Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.31 - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-11, 14:26   #3451
blekitna laguna
Rozeznanie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.31

antybiotyk w kroplach ma jakis wplyw na tabletki antykoncepcyjne?
blekitna laguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:29   #3452
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klaudiad18 Pokaż wiadomość
Macie jakieś sposoby na to, żeby nie było Wam zimno ?
Ja już nie wiem co mam robić, ubieram się ciepło, piję gorące napoje, no a ręce lodowate i ogólnie cały czas jest mi zimno. Ludzie w pracy chodzaą w krótkich rękawkach a ja długie spodnie, koszula z długim rękawem. Wkurzające to jest, mega.
TSH do kitu, ale to już dziewczyny omówiły.

Od siebie dodam: jedzenie śniadania na ciepło, nalepiej kasza jaglana (ogrzewa); cynamon; imbir; chilli; picie herbaty Rooibos.

Cytat:
Napisane przez blekitna laguna Pokaż wiadomość
dziewczyny, co na zapalenie spojówek, chyba bakteryjne? Dostane cos na szybko bez recepty i skutecznego? Mam pierwszy raz.. Musze czekac do wieczora na wizyte u lekarza, a nawet nie mam gwarancji czy mnie przyjmie:/. Czy rodzinny lekarz coś mi w ogole przepisze?
Rodzinny przepisze pewnie Tobrex, ale on jest b. słaby. Mi Tobrex nie pomógł, powiedz żeby Ci Floxal dali, jest super. Mi pomógł przy hardkorowym zapaleniu. Ostatnio czułam, że znowu mi sie zaczyna, zakropiłam dwa dni Floxalem i się nie rozwinęło.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:39   #3453
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
rozumiem, że zmiana dawki po prostu? bo brania euthyroxu nie powinno się przecież przerywać
ile masz tego TSH? bo jak widzisz normę można potłuc o kant tyłka miałaś USG czy ten brak guzków to też na oko stwierdził?

leki na niedoczynność trzeba brać na czczo, więc dla mnie łyknięcie tabletki to pierwsza czynność po otwarciu oczu. a anty biorę wieczorem czy po południu.
Tsh miałam 2.2, ale po przyjmowaniu leku nikt mi nie dał skierowania żeby skontrolować. "bo nie trzeba "
Robił usg tarczycy, chrzestna miała guzki i jak o tym wspomniałam to zrobił.

Szkoda tylko że nie mam kasy, tak bym poszła gdzieś prywatnie, porobiła wszystkie badania i by było wiadomo. Wole mam takie, że widać od razu, rozpoznane w wieku chyba 13 lat i nic w tym kierunku nie było robione - "taka twoja uroda"
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:53   #3454
blekitna laguna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość

Rodzinny przepisze pewnie Tobrex, ale on jest b. słaby. Mi Tobrex nie pomógł, powiedz żeby Ci Floxal dali, jest super. Mi pomógł przy hardkorowym zapaleniu. Ostatnio czułam, że znowu mi sie zaczyna, zakropiłam dwa dni Floxalem i się nie rozwinęło.
Cholera, za pozno :/. Wlasnie wrocilam i mam Tobradex, oby cos pomoglo . Dzieki za odpowiedzi dziewczyny!
blekitna laguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:57   #3455
CherrryCat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blekitna laguna Pokaż wiadomość
Cholera, za pozno :/. Wlasnie wrocilam i mam Tobradex, oby cos pomoglo . Dzieki za odpowiedzi dziewczyny!
Rowniez polecam flokal + plukanie sola fizjologiczna

Wysłane z mojego GT-I8190

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 17:30   #3456
IzzieSt
Zakorzenienie

Word
Jak wstawić symbol alternatywy w wordzie? Nie widzę tego ani w symbolach ani we wstawianiu równania
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 17:37   #3457
Dotka90
Zakorzenienie

O właśnie, trzeba płukać 3-5 razy dziennie oczy solą fizjologiczną - odchylić dolną powiekę i nalać tam soli
Stary 2015-09-11, 17:47   #3458
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Robiłam, wszystko ok.
Robiłam też na tarczycę i było w normie, ale przy górnej granicy, nie pamiętam już ile 4,1 chyba, a norma jest 4,3. i Lekarz nic nie kazał z tym dalej robić (a to chyba sporo, nie ?)
Młode os powinny mieć max 1,5 tsh. Zapisz się do endokrynologa

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Mam makaron tagiatelle. Ile takich gniazd na dwie dorosłe os ugotować?
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 17:54   #3459
Liiii
Zakorzenienie

Dziewczyny a jak mam TSH trzecia generacja na poziomie 3;53 a norma to 0.35-5.5 to wszystko ok??

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 18:00   #3460
Dotka90
Zakorzenienie

Nie, powinnaś mieć max 2.
Stary 2015-09-11, 18:19   #3461
Liiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Nie, powinnaś mieć max 2.
No to super to moja rodzinna mowi ze wszystko ok.. czuje się zmęczona i mam ala depresję to od tego ??

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 18:44   #3462
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
spróbuję coś ogarnąć, czemu nie mam tu superpharm tam zazwyczaj są promki na la roche a ja jednak jestem trochę sknerą i tak głupio płacić 70 złotych za krem
peelingi robię, ale mechaniczne, może to zmienię. polecasz coś, co łatwo kupić i nie trzeba nic kombinować i samemu mieszać?

jaka apteka jest dobra na zakup dermokosmetyków?
Prywatnie mogę polecić tylko Squamax emulsję, ale jak masz wrażliwą skórę to nie wiem, jak niestety skóra się zachowa (ja go używam niezgodnie z przeznaczeniem i jest fantastyczny). No i peeling enzymatyczny z BU, ale trzeba go rozrabiać. Większość peelingów enzymatycznych w tubkach nie działa, może poszperaj w KWC. Peelingi mechaniczne nie rozpuszczą Ci skórek, aczkolwiek mogą trochę wizualnie pomóc.
LRP kupiłam zagranicooo, bo było dużo taniej (nie dałam więcej niż 50 zł). Przy tej wydajności kremu ponad 70 zł to trochę przegięcie, myślę, że starczy max na 2 miesiące stosowania rano-wieczór.

Cytat:
Macie jakieś sposoby na to, żeby nie było Wam zimno ?
Ja już nie wiem co mam robić, ubieram się ciepło, piję gorące napoje, no a ręce lodowate i ogólnie cały czas jest mi zimno. Ludzie w pracy chodzaą w krótkich rękawkach a ja długie spodnie, koszula z długim rękawem. Wkurzające to jest, mega.
Mam to samo, tarczyca

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Potwierdzam, nawet 3,0 TSH u młodych kobiet to już za dużo, zwłaszcza, gdy są objawy. Jestem na świeżo po wizycie u endokrynologa akurat, dlatego się mądrzę I miałam właśnie ostatnie TSH 3,0 + objawy (senność, wolne tętno, wypadające włosy) i włączył mi leczenie. Póki co biorę trzeci dzień tabletki także ciężko mówić o efektach. Lekarze rodzinni nie są niestety endokrynologami i ciężko ich za to winić, że laboratoria podają zawyżone normy.
To raczej ignorancja, wyraźnie widoczna wśród lekarzy rodzinnych. Skoro wiele młodych kobiet ma objawy chorób tarczycy, a lekarz widząc tylko normę laboratoryjną, nie sugeruje wizyty u endokrynologa to dla mnie jest ignorantem
Ps. moja wcześniejsza rodzinna wysłała mnie sama z siebie do endokrynologa Ale ona akurat była/jest bardzo 'pro'.

Czy ma może ktoś z Was gofrownicę Dezal albo po prostu gofrownicę? Przed pierwszym użyciem trzeba ją jakoś specjalnie potraktować? :P

Edytowane przez 201705250955
Czas edycji: 2015-09-11 o 18:47
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 18:46   #3463
201604301943
Konto usunięte

Niezgodność towaru z umową
Potrzebuję pomocy w sprawie reklamacji, zwrotu produktu.
Czy zwrot przy niezgodności towaru z umową będzie do załatwienia od ręki czy trzeba czekać jak przy reklamacji na rozpatrzenie itd.?
Otóż kupiłam w Saturnie dysk twardy do laptopa. A tu laptop go nie widzi. Sprawdzany na dwóch laptopach, zarówno po włożeniu do środka jak i po podłączeniu przez kieszeń i USB. Różne kable USB, różne kieszenie, wszystko było próbowane. No nie widzi. Więc poszłam z tym do Saturna. Okazuje się, że oni nie mają jak u siebie sprawdzić, czy dysk działa Mogę go oddać na gwarancji i poczekać 3 tygodnie na decyzję. A tu komputer używany do pracy, zamrożony hajs... Szukam pomysłu, czy jest co z tym fantem zrobić.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 18:58   #3464
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.31

Mam pytanie do osób korzystających z instagrama. Zauważyłyście ostatnio podczas przegladania zdjeć reklamy/posty sponsorowane? Cos takiego jak tutaj http:// zapo daj .net/7632bac3759f5.jpg.html (bez spacji)
Nie obserwuje konta adidasa na instagramie, widziałam tez podobny post z McDonalds, którego rownież nie obserwuje.
Wiecie czy da się to jakoś wyłączyć?
Stary 2015-09-11, 19:00   #3465
No air
Zakorzenienie

Też mam pytanie o reklamację. Kupiłam kurtkę w Kaapahlu (czy jak to się pisze), taką parkę cienką, przeciwdeszczową. Jednak ma ona jakoś dziwnie zszyte mankiety, że przy chodzeniu/ruszaniu się podszewka z rękawa wyłazi poza gumkę/ściągacz co wygląda dziwnie, nienaturalnie i głupio, trzeba to co chwilę poprawiać, no i w rękawie robi się niewygodnie, bo podszewka jest naciągnięta. Jak wisi to też widać, że mankiety są dziwnie zszyte, jakoś zmarszczone przez szew. Czy uznają mi taki powód reklamacji? Czy w kaapahlu reklamacje rozpatrują od ręki czy trzeba czekać?

