![]() |
#4561 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.7
Cytat:
Jak zrobić? Wywar z kory dębowej w proporcjach 100 gramów na litr wody gotuje się przez 15 minut. Roztwór należy dodać do szerokiej miski z bardzo ciepłą wodą. I siadamy sobie pupą do miseczki, taka nasiadówka powinna trwać do pół godziny. I codziennie wieczorem sobie robić, super koi ból przy stanach zapalnych, łagodzi. Można też robić nasiadówki z rumianku. Mi pomogły przy zapaleniu pęcherza, mega łagodzi pieczenie. Naparem z rumianku można się również podmywać. Nie wiem czy wiecie, ale dolegliwości związane z miesiączką (ból, skurcze) złagodzą również nasiadówki parowe z dodatkiem skrzypu, krwawnika albo słomy owsianej (do kupienia w sklepach zielarskich). Garść skrzypu, krwawnika albo słomy gotuje się przez 20 minut i również siedzi nad parą przez ok. 15-20 minut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4562 |
Zakorzenienie
|
pytanie do anty szczepionkowych: odraczacie czy rezygnujecie?
bo ja z poczatku myślałam, żeby zaszczepić tymi podstawowymi, ale te w pierwszej dobie nie dają mi spokoju, na wzwb jeszcze ma jakieś uzasadnienie, ale cholera ta rtęć w niej więc rozważam zakup engerixa... a ta na gruźlicę to dla mnie absurd ![]() czy jak odroczycie to wiecie co potem? kiedy można szczepić i gdzie?
#4563 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze jedno, czy trzeba deklarować pediatrę juz w szpitalu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4565 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4566 |
Zakorzenienie
|
A jak np. pediatrę wybiorę sobie prywatnie, bo korzystam bezpłatnie z wizyt bo mam pakiet medyczny, to szczepienia musze robic tam gdzie jest ten pediatra czy moge gdzie indziej?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4567 |
Zakorzenienie
|
Ogolnie bardzo mi sie podoba opcja z trampkami
![]() Od dawna suplementuje d, odkad zaxzely wypadac mi wlosy garsciami i dopiero dermatolog w wwa stwierdzil ze to niedobor tej wit powoduje u mnie wypadanie. Ale co zostawilam u nas u lekarzy to moje :p A od 4 mca ciazy dolozylam k2, bo zeby wit d poprawnie sie wchlaniala to potrzebuje k2 Poczytaj w necie tego duzo teraz ![]() A dawka k2 to nie wiem, kapsulke biore Szkoda ze u nas nie ma lekarza ktory bylby ogarniety tzn zeby wlasnie nie tylko leki sntybiotyki. Po najnozszej linii oporu. Ale zeby zlecal badania, a nie blokowal objaw np czegos nie szukajac przyczyny ![]() Fionka- ja na pewno odraczam. Chociaz przeraza mnie autentyczny sklad szczepionek., O ile pewne szczepienia maja sens, to wiekszosc nie. Przynajmniej dla mnie Nie czytalam co potem, jezeli nie szczepie. Bo cos czuje ze nie nede szczepila.. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4568 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4569 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pewnie że tak, wesele jest dla Was i na WASZYCH warunkach, ja robiłam po SWOJEMU! i nie pozwalałam na wtrącanie się przemądrzałych ciotek co wypada a co nie ![]() ![]() ![]() ![]() Moja podpowiedź - umawiasz obsługę, fotografa - spisuj zawsze umowy, nigdy nic na gębę. Dmuchać na zimne! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zanim podpiszę cokolwiek to dokładnie przeczytam ![]() Tak mi się nie chce wychodzić z domu, a jeszcze koleżanka mnie prosiła, żebym wpadła pomóc wybrać jej zdjęcia do kalendarza, który chce na Gwiazdkę TŻtowi sprezentować ![]() Robicie w tym roku prezenty świąteczne? My ustaliliśmy, że nie, bo nie to będzie nam w głowie, ale jakoś głupio będę się czuła jak ktoś mi coś podaruje, a my tylko czekoladki... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4571 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4572 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja podk oniec tyg musze ogarnac bozenuche. Juz zaczynam sie psychicznie przygotowywac na te wygibasy. A co di slubu. Kolezanka ze studiow chajta sie w sierpniu. Jak xaczela mi opowiadac ze w salonach nie chceili jej dac sukien przymierzyc alvo przymiarki tylko z torba na glowie to zwatpilam... Cytat:
Ja pro szczepienna ale odraczam troche. Tzn pewnie samo sie nam odroczy. W szpitalu szczepie normalnie. Cytat:
Cytat:
My kupujemy tylko chrzesnicy tz i jej siostrze. No i naszej Hani duzy koc z makaszki. Widzieliscie je ? Drogie ale sliczne ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4573 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4574 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie wyszła ode mnie położna. Fajna babka mi się trafiła ![]() niczego mi nie brakuje ![]() Rzuciła okiem na materacyk i stwierdziła, że mam go zostawic, bo już przynajmniej wywietrzaly z niego wszystkie syfy poprodukcyjne. Obejrzała piersi i stwierdziła, że moje sutki są idealne do karmienia:p Poza tym dowiedziałam się, że do szpitala mam wziąć tylko swoje kosmetyki, ubrania (w dzień nie chodzi się tam w koszuli nocnej) i rzeczy dla małego na wyjście. Resztę zapewnia szpital. Poza tym w tym szpitalu jest taka praktyka, że przez cały pobyt (no chyba, że się nie chce) jest się przepasanym od piersi do brzucha jakims bandażem i w środku siedzi gołe dziecko-niby to ułatwia pierwsze karmienia. Można wykupić sobie pokój rodzinny (25€/dobę)- pokój pojedynczy, w którym może nocować TŻ. Dodatkowo w szpitalu można za 180€ zamówić sesję zdjęciową (razem z wydrukowaniem dużego zdjęcia) kilka dni po porodzie. Szczepionki w całych Niemczech robione są dopiero między 10-12 tygodniem życia dziecka. I to chyba tyle.. za tydzień w czwartek kolejna wizyta, musze notować pytania. Aha-opowiadała mi jak w tamtym tygodniu przyszła do niej dziewczyna 26 lat, 8 dni po terminie i mówi, że chce lewatywe, bo 4 dni nie może się wypróżnić i iść do domu. Po lewatywie poszła na kibelek i po robocie poprosiła o wodę, bo jej się słabo zrobiło. Położna ją bada, a tu takie rozwarcie, że główkę widać. Za 15 min miała dziecko na rękach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4575 | |
Zakorzenienie
|
Czubasek przesada z tą torbą na głowie
![]() ![]() ![]() ![]() Fajnie, że Wam się pomysł z trampkami podoba, to teraz powiedzcie jak namówić na to TŻta ![]() ![]() I pytanie czy do sukienki w kolorze ecru albo kości słoniowej będzie pasować taki trampek czerwony w ogóle? W najgorszym razie mogłabym wziąć jednak białą suknię z czerwonymi akcentami ![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4576 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4577 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a smoczek musi być takiej samej firmy co butelki? Chodzi mi o ten smoczek uspokajacz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4578 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I nieprawda, niektórzy także piszą pozytywne opinie. Może jest ich mniej, ale także są. A poza tym, zależy, czego się oczekuje, dla mnie np. negatywne jest zabieranie dziecka, a większość babek chce młode spławić na przynajmniej nockę. Dlatego to bardzo względne. Cytat:
![]() ![]() W de mam poniekąd, czy pani położna będzie się uśmiechała, ona ma być rzeczowa. Choć nie rozumiem nieuprzejmości. Ja kumam, że mnie nie będą pieścić, tak, już słyszałam, że poród to nie wakacje, że urodzić muszę, że to czy siamto, ale bycie bardzo niemiłym też moim zdaniem jest przegięciem. Je generalnie z założenia jestem uprzejma, bo dlaczego miałabym być nieuprzejma? ![]() ![]() ![]() ![]() Prawdę mówiąc, to ja jestem w stanie znieść spory hardkor i nie to, że się stresuję, po prostu staram się przygotować na tyle, na ile mi czas i możliwości pozwalają. Przede wszystkim buntuję się, kiedy nie ma potrzeby by cierpieć i nie widzę powodu, by ktokolwiek ze mną nie współpracował. To nie są żadne wygórowane wymagania. Poszanowanie intymności jest histerią? Komfort sanitarny to przesada? Brak