Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-11-22, 13:24   #1
na ziarnku grochu
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 2

Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem?

Witam

Zdecydowa³yby¶cie siê na tak± znajomo¶æ? Czy od razu skre¶la³yby¶cie potencjalnego kandydata? Zak³adaj±c, ¿e facet nie pije od co najmniej roku, uczêszcza na terapiê/ spotkania AA i lojalnie uprzedza Was o swojej chorobie.

Mo¿e która¶ z Was mia³a tak± sytuacjê lub spotka³a siê z ni± w¶ród znajomych? Szczególnie zale¿y mi na opinii osób, które bezpo¶rednio prze¿y³y co¶ takiego - teoretyzowanie to jednak trochê inna sprawa (ale te¿ chêtnie wys³ucham zdania). Na pewno inne spojrzenie bêd± mia³y osoby DDA b±d¼ maj±ce alkoholika w swoim bliskim otoczeniu.

Niestety ma³o jest informacji b±d¼ opisów dotycz±cych tej kwestii, która mnie interesuje. Portale AA, Al Anonu prze¶ledzi³am (pisa³am nawet do Al Anonu z pro¶b± o polecenie jakiego¶ forum czy artyku³ów, ale dosta³am odpowied¼, ¿e moje zapytanie jest nietypowe i raczej nie ma na ten temat informacji). S± opisy albo samej choroby, albo z punktu widzenia alkoholika albo osób wspó³uzale¿nionych, ¿on które ¿y³y z mê¿ami w trakcie czynnej fazy choroby, albo prze¿y³y ich powrót do trze¼wo¶ci.

Zastanawia mnie jednak co innego. Poznajesz faceta, nie pije, nie znasz jego poprzedniego "wcielenia". Wiesz jednak o problemie. Ty, ani nikt w Twojej rodzinie problemu nie mia³. Masz ¶wiadomo¶æ, ¿e jest to nieuleczalna choroba ¶miertelna, choroba emocji, wg klasyfikacji choroba psychiczna.

Z pewno¶ci± zwi±zek podwy¿szonego ryzyka, na które niejako ¶wiadomie (choæ chyba tylko w teorii) siê wtedy decyduje.

A co Wy o tym my¶licie? Spodziewam siê odpowiedzi na nie, s± one ca³kowicie zrozumia³e. Tak sobie jednak my¶lê, czy takie osoby patrz±c na to "zdroworozs±dkowo" s± na zawsze do odstrza³u? Bez wzglêdu na to, czy s± czynnymi czy trze¼wymi alkoholikami, bo alkoholikami bêd± ju¿ zawsze.

A mo¿e znacie jakie¶ artyku³y nt. temat, z opisami konkretnych historii, przypadków?

Zapraszam do dyskusji
na ziarnku grochu jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 17:36   #2
Trzepotka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 20 982
Dot.: Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem?

Tre¶æ usuniêta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2012-11-27 o 14:06
Trzepotka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 17:51   #3
Mojwa
zuy mod

Wiadomo¶ci: 23 352
GG do Mojwa

Je¶li JU¯ jest trze¼wy i skutecznie walczy z chorob± - jak najbardziej. To ¶wiadczy o tym, ¿e wiele zrozumia³ i prawdopodobnie nie pope³ni tych samych b³êdów.
Na pewno bêdzie to trudniejszy zwi±zek ni¿ z osob± zdrow± - mój ojciec jest trze¼wym alkoholikiem i ma pewne wzorce zachowañ, które pozosta³y.
Nie odstrzeli³abym kogo¶ tylko dlatego ¿e kiedy¶ pope³nia³ b³êdy. Wa¿ne jest to, co jest teraz.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 17:59   #4
natash88
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 128

Mhm, alkoholik to du¿e obci±¿enie nie tylko przez sam fakt picia i jego bezpo¶rednich temporalnych nastêpstw. U alkoholików czêsto stwierdza siê tzw. charakteropatie - po latach picia zmiany w strukturach mózgu mog± powodowaæ ró¿ne zmiany w osobowo¶ci - charakteropaci 'alkoholowi' to czêsto manipulanci z rysem narcystycznym. D³uga droga przed nim w ka¿dym razie. To nie tylko zarzucenie picia, ale rozwi±zanie problemów/znalezienie innych strategii na radzenie sobie z problemami, które do tej pory picie rozwi±zywa³o. St±d alkoholik (i ka¿dy inny uzale¿niony) to pakiet: uzale¿nienie + 'the underlying causes' (mhm, tzn. jakie¶ le¿±ce pod tym na³ogiem, bazalne niejako problemy/deficity).

natash88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 18:00   #5
201604181004
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 47 595

Nie. Mia³am alkoholików w bliskiej rodzinie. Nawet tacy którzy przeszli na terapiê - jednak masz cieñ podejrzenia i siedzisz na szpilkach. Po prostu nie, jednym z moich wymagañ wobec faceta nie jest pochodzenie, powodzenie, super wygl±d ale zdrowie psychiczne. Nie chcê faceta który ci±gnie mnie w dó³, albo kolejnego z ogromnym problemem. Po prostu ju¿ to przesz³am i to nie dla mnie.
201604181004 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 18:47   #6
dorusss90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 765

Mysle ze to droga przez meke, mialam i mam nadal stycznosc z alkoholikiem i wiem ze alkoholik zawsze bedzie alkoholikiem nie wazne czy sie leczy.

dorusss90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-23, 18:57   #7
Darkoz
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 785

Nie skre¶li³abym kogo¶, bo kiedy¶ pope³ni³ b³±d. To mog³abym byæ równie dobrze ja. Ka¿dy zas³uguje na szczê¶cie - walka z alkoholizmem nie jest ³atwa i nawet trochê podziwiam osoby, którym uda³o siê nad nim zapanowaæ. Z tym¿e musia³abym mieæ pewno¶æ, ¿e wyszed³ z na³ogu i na pewno poczeka³abym ze ¶lubem itd.

Darkoz jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2012-11-23, 21:16   #8
aliani
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 558

Nie zwi±za³abym siê, jak chyba wiele osób maj±cych czêsty kontakt z alkoholikiem.

Ale to dobrze, ¿e s± osoby, które nie maj± problemu, ¿eby zaufaæ komu¶ pod tym wzglêdem. Byæ mo¿e s± trze¼wi alkoholicy, którzy zas³uguj± na tak± szansê.
aliani jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-24, 11:50   #9
leniwca
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 853

Jak dla mnie zbyt du¿e ryzyko.

Z jednej strony podziwiam si³ê i wolê walki, z drugiej- ³atwo znowu wpa¶æ w ci±g.

Ci±gle bym siê martwi³a. Tym bardziej, ¿e ja czasem siê napijê ze znajomymi, a to mam ochotê sam na sam z T¯ zaszaleæ. No i znowu dwie strony medalu. Z jednej- nie chcê kusiæ, nie¶wiadomie robiæ smaka, z drugiej- czemu mam sobie odmawiaæ? Wszystko jest dla ludzi.
*o w³osy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-16, 10:55   #10
Jaaa01
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 5

Witam...

Edytowane przez Jaaa01
Czas edycji: 2015-09-18 o 12:26
Jaaa01 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-16, 11:02   #11
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiadomo¶ci: 25 807

Roztac siê zamiast planowaæ wychowywanie dziecka w rodzinie alkoholika. Plus i¶æ na terapiê.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-16, 11:07   #12
skatex3
Obserwujê .

Wiadomo¶ci: 598

Cytat:
Napisane przez Jaaa01 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam... Jestem tutaj nowa... Mam pewien problem z moim facetem. Od roku jestem z niepijacym alkoholikiem. Dodam,¿e jestem DDA... on mnie o tym u¶wiadomi³. Jest po rozwodzie. Jestem we wczesnej ci±¿y. Przez pó³ roku by³o bardzo dobrze. Teraz zacze³y siê problemy. Ma³o siê mn± interesuje. Nie widzi w niczym problemu. Nawet jak zrani mnie s³owem to to nie jest problem. Liczy siê tylko on. Czu³o¶ci i mi³e s³owa zesz³y do minimum. Chodzi praktycznie ca³y czas zdenerwowany a jak nie radzi sobie z czyms to lepiej nie podchodziæ. Twierdzi,¿e kocha mnie i chce byæ ze mn±. Nawet o ¶lubie wspomnia³... tyle tylko ¿e ja nie wiem czy to dobry pomys³. Czujê jakbym by³a sama... On ma swoje sprawy a ja swoje... Po pracy obiad, kawa , czas na jego zainteresowania, prysznic i do spania... W ³u¿ku kilka zdañ wymienionych i ¶pi. ... tak co dnia... Czy mogê mu w jaki¶ sposób pomóc ? Kocham go... i nie chcia³abym ¿eby co¶ siê zepsu³o choæ ³atwo nie jest.
Zachowuje siê jak egoista choæ ma przeb³yski. ... czasem mnie przytuli i powie ze kocha... ale rzadko a by³o ca³kiem inaczej.... porad¼cie co¶ proszê.
Czy mogê mu jakos pomoc, wesprzeæ? Chodzi mi g³ównie oto czy jest szansa ¿eby by³o jak dawniej. Moim zdaniem on siê boi ... ¿e sobie nie poradzi. Ma³e dziecko, obowiazek... utrzymanie itp. Staram siê rozmawiaæ z nim i wpajam mu ze nie jest sam... ale to pomaga na chwilê.

Porad¼cie co¶. ... moze ktos by³ w podobnej sytuacji...
Dobrze rozumiem, ¿e jeste¶ rocznym zwi±zku z alkoholikiem, który ciê nie szanuje i zd±¿y³a¶ zaj¶æ z nim w ci±¿ê?
Jeste¶ DDA, ja te¿, wiêc chyba powinna¶ doskonale wiedzieæ jak wygl±da ¿ycie z takim cz³owiekiem, nawet je¶li przesta³ piæ. Serio, chcesz tkwiæ ca³e ¿ycie w takim bagnie? Je¶li on teraz ciê tak traktuje, to pomy¶l co bêdzie, jak bêdzie dziecko. Chcesz by tak traktowa³ ciê przy nim? ¯eby prze¿ywa³o to samo co ty w dzieciñstwie (skoro jeste¶ DDA)? Tak naprawdê bêdziesz mia³a dwójkê dzieci, tylko jedno doros³e z problemem, a drugie ma³e, które bêdzie na to patrzeæ i ch³on±æ jak g±bka wzorce od tatusia.

Gorzej jak trudno¶æ sprawi mu uspokojenie p³acz±cego dziecka, albo zmiana pieluchy...

Co do pogrubionego: To chyba normalny cz³owiek bierze siê w gar¶æ i siê stara, a nie u¿ala siê nad sob± i ojejku nie poradzê sobie ojojoj. Zreszt± on tego nie powiedzia³. Ty go t³umaczysz. To jest doros³y mê¿czyzna, a ty jeste¶ w ci±¿y i on, zamiast ciê wspieraæ, to ma to gdzie¶, a ty obchodzisz siê z nim jak z jajkiem, bo boisz siê, ¿e wybuchnie. Chyba powinien ci siê pokazywaæ z jak najlepszej strony? Z czym sobie nie poradzi? Ile on ma lat? B³agam ciê...

Edytowane przez skatex3
Czas edycji: 2015-09-16 o 11:25
skatex3 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-16, 11:13   #13
hypnose22
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 452

Nie skusi³abym siê na ten skarb Mam w rodzinie alkoholika który by³ trze¼wy przez 10 lat. I poszed³ w tango. Opowiada³ ¿e z jego grupy terapeutycznej wszyscy wrócili do picia. Teraz po roku ostrego picia znów podejmuje próbê leczenia. Dodam ¿e jego najbli¿sza rodzina ten rok wspomina bardzo ¼le .
Edit. dopiero teraz zobaczy³am, ¿e w±tek odkopany z 2012 r. Niemniej moje spostrze¿enia dalej aktualne. Rzuæ go, bo on siê nie zmieni. Bêdzie pi³, nie zmieni go oni twoje uczucie ani pojawienie siê dziecka.

Edytowane przez hypnose22
Czas edycji: 2015-09-16 o 11:17
hypnose22 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-17, 06:37   #14
Jaaa01
Przyczajenie

On ma dwoje dzieci.

Edytowane przez Jaaa01
Czas edycji: 2015-09-18 o 12:25
Stary 2015-09-17, 07:09   #15
Kat2890
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 458

Mój wójek jest niepijacym alkoholikiem-jak sam z reszt± o sobie mówi. Nie pije od 20 lat, skoñczy³ szko³ê, poszed³ na studia i jest terapeut± od uzale¿nieñ, aktywnie dzia³a politycznie w naszym mie¶cie, ogólnie spo³ecznik. Jak chla³, to by³ na etapie za³atwiania siê pod siebie, kradzie¿y i spania w najgorszych melinach miejskich. Tak¿e mo¿na z alkoholizmu wyj¶æ, ale...zwi±zek z tak± osob± to zawsze "mam siê na baczno¶ci, oczy i uszy szeroko otwarte" My¶lê ,¿e trzeba mieæ tward± g³owê i ty³ek, oraz bardzo siê kochaæ, ¿eby siê uda³o. ¦wiadomie chyba bym siê nie zdecydowa³a, dla mnie to by by³o nie do przej¶cia, natomiast ka¿dy ma swoje granice.
Stary 2015-09-17, 07:49   #16
linaya
astro-loszka

Wiadomo¶ci: 7 511

Nie. Mój ojciec jest niepij±cym alkoholikiem. Przeszed³ terapiê i od paru lat nie pije. Ale jest zupe³nie inn± osob±. Bardziej...czy ja wiem,religijn±? Ale w taki nawiedzony, fanatyczny sposób. Nie da siê z nim normalnie porozmawiaæ. £apiê siê na my¶li, ¿e przed terapi± przynajmniej by³ z nim normalny kontakt. Poza tym nie dam sobie rêki uci±æ, ¿e nie wróci do na³ogu. Jestem na nie.
Stary 2015-09-17, 09:44   #17
Vilqa
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 812

Mam bardzo bliskiego znajomego - trze¼wego alkoholika. Jest w zwi±zku z kobiet±. Jest ok. Ale, facet ma bardzo siln± motywacjê do bycia trze¼wym. Od 10 lat nie bierze alkoholu do ust, nawet pod postaci± Amolu, czy podobnego typu leków/suplementów.

Charakter mu siê nie zmieni³. Nadal towarzyski. Nie przeszkadza mu, ¿e inni na imprezie pij±. Nie odwali³o mu religijnie.

Byæ mo¿e taki facet, to jak wygrana w totka. Jeden na 14 milionów ;-)
Podkre¶lam, to jedyna taka osoba (z grona moich znajomych i rodziny), której siê uda³o.

Bazarek na rzecz Azylu dla ¶wiñ "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-17, 16:07   #18
Linka25
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 441

Cytat:
On ma dwoje dzieci z pierwszego ma³¿eñstwa. Nie zrobi³ im nigdy nic z³ego. Chodzi mi oto,¿e on jest poprostu niezaradny. Owszem teraz pracuje, ale niektore proste czynno¶ci go przerastsja. Np. Zrobienie czegokolwiek na czym trzeba siê d³u¿ej skupiæ. ... i zaraz siê denerwuje...Jak juz widzê, ¿e czepia siê wszystkiego to wysy³am go do psychologa i jest spokój przez ponad tydzieñ. ... i od nowa. Nie jest on z³ym cz³owiekiem. Fakt da³o mi do myslenia co napisa³a¶, ¿e go usprawiedliwiam i ze jest jak dziecko. To racja. Ale czy takiemu cz³owiekowi mo¿na jako¶ pomóc. Skoro przez pó³ roku nie by³o ¿adnego problemu. ... czyli potrafi...
Przerazilas mnie tym postem. Nie zrobi³ dzieciom nic z³ego? Odk±d s± na ¶wiecie jest niezmiennie trzezwy tak?
£atwo siê denerwuje, niektóre proste czynno¶ci go przerastaja.. Powiem tak: Wspó³czujê Ci. Masz problem. Wiej.
Linka25 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-17, 16:22   #19
GdyKochamy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 951

Facet niezaradny, który w ka¿dej chwili mo¿e wróciæ do na³ogu nie jest dobrym kandydatem na mê¿a. Jeste¶ pewna, ¿e bêdzie w stanie zarobiæ na dziecko? Czy tej dwójce p³aci alimenty?
Stary 2015-09-17, 18:50   #20
rougealevres
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15

Nigdy nie zdecydowa³abym siê.
rougealevres jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-17, 21:10   #21
Elfir
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 14 836

Cytat:
Ale czy takiemu cz³owiekowi mo¿na jako¶ pomóc. Skoro przez pó³ roku nie by³o ¿adnego problemu. ... czyli potrafi...
DDA - dziecko - ratownik pij±cego rodzica. Widzisz, ¿e przenosisz wzorce zachowañ.
Nie widzisz faceta takim jaki jest naprawdê, ale jakim chcia³aby¶ by by³. I wydaje ci siê, ¿e mo¿esz go zmieniæ, aby dopasowaæ do w³asnej wizji.

Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-18, 07:07   #22
Jaaa01
Przyczajenie

Tak. Pracuje. P³aci alimenty. Chodzi nadal na terapiê, do psychologa.

Edytowane przez Jaaa01
Czas edycji: 2015-09-18 o 12:28
Stary 2015-09-18, 07:30   #23
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja patrzê z perspektywy dda, po zwi±zku z alkoholikiem i po terapii. Powinna¶ ty pój¶æ na terapiê a z tym go¶ciem siê rozstaæ.
Stary 2015-09-18, 09:16   #24
Jaaa01
Przyczajenie

Terapia. Dlatego ¿e jestem DDA. Praktycznie nigdy nie robie nic dla siebie. Zawsze jest kto¶ wazniejszy. Jak nie dla dzieci... to dla faceta. Zawsze znajdzie siê kto¶. W sumie nie mam nic do stracenia mogê pój¶æ na terapiê. Ale ja go kocham i wiem, ¿e on kocha mnie. Naprawdê stara siê ¿eby wszystko by³o dobrze... Czy ka¿dy "suchy" alkoholik taki jest ? Czy dalsze ¿ycie z nim nie ma ¿adnej przysz³o¶ci? Czy s± jakiekolwiek szanse, ¿e bêdzie dobrze... Ech ¿ycie. ...

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ----------

¦miem twierdziæ, ¿e nie wróci do alkoholu.

Edytowane przez Jaaa01
Czas edycji: 2015-09-18 o 12:24
Stary 2015-09-18, 09:47   #25
zakonna
Naczelna Nastolatka

Przecie¿ ci radzimy. Chcesz ¿yæ w wiecznej niepewno¶ci to ¿yj. Tylko dziecka szkoda do rodziny dysfunkcyjnej. W ten sposób wyro¶nie nastêpne pokolenie do terapii.
Stary 2015-09-18, 10:29   #26
BeataPDS
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Jest niepij±cym alkoholikiem, bo sam tego chcia³, czy zosta³ do tego przymuszony?
BeataPDS jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-09-18, 11:40   #27
Jaaa01
Przyczajenie

Sam chcia³ przestac. Stwierzi³, ¿e dosta³ szansê od losu i jej nie zmarnuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-18, 14:35   #28
cleopadra
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 095

Znam kilku bylych alkoholikow i tylko jedenz nich jest normalny ,normalnie sie zachowuje i normalnie zyje.U reszty zwrocilam uwage na ich postepowanie i zachowanie,to jest cos w stylu
Uwaga,jestem bylym alkoholikiem wiec nie denerwujcie mnie bo pojde pic,
Moge byc chamem ,bo jestem bylym alkoholikiem
Moge robic awantury ,bo jestem bylym alkoholikiem
Moja zona nie moze nic pic,bo ja jestem bylym alkoholikiem
Nie pojde na zadna impreze bo tam bedzie alkohol i zona musi siedziec ze mna w domu.
Moze sie myle,ale ja widze w bylych alkoholikach duzo egoizmu
cleopadra jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2018-07-25, 12:43   #29
zyjesiedalej
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 184

Mój tata. Nie by³o ³atwo na pocz±tku,ale nie pijde od 20 lat.
To bardzo trudne tematy,choæ oczywi¶cie nie nale¿y nikogo skre¶laæ. Osoby po takich przej¶ciach te¿ szukaj±(chyba)szczê¶cia i na nie zas³uguj±
Stary 2018-07-25, 12:46   #30
Pani_Robot
¦niêta Mucha

Wiadomo¶ci: 10 795

Jako DDD, tak, spróbowa³abym, w teorii.
Nie wiem z czym to siê je w praktyce. Pewnie, gdybym zobaczy³a, ¿e znów pije, by³by to sygna³ do odwrotu.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 ksi±¿ek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2018-08-04 08:38:07

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.