|
|
#4111 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XV
Kasialu zgadzam się z Calliope! Powinnaś walczyć o pieniądze, bo nie dość że je wydałaś, to jeszcze zdrowia na tym straciłaś.
Calliope a odnośnie tego co pisałam wcześniej, to miałam jednocześnie rozpieranie podniebienia i szczękościsk. Tak to bym opisała Ale teraz jest na prawdę ok, a co więcej po 2 dniach od wizyty zauważyłam zmiany. Niestety, jedna luciutko przykra rzecz: ta jedynka i dwójką co leżą na sobie, to teraz się jeszcze bardziej rozsuneły i niestety widać próchnicę na tej dwójce... Bo tam domyć się nie dało i dentystka tak mówiła, że może się tak okazać. I wzięłam lusterko dentystyczne i od wewnątrz ta jedynka też ma małe ubytki. Z tym że póki co to i tak nie ma tam dobrego dostępu żeby to wyleczyć, bo jeszcze w dużej mierze te zęby zasłaniają się nawzajem.A jak u Ciebie po wizycie?
21.08.2015 - Damon góra 30.11.2015 - Damon dół Edytowane przez Minai Czas edycji: 2015-10-07 o 19:42 |
|
|
|
#4112 |
|
Wtajemniczenie
|
Minai dokładnie tak, to nie jest rozkmina typu zwykła plomba mi wypadła zaraz po założeniu i co robić, tylko poważna sprawa.
Ciekawe czemu wystąpił u Ciebie ten szczękościsk. Wiadomo, zęby reagują na zmiany no ale... To masz tak masz jak ja, ubytki i plamy na siekaczach wychodzą na światło dzienne i znowu trzeba będzie pewnie plombować ale to najlepiej jak się zęby porozsuwają, może za kilka miesięcy.Ja zmian u siebie nie zauważyłam. Tyle dobrze, że staw mi się uspokoił i już go nie czuję, tzn nie ciągnie. Mam nadzieję, że tak zostanie.
|
#4113 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wam pokazuję na szybko jak w niecałe 2 miesiące się zmieniła moja szczęka
Właściwie miesiąc temu miałam aktywowany sensownie ekspander
|
#4114 |
|
Rozeznanie
|
Widać na 5 poszerzenie, ale szczerze mówiąc, ja nie rozumiem po co w Twoim przypadku ekspander. Przecież zęby by się zmieściły, dałoby się je ustawić w łuku. Na dodatek masz 8! Wytłumaczcie mi i nie krzyczcie na mnie:P:P
21.08.2015 - Damon góra 30.11.2015 - Damon dół Edytowane przez Minai Czas edycji: 2015-10-07 o 22:16 |
|
|
|
#4115 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: aparat ortodontyczne Damon kto ma załozone??????
Kasialu przykro mi :-( jestem w szoku...
Byłam dzisiaj na konsultacji, dostałam najmocniejszy luk krawezny jaki używa orto może to zmusi jedynkę do ustawienia się... Juz mnie wkurza. Szóstka która się rotowala została juz bez łańcuszka, będzie prostowana i prawdopodobnie zostanie mi szpara 1mm. Może jakoś to przegryze:-P W sumie co to 1 mm w porównaniu do 10 które było :-P zobaczymy jak się zachowa ten ząb.
|
#4116 |
|
Rozeznanie
|
To ja jeszcze na dobranoc wrzucam zdjęcie z założenia i z dzisiaj. Szkoda że muszę mieć póki co taką przekrzywioną jedynkę, ze względu na to wykrzywienie korzenia względem korony. Teraz najważniejsze zadanie to zrobienie miejsca na dwójkę.
https://wizaz.pl/forum/picture.php?a...ctureid=198314
|
#4117 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale najlepiej niech sama zainteresowana się wypowie ![]() 1) Frutti też miała łuk w bardziej w kształcie V, a druty klasycznego aparatu nie są tak elastyczne jak te damonowe, żeby same się w idealne U ułożyły. 2) Nie pamiętam już czy nie było zgryzu krzyżowego bo też się wtedy stosuje te poszerzacze.Cytat:
![]() Cytat:
.Jeszcze Cię dopytam jakie masz to lusterko stomatologiczne i jakiej firmy? Czy takie normalne czy powiększające? Tez muszę sobie takie sprawić. Zamówiłam sobie ostatnio w aptece szczoteczkę Curaprox Ortho, ale mięciutka jest, taka w sam raz do miziania dziąseł . Z ciekawostek natknęłam się też na śpiewająca szczoteczkę Justina Biebera .
