![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem?
Witam
![]() Zdecydowa³yby¶cie siê na tak± znajomo¶æ? Czy od razu skre¶la³yby¶cie potencjalnego kandydata? Zak³adaj±c, ¿e facet nie pije od co najmniej roku, uczêszcza na terapiê/ spotkania AA i lojalnie uprzedza Was o swojej chorobie. Mo¿e która¶ z Was mia³a tak± sytuacjê lub spotka³a siê z ni± w¶ród znajomych? Szczególnie zale¿y mi na opinii osób, które bezpo¶rednio prze¿y³y co¶ takiego - teoretyzowanie to jednak trochê inna sprawa (ale te¿ chêtnie wys³ucham zdania). Na pewno inne spojrzenie bêd± mia³y osoby DDA b±d¼ maj±ce alkoholika w swoim bliskim otoczeniu. Niestety ma³o jest informacji b±d¼ opisów dotycz±cych tej kwestii, która mnie interesuje. Portale AA, Al Anonu prze¶ledzi³am (pisa³am nawet do Al Anonu z pro¶b± o polecenie jakiego¶ forum czy artyku³ów, ale dosta³am odpowied¼, ¿e moje zapytanie jest nietypowe i raczej nie ma na ten temat informacji). S± opisy albo samej choroby, albo z punktu widzenia alkoholika albo osób wspó³uzale¿nionych, ¿on które ¿y³y z mê¿ami w trakcie czynnej fazy choroby, albo prze¿y³y ich powrót do trze¼wo¶ci. Zastanawia mnie jednak co innego. Poznajesz faceta, nie pije, nie znasz jego poprzedniego "wcielenia". Wiesz jednak o problemie. Ty, ani nikt w Twojej rodzinie problemu nie mia³. Masz ¶wiadomo¶æ, ¿e jest to nieuleczalna choroba ¶miertelna, choroba emocji, wg klasyfikacji choroba psychiczna. Z pewno¶ci± zwi±zek podwy¿szonego ryzyka, na które niejako ¶wiadomie (choæ chyba tylko w teorii) siê wtedy decyduje. A co Wy o tym my¶licie? ![]() A mo¿e znacie jakie¶ artyku³y nt. temat, z opisami konkretnych historii, przypadków? Zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 20 982
|
Dot.: Zwi±zek z trze¼wym alkoholikiem?
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2012-11-27 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
zuy mod
|
Je¶li JU¯ jest trze¼wy i skutecznie walczy z chorob± - jak najbardziej. To ¶wiadczy o tym, ¿e wiele zrozumia³ i prawdopodobnie nie pope³ni tych samych b³êdów.
Na pewno bêdzie to trudniejszy zwi±zek ni¿ z osob± zdrow± - mój ojciec jest trze¼wym alkoholikiem i ma pewne wzorce zachowañ, które pozosta³y. Nie odstrzeli³abym kogo¶ tylko dlatego ¿e kiedy¶ pope³nia³ b³êdy. Wa¿ne jest to, co jest teraz.
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 128
|
Mhm, alkoholik to du¿e obci±¿enie nie tylko przez sam fakt picia i jego bezpo¶rednich temporalnych nastêpstw. U alkoholików czêsto stwierdza siê tzw. charakteropatie - po latach picia zmiany w strukturach mózgu mog± powodowaæ ró¿ne zmiany w osobowo¶ci - charakteropaci 'alkoholowi' to czêsto manipulanci z rysem narcystycznym. D³uga droga przed nim w ka¿dym razie. To nie tylko zarzucenie picia, ale rozwi±zanie problemów/znalezienie innych strategii na radzenie sobie z problemami, które do tej pory picie rozwi±zywa³o. St±d alkoholik (i ka¿dy inny uzale¿niony) to pakiet: uzale¿nienie + 'the underlying causes' (mhm, tzn. jakie¶ le¿±ce pod tym na³ogiem, bazalne niejako problemy/deficity).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 47 595
|
Nie. Mia³am alkoholików w bliskiej rodzinie. Nawet tacy którzy przeszli na terapiê - jednak masz cieñ podejrzenia i siedzisz na szpilkach. Po prostu nie, jednym z moich wymagañ wobec faceta nie jest pochodzenie, powodzenie, super wygl±d ale zdrowie psychiczne. Nie chcê faceta który ci±gnie mnie w dó³, albo kolejnego z ogromnym problemem. Po prostu ju¿ to przesz³am i to nie dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 765
|
Mysle ze to droga przez meke, mialam i mam nadal stycznosc z alkoholikiem i wiem ze alkoholik zawsze bedzie alkoholikiem nie wazne czy sie leczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 785
|
Nie skre¶li³abym kogo¶, bo kiedy¶ pope³ni³ b³±d. To mog³abym byæ równie dobrze ja. Ka¿dy zas³uguje na szczê¶cie - walka z alkoholizmem nie jest ³atwa i nawet trochê podziwiam osoby, którym uda³o siê nad nim zapanowaæ. Z tym¿e musia³abym mieæ pewno¶æ, ¿e wyszed³ z na³ogu i na pewno poczeka³abym ze ¶lubem itd.
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 558
|
Nie zwi±za³abym siê, jak chyba wiele osób maj±cych czêsty kontakt z alkoholikiem.
Ale to dobrze, ¿e s± osoby, które nie maj± problemu, ¿eby zaufaæ komu¶ pod tym wzglêdem. Byæ mo¿e s± trze¼wi alkoholicy, którzy zas³uguj± na tak± szansê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 853
|
Jak dla mnie zbyt du¿e ryzyko.
Z jednej strony podziwiam si³ê i wolê walki, z drugiej- ³atwo znowu wpa¶æ w ci±g. Ci±gle bym siê martwi³a. Tym bardziej, ¿e ja czasem siê napijê ze znajomymi, a to mam ochotê sam na sam z T¯ zaszaleæ. No i znowu dwie strony medalu. Z jednej- nie chcê kusiæ, nie¶wiadomie robiæ smaka, z drugiej- czemu mam sobie odmawiaæ? Wszystko jest dla ludzi.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Witam...
Edytowane przez Jaaa01 Czas edycji: 2015-09-18 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
Roztac siê zamiast planowaæ wychowywanie dziecka w rodzinie alkoholika. Plus i¶æ na terapiê.
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 | |
Obserwujê .
Wiadomo¶ci: 598
|
Cytat:
Jeste¶ DDA, ja te¿, wiêc chyba powinna¶ doskonale wiedzieæ jak wygl±da ¿ycie z takim cz³owiekiem, nawet je¶li przesta³ piæ. Serio, chcesz tkwiæ ca³e ¿ycie w takim bagnie? Je¶li on teraz ciê tak traktuje, to pomy¶l co bêdzie, jak bêdzie dziecko. Chcesz by tak traktowa³ ciê przy nim? ¯eby prze¿ywa³o to samo co ty w dzieciñstwie (skoro jeste¶ DDA)? Tak naprawdê bêdziesz mia³a dwójkê dzieci, tylko jedno doros³e z problemem, a drugie ma³e, które bêdzie na to patrzeæ i ch³on±æ jak g±bka wzorce od tatusia. Gorzej jak trudno¶æ sprawi mu uspokojenie p³acz±cego dziecka, albo zmiana pieluchy... Co do pogrubionego: To chyba normalny cz³owiek bierze siê w gar¶æ i siê stara, a nie u¿ala siê nad sob± i ojejku nie poradzê sobie ojojoj. Zreszt± on tego nie powiedzia³. Ty go t³umaczysz. To jest doros³y mê¿czyzna, a ty jeste¶ w ci±¿y i on, zamiast ciê wspieraæ, to ma to gdzie¶, a ty obchodzisz siê z nim jak z jajkiem, bo boisz siê, ¿e wybuchnie. Chyba powinien ci siê pokazywaæ z jak najlepszej strony? Z czym sobie nie poradzi? Ile on ma lat? B³agam ciê...
Z roku na rok starszy, ale duchem wci±¿ jak dzieciak... ... Ju¿ nie chce mi siê czekaæ, za z³em ¶wiata uciekaæ. Edytowane przez skatex3 Czas edycji: 2015-09-16 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 452
|
Nie skusi³abym siê na ten skarb
![]() ![]() Edit. dopiero teraz zobaczy³am, ¿e w±tek odkopany z 2012 r. Niemniej moje spostrze¿enia dalej aktualne. Rzuæ go, bo on siê nie zmieni. Bêdzie pi³, nie zmieni go oni twoje uczucie ani pojawienie siê dziecka. Edytowane przez hypnose22 Czas edycji: 2015-09-16 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
On ma dwoje dzieci.
Edytowane przez Jaaa01 Czas edycji: 2015-09-18 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 458
|
Mój wójek jest niepijacym alkoholikiem-jak sam z reszt± o sobie mówi. Nie pije od 20 lat, skoñczy³ szko³ê, poszed³ na studia i jest terapeut± od uzale¿nieñ, aktywnie dzia³a politycznie w naszym mie¶cie, ogólnie spo³ecznik. Jak chla³, to by³ na etapie za³atwiania siê pod siebie, kradzie¿y i spania w najgorszych melinach miejskich. Tak¿e mo¿na z alkoholizmu wyj¶æ, ale...zwi±zek z tak± osob± to zawsze "mam siê na baczno¶ci, oczy i uszy szeroko otwarte" My¶lê ,¿e trzeba mieæ tward± g³owê i ty³ek, oraz bardzo siê kochaæ, ¿eby siê uda³o. ¦wiadomie chyba bym siê nie zdecydowa³a, dla mnie to by by³o nie do przej¶cia, natomiast ka¿dy ma swoje granice.
![]() |
#16 |
astro-loszka
Wiadomo¶ci: 7 511
|
Nie. Mój ojciec jest niepij±cym alkoholikiem. Przeszed³ terapiê i od paru lat nie pije. Ale jest zupe³nie inn± osob±. Bardziej...czy ja wiem,religijn±? Ale w taki nawiedzony, fanatyczny sposób. Nie da siê z nim normalnie porozmawiaæ. £apiê siê na my¶li, ¿e przed terapi± przynajmniej by³ z nim normalny kontakt. Poza tym nie dam sobie rêki uci±æ, ¿e nie wróci do na³ogu. Jestem na nie.
![]() |
#17 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 812
|
Mam bardzo bliskiego znajomego - trze¼wego alkoholika. Jest w zwi±zku z kobiet±. Jest ok. Ale, facet ma bardzo siln± motywacjê do bycia trze¼wym. Od 10 lat nie bierze alkoholu do ust, nawet pod postaci± Amolu, czy podobnego typu leków/suplementów.
Charakter mu siê nie zmieni³. Nadal towarzyski. Nie przeszkadza mu, ¿e inni na imprezie pij±. Nie odwali³o mu religijnie. Byæ mo¿e taki facet, to jak wygrana w totka. Jeden na 14 milionów ;-) Podkre¶lam, to jedyna taka osoba (z grona moich znajomych i rodziny), której siê uda³o.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 441
|
Cytat:
£atwo siê denerwuje, niektóre proste czynno¶ci go przerastaja.. Powiem tak: Wspó³czujê Ci. Masz problem. Wiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 951
|
Facet niezaradny, który w ka¿dej chwili mo¿e wróciæ do na³ogu nie jest dobrym kandydatem na mê¿a. Jeste¶ pewna, ¿e bêdzie w stanie zarobiæ na dziecko? Czy tej dwójce p³aci alimenty?
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 15
|
Nigdy nie zdecydowa³abym siê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 14 836
|
Cytat:
Nie widzisz faceta takim jaki jest naprawdê, ale jakim chcia³aby¶ by by³. I wydaje ci siê, ¿e mo¿esz go zmieniæ, aby dopasowaæ do w³asnej wizji.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca sk³ada³ ten ¶wiat, mia³ mnóstwo znakomitych pomys³ów, jednak uczynienie go zrozumia³ym jako¶ nie przysz³o mu do g³owy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Tak. Pracuje. P³aci alimenty. Chodzi nadal na terapiê, do psychologa.
Edytowane przez Jaaa01 Czas edycji: 2015-09-18 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja patrzê z perspektywy dda, po zwi±zku z alkoholikiem i po terapii. Powinna¶ ty pój¶æ na terapiê a z tym go¶ciem siê rozstaæ.
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Terapia. Dlatego ¿e jestem DDA. Praktycznie nigdy nie robie nic dla siebie. Zawsze jest kto¶ wazniejszy. Jak nie dla dzieci... to dla faceta. Zawsze znajdzie siê kto¶. W sumie nie mam nic do stracenia mogê pój¶æ na terapiê. Ale ja go kocham i wiem, ¿e on kocha mnie. Naprawdê stara siê ¿eby wszystko by³o dobrze... Czy ka¿dy "suchy" alkoholik taki jest ? Czy dalsze ¿ycie z nim nie ma ¿adnej przysz³o¶ci? Czy s± jakiekolwiek szanse, ¿e bêdzie dobrze... Ech ¿ycie. ...
![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- ¦miem twierdziæ, ¿e nie wróci do alkoholu. Edytowane przez Jaaa01 Czas edycji: 2015-09-18 o 12:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Naczelna Nastolatka
|
Przecie¿ ci radzimy. Chcesz ¿yæ w wiecznej niepewno¶ci to ¿yj. Tylko dziecka szkoda do rodziny dysfunkcyjnej. W ten sposób wyro¶nie nastêpne pokolenie do terapii.
![]() |
#26 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Jest niepij±cym alkoholikiem, bo sam tego chcia³, czy zosta³ do tego przymuszony?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Sam chcia³ przestac. Stwierzi³, ¿e dosta³ szansê od losu i jej nie zmarnuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 095
|
Znam kilku bylych alkoholikow i tylko jedenz nich jest normalny ,normalnie sie zachowuje i normalnie zyje.U reszty zwrocilam uwage na ich postepowanie i zachowanie,to jest cos w stylu
Uwaga,jestem bylym alkoholikiem wiec nie denerwujcie mnie bo pojde pic, Moge byc chamem ,bo jestem bylym alkoholikiem Moge robic awantury ,bo jestem bylym alkoholikiem Moja zona nie moze nic pic,bo ja jestem bylym alkoholikiem Nie pojde na zadna impreze bo tam bedzie alkohol i zona musi siedziec ze mna w domu. Moze sie myle,ale ja widze w bylych alkoholikach duzo egoizmu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 184
|
Mój tata. Nie by³o ³atwo na pocz±tku,ale nie pijde od 20 lat.
To bardzo trudne tematy,choæ oczywi¶cie nie nale¿y nikogo skre¶laæ. Osoby po takich przej¶ciach te¿ szukaj±(chyba)szczê¶cia i na nie zas³uguj±
![]() |
#30 |
¦niêta Mucha
Wiadomo¶ci: 10 795
|
Jako DDD, tak, spróbowa³abym, w teorii.
Nie wiem z czym to siê je w praktyce. Pewnie, gdybym zobaczy³a, ¿e znów pije, by³by to sygna³ do odwrotu.
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.