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 19:10   #3466
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
Mam pytanie do osób korzystających z instagrama. Zauważyłyście ostatnio podczas przegladania zdjeć reklamy/posty sponsorowane? Cos takiego jak tutaj http:// zapo daj .net/7632bac3759f5.jpg.html (bez spacji)
Nie obserwuje konta adidasa na instagramie, widziałam tez podobny post z McDonalds, którego rownież nie obserwuje.
Możesz wyłączyć konkretną reklamę, ale nie w ogóle. Reklamy będą się pojawiać, być może w dłuższej perspektywie nawet częściej. Po prostu serwis się rozwija i muszą zacząć zbijać hajs.
Stary 2015-09-11, 19:16   #3467
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
To raczej ignorancja, wyraźnie widoczna wśród lekarzy rodzinnych. Skoro wiele młodych kobiet ma objawy chorób tarczycy, a lekarz widząc tylko normę laboratoryjną, nie sugeruje wizyty u endokrynologa to dla mnie jest ignorantem
Ps. moja wcześniejsza rodzinna wysłała mnie sama z siebie do endokrynologa Ale ona akurat była/jest bardzo 'pro'.
Niestety najnowsze wytyczne American Thyroid Association raczej są sceptycznie nastawione do kierowania się objawami oraz zwracają uwagę na brak wystarczających dowodów na korzyści wynikające z obniżania TSH do dolnych granic normy przy depresji, nadwadze, zmęczeniu. I tak to jest przekazywane w Medycynie Praktycznej - najpopularniejszej chyba prasie naukowej wśród lekarzy. Więc trudno zarzucać ignorancję komuś, kto stosuje się do wiarygodnych źródeł
Stary 2015-09-11, 19:21   #3468
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Niestety najnowsze wytyczne American Thyroid Association raczej są sceptycznie nastawione do kierowania się objawami oraz zwracają uwagę na brak wystarczających dowodów na korzyści wynikające z obniżania TSH do dolnych granic normy przy depresji, nadwadze, zmęczeniu. I tak to jest przekazywane w Medycynie Praktycznej - najpopularniejszej chyba prasie naukowej wśród lekarzy. Więc trudno zarzucać ignorancję komuś, kto stosuje się do wiarygodnych źródeł
Przykro mi, że nie czytam MP, nie znam wytycznych ATA, jestem tylko pacjentem i znam tylko innych pacjentów, które mają takie, a nie inne objawy, słyszą takie, a nie inne uzasadnienie; a na końcu i tak leczą się u endo, osiągając poprawę stanu swojego zdrowia.
Stary 2015-09-11, 19:25   #3469
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość
No to super to moja rodzinna mowi ze wszystko ok.. czuje się zmęczona i mam ala depresję to od tego ??
możliwe, że tak.

Cytat:
Prywatnie mogę polecić tylko Squamax emulsję, ale jak masz wrażliwą skórę to nie wiem, jak niestety skóra się zachowa (ja go używam niezgodnie z przeznaczeniem i jest fantastyczny). No i peeling enzymatyczny z BU, ale trzeba go rozrabiać. Większość peelingów enzymatycznych w tubkach nie działa, może poszperaj w KWC. Peelingi mechaniczne nie rozpuszczą Ci skórek, aczkolwiek mogą trochę wizualnie pomóc.
LRP kupiłam zagranicooo, bo było dużo taniej (nie dałam więcej niż 50 zł). Przy tej wydajności kremu ponad 70 zł to trochę przegięcie, myślę, że starczy max na 2 miesiące stosowania rano-wieczór.

Mam to samo, tarczyca

Czy ma może ktoś z Was gofrownicę Dezal albo po prostu gofrownicę? Przed pierwszym użyciem trzeba ją jakoś specjalnie potraktować? :P
kurczę, bo ja jestem leniem strasznym i wiem, że na jakieś bardziej skomplikowane mazidła szkoda czasu w moim przypadku ;/ bo "nie będzie mi się chciało" i rzucę w kąt

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
też dzisiaj zauważyłam reklamy
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 19:30   #3470
olmici
ale szał :P

Czy dostanę gdzieś w markecie spody bezowe? Jak tak to gdzie? Czy one są dobre w smaku?
olmici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 19:34   #3471
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Przykro mi, że nie czytam MP, nie znam wytycznych ATA, jestem tylko pacjentem i znam tylko innych pacjentów, które mają takie, a nie inne objawy, słyszą takie, a nie inne uzasadnienie; a na końcu i tak leczą się u endo, osiągając poprawę stanu swojego zdrowia.
Nie do końca o to mi chodzi... Tylko o mówienie, że ktoś nie ma wiedzy na jakiś temat, gdy jest inaczej. Lubię wiedzieć na temat swoich chorób sporo, dlatego zawsze zwracam uwagę na wszystko, co o niedoczynności tarczycy.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Cytat:
Napisane przez olmici Pokaż wiadomość
Czy dostanę gdzieś w markecie spody bezowe? Jak tak to gdzie? Czy one są dobre w smaku?
Na pewno Carrefour ma. W smaku beza jak beza
Stary 2015-09-11, 19:41   #3472
olmici
ale szał :P

Cytat:
Nie do końca o to mi chodzi... Tylko o mówienie, że ktoś nie ma wiedzy na jakiś temat, gdy jest inaczej. Lubię wiedzieć na temat swoich chorób sporo, dlatego zawsze zwracam uwagę na wszystko, co o niedoczynności tarczycy.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Na pewno Carrefour ma. W smaku beza jak beza
czuć, że kupne czy nikt się nie skapnie?
olmici jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 19:43   #3473
201705250955
Konto usunięte

trocka8 dla urody trzeba cierpieć :P ja lubię mazidła :P wręcz bardzo

Cytat:
Pisałam o ignorancji, a nie o braku wiedzy.
Poza tym, skoro nie jesteś praktykiem, nie pochodzisz ze środowiska, to sama wiesz.... Zresztą w sumie nawet nie chcę znać opinii środowiska w tym temacie :P
Stary 2015-09-11, 19:46   #3474
vicky_
Zakorzenienie

Cytat:
W polo markecie widzialam, ale nie wiem jak smakuja
Stary 2015-09-11, 20:23   #3475
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Pisałam o ignorancji, a nie o braku wiedzy.
Poza tym, skoro nie jesteś praktykiem, nie pochodzisz ze środowiska, to sama wiesz.... Zresztą w sumie nawet nie chcę znać opinii środowiska w tym temacie :P
Ja tam prosty chirurg jestem, więc tarczycą się nie zajmuję od tej strony a o endokrynologii czytam głównie z racji własnych problemów. Jestem "z środowiska" i tak, nie chcesz znać opinii środowiska

Cytat:
Raczej nie czuć...
Stary 2015-09-11, 20:24   #3476
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Na początku myślałam że chodzi ci o spody beżowe i zastanawiałam się o co chodzi, dopiero odpowiedzi dziewczyn mnie naprowadziły na trop.

Do rzeczy: widziałam spody w realu. Wydaje mi się że kosztowały ok. 7-8 zł, ale nie wiem ile szt było w opakowaniu.
Stary 2015-09-11, 20:37   #3477
NinaSimone
Zakorzenienie

Up.
Ile gniazd tagiatelle ugotować dla dwóch dorosłych osób? Nie mam doświadczenia z tym makaronem.
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 20:38   #3478
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
w smaku raczej nie czuć, ale nie ma bata, żeby domowa beza miała taki piękny regularny kształt
no i takie ze sklepu są zupełnie suche [przynajmniej te, co ja jadłam], więc jak masz na myśli bezę taką lekką ciągutkę, to będzie różnica
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 20:44   #3479
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Up.
Ile gniazd tagiatelle ugotować dla dwóch dorosłych osób? Nie mam doświadczenia z tym makaronem.
Ja zawsze na wagę. 140-160 g na 2 osoby.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 20:47   #3480
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Tak jak napisała metal_fish, w prasie branżowej jest napisane co jest. A biorąc pod uwagę, że objawy niedoczynności tarczycy typu zmęczenie, ospałość, tycie nie są objawami specyficznymi, to lekarz - widząc wynik w idealnej normie, bo przecież 3,0 od 4,0 jest całkiem daleko - nie widzi potrzeby wysłania do endokrynologa i tyle. Mnie również na studiach mówili co mówili, także wręcz zostałam uspokojona na zajęciach, że mam świetne wyniki a spanie po 12 godzin na dobę to pewnie depresja albo ,,taka uroda", dopiero Wizaż mnie oświecił - mimo że mam dwóch lekarzy w najbliższej rodzinie, również nie wiązali moich mało specyficznych objawów z wynikiem TSH rzędu 3,0.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości