|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | |
|
Moderator
|
Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !
Cytat:
![]() Z poprzedniej ciąży nie mam właśnie takich swoich "samo☠☠☠ek" a teraz co 2, 3 tyg robię sobie fotkę w lustrze i też będę miała fajną pamiątkę. No a teraz założyłam ciuchy i spadam po Oliwcię do przedszkola a potem na paznokcie. Wpadnę na wątek wieczorkiem.
|
|
|
#3362 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !
Świetnie wyglądasz
czy Ciebie ominął cellulit?
|
|
#3363 |
|
Zakorzenienie
|
Aż z ciekawości weszłam na wizaż przez przeglądarkę, bo aplikacja w telefonie mi zdjęć nie wyświetla
![]() tylkokasia, wow, pięknie wyglądasz Dziewczyny, które zamawialy w gemini - ile czekałyście na przesyłkę? Bo mi w biurze obsługi klienta powiedzieli, że teraz jest czas oczekiwania do 4 dni roboczych...
|
#3364 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez średnio listopad pasuje na poród
wolałabym sie z tym wyrobić w październiku chociaz nawet lubie to listopadowe powietrze to wydaje mi sie depresyjny
|
#3365 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nic tylko się cieszyć Sterydy będę miała podawane pewnie przed cc chociaż jeszcze nie wiem tego na 100%. Ja biorę 3xmagnez, 2x jod+kw foliowy+kwasy DHA, 3x nospe, 3xduphaston. Cytat:
Chyba podobnie bardzo do mnie z figury Cytat:
|
|
#3366 |
|
Zadomowienie
|
Jeju tylkokasia wyglądasz bosko! Pomijając bardzo zgrabną figurę (zwłaszcza jak na nasz stan) to zawsze się Twoimi włosami zachwycam.
cornflower kciuki żeby mały jeszcze trochę posiedział w brzuszku! Trzymaj się kochana! Mi tz napisał że będziemy mieć gości i się intensywniej za sprzątanie wzięłam ale Kajka się buntuje i tak wypina że co chwile musze robić przerwę i siadać. Miałam też schize że mi się wody sączą ale to chyba jednak śluz... Mam nadzieje, jeszcze poobserwuje.
|
|
#3367 |
|
Konto usunięte
|
Witam się ja juz po wizycie z małym ok ,jakiś parę dni temu zaczol mnie swedziec brzuch i takie kropeczki czerwone lekarz stwierdził ze może to od wątroby jakąś holestoza zlecił badania i jeszcze poszlam do dentysty i słabo mi się zrobiło i zęba nie dokonczylam ,pogoda paskudna padalo cala noc i dziś cały czas ,ciężko mi się oddycha , termin mam na 20 lub 27 zależy jak wyniki wyjda juz się boje, wstąpił am po drodze do sklepu kupilam białe zaslonki do pokoju małego i sobie 2 pary leginsow cienkie i grube bo nawet w ciazowych dzinsach mi nie wygodnie.
|
|
|
|
#3368 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
także cenna rada dziewczyny!Marzenia marzeniami, ale na ten moment, nie mamy warunków na czwórkę, może kiedyś jak się dorobimy domku... Cytat:
Kochana, trzymam za Was ogromne kciuki, zaciskaj nogi, niech lekarze robią swoje i oby jak najdłużej jeszcze z brzuszkiem!! Dużo sił i zdrowia dla Ciebie i synka ![]() Cytat:
Cytat:
no ale może jak Malutka się urodzi w tym miesiącu, to zacznie mi się miło kojarzyć.
|
||||
|
|
|
#3369 | |||
|
Moderator
|
A gdzie tam. Tylko fotka z komórki to nie oddaje szczegółów
![]() Dziękuję Cytat:
Cytat:
Cytat:
Włosy to ostatnio moja zmora. Nigdy nie farbowane ale końce jak miotła bo suszę suszarką. Nosiłam grzywkę na prosto, potem na bok a teraz rozdzielam ją na boki. Nie umiem znaleźć fryzury dla siebie. I nie przemęczaj się. Lepiej odpoczywaj a nie sprzątasz. Ja poszłam po małą do przedszkola i narzuciłam ostre tempo i jakieś kłucia na dole mnie dopadły.
|
|
|
#3370 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny powiedzcie jakie termometry kupiłyście dla maluchów?? Takie do uszka?
|
|
#3371 |
|
Wtajemniczenie
|
O matko zjadłam całe 1,5kg winogron teraz mi nie dobrze
Kasiu ważę teraz tyle samo tylko ja jestem AŻ 5cm wyższa Nie farbujesz włosów? To Twój naturalny blond? Piękny!Kupiłam nowy nr dziecko i jest tam opisane co trzeba zrobić jak dzidziuś ma 1 dzień, 3 dni, jak załatwić becikowe, macierzyński i jakie prawa ma tata. Jak chcecie to zrobię potem fotki i wkleję
|
#3372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki
|
|
|
#3373 |
|
Wtajemniczenie
|
To spoczko
Idę ogarnąć kuchnię, przygotować obiad i wkleję ![]() Jest też info tak na gorąco, że jeśli któraś z Was jest poza małżeństwem, bez pracy, studentką to jeśli urodzi jeszcze w listopadzie 2015 to przez 10 miesięcy będzie dostawać macierzyński w wysokości 1000zł od państwa
|
#3374 |
|
Zadomowienie
|
Temat tz na tapecie. Ja tutaj jest Bezwzględna. Robił razem ze mną to na poród tez idzie. Nawet jak się zesram, zaszczam i zerzygam. No ale sorry, jak kiedyś zachoruje obłożnie to mnie zostawi. Dla mnie to żaden argument, że fizjologia moja może go obrzydzic czy zniechęcić. Skoro on miałby nie iść na poród to ja też się nie wybieram. B-) Idzie i basta, ma dosyć czasu żeby się psychicznie przygotować do tego dnia.
Amelia niezły ten twój facet, aż dziwnie, że chce kolejne dziecko. To rzadko spotykane jednak. |
|
|
|
#3375 | |||||
|
Zakorzenienie
|
tylkokasia, rewelacyjnie wyglądasz
![]() Cornflower_girl, czyli nie będziesz musiała leżeć w szpitalu na oddziale tylko jedziesz po leki i będziesz odpoczywać w domku? bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
mieszkanie będziemy mieć trzypokojowe tylko więc troje dzieci się nie pomieści ![]() też mam taką nadzieję, że urodziny córki zmienią moje postrzeganie tego miesiąca ![]() Cytat:
![]() a o terminie piszesz o październiku? Cytat:
|
|
|
#3376 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak myślałam
|
|
|
#3377 |
|
Zadomowienie
|
Ja ważę też już 61 a jestem jeszcze niższa od Was i to sporo :p a nie mam ani brzucha jakiegoś wielkiego ani tymbardziej w pupie nie jestem szeroka. Nie wiem skąd ta moja waga. Zawsze się dziwię trochę jak słyszę wagę innych dziewczyn i ją porównuje do mojej :p Może jednak nie jestem i nie byłam tak zgrabna jak mi się zdawało?
|
|
#3378 |
|
Zadomowienie
|
Fasterka teraz jak mam hormony latają jak wściekły komar to lepiej tematu swojej wagi nie rozstrząsac bo to może się źle skończyć...haha.
|
|
|
|
#3379 |
|
Zakorzenienie
|
Srebna_smuga Jeśli masz planowane cc i nie masz innych objawów przedwczesnego porodu, to sterydy nie będą konieczne
Tylkokasia - nic nie widać po Tobie takiej wagi. Magdalena - oby to nie była cholestaza ![]() Iclosemyeyes - mam skierowanie do szpitala, jak mnie przyjmą to pewnie 3 dni leżenia i zastrzyki. Te wskazania to po powrocie ze szpitala lub na opcję, że mnie nie przyjmą na oddział.
|
#3380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziś wstałam wcześniej, mąż podrzucił mnie do pracy zawieść L4, potem do mamy po wałówkę (narobiła krokietów i serniczek ), a później przyjechali teściowie. Dostałam pięknego storczyka męża wyprawiłam do pracy, zdrzemnęłam się pół godzinki i chyba wezmę się za kilka szafek w kuchni.
|
|
#3381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W szpitalu co byłam innym niz chce rodzić to powiedziała mi, że w przypadku planowanego cc przy położeniu pośladkowym dziecka oni zalecają w 37 tyg brać sterydy a tną 10 dni przed terminem z OM. Pamiętam też, że ta moja szwagierka przy skracającej się szyjce leżała miesiąc przed końcem i też sterydy dostawała. Zobaczę co mi powie moja lekarka Magdalena ale swędzi Cię skóra cały czas? Bo mnie ostatnio też swędzi brzuszek, uda, pośladki ale zauważyłam że tak jest tylko wtedy gdy noszę ciuchy ze sztucznego materiału. Jak zakładam bawełnianą koszulkę i majtki to problem znika. I teraz zaczęłam się zastanawiać czy to skóra jest wrażliwsza, rozciąga się czy też grozi mi cholestaza Myślałam, że ona objawia się swędzącymi dłońmi i stopami w nocy najczęściej swędzi. Kurczę chyba też powiem mojej gin o tym na następnej wizycie, lepiej dmuchać na zimne.O kurczę, własnie mi mąż napisał że jego kierownik też zostanie ojcem Najpierw my, potem jego koleżanka obok w pokoju, później kolega który też siedzi obok w pokoju a teraz kierownik. Zasialiśmy plony hahaha
|
|
#3383 |
|
Konto usunięte
|
Iclosemyeyes , cornflower tak na październik na CC chciała bym na 20 ale może poczekać a z drugiej strony z USG ciąża o tydzień starsza żeby nie było zapuzno i mam nadzieję ze to nie cholestaza bo dzisiaj juz jest lepiej może to jakąś wysypka po zmianie mydła bo dłonie i stopy nie swedza.
Srebrna - mnie właśnie nic innego nie swedzi tylko tak na środku brzucha ale nie drapie bo czerwone krostki wychodzą Edytowane przez 201604151126 Czas edycji: 2015-09-25 o 15:13 |
|
|
|
#3384 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciężko po robić mi zdjęcia spróbuję przepisać co najważniejsze:
1. Dzidziuś się urodził - ma 1 dzień: Po urodzeniu w szpitalu mama musi poprosić położną lub lekarza o zaświadczenie do becikowego i koniecznie trzeba wziąć dokument uprawniający do urlopu macierzyńskiego (wystawia go lekarz). 2. Dziecko ma 3 dni: Pamiętaj o tym aby powiadomić pracodawcę o tym, że już urodziłaś. Można zrobić to mailowo lub telefonicznie. Od dnia urodzenia malucha jesteś na urlopie macierzyńskim. Urlop macierzyński przysługuje tylko mamom na etacie, ale zasiłek macierzyński należy się wszystkim mamom które opłacały składkę chorobową. Od 1 stycznia 2016 roku matki mogą liczyć na świadczenie rodzicielskie 1000zł miesięcznie wypłacane przez 12 miesięcy. Podobnie rodzice bezrobotni, studiujący albo rolnicy. Dotyczy to również dzieci urodzonych w listopadzie 2015 jednak to świadczenie będzie wypłacane odpowiednio krócej tj. w tym wypadku 10 miesięcy. Aby dostać urlop macierzyński wystarczy zadzwonić do pracy do działu kadr, a potem dostarczyć akt urodzenia i zaświadczenie ze szpitala. Długość urlopu zależy od tego ile dzieci się urodziło przy jednym porodzie. Przez pierwsze 26 tyg urlop jest pełnopłatny. Warto zastanowić się czy chce się wykorzystać tylko urlop macierzyński (20tyg) czy również dodatkowy (6tyg) i rodzicielski (26tyg). To wpłynie na wysokość zasiłku. 3. Dziecko ma tydzień: Becikowe - świadczenie w wysokości 1000zł, które należy się rodzicom po narodzinach dziecka. Nie ważne czy urodziło się w małżeństwie czy po za nim. Becikowe może dostać tylko jedno z rodziców, matka albo ojciec, pełnoprawny opiekun dziecka. Kryterium dochodowe - nie można przekroczyć 1922zł netto na osobę w rodzinie. Rodzic musi przedstawic, że kobieta w ciązy była pod opieką lekarza najpóźniej od 10 tyg ciąży. Prócz zaświadczenia będziecie musieli złożyć w urzędzie gminy lub lokalnym ośrodku pomocy społecznej: - skrócony akt urodzenia dziecka - ksero dowodu osobistego rodzica -wniosek -zaświadczenie z urzędu skarbowego (oryginał) o dochodzie za rok 2013 każdego pełnoletniego członka rodziny oraz zaświadczenie o dochodzie nieopodatkowanym. - zaświadczenie z ZUS lub od pracodawcy zawierające informacje o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2013. Tatuś dziecka : - Tacie z okazji urodzenia się dziecka przysługują dwa dni urlopu okolicznościowego. - Ma prawo do 4 dni na żądanie. - Należy mu się urlop ojcowski - Jest to urlop, którego nie może zrzec się na rzecz mamy dziecka, jest on pełnopłatny, można wykorzystać go do roku czasu (jeśli nie to przepada), jest na niego 14 dni, szef nie może zabronić pójścia na ten urlop. Warunki: umowa o pracę, mieć małe dziecko które nie ukończyło roku, złożyć wniosek o urlop nie później niż 7 dni przed jego rozpoczęciem. Na ojcowski można pójść nawet jeśli mama ma macierzyński aby razem zajmować się maluszkiem. - Może podzielić się urlopem tacierzyńskim z mamusią. Pod spodem jeszcze tabelka. To takie najważniejsze info.
|
#3385 |
|
Wtajemniczenie
|
Srebrna super, dzięki
|
|
#3386 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Smugo, ale się nastarałaś
Z tego wynika, że jak mąż dostanie nową pracę to będzie mógł tam dostać urlop ojcowski
|
|
#3387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupiłam zwykły elektroniczny z miękką końcówką firmy Rossmax. Może jak będzie jakaś okazja to kupię taki bezdotykowy.
|
|
#3388 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do prania materacy i nosidełka to muszę bo mam używane po chrześnicy, więc trzeba jakoś odświeżyć.
Wróciłam właśnie od gina, byłam u innego zbadał szyjkę dokładnie. Dodatkowo zbadał ją sondą wyszło mu, że co prawda jest krótka 2,5 cm ale jest twarda i zamknięta i nie wykazuje tendencji do skracania się. Trochę mnie uspokoił, powiedział że wszystko jest ok, ale skoro mój prowadzący kazał mi się oszczędzać to mam tak robić. No i koniecznie magnez a jak coś pobolewa to nospę.
|
#3389 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3390 |
|
Wtajemniczenie
|
Agusiek
on mi tłumaczył, że szyjka to indywidualna sprawa bo jedne kobiety mają 6 cm przed ciąża inne 4 cm szyjkę więc to że jest krótsza to nic grunt że ładnie zamknięta więc mnie to uspokoiło choć jak mówię, mam zamiar się obijać
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.

Nasz ślub 16.08.2014
wolałabym sie z tym wyrobić w październiku
Chyba podobnie bardzo do mnie z figury 

i co Ty na tę drugą propozycję? 
Piękny!

mieszkanie będziemy mieć trzypokojowe tylko więc troje dzieci się nie pomieści 
W szpitalu co byłam innym niz chce rodzić to powiedziała mi, że w przypadku planowanego cc przy położeniu pośladkowym dziecka oni zalecają w 37 tyg brać sterydy a tną 10 dni przed terminem z OM.
Myślałam, że ona objawia się swędzącymi dłońmi i stopami w nocy najczęściej swędzi. Kurczę chyba też powiem mojej gin o tym na następnej wizycie, lepiej dmuchać na zimne.