie używać żelu do kąpieli jeśli jest do tego przeznaczony?
Stary 2015-09-11, 13:05   #2582
halwaya
Zakorzenienie

Lobo - trzymaj się jak nadłużej się da w dwupaku!! Trzymam za was kciuki! Kurcze.. mam nadzieję, że to się uspokoi.

Na mojej grupie mam listopad-grudzień była jedna dziewczyna, która urodziła 13 września - ale nie wiem na kiedy miała termin.. w każdym razie dziecko ma się dobrze. To tak ku pokrzepieniu

Cytat:
Napisane przez agrita8 Pokaż wiadomość
Halwaya tak wczoraj odbralam wyniki glukozy i mam przekroczone normy. Kochana jak mozesz mi udzielic wskazowek to bede baaaaardzo wdzieczna. Wizyte w poradni mam dopiero 21.09 i jestem calkiem zielona. Poczytalam troche w necie, ale tylko sie zestresowalam...
U mnie podstawowy przekaz: zakaz słodyczy, owoce tylko 3 porcje dziennie, zrezygnować też z soków owocowych i wszelkich napojów słodzonych. Jeśli słodzisz herbatę lub użwasz miodu to lepiej też to odrzucić. Dżemu też nie wskazane.

Pełnotłuste produkty nabiałowe zastąpić odtłuszczonymi, białe pieczywo na z pełnego przemiału, uważać na skrobie..

Jeśli jesteś zaznajomiona dietą Montignaca (low GI) to praktycznie podstawy tej diety. http://www.montignac.com/pl/metoda-montignac/ - ja kiedyś byłam na tej diecie - więc mam trochę lektury

Ja dostałam zestaw do mierzenia glukozy w krwi i co drugi dzien mam mierzyć cukier przed posiłkiem i godzinę po.. powiem Ci, że jak na dwa dni pomiarów tylko raz miałam przekroczoną normę i to po sniadaniu. Tak więc póki co rezygnacja ze słodyczy wystarczyła, by cukier był w normie. Jeśli zauważę, że to już nie pomaga zacznę bardziej restrykcyjnie odnosić się do zasad, bo póki co jem normalnie jak do tej pory. Trzymam kciuki Jak masz jakieś pytania to w miarę możliwości napiszę

Edytowane przez halwaya
Czas edycji: 2015-09-11 o 13:20
halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:06   #2583
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Zrobiłam kolejne zakupy, 2x pościel (chociaż dwie dostałam od siostry TŻ, wolę jednak mieć swoje też jakby kiedyś chciała z powrotem swoje), gaziki jałowe, 2 paczki podkładów poporodowych i jedną ceratkę higieniczną do łóżeczka pod prześcieradło, nie zamierzam używać co prawda, ale w razie "w" jakby mały przesikiwał to nie wytrzymam i załoze a że za 2 zł to luz.
No, to kolejna jakaś część z głowy lista się zmniejsza na szczęście.
Ja też planuję zrobić dziś jakiś koszyk. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A ceratkę czy podkład nieprzemakalny też kupię bo nie widzi mi się w zimie suszenie materaca
Stary 2015-09-11, 13:21   #2584
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Dziewczyny a do kąpieli dla dziecka to kupujecie sam żel np. czy płyn do kąpieli też?
I do główki szampon czy będziecie używać żelu do kąpieli jeśli jest do tego przeznaczony?
Szamponu niemowlak nie potrzebuje, jak dla mnie niepotrzebny wydatek Zamierzam stosować dopiero po 1 r.ż.
Do kąpieli ja kupię sam płyn, ale to też raczej w późniejszym czasie, od początku mam zamiar tylko w wodzie myć.
A czemu chcesz kupować i żel i płyn? I szampon?

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Ja też planuję zrobić dziś jakiś koszyk. Zobaczymy co z tego wyjdzie
A ceratkę czy podkład nieprzemakalny też kupię bo nie widzi mi się w zimie suszenie materaca
Cholera wiesz co, mówią, że one nie oddychają te ceratki Dlatego taka przeciwna jestem, ale nie wiem Dużo masz racji mówiąc, ze nie widzi Ci się suszenie materaca zimą...
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:24   #2585
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Dzisiaj kupiłam te małe dady i paczkę płatków i patyczków dla niemowląt. Brakło mi śmietany więc muszę iść do sklepu, od razu kupię drugą paczkę płatków bo za 5,99 się raczej opłaca

W końcu na obiad robię krem ziemniaczano-porowy i roladki z kurczaka z serkiem ziołowym. I jakąś sałatkę
też się przejdę dziś do biedry, te płatki to takie duże są?

jak robisz kurczaka?

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:30   #2586
ogolnie
Zakorzenienie

A kosmetyki Dada są w stałej ofercie Biedronki czy okresowo? Obeszłam wszystkie Biedronki u nas w mieście i nie ma...

Jak już piszecie o płatkach, to chciałam zapytać. Kupiłam co prawda tematycznie płatki dla niemowląt takie większe kwadratowe, ale w domu się w czoło popukałam...Czy nie mogłyby to być zwykłe płatki kosmetyczne takie jak ja używam do demakijażu? Używam Biedronkowych Carea albo z Rossmanna Lilibe, tych pierwszych mam 12 opakowań (kiedyś były po 3 i tanio wychodziły więc nakupiłam)
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:35   #2587
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Szamponu niemowlak nie potrzebuje, jak dla mnie niepotrzebny wydatek Zamierzam stosować dopiero po 1 r.ż.
Do kąpieli ja kupię sam płyn, ale to też raczej w późniejszym czasie, od początku mam zamiar tylko w wodzie myć.
A czemu chcesz kupować i żel i płyn? I szampon?

Cholera wiesz co, mówią, że one nie oddychają te ceratki Dlatego taka przeciwna jestem, ale nie wiem Dużo masz racji mówiąc, ze nie widzi Ci się suszenie materaca zimą...
Nie chcę kupować wszystkiego właśnie Planuję kupić tylko żel, bo on jest i do ciałka i do włosków a myć samą wodą to dla mnie za mało jednak. My wszystkie (piszę o sobie i siostrach) byłyśmy zawsze czymś myte i nam to nie zaszkodziło. Dlatego chcę mieć właśnie np. żel i chciałam się poradzić czy wystarczy

Co do ceratek to też kupię, ale jeszcze kupię taki droższy podkład jeden niby nieprzemakalny i najpierw to wypróbuję Chyba wczoraj wrzucałam link, ale gdzieś mi zginął

Cytat:
Jak już piszecie o płatkach, to chciałam zapytać. Kupiłam co prawda tematycznie płatki dla niemowląt takie większe kwadratowe, ale w domu się w czoło popukałam...Czy nie mogłyby to być zwykłe płatki kosmetyczne takie jak ja używam do demakijażu? Używam Biedronkowych Carea albo z Rossmanna Lilibe, tych pierwszych mam 12 opakowań (kiedyś były po 3 i tanio wychodziły więc nakupiłam)
Też się zastanawiam czy te małe nie wystarczą
Stary 2015-09-11, 13:37   #2588
ijaa
Zakorzenienie

Matko, jakiego mam głoda dzisiaj - zjem chyba wszystko co mam w domu.

Ja planuję jedną rzecz do mycia - pewnie coś z oferty Rossmana, chociaz nie wykluczone, że i samą wodą będę myć.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:38   #2589
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że jeszcze któraś z mamuś poradzi co z tym smarowaniem buzi

ja mam zamiar smarować tylko przed wyjściem na mróz, albo jak zobaczę że buzia wymaga pielęgnacji, a tak to nie

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Lobo trzymajcie się!

Stary 2015-09-11, 13:41   #2590
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
ja mam zamiar smarować tylko przed wyjściem na mróz, albo jak zobaczę że buzia wymaga pielęgnacji, a tak to nie.

Stary 2015-09-11, 13:43   #2591
_karmazynova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lobofylia Pokaż wiadomość
Mamy rozwarcie. Gotowość skurczowa macicy. szyjka ponad 3cm. Leżeć plackiem. Pozdrawiam
Ojej... dacie rade- wytrzymacie trzymam za Was mooocno kiuki !!!

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
Ja robiłam na 4,5mm kochana, ale tylko z lenistwa żeby łatwiej mi było i szybciej
O na takiej nici robiłam i zobacz porównanie, jak wygląda do szydełka 2,5 a jak do 4,5 mm. Wg mojej osobistej opinii łatwiej mi się robi na większym. Kwiatki zaś do bucików to już można na małym, żeby takie słodkie maluszki wyszły
Baw się dobrze!
Ja dopiero zaczynam zabawę z szydełkiem i oprócz szydełka 2,5 mam tylko 5,00 także przy okazji kupię sobie ciut mniejsze pochwal się swoimi dziełami szydełkowymi

Grudniowa mama 01.12.2015
Wrześniowa mama 18.09.2020

_karmazynova_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:43   #2592
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam zamiar smarować tylko przed wyjściem na mróz, albo jak zobaczę że buzia wymaga pielęgnacji, a tak to nie
Czyli kupujesz zwykły krem pielęgnacyjny?
Czy tylko taki na wiatr i zimno?
Bo ja czytałam, że na zimę to lepiej kupić krem taki który w składzie nie ma wody i planowałam kupić jeden zwykły, a drugi typowy na wyjście na dwór.

Edytowane przez Ani_qa
Czas edycji: 2015-09-11 o 13:47
Ani_qa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:49   #2593
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
też się przejdę dziś do biedry, te płatki to takie duże są?

jak robisz kurczaka?
Duże, takie prostokątne (nie wiem, jaki będzie dokładnie wymiar 5x7 cm ?)

Pierś z kurczaka kroję wzdłuż na pół, lekko rozklepuję, doprawią pieprzem i smaruję serkiem typu philadelfia z ziołami (dzisiaj kupiłam serek ziołowy z piątnicy). Zawijam w ruloniki i gotuję na parze.
Cytat:
A kosmetyki Dada są w stałej ofercie Biedronki czy okresowo? Obeszłam wszystkie Biedronki u nas w mieście i nie ma...

Kosmetyki dada są stale. Płatki jasne, ze mogą być mniejsze, te okrągłe, ale ja zamierzam ich używać zamiast mokrych chusteczek, więc wygodniejsze mi się wydają do przemywania pupy
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:50   #2594
ijaa
Zakorzenienie

Wzięłam się za porządki w kuchni i o ile mam coś robić na wysokości pasa, albo wyżej to luz bluz. Ale ja przyszło to wyczyszczenia szuflady z koszami to myślałam, że mi brzuch pęknie. Mam fatalne problemy ze schylaniem - normalnie nie mogę się zgiąć bo mnie wnętrze i podbrzusze boli!
Zrobiłam jedną dolną szafkę i musiałam usiąść!

Edytowane przez ijaa
Czas edycji: 2015-09-11 o 13:51
Stary 2015-09-11, 13:56   #2595
Ani_qa
Zakorzenienie

Dziewczyny które mają już nożyczki do pazurków. Jaką firmę polecacie, żeby te ostrza nie były tępe i zbyt grube?
Stary 2015-09-11, 13:56   #2596
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli kupujesz zwykły krem pielęgnacyjny?
Czy tylko taki na wiatr i zimno?
Bo ja czytałam, że na zimę to lepiej kupić krem taki który w składzie nie ma wody i planowałam kupić jeden zwykły, a drugi typowy na wyjście na dwór.
takiego do pielęgnacji nie planowałam, tylko na mróz
a tak to ratować się olejkiem ze słodkich migdałów (?)
szczerze to jeszcze się w to nie zagłębiałam

Stary 2015-09-11, 13:57   #2597
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Lobo - trzymaj się jak nadłużej się da w dwupaku!! Trzymam za was kciuki! Kurcze.. mam nadzieję, że to się uspokoi.

Na mojej grupie mam listopad-grudzień była jedna dziewczyna, która urodziła 13 września - ale nie wiem na kiedy miała termin.. w każdym razie dziecko ma się dobrze. To tak ku pokrzepieniu

U mnie podstawowy przekaz: zakaz słodyczy, owoce tylko 3 porcje dziennie, zrezygnować też z soków owocowych i wszelkich napojów słodzonych. Jeśli słodzisz herbatę lub użwasz miodu to lepiej też to odrzucić. Dżemu też nie wskazane.

Pełnotłuste produkty nabiałowe zastąpić odtłuszczonymi, białe pieczywo na z pełnego przemiału, uważać na skrobie..

Jeśli jesteś zaznajomiona dietą Montignaca (low GI) to praktycznie podstawy tej diety. http://www.montignac.com/pl/metoda-montignac/ - ja kiedyś byłam na tej diecie - więc mam trochę lektury

Ja dostałam zestaw do mierzenia glukozy w krwi i co drugi dzien mam mierzyć cukier przed posiłkiem i godzinę po.. powiem Ci, że jak na dwa dni pomiarów tylko raz miałam przekroczoną normę i to po sniadaniu. Tak więc póki co rezygnacja ze słodyczy wystarczyła, by cukier był w normie. Jeśli zauważę, że to już nie pomaga zacznę bardziej restrykcyjnie odnosić się do zasad, bo póki co jem normalnie jak do tej pory. Trzymam kciuki Jak masz jakieś pytania to w miarę możliwości napiszę
Dlaczego wysokotłuszczowy nabiał odpada? Rozumiem, że nabiał ogólnie, jest bogaty w laktozę, ale co ma do tego tłuszcz? Pytam, bo nie wiem.
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:59   #2598
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Duże, takie prostokątne (nie wiem, jaki będzie dokładnie wymiar 5x7 cm ?)

Pierś z kurczaka kroję wzdłuż na pół, lekko rozklepuję, doprawią pieprzem i smaruję serkiem typu philadelfia z ziołami (dzisiaj kupiłam serek ziołowy z piątnicy). Zawijam w ruloniki i gotuję na parze.

Kosmetyki dada są stale. Płatki jasne, ze mogą być mniejsze, te okrągłe, ale ja zamierzam ich używać zamiast mokrych chusteczek, więc wygodniejsze mi się wydają do przemywania pupy
ja też chcę przemywać pupę płatkami, a mokre chusteczki mieć tylko na wyjścia

fajny pomysł na te ruloniki, zawijasz je w folię spożywczą i do wody?

u nas też dada jest na stałe, ale tych kosmetyków nie biorę w ogóle pod uwagę

Stary 2015-09-11, 13:59   #2599
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
takiego do pielęgnacji nie planowałam, tylko na mróz
a tak to ratować się olejkiem ze słodkich migdałów (?)
szczerze to jeszcze się w to nie zagłębiałam
Aaa ok, dzięki
Stary 2015-09-11, 14:01   #2600
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Wzięłam się za porządki w kuchni i o ile mam coś robić na wysokości pasa, albo wyżej to luz bluz. Ale ja przyszło to wyczyszczenia szuflady z koszami to myślałam, że mi brzuch pęknie. Mam fatalne problemy ze schylaniem - normalnie nie mogę się zgiąć bo mnie wnętrze i podbrzusze boli!
Zrobiłam jedną dolną szafkę i musiałam usiąść!
to ja tak sprzątałam szufladę na kucaka, a później odpoczywałam chyba z godzinę tak mnie brzuch uciskało

Stary 2015-09-11, 14:04   #2601
0enedue
Zadomowienie

Laski tylko szybko się melduje jestem na przymusowym pobycie u mamy bo tz wziął się za malowanie jak ogarnę wkoncu internet to Was ponadrabiam

Buziaki

Iga 14.12.2015

0enedue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 14:10   #2602
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
to ja tak sprzątałam szufladę na kucaka, a później odpoczywałam chyba z godzinę tak mnie brzuch uciskało
na kucka też mi było nie wygodnie!

zaje******, jeszcze mi teraz żarcie do gardła podchodzi! pewnie przez to uciskanie brzucha! Wrrrrrrrrr!

Z góry przepraszam za mój dzień marudy dzisiaj! Jak będe przesadzac to mnie walnijcie!

Stary 2015-09-11, 14:12   #2603
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mujer Pokaż wiadomość
Dlaczego wysokotłuszczowy nabiał odpada? Rozumiem, że nabiał ogólnie, jest bogaty w laktozę, ale co ma do tego tłuszcz? Pytam, bo nie wiem.
a wiesz, ze nie wiem.. u mnie w domu wysokotłuszczowe produkty nabiałowe ze względu na dziecko.. ale widzę, że samo mleko ma prawie 9%-10% cukru w zalezności od producenta.. może odtłuszczone ma mniej? musze postudiować etykietki

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 14:20   #2604
Fionka_31
Zakorzenienie

Czy któraś zamierza używać olejku z migdalow zamiast oliwki dla dzieci?

Stary 2015-09-11, 14:26   #2605
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
fajny pomysł na te ruloniki, zawijasz je w folię spożywczą i do wody?

u nas też dada jest na stałe, ale tych kosmetyków nie biorę w ogóle pod uwagę
Robię je na nakładce varoma do thermo mixa. Ale myślę, że zawinięte w folię i ugotowane też będą pyszne ?

Dlaczego nie bierzesz dady pod uwagę ? Składy mają chyba nie najgorsze i cena dobra

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
a wiesz, ze nie wiem.. u mnie w domu wysokotłuszczowe produkty nabiałowe ze względu na dziecko.. ale widzę, że samo mleko ma prawie 9%-10% cukru w zalezności od producenta.. może odtłuszczone ma mniej? musze postudiować etykietki
Z tego co pamiętam, w odtłuszczonych produktach jest więcej cukru, ale mogę się mylić
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 14:27   #2606
Koritsi_a
Zadomowienie

Cytat:
położna mi poleciła olej kokosowy do pupy zamiast kremów, przestałam używać bo były zaczerwienienia, ale teraz to w sumie nie wiem czy przypadkiem nie było to od pieluch.
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 14:32   #2607
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Robię je na nakładce varoma do thermo mixa. Ale myślę, że zawinięte w folię i ugotowane też będą pyszne ?

Dlaczego nie bierzesz dady pod uwagę ? Składy mają chyba nie najgorsze i cena dobra

Z tego co pamiętam, w odtłuszczonych produktach jest więcej cukru, ale mogę się mylić
nie biorę bo do kąpieli chce albo babydream albo bubchen, a zamiast oliwki, tak jak pisałam olejek z migdałów

Stary 2015-09-11, 14:34   #2608
Ani_qa
Zakorzenienie

Dziewczyny czy któraś z Was już kupiła osłonki silikonowe na sutki? Jaki rozmiar wybierałyście? Bo ja nie mam pojęcia
Stary 2015-09-11, 14:34   #2609
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Ja, bo i tak kupiłam większy. Zobaczę jak się będzie sprawdzać.

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 14:54   #2610
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koritsi_a Pokaż wiadomość
położna mi poleciła olej kokosowy do pupy zamiast kremów, przestałam używać bo były zaczerwienienia, ale teraz to w sumie nie wiem czy przypadkiem nie było to od pieluch.
a jakie to były pieluchy?

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez SweetViolet Pokaż wiadomość
Ja, bo i tak kupiłam większy. Zobaczę jak się będzie sprawdzać.
używasz już na sobie? fajny jest? bo ja się teraz czaję na taki, albo kokosowy, kończą mi się oliwki i tak szukam alternatywy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości