Mamusie grudniowe 2015 cz.7 - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-06, 09:59   #3181
halwaya
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.7

Eh, o kp to będziemy nie raz dyskutować u mnie odciaganie mleka się nie sprawdziło.. dwa dni szło ładnie a potem coraz gorzej.. 30 minut pompowania laktatorem ręcznym i zaledwie troche na dnie butelki.
Ale dobra.. ja autorytetem nie jestem, bo u mnie zdecydowanie porażka jeśli chodzi o kp. Wspominałam juz, że tego nie lubilam?

Ja dzis po pierwszym samodzielnym kluciu insulina. Męczący jest ten całodobowy rytuał sprawdzania cukru. Jeszcze w domu to ok.. ale jak musze wyjść po jedzeniu to musze targac glikometr że sobą. Ale jeszcze tylko 45 dni tak.. zaczęłam juz odliczanie ))

Póki co zajelam się nowym tematem.. chusty zglebiam wiedzę tajemną - i poważnie rozważam

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:02   #3182
arisah
Raczkowanie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53011713]Arisah o pojemnikach/woreczkach też mówiła, że wystarczy mieć tak naprawdę zwykłe pojemniki do przechowywania żywności, najlepiej takie, żeby na jedną porcję były. Woreczki mogą przeciekać albo się niedokładnie zamykać. Przechowywanie 12 godzin w temp. pokojowej - do 22 stopni i można podawać bez podgrzewania wtedy. Jak jest cieplej to lodówka 24h i wtedy można spokojnie podgrzać wkładając woreczek/pojemnik do garnka z ciepłą wodą, jak się chce zamrozić to przy normalnej zamrażarce do 3 miesięcy, rozmrażamy najlepiej w lodówce, a jak zamrażarka ma temp. -20 stopni to do 6 miesięcy. Woreczki ja osobiście będę chciała wypróbować, na allegro widziałam z canpolu 20 szt. Za 21.99 czy coś takiego. Użytkownik myszkastradom.

Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]

dzięki za odpowiedz, pocieszyłaś mnie tymi pojemnikami, zawsze to nieco taniej niż specjalistyczne
arisah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:04   #3183
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 0enedue Pokaż wiadomość
Aniqa właśnie o tym mówiłam dzisiaj tztowi :/ ze chciałabym się wyspac ..

Mam miche papryk na leczo i nie wiem czy robić je dzisiaj czy jutro bo to na taki wieeeeeelki gar .. godzina krojenia
Noo ja też o tym marzę...

Jak staniesz przy tym dziś to zrobisz, najgorzej zabrać się do roboty
Stary 2015-10-06, 10:21   #3184
0enedue
Zadomowienie

Halwaya a to nie jest tak ze jakiś czas po porodzie tez musisz mierzyć cukier ? W pierwszej ciąży tez miałaś cukrzycę ?

Ja o kp wypowiem się po porodzie nastawiona jestem na tak ale mam dziwne przeczucia

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Aniqa chyba mnie przekonałas ..

Iga 14.12.2015

0enedue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:25   #3185
halwaya
Zakorzenienie

No właśnie nie wiem jak to z tym cukrem po porodzie.. moze kontrolnie też będę musiała.. ponoć to się normuje. W pierwszej ciąży w ogóle nie miałam żadnych takich atrakcji. Bezobjawowo i bezproblemowo. To dziecko nr 2 mi problemy sprawia. Tz się śmieje, że jak się urodzi to jej powie, żeby matkę przeprosila

Stary 2015-10-06, 10:28   #3186
0enedue
Zadomowienie

Nie wiem jak się odwdzięczy za te wszystkie kłócia

Iga 14.12.2015

Stary 2015-10-06, 10:29   #3187
halwaya
Zakorzenienie

Kurcze.. myślę o lobo.. wieki się nie odzywala.

Stary 2015-10-06, 10:32   #3188
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zaneta_b Pokaż wiadomość
Hej,ja tak na szybko bo nawet nie mam siły pisać... U nas na razie słabo, mała się bardzo anemizuje, już dwa razy miała przetaczaną krew. A lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny dlaczego tak szybko po pierwszym podaniu wróciła anemia :-( no i mamy spore problemy z oddychaniem... Ale podobno z wcześniakami tak jest, jeden dzień do przodu i dwa do tyłu :-(

Pisałam do Lobo ale się nic nie odzywa, jakby któraś pamiętała to dajcie mi znać na pw jakby się odezwała bo nie zawsze mogę czytać co u was.

I w ogóle to chciałam się wypowiedzieć odnośnie KP. Piszecie że macie obawy czy dacie radę, jak to będzie. Że dziecko może cały dzień wisieć przy cycu. I takie tam różne. A ja wam powiem tak. Wiele bym dała żeby moja mała tak mi wisiała nawet cały dzień. A nie wiem czy w ogóle będzie umiała. Tym bardziej że najpierw będziemy uczyć się butelki. Ale! O czym żadna nie napisała! Zawsze można robić tak jak ja teraz czyli odciągać mleko. I dawać butelka. Mimo że butelka to jednak dziecko dostaje mleko matki a nie mm. Pomyślcie o tym jak KP nie będzie wam szło albo z innych względów nie będzie odpowiadało. No i oczywiście wtedy mamy też kontrolę nad tym ile dziecko zjadło ;-)

Przesyłamy z Julcią buziaki dla was wszystkich :-*
Na pewno sobie poradzi. Wszystko będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Był ktoś już na warsztatach Mamo to ja? Ja się jutro wybieram
U nas są w najbliższy czwartek

Spałam do 10. Ale pogoda za oknem brzydka to i nie czuję się wyspana... Ale przynajmniej zaczynam chyba zdrowieć

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:33   #3189
0enedue
Zadomowienie

Jak któraś jest na kompie to zobaczcie czy była wogole na wizażu od ostatniego posta .. ?

Iga 14.12.2015

Stary 2015-10-06, 10:35   #3190
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:

Aniqa chyba mnie przekonałas ..

Ja mam ambitny plan sprzątnąć połowę kuchni dziś, ale póki co robię herbatkę, biorę drożdżówę i zasiadam do wczorajszego Top Model
A później będę próbowała dać sobie kopa w d.upę żeby się ruszyć i sprzątać

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
No właśnie nie wiem jak to z tym cukrem po porodzie.. moze kontrolnie też będę musiała.. ponoć to się normuje. W pierwszej ciąży w ogóle nie miałam żadnych takich atrakcji. Bezobjawowo i bezproblemowo. To dziecko nr 2 mi problemy sprawia. Tz się śmieje, że jak się urodzi to jej powie, żeby matkę przeprosila

Cytat:
Kurcze.. myślę o lobo.. wieki się nie odzywala.
Ja tez o niej myślę od jakiegoś czasu... dawno nie pisała. Mam nadzieję, że dlatego, że odpoczywa...
Stary 2015-10-06, 10:37   #3191
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie co do zadyszki .. zmienimy temat
Wczoraj wieczorem czułam się paskudnie. . Każdy narząd miałam w innym miejscu i czułam takie rozpieranie od środka jakbym miała wybuchnąć .. jeszcze 2 miesiące ..
Oooo to chyba wczoraj był dzień popsutych narządów.
Mój się jakoś tam dziwnie przekręcił, chyba nogami w dół , że nie dość że na górze pod cyckami czułam mega ścisk, aż mnie skóra od zewnątrz bolała, to jest kopał we wszystko.
Dzisiaj juz chyba jest lepiej bo nie mam na górze brzucha tej bańki i nic mnie nie boli.

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Co do KP pierś-butelka, to my mieliśmy taki chytry plan, że normalnie będę karmiła piersią, a po jakimś czasie (miesiąc, dwa) w weekendy będę odciągała pokarm i TZ będzie wstawał za każdym razem w nocy, żebym ja mogła się wyspać. Kupiłam nawet specjalną butelkę za 70 zł, żeby mały nie odzwyczail się od cyca. Ale kobieta na SR wybiła nam ten pomysł z głowy. Nawet nie wytłumaczyła czemu się nie sprawdzi...
Trochę mi przeszkadza to, że ta położna nie ma swoich dzieci.. Wiem, że nie jedno w szpitalu w nocy wykarmiła, ale chyba jednak po powrocie do domu to wszystko wygląda inaczej żyjąc z dzieciaczkiem 24h/dobę..
A Wy co myślicie o naszym pomyśle? ;>
To nie jest głupi plan.
Koleżanka mi mówiła, że położna jej podpowiedziała, żeby po skończonym miesiącu - jak Małe ogarnia już dobrze ssanie i jedzenie, robić tak, żeby KAŻDEGO dnia/nocy chociaż jedno karmienie było z butelki. Jeśli mógłby je podawac Tata to w ogóle bajka, bo Mama miałaby chwile dłużej na inne rzeczy czy sen, ale jesli musi być na maxa wyspany do pracy to wiadomo.
Chodzi tez o to, żeby Mama nie stała się cyckową niewolnicą i jak później za pare miesięcy bedzie chciała gdzieś na dłuższą chwile wyjsc, to żeby dziecko było przyzwyczajone, że z butli leci takie samo dobre jedzonko i że może go nakarmić ktoś inny niż Mama.

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
No, ja też bym zjadła, ale odpuszczam w tym roku W ogóle nie jem grzybów teraz. Zawiozę je mamie i powiem, żeby mi jednego odstąpiła dla męża jak zrobi
Też odpuszczam zupełnie, wolę dmuchać na zimne w tej kwestii. Ale nie powiem, takiej pysznej, pachnącej grzybowej to bym zjadła.

Cytat:
Szwagierka mi mówiła, ma mierzyć 4 tygodnie po porodzie. Glukozy przyjmować nie musi.
Póki co (9 dni po porodzie) mówi, że wszystko w normie. Łanie się cukier zachowuje.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:37   #3192
ogolnie
Zakorzenienie

Kto orientuje się w wynikach glukozy?
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:39   #3193
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Halwaya o tym też była mowa wczoraj. Że laktator nigdy nie odciągnie tyle mleka ile dziecko wyssie. Bo poza ssaniem dziecko dodatkowo dotyka piersi rączkami, pachnie itp., a to dodatkowo stymuluje wydzielanie mleka.

Arisah mogą być te pojemniki, byle się nie utleniały pod wpływem tłuszczu z mleka. Może być plastik, może być szkło, byle nie były zamykane metalową nakrętką tylko całe szklane. Może być też butelka - to też polecała

Też myślę o Lobo...

Dzisiaj montują u nas nowe wodomierze, takie, które odczytuje się centralnie z głównego. Ciekawe, czy nie będą oszukiwać...

Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:39   #3194
ogolnie
Zakorzenienie

Lobofylia logowała się 4 października, a ost. post u nas 24 września...
Stary 2015-10-06, 10:40   #3195
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Eh, o kp to będziemy nie raz dyskutować u mnie odciaganie mleka się nie sprawdziło.. dwa dni szło ładnie a potem coraz gorzej.. 30 minut pompowania laktatorem ręcznym i zaledwie troche na dnie butelki.
Ale dobra.. ja autorytetem nie jestem, bo u mnie zdecydowanie porażka jeśli chodzi o kp. Wspominałam juz, że tego nie lubilam?

Ja dzis po pierwszym samodzielnym kluciu insulina. Męczący jest ten całodobowy rytuał sprawdzania cukru. Jeszcze w domu to ok.. ale jak musze wyjść po jedzeniu to musze targac glikometr że sobą. Ale jeszcze tylko 45 dni tak.. zaczęłam juz odliczanie ))

Póki co zajelam się nowym tematem.. chusty zglebiam wiedzę tajemną - i poważnie rozważam
Dzielna jesteś że dajesz radę z tą cukrzycą diabelską. Już niedługo i Ci się unormuje po porodzie

Chusty? uhmm, ja jakoś nie ogarniam tematu Może kupię po porodzie i wypróbuję, jak będę miała lepszą wprawę już w opiece nad taką kruszyną
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:52   #3196
halwaya
Zakorzenienie

Ja chyba też po porodzie lkupie chustę.. bo na dzien dzisiejszy to za mało wiem nie chce badziewia kupić.. a i nie chce majątku placic.

Stary 2015-10-06, 10:52   #3197
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Kto orientuje się w wynikach glukozy?
a jakie masz wyniki? nie masz obok norm?

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:53   #3198
czubasek20
Zakorzenienie

halwaya ale chyba wiekszosci z nas nr 2 sprawia wieksze ,,klopoty". Ty, lobo, ja...

Musze poprasowac a tak mi sie nie chce. W ogole to mam lenia. Dobrze ze obiad u tesciowej to chyba zdrzemne sie za godzinke.

I dzis po raz pierwzy w nocy sie poplakalam bo nie moglam sama sie przekrecic z boku na bok. Wszystko mi stwardnialo i dooopa.

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z

Edytowane przez czubasek20
Czas edycji: 2015-10-06 o 10:55
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:54   #3199
ogolnie
Zakorzenienie

Położna mnie dziś ofukała, że na razie nie kupować żadnych laktatorów, bo to mogę się na kp nastawić a okaże się że gówno. Załamałam sie

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ----------

Cytat:
Napisane przez cienwiatru Pokaż wiadomość
a jakie masz wyniki? nie masz obok norm?
No nie mam właśnie napisanych. Na czczo mam 4,15 mmol/l, po 1h 7,26 mmol/l, po 2h 3,95 mmol/l
Stary 2015-10-06, 10:54   #3200
Ani_qa
Zakorzenienie

Ja jakoś dalej do chusty się nie przekonałam. Boję się jej :roleyes:
W ogóle myślę, że na początku dam radę bez tego, a jak dziecko będzie już mogło używać nosidełka to wtedy kupię jakieś porządne

W ogóle zapomniałam Wam napisać.
Wczoraj mama na dyżurze rozmawiała z lekarzem i powiedział, że jego zdaniem ryzyko zakażenia jest minimalne (powiedziała mu, że kleszcz jeszcze się dobrze nie przyczepił i w sumie to on się chyba napić nie zdążył), o ile w ogóle kleszcz był nosicielem. Jeśli był i mnie zaraził to Inka jest całkowicie bezpieczna, lekarz mówił, że łożysko nie przepuszcza takich rzeczy. Dla pewności mam zrobić za 3-4 tygodnie badanie, bo jeśli zachorowałam to będzie trzeba podać antybiotyk i wtedy to już jest trochę kombinowania.
Ale jestem dobrej myśli, że i mnie nic nie jest, bo po kleszczu śladu nie ma.
Stary 2015-10-06, 10:54   #3201
cienwiatru
Wtajemniczenie

Jeszcze tylko kilka dni pracy i będę miała wolne z jednej strony cieszę się, że odpocznę, ale wiem, że będę robić to, czego nie miałam czasu robić do tej pory - opisywać karty, sprzątać, gotować i nie wiem, czy to siedzenie na wolnym nie zmęczy mnie bardziej niż praca :P Nooo, ale jeden plus jest niewątpliwie taki, że będę w końcu na bieżąco z tym co u was kochane

Moje serca dwa:
Stary 2015-10-06, 10:55   #3202
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
I dzis po raz pierwzy w nocy sie poplakalam bo nie moglam sama sie przekrecic z boku na bok. Wszystko mi stwardnialo i dooopa.
Ja na razie bardziej się tym wkur.iam niż beczę, ale nie ukrywam, że powoli ciąża zaczyna dawać mi w kość.
Dziś jak kichnęłam to popuściłam, pierwszy raz. No ja pier..... Dobrze, że mam wkładki maxi
Stary 2015-10-06, 10:58   #3203
cienwiatru
Wtajemniczenie

Aaaa, no i zapomniałam zapytać - jak tam inne "słodkie" mamy? jak wasze cukry? Ja mierzę od sześciu dni i jak na razie miałam wzrost cukru w sumie 4 razy, z tym, że trzy mało wyszły ponad normę...ale o ile sama dieta mi nie przeszkadza, to już pewne ograniczenia z nią związane tak - nie jestem przyzwyczajona do regularnych i małych posiłków, no i owoce tylko w małych ilościach i do pewnej godziny...to mnie dobija...i prawie co noc śni mi się słoik kremu milky way...

Moje serca dwa:
Stary 2015-10-06, 10:58   #3204
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Położna mnie dziś ofukała, że na razie nie kupować żadnych laktatorów, bo to mogę się na kp nastawić a okaże się że gówno. Załamałam sie

No nie mam właśnie napisanych. Na czczo mam 4,15 mmol/l, po 1h 7,26 mmol/l, po 2h 3,95 mmol/l
Ja laktator też po porodzie kupię

Ja mam napisane, że glukoza na czczo norma 3,4-5,5 mmol/L.
Glukoza 75g po obciążeniu po 2 godzinach - nie mam podanej normy, ale ja miałam wynik 4,2 mmol/L i był ok
Po godzinie nie miałam sprawdzanej więc nie napiszę.

Edytowane przez Ani_qa
Czas edycji: 2015-10-06 o 11:00
Ani_qa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 10:59   #3205
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja na razie bardziej się tym wkur.iam niż beczę, ale nie ukrywam, że powoli ciąża zaczyna dawać mi w kość.
Dziś jak kichnęłam to popuściłam, pierwszy raz. No ja pier..... Dobrze, że mam wkładki maxi
Mi sam brzuszek jeszcze nie przeszkadza, ale jak kucnę, to trudno mi wstać, w nocy jak chodzę do łazienki to muszę bokiem się podnosić...Wiem, że będzie mi ciężej, więc jeszcze jakoś na razie nie narzekam

Moje serca dwa:
Stary 2015-10-06, 11:02   #3206
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Ja laktator też po porodzie kupię

Ja mam napisane, że glukoza na czczo norma 3,4-5,5 mmol/L.
Glukoza 75g po obciążeniu po 2 godzinach - nie mam podanej normy, ale ja miałam wynik 4,2 mmol/L i był ok
Po godzinie nie miałam sprawdzanej więc nie napiszę.
Byłam u położnej, mówiła, że najważniejsze, że ostatni wynik jest spadkowy, a że drugi wyższy to normalne. Ale dla pewności mówiła, że mam zrobić sobie...cząsteczkę cukru w hemoglobinie czy coś takiego. A ja dla pewności zadzwonię do gina, bo wizytę mam dopiero 30 października. Jakoś wydaje mi się w górnych granicach normy ten drugi wynik.
Co ciekawe, dwa tygodnie temu glukozę po 1h miałam 4,69...
Stary 2015-10-06, 11:02   #3207
czubasek20
Zakorzenienie

Ja laktator po porodzie kupie ale juz wole miec wybrany bo pozniej nie bedzie czasu na czytanie opinii itp

Przyszla paczka z gemini. Mily pan wniosl mi ja na pietro jak zobaczyl brzuszek

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-06, 11:04   #3208
cienwiatru
Wtajemniczenie

Cytat:
Byłam u położnej, mówiła, że najważniejsze, że ostatni wynik jest spadkowy, a że drugi wyższy to normalne. Ale dla pewności mówiła, że mam zrobić sobie...cząsteczkę cukru w hemoglobinie czy coś takiego. A ja dla pewności zadzwonię do gina, bo wizytę mam dopiero 30 października. Jakoś wydaje mi się w górnych granicach normy ten drugi wynik.
Ogolnie, możesz w necie sprawdzić wyniki, przynajmniej w przybliżeniu będziesz wiedziała, jak to wygląda...ja miałam inne jednostki, więc tu Ci kochana, niestety nie pomogę.

Moje serca dwa:
Stary 2015-10-06, 11:05   #3209
0enedue
Zadomowienie

Aniqa tez mam takie podejście do chusty .. z rezerwa

Kurcze to nie dobrze ze była a się nie odezwała

Ogólnie ja miałam jakieś inne normy tej glukozy ..

Tez chce po laktator ewentualnie tz wysłać .. ale muszę mu konkretna nazwę zapisać bo znając jego wróciłby. Czymś innym

20 min wybierałam się na pocztę w tym czasie sikal am z 5 Razy :/

Iga 14.12.2015

Stary 2015-10-06, 11:06   #3210
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację, lepiej zadzwoń do gina i się poradź
Ja się w ogóle na tym nie znam

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości