Przeniesienie się, zmiana uczelni - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-05, 16:50   #151
okapi
Rozeznanie

Dot.: Przeniesienie się, zmiana uczelni - WĄTEK ZBIORCZY

Widzę, że wywołałam burzliwą dyskusję Niemniej jednak dziękuję ślicznie za odpowiedzi
okapi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-05, 18:35   #152
helloxheaven
Przyczajenie

Jejku dziewczyny! Dzisiaj przyszła do mnie zgoda pisemna od dziekana na przeniesienie Miałam wiele obaw, ale mi się udało nigdy się nie poddawajcie
helloxheaven jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-20, 22:50   #153
zieloneskarpety
Przyczajenie

Przeniesienie na inną uczelnie

Cześć Jestem na pierwszym roku ekonomii na SGGW, jednak chciałabym się przenieść w nowym semestrze na SGH. Czy któraś z Was zmieniała uczelnie? Jakie są szanse przeniesienia ?
zieloneskarpety jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-21, 10:45   #154
monoika
Raczkowanie

Dot.: Przeniesienie na inną uczelnie

Przeczytaj regulamin przeniesienia do SGH. Można się przenosić po pierwszym roku ale muszę Ciebie zmartwić, bo studenci SGGW nie są raczej pożądani przez tę uczelnię Wiele osób chce się tam przenieść z dużo lepszych uczelni. Proponuję przyłożyć się do matury w tym roku i zdać wymagane przedmioty na tyle, żeby tam się dostać
monoika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 21:53   #155
paulinka3707
Przyczajenie

hej jest tu może ktoś kto zmieniał uczelnie studiując prawo?
paulinka3707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-16, 21:47   #156
sandrek
Zakorzenienie

Cześć.
Chcę przenieść się z uczelni X, kierunek Y na UMK na kierunek Y. Pisałam w tej sprawie do dziekanatu, otrzymałam odpowiedź, że najpóźniej do połowy września mam złożyć podania, wykaz praktyk i sylabusy itd., a po podjęciu pozytywnej decyzji o przeniesieniu reszta dokumentów będzie między tymi dwiema uczelniami.

Dziennik praktyk składam dopiero pod koniec sierpnia, więc ocenę w indeksie będę pewnie mieć dopiero na początku września. A do tego muszę złożyć podanie do mojego dziekana o zgodę na przeniesienie. Nie wiem, czy zdążę się wyrobić. Co według nich to "wykaz praktyk" - rozpiska godzin na danym semestrze/toku studiów czy wpis do indeksu, czy dziennik praktyk czy poświadczenie opiekuna?

Jak dowiedzieć się na mojej uczelni, w jaki sposób mam to zrobić. Nie chcę robić teraz tego, gdy zbliżają się egzaminy i zaliczenia, bo różnie ktoś to może traktować.

Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Nie każę nikomu wróżyć z fusów, czekam tylko na wasze opinie, bo na pewno jest ktoś kto tu się zna na takich rzeczach.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-14, 13:45   #157
kasiasumi
Przyczajenie

Przeniesienie na inną uczelnie!!!

Po maturze w tym roku chciałam zapisać sie na Uniwersytet Gdański na administracje jednak sie nie dostałam bo był bardzi wysoki próg. Dokładnie zabrakło mi 0,5 punkta (aaaaaaa!!!!!) ostatnia osoba z listy ma 79 a ja 78,5 . Teraz czekam na listy z drugiej rekrutacji na UKW w Bydgoszczy na administrację, ALE (!) bardzo chcę studiować w Gdańsku na UG!!! Czy jest możliwe przeniesienie sie z UKW na UG tuż po rozpoczęciu studiów? Kurde, licze na was

Edytowane przez kasiasumi
Czas edycji: 2015-08-14 o 13:47
kasiasumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-14, 14:09   #158
viva91
na przekór do celu

Dot.: Przeniesienie na inną uczelnie!!!

Cytat:
Napisane przez kasiasumi Pokaż wiadomość
Po maturze w tym roku chciałam zapisać sie na Uniwersytet Gdański na administracje jednak sie nie dostałam bo był bardzi wysoki próg. Dokładnie zabrakło mi 0,5 punkta (aaaaaaa!!!!!) ostatnia osoba z listy ma 79 a ja 78,5 . Teraz czekam na listy z drugiej rekrutacji na UKW w Bydgoszczy na administrację, ALE (!) bardzo chcę studiować w Gdańsku na UG!!! Czy jest możliwe przeniesienie sie z UKW na UG tuż po rozpoczęciu studiów? Kurde, licze na was
Hmm... Zastanów się. Jakby to było takie bezproblemowe, to każdy najpierw rekrutowałby na te mniej oblegane uczelnie by później w październiku studiować na innej, bardziej obleganej. I uczelnie miałyby przyjmować takich delikwentów? "Nie przeszedłeś naszej rekrutacji, ale przyjmiemy Cię dlatego, że uczelnia o mniejszym znaczeniu Cię przyjęła"?

No ale kto nie ryzykuje ten nie ma. Zacznij od pierwszego kroku, czyli przeczytania regulaminu UG.
Stary 2015-08-14, 20:00   #159
pffe
BAN stały

Dot.: Przeniesienie na inną uczelnie!!!

Cytat:
Napisane przez kasiasumi Pokaż wiadomość
prawdopodobnie minimum po semestrze a i tak mogą Cię nie chcieć wziąć właśnie przez próg chociażby. A i często jest tak, że trzeba mieć odpowiednią średnią żeby w ogóle Cię brali pod uwagę. Poczytaj regulamin ale przygotuj się na minimum semestr na innej uczelni i to nie bimbania bo warunki są różne przenoszenia się.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-23, 23:26   #160
rosli
Przyczajenie

Jak wygląda przeniesienie na inny kierunek?

Hej pytam Was: Jak to jest z przeniesieniami na uczelni?
Założenia są takie:
-w tym roku zaczynam automatykę,
-chciałabym się przenieść na inżynierię biomedyczną,
-IB jest na tym samym wydziale.
Zastanawiam się czy dałoby się jakoś to załatwić zaraz na początku semestru, ale wątpie czy się uda. Jeśli już to po pierwszym roku. I wtedy musiałabym uzupełnić te przedmioty, których nie miałam. Musiałabym chodzić z nich na zajęcia i zdawałabym je na sesji zimowej czy nauczyłabym się uch sama na wakacjach i zdała na początku drugiego roku (wrzesień sesja poprawkowa)?
rosli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-24, 10:30   #161
viva91
na przekór do celu

Dot.: Jak wygląda przeniesienie na inny kierunek?

Cytat:
Napisane przez rosli Pokaż wiadomość
Hej pytam Was: Jak to jest z przeniesieniami na uczelni?
Założenia są takie:
-w tym roku zaczynam automatykę,
-chciałabym się przenieść na inżynierię biomedyczną,
-IB jest na tym samym wydziale.
Zastanawiam się czy dałoby się jakoś to załatwić zaraz na początku semestru, ale wątpie czy się uda. Jeśli już to po pierwszym roku. I wtedy musiałabym uzupełnić te przedmioty, których nie miałam. Musiałabym chodzić z nich na zajęcia i zdawałabym je na sesji zimowej czy nauczyłabym się uch sama na wakacjach i zdała na początku drugiego roku (wrzesień sesja poprawkowa)?
Co mówi regulamin Twojej uczelni?

W zasadzie sama sobie odpowiedziałaś. A różnice programowe zaliczałabyś normalnym tokiem studiów, tj. chodziłabyś na wskazane przedmioty razem z I rokiem.
Sesja poprawkowa we wrześniu to końcówka starego roku akademickiego, nie początek drugiego roku, więc nauka w wakacje odpada.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-24, 16:39   #162
rosli
Przyczajenie

Dot.: Jak wygląda przeniesienie na inny kierunek?

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Co mówi regulamin Twojej uczelni?

W zasadzie sama sobie odpowiedziałaś. A różnice programowe zaliczałabyś normalnym tokiem studiów, tj. chodziłabyś na wskazane przedmioty razem z I rokiem.
Sesja poprawkowa we wrześniu to końcówka starego roku akademickiego, nie początek drugiego roku, więc nauka w wakacje odpada.
dzięki za odpowiedź
rosli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 15:16   #163
Lacrime96
Przyczajenie

Przeniesienie się na inne studia

Hej. Mam do was pytanie, czy myślicie, że jest możliwe jeszcze teraz zmienić kierunek studiów z medycyny na chemię ? Czy musiałabym dopiero w przyszłym roku? Z wynikami matur bym się dostała, miałam 95% z chemii rozszerzonej. Tylko czy dałoby radę to jakoś ogarnąć jeszcze, a i chodzi mi o Uniwersytet Łódzki... Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Lacrime96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 16:24   #164
201605301111
Konto usunięte

Dot.: Przeniesienie się na inne studia

z regulaminu studiów UŁ

1. Na pierwszy rok studiów student może być przyjęty tylko w drodze postępowania rekrutacyjnego, z zastrzeżeniem § 16 ust. 1a niniejszego regulaminu.
2. W szczególnych przypadkach za zgodą Dziekana wydziału przyjmującego student może zmienić kierunek studiów na UŁ.
3. Zmiana kierunku może nastąpić po zaliczeniu roku lub semestru na kierunku, na którym student rozpoczął studia.
4. Wyrażając zgodę na przyjęcie, Dziekan określa tryb i terminy wyrównania różnic wynikających z planu studiów i programu kształcenia, kierując się uzyskanymi przez studenta efektami kształcenia.

czyli na pierwszym roku średnio
na wiekszosci uczelni przeniesienie jest mozliwe po zaliczonym roku/okresie rozliczeniowym
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 19:32   #165
casus_belli
Zadomowienie

Dot.: Przeniesienie się na inne studia

Ja bym mimo wszystko poszła/ew. zadzwoniła na uczelnię. Na chemii chyba tłumów nie mają, moim zdaniem może sie udać przy takich wynikach matury.
casus_belli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 19:50   #166
polaaaola
Przyczajenie

Zupełna zmiana kierunku po pierwszym semestrze

Dziewczyny, czy orientujecie się może, czy po pierwszym semestrze można zmienić kierunek z ekonomii (dziennej) na psychologię (tu w trybie zaocznym) bez straty roku? Wiem, że sama powinnam podzwonić, ale ciekawa jestem, czy ktoś ma jakiekolwiek pojęcie na ten temat. Łudzę się trochę, że jeśli by były to studia już płatne, to może by jakoś dało radę. Wiecie coś na ten temat?
polaaaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 20:25   #167
201605301111
Konto usunięte

Dot.: Zupełna zmiana kierunku po pierwszym semestrze

Jaka to uczelnia?
Stary 2016-01-24, 20:47   #168
Maddis
Wtajemniczenie

Chyba nie przejdzie, bo za duża różnica programowa.

Edytowane przez Maddis
Czas edycji: 2016-01-24 o 20:48
Maddis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 21:11   #169
polaaaola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Jaka to uczelnia?
Uniwersytet Gdański

Cytat:
Napisane przez Maddis Pokaż wiadomość
Chyba nie przejdzie, bo za duża różnica programowa.
polaaaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 21:31   #170
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez polaaaola Pokaż wiadomość
Uniwersytet Gdański

http://wns.ug.edu.pl/sites/default/f...eniesienia.pdf

Cytat:
Zmiany kierunku lub specjalności studiów (druk nr 3) możliwe są przy uwzględnieniu poniższych
kryteriów:
1. Zmiana kierunku lub specjalności studiów może nastąpić po zaliczeniu co najmniej pierwszego
okresu rozliczeniowego (jeżeli różnice programowe umożliwiają przyjęcie studenta na
przynajmniej drugi okres rozliczeniowy studiów wybranego przez niego kierunku lub
specjalności) i jedynie w przypadku spełnienia przez studenta warunków przyjęcia na studia na
wybranym przez niego kierunku lub specjalności, obowiązujące w ostatnio przeprowadzonym
postępowaniu rekrutacyjnym.

2. Liczba różnic programowych nie może przekroczyć łącznie 6 przedmiotów (wyznaczonych na
podstawie analizy osiągniętych efektów kształcenia/treści programowych/programu kształcenia).

3. Termin uzupełniania różnic wyznacza Dziekan.
Stary 2016-01-25, 00:59   #171
Carousel
Zadomowienie

Hej. Studiuję na UE w Katowicach, ale chciałabym przenieść się do Krakowa - najlepiej od przyszłego semestru. W regulaminie UEKu jest napisane:
Cytat:
Przyjęcie do Uniwersytetu studenta z innej szkoły wyższej, w tym także zagranicznej, może nastąpić w miarę wolnych miejsc i za zgodą dziekana uczelni macierzystej,
pod warunkiem spełnienia wymogów kwalifikacyjnych i zaliczenia pierwszego semestru studiów oraz zgodności lub zbieżności większości efektów kształcenia uzyskanych
przez kandydata w uczelni, w której studiował dotychczas, z kierunkowymi efektami kształcenia obowiązującymi w Uniwersytecie.
Przeniesienie się jest, jak widać, możliwe - przynajmniej tak wynika z regulaminu. Jak mam się do tego zabrać? Tak, tak, wiem - skontaktować się z dziekanatem wydziału, który mnie interesuje, i dopytać. To jest jasne. Ale może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i się z nimi podzieli. Najbardziej interesuje mnie ten warunek zaliczenia pierwszego semestru. Znaczy, ok, to jest też raczej jasne, ale co w przypadku ewentualnego terminu poprawkowego? Nie warunku, tylko normalnego, regulaminowego drugiego terminu. Sesja dopiero się zaczyna, nie mogę z góry być na 100% pewna tego, że wszystko zaliczę w pierwszym terminie - chciałabym bardzo i na pewno się o to postaram, ale jednak zagwarantować tego nie mogę. Ostatni egzamin w pierwszym terminie mam 10.02 i dopiero wtedy będę wiedziała, czy mam zaliczone wszystko czy muszę czekać na drugi termin - co jest, wiadomo, scenariuszem, do którego nie chcę dopuścić, ale jednak nie można tego wykluczyć. To przeniesienie się mam więc załatwiać już teraz, tak trochę "w ciemno", czy dopiero wtedy, kiedy będę mieć jasną sytuację co do egzaminów? Gdzie załatwiać to najpierw - u siebie czy u nich? No i co z tym nieszczęsnym ewentualnym drugim terminem, nadal miałabym szansę na przeniesienie się?
Tak jak pisałam wyżej - wiem, że muszę skontaktować się z tymi, którzy są najbardziej zorientowani, czyli z dziekanatem, ale po prostu chciałabym się czegoś chociaż wstępnie dowiedzieć - choćby po to, żeby z góry nie popełnić jakiejś gafy, kiedy będę tam pisać/dzwonić.
Stary 2016-01-25, 06:41   #172
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Carousel Pokaż wiadomość
Hej. Studiuję na UE w Katowicach, ale chciałabym przenieść się do Krakowa - najlepiej od przyszłego semestru. W regulaminie UEKu jest napisane: Przeniesienie się jest, jak widać, możliwe - przynajmniej tak wynika z regulaminu. Jak mam się do tego zabrać? Tak, tak, wiem - skontaktować się z dziekanatem wydziału, który mnie interesuje, i dopytać. To jest jasne. Ale może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii i się z nimi podzieli. Najbardziej interesuje mnie ten warunek zaliczenia pierwszego semestru. Znaczy, ok, to jest też raczej jasne, ale co w przypadku ewentualnego terminu poprawkowego? Nie warunku, tylko normalnego, regulaminowego drugiego terminu. Sesja dopiero się zaczyna, nie mogę z góry być na 100% pewna tego, że wszystko zaliczę w pierwszym terminie - chciałabym bardzo i na pewno się o to postaram, ale jednak zagwarantować tego nie mogę. Ostatni egzamin w pierwszym terminie mam 10.02 i dopiero wtedy będę wiedziała, czy mam zaliczone wszystko czy muszę czekać na drugi termin - co jest, wiadomo, scenariuszem, do którego nie chcę dopuścić, ale jednak nie można tego wykluczyć. To przeniesienie się mam więc załatwiać już teraz, tak trochę "w ciemno", czy dopiero wtedy, kiedy będę mieć jasną sytuację co do egzaminów? Gdzie załatwiać to najpierw - u siebie czy u nich? No i co z tym nieszczęsnym ewentualnym drugim terminem, nadal miałabym szansę na przeniesienie się?
Tak jak pisałam wyżej - wiem, że muszę skontaktować się z tymi, którzy są najbardziej zorientowani, czyli z dziekanatem, ale po prostu chciałabym się czegoś chociaż wstępnie dowiedzieć - choćby po to, żeby z góry nie popełnić jakiejś gafy, kiedy będę tam pisać/dzwonić.
To jest pierwszy rok studiów? Jeśli tak, to zobacz najpierw w jakich terminach oni mają sesję i zadzwoń dopytać czy w ogóle są wolne miejsca bo zaczną się pewnie zwalniać dopiero po sesji jak niektórzy zrezygnują bo nie podołają egzaminom. Ale może nie mieli pełnej listy więc warto spytać.
I z tym drugim terminem Twoim to też mi się wydaje, że będzie zależeć od dat bardziej bo jak tam już będzie trwał drugi semestr a Ty jeszcze z egzaminem poprawkowym?
Dzwoń i pytaj. Innego wyjścia nie ma
Stary 2016-01-25, 08:56   #173
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
To jest pierwszy rok studiów? Jeśli tak, to zobacz najpierw w jakich terminach oni mają sesję i zadzwoń dopytać czy w ogóle są wolne miejsca bo zaczną się pewnie zwalniać dopiero po sesji jak niektórzy zrezygnują bo nie podołają egzaminom. Ale może nie mieli pełnej listy więc warto spytać.
I z tym drugim terminem Twoim to też mi się wydaje, że będzie zależeć od dat bardziej bo jak tam już będzie trwał drugi semestr a Ty jeszcze z egzaminem poprawkowym?
Dzwoń i pytaj. Innego wyjścia nie ma
Ale np. u mnie sesja poprawkowa zaczyna się bodajże 20.02, a drugi semestr dokładnie w tym samym czasie. Na UEKu jest podobnie - 22.02 zaczyna się zarówno drugi semestr, jak i sesja poprawkowa. Więc co, mam to rozumieć, że de facto zajęć jeszcze nie ma podczas sesji poprawkowej czy jak? Przepraszam, ale to moja pierwsza sesja i nie jestem obeznana w temacie.
Ale te terminy mogą być problemem i tak, bo u mnie sesja poprawkowa trwa aż do 16.03, a tam tylko do 06.03. W regulaminie mojej uczelni jest też zapis, że w uzasadnionych przypadkach można się ubiegać o inny termin egzaminu bądź zaliczenia - myślicie, że to się wlicza jako 'uzasadniony przypadek'?
Stary 2016-01-25, 10:17   #174
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Ale np. u mnie sesja poprawkowa zaczyna się bodajże 20.02, a drugi semestr dokładnie w tym samym czasie. Na UEKu jest podobnie - 22.02 zaczyna się zarówno drugi semestr, jak i sesja poprawkowa. Więc co, mam to rozumieć, że de facto zajęć jeszcze nie ma podczas sesji poprawkowej czy jak? Przepraszam, ale to moja pierwsza sesja i nie jestem obeznana w temacie.
Na ueku sesja poprawkowa - egzaminy / zaliczenia są miedzy/po/przed/w takcie zajęć.
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 11:19   #175
Carousel
Zadomowienie

Czyli w takim razie z ewentualną poprawką nie mam co liczyć na przeniesienie?
Stary 2016-01-25, 17:20   #176
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Zapytaj o coś takiego na forum na fb Uek Grupa, często można się tam zorientować jak takie nietypowe sprawy wyglądają w praktyce. To uczelnia cudów, nie takie rzeczy tu przechodziły..
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 17:25   #177
pffe
BAN stały

Cytat:
Niekoniecznie. Spytaj po prostu w dziekanacie Warto pytać, nie ma co z góry zakładać, że się nie uda.
Stary 2016-01-25, 17:30   #178
natalka2
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zmieniałam kierunek (i wydział) na UEK i mimo, że nie miałam poprawki to na nowy kierunek zaczęłam chodzić od 3 czy 4 tygodnia nowego semestru. Także da się Tak późno pojawiła się decyzja.

Co do podania to pisałam je do dziekana i zostawiłam w dziekanacie (wcześniej byłam też na rozmowie, ale to chyba nie jest konieczne).

studia

Edytowane przez natalka2
Czas edycji: 2016-01-25 o 17:34
natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 17:32   #179
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natalka2 Pokaż wiadomość
Ja zmieniałam kierunek (i wydział) na UEK i mimo, że nie miałam poprawki to na nowy kierunek zaczęłam chodzić od 3 czy 4 tygodnia nowego semestru. Także da się Tak późno pojawiła się decyzja.
No tylko wykładowcy mogą robić problem z obecnościami a i notatki żeby załatwić to trzeba trafić na normalnych ludzi a nie wyścig szczurów
trzeba dopytać po prostu, tak czy siak.
Stary 2016-01-25, 17:41   #180
natalka2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
No tylko wykładowcy mogą robić problem z obecnościami a i notatki żeby załatwić to trzeba trafić na normalnych ludzi a nie wyścig szczurów
trzeba dopytać po prostu, tak czy siak.
Ja akurat dobrze trafiłam Ale generalnie myślę, że zdecydowana większość prowadzących zrozumie nieobecności spowodowane przeniesieniem. Wiadomo, z przenosinami im wcześniej tym lepiej, ale chciałam na swoim przykładzie napisać, że DA SIĘ nawet mogłam sobie grupę samodzielnie wybrać

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości