Kurierski armageddon - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-27, 10:32   #91
spodkoldry
Zadomowienie

Dot.: Kurierski armageddon

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
skoro to nie kurier z poczty to jakim cudem oczekiwałaś możliwości odbioru paczki u konkurencji, na poczcie?

na konkretną godziny dostawy można się umówić jak się odpowiednio zapłaci. a sklepy internetowe czasem niby oferują coś takiego a zwyczajnie nie wykupują takich usług, bo to dodatkowa kasa.

zamawiam żarcie dla psa co 3-4 tygodnie i za każdym razem dzwonią do mnie, żeby zapytać, czy jestem w domu. i to różne firmy kurierskie, bo w różnych miejscach zamawiam jedzenie.
Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dokładnie, nie rozumiem jak można wymagać dostawy o konkretnej godzinie skoro takie usługi są dodatkowo płatne Następnym razem przy zamówieniu warto dogadać się ze sklepem internetowym żeby wysłał paczkę drożej, ale z gwarancją dostarczenia do konkretnej godziny. Bo to ze ktoś na liście przewozowym doda komentarz o preferowanych godzinach dostawy, nie zobowiązuje kuriera do niczego.
Serio?! Mówię, jeszcze 2 lata temu to była norma, że kurier przed wyjazdem dzwonił i umawiał się na konkretną godzinę dostawy, bez żadnych dodatkowych opłat. Nie wiedziałam, że jest to opcja lux. Co dziwi tym bardziej, że chyba konkurencja na rynku jest coraz większa...
spodkoldry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 10:43   #92
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spodkoldry Pokaż wiadomość
Serio?! Mówię, jeszcze 2 lata temu to była norma, że kurier przed wyjazdem dzwonił i umawiał się na konkretną godzinę dostawy, bez żadnych dodatkowych opłat. Nie wiedziałam, że jest to opcja lux. Co dziwi tym bardziej, że chyba konkurencja na rynku jest coraz większa...
Nie rozumiesz.
Kurier powinien dzwonić i się umawiać, to fakt. Ale nie każda firma tego od swoich kurierów wymaga, np. GLS ma to w standardzie i kurier ma obowiązek zadzwonić do każdego klienta. W innych firmach jest różnie.

Mi chodzi o sytuację, gdy ktoś kupuje coś w sklepie internetowym i daje komentarz, że przykładowo dostawa możliwa po 17. Sklep umieszcza taką informację na liście przewozowym, ale kurier nie ma obowiązku się do tego stosować. Może, ale nie musi. To wynika ze specyfikacji zasad działania danej firmy kurierskiej.

Co innego, gdy ustalimy ze sklepem wysyłkę towaru z dodatkową opcją dostawy do konkretnej godziny, np. GLS ma do wyboru 10 albo 12. Wtedy kosztuje to więcej, ale masz 99% pewności,że kurier będzie u Ciebie przed 10 albo 12. Jeśli się nie wyrobi - płaci karę pieniężną. Poza takimi opcjami dodatkowymi, kurier może się zjawić u Ciebie po prostu w godzinach swojej pracy. Jeśli chce to zadzwoni (albo jak w GLS, musi dzwonić), jeśli nie chce to nie. Ale to wina raczej ogólnie firmy, która nie wymaga tego od swoich pracowników (kurierów).
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 10:57   #93
spodkoldry
Zadomowienie

Cytat:
Nie rozumiesz.
Kurier powinien dzwonić i się umawiać, to fakt. Ale nie każda firma tego od swoich kurierów wymaga, np. GLS ma to w standardzie i kurier ma obowiązek zadzwonić do każdego klienta. W innych firmach jest różnie.

Mi chodzi o sytuację, gdy ktoś kupuje coś w sklepie internetowym i daje komentarz, że przykładowo dostawa możliwa po 17. Sklep umieszcza taką informację na liście przewozowym, ale kurier nie ma obowiązku się do tego stosować. Może, ale nie musi. To wynika ze specyfikacji zasad działania danej firmy kurierskiej.

Co innego, gdy ustalimy ze sklepem wysyłkę towaru z dodatkową opcją dostawy do konkretnej godziny, np. GLS ma do wyboru 10 albo 12. Wtedy kosztuje to więcej, ale masz 99% pewności,że kurier będzie u Ciebie przed 10 albo 12. Jeśli się nie wyrobi - płaci karę pieniężną. Poza takimi opcjami dodatkowymi, kurier może się zjawić u Ciebie po prostu w godzinach swojej pracy. Jeśli chce to zadzwoni (albo jak w GLS, musi dzwonić), jeśli nie chce to nie. Ale to wina raczej ogólnie firmy, która nie wymaga tego od swoich pracowników (kurierów).
Dzięki, już rozumiem. Zgadzam się z Tobą, że to wina polityki firmy, a nie poszczególnych kurierów, co nie zmienia faktu, że czasem człowieka może szlag trafić, jak po raz kolejny mija się z kurierem. Ech, chyba po prostu za dużo zamawiam .
spodkoldry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 11:01   #94
skazana_na_bluesa
.

w niektórych firmach kurierzy chyba dzwonią z prywatnych telefonów, żeby nie jeździć bez sensu, bo wolą zastać klienta.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 11:09   #95
visionAM
Zakorzenienie

Mnie też czasem coś trafia, co kurier i firma to inna historia
Ale nie ma co demonizować tych ludzi.
Stary 2015-06-27, 14:02   #96
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuje to istnieje coś takiego jak śledzenie przesyłki. Nie jest tak, że po kliknięciu "zamawiam" bunkrujesz się z zapasem żywności i wody wyczekując przez kilkanaście dni kuriera.
Jak przesyłka zmieni status na "wydano do doręczenia" to tego dnia (lub następnego rano) możesz spodziewać się paczki.

Zresztą cały Twój post to jedno wyolbrzymienie. Nigdy nie zdarzyło mi się czekać więcej niż 5 dni roboczych. Nawet jeżeli zdarzają się takie sytuacje to są to wyjątki i nie ma co na ich podstawie budować jakiś teorii. Tak samo jak wyjątkiem jest machanie przed furtką czy agresywni kurierzy.
Oczywiście że wyolbrzymiam, ten post był prześmiewczy w stosunku do tego co piszesz. Nie mniej w całym wątku masz masę przykładów niekompetentnych kurierów, osobiście spotkałam jednego (Fedex), z którym nie było żadnego problemu. Naprawdę nie pamiętam ile razy musiałam składać skargi, bo coś nie przyszło, bo zostało skopane z buta, bo nie raczył zadzwonić, bo z miejsca wyskoczył z wyzwiskami, spóźnił się o kilka godzin, uparcie chciał zostawiać coś u sąsiada. U mnie to reguła, dlatego jeśli tylko mogę, to kurierów unikam. Spójrz na wszystkie powyższe wypowiedzi, albo na opinie kurierów w internecie - jakim cudem pozytywnych opinii jest tak mało skoro to rzekomo tylko wyjątki? Po co jest usługa kurierska skoro tak czesto wygląda to w taki sposób?

I serio pytam - skoro poczta dostarcza paczki na adres, informuje smsem przed tym, w razie czego można odebrać na poczcie to po co jest kurier i dlaczego tyle kosztuje?

Edytowane przez Hibiku
Czas edycji: 2015-06-27 o 14:07
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 15:57   #97
2011607111034
Konto usunięte

Odkąd kurier zostawił nowiutki telefon u sąsiada, unikam jak ognia. Jeśli przy zakupie nie ma innej formy doręczenia do wyboru - rezygnuję.
2011607111034 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-27, 16:00   #98
visionAM
Zakorzenienie

Nie ma wielkiej różnicy w cenie Poczty Polskiej a kurierów. Zależy co zamówisz, jakie ma gabaryty. Paczki na PP to koszt 10-15zl za taką samą kasę masz kuriera. Zasadnicza różnica jest taka, że z perspektywy sklepu internetowego kurierzy są wygodniejsi, bo przyjeżdżają odebrać paczki. A na pocztę musisz się fatygowac, chyba że coś się zmieniło w tym temacie.

Paczkomaty ostatnio się poprawiły, więc to dobra alternatywa jak ktoś nie lubi kurierów.
Stary 2015-06-27, 16:07   #99
2011607111034
Konto usunięte

No właśnie, jak dla mnie kurierzy są wygodni tylko dla przedsiębiorców.

Paczkomaty i PP górą.
2011607111034 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 16:08   #100
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Venin Pokaż wiadomość
No właśnie, jak dla mnie kurierzy są wygodni tylko dla przedsiębiorców.

Paczkomaty i PP górą.
Niestety przykładowo moja firma wysyłająca po 100 paczek dziennie, nie dałaby rady jeździć na pocztę żeby te paczki nadać ;-) Chyba, że się coś zmieniło - nie wiem, bo się totalnie nie orientuję w usługach PP.
Stary 2015-06-27, 19:11   #101
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość

Bywało u mnie ze kurier nie chciał wnieść mi paczki, postawił mi przy płocie i za dodatkową kasę powiedział ze wniesie do domu
Akurat z tego co wiem kurier nie ma obowiązku wnosić paczkę np. do mieszkania w bloku. Więc podejrzewam, że nie ma też obowiązku wnieść ją pod drzwi, ważne, żeby się znalazła na posesji, czyli za płotem.
Jak zamawiałam lodówkę ze sklepu internetowego, to się dowiedziałam, że kurier wystawia ją pod blokiem, nie wnosi do środka. Ma to sens, bo jest on jeden, a taka lodówka jest ciężka. A ja mieszkam na 4 piętrze bez windy... Nie do końca mi się to zgadza, bo dostawa ma być pod np. Słowackiego 7/18, a nie na klatkę pod numerem 7 (mieszkanie 18 jest na 4 piętrze). Ale ponoć obowiązku nie mają.
Karmę mi kurier zawsze wynosi (12 albo 15 kg) i nigdy nie psioczył. Ale lodówkę musiałam zamówić z innego sklepu, gdzie był transport z wniesieniem. Za 99 zł.

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-27, 19:59   #102
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Akurat z tego co wiem kurier nie ma obowiązku wnosić paczkę np. do mieszkania w bloku. Więc podejrzewam, że nie ma też obowiązku wnieść ją pod drzwi, ważne, żeby się znalazła na posesji, czyli za płotem.

Ma obowiązek dostarczyć paczkę POD DRZWI - co zreszta 2 tygodnie temu wyjaśniłam panu kurierowi, który próbował zostawić mi 60kg karmy pod płotem mimo otwartej, po to by sobie wjechał i nie dźwigał, bramy. Żart jakiś, miałam to ciągać na drugi koniec działki? (dom stoi w głębi).
Lodowka to inna kwestia, bo to idzie jako przesyłka gabarytowa czy jakoś tak...

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 20:04   #103
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Ma obowiązek dostarczyć paczkę POD DRZWI - .
Ostatnio gdzies czytałam, ze pod dzwi musi dostarczyc paczke do 30kg, a wieksze nie wiem (nie zamawiam wiekszych). Na jakims sklepie interentowym z psim jedzeniem to czytalam. Ja max biore 20kg, takze "musi" wnosic

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 20:12   #104
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
Ostatnio gdzies czytałam, ze pod dzwi musi dostarczyc paczke do 30kg, a wieksze nie wiem (nie zamawiam wiekszych). Na jakims sklepie interentowym z psim jedzeniem to czytalam. Ja max biore 20kg, takze "musi" wnosic

No i dlatego piszę, że gabarytowa (czy jak to się nazywa? może ktoś mnie poprawi) to inna rozmowa. Zwykła paczka kurierska to właśnie do 30kg. Ja zamawiam zawsze duże ilości, ale przychodzi właśnie w paczkach po max 30kg - więc jak zamówię np. 6 worków po 12 kg to przychodzi w 3 paczkach

Stary 2015-06-27, 21:01   #105
visionAM
Zakorzenienie

Dokladnie, zwykła paczka jest do 30kg czy 31.5kg a wszystko większe to ponad gabaryt.
Stary 2015-06-27, 22:16   #106
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Nie ma wielkiej różnicy w cenie Poczty Polskiej a kurierów. Zależy co zamówisz, jakie ma gabaryty. Paczki na PP to koszt 10-15zl za taką samą kasę masz kuriera. Zasadnicza różnica jest taka, że z perspektywy sklepu internetowego kurierzy są wygodniejsi, bo przyjeżdżają odebrać paczki. A na pocztę musisz się fatygowac, chyba że coś się zmieniło w tym temacie.

Paczkomaty ostatnio się poprawiły, więc to dobra alternatywa jak ktoś nie lubi kurierów.
ależ można zamówić kuriera z poczty po odbiór paczki! nie trzeba wcale jechać na pocztę. sama tak robiłam kilka razy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 22:33   #107
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:

No i dlatego piszę, że gabarytowa (czy jak to się nazywa? może ktoś mnie poprawi) to inna rozmowa. Zwykła paczka kurierska to właśnie do 30kg. Ja zamawiam zawsze duże ilości, ale przychodzi właśnie w paczkach po max 30kg - więc jak zamówię np. 6 worków po 12 kg to przychodzi w 3 paczkach
Moja lodówka waży 22 kg. I nie miał obowiązku jej dostarczyć pod drzwi. Wiem, bo się dowiadywałam. Nie pamiętam już jaka firma kurierska, ale chyba właśnie DHL. Zresztą nie wiem jak sobie wyobrażasz, żeby kurier tachał lodówkę albo pralkę sam na 4 piętro? To jest niewykonalne. Do tego trzeba dwóch osób co najmniej, nie tyle nawet przez wagę, co gabaryty. Pewnie waga to nie wszystko, ale wymiary też mają znaczenie?

Poza tym pisałaś o paczce 60 kg, więc w tym kontekście to napisałam. Dopiero potem dodałaś, że są pakowane osobno i waga nie przekracza 30 kg.

Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2015-06-27 o 22:37
Stary 2015-06-27, 22:41   #108
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Chyba w przypadku lodówki jest brana pod uwagę waga wolumetryczna, czyli liczona z wymiarów, bo niby nie waży powyżej 30 kg, ale wymiary są większe niż standardowej przesyłki, więc też jest to przesyłka gabarytowa.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 23:19   #109
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Chyba w przypadku lodówki jest brana pod uwagę waga wolumetryczna, czyli liczona z wymiarów, bo niby nie waży powyżej 30 kg, ale wymiary są większe niż standardowej przesyłki, więc też jest to przesyłka gabarytowa.
Właśnie o to mi chodziło.

Stary 2015-06-28, 07:57   #110
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ależ można zamówić kuriera z poczty po odbiór paczki! nie trzeba wcale jechać na pocztę. sama tak robiłam kilka razy.
O widzisz, nie wiedziałam o tym

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Dokładnie, wymiary też mają znaczenie
Stary 2015-06-28, 09:11   #111
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Mnie to w ogóle fascynuje, że firmy kurierskie pracują w dokładnie takich samych godzinach, jak reszta firm, czyli powiedzmy 8-16. Wydawałoby się, że sensowniej by było, gdyby dostawy były realizowane w dwóch zmianach, tak by była opcja odebrać coś PO własnej pracy.

Obecnie jak zamawiam kurierem, to zwykle paczkę zostawiają mi na ochronie osiedla, bo oczywiście przywożą te paczki gdy nikogo nie ma w domu.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 10:17   #112
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym pisałaś o paczce 60 kg, więc w tym kontekście to napisałam. Dopiero potem dodałaś, że są pakowane osobno i waga nie przekracza 30 kg.

Jeśli już chcesz być taka dokładna, to pisałam o 60kg karmy, nie o paczce 60kg

Stary 2015-06-28, 10:21   #113
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mnie to w ogóle fascynuje, że firmy kurierskie pracują w dokładnie takich samych godzinach, jak reszta firm, czyli powiedzmy 8-16. Wydawałoby się, że sensowniej by było, gdyby dostawy były realizowane w dwóch zmianach, tak by była opcja odebrać coś PO własnej pracy.

Obecnie jak zamawiam kurierem, to zwykle paczkę zostawiają mi na ochronie osiedla, bo oczywiście przywożą te paczki gdy nikogo nie ma w domu.
Kurierzy pracują do 20, a doręczenia są realizowane zazwyczaj do 18. Jak chcesz coś odbierać po pracy to zamawiaj do Paczkomatów, nie rozumiem w czym problem.
Stary 2015-06-28, 10:23   #114
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:

Jeśli już chcesz być taka dokładna, to pisałam o 60kg karmy, nie o paczce 60kg
Rozumiem, że opakowanie ma wagę ujemną i obniża wagę karmy tak, że cała paczka waży mniej niż 30 kg, bo tylko wtedy by to miało znaczenie
Czepiasz się jak rzep psiego ogona, masakra.

Stary 2015-06-28, 10:32   #115
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Kurierzy pracują do 20, a doręczenia są realizowane zazwyczaj do 18. Jak chcesz coś odbierać po pracy to zamawiaj do Paczkomatów, nie rozumiem w czym problem.
Zazwyczaj to mi kurier smęcił, że on wozi tylko do 16, i jak po 16, to on nie wie jak mi dostarczyć paczkę.
Problem jest taki, że nie wszystko mogę i chcę zamawiać do paczkomatu, jak choćby duże opakowania psiej karmy. A odbieranie czegoś