Studentki od 2015 roku ;) - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-13, 23:20   #1351
tuskaroz
Zakorzenienie

Dot.: Studentki 2015/2016

Akurat będę wynajmować z przyjaciółką, więc raczej dzielenia mieszkania się nie obawiam, myślę, że się dogadamy Muszę powoli zacząć się pakować, bo w sobotę zawożę do mieszkania część rzeczy
tuskaroz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 00:05   #1352
serialomaniaczka
Rozeznanie

a ja wam powiem, że jestem tak wkona, że nie mogę! pojechałam dziś do Wawy oglądać pokoje, specjalnie wstałam mega rano, bo jednemu kolesiowi zależało, żeby do południa załatwić sprawę a ma też innych oglądających właśnie w okolicach 12. mieszkanie było super i byłam zdecydowana wynająć pokój, ale nie bo są inne osoby umówione - odezwie się potem. następnie pojechałam do drugiego miejsca, gdzie dostałam burę za to, że weszłam do pokoju w butach (WTF?!). jak dla mnie chore. chcę wynająć to chyba chcę dokładnie ten pokój obejrzeć a nie przez próg? więc to skreślone totalnie. później dostałam też sms od kolesia z pierwszego mieszkania, tu cytuję: "decyzja była bardzo trudna. niestety oferta jest juz nieaktualna". myślałam, że (nie)stety działa zasada 'kto pierwszy, ten lepszy' a tu jakieś castingi, ja pierdziele. no cycki mi opadły po dzisiejszym dniu.
Stary 2015-09-14, 00:18   #1353
blueon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez serialomaniaczka Pokaż wiadomość
a ja wam powiem, że jestem tak wkona, że nie mogę! pojechałam dziś do Wawy oglądać pokoje, specjalnie wstałam mega rano, bo jednemu kolesiowi zależało, żeby do południa załatwić sprawę a ma też innych oglądających właśnie w okolicach 12. mieszkanie było super i byłam zdecydowana wynająć pokój, ale nie bo są inne osoby umówione - odezwie się potem. następnie pojechałam do drugiego miejsca, gdzie dostałam burę za to, że weszłam do pokoju w butach (WTF?!). jak dla mnie chore. chcę wynająć to chyba chcę dokładnie ten pokój obejrzeć a nie przez próg? więc to skreślone totalnie. później dostałam też sms od kolesia z pierwszego mieszkania, tu cytuję: "decyzja była bardzo trudna. niestety oferta jest juz nieaktualna". myślałam, że (nie)stety działa zasada 'kto pierwszy, ten lepszy' a tu jakieś castingi, ja pierdziele. no cycki mi opadły po dzisiejszym dniu.
Ja ostatnio jechałam już podpisać umowę. Tak na sto procent, bez zastanawiania się tylko od razu jadę podpisać i miałam już kaucje zapłacić od razu do ręki - nie przelewem. Do tego o godzinie 19 i do domu wróciłam dopiero koło północy, ale nie o to chodzi.
Wchodze do mieszkania i czekam aż babka zacznie tam gadać i wyciągać papiery a ona do mnie, że zastanawia się pomiędzy mną a jakimś chłopakiem. I, że jeszcze nie wie da znać za pare dni. Nosz, a ja byłam z nią dogadana od dwóch tygodni i przez dwa tygodnie nie szukałam niczego, bo byłam pewna, że wynajmę u niej.
Ostatecznie wybrała mnie, ale zadzwoniła w piątek po południu i domagała się kaucji do godziny 20 a ja miałam kasę w portfelu, bo wcześniej chciała do ręki.
I jednak stwierdziła, że jeśli nie zapłace do dwóch godzin to ona wynajmie chłopakowi.
Ludzie i parapety...
blueon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 05:51   #1354
Shariana
Rozeznanie

O matko, dziewczyny, nie zazdroszczę akcji z pokojem. Zwłaszcza, że jeśli właściciel robi takie akcje już na starcie, to potem nie będzie lepiej...

Mi się z mieszkaniem udało, ogłoszenie wpadło mi do ręki praktycznie od razu, oglądałam tylko to jedno mieszkanie. Będę miała swój pokój, a w mieszkaniu będzie tylko jedna osoba, notabene studiująca to samo co ja, tylko starszy rocznik. Moja chodząca, kochana (sama z siebie załatwiła mi podręczniki!) kopalnia wiedzy.
Shariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 09:37   #1355
tuskaroz
Zakorzenienie

Serialomaniaczka, to koniecznie szukaj teraz czegoś innego, bo czasu coraz mniej. W ogóle masakra, na pewno znajdziesz jeszcze jakieś fajne mieszkanko
Stary 2015-09-14, 12:39   #1356
esa12121
Zadomowienie

Hej, ja tylko na chwile
Znalazłam ostatnio apke na telefon z listą rzeczy, które warto zabrać do akademika (do pokoju, może też) http://www.collegepackinglist.com/android-landing/
Jest po angielsku, ale może komuś się przyda

http://www.pustamiska.pl/
esa12121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 13:12   #1357
serialomaniaczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blueon Pokaż wiadomość
Ja ostatnio jechałam już podpisać umowę. Tak na sto procent, bez zastanawiania się tylko od razu jadę podpisać i miałam już kaucje zapłacić od razu do ręki - nie przelewem. Do tego o godzinie 19 i do domu wróciłam dopiero koło północy, ale nie o to chodzi.
Wchodze do mieszkania i czekam aż babka zacznie tam gadać i wyciągać papiery a ona do mnie, że zastanawia się pomiędzy mną a jakimś chłopakiem. I, że jeszcze nie wie da znać za pare dni. Nosz, a ja byłam z nią dogadana od dwóch tygodni i przez dwa tygodnie nie szukałam niczego, bo byłam pewna, że wynajmę u niej.
Ostatecznie wybrała mnie, ale zadzwoniła w piątek po południu i domagała się kaucji do godziny 20 a ja miałam kasę w portfelu, bo wcześniej chciała do ręki.
I jednak stwierdziła, że jeśli nie zapłace do dwóch godzin to ona wynajmie chłopakowi.
Ludzie i parapety...
no serio...szanujmy się i nie marnujmy swojego, jak i cudzego czasu. ja wiem, że właściciele chcą jakoś wzbudzić zainteresowanie, że 'o, tyle osób chce wynająć ten pokój', ale nierzadko przecież się przejeżdża kawał drogi i bo castingi, niezdecydowanie czy jakieś smaczki o których nie było żadnej mowy. jak takich ludzi po prostu traktować poważnie?

Cytat:
Napisane przez tuskaroz Pokaż wiadomość
Serialomaniaczka, to koniecznie szukaj teraz czegoś innego, bo czasu coraz mniej. W ogóle masakra, na pewno znajdziesz jeszcze jakieś fajne mieszkanko
mam nadzieję, ale tak się zniechęciłam po wczorajszym, że obożenko. ogólnie dużo fajnych pokoi mam w zakładkach, ale od 1 października a ja 29 września mam jeszcze dzień organizacyjny...więc padł pomysł, żebym po prostu wzięła taki pokój a te 2 noce czy ileś przenocuję u rodziny, ale jakoś no nie wiem...nie chciałabym tak wykorzystywać ich gościnności
Stary 2015-09-14, 13:30   #1358
jeff
Rozeznanie

serialomaniaczka, niestety coraz trudniej jest trafic na normalnych ludzi... a przenocowanie u rodziny to dobry pomysl - to tylko kilka dni, wiec mysle, ze nie powinno byc zadnego problemu. dobrze, ze masz tam blisko kogos znajomego
jeff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 13:37   #1359
Emilcia96
Zadomowienie

Dziewczyny, nie wiem czy któras z was już o tym pisala, ale dziś w pepco znalazlam cienkopisy-24 kolory za 5 zł

40/2017
8/2018

12.12.2015 M
17.12.2017
02.05.2019
Emilcia96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 13:43   #1360
tuskaroz
Zakorzenienie

Dokładnie, przenocowanie u rodziny to dobry pomysł, to tylko parę dni, a potem przeprowadzisz się do wynajętego mieszkania

Oooo, super z tymi cienkopisami. W ogóle muszę przejść się do pepco i kupić tam takie pierdoły, + sztućce i szklanki.
Stary 2015-09-14, 14:18   #1361
Urodziny
Raczkowanie

Co do perypetii z właścicielami, to ja miałam o tyle niefajnie, że miesiąc byłam pewna tego pokoju. Dostałam od właścicielki 4 wydrukowane wersje ustawienia rzeczy w pokoju (miał być remont), ale ona stwierdziła, że nie wynajmie dwóm dziewczynom, z którymi miałam mieszkać (obce), więc mam szybko znaleźć 2 inne osoby albo ona znajdzie całą trójkę znajomych i nie będzie czekać...
Urodziny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 14:31   #1362
blax5
Zadomowienie

Cytat:
no serio...szanujmy się i nie marnujmy swojego, jak i cudzego czasu. ja wiem, że właściciele chcą jakoś wzbudzić zainteresowanie, że 'o, tyle osób chce wynająć ten pokój', ale nierzadko przecież się przejeżdża kawał drogi i bo castingi, niezdecydowanie czy jakieś smaczki o których nie było żadnej mowy. jak takich ludzi po prostu traktować poważnie?

mam nadzieję, ale tak się zniechęciłam po wczorajszym, że obożenko. ogólnie dużo fajnych pokoi mam w zakładkach, ale od 1 października a ja 29 września mam jeszcze dzień organizacyjny...więc padł pomysł, żebym po prostu wzięła taki pokój a te 2 noce czy ileś przenocuję u rodziny, ale jakoś no nie wiem...nie chciałabym tak wykorzystywać ich gościnności
Te 'od 1' to może być teoretycznie ukłon w Twoją stronę. Pytaj przy okazji czy pokój nie stoi teraz wolny.

A do mnie dziś?/ jutro? ma przykechać właściciel z umową. Oby wszystko było ok.
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-14, 15:21   #1363
jeff
Rozeznanie

a ja sie pochwale: dostalam sie do akademika! i juz nie bede musiala sie martwic, ze bede koczowac na dworcu
Stary 2015-09-14, 16:09   #1364
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Napisane przez blueon Pokaż wiadomość
Ludzie i parapety...
Co za kobieta.. ja bym chyba wyszła z siebie i stanęła obok. Jak mnie tacy ludzie mogą irytować. Zmiana zdania co pięć minut. ja to mało cierpliwa jestem to bym tam zaraz białej gorączki dostała, szczególnie jakbym specjalnie miała przejechać kawał drogi. Naprawdę współczuję.
Ja mam o tyle dobrze, że do Lublina jadę 40 minut, więc pojechanie "specjalnie" nie jest jakoś bolesne, nawet jak nic się nie załatwi. Natomiast nam udało się znaleźć mieszkanko, 3 minuty od uczelni (dosłownie mam ją za rogiem), po drodze mam papierniczy, obok klatki jest żabka, po drugiej stronie groszek. 5 minut mam do jednej galerii handlowej w której jest stokrotka, rossmann, apteka itd. naprawdę jestem zadowolona, właściciel konkretny, sympatyczny, dwa "spotkania" z nim mieliśmy i już wszystko załatwione. Ponadto umowa została podpisana pod koniec lipca i Pan zaproponował nam abyśmy nie płaciły za sierpień - to miłe z jego strony, zaskoczył mnie.
Stary 2015-09-14, 17:50   #1365
tuskaroz
Zakorzenienie

Ja umowę podpisałam dziś, także już wszystko dopięte na ostatni guzik Zaczęłam się w końcu pakować i nie wiem, jak ja to wszystko zmieszczę do samochodu…
Stary 2015-09-14, 20:02   #1366
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu przenocowała u rodziny. To nie długo więc pewnie to nie będzie jakiś duży problem No i jeszcze można dopytać właścicieli mieszkania, czy nie było by możliwości wprowadzić się kilka dni wcześniej. Pewnie dali od 1 października, żeby było na rękę studentom. Ewentualnie można jeszcze wynająć pokój w jakimś hostelu czy coś na te dwie czy trzy noce.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 00:13   #1367
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leille Pokaż wiadomość
Już miałam pytać jaki kierunek, ale cofnęłam się o stronę i mam: towaroznawstwo, mam rację? wiesz co moja koleżanka z klasy po profilu geografia-wos-język angielski z oceną 2 na świadectwie z matematyki idzie na gospodarkę przestrzenną i o ile człowiek pomyśli sobie, że to przecież po geografii super, a tu nie tak szybko.. pisała mi jakie przedmioty będzie mieć no i żadne zaskoczenie - matematyka, matematyka i jeszcze raz matematyka. Szczerze mówiąc ona kompletnie mi nie pasuje na ten kierunek, ale wybrała sobie to ma, rzuca się na głęboką wodę i ja również nie ukrywajmy. Więc po profilu, o którym wyżej wspomniałam (geografia-wos-język angielski) idę na biologię stosowaną. Podobno ma być wszystko od podstaw, więc pozostaje mi się modlić, że to prawda.
No bo matematyka to królowa nauk Jak dobrze, że poświęciłam się jej całkowicie w liceum <3
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 10:03   #1368
Ginarella
Zadomowienie