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4118 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jest
już jak bylam mała mialam aparat ruchomy na poszerzenie, plakalam i nie chciałam nosić, a mama mówiła "zobaczysz, będziesz żałować i płacić" miała rację. Mam zgryz krzyżowy, moja szczęka jest nieproporcjonalnie wąska w stosunku do żuchwy. Sam Damon na pewno by sprawę załatwił, ale orto powiedziała, że widzi u mnie zwykły metalowy + ekspander. Jest też tańszy, a u mnie wołają sobie wyjątkowo dużo za wszystko.---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Też mam curaprox, ubóstwiam!
|
#4119 |
|
Wtajemniczenie
|
Frutti widać na załączonym obrazku, że to był dobry wybór
Zwykła colgate przy tej curaprox to jakaś masakra Zastanawiałam się też nad ortodent ze złotym włosiem, może kiedyś spróbuję.
|
#4120 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czemu otwiera mi się pusta strona linka MINAI?
|
#4121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4122 |
|
Rozeznanie
|
A teraz Ci się otwiera? Już powinno.
Calliope Ty to jesteś mądra w tych zębowych sprawach Racja lewa strona jest niezła. Ale prawa - dwójka coraz bardziej zostaje z tyłu i już nawet przy mówieniu mnie to wkurza. I żuchwa mi chce isc do przodu, ale opiera się o tą dwójkę... 30.11.15 mam kolejną wizytę, z zakładaniem dołu i mówił orto, że byćmoże już będzie miejsce, żeby ja podpiąć, ale tak bez przekonania to mówił. I ja nie wiem jak będę miała założony dół, przecież zgryze górnymi zębami te zamki na dole.
|
#4123 | |
|
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też bym tak miała, dlatego zamiast podwyższeń noszę na dół tą swoją płytkę po to, żebym zębów bezpośrednio nie zagryzała i żeby się dobrze ułożyło
|
|
#4125 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
Za półtora miesiąca mam mieć założony aparat stały zwykły metalowy na górny łuk. Wyczytałam w internecie że przed założeniem aparatu stałego koniecznie trzeba ściągnąć kamień nazębny, jednak pani ortodonta nawet o tym nie wspomniała. Wychodząc zapytałam więc asystentki o to czy nie trzeba wykonać ściągnięcia kamienia a ona odpowiedziała mi że jeśli pani doktor nie zaleciła to nie. Czy rzeczywiście nie trzeba? Dodam, że nigdy nie miałam ściąganego kamienia z zębów.Pozdrawiam
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4127 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Profesjonalne oczyszczeni zębów warto wykonać. To nawet nie chodzi o kamień, ale też płytka nazębna czy przebarwienia... U mnie w 'umowie' z orto jest nawet, że mam chodzić co 3 miesiące mając aparat na higienizację. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ---------- Calliope co do lusterka to mam zwykłe, nie jest powiększające. Dostałam je od orto przy zakładaniu.
|
|
#4128 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja właśnie długo się zastanawiałam czemu u mnie te pierścienie na 6 tak wystają, a to po to, żeby właśnie górne zęby nie stykały się z dolnymi. Orto pewnie o tym mówiła, ale ja byłam za bardzo rozemocjonowana żeby wszystkie informacje wychwycić Najgorsze są pierwsze dni z tym, ciężko się je, bo masz wrażenie, że gryziesz metalem a nie zębami
|
||
|
|
|
#4129 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4130 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do ewentualnej korekty zgryzu.
|
|
#4132 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4133 |
|
Zakorzenienie
|
Z czasem się ich pozbywa
|
#4134 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też miałam podwyższenia. Taki cement na 6
miałam 2 razy, raz mniejsze a raz dość duże i póki sie nie starły to lekko sepleniłam. Jedna mi odpadła i tak chodzę tylko z jedną
|
|
|
|
#4135 |
|
Rozeznanie
|
Mi to chyba cementu będzie trzeba dac wiecej niż wysokość mojego zęba
|
#4136 |
|
Zakorzenienie
|
To ja tym bardziej bym ściągnęła
Kamień jest niebezpieczny, a teraz jak jeszcze będziesz miała aparat to gorzej jest czyścić przestrzenie międzyzębowe. Ja ściągam kamień regularnie, co najmniej raz na rok. Właśnie wczoraj byłam. Lubię ten zabieg, bo zęby są od razu takie bielsze, rozjaśnione. Także polecam. |
|
|
|
#4137 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiem, że ta dwójka Ci trochę przeszkadza bo sama po sobie widzę, że żuchwa inaczej mi się układa jak jedynka już nie blokuje reszty ale czasami lepiej jak to idzie w swoim tempie niż za szybko... Raczej też na pewno Ci orto założy te podwyższenia na trzonowce. ![]() Cytat:
Cytat:
Tak jak dziewczyny mówią jeśli jest ten kamień to dobrze go usunąć bo prędzej czy później i tak trzeba będzie to zrobić. Jak nie masz to nie. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
.
|
|
#4138 | |
|
Kocia i psia mama :)
|
Cytat:
I bardzo dobrze, że od razu zmieniłam i straciłam tylko nerwy i pieniądze na jedną wizytę u poprzedniego. Ten mi wszystko tłumaczy aż czasami go nie rozumiem, bo mówi niezrozumiałymi dla mnie słowami
|
|
|
|
|
#4139 |
|
po prostu Em :)
|
Hej
Dawno nic nie pisałam, bo moje leczenie przebiega tak bezproblemowo jak to tylko możliwe. Zeby się ładnie przestawiają, nic nie boli. Dziś przeżyłam szok, kiedy na wizycie kontrolnej orto zapytała, czy mam coś przeciwko temu, żeby dziś założyć bihelix na podniebienie Zupełnie nie byłam na to przygotowana, ale oczywiście się zgodziłam, żeby mieć to szybciej za sobą. Zakładanie nie było takie złe, jak się spodziewałam. Na razie nic nie boli, nawet już coś zjadłam i nie jest tak źle Naczytałam się jakichś strasznych rzeczy o ekspanderach i teraz już wiem, że to był błąd. Będzie co będzie, negatywne nastawianie się jest bez sensu. Drut mam teraz 18, za miesiąc dostane kwadratowy i za dwa zakładam dół
|
|
#4140 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a wiedziałaś, że Ci to kiedyś założy? Ładne masz te ząbki
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.

Ale teraz jest na prawdę ok, a co więcej po 2 dniach od wizyty zauważyłam zmiany. Niestety, jedna luciutko przykra rzecz: ta jedynka i dwójką co leżą na sobie, to teraz się jeszcze bardziej rozsuneły i niestety widać próchnicę na tej dwójce... Bo tam domyć się nie dało i dentystka tak mówiła, że może się tak okazać. I wzięłam lusterko dentystyczne i od wewnątrz ta jedynka też ma małe ubytki. Z tym że póki co to i tak nie ma tam dobrego dostępu żeby to wyleczyć, bo jeszcze w dużej mierze te zęby zasłaniają się nawzajem.
ale to najlepiej jak się zęby porozsuwają, może za kilka miesięcy.
Tyle dobrze, że staw mi się uspokoił i już go nie czuję, tzn nie ciągnie. Mam nadzieję, że tak zostanie.
Właściwie miesiąc temu miałam aktywowany sensownie ekspander 
bo też się wtedy stosuje te poszerzacze.

Zupełnie nie byłam na to przygotowana, ale oczywiście się zgodziłam, żeby mieć to szybciej za sobą. Zakładanie nie było takie złe, jak się spodziewałam. Na razie nic nie boli, nawet już coś zjadłam i nie jest tak źle