![]() |
#1051 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.9
Cytat:
6 osob na sali + 2 niemowlaki. ciemno. ciut ciszej. i przewijak w kacie sali (z lampka do zapalenia).
![]() ![]() |
![]() |
#1052 | ||
Zakorzenienie
|
Jestem wykonczona, wierzycie?
![]() psyche w dole, maz nie pomaga ani troche by sie wzmocnic, dziecko no rozrabia, jak to dziecko - jeszzce dwa tygodnie ![]() (M. zaglada do wszystkich szaf, wszystko wyciaga, testuje - najbardziej interesuja go kremy (wyciskanie z tubek!), moje kosmetyki (wymalowany na czerwono kotek na twarzy! i rozbity roz), chemia gospodarcza (spraye - juz mu zorganizowalam pusta butelke do psikania, zeby zostawil to w spokoju), pasty do zebow (im wiecej na szczoteczce tym lepiej) ![]() jak zyc! ![]() ![]() Cytat:
![]() malpka daj znac po wizycie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
faaajne - poszlabym, na Misia ![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Jeszcze u nas jakis regres z siusianiem - moze u Was tez jest podobnie? M. nie chce siusiac poza domem (tzn. w miescie - bo na spacerach w okolicy jest ok), trzyma az wrocimy do domu, czesto popuszcza az odrobinke w majteczki, ale nie chce i juz. Wieczorem musze go az namawiac na siusiu przed snem, wykorzystujac zabawki, ktore tez korzystaja z toalety (scenariusze juz mozna pisac, juz mi brakuje czesto pomyslow), w dzien czesto tez nie chce siusiac, a zaciska nogi, lekko popuszcza, dopiero juz na koncowce moi, ze chce.. Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2015-09-29 o 14:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1053 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z sikaniem u nas podobnie - K nie chce sikać na wyjściach, czy jak jestesmy u kogoś od jakiegoś czasu. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Także Moderna, rozumiem i życze dużo siły ![]() Dla mnie jednak ten złobek to jest super rozwiązanie - odebrałam K i od razu nam się kontakty poprawiły. Jak K był w żlobku, Z pospała a ja odpoczywałam. Potrzebuje takich chwil tylko dla siebie, bo mam wrażenie, że ciągle jestem 'dla dzieci' ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1054 | ||
Zakorzenienie
|
mówisz za lekko ją potraktowałam? hehe jeszcze wkurzyła mnie tym że się spóźniła 45 minut
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() a z sikaniem to u nas robi wszędzie i pod drzewo i w sklepie, ale za to dziś w przedszkolu ugryzł kolegę ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1055 |
MBZ♥
|
Małpko czyli dwa silne charaktery się spotkały: Karol i Piotr
![]() ![]() Moderna o kurde czyli to co pokazywałaś na zdjęciach nie było jednorazowe ![]() Zauważyłam, że np na spacerze, zakupach muszę przypominać o siusianiu. Zazwyczaj widze po zachowaniu, że "tańczy" albo krzyżuje stópki. U Niej działa jak powiem, że trzeba do toalety albo w ustronne miejsce bo chce sisi, jak słyszę, że nie to tłumaczę, że będzie mieć mokre majtusie i spodnie i trzeba będzie iść do domu się przebrać. Ja teraz mam stres bo Ona chce sama na kucąco robić na spacerach ![]() Pani, chyba czytamy to samo ![]() A nowy Kot kiepski? Chemię chcę, mimo trudnego tematu. Niby historia luźno związana z Magdą i Bartkiem ale trudno nie będzie się doszukiwać wspólnych ścieżek. ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Demeter dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1056 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Michał wie, że nie może i nie rusza. ale strasznie naiwnie jest wierzyć 2,5 latkowi ![]() ![]() ![]() właśnie karmi kotka suchym makaronem ![]() raczej dla rodzica ![]() Cytat:
a! właśnie zrobiłam placuszki z ricotty ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() radzi sobie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() zły nie jest. ale średni też nie ![]() ![]() Sorce, jak po wizycie???????
![]() ![]() |
![]() |
#1057 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas jest 50zł na imprezy i 50zł na wyprawke plastyczną na semestr w przedszkolu- przyzwoicie. Trzeba było tylko przynieśc serwetki, chustkie mokre i do nosa i pościel. Cytat:
Nie chce iśc schematami, być może się mylę, ale może system bez wzmocnień, pochwał i "nagan" trochę tu "owocuje"? Oczywiscie to tylko moje gdybanie, bo wiadomo, że dzieci dziećmi i u nas też pomysły sa nieziemskie..najczesciej szampon jest wlewany do wanny;p Albo wali rekami w lustro...i czasem też niebezpieczne rzeczy się zdarzają, ale jak mu zwróce uwage, powiem, ze tak nie mozna, nie zgadzam sie, to niebezpieczne a w chwilach desperacji "postrasze" Mikołajem, który wszystko widzi (o zgrozo ![]() ![]() Laski czytam na bierzaco, ale nie mam czasu i siły odpisywac...kacper w przedszkolu lux- panir chwalą, w domu troche łobuzuje, ale do przeżycia, ja sie dalej klimatyzuję..... małpka jak po lekarzu?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1058 |
Wtajemniczenie
|
Moja wizyta trochę kiszka. Szyjka ok, na usg ok ale moje wilgotności nie pasują ginowi. Mam skierowanie na obserwacje do szpitala, jutro chyba się spakuję i pojadę po południu bo przyznam, że w domu bardzo schizuje.
![]() |
#1059 |
MBZ♥
|
Sorce o kurde, to mnie zmartwiłaś
![]() ![]() Małpko i jak tam ![]() Demeter rozumiem Cię doskonale ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1060 |
Zakorzenienie
|
Czytam na biezaco, ale wyskakujaca reklama Party uniemozliwia pisanie.
BYou, Ciebie podziwiam caly czas, ja po dniu z moimi wymiekam, a Ty wiekszosc czasu sama. Pani w Multikinie bylas? Oni tez zdaje sie maja " poranki" dla mam. Sorce, bedzie dobrze. Moderna- a bralas pod uwage kupienie takiego zestawu kosmetykow dla Marcela? Moze to by rozwiazalo sprawe zabierania Twoich? Na wszelkie rzeczy chemiczne u nas oprocz przeniesienia sposob byl jeden- zakup pojemnikow w Rossie takich tzw samolotowych, wlanie szamponu plynu tsk zeby rozne kolory byly i poustawianie na polkach, szybko sie znudzilo- jednak zakazany owoc bardxiej smakuje.
#1061 |
Zakorzenienie
|
i bardzo dobrze Ci tak. będziesz spokojniejsza. do którego idziesz????
myślałam, że mi się wizaż na tel. zepsuł ![]() ![]() mam za daleko. autobus + kino, to jednak za dużo dla Młodej. wczoraj w Mikro w Bronowicach, jutro pod Barany idziemy.
![]() |
#1062 | |
Zakorzenienie
|
Oh dziekuje dziewczyny za wsparcie
![]() Jestem po prostu przemeczona, mam jakiegos dola jesiennego od kilku dni, ogolnie takie depresyjne klimaty - i zwlaszcza rano potrzebuje czasu dla siebie, zeby chociaz w spokoju wypic kawe, albo popatrzec sie w sufit, zeby sie dobudzic - no i wtedy, kiedy ja sie dzieckiem nie zajmuje to on "rozrabia" - daje mu wolna reke, to korzysta ![]() Jestem zdania, ze dziecko zaspokaja swoje porzeby poznawcze - i zawsze staram sie mu to w jakis sposob bezpieczny umozliwic - tyle, ze mnie czasami juz meczy zajmowanie sie tylko dzieckiem. Kosmetyki juz mu wyselekcjonowalam (tylko trzeba mu ten makijaz pozniej zmywac ![]() W ogole M. zyje teraz dewiza - wyzej, szybciej, dalej - w doslownym znaczeniu ![]() Musialam sie gdzies wyzalic ![]() ps. a tez macie tak, ze wam sie nie chce bawic z dzieckiem? ![]() ---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2015-09-30 o 07:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1063 | |
Zakorzenienie
|
hej
u mnie po wizycie trochę się uspokoiłam. Niby na usg wszystko dobrze mocno się łożysku przyglądała i mowi ze nie widać żeby coś się z nim działo, ale jakby mi się bóle powtórzyły to kazała mi gnać na IP i kłaść się i nie patrzeć na to że w domu są dzieci ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1064 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kciuki! ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1065 |
Zakorzenienie
|
hehe.
chyba bym padła na twarz gdybym na okrągło musiała się z nim bawić. z perspektywą drugiej Zabawnicy w tle ![]() teraz lubię i mi się RACZEJ chce. bo i te zabawy już takie fajne ![]()
![]() |
#1066 |
Zakorzenienie
|
ja teraz tak mam
![]() ![]() chociaż jedna z zabaw to ja leżę na kanapie Karol stoi i odbijamy balonem, ma wtedy wielką radochę, śmieje się w głos jak balon ucieka. Na szczęście mam Julkę z którą Karol się bardzo często bawi ![]()
#1067 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj byliśmy z Z na kinderbalu - takim rodzinnym - oprócz Z solenizant lat 5, którego widuje sporadycznie, może z raz na 2 miesiące i jeszcze 2 chłopców - braci - 4,5 i niespełna 1,5 roku. Przez kwadrans była w szoku, że tyle dzieci i to znających się, siedziała na kolanach TŻta i przyglądała się. Jednak zaraz potem wstała i zaczęła się bawić z nimi, starsi szaleli, ich matka pokrzykiwała na nich, żeby uważali na malucha, ale wkrótce okazało się, że pilnuje go Z
![]() Ciekawa byłam co się będzie działo przy stole, bo w sumie w takiej sytuacji jedzenia nie swojego jedzenia jeszcze nie była. Chciała ciasta - zdumiała mnie tym, ale matka nierozgarnięta nie wpadła na to, że Z chce ciasta żeby pożreć z niego maliny, a ciasto zostawić - no łyżeczkę spróbowała, ale dalej nie chciała ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie bycie sama dobija, ale nawet przyjazni z innymi nie potrafie tu nawiazac - a z checia zaprosilabym kogos na kawke ![]() ja wieczorami padam doslownie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1069 |
Zakorzenienie
|
Sorce, Małpka trzymajcie się, końcówka już na horyzoncie....
A co do zmęczenia to w zasadzie od miesiąca TŻ ma w pracy taki zapieprz, że wraca spać w sumie, weekendy do samo, a mi się zaostrzyła moja choroba gwałtownie, z trudem się ruszam, nie mogę się doczekać, kiedy to się skończy... W dodatku ponieważ TŻta samochód nadal stoi bez świateł i przeglądu to dałam mu swój, więc w sumie jesteśmy uziemione.... I tak jak czytam o waszych różnych domowych dewastacjach, to dochodzę do wniosku, że ja mam bardzo bezproblemowe dziecko. Może w sumie dlatego, że wiele rzeczy domowych robimy razem i znane rzeczy nie są po prostu atrakcyjne, żeby w nich dłubać. Np. kosmetyki - ja mam cały makijaż na biurku, w różnych akrylowych pojemnikach - ja coś tam robimy i biorę Z na kolana przy biurku, to ona chce poukładać jak mam coś powyjmowane - zna już nazwy wszystkiego, poukłada, poogląda, pogada jakie są kolory i nudzi jej się to. Inne kosmetyki - sama sobie myje nogi płynem do kąpieli, który sama nabiera na łapy, tak samo kremuje sobie nogi, więc coś takiego jak flacha kosmetyku nie jest niczym atrakcyjnym. Ostatnio ją korciły szafki w kuchni, to razem pooglądałyśmy co jest w środku i do czego to wszystko służy, strasznie jej się makaron suchy podobał, to nasypałam jej w miseczkę rurek, dałam sznurek i zrobiła sobie korale. Wiele rzeczy to dla mnie nawet pomoc, a jej sprawia frajdę - uwielbia wkładać i wyjmować pranie z pralki, umie ją otworzyć i zamknąć, nawet program nastawia (bo ja w sumie prawie wszystko na jednym piorę ![]() Ciekawe jak długo to wszystko, oby jak najdłużej... ![]() ![]()
#1070 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na poczatku ladnie robil siusiu na wyjsciach, teraz niechetnie - nawet w domu czeka do ostatniej chwili ![]() Cytat:
![]() haha.. pierwsze bliskie przyjaznie ![]() Cytat:
![]() ![]() ja juz sie boje pytac, bo odpowiedz jest zawsze nie, namawianie nie dziala w oglle, mokre majteczki tez juz jakby nie maja znaczenia. Jakos trzeba przetrwac, chociaz teraz w zimie, moze byc gorzej.... Cytat:
![]() w co sie bawicie? ![]() M. bawi sie glownie samochodami, pociagiem albo misiami (tzn. ja musze jezdzic samochodzikami, albo udawac glos misia/kotka itp.) - mnie to strasznie nudzi, ja lubie aktywne zabawy, jak turlanki na lozku czy krecenie, skakanie, taniec, spacery, byle dalej byle szybciej ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() jak dziecko znika z pola widzenia, to wiedz ze cos sie dzieje ![]() a no wlasnie, teraz bedzie juz coraz chlodniej, jak tu dziecku sciagnac gatki? chyba lepiej jak wytrzyma do domu.. Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2015-09-30 o 07:54 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1071 |
MBZ♥
|
Moderna nie masz jakiejś "upatrzonej" Mamy , z którą dobrze Ci się rozmawia? Ja tak nawiązałam znajomości, wybrałam dziewczyny o podobnym sposobie bycia i dzięki temu mam 3 znajome
![]() Też mam dni, że nie chce mi się bawić, zwłaszcza jak to jest 15 raz w domu, czy 34 w doktora. Próbuję przekierować na inną zabawę, jak się nie uda to mam pecha ![]() Małpko cały czas trzymam ![]() Despa dzięki ![]() ![]() Scarlett, daję Zosi domowe ciasto, ale nie zje zawrotnej ilości-niestety co innego ja ![]() Poza tym mamy chyba to samo dziecko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1072 |
Zakorzenienie
|
Sytuacje, ktore sie wydarzyly, jak grzebanie w kosmetykach, czy w szafach, wydarzyly sie, kiedy ja dziecka nie pilnowalam - bylo mi wtedy wszystko jedno, czy rozrabia czy nie, nie kontrolowalam, nie reagowalam, nie chcialo mi sie wstac, bylo mi wszystko jedno - zniechecenie totalne.
M. pomaga mi w kuchni, sam robi sobie jajecznice (z moja pomoca) czy smaruje kromki maslem, kroi, obiera marchewke itd., jak mu sie chce to sam chodzi na nocnik, sicga i zaklada majtki, sam wyciska sobie paste do zebow, smaruje rece, cialo itd. - ale np. teraz odrobina pasty nie wystarczy, ma byc wycisniete duzo pasty, najlepiej cala tubka - i samodzielnosc nie ma tu nic do rzeczy, dzieci sprawdzaja, ile tej pasty tam jest, jaka ma konsystencje, czy dobrze sie smaruje po umywalce - i jak nie przypilnujemy (poszukamy alternatywy, czy eksperymentujemy pod okiem mamy) no to dupa blada - mozna robic tylko zdjecia ![]() Zauwazylam, ze komputer kradnie duzo czasu, poteguje frustracje (korzystam z komputera meza) - bo jeszzce tylko chwilka, przygotuje etykiete na paczke, sprawdze wiadomosci, odpisze na ogloszenie itp. Za dwa tygodnie bede miala czas na reset, potrzebuje tego bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1073 |
MBZ♥
|
Moderna
![]() Kradnie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1074 |
Zadomowienie
|
Hej! Odwiozlam Kinie do przedszkola i witam się znad kawy.
Moderna, myślę że takie gorsze dni każda z nas ma. U Ciebie jeszcze dochodzi samotność... jakaś psiapsióla do plotek przy kawie bylaby wskazana. Ja mam tak, ze jak z Tż mamy jakieś spiecie to mi się nic nie chce robić. Robię bo muszę. A co do tych kosmetyków to tak jak dziewczyny pisały, zakazany owoc kusi najbardziej. Jak przestanie być zakazany to zainteresowanie spadnie podejrzewam 😉 BYou, no u Was te rozłąki na pewno są męczące. .. Sorce, Malpko, trzymam za Was kciuki! Pani, fajnie z tym kinem. Nawet jeśli repertuar taki se. 😉 Demeter, lepiej się już czujesz? Klementyna, jak tam w szkole? Fajna kadra? Scarlett, u nas też tak jest,ze Kinga nie jada prawie wcale ciast. Ale to nie jest tak ze jej nie daje. Do pewnego momentu nie dawalam a teraz jej zwyczajne chyba nie smakuje i nie ma takiego nawyku hehe. Ze słodyczy to czekoladę lubi.Ja jej daje tak jedna kostkę czekolady to szał jest. Jak jej kiedyś dałam w gościach dwie kostki to było "łał ale duuzio!" Ciocia tak się popatrzyła na mnie bo u nich dzieci jedzą dużo więcej słodyczy. ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- A co do siusiu, to u nas nie ma problemu. Ale ostatnio wróciła z przedszkola z bardzo brudnymi majteczkami i zwróciłam dziś uwagę Pani,żeby miała oko na Kingę bo ona po 2 nie umie się sama dobrze wytrzeć. Ale tutaj to musi być też chęć mojej Zosi samosi bo jakby powiedziała to pani by jej pomogła. ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Ja w 99% nadaje z telefonu. Lapka nawet nie włączam bo zawsze mi kradnie czas. |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 | ||
Zakorzenienie
|
wiesz... w to samo co Wy. tylko ja się bawię trochę. i mam zmianę w postaci Chłopiury. więc ani nie ma nudy ani wrażenia, że robię coś po raz stotysięcznytrzeciiznów
dla mnie zabawy z Michałem w cokolwiek to... ? wytchnienie po całym dniu obsługowym z Olą ![]() Michał ma od soboty fazę na samoloty. a raczej na powielanie zabaw, które uskuteczniał z 5 latkiem. więc doczepianie do samolotów dodatkowych mocy (ogień, kwiatek: ziemia, niebieski klocek: woda) i bieganie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() a plan był taki, że wspólny czas, spacery będę spędzać z dwoma przyjaciółkami. życie weryfikuje plany. jedna uziemiona w domu z bliźniakami, z drugą się rozmijamy totalnie i byłyśmy dotąd na spacerze 3 razy (raz całą bandą, raz same, raz na hipsterskim śniadaniu). "szał" ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1076 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() u nas w domu nie ma zakazanych owocow, M. ma w sumie dostep niemalze do wszystkiego, zawsze pokazuje, tlumacze co to jest, jak tego sie uzywa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:23 ---------- Cytat:
![]() na placu poznalam jedna fajna mame, nie pasujemy 100% do siebie, ale fajnie nam sie rozmawia - tyle, ze sie mijamy totalnie, nasze dzieci maja w innych godzinach drzemki, oni sa czesto gdzies poumawiani ![]() ![]() Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2015-09-30 o 08:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1077 |
MBZ♥
|
Villga no wiesz, jedną maleńką kosteczkę
![]() ![]() ![]() Rozumiem Cię ![]() Pani też bym Ciebie upatrzyła ![]() ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Moderna to znak, że to jeszcze nie ta koleżanka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1078 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ale jedzisz z M. i z psem??? Cytat:
![]() to samo u nas.
![]() ![]() |
![]() |
#1079 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1080 |
Zakorzenienie
|
bo mnie się nie`da przeoczyć
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:21.