Mamusie grudniowe 2015 cz.7 - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-29, 13:38   #2131
adka_19
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.7

Cytat:
Napisane przez sylwoha
Adka pjona!
Ja o 5 rano to samo zrobilam haha :p
PIONA !
Cytat:
Napisane przez sylwuska
To pjona i ja!

Heh to dzisiaj dzień ??
TO PJONA

Cytat:
Napisane przez sweetviolet
adka_19 super, że wszystko ok i życzę Ci, żeby udało się pominąć glukozę, skoro masz taką możliwość

Eh, zazdraszczam wam wygibasów łóżkowych. Ja już nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz coś robiliśmy. A jak już było, to więcej niewygody niż przyjemności
U nas tez bylo ostatnio wiecej nie wygody ale obudzilam sie z taka chcica ze mi nie przeszkadalo

Cytat:
Napisane przez andriuszka
Dziękuję za inspiracje fryzowe, oglądam, przebieram.

Mama Ci robi sweterki na drutach?booosko mieć taka kreatywną mamę.

Adka współczuję Ci tych przeżyć w pracy dziwni ludzie Ci Twoi szefowie.Ehh życzę Ci żebyś kiedyś tę pracę zmieniła na lepszą, dobrze płatną, gdzie ludzie inspirują i doceniają a nie tylko się wyżywają na swoich pracownikach.
Ojj zamierzam zmienic kochana
MOja mama od zawsze na drutach robi

mnie jak bylam mala swetry tez robila.

Cytat:
ale chyba Wasi faceci nie skarżyli się na "gwałt"owną bezsenność żon hehehe?
moj byl zdziwiony jak mu powiedzialam ze jest 5:30 jak skonczylismy hahaha
a on ze nie usnie juz ! ze idzie kawe robic !
dobraaaa. 5 minut minelo i chrapal a rano powiedzial zete 5 minut to byla cala wiecznosc
hahaha

zanetka kochanie czekalysmy !!! Silna jestes dasz rade ! Mala daje !!! Dobrze ze takie dobre wiesci przynosisz !!! SCISKAMY !!!!!!
MARUDZ jak tylko potrzebujesz !!!!

limonka super wiesci !!!

Cytat:
Napisane przez dolinka
A jeszcze jeśli o bąki chodzi, to odkąd się znamy TZ myślał, że nie puszczam bąków, bo tak się zawsze kryłam, a ostatnio jak skrecalismy meble to puściłam takiego głośnego, że aż się przestraszylismy. Nie zapomnę tego przerażenia w jego oczach jak patrzył w kierunku wydobycia się dźwięku:p
AHAHAHAHAHA
a ja tam pierdze. kurde mac nie wolno powstrzymywac bakow booo

No wiec wlasnie
A wczoraj byl seans bekania
na przemian jechalismy.

Moj kumpela ta co w ciazy ostatnio nie mogla wytrzymac i jak jej tz polozyl glowe na brzuchu to poszedl bak
on na nia
a ta na niego i mowi tak
- NO CO MIALAM DZIECKO ZAGAZOWAC?!

ahahaha

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 13:39   #2132
kalusia87
Zakorzenienie

Wracam od teściów, ulepiliśmy w trójkę 300 pierogów. Kto chętny?
Stary 2015-09-29, 13:44   #2133
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
[B]
Nie dla mnie, wole papierowe wersje Kiedys czytałam coś na czytniku i potem wersje papierową i powiem Ci że z wersji papierowej zapamietałam wiecej, no i byłam zdziwiona podcas czytania "ejj przeciez tego nie było??"
No właśnie, nie każdemu leży czytanie na czytniku mimo że ekran e-ink świetnie imituje papier. Polecam ci też forum lubimyczytac.pl, tam mnóstwo ludzi daje oferty z wymianą książek albo sprzedażą w niskich cenach

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Moj kumpela ta co w ciazy ostatnio nie mogla wytrzymac i jak jej tz polozyl glowe na brzuchu to poszedl bak
on na nia
a ta na niego i mowi tak
- NO CO MIALAM DZIECKO ZAGAZOWAC?!

ahahaha

kalusia87 - ale pierogarnia!!! mniam ale to chyba nie ruskie, farsz jakiś taki mięsny???
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 13:49   #2134
sylwoha
Zakorzenienie

Zaneta julka zuch dziewczyna!
A obiady- nie masz kogos z rodziny? Tz nie umie?

Limonka gratki wizyty

co do odzywek to wczoraj w nocy tz docmnie ze smiechem ty moja beczko ropy
Bo waga dobija do beczki ropy
Haha sie poplakalam a porem smialam. Teraz jak to pisze tez sie smieje. Zrozum kobiete w. Ciazy :p

Dolinka hahahah dobre :p nie no u nas to bez krepacji zwlaszcza teraz
Czasem to sa takie komedie ze jakby sasiad uslyszlan to by pomyslal patologia :p

Adka no no suprize tz mial niezla. Mowi jak cos to budz mnie nie krepuj sie haha
Po wszystkim stwiwrdzil ze jak on ma wstawac w nocy do dziecka to chyba bedzie jak zombie :p ze jak to funkcjonowa
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 13:50   #2135
ogolnie
Zakorzenienie

Kalusia łooohohoho, to setka pierogów zrobionych na łebka wypada
szacun, że ręcznie lepione!
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 13:51   #2136
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość

kalusia87 - ale pierogarnia!!! mniam ale to chyba nie ruskie, farsz jakiś taki mięsny???
Mięsne jeszcze się gotuje kolejna porcja, z kapustą i prawdziwkami
Stary 2015-09-29, 13:52   #2137
ogolnie
Zakorzenienie

sylwoha jeżu ja bym się obraziła, strasznie jestem obrażalska w ciazy
dzis jechalismy rano i jechał jakis gabaryt wojskowy i mrugały całe kolumny na pomaranczowo, a TŻ "o, po ciebie jadą" a ja mówie czemu "a bo oni duze gabaryty przewoza"
postaralam sie dzis nie obrazic
Stary 2015-09-29, 13:54   #2138
sylwoha
Zakorzenienie

Ogolnie smieszne to bylo co poqiedzial :p
Moj mowi ze lupimy dzwiga dach sie zdejmie i bedzie mnie przestawial :p
Albo sie futryny poszerzy
Ale glownie jest to dla mnie smieszne. Bo ma byc
Niestety wiem jak wygladam i coz.. Taka prawda :p
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 13:56   #2139
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Ogolnie smieszne to bylo co poqiedzial :p
Moj mowi ze lupimy dzwiga dach sie zdejmie i bedzie mnie przestawial :p
Albo sie futryny poszerzy
Ale glownie jest to dla mnie smieszne. Bo ma byc
Niestety wiem jak wygladam i coz.. Taka prawda :p
Nie no ja tez zdaje sobie sprawe z tego że wyglądam jak orka wyrzucona na brzeg, no ale ja zawsze mówiłam tak, to że ja z siebie umiem zartowac to nie znaczy ze ktos moze
a wczoraj mi endo zasiała ziarno nadziei mówiac ze jesli utrzymamy takie ładne tsh jak teraz po porodzie to powinnam zaczac chudnąć wreszcie.
Stary 2015-09-29, 13:57   #2140
mujer
Zadomowienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52933919]Dolinka fajnie tak

Ja się zbieram i idę do pracy pogadać z szefową, bo ma doła a i ja dawno jej nie widziałam później do zegarmistrza odebrać zegarek i do szewca botki zamieść, bo robi się chłodno.

Rudaska dzięki, że zobaczysz te legginsy daj znać na pw jak coś

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Heheh miałam jeszcze odpisać co do wieczornej dyskusji o bonkach my z mężem od dłuższego już czasu nie mamy skrępowania wobec siebie z takimi rzeczami. Z tą tylko różnicą, że mój mąż zachowuje się przy tym jak przedszkolak i jak puści bonka pod kołdrę to ją podnosi do góry i każe mi wąchać

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]

Kurde, a mi to jednak głupio
Świadomie przy TŻ mi się nie zdarza, ale jak zasnę... To się sama czasem obudzę
I czuję się tym megaskrępowana. A fakt, że teraz mało się w brzuchu mieści, więc wzdęcia czasem mnie tak wymęczą, że mnie aż w krzyżu łupie. Chyba w sumie w krzyżu mnie boli od wzdęć, tak stwierdzam :/Na dodatek ja mam ogólnie problemy pokarmowe, więc w ciąży już masakra, bo doszły nowe. Np. ostatnio ucisk na żołądek mnie wykańcza. Zjem coś, schylę się i mam wrażenie, że mi wypadnie
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:00   #2141
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mujer Pokaż wiadomość
I czuję się tym megaskrępowana. A fakt, że teraz mało się w brzuchu mieści, więc wzdęcia czasem mnie tak wymęczą, że mnie aż w krzyżu łupie. Chyba w sumie w krzyżu mnie boli od wzdęć, tak stwierdzam :/Na dodatek ja mam ogólnie problemy pokarmowe, więc w ciąży już masakra, bo doszły nowe. Np. ostatnio ucisk na żołądek mnie wykańcza. Zjem coś, schylę się i mam wrażenie, że mi wypadnie
Ej, ja wczoraj zasnęłam wcześniej niż TŻ, oglądał jeszcze tv, jak chrapnęłam to aż sama się obudziłam A TŻ nie mógl przestac sie smiac, a mi wcae do smiechu nie było bo sie rozbudziłam na amen własnym chrapaniem.

a mnie czasem smród pierda budzi
Stary 2015-09-29, 14:04   #2142
mervie
Rozeznanie

Gratuluję wszystkich wizyt!!
ale fajnie, że wasze dzieciaczki już takie duże

ja właśnie farbuję włosy, sama się zastanawiam czy to ostatni raz przed? na szczęście farba mi nie śmierdzi

i jeszcze się pochwalę, że wczoraj zamknęłam temat remontu z firmą- zaoszczędziłam 1800zł które chcieli mi gdzieś powciskać w koszty
no to się im nie udało
w ten weekend musimy się wynieść z wynajmowanego, już się boję

Cytat:
Napisane przez zaneta_b Pokaż wiadomość
Hej, przepraszam ale mimo że bardzo chce to nie daje rady czytać co u was... Nie mam nawet kiedy wam napisać co u mnie :-(

Julka ogólnie do przodu, kilka razy już oddychała samodzielnie, mając tylko tlen w okolicy buzi. No i mogliśmy już kangurować :-D antybiotyk już odstawiony, kroplowka też także teraz będzie tylko na moim pokarmie. Na razie będziemy czekać aż zacznie przybierać na wadze.

A co do mnie to padam na twarz. Nie pamiętam czy pisałam, wyszłam tydzień temu w pon ze szpitala. To była trauma. Jechać do domu i ją tam zostawić samą... Przez kilka dni nie mogłam dojść psychicznie do siebie. Już jest niby lepiej, ale... Same rozumiecie pewnie zresztą. Dobrze że mąż wziął sobie dwa tyg opieki na mnie to pomaga jak może i jest na prawdę dużym wsparciem.

Aż nie wiem co wam pisać, tyle tego jest... Duży problem mam teraz z jedzeniem. Niby powinnam jeść wszystko to co matki karmiące donoszone noworodki ale coś ostatnio Julce zaszkodziło i nawet nie wiem co. W domu mogłabym sobie tego pilnować, w szpitalu nie mam jak bo nie wiem z jakich dni dają mleko. Możliwe że nabiał. A to w sumie jedyna rzecz którą mogłabym jeść. Nie mam czasu gotować żeby zjeść coś na ciepło, zresztą nawet nie mam czasu żeby zjeść. Nie umiem gotować, nie umiem wymyślać, zostałam wychowana na kanapkach i np ziemniakach z kotletem, wiecie, takie standardowe jedzenie którego teraz nie powinnam. Boję się wprowadzać nawet do kanapek surowe warzywa więc jem tylko kanapki z wędlina. Wiem, że to zero wartości odżywczych dla małej i juz mnie to dobija... Nie będę wam marudzić,jakoś muszę to ogarnąć.

Mam nadzieję że u was wszystko ok, buziaki dla wszystkich :-*
brawo dla Julki!!! : roza: dzielnie sobie radzicie
trzymam kciuki, macie ciężki czas ale wierzę, że dacie radę
i z jedzeniem będzie lepiej wszystko się musi uspokoić tylko
Stary 2015-09-29, 14:05   #2143
halwaya
Zakorzenienie

Ja mam problemy z chrapaniem. Byłam z tym u lekarza ze 2 razy.. dostalam jakies spraye do nosa.. ale gowno to daje.. Tz mówi, że czasami (zwłaszcza jak jestem zmęczona) to chrapie jak lokomotywa

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:07   #2144
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
Ja też zawsze się krępuje:p a przy tych bąkasach nocnych to mam nadzieję, że TZ ma mocny sen i nic nie słyszy:p
Ale za to bekam sobie bez krępacji i na dodatek mam radoche jak mi się odbije rzodkiewka albo kalarepka i TZ-a wykreca ze smrodu i się na mnie drze, że mam go ostrzegać ile ja się na niego razy wydzieralam, że puszcza przy mnie śmierdzące bąki, teraz ma za swoje:p
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:07   #2145
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
A czego teraz używasz?
Co do,sposobu, to ja wylewalam na dłoń, ale nie szło tego szybko umyć i potem wylewalam na kawałek folii i w tym maczalam pedzel, ale slyszalam, że idealnie pasuje pompka z avonu z jakiejś buteleczki, serum do wlosow?
Jest takie zielone serum do końcówek, może o to chodzi? Ja miałam podkład z Paese, który był z rozkręcanej buteleczce z dozownikiem i zawsze przelewałam Revlona do tej buteleczki
Stary 2015-09-29, 14:08   #2146
halwaya
Zakorzenienie

Żaneta. Super wieści. Dużo zdrówka i sił dla was.. ale za odżywianie to karny kut.asik Wykonczysz się tak. Warzywa warto jesc.. zwłaszcza teraz potrzebujesz duzo wartościowego pożywienia.

Stary 2015-09-29, 14:08   #2147
limonka_86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
O rany ale teraz będziesz mieć zapasy! !
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:11   #2148
limonka_86
Zadomowienie

Cytat:
Eh ja ostatnio też ciągle mam problem z gazami a jakoś wcześniej nie miałam z tym problemów zakładam ze to przez ciążę bo nie zmieniłam sposobu odżywiania wcale najgorsze ze jak nie poruszam to później brzuch mam taki pełny i zagazowany ze ledwo się ruszam
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:11   #2149
halwaya
Zakorzenienie

Kalusia - podeslij troche pierogów uwielbiam domowe jak moj tato przyjedzie to nam będzie robił poki co sklepowymi się zywimy, bo dla mnie robienie obiadu dłużej niż pół godziny to meczarnia

Stary 2015-09-29, 14:12   #2150
mervie
Rozeznanie

pierogi kalusia- jadę!
Stary 2015-09-29, 14:13   #2151
adka_19
Wtajemniczenie

Kalusia ja chcę pierogów! !!!
;*
Ogólnie ahahahaha wiesz co dowalil ale z jajem z tymi gabarytami :F

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:15   #2152
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Enedue a smęć ile wlezie. Komu jak nie nam?

Andriuszka dzisiaj założyłam czarne i czarne skarpetki ale pomyślę o jakiejś doszywce dzięki za pomysł

Sylwuska u mnie nawet wczoraj było tak, że mówię do męża, że się robi poważnie a on do mnie "e tam wcale nie".

Żaneta super, że do przodu codziennie o Was myślę i cudownie, że możecie kangurować Julka to silna babka!

Ogolnie no jak mnie mąż tą śmierdzącą kołdrą nakryje to czasem się nie da inaczej. Albo mówi do mnie "zobacz nie śmierdzi"

Koritsia mój to mi zawsze powtarza, że jak nie będę laską po porodzie to sobie innej poszuka Ale i tak wiem, że na niego działam, bo skąd niby to dziecko w moim brzuchu?

Ogolnie zamawiałam 1 zielone, 43 szt. Raczej będę dokupować większą paczkę, ale będę chciała przetestować inne marki - rossmanowskie, dady, tescowe. I to już mąż będzie ganiał za tym, bo ja chcę mieć te pierwsze na szpital. Mam jeszcze mega pakę pampków tych co dostaliśmy od mojej mamy, ale one są przeterminowane, więc średnio mnie to przekonuje... Chociaż są zamknięte fabrycznie, to może nic im nie jest

Kalusia z czym te pierogi

Byłam w pracy trochę, pogadałam z szefową, trochę ją chyba pocieszyłam, wygadałam się sama też A koleżanka dała mi 2 sukienki ciążowe i spodnie po swojej ciąży i jeszcze mówiła, że przejrzy ubranka po synku
Zaniosłam buty do szewca, odebrałam zegarek, zmierzyłam mały palec u złotnika, bo mama będzie robiła dla mnie i bratowej jakieś pierścionki z okazji narodzin wnuków, odebrałam dresik dla małego od krawcowej, weszłam na 4te piętro po schodach i padłam zaraz obiad.
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:16   #2153
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez limonka_86 Pokaż wiadomość
O rany ale teraz będziesz mieć zapasy! !
Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Kalusia - podeslij troche pierogów uwielbiam domowe jak moj tato przyjedzie to nam będzie robił poki co sklepowymi się zywimy, bo dla mnie robienie obiadu dłużej niż pół godziny to meczarnia
Cytat:
Napisane przez mervie Pokaż wiadomość
pierogi kalusia- jadę!
Zapraszam u nas pewnie ze trzy dni będą na śniadanie, obiad i kolację
Stary 2015-09-29, 14:18   #2154
halwaya
Zakorzenienie

A w ogole w Tesco wczoraj zaszalalam z letnimi ciuszkami dla dziecka - kupowałam rozmiar 6-9m schowalam, bo Tz zaraz będzie szydzil, że obkupie nasze dzieci juz do 18'tki

Stary 2015-09-29, 14:19   #2155
czubasek20
Zakorzenienie

Ja tez ostatnio zmierzylam. 99 cm na razie. Mniej niz z corka w sumie na tym etapie

Co do zjazdow. Mam co sobote. Liczylam ze bedzie sobota, niedziela co dwa tygodnie a tu lipa.
A najgorsze to ze zajecia od 8 do 20, wiec bede niedziele zdychac.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:19   #2156
rudaska
Zakorzenienie

Odebrałam wyniki i cukier na czczo mam 79 po obciążeniu 157

a norma do 150 :/

Morfo i mocz w normie

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2015-09-29 o 14:21
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:23   #2157
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Aż zmierzyłam i mam równo 100 cm.
Ja dzisiaj zmierze z ciekawości

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:24   #2158
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Mięsne jeszcze się gotuje kolejna porcja, z kapustą i prawdziwkami
Mniam, smacznego zatem

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
sylwoha jeżu ja bym się obraziła, strasznie jestem obrażalska w ciazy
dzis jechalismy rano i jechał jakis gabaryt wojskowy i mrugały całe kolumny na pomaranczowo, a TŻ "o, po ciebie jadą" a ja mówie czemu "a bo oni duze gabaryty przewoza"
postaralam sie dzis nie obrazic
Acha czyli wszystkich facetów bawi nasz pękaty stan widzę, nie tylko mojego trzymają się takie głupie i czasami przykre żarty

Acha wczoraj pytałam ginekolog z tym twardnieniem brzucha, to ona mówi że jak bezbolesne twardnienia czuję to właśnie są te skurcze Braxtona, macica sobie ćwiczy po prostu. Jak nie boli, jak nie trwają zbyt długo i nie ma ich zbyt wiele to nie przejmować się, tak ma być.

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-09-29 o 14:28
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:25   #2159
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki i cukier na czczo mam 79 po obciążeniu 157

a norma do 150 :/

Morfo i mocz w normie
A miałaś glukoze 75g czy 50g?

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 14:25   #2160
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:

Aaaa pycha
Mnie to czeka w listpadzie

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Ja też zawsze się krępuje:p a przy tych bąkasach nocnych to mam nadzieję, że TZ ma mocny sen i nic nie słyszy:p
Ale za to bekam sobie bez krępacji i na dodatek mam radoche jak mi się odbije rzodkiewka albo kalarepka i TZ-a wykreca ze smrodu i się na mnie drze, że mam go ostrzegać ile ja się na niego razy wydzieralam, że puszcza przy mnie śmierdzące bąki, teraz ma za swoje:p

Uwielbiam bekak po rzodkiewce

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości