![]() |
#91 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Kurierski armageddon
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurier powinien dzwonić i się umawiać, to fakt. Ale nie każda firma tego od swoich kurierów wymaga, np. GLS ma to w standardzie i kurier ma obowiązek zadzwonić do każdego klienta. W innych firmach jest różnie. Mi chodzi o sytuację, gdy ktoś kupuje coś w sklepie internetowym i daje komentarz, że przykładowo dostawa możliwa po 17. Sklep umieszcza taką informację na liście przewozowym, ale kurier nie ma obowiązku się do tego stosować. Może, ale nie musi. To wynika ze specyfikacji zasad działania danej firmy kurierskiej. Co innego, gdy ustalimy ze sklepem wysyłkę towaru z dodatkową opcją dostawy do konkretnej godziny, np. GLS ma do wyboru 10 albo 12. Wtedy kosztuje to więcej, ale masz 99% pewności,że kurier będzie u Ciebie przed 10 albo 12. Jeśli się nie wyrobi - płaci karę pieniężną. Poza takimi opcjami dodatkowymi, kurier może się zjawić u Ciebie po prostu w godzinach swojej pracy. Jeśli chce to zadzwoni (albo jak w GLS, musi dzwonić), jeśli nie chce to nie. Ale to wina raczej ogólnie firmy, która nie wymaga tego od swoich pracowników (kurierów). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
.
|
w niektórych firmach kurierzy chyba dzwonią z prywatnych telefonów, żeby nie jeździć bez sensu, bo wolą zastać klienta.
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
Mnie też czasem coś trafia, co kurier i firma to inna historia
![]() Ale nie ma co demonizować tych ludzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I serio pytam - skoro poczta dostarcza paczki na adres, informuje smsem przed tym, w razie czego można odebrać na poczcie to po co jest kurier i dlaczego tyle kosztuje? Edytowane przez Hibiku Czas edycji: 2015-06-27 o 14:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Odkąd kurier zostawił nowiutki telefon u sąsiada, unikam jak ognia. Jeśli przy zakupie nie ma innej formy doręczenia do wyboru - rezygnuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Nie ma wielkiej różnicy w cenie Poczty Polskiej a kurierów. Zależy co zamówisz, jakie ma gabaryty. Paczki na PP to koszt 10-15zl za taką samą kasę masz kuriera. Zasadnicza różnica jest taka, że z perspektywy sklepu internetowego kurierzy są wygodniejsi, bo przyjeżdżają odebrać paczki. A na pocztę musisz się fatygowac, chyba że coś się zmieniło w tym temacie.
Paczkomaty ostatnio się poprawiły, więc to dobra alternatywa jak ktoś nie lubi kurierów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
No właśnie, jak dla mnie kurierzy są wygodni tylko dla przedsiębiorców.
Paczkomaty i PP górą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Niestety przykładowo moja firma wysyłająca po 100 paczek dziennie, nie dałaby rady jeździć na pocztę żeby te paczki nadać ;-) Chyba, że się coś zmieniło - nie wiem, bo się totalnie nie orientuję w usługach PP.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zamawiałam lodówkę ze sklepu internetowego, to się dowiedziałam, że kurier wystawia ją pod blokiem, nie wnosi do środka. Ma to sens, bo jest on jeden, a taka lodówka jest ciężka. A ja mieszkam na 4 piętrze bez windy... Nie do końca mi się to zgadza, bo dostawa ma być pod np. Słowackiego 7/18, a nie na klatkę pod numerem 7 (mieszkanie 18 jest na 4 piętrze). Ale ponoć obowiązku nie mają. Karmę mi kurier zawsze wynosi (12 albo 15 kg) i nigdy nie psioczył. Ale lodówkę musiałam zamówić z innego sklepu, gdzie był transport z wniesieniem. Za 99 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma obowiązek dostarczyć paczkę POD DRZWI - co zreszta 2 tygodnie temu wyjaśniłam panu kurierowi, który próbował zostawić mi 60kg karmy pod płotem mimo otwartej, po to by sobie wjechał i nie dźwigał, bramy. Żart jakiś, miałam to ciągać na drugi koniec działki? (dom stoi w głębi). Lodowka to inna kwestia, bo to idzie jako przesyłka gabarytowa czy jakoś tak...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio gdzies czytałam, ze pod dzwi musi dostarczyc paczke do 30kg, a wieksze nie wiem (nie zamawiam wiekszych). Na jakims sklepie interentowym z psim jedzeniem to czytalam. Ja max biore 20kg, takze "musi" wnosic
![]()
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i dlatego piszę, że gabarytowa (czy jak to się nazywa? może ktoś mnie poprawi) to inna rozmowa. Zwykła paczka kurierska to właśnie do 30kg. Ja zamawiam zawsze duże ilości, ale przychodzi właśnie w paczkach po max 30kg - więc jak zamówię np. 6 worków po 12 kg to przychodzi w 3 paczkach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Zakorzenienie
|
Dokladnie, zwykła paczka jest do 30kg czy 31.5kg a wszystko większe to ponad gabaryt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym pisałaś o paczce 60 kg, więc w tym kontekście to napisałam. Dopiero potem dodałaś, że są pakowane osobno i waga nie przekracza 30 kg.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-06-27 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Chyba w przypadku lodówki jest brana pod uwagę waga wolumetryczna, czyli liczona z wymiarów, bo niby nie waży powyżej 30 kg, ale wymiary są większe niż standardowej przesyłki, więc też jest to przesyłka gabarytowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Właśnie o to mi chodziło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokładnie, wymiary też mają znaczenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mnie to w ogóle fascynuje, że firmy kurierskie pracują w dokładnie takich samych godzinach, jak reszta firm, czyli powiedzmy 8-16. Wydawałoby się, że sensowniej by było, gdyby dostawy były realizowane w dwóch zmianach, tak by była opcja odebrać coś PO własnej pracy.
Obecnie jak zamawiam kurierem, to zwykle paczkę zostawiają mi na ochronie osiedla, bo oczywiście przywożą te paczki gdy nikogo nie ma w domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli już chcesz być taka dokładna, to pisałam o 60kg karmy, nie o paczce 60kg ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czepiasz się jak rzep psiego ogona, masakra. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Problem jest taki, że nie wszystko mogę i chcę zamawiać do paczkomatu, jak choćby duże opakowania psiej karmy. A odbieranie czegoś po pracy nie jest jakąś dziwną fanaberią, tylko normą... Dlatego dziwne jest dla mnie to, że firmy kurierskie jakoś nie wpadają na to, że można by pokombinować i zmienić trochę system, żeby ściągnąć więcej klientów. Tak samo dziwne jest dla mnie, że w "standardzie" nie ma określenia przedziału godzin w jakich można odebrać paczkę. Nie dość, że by to ułatwiło życie klientom, to też kurierom, którzy nie musieliby przybywać pod mój blok, a potem dzwonić i mówić "no jestem pod pani blokiem, nikogo nie ma, kiedy ktoś będzie?". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spasuj trochę i poczytaj jeszcze raz, a potem się zastanów, kto się czepia. 60kg karmy może być zapakowane w 1 paczkę, albo i 10 paczek jeśli tylko ja i sprzedawca mamy taką fantazję. Paczka 60kg znaczy, że jest jedna i tyle waży. Teraz jasne, czy mam zrobic rysunek poglądowy?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- Polecam zamówić lodówkę do paczkomatu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Polecam pojechać po lodówkę do sklepu i zamówić transport do domu na konkretną godzinę (tak, da się, chociażby w Media Markt). Wystarczy trochę pomyśleć zamiast psioczyć na wszystko dookoła. Skoro kurierzy ci nie pasują to znajdź sobie alternatywę. Jak i tak chcesz odbierać zamówienie po pracy to serio nie widzę problemu w znalezieniu opcji, w której ci straszni kurierzy nie zapukaja do twoich drzwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie wiem o co Ci chodzi, naprawdę. Już nie można na nic ponarzekać, jak się jest niezadowolonym? Opinii wyrazić? Najlepiej w ogóle niczego nie komentować albo piać peany? Pewnie gdybym chwaliła firmy kurierskie albo użalała się nad ciężką pracą kuriera, albo psioczyła na zbyt marudnych klientów, to by już było okej.
![]() Jak mam jak, to unikam kurierów z powodów, które już wymieniałam. Bo pracują w jakichś godzinach ni cholery nie przystających do ich zadań, czyli dostarczania paczek do domów, do rąk własnych. Ale czasem nie mam lepszej opcji, no niesamowite. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2015-06-28 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Nie było mnie dzisiaj w domu, kiedy przyjechał kurier z fedexu. Dzwonił, ale nie mogłam odebrać. Próbuję się do niego dodzwonić, ale ma zajęte. Na stronie internetowej jest napisane, że przesyłka jest awizowana... Skąd mam wiedzieć, gdzie odebrać przesyłkę? Wiecie, gdzie na stronie jest info na ten temat? Nie potrafię wygooglować placówek, gdzie można odebrać. Dzięki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.