informacji i brak szacunku to norma? Heloł, jeśli nie pyta się kogoś o zdanie, to jest brak szacunku. To moje ciało, moje dziecko, mam prawo wiedziec, co ktoś chce z nimi robić. Nieinformowanie uważam za ubezwłasnowolnienie. Oczywiście, mogę się zgodzić i powiedzieć "róbcie jak chcecie" i nikogo nie potępiam, jeśli tak mu pasuje. Mi pasuje inaczej ![]() Jeśli podoba się komuś Język niemowląt, to powinno zwrócić uwagę, że autorka zaleca szacunek oraz mówienie niemowlakowi o wszystkim, co się chce mu robić. Niby dlaczego to się nie stosuje do rodzącej kobiety? Niby czemu normalne jest, że nikt nie chce robić kupki na korytarzu za zasłonką (lub nie czuje się z tym ok), a rodzić to już jest spoko? ![]() Jak napisałam: ja zniosę bardzo wiele, a nawet więcej niż zapewne przypuszczam. Jednak skoro mogę tego uniknąć oraz wcale nie ma powodu by dokładać mi dyskomfortu oraz szkodzić memu dziecku, to dlaczego ja mam na to przystawać? ![]() <wredna> To nudny wywód, którego nikt nie przeczyta. Akurat jadłam obiad w trakcie, nie że mi się nudzi ![]() Cytat:
Ja sobie zrobię pryskadło takie: wyciąg z oczaru, wyciąg z aloesu, kilka kropel pantenolu, kilka kropel olejku szałwiowego, to wszystko w szklaną butelkę ze spryskiwaczem. Cytat:
Może masz pediatrę, z którym uzgodnisz szczepienia trybem indywidualnym? Jest też coś takiego, tylko nie znam szczegółów. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4579 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poczytalam sobie opisy porodow na mamusiach pazdziernikowych i az sie wzruszylam !! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz przyrzekłam sobie, że po mojej wypłacie zamawiam wszystko, choćbym miała się potem w mur wgryzać ![]() Dobrze, że w Weekend jedziemy zamówić wózek, kolejna rzecz z głowy. A czy któraś z Was zamawiała łóżeczko przez neta wcześniej go nie widząc na oczy? Chodzi mi o nowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4581 | |
Zakorzenienie
|
Sylwoha tak mi tyłek wymarzł że nie pytaj. Aż wzięłam sobie taxi bo bym na przystanku 20 min nie wystała w tym zimnie
Ogólnie gratuluję weselnych postępów, pomysł z trampkami super sprawa. A co do prezentów ja w tym roku chętnie bym nie robiła, bo prezenty dla siostry tż, jej męża, teściowej, ich dzieci i moich rodziców to dla mnie za dużo, wiec chyba zapowiemy, że my nic nie chcemy, a prezenty zrobimy tylko dzieciom. Jak ktoś będzie chciał cos kupić to niech przyniesie pampersy. SweetViolet Enfamil chyba sponsoruje wszystkie tego typu imprezy bo u nas na warsztatach to tez jedyne słuszne mleko. A dodatkowo oczywiście J7J i palmers. Cytat:
Wpadłam do domu ogrzać się i lecę do poradni diabetologicznej. Przyjmą mnie z marszu, ale musiałam wrócić sie po wyniki. Pamiętacie jak pisałam, że lekarz mi wszystkie wyniki zabiera? dobrze że to sobie kserowałam bo teraz w poradni nie miałabym co pokazać. Trzymajcie kciuki proszę, bo może się jednak okazać że ten mój cukier nie jest aż taki zły. Czy wam też odpala się co chwila reklama party.pl?? No trochę z tym przeginają
![]() |
#4582 |
Raczkowanie
|
właśnie wyczytałam że dają dziś w rossmanach pakieciki palmersa kobietom w ciąży... ale z tego co kobity piszą to w rossach nikt nic nie wie... ja też byłam dziś i nic nie dostałam, a nie wiedziałam wtedy jeszcze że taka akcja więc nie dopytywałam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4583 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie ja tak zamawiałam łóżeczko. Materac już mam teraz czekam na łóżeczko i bardzo jestem ciekawa. A najgorsze że 3 tygodnie będzie czekało na skręcanie :/
#4584 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja zamówiłam przez neta łóżeczko ale dopiero zaksięgowali wpłatę więc jeszcze trochę na nie poczekam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4585 |
Zakorzenienie
|
Ogolnie co do prezentow- do konca listopada chce miec pokupowane i popakowane.
Jezeli moja chrzesnica nie bd wiedziala to chce to dostanie 100 i tyle. Mozei duzo ale ja jej daje prezent tylko na swoeta o urodziny. Mala ma 7 lat. To samo z tz chrzesnica- ta ma Akurat 4 lata Rodzice, brat plus dwie osoby z losowania od tz to musze pokupowac. Ogolnie ja tez materac W ciemno idac za ludem stad ![]() Ale lozeczka nie |
![]() ![]() |
![]() |
#4586 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Fajnie, ze można tak chodzić z dzieckiem przytulnym do Twojej gołej skóry, no i to ze szczepionkami mi się podoba, u nas też powinny być dopiero wtedy robione ;/ A poród marzenie, super tak nie wiedzieć co się dzieje i zorientować się praktycznie po fakcie, nawet nie ma kiedy się denerwowac ![]() Cytat:
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4587 |
Zakorzenienie
|
D vitum mam 1000, a k2 sprawdzilam 50 mikrogramow
Sylwuska co do prezentow polecam losowanie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4588 |
Zadomowienie
|
Cień a jaki Ty miałaś wynik po obciążeniu ?
Ja mierzyłam 4 razy cukier i to po normalnych posiłkach i miałam gdzieś na poziomie 93 .. Dolinka ciesze się ze wszystko ok ![]() Sylwoha tez tak właśnie myślę :/ jedynie rzeczywiście na wielkie mrozy to zrozumiem .. Aniqa w rossmanie mimo akcji dla kobiet ciężarnych tez nikt mnie nie poprosił .. Kalwinka ja może i z wyprawki większość mam ale za pranie chyba się jeszcze nie biorę bo nie mam nawet gdzie schować tych ubranek :/ . Wróciłam z zakupów miałam kupić sobie sweter.. torebkę .. spodnie ciążowe .. i co ? Kupiłam koszule do porodu w sinseyu i czapkę i szalik :/ poprostu szał .. nogi wchodzą mi do tyłka i jestem zła bo zaniedlugo nie będę miała w czym chodzić .. A hm mama w tym hm nie było .. ; (
#4589 |
Zakorzenienie
|
no tylko, że podobno szczepić na gruzlicę można tylko w szpitalu, tak nam mówiła ta połozna, a to oznacza, że trzeba na oddział się zgłosić
no nic, będę dopytywać przeglądałam sobie plany porodu i w żadnym nie ma zdania, że nie życzę sobie nacięcia krocza, wszędzie piszą, że jeżeli to możliwe wolałabym uniknąć... eh na następnej wizycie u gin przedyskutuję kwestię napisania takiego planu nie podoba mi się , że u nas w szpitalu trzeba rodzić tylko na łóżku, dla mnie to taka sprzeczność trochę, bo najpierw zachęcają do aktywnego porodu, a w ostatniej fazie każą przyjąć najgorszą z pozycji -leżącą muszę sobie te moje dziwne przemyślenia zapisać i dopytać na ostatnim spotkaniu sr co do uprzejmości personelu, to nie muszą być jakoś super miłe, trochę empatii i będzie dobrze bo i tak chcę pierwszą fazę tylko z tż być, ona mi do niczego nie potrzebna, jak będzie wredna albo chamska to zapytam wprost czemu taka jest ![]() ![]() w ogóle chciałabym na maxa wytrzymać w domu, ale boję się, że nie zdążę na porodówkę ![]() moja sąsiadka przetrzymała w domu do 8 cm ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- sylwoha używasz już nawilżacza powietrza? możesz polecić? muszę kupić bo się u mnie nie obejdzie ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- oenedue jakie koszule? poka poka
#4590 |
Zakorzenienie
|
Oendue zamow na hm online, zwrotmasx za 3 zl? Wygodne toto, prxywioza pod nos pomierzysz odeslesz, zwrocs kase
Fionka nie wiem jak z gruzlica. Zapytam tylko noe woem kogo. Polozne w mojej wsi to sa doscprehistoryczne wiec wole nie :p A nie macie takich lozek ze w zasadzie siedzicie na nim? Nam polozna mowila ze mozna tyle na w podparciu na lokciach rodzic tylko ze malo osob ze wzgeldu na niezbyt komfortowosc tej pozycji decyduje sie na toZ Jednak dupa i cipsko na wierzchu :p Fionka mam ten co na alledrogo mial najwiecej sprzedazy :p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.