|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
U
-placek (mąka gryczana, 2 jaja, krem z kasztanów, nerkowce) kawa z mlekiem siłowy -kromka razowca ze śliwką, masło, łosoś, cieciorka, ogórki -miska żurku z kiełbasą, jajkiem i soczewicą - pralinka i kawa z mlekiem - kromka razowca ze śliwką, 200g twarożku domowego z ogórkiem i koperkiem.
|
|
|
#662 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie:
I. żytnio-pszenne placuszki dyniowe z syropem klonowym i tymiankiem II. hummus tradycyjny z papryką słodką podany z kromką chleba żytniego ze słonecznikiem, sałatą lodową oraz czerwoną papryką + jeszcze trochę hummusu, duża śliwka; masa jogutrowa III. ziemniaczano-porowy krem z curry oraz gruszką podany z wędzonym łososiem |
|
|
|
|
#663 |
|
Zakorzenienie
|
Patrzę na Wasze jadłospisy i liczę swoje grzechy
![]() U Sobota: 8.00 naleśniki (jaja, banan, mąka gryczana smażone na tłuszczu kokosowym) + jogurt, powidła śliwkowe, śliwki 10.30 - stretching 1,5 godziny 13.00 - dorsz w szpinaku na zimno - kromka chleba żytniego - gruszka, śliwki 16.00 - kurczak gotowany w sosie koperkowym - ryż - brukselka z bułka tarta, - surówka z marchwi i jabłka z chrzanem i śmietaną. 20.00 - trochę wieprzowej kiełbasy -sery: owcze i ementaler - rzodkiewki Około 1900 kalorii *** Niedziela 8.00 - płatki owsiane i ryżowe, nasiona, mleko ryżowe, banan, figa, śliwki 9.30 trening funkcjonalny 1 godzina stretching/joga 40 minut 12.00 - szejk: banan, endywia, natka, jabłko, śliwki, młody jęczmień - jajecznica z kiełbasą - sałatka: sałata, pomidory, awokado, oliwki, oliwa, ocet balsamiczny - kromka chleba żytniego z pastą pstrąga - gruszka - 2 "szyszki" karmelowe" 15.00 - kurczak gotowany w sosie "kaszubskim" (na żółtkach i śmietance z chrzanem) - ziemniaki - sałata z rzodkiewkami, koprem, cebulką , śmietaną - 2 szyszki karmelowe 20.00 - ser owczy, - oliwki - lampka wina ~ 2500 kalorii
|
|
#664 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#665 |
|
Zadomowienie
|
wczorajsze niedzielne R
![]() I - jajecznica z 3 jajek z kiełbasą z indyka i szczypiorkiem, bułka pszenna, pomidor II - banan III - zupa tajska na mleku kokosowym z kurczakiem i krewetkami, wołowina w sosie pomidorowym, z ananasem, makaronem ryżowym i surówką z kapusty i cebulki IV - kromka chleba myśliwskiego z domowym guacamole, plastrem szynki i plasterkiem sera żółtego dzisiejsze R I - 2 kromki chleba z domowym guacamole i łososiem wędzonym, pół ogórka dużego II - sałata, rukola, pomidor, feta, pierś kurczaka, żurawina, oliwki, prażone nerkowce, sos balsamiczny, trochę oliwy z oliwek III - banan IV - zupa kalariofiorowa + kiełbasa 93% piersi kurczaka z pieczarkami, w sosie pomidorowym+pół woreczka ryżu
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-10-12 o 11:34 |
|
|
|
|
#666 |
|
Zakorzenienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5307574 5]Ale jakie grzechy... bo ja tu nie widzę żadnych "szaleństw". Kolacje masz tradycyjnie bez węgli, codziennie wysiłek fizyczny, jedzenie zdrowe. Na pewno Twoich jadłospisów nie można nazwać "grzesznymi".[/QUOTE]
Masz rację, nie ma co popadać w schizy jakieś. ![]()
|
|
#667 |
|
Zadomowienie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5307574 5]Ale jakie grzechy... bo ja tu nie widzę żadnych "szaleństw". Kolacje masz tradycyjnie bez węgli, codziennie wysiłek fizyczny, jedzenie zdrowe. Na pewno Twoich jadłospisów nie można nazwać "grzesznymi".[/QUOTE]
Ja widzę jedynie 'grzeszne' szyszki, no i może bułkę tartą. Reszta dla mnie również ok. Moje bywają gorsze, ale wtedy się tu zwykle nie pojawiam ;p |
|
|
|
|
#668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No te szyszki to były... ![]() Mam jeszcze w lodówce na dzisiaj. Zrobiłam wczoraj z całej puszki masy kajmakowej + tabliczka czekolady i półtorej paczki dmuchanego ryżu. I że w 4 nie przeżarliśmy tego na raz, to już świadczy jaki poziom zacukrzenia one prezentują. Bo normalnie moje młodsze dziecko i mąż to dadzą radę wszystkiemu co słodkie. Zwłaszcza na spółkę. A tu wymiękli. Połowa została.
|
|
|
#669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie widzę takiej opcji w ogóle ![]() przepis: http://www.mojewypieki.com/post/szys...-preparowanego Ale te "dawne" z krówek lepsze są.
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
U, dziś dosć kalorycznie wyszło
6.30 płatki owsiane z nerkowcami na mleku 10:00 bułka razowa z miodem 13:00 banan, garść orzechów 16.30 spaghetti (50g makaronu, sos na bazie świeżych pomidorów, kilka pomidorków suszonych, 1/3 kulki mozarelli, zioła) crossfit 20:00 miseczka bigosu na kurczaku |
|
|
|
|
#672 |
|
Raczkowanie
|
Hej ,dawno mnie tu nie było ,na pewno mnie nie pamiętacie ,bo wkleiłam może ze 4 swoje jadłospisy ,a tak bardzo chciałam wiedzieć co robię źle i w ogóle.. a teraz przytyłam 1,5 kg..
Od początku września mój dzień żywieniowy się kompletnie zmienił. Może to dlatego? a może dlatego ,że przychodząc ze szkoły już nic nie robię tylko siedzę na tyłku i się uczę? Niedzielne U: IŚ (przed 10): owsianka (5 łyżek ,1/2 szkl. mleka) marchewkowo-jabłkowa z serkiem wiejskim ,miodem ,orzechami włoskimi i słonecznikiem kawa z mlekiem i słodzikiem (wiem ;/) IIŚ (ok.12.30): 2 kromki pełnoziarnistego (taki z kaszą jaglaną i sezamem ) chleba:pół z serem brie,sałatą i pomidorem ;pół z masłem ,sałatą ,polędwicą drobiową i pomidorem O (ok.15.30): Potrawka z kurczaka ,z białym ryżem; marchewka z groszkiem Przekąska (przed 18) duże jabłko z cynamonem ;inka z mlekiem i miodem K(przed 21): sałatka brokułowa z pieczarkami ,ogórkiem konserwowym i majonezem; kromka chleba jw. z sałatą ,indykiem i ogórkiem Dzisiejsze U: IŚ (ok.7.30): owsianka z płatkami ryżowymi na mleku z jabłkiem ,z masłem orzechowym i słonecznikiem (nie było nabiału :c) + inka z mlekiem i miodem IIŚ (10.40): 2 kromki chleba jak wczoraj z tym co wczoraj ,ale zamiast pomidora ogórek ![]() przekąska: pół jabłka i pół banana (rozdawali w szkole) ;zielona herbata z bufetu O(16.30): Potrawka z białym ryżem z wczoraj (ale z kawałkiem wołowinki) + marchewka z groszkiem kawa z mlekiem K: (po 20) sałatka z pomidorem ,kawałkiem marchewki ,ogórkiem zielonym ,serem brie i sosem vinegret z ziołami ;malutka kromka chleba jw, chwile po: małe jabłko Edytowane przez maaagda98 Czas edycji: 2015-10-12 o 22:17 |
|
|
|
|
#673 |
|
Raczkowanie
|
UUU
- zielona soczewica z odżywką jabłkiem i orzechami brazylijskimi trening siłowy + tabata -bułka ziarnista z masłem szynką i jajkiem, rzodkiewki ogórek, mini wafelek, kawa z mlekiem - makaron z mięsem mielonym cukinią pomidorami i serem pleśniowym -twarożek domowy, kromka razowca, papryka marchewka
|
|
|
#674 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj/wtorek, jeszcze U
ale znowu P od jutra. Spoczęcie na laurach i w wyniku tego znów zamulanie z kolacją z lenistwa i znów to samo![]() 8.00 - ryż na mleku ryżowym, wiórki kokosowe, jabłko, śliwki, aronia 11.00 - 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem, z masłem, polędwicą, pomidorem, sałatą - jabłko 16.00 - zupa rosołowa z lanymi kluskami(jajko, mąka kukurydziana) warzywami(marchew, seler, pietruszka) i z mięsem z kurczaka, natka - 3 szyszki - śliwki 20.00 - 3 kromki chleba razowego z pastą z pstrąga, ogórki małosolne Koło 1800 kalorii.
|
|
#675 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejszy jadłospis (z grzeszkiem
)I - 2 jajka sadzone na 2 plasterkach szynki, kromka chleba tu wpadł kawałek własnoręcznie popełnionego tortu ;p II - smażona pierś kurczaka, pół woreczka ryżu, miks sałat z sosem balsamicznym banan III - zupa kalafiorowa, 2 małe pity z kurczakiem serem feta oliwkami i tzatzikami
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-10-14 o 09:29 |
|
|
|
|
#676 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#677 |
|
Raczkowanie
|
UUUU
- owsiane, jajo, łyżka budyniu, jabłko, maslo orzechowe siłowy -koktajl (truskawki, kawałek banana, burak, odżywka) -kromeczka razowca z masłem szynką i pomidorem, mini princessa - ziemniaki, soczewica zielona, biała kiełbasa - twaróg z dodatkiem makreli, rzodkiewki, papryki i cebulki, 2 kromeczki razowca
|
|
|
#678 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jeśli to jest Twoim celem, lekka rzeźba czy coś, to super jadłospis, luźny i urozmaicony, inne też mi się podobająwrzucam kontrolnie swoje U - poza weekendowymi grzeszkami (słodyczowo-alkoholowymi) udaje mi się jeść stałą liczbę posiłków w końcu, może powoli stabilizuję swoje jadło ![]() I. Twarożek półtłusty z bananem, rodzynkami, orzechami ziemnymi i miodem, kawa czarna. II. Bułka z ziarnami z całym awokado, solą ziołową, sałatą i papryką, dwa paski mlecznej czekolady z migdałami i czarna kawa ![]() III. Miska zupy ogórkowej z ziemniakami, selerem pietruszką marchewką itp +rogal maślany 100 g z masłem do tego, kawa z mlekiem.IV. Ciastko z parówką i sosem musztardowym, sałatka(sałata, pomidor, cebulka+sporo oliwy) dużo pieczywa, bo najszybciej. |
|
|
|
|
|
#679 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#680 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki właśnie o to mi chodzi aby poprawić jakość ciała i trochę mięcha dobudować czyli coś w rodzaju rekompozycji pomalutku idzie w dobrym kierunku
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj/wtorek... coś, a miało być już P. :/
6.30 -placek owsiany (2 białka, 1 jajo + 5 łyżek płatków owsianych z nasionami, łyżka tłuszczu do smażenia) + śliwki 11.00 - 2 kromki chleba orkiszowego z masłem, polędwicą, sałatą, pomidorem - gruszka 16.00 - klasyczny schabowy - ziemniaki - pomidory z cebulką, koprem, śmietaną -śliwki 19.00 trening 1godzina - pilates 20.30 - kaszanka smażona z jabłkiem i cebulką, ogórki małosolne Około 2000 kalorii.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2015-10-14 o 10:34 |
|
|
|
|
#682 |
|
Zadomowienie
|
wczoraj nie poszłam na trening bo bałam się że nie dałą bym rady, bo treningi są mega intensywne, a mnie coś rozkłada
![]() R I- pół małej bagietki z serem żółtym i szynką szwarzwaldzką, połowa avocado, papryczka mała faszerowana kremowym serem II - pierś kurczaka, ryż (30 g suchego), jarmuż banan III - barszcz ukraiński, bitki wołowe z kaszą i surówką IV - sałatka z kurczaka, nerkowców, sałaty, oliwy, pomidora
|
|
|
#683 |
|
Przyczajenie
|
Jadłospis przeznaczony dla faceta:
1. Jajka sadzone 5 szt., olej kokosowy 10 ml - porcja rano bez węglowodanów, posiłek białkowo-tłuszczowy pozwala organizmowi uniknąć wyrzutu insuliny, która w godzinach porannych nie jest wskazana (powoduje senność oraz na dłuższą metę prowadzi do cukrzycy lub innych chorób immunologicznych). 2. Pierś z kurczaka 150 g, kasza gryczana 25 g, warzywa na patelnię 100 g, suszone pomidory 6 szt., oliwki 4 szt., olej kokosowy 5 ml - posiłek białkowo-tłuszczowy, pozwala utrzymać insulinę na niskim poziomie, dodatkowo ma na celu utrzymanie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. 3. Pierś z kurczaka 100 g, kasza gryczana 100 g, warzywa na patelnię 200 g, olej kokosowy 5 ml - posiłek podobny do wcześniej wspomnianych, jednak bez tłuszczów, a kompozycja węglowodanów i białek jest jak najbardziej na miejscu. 4. Pierś z kurczaka 100 g, kasza gryczana 75 g, warzywa na patelnię 100 g, olej kokosowy 5 ml. 5. Kefir Krasnystaw 500 ml, banany 2 szt. - połączenie węglowodanów i białek przed treningiem 2h, wszystko w płynie dla lepszej wchłanialności. 6. Kefir Krasnystaw 500 ml, banany 2 szt., pomarańcza 1 szt., ksylitol 10 g, 20 gramów extensor izolat białka - więcej białka i węglowodanów po treningu w celu uzupełnienia aminokwasów potrzebnych do budowy mięśni, a także węglowodanów prostych w celu uzupełnienia glikogenu mięśniowego. W oknie anabolicznym najpierw była odżywka ok. 15 minut po treningu, 15 następnych minut to pomarańcz, banany, ksylitol i kefir. Dajemy duży wyrzut insuliny (tutaj wskazane w celu podniesienia testosteronu), a następnie odbudowę glikogenu poprzez spożycie węglowodanów. Wg badań, aby zgubić tkankę tłuszczową, powinniśmy dostarczać: 1. Zdrowe tłuszcze - ok. 30%-50% zapotrzebowania dziennego. 2. Węglowodany - ok. 40% zapotrzebowania. Dla osób uprawiających dyscypliny wytrzymałościowo-siłowe na tętnie sięgającym maksymalnego, wskazana jest większa ilość węglowodanów. Dla pozostałych ok. 150-200g w zupełności wystarczy. Czyli przy 3200 kcal byłoby to 18-25%. 3. Białko w granicach 1,5-2 g dla osób ćwiczących 2-3 razy w tygodniu, dla osób trenujących 6-8 razy w tygodniu powinno być w przedziale od 2 do 2,5 g na kilogram masy ciała, tj. 25% dziennego zapotrzebowania. Więcej informacji nt. zdrowej diety można uzyskać pod tym adresem internetowym: xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2015-10-14 o 20:00 Powód: Link. |
|
|
|
|
#684 |
|
Zakorzenienie
|
Swoją drogą ciekawe jaki to etap ED, liczyć oliwki na sztuki
|
|
#685 |
|
Raczkowanie
|
UUUU
- owsianka z soczewicą mozzarella śliwką kawałkiem banana i musem z kasztanów - wizyta u rodziców: zupa gulaszowa z mięsiwem, biała, ziemniaki ze skwareczkami, suróweczki ogóry małosolne 4 krówki, jabłko - 2 kromeczki razowca z masłem i roladą boczkową, pomidory
|
|
|
#686 |
|
Zadomowienie
|
Jutrzejsze:
I. Maślano-dyniowe muffiny pszenno-żytnie z serekiem wiejskim II. Stek wieprzowy z dodatkami (mam nadzieję, że takowy dostanę ); surowe marchewkiIII. Chleb pszenno-żytni z jajkiem, ogórkiem i papryką czerwoną oraz bazylią IV. Omlet z sosem pomidorowym z chili i octem figowym oraz tahini |
|
|
|
|
#687 | |
|
Rozeznanie
|
[1=513900e90b83d91c2e26787 f916d5639aed43c42;5309656 1]j.w.[/QUOTE]
dzięki za ocenę, na to ciastko miałam mega ochotę już od dłuższego czasu ![]() Cytat:
@cava, to chyba jakaś głupia reklama choć znam osoby które (raczej) nie mają problemów z jedzeniem a wyliczają tak wszystko na sztuki i gramy bo robią masę/redukcję i mega ściśle przestrzegają b/w/t. faceci zwłaszcza ![]() U kontrolnie, przedokresowe, pt. gdzie jest białko? ![]() I. Owsianka z pięciu łyżek na 1.5 szklanki mleka 2% z bananem, kawa z mlekiem II. Twarożek domowy z prażonym jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i orzechami włoskimi, duży pasek czekolady mlecznej z migdałami III. 7 odsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, kawaa IV. Dwie parówki na ciepło , bułka ziarnista z całym awokado i solą ziołową+miseczka sałatki ze świeżych warzyw z oliwą
|
|
|
|
|
|
#688 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze R
I - jajecznica z 2 jajek z łososiem wędzonym i koperskiem, 3 plastry bagietki, 1/4 avocado II - smażona pierś kurczaka, ryż (30 g suchego) , trochę fety i ogórka świeżego z oliwą oregano banan III - duża porcja zupy kalafiorowej z jogurtem trening trx - 1 godz. IV - bitki wołowe duszone, kasza gryczana, brukselka i brokuły
|
|
|
#689 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj/środa, niby miało być U
![]() 7.00 płatki owsiane z mlekiem ryżowym, migdały, śliwki, figi 11.00 - 2 kromki chleba żytniego z masłem, piersią wędzoną gesi, sałata, ogórki małosolne - gruszka 15,30 - makaron z piersią kurczaka, w pomidorach z warzywami, - z parmezanem - ogórki małosolne 17.00 - 1 godzina trening wytrzymałościowo-siłowy 18.30 - śliwki - makaron z piersią kurczaka w pomidorach z warzywami - ogórki małosolne 20.30 - wątróbka kurza smażona z boczkiem, cebulką i pieczarkami - rukola surowa - ogórki małosolne - kromka chleba żytniego - kieliszek czerwonego wina około 2200 kalorii
|
|
#690 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podobają mi się Pani jadła takie wiejskie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.

Spoczęcie na laurach i w wyniku tego znów zamulanie z kolacją z lenistwa i znów to samo
)
choć znam osoby które (raczej) nie mają problemów z jedzeniem a wyliczają tak wszystko na sztuki i gramy bo robią masę/redukcję i mega ściśle przestrzegają b/w/t. faceci zwłaszcza