Ja wczoraj odebrałam kluczyki do mieszkania i poznałam swoją współlokatorkę i jestem bardzo zadowolona Uczelnia obok mieszkania, w pobliżu galeria Millenium Hall, kościół, Alma, Carrefour, koło 10 min do rynku, koło 15 min od dworca, podmiejskie jeżdżą co chwile, obok mieszkania spokojnie bo nie przy samej ulicy i są ławeczki i zieleń. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba

Instagram
Ginarella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 16:31   #1369
201605221940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Emilcia96 Pokaż wiadomość

EDIT:
Już nie lubię jednego kolesia na moim kierunku. W grupie na fejsie, pierwszy jego komentarz był pod postem odnośnie szklenia BHP, dziewczyna zapytała, kto będzie, on odpisał "ja nie" potem jakaś dziewczyna napisała ze ona będzie, to ten "no to ja będę ;*"
Potem się pyta kiedy inauguracja, chłopak mu odpisał, a on :a czy mogła by mi to potwierdzić jakaś piękna dama? ;*", potem coś tam pisął, że wie jak wygląda studiowanie tego kierunku, bo już to robił, także tego
jakby on ze mną chodził na kierunek to strasznie bym go nie znosiła, nie lubię takich bawidamków

odkąd jestem tutaj zdałam sobie sprawę, że do uczelni mam gdzieś ok. 2 km i będę musiała trochę wcześniej wstawać

Macie lipę z tymi właścicielami mieszkań. Za takie akcje to bym chyba rozszarpała
201605221940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-15, 23:17   #1370
pancakes
ist mir egal

Cytat:
Napisane przez Emilcia96 Pokaż wiadomość
Już nie lubię jednego kolesia na moim kierunku. W grupie na fejsie, pierwszy jego komentarz był pod postem odnośnie szklenia BHP, dziewczyna zapytała, kto będzie, on odpisał "ja nie" potem jakaś dziewczyna napisała ze ona będzie, to ten "no to ja będę ;*"
Potem się pyta kiedy inauguracja, chłopak mu odpisał, a on :a czy mogła by mi to potwierdzić jakaś piękna dama? ;*", potem coś tam pisął, że wie jak wygląda studiowanie tego kierunku, bo już to robił, także tego
Co chłop jej, wspólczuję. Ale spoko, w każdej grupie ludzi znajdzie się taki świr. To tylko kwestia czasu kiedy się ujawnią.

Ginarella, czy na avku to jesteś Ty? Bardzo ładne zdjęcie i kojarzysz mi się normalnie z taką zadziorną i za☠☠☠istą dziewczyną .

Wy obawiacie się gotowania, trudności w egzaminach, ja bardziej obawiam się prania. I to serio, pilnowanie by mieć pod ręką wszystkie rzeczy czyste w razie potrzeby będzie dla mnie jakąś wielką zagwozdką. Mimo że mieszkałam już bez rodziców to wciąż nie widzę tego jak w ekonomiczny sposób pierze się rzeczy solo.
Stary 2015-09-16, 10:17   #1371
Ginarella
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pancakes Pokaż wiadomość
Co chłop jej, wspólczuję. Ale spoko, w każdej grupie ludzi znajdzie się taki świr. To tylko kwestia czasu kiedy się ujawnią.

Ginarella, czy na avku to jesteś Ty? Bardzo ładne zdjęcie i kojarzysz mi się normalnie z taką zadziorną i za☠☠☠istą dziewczyną .

Wy obawiacie się gotowania, trudności w egzaminach, ja bardziej obawiam się prania. I to serio, pilnowanie by mieć pod ręką wszystkie rzeczy czyste w razie potrzeby będzie dla mnie jakąś wielką zagwozdką. Mimo że mieszkałam już bez rodziców to wciąż nie widzę tego jak w ekonomiczny sposób pierze się rzeczy solo.
Tak tak, to ja I dziękuję. Coś w tym jest. Taka dziewczyna z pazurem jestem

Ja o praniu nie myślałam, a przynajmniej na razie. Bardziej się boje tego przyrządzania posiłków i kupowania jedzenia tak, żeby mi nie brakło kasy.

Instagram
Ginarella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 10:33   #1372
Emilcia96
Zadomowienie

Ja mam zamiar za każdym razem coś odłożyć, też się boję, ze nie będę umiała sobie tego rozplanować, ale przez październik będę oszczędzać jak się da, żeby sprawdzić na ile sobie będę mogła potem pozwolić .
Pamiętajmy, że czasem coś trzeba będzie skserować, pewnie szczególnie przed sesją, wiec na to też kasę odkładać trzeba ;D.
I ja na przykład, prać tam będę tylko to co koniecznie ręcznie, a resztę będę do domu zawozić, bo wracać będę pewnie co weekend lub dwa.

