|
|
#91 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wyjazd i praca w anglii 2015
Cytat:
![]() Pytają o doświadczenia głównie? |
|
|
|
|
|
#92 |
|
Przyczajenie
|
Hej wszystkim, czy ktoś się wybiera na koniec września do Anglii? jak coś to piszcie na priv może się zgadamy żeby razem np wynająć pokój, zawsze to raźniej...
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Ja już zdecydowana, lecę 27 października
|
|
#94 |
|
Przyczajenie
|
Ja w polowie pazdziernika 😉
|
|
|
|
|
#95 |
|
Przyczajenie
|
Witam!
Również jestem gotowa wyjechać. Jest szansa, że otrzymam pomocną dłoń ze strony znajomej, która poprowadzi w pierwszym tygodniu mnie. Pomoże znaleźć mieszkanie (pokój) i poradzi w różnych poczatkowych kwestiach. Z racji tego, że samotność w obcym kraju może być nie szczególnie fajna, także jeśli, ktoś myśłi o wyjeździe do Anglii i równeiż szuka towarzysza podróży to zapraszam. anetek1701@gmail.com |
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
Lecę 22 września do Anglii
szukam towarzyszki
|
|
|
|
|
#97 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#98 |
|
Przyczajenie
|
Cześć
Również planuję wyjazd do Anglii, jednak szukam towarzyszki do wynajmu pokoju (Mam 20 lat, więc fajnie by było aby ta granica wieku nie była zbyt wielka) (Wyjazd pazdziernik/ listopad)Czekam na wiadomości prywatne, ew. poczta aniajot14@gmail.com |
|
|
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
Jakbyś miała problemy lub szukała rzetelnych informacji to pisz do mnie. Pośredniczę w rekrutacji głównie w Northampton ale zasięg mam całej GB. adrian.mirosz@gmail.com
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#100 |
|
Konto usunięte
|
Czy ktoś wybiera się w październiku w okolice Luton, Milton Keynes? Szukam dziewczyny z którą mogłabym na początek coś wynająć, pomóc sobie ogólnie w tych pierwszych miesiącach
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli mogę coś doradzić osobom, które chcą wyjechać to październik jest świetnym miesiącem, studenci, którzy wyjechali na wakacje właśnie zjeżdzają, więc zwalnia się wiele miejsc pracy i jednocześnie powoli zaczyna się pik związany ze świetami. Jeśli macie jakieś pytania, śmiało piszcie chętnie odpowiem bo wiem jak cieżko zacząć w obcym państwie kiedy tak naprawdę niewiadomo czego się chwycić na początek.
|
|
|
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Ja Was normalnie podziwiam, że macie odwagę wyjechać i zaczynać od zera. Przeprowadzka do Anglii wydaje się być dobrym rozwiązaniem pod względem ekonomicznym, który często jest pierwszorzędny. Życzę powodzenia
Edytowane przez olamona80 Czas edycji: 2015-09-22 o 11:50 Powód: Zdanie |
|
|
|
|
#103 |
|
Przyczajenie
|
Raisab - jak Luton/Milton Keynes to polecam Northampton w którym mieszkam, 22mile od Milton Keynes na północ autostradą M1, w Milton mam pacjentkę ale nie orientuję się jak tam z pracą wygląda- raczej mała mieścina. Polecam poszukać po grupach na fb "Moje Northampton" "Polacy w Manchester" etc. jest tego zatrzęsienie.
