|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Tort weselny - jaki polecacie ?
Hej !
![]() Jaki polecacie z doświadczenia tort? Piętrowy, zwykły "płaski" np prostokąt czy kilka okrągłych ułożonych na jakiejś fajnej podstawie? Chodzi mi głównie o łatwość krojenia - piętrowe są śliczne ale wydaje mi się, że przy krojeniu każda kolejna warstwa niżej będzie zniszczona od góry przez wyższą warstwę która na niej stała :/ jakie macie opinie na ten temat ? Najbardziej mi pasują chyba takie właśnie kilka mniejszych na podstawie, ładnie wyglądają i chyba nie ma problemu z nakładaniem. Co do smaku - na pewno chcę mieć na śmietanie (krem jest za ciężki), myślę o truskawkowym lub wieloowocowym.
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tort weselny - jaki polecacie ?
moja cukiernia (a dosc dobra) nie robi smietanowych pietrowych tortów. nie ustoi to na sobie i sie faktycznie zapadnie
co do krojenia to nic Cie to obchodzic nie powinno bo nie Ty to bedziesz robiła ![]() miedzy warstwami przecież są talerze.. co wiecej jak warstwa wysoka to składa sie z 2warstw na ukrytym talerzu o takiej samej srednicy ![]() poki nikt na chama nie cisnie to normalnie łatwo sie kroi tort lekko sie kroi wiec nikt nic nie cisnie ![]() ja wybrałam pietrowy ![]() szczegolnie ze cenowo to jakies 5-7zł za kilogram wiecej
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
My wybraliśmy płaski - bałam się piętrowej konstrukcji , miałam plastyczne wizje jak źle coś nacisnę i cały tort przewraca się na mnie.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chciałam tylko się upewnić czy to tylko moje obawy czy inne \pm też tak majądlatego chcę płaski lub właśnie taki "a'la" piętrowy coś w tym stylu: ![]() ![]() (może nie takie kolory ale chodzi mi o sama koncepcję) a na tort dajecie ozdobną figurkę czy nie ?
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
w moim rejonie para młoda kroi sobie, karmi sie i tyle ich widziano..moze jeszcze np dla rodziców,nigdy nie widzialam zeby ktos kroił dla kazdego goscia.. od tego jest obsługa na sali
po to własnie wychodza 2-3 osoby razem z tortem:Pmloda w sukni nie kroi 100 kawałków tortu ![]() taki tort pietrowy wazy 10-14kg trzeba by było na prawde mocno nacisnac zeby przewrócic na siebie cos takiego z tak osadzonym srodkiem ciezkosci wg mnie łatwiej taki stelaz na siebie przechylić niz całkowitą bryłę tortu
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
U mnie zawsze para młoda kroi tort i daje gościom, którzy podchodzą w kolejce - nie widzę w tym nic dziwnego, taka tradycja, nie trwa to nie wiadomo ile a zawsze jest milej.
Zwłaszcza, że na weselu będzie 40-50 osób a nie 100. A jak ktoś chce dokładkę to już kelnerzy dokroją
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
no chyba ze tak... no nawet jestli to mimo wszystko nie wydaje mi sie zeby zwalić taki tort, tak jak pisałam - one są mega miekkie niewiele cisnąć trzeba
)ja kierowałam sie wygladem i smakiem ale mowie - smietanowego pietrowego nie stworzysz![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- a zamiast na kremie mozna na musie czekoladowym <3
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Imo lepiej jest kilka mniejszych zamowic, u nas wszystko nie poszlo i zostaly dwa male torty, ktore pozniej zabralismy do pracy dla znajomych nieobecnych na weselu. Gdyby byl jeden duzy lub pietrowy to wszystko zostaloby rozgrzebane i nie wiadomo co z tym dalej zrobic....
Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
u mojej kolezanki z pracy została jedna warstwa z pietrowego
rozdzielili na dwa i tez do pracy poszlo mimo ze wierzchu nie bylo wszyscy pieknie jedli ) szczewgolnie ze te torty sa marcepanowe na wierzchu wiec ja np tego i tak nie zjadam
|
|
#11 |
|
Czerwcowa PM
|
My się zdecydowaliśmy na taki "tort". Nie było problemu z rozbabraniem tortu i problemem z zabraniem
![]()
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Zerknij na wyjatkowyslub.com maja tam masę pięknych inspiracji na torty ślubne/weselne. Z babeczkami też. Fajny i oryginalny pomysł
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Do mnie osobiście najbardziej przemawia klasyka czyli piętrowy okrągły tort weseleny z para młoda na górze, ale wszystko zalezy od gustu. W necie można znaleźć duzo wymyślnych, nowczesnych tortów. Ostatnio na weselu kuzynki jadłam pyszny tort ślubny i oni sobie zamowili pod wlasny wzór, tzn znaleźli gdzieś taki tort jak im się podobał i taki im upiekli, z tego co kojarze to tort ślubny i ciasta na wesele mieli z cukierni xxx.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-09-11 o 23:55 Powód: Reklama. |
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Hej Wizażanki
wprawdzie do mojego wesele jest jeszcze trochę czasu, ale już zaczynam robić research m.in. na temat tortów. Najbardziej mi się podobają torty z masą makcepanową/lukrową (nie do końca się jeszcze w tym orientuję - zdjęcie mojego wymarzonego wstawiam na dole). Jednak koleżanka podpowiedziała że takie torty nie mogą mieć za bardzo owoców czy masy bo ta zewnętrzna warstwa nie będzie się trzymać. No i klops. Boję się że tort prawie bez owoców i z maleńką ilością masy między plackami będzie suchy i nie bardzo jadalny. A nie do końca podobają mi się tradycyjne torty ozdobnie obsmarowane. Czy któraś z Was miała taki z gładką masą marcepanową? Jak to wyszło? |
|
|
|
|
#15 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To link z mojej ulubionej cukierni,maja wiele rodzajow tortow. A tak w ogole to nie sluchaj kolezanki tylko porozmawiaj z cukiernikiem,wiele cukierni organizuja degustacje,mozesz poprobowac wszystkie torty ktore Ciebie interesuja.Np.cukiernia Marysienka robi darmowe degustacje,doradza co jak i ile. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kolezanka bzdury gada po 1. tort jest zbudowany wastwami i ma w sobie stelaż... to nie placek na placku i siema co wiecej (punkt2) kazda warstwa, ktora Ty widzisz, czyli te 3, to tak na prawde 6 - jedno pietro buduje sie z 2 talerzy z ciastem po 3. fakt nie wszystko w takim torcie moze byc. aczkolwiek u mnie jedynie co byc nie moglo to bita smietana bo po prostu nie udzwignie ciezaru i moze faktycznie troche osiasc...jest stelaż ale no talerze jednak na tych ciastach leza, nie wisza 5mm nad.. co wiecej (tak bylo w mojej cykierni) łączenie warstw zawsze jest czyms ozdobione - a to wstażka a to perełeczki a to jakies mini kropeczki z lukru - ukrywa sie pod tym łączenia i ewentualne rozejscie sie warstwa
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
jeden z fajniejszych tortów jakie jadłam to tęczowy z mmsami na wieczorze panieńskim, a ślubne to uważam, ze takie bardziej tradcyjne są najlepszr. Moja kuzynka miala niedawno ślub i zamówili bardzo dobry tort śmietanowy z cukierni szachty z Katowic.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.