|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4021 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Więc moja nadzieja na poprawę stanu włosów jest realna ![]() Ps. Błędnie piszę jej nazwę ![]() Ps.2 Zrobiłam mądrze? Dzięki ![]() Kuracja nie jest przyjemna i lekka ![]() Cytat:
![]() ![]() "Zakażenie H. pylori nie jest jednoznaczne z wystąpieniem jakiejś choroby górnej części przewodu pokarmowego. W niektórych przypadkach bakteria jest niewątpliwie przyczyną choroby, w innych może nią być, a w jeszcze innych zakażenie nie jest w jakikolwiek sposób powiązane z wystąpieniem objawów chorobowych. Zapalenie błony śluzowej żołądka i dwunastnicy Zakażenie H. pylori zawsze powoduje stan zapalny błony śluzowej. Najczęściej jest nim objęta dolna część żołądka, tzw. część przedodźwiernikowa. W niektórych przypadkach zapalenie dotyczy również górnej części żołądka lub pierwszej części dwunastnicy, to znaczy opuszki dwunastnicy. Przy długo utrzymującej się infekcji przewlekły stan zapalny może doprowadzić do zaniku błony śluzowej (zapalenia zanikowego). Nasilone zapalenie może powodować ubytki błony śluzowej nazywane nadżerkami lub nawet być przyczyną krwotoku (zapalenie krwotoczne). Eksperci zalecają leczenie infekcji w przypadku istnienia tylko intensywnych zmian zapalnych, z obecnością nadżerek. Choroba wrzodowa dwunastnicy Infekcję H. pylori stwierdza się niemal u wszystkich chorych z chorobą wrzodową dwunastnicy (ponad 95%). Istnieje wiele dowodów, że zakażenie jest przyczyną choroby wrzodowej. Najważniejszym z nich jest niemal całkowity brak nawrotów wrzodu (charakterystycznych dla tej choroby) po skutecznym wyleczeniu infekcji.Choroba wrzodowa dwunastnicy praktycznie zawsze jest wskazaniem do leczenia zakażenia H. pylori. Choroba wrzodowa żołądka Zakażenie H. pylori u chorych na owrzodzenie żołądka jest stwierdzane u 65- 80% chorych. Przyjmuje się, że infekcja H. pylori jest główną przyczyną choroby i jest wskazaniem do leczenia skierowanego przeciwko bakterii. Należy jednak pamiętać o lekach przeciwzapalnych z grupy aspiryny, które również często działają wrzodotwórczo. Rak żołądka U osób zakażonych H. pylori częściej powstaje rak żołądka. Dlatego H. pylori uznano za czynnik o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Bakteria powoduje przewlekły stan zapalny błony śluzowej żołądka, który może być pierwszym krokiem na drodze wiodącej w kierunku rozwoju raka. Dalsze etapy są stanami przedrakowymi, czyli związanymi z wyraźnie większym ryzykiem wystąpienia raka. W nomenklaturze lekarskiej nazywa się je metaplazją jelitową i dysplazją. Jest to proces trwający wiele lat i ciągle nie są znane liczne jego aspekty. Mimo iż zakażenie H. pylori wydaje się zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka, to jednak należy sobie uświadomić, że jest to ryzyko ciągle niskie. Dlatego nie zaleca się leczenia przeciwbakteryjnego u każdej zakażonej osoby w celu zapobiegania rozwoju raka. Natomiast wskazaniem do leczenia są wymienione powyżej stany przedrakowe. Chłoniak żołądka Przewlekłe zapalenie żołądka w przebiegu infekcji H. pylori może doprowadzić do niekontrolowanego rozrostu tkanki układu chłonnego w żołądku. Taki stan jest nazywany chłoniakiem. Jest to choroba nowotworowa, na szczęście występująca rzadko. W ostatnich latach spostrzeżono, że likwidacja bakterii u chorych z chłoniakiem żołądka może powodować cofanie się choroby. Choroba Menetriera Jest to ciężka postać zapalenia żołądka, przebiegająca z przerostem fałdów żołądkowych. Prawdopodobnie jest rzadką formą reakcji błony śluzowej żołądka na obecność H. pylori. Po wyleczeniu infekcji niemal u wszystkich chorych dochodzi do całkowitego ustąpienia zmian. Dyspepsja czynnościowa (niestrawność) Dyspepsja czynnościowa jest zespołem dolegliwości pochodzących z górnej części przewodu pokarmowego u chorych, u których nie stwierdza się zmian anatomicznych ani biochemicznych mogących tłumaczyć te objawy. U części tych chorych obecne jest zakażenie H. pylori. Okazuje się jednak, że częstość występowania bakterii w tej grupie chorych jest taka sama jak u osób zdrowych. Nie ma również innych pewnych dowodów na znaczenie zakażenia H. pylori w powstawaniu objawów dyspeptycznych. Dlatego stwierdzenie obecności bakterii u osób z dyspepsją czynnościową nie jest na ogół wskazaniem do leczenia zakażenia. Leczenie takie podejmuje się zazwyczaj tylko w przypadku braku efektu typowego leczenia dyspepsji. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa Do niedawna wydawało się, że zakażenie H. pylori nie ma żadnego wpływu na występowanie choroby refluksowej żołądkowo-przełykowej. Jednak ostatnio stwierdzono, że choroba refluksowa występuje częściej na obszarach, w których jest niska częstość zakażenia. Co więcej, po skutecznym wyleczeniu infekcji H. pylori objawy choroby refluksowej mogą się nasilać. Zatem wydaje się, ze można zaryzykowć przypuszczenie, iż zakażenie H. pylori „chroni” przed chorobą refluksową. To spostrzeżenie oznacza, że lekarze mogą zastanawiać się głęboko przed podjęciem decyzji o leczeniu przeciwko H. pylori u chorych z chorobą refluksową. Polipy żołądka U chorych z polipami żołądka, czyli guzowatymi tworami wielkości kilku milimetrów lub nawet centymetrów, wystającymi ze ściany żołądka w stronę jego wnętrza, często mającymi wyraźną szypułkę, zakażenie H. pylori jest bardzo częste. Ci chorzy mają usuwane polipy w czasie badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego (gastroskopii), a po usunięciu zwykle mają zalecaną kurację przeciwko H. pylori. " Ps. Znalazłam ![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ri#post4617351 O kurczaki ![]() "6. Helicobacter pylori to bakteria odpowiedzialna za... a) pewną rzadką chorobę bydła; b) łysienie kobiet; c) chorobę Jacoba-Kreutzfelda; d) wrzody żołądka." http://archiwum.wiz.pl/1997/97053000.asp Może odpowiedź b) jest prawdziwa? No i niespodzianka - otóż nie! Szukam dalej jakiegoś materiału potwierdzającego związek H. z łysieniem... Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2007-10-04 o 08:00 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4022 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wypadające włosy - PODSUMOWANIE!
Dziewczyny mi na wypadające włosy pomógł szampon Radical (ze skrzypem polnym), mgiełka z tej samej serii oraz kuracja z olejka rycynowego
![]() ![]() Pani w aptece mi powiedziała, ze teraz jest taki sezon po wakacjach, iż wypadaja włosy, więc może u wielu z Was jest to przejsciowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4023 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4024 |
Zakorzenienie
|
kosmita77 co włos to inna reakca
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4025 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
na pewno odp. d jest prawidlowa, a juz nie doczytalam czy moga byc 2 prawidlowe ![]() jak juz dlugo szukasz i wszystko przebadane to dobrze zrobilas, pewnie ze tak.. u mnie to prawdopodobnie sprawa hormonow, ale czy wyjdzie z tego jeszcze cos gorszego to sie okaze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4026 |
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4027 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4028 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4029 |
Zakorzenienie
|
w tesco nie widziałam, tylko w sklepie ze zdrową zywnością
![]()
#4030 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4031 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Trzeba się też wstrzelić w odpowiedni dzień cyklu. Sądzę, że spełniłam wszystkie 'warunki', z że wyniki są zadowalające, to chyba pyroli... ![]() Nie wspominałam jeszcze, że jedną z hipnotez lekarzy jest fakt odstawienia przeze mnie antykoncepcji hormaonalnej... Mam mętlik (ponownie ![]() Które hormony robiłaś? |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4032 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4033 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ps. jedyny plus- cera mi sie bardzo poprawiła odkąd nie biorę pixów
![]() |
#4034 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sęk w tym, że niewiadomo kiedy ustępują skutki uboczne... Hormony pozostaja w organiźmie 3 miesiące po odstawieniu i dopier kiedy organizm oczyszcza się z nich (jakoś w 4 miesiącu po) zaczynają się dziać 'cuda', niestety koszmarne w przypadku łysienia. Książkę można by napisać na ten temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4035 |
BAN stały
|
dziwne to, bo skoro masz hormony w normie to chyba jednak nie przez tabsy
![]() ![]() za to wypadanie włosów od pylori to jest chyba bardzo rzadka sprawa (większość lekarzy raczej nawet nie ma o tym pojęcia), więc musiałabyś mieć wyjątkowego pecha żeby akurat to aż tak wpływało na Twoją czuprynkę ![]() ale najważniejsze że się leczysz, jak ten antybiotyk nie poskutkuje to poszukamy Ci innej przyczyny (a jak nie znajdziemy to zwalimy na stres, jak u mnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4036 |
Zakorzenienie
|
Ja odstawilam pigulki 2 miesiace temu i tez strasznie wypadaja mi wlosy. Podejrzewam jednak ze glownym winowajca jest tu szampon koloryzujacy Palette, bo po jego zastosowaniu sie to zaczelo. Uzylam 2 razy, ostatnio ponad miesiac temu a wlosy nadal mi wylaza garsciami
![]()
#4037 |
Zakorzenienie
|
no u mnie farbowanie + mnóstwo stresów (miałam wyjątkowo ciężki rok...) też nie pomogło.. ale wypadanie zaczęło się po odstawieniu pixów. Mam nadzieję, że wszystko wróci szybko do normy, bo brałam 6 lat (bez przerwy)
#4038 |
Raczkowanie
|
Levante -
z hormonow babskich: E2 - estradiol (7,14,21 dc) tarczycowe prolaktyna (7dc) - wysoka prolaktyna tez wloski leca.. progesteron - 21dc FSH, LH - 7+14 dc tez odplatnie i tez koszmarnie drogo, wszystko wg zalecen ginki,w przyszly poniedzialek mam wizyte.. Ale to sa badania pod katem moich zaburzen miesiaczkowych, wiec nie wiem czy pod katem wloskow trzeba tak duzo.. Tylko ze ja to wszystko wlasnie wiaze.. ![]() Odnosnie wloskow to jeszcze jak nie przerabialas to testosteron. Matko, to wszystko tak jest ze soba sprzezone ze szok po prostu..Wszystko od siebie zalezy, trybik jakis nie zaskoczy i wali sie wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
#4039 |
Zakorzenienie
|
wiecie co? może to autosugestia, ale po wczorajszym zmasowanym ataku włosów na szczotce jakby mniej
![]()
![]() |
#4040 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4041 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4042 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4043 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oj ja spotkalam go tylko w sklepie ze zdrowo zywnoscia... nawet apteki nie maja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4044 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a łykałyście kiedyś MERZ SPEZIAL?? Ja słyszałam o nim bardzo dobre opinie i kupiłam dzisiaj, i ciekawi mnie czy którejś z was te tabletki pomogły.
EDIT: już zalazłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4045 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4046 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ps. Przeoczylam Twoj edit i ciesze sie, ze udalo Ci sie znalezc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4047 |
Raczkowanie
|
gaagatka - tak, wysoka prolaktyna moze wplywac na wypadanie wlosow. Pewnie tu chodzi o caly proces cyklu bo ta wysoka prolaktyna skads sie bierze , cos powoduje itd itp. Ale nawet dermatolog chial ode mnie badania na prolaktyne.
Jak mialas ok - to nie to, i dobrze i szkoda bo by bylo wiadomo.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4048 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny widze, że w poprzednich postach piszecie o wypadaniu włosów po tabletkach anty, ja takze pod koniec marca odstawiłam, nie miałam okresu dłuugo, schudłam, cera mi się fest pogorszyła, a po jakims czasie zaczęły wypadać włosy... :-(( W tamtym czasie prostowałam je raz w tygodniu, suszarki prawie wcale nie używałam, uzywalam waxa, róznych odzywek - po prostu dbałam o nie ! Był okres, ze nawet podczas mycia głowy, nakładania odżywki nie zauwazałam zadnych włosów na rekach i wogóle, a po jakims czasie od odstawienia tabletek zaczęły wypadać.... Dodam, ze miałam niefarbowane włosy od roku. W wakacje zrobiłam sobie balejaż blond i to jeszcze bardziej przesuszyło włosy, jednak wypadały jeszcze przed farbowaniem. Teraz poprostu leca mi z głowy i to się nasila.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4049 |
lipiec na maksa!!! :)
|
dzisiaj nie wytrzymałam i umyłam włosy Gliss Kurem, bo Dermena nie dość że kiepsko myje, wysusza włosy to jeszcze powoduje u mnie coś na kształt łupieżu. Mam wrażenie niedomytej skóry głowy. Włosów wypadło więcej niż zwykle, ale może to kwestia tego, że w obfitej pianie z Gliss Kura zatrzymało się ich więcej na sitku. Nie wiem.
Trochę zmieniłam kurację. Będę myć włosy zwykłym szamponem, a dopiero na umyte nakładać Dermenę. Biorę już tylko Merz Spezial. Co drugi dzień na noc sok na suche włosy sok z pokrzywy, a rano myję włosy i wcieram ampułkę Vichy. Jak nas się tu dużo zrobiło.. to straszne ![]() ![]()
![]() |
#4050 |
Zadomowienie
|
witam i ja ponownie.... jakieś połtora miesiąca temu zaczęlam kurację ampułkami Vichy, szamponem z tej serii, oraz mnóstwem pigułek róznej masci (Inneov, wyciąg ze skrzypu, Panthenon czy jakoś tak)... Niestety pod koniec lipca odstawiłam anty i nie dość, że mam bardzo wysoką prolaktynę, brak miesiączki, to jeszcze włosy zamiast się poprawić to wypadają jeszcze bardziej. Jestem załamana, za 3 tygonie mam ślub, jak tak dalej pójdzie to zostanę łysa do tego czasu... Nie wiem już co robić, brałam leki na obniżenie prolaktyny, za tydzień idę robić badania. Nie wierzę, że jeszcze jest coś wstanie mi pomóc... Łączę się w bólu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:06.