Zerknij tutaj - wpisujesz miasto i wyskakują Ci ogłoszenia, są też niektóre przetłumaczone na j.Polski. http://www.jobcontainer.com/ -praca cała Anglia. Strona się rozwija wiec ogłoszeń dużo nie ma, na chwile obecną jest 180, w tym 80 zarejestrowanych agencji. Tak wiec masz już namiary na nazwy agencji - wchodzisz do takiej i pytasz czy mają prace. Tak jak koleżanka wyżej powiedziała - październik znakomitym miesiącem na znalezienie pracy typu "warehouse" picking/packing etc. Z ostatniej chwili: Anyone out there looking for warehouse work ???? Please get in contact ASAP!!! Industrious Recruitment Ltd Urgently required - Warehouse Operatives with good experience of picking and packing in for various clients around Milton Keynes. Ongoing contracts for the right candidates. Good rates of pay Please call us for immediate start on Wiola 01908303715 Helen 01908303714 Cheryl 01908303718 Louise 01908303717 Edytowane przez adrianITF Czas edycji: 2015-09-15 o 20:52 |
|
|
|
|
#104 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Ja wraz moim TŻ wylatuje 22.10. Trochę się obawiam..
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Sensuall, macie już jakąś pracę? jedziecie do kogoś?
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Tak mam tam dosyć sporą rodzinę, więc póki co zatrzymamy się u nich a pracy będziemy szukać na miejscu, bo przez polskie agencje słabo.
|
|
#108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoją pierwszą dobrą pracę na kontrakt znalazłam przez agencje, w której zapewnili mnie, że na rozmowie kwalifikacyjnej nie będzie żadnych głupich pytań w stylu "jakim zwierzęciem chciałabyś być". I faktycznie nie było. Pisząc CV kazali głównie pisać mi o moim wykształceniu i praktykach jakie robiłam w tym kierunku. I to była najłatwiej zdobyta praca w moim życiu, mimo iż tylko w jakimś mały stopniu związana z moim wykształceniem. Nie wiem do jakiego regionu Anglii jedziesz ale ja swój pierwszy kontakt z językiem pamiętam tragicznie, mało co rozumiałam, tym bardziej, że na początku pracowałam na produkcjach, gdzie ludzie mówili ze specyficznym akcentem. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#109 |
|
Raczkowanie
|
UK strasznie smutny kraj, nie polecam
|
|
|
|
|
#110 |
|
Perfumoholik z wyboru
|
A jak wyglądają rozmowy rekrutacyjne (czy w ogóle takie istnieją) jeśli chodzi o pierwsze prace w magazynach, na produkcji itd. ? Większość znajomych wyjechała/wyjeżdża. Mój Tż też mnie namawia, ale okropnie boje się bariery językowej... W szkole zwykle byłam najlepsza z klasy (O rany, jak to dennie brzmi), ale wystarczył mi wyjazd na urlop za granice i nagle my name is potato... ni w ząb. Stres, pustka we łbie... Planuję wziąć się ostro za naukę, coby przypomnieć sobie wszystko... ale to nie zmienia faktu, że okropnie mnie to przeraża.
|
|
#111 | |
|
Przyczajenie
|
Nie spotkałam się z opinią ze pytają o wykształcenie. Chyba, że masz na myśli jakieś wważniejsze stanowisko i pracę zgodną z kierunkiem z wykształceniem. Cała reszta chyba raczej patrzy na doświadczenie.
Czy studia w Polsce liczą się w UK? ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Dlaczego smutny? ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
Mam pytanie, może trochę głupie: czy na każdą rozmowe należy się elegancko ubrać? Tzn. jeśli idę do agencji pracy lub to jakiś kawiarenka? Nie chcę głupio wypaść taka odpicowana tym bardziej ze na codzien się tak nie ubieram. |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#113 | |
|
Perfumoholik z wyboru
|
Cytat:
No nic, trzeba otworzyć książki, ściagnac podcasty i wypozyczyc jakies anglojezyczne ksiazki...
|
|
|
#114 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o bariere to na początku jest duża. Mnie przytłaczało wszystko, nawet wyjście po zakupy była wyzwaniem, nie mówiąc o banku, rozmowach o prace, wizytach w agencjach. Później kiedy już pracę dostałam denerwowałam się kiedy zagadywali do mnie zagraniczni znajomi, nie chciałam wyjść na idiotkę i mruka, ale nie rozumiałam 90% tego co mówią... aleee to mija. Dzisiaj jestem tu ponad 3 miesiące, niespecjalnie długo ale ze znajomymi w pracy mogę normalnie pogadać, i ogólnie jestem samowystarczalna jeśli chodzi o język, ciągle się uczę ale widzę, że jest dużo lepiej niż napoczątku.
Ja się nie spotkałam z tym aby w agencjach, gdzie szukają zazwyczaj siły roboczej pytali o wykształcenie. Wydaje mi się że o takie rzeczy pytają gdzieś gdzie sama zanosisz cv i ubiegasz się o konkretne stanowisko. W agencjach liczy się doświadczenie. Jeśli chodzi o ubiór, to ja szukając pracy starałam się wygladać schludnie/elegancko ale bez przesady, natomiast Anglicy wyglądają jak łapciuchy, wyciągnięte koszulki, krótkie spodnie, japonki - jak na plaże albo w pole. ![]() Mnie na rozmowach pytali głównie czy jestem zdrowa, czy będzie mi odpowiadała praca na rotacyjne zmiany, czy jestem otwarta na ludzi i różne zadania. Żadnych pytań w stylu wymyśl 10 zastosowań dla ołówka. No i liczył się komunikatywny angielski - to była podstawa. |
|
|
|
|
#115 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie spotkałam się nigdy z rozmową kwalifikacyjną z pracodawcą do pracy na produkcji lub w magazynach będąc zatrudnioną przez agencję. Po prostu szłam do agencji, ubrana normalnie (to nie były wysokich lotów agencje, po prostu takie znane, polecone przez kogoś kto już przez nich pracował), tam pytali mnie jak długo jestem w Anglii, czy mam samochód, konto bankowe i numer ubezpieczenia. Kazali wypełnić aplikacje. W niektórych agencjach dają jeszcze test do wypełnienia w stylu 2+2=?, 3x5=? Nie żartuję. I się czeka na telefon. Jak zadzwonią to jedziesz do firmy, najczęściej zaprowadzają Cię do kierownika, on prowadzi do operatora, operator pokazuje jak Twoja praca będzie wyglądała i zaczynasz pracę.W zależności od kierunku, polskie studia mogą Ci się przydać. Jeśli się uprzesz możesz nawet aplikować do specjalnej organizacji o uznanie dyplomu. Nie każdy pracodawca będzie tego wymagał ale myślę, że warto to zrobić. I dziewczyny! Nie stresujcie się tak tym językiem znowu. Jest trudno na początku ale później ucho się przyzwyczaja, a Anglicy są przyzwyczajeni do obcokrajowców i jeśli będzie trzeba to Wam powiedzą innymi słowami tego czego nie rozumiecie. Wystarczy ich o to poprosić
Edytowane przez AshaL Czas edycji: 2015-09-25 o 17:00 |
|
|
|
|
|
#117 |
|
Przyczajenie
|
AshaL - czy możesz zamieścić link do takiej agencji o jakiej piszesz? Prawdę mówiąc nie spotkałem się tutaj z agencją która miałaby coś więcej do zaoferowania niż: pracę w magazynie, pracę kierowcy B (VAN), C, C+E, spawacza, pracowników budowy, ogólnie pojętego wykształcenia technicznego do prac fizycznych.
Z resztą współpracując z agencjami mam wgląd w ogłoszenia, można sobie prześledzić je na www.jobcontainer.com - 99% prace fizyczne. Pozdrawiam! Edytowane przez adrianITF Czas edycji: 2015-09-27 o 16:23 Powód: brak przykładu nawiązującego do treści posta |
|
|
|
|
#118 |
|
BAN stały
|
Na wyspach jak nie jesteś sprawny fizycznie, to możesz zapomnieć o jakiejkolwiek pracy.
|
|
|
|
|
#119 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.

Nie żartuję. I się czeka na telefon. Jak zadzwonią to jedziesz do firmy, najczęściej zaprowadzają Cię do kierownika, on prowadzi do operatora, operator pokazuje jak Twoja praca będzie wyglądała i zaczynasz pracę.