Ale już się doczekać nie mogę . Jednocześnie się też denerwuję bardzo i wszystkim, przeglądałam kola naukowe na moim wydziale, ale raczej jestem za głupia na każdy z nich .

40/2017
8/2018

12.12.2015 M
17.12.2017
02.05.2019
Emilcia96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 10:41   #1373
Urodziny
Raczkowanie

Ja już nie mogę się doczekać mojej wyprowadzki, ale to jeszcze 9 dni . Pierwszy raz wrócić zamierzam ok. 25, ale to też niepewne, bo są fajne wykłady podróżnicze w Krakowie a tak ogólnie, to nie będę wracać częściej niż co 2-3 tygodnie. Boję się trochę prania, bo w domu zalałam łazienkę 3 razy (ale pod nami jest piwnica na szczęście), gorzej jak zdarzy mi się to w Krakowie..Nie chcę nikomu fundować remontu.
Urodziny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 12:10   #1374
helvetet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ginarella Pokaż wiadomość
Ja wczoraj odebrałam kluczyki do mieszkania i poznałam swoją współlokatorkę i jestem bardzo zadowolona Uczelnia obok mieszkania, w pobliżu galeria Millenium Hall, kościół, Alma, Carrefour, koło 10 min do rynku, koło 15 min od dworca, podmiejskie jeżdżą co chwile, obok mieszkania spokojnie bo nie przy samej ulicy i są ławeczki i zieleń. Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba
widzę, że koleżanka wybrała Rzeszów pracuje obecnie w millenium co do podmiejskich to się nie zgadzam, mpki jeżdzą jak dla mnie rzadko, można sobie pomarzyć wracać autobusem miejskim po imprezie.. od 1 do 4 nie jeździ praktycznie nic

25.04.2015
24.08.2018
21.08.2021

Bloggerka
helvetet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 12:16   #1375
jeff
Rozeznanie

zapomnialam o praniu ponoc bedzie pralnia w akademiku, ale nie wiem jak to dziala. jakos nie jestem obeznana w praniu i pewnie nie bede umiala takiej pralki obsluzyc a co do akademika, to okazalo sie, ze moj jest ok. 3 km od wydzialu. jezdza tam jakies autobusy, ale na piechote to trudno bedzie mi trafic. najlatwiej dojde plaza
Stary 2015-09-16, 13:03   #1376
mc266
Zakorzenienie

Ja będę zawozić pranie do domu. Nie mam daleko, to co mi zależy. W mieszkaniu nawet nie miałabym gdzie tego prania powiesić.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 13:59   #1377
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pancakes Pokaż wiadomość

Piąteczka !! Ja też zawsze najbardziej się tego bałam Z racji, że mam blisko do domu, to po prostu będę prać co tydzień jak wpadnę z wizytą
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 14:12   #1378
meflina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Ja będę zawozić pranie do domu. Nie mam daleko, to co mi zależy. W mieszkaniu nawet nie miałabym gdzie tego prania powiesić.
piątka, ja tak samo
bałabym się ogólnie ze nie ogarnę tych pralek w akademiku i coś z nimi odwalę

'Być kobietą to strasznie trudne zajęcie,
bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami'
~J. Conrad
meflina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 14:27   #1379
Shariana
Rozeznanie

Hej, któraś chętna do pointegrowania się w Krakowie?
Jestem tu od wczoraj... z moich obliczeń wynika, że na ostatnie 48 h przespałam jakieś 7.
Nie znam tu jeszcze nikogo i już mnie to męczy. Może jest ktoś, kto mieszka w Krakowie lub właśnie się wprowadza i chciałby powymieniać doświadczenia na żywo?
Shariana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 14:51   #1380
pancakes
ist mir egal

Cytat:
Napisane przez Shariana Pokaż wiadomość
Hej, któraś chętna do pointegrowania się w Krakowie?
Jestem tu od wczoraj... z moich obliczeń wynika, że na ostatnie 48 h przespałam jakieś 7.
Nie znam tu jeszcze nikogo i już mnie to męczy. Może jest ktoś, kto mieszka w Krakowie lub właśnie się wprowadza i chciałby powymieniać doświadczenia na żywo?
A dlaczego spałaś tak mało? I zaczynasz zajęcia w poniedziałek że już tam jesteś?

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości