Peema peemie peemą, czyli 37 zlot ślubnych zołz 2016! - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-03, 11:04   #2791
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Dot.: Peema peemie peemą, czyli 37 zlot ślubnych zołz 2016!

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
U mnie w mieście nie powinno być problemu z makijazystką, bo rok temu na makijaże zapisywałam się miesiąc przed weselami Poza tym wydaje mi się, że moja data nie będzie aż tak oblegana. No ale jutro idę do jednej upatrzonej zapytać kiedy zaczyna zapisy na przyszły rok, jaka cena itp.

Wild, co nie wejdę na wątek to Ty coś o jedzeniu piszesz jakim cudem jesteś taka chuda, to niesprawiedliwe

Gdzie jedziecie?
Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość

Ja mam podobne odczucia, jeszcze nie gadałam z makijażystką, może w okolicy marca ją zapytam, bo na wesele kuzyna zapisywałam się do niej chyba jakoś miesiąc przed
Uspokoiłyście mnie trochę

Ja kompletnie nie wiem u kogo się malować, nie znam makijażystek, nie wiem czego chcę i na co zwrócić uwagę

Cytat:
Napisane przez Kate_Mariposa Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, moja pierwsza wypowiedź w tym wątku. Zaręczyny były 28 lipca, plan na ślub w przyszłym roku, dopiero po 2 miesiącach udało nam się wybrać salę na początek lipca, w tym tygodniu mam podać ostateczną odpowiedź.

Tylko ogarnęło mnie trochę przerażenie, czy zdążę z wszystkim, skoro Wy chyba w większości przygotowujecie się od zeszłego roku albo początku tego roku, a już w ogóle się przeraziłam jak zobaczyłam podlinkowany przez Was harmonogram.

Ale nie mogę się poddawać
Ja się przygotowuję od trochę ponad miesiąca na maj przyszłego roku. Nie przerażaj się, tylko po prostu zacznij załatwiać

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Cześć
Tż ma wolny weekend Zaraz się zabieramy na zakupy, a po południu do mojego taty na urodziny.

Ja bym makijażystki nie umawiała, ba nawet bym o tym nie pomyślała, gdyby nie wizaż Okazuje się, że dobrze zrobiłam, bo dużo miała już zajęte. Moja data jak zauważyłam jest jedną z mniej obleganych w sierpniu i dlatego zazwyczaj mam szczęście i każdy ma ją wolną
Ja mam nadzieję, że u mnie nie będzie większego problemu. Maj jest chyba mniej oblegany niż okres czerwiec- wrzesień

Cytat:
Napisane przez Kotowe Pokaż wiadomość
Moja mama ma dietę rozpisaną przez dietetyka i ostatni posiłek ma około 30 minut przed snem, co prawda są to 2 plasterki szynki ale posiłek to posiłek. Chodzi o to żeby napędzać metabolizm.
Ja umarłabym z głodu jakbym na kolację miała zjeść 2 plasterki szynki. Nie jestem stworzona do diet

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:12   #2792
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Dziwne, bo niepodatne włosy na jakiekolwiek zabiegi mojej koleżanki potrafiła jej wiejska fryzjerka upiąć normalnie I to jest tylko wymówka fryzjerów Prostych nie pokręcisz wtedy, bo i tak się wyprostują, ale można to wykorzystać nie ? Moje są za to ciężkie i wiecznie mi wmawia się, że żadna fryzura się nie utrzyma w tańcu. A jak mi raz babka zrobiła to 2 dni w niej chodziłam i nic jej nie było
Uwierz, że nie jest to gadanie fryzjerów ja już byłam u tylu i tyle razy miałam próby czesania, że im wierzę. Zresztą sama widzę co się dzieje jak sama próbuje się uczesac

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Włączę się trochę w temat mieszkań. Wg mnie dużo lepsze jest wzięcie kredytu niż płacenie za wynajem, bo przynajmniej spłaca się SWOJE mieszkanie. Kredyty hipoteczne zresztą są strasznie tanie, więc jak tylko będziemy się budować to na pewno weźmiemy. Co do urządzania - któraś z Was podała kwotę 80-90tys za 50m - jak dla mnie ostro przesadzona. Za 1000/m można urządzić całkiem przyzwoite mieszkanie Jest szansa, że w końcu sprzedamy nasze mieszkanie, trwają ostateczne negocjacje Bardzo bym się cieszyła, bo moglibyśmy kupić większe i po ślubie od razu się urządzać
Ja podałam taka kwotę i nie jest to wzięte z kosmosu. Nasz znajomy robi wykończenia, jego usługi plus wyposażenie mieszkania około 60mkw to właśnie 80-90tys. Lekką ręką.

Byłam w kościele, jesteśmy wpisani ołówkiem 17 września 2016 godzina 16:00

Trochę się wkurzyłam, bo musimy licencję załatwiać w Warszawie. Nie chciałam kłamać, że mieszkamy w Zamosciu, więc powiedziałam że obydwoje w Warszawie. Pani kazała więc załatwiać wszystko w parafii warszawskiej, do niej zgłosić się w styczniu z licencja i zaliczka 100zl.

Godzina 17 była już zajęta. Mam nadzieję,że nie będziemy kolidowac z tym drugim ślubem

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2015-10-03 o 11:14
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:18   #2793
wildDaisy
żona bez ogona

Jesu kiedy my się wybierzemy do tego księdza
Mówiłam mojemu facetowi, żeby jego matka poszła nam klepnąć godzinę, a my jak będziemy na miejscu (bo do tego księdza, na którym nam zależy trzeba jechać do innej miejscowości, żeby go ściągnąć do naszego kościoła to wiadomo, że pojedziemy osobiście) to pójdziemy i załatwimy resztę Ale się nie zgodziła
Stary 2015-10-03, 11:21   #2794
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Jesu kiedy my się wybierzemy do tego księdza
Mówiłam mojemu facetowi, żeby jego matka poszła nam klepnąć godzinę, a my jak będziemy na miejscu (bo do tego księdza, na którym nam zależy trzeba jechać do innej miejscowości, żeby go ściągnąć do naszego kościoła to wiadomo, że pojedziemy osobiście) to pójdziemy i załatwimy resztę Ale się nie zgodziła
Ja się bardzo zdziwiłam, że już 17 jest zajęta i nawet zaliczka jest wpłacona. Czyli 100% pewniak. A z 16 ktoś zrezygnował, więc wpisali nas ołówkiem, bez licencji nie możemy zaklepać na 100%, ale Pani nam daje czas do końca stycznia.
Stary 2015-10-03, 11:21   #2795
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Ja lykam jakiś skrzyp, pije pokrzywe i staram się zdrowo jeść. Niestety przez te ostatnie stresy, bieganiny i mniej czasu na gotowanie jest jak jest, a wypadają mi garściami
Chcesz sciac włosy jakoś drastycznie?
Nie koniecznie, ale chciałabym rozjaśnić i ściąć tak żeby się układały. Ale chciałabym też przejść metamorfozę totalna. Jak znajdę dobrego fryzjera to na pewno zmienię sporo. Tylko gorzej właśnie znaleźć taką osobę.

VisionAM ja mam właśnie to samo. Za każdym razem słyszę ze są niepodatne. A moim problemem są też zakola, wiec dlatego nie mogę mieć grzywki na bok lub pezedzialka
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:25   #2796
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Ja się bardzo zdziwiłam, że już 17 jest zajęta i nawet zaliczka jest wpłacona. Czyli 100% pewniak. A z 16 ktoś zrezygnował, więc wpisali nas ołówkiem, bez licencji nie możemy zaklepać na 100%, ale Pani nam daje czas do końca stycznia.
Ej straszysz mnie teraz!
My wszystko zarezerwowaliśmy z takim wyprzedzeniem, a księdza olaliśmy Tym bardziej, że u nas jeden kościół w mieście i wszystkie okoliczne wiochy pod niego "podlegają"

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Myślicie, że może iść do kościoła matka tylko klepnąć godzinę?
Ona nas wyśmiała, że sami mamy to sobie załatwić, bo to ŚLUB NASZ (kur, ale odkrycie ) i w ogóle. Ale nam nie chodzi, żeby ona za nas to załatwiała tylko właśnie zaklepała nam godzinę, żeby nie było, że jak pójdziemy to się okaże, że 15-16-17 już zajęta
Stary 2015-10-03, 11:25   #2797
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Ej straszysz mnie teraz!
My wszystko zarezerwowaliśmy z takim wyprzedzeniem, a księdza olaliśmy Tym bardziej, że u nas jeden kościół w mieście i wszystkie okoliczne wiochy pod niego "podlegają"
Ja bym poszła na twoim miejscu. Sąsiadka zareczyla się w sierpniu i na lipiec na jej datę była msza tylko na 18
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:27   #2798
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez pannamima Pokaż wiadomość
Ja bym poszła na twoim miejscu. Sąsiadka zareczyla się w sierpniu i na lipiec na jej datę była msza tylko na 18
No wiem, wiem, ale całe wakacje byłam w innym mieście, a teraz wróciłam na studia, nie wiem kiedy przyjadę do swojego rodzinnego, a takie sprawy u nas załatwia się w tygodniu, nie po niedzielnej mszy, więc w ogóle nie wiem kiedy będzie możliwość
Stary 2015-10-03, 11:32   #2799
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:

Trochę się wkurzyłam, bo musimy licencję załatwiać w Warszawie. Nie chciałam kłamać, że mieszkamy w Zamosciu, więc powiedziałam że obydwoje w Warszawie. Pani kazała więc załatwiać wszystko w parafii warszawskiej, do niej zgłosić się w styczniu z licencja i zaliczka 100zl.

Godzina 17 była już zajęta. Mam nadzieję,że nie będziemy kolidowac z tym drugim ślubem
A czemu woleliście 17:00?

Dobrze, że w Kościele TŻ żadnej licencji nie trzeba, tylko mój akt chrztu i bierzmowania.
Stary 2015-10-03, 11:32   #2800
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
No wiem, wiem, ale całe wakacje byłam w innym mieście, a teraz wróciłam na studia, nie wiem kiedy przyjadę do swojego rodzinnego, a takie sprawy u nas załatwia się w tygodniu, nie po niedzielnej mszy, więc w ogóle nie wiem kiedy będzie możliwość
U mnie teoretycznie też jest kancelaria czynna tylko w tygodniu, ale podeszliśmy do księdza po mszy i nie robił żadnych problemów. Też nie mieliśmy możliwości załatwić tego w tygodniu

Stary 2015-10-03, 11:33   #2801
taedio
MerDer 4ever

Wild a nie możecie przez telefon? U nas wystarczy zadzwonić, podajesz nazwisko i tyle. Nie na żadnej zaliczki Oo
Stary 2015-10-03, 11:34   #2802
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość
A czemu woleliście 17:00?

Dobrze, że w Kościele TŻ żadnej licencji nie trzeba, tylko mój akt chrztu i bierzmowania.
Bo to ostatnia godzina i po nas nikt nie miałby ślubu, więc dla mnie lepiej. Dziwne, że nie trzeba licencji, w 99% kościołów jest to wymagane, zwłaszcza że kościoł, w którym bierzecie ślub nie jest ani Twoją ani tż parafią.
Stary 2015-10-03, 11:36   #2803
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Wild a nie możecie przez telefon? U nas wystarczy zadzwonić, podajesz nazwisko i tyle. Nie na żadnej zaliczki Oo
Właśnie mój chłopak mówi o tym, żeby zadzwonić i załatwić przez telefon
A Wy już załatwiliście?
Stary 2015-10-03, 11:37   #2804
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Właśnie mój chłopak mówi o tym, żeby zadzwonić i załatwić przez telefon

A Wy już załatwiliście?

No ja dzwoniłam już jakiś czas temu :p
Stary 2015-10-03, 11:39   #2805
aqgatta58
Zadomowienie

Nam ksiądz o żadnej licencji nie mówił.
aqgatta58 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:39   #2806
visionAM
Zakorzenienie

Mnie też ta zaliczka zdziwiła Zapytamy jeszcze u tż w kościele, ale wolałabym u siebie jednak..m
Stary 2015-10-03, 11:41   #2807
wildDaisy
żona bez ogona

Zaliczka w kościele? Za co ta zaliczka? Myślałam, że daje się na mszę co łaska, ale żeby zaliczka za termin
Stary 2015-10-03, 11:41   #2808
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Bo to ostatnia godzina i po nas nikt nie miałby ślubu, więc dla mnie lepiej. Dziwne, że nie trzeba licencji, w 99% kościołów jest to wymagane, zwłaszcza że kościoł, w którym bierzecie ślub nie jest ani Twoją ani tż parafią.
Ale to jest parafia TŻ-a

Dla mnie 17 to za późno, zwłaszcza we wrześniu, coraz ciemniej się robi i zanim się na sale dojedzie to będzie 19. Chociaż jak kto woli, mi 16 wydaje się idealną godziną
Stary 2015-10-03, 11:41   #2809
taedio
MerDer 4ever

Strasznie chce mi sie spać, zjadłam sobie pączka zeby mi cukier skoczył a dalej chce mi sie spać
Stary 2015-10-03, 11:46   #2810
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Zaliczka w kościele? Za co ta zaliczka? Myślałam, że daje się na mszę co łaska, ale żeby zaliczka za termin
Za zaklepanie terminu, 100zl nie ogarniam, no ale niech im będzie

Cytat:
Ale to jest parafia TŻ-a

Dla mnie 17 to za późno, zwłaszcza we wrześniu, coraz ciemniej się robi i zanim się na sale dojedzie to będzie 19. Chociaż jak kto woli, mi 16 wydaje się idealną godziną
parafia tż jest tam, gdzie mieszka, czyli w Lublinie to, że kiedyś ten kościół był jego parafią, nie znaczy że nadal jest.
Stary 2015-10-03, 11:47   #2811
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:

parafia tż jest tam, gdzie mieszka, czyli w Lublinie to, że kiedyś ten kościół był jego parafią, nie znaczy że nadal jest.
Jeśli nadal jest tam zameldowany no to raczej jest
Stary 2015-10-03, 11:48   #2812
ann2016
Zakorzenienie

Cytat:
super

Ja właśnie nie pamiętam czy nam ksiądz mówił czy chce licencje czy nie muszę się dowiedzieć bo ten polski ksiądz w norwegii mówił żeby się dokładnie dowiedzieć bo jak potrzebna to trzeba to w oslo załatwiać
ann2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:56   #2813
izk_a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
w naszym mieście w CCC promocja dziś, chyba sobie jakieś ładne botki zakupię
byłam tam dziś i kupiłam siostrze buty, bez żadnych rabatów
(prezent urodzinowy ma zaliczony )

dziś cały dzień siedzimy w kuchni, bo popołudniu goście przchodzą

wybraliśmy panele i kupiliśmy farbe
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 11:59   #2814
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli nadal jest tam zameldowany no to raczej jest
Jezu. Ja też nie jestem zameldowana w Warszawie Poszukaj sobie tego w Google jak mi nie wierzysz. Mieszkacie w Lublinie więcej niż 3 miesiące - tam jest wasza parafia.

Byłam u makijazystki, powiedziała że w sierpniu za rok mam do niej przyjść czyli miesiąc przed ślubem na luzie. Ale i tak przyjdę wcześniej ja próbny
Stary 2015-10-03, 11:59   #2815
Kotowe
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość

Ja umarłabym z głodu jakbym na kolację miała zjeść 2 plasterki szynki. Nie jestem stworzona do diet
Moja mama z powodu słabego metabolizmu ma rozpisane 6 posiłków, z czego wszystkie normalnej wielkości oprócz ostatniego tuż przed snem. Mówi że w życiu tyle nie jadła bo objętościowo tego jedzenia jest dużo.

Razem od: 1.01.2010
Zaręczyny: 13.09.2014
Ślub: 6.08.2016

Kotowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 12:04   #2816
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Jezu. Ja też nie jestem zameldowana w Warszawie Poszukaj sobie tego w Google jak mi nie wierzysz. Mieszkacie w Lublinie więcej niż 3 miesiące - tam jest wasza parafia.

Byłam u makijazystki, powiedziała że w sierpniu za rok mam do niej przyjść czyli miesiąc przed ślubem na luzie. Ale i tak przyjdę wcześniej ja próbny
Pierwszy raz o czymś takim słyszę
Mieszkać mieszkamy, ale niby kto o tym wie? Żadne urzędy ani nasze parafie więc jakim cudem mam należeć teraz do innej parafii?
Zwłaszcza, że mieszkania zmieniamy przynajmniej raz w roku
A poza tym w Kościele kazali tylko żebym ja przyniosła swój akt chrztu i bierzmowania i TYLE. Więc nie wiem czemu to podważasz skoro mi tak powiedzieli to chyba tak jest

Edit. doczytałam w googlach, więc owszem teoretycznie jestem sobie teraz w innej parafii, ale praktycznie do niej nie chodzę, nie było mnie tam nigdy i nic o mnie nie wiedzą, więc nikt od nich nie będzie oczekiwał żadnych papierów w mojej sprawie - logiczne

Edytowane przez Dorotti666
Czas edycji: 2015-10-03 o 12:07
Dorotti666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 12:05   #2817
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Za zaklepanie terminu, 100zl nie ogarniam, no ale niech im będzie
Dobrze, że u mnie w kościele mają normalne podejście, a nie jak do biznesu

Cytat:
Napisane przez Kotowe Pokaż wiadomość
Moja mama z powodu słabego metabolizmu ma rozpisane 6 posiłków, z czego wszystkie normalnej wielkości oprócz ostatniego tuż przed snem. Mówi że w życiu tyle nie jadła bo objętościowo tego jedzenia jest dużo.
Aaa, rozumiem . Już myślałam, że to jej kolacja. Ja jestem cały czas głodna, więc bardzo to mną wstrząsnęło

Stary 2015-10-03, 12:10   #2818
PaLLitQa
żona

A zaproszenia kupujecie z jakiś stron, allegro czy u Was w miejscowości może jakieś drukarnie?

Mi sie podobaja bardzo proste zaproszenia ale zwykla kartka z kokardka na allegro kosztuje 4 zł:/ masakra jakas :/

Ile wcześniej wybieracie sie do księdza w celu rezerwacji terminu? :P

Jak dobrze ze tu jestem to sie od Was dowiem co nieco

My dzisiaj podpisujemy umowe o salę jutro z orkiestrą, we wtorek z fotografem

Każda z Was bierze kamerzyste? bo ja sie coraz głębiej zastanawiam i nie wiem czy w koncu brać czy nie... zależy mi na ładnych zdjęciach a film to już byle jaki..
jednak częsciej wraca sie później do zdjęc niż do filmu
PaLLitQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-03, 12:11   #2819
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz o czymś takim słyszę
Mieszkać mieszkamy, ale niby kto o tym wie? Żadne urzędy ani nasze parafie więc jakim cudem mam należeć teraz do innej parafii?
Zwłaszcza, że mieszkania zmieniamy przynajmniej raz w roku
A poza tym w Kościele kazali tylko żebym ja przyniosła swój akt chrztu i bierzmowania i TYLE. Więc nie wiem czemu to podważasz skoro mi tak powiedzieli to chyba tak jest

Edit. doczytałam w googlach, więc owszem teoretycznie jestem sobie teraz w innej parafii, ale praktycznie do niej nie chodzę, nie było mnie tam nigdy i nic o mnie nie wiedzą, więc nikt od nich nie będzie oczekiwał żadnych papierów w mojej sprawie - logiczne
Ja będę robić nauki w Warszawie. Więc nie miałam ochoty kogoś oklamywac, że mieszkam w Zamościu. Skoro oni tego przestrzegają i wymagają licencji - trudno, nie przeskocze tego. Poza tym to Ty podważasz to, co usłyszałam godzinę temu od księdza i zakonnicy, więc sorry sama się zaczęłaś głupio spierać.

O licencjach czytałam i słyszałam wcześniej, więc mnie to nie zaskoczyło. I wg prawa kościelnego parafia jest tam gdzie mieszkasz, czy ktoś o tym wie, czy nie. Najwidoczniej w waszym kościele nie zwracają na to uwagi.
Stary 2015-10-03, 12:12   #2820
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Napisane przez PaLLitQa Pokaż wiadomość
A zaproszenia kupujecie z jakiś stron, allegro czy u Was w miejscowości może jakieś drukarnie?

Mi sie podobaja bardzo proste zaproszenia ale zwykla kartka z kokardka na allegro kosztuje 4 zł:/ masakra jakas :/

Ile wcześniej wybieracie sie do księdza w celu rezerwacji terminu? :P

Jak dobrze ze tu jestem to sie od Was dowiem co nieco

My dzisiaj podpisujemy umowe o salę jutro z orkiestrą, we wtorek z fotografem

Każda z Was bierze kamerzyste? bo ja sie coraz głębiej zastanawiam i nie wiem czy w koncu brać czy nie... zależy mi na ładnych zdjęciach a film to już byle jaki..
jednak częsciej wraca sie później do zdjęc niż do filmu
My zaklepaliśmy datę w Kościele rok wcześniej.
Kamerzysty nie bierzemy, bo nie lubię filmów z wesel i uważam to za zbędny wydatek Wolę mieć lepsze zdjęcia niż film, który obejrzę albo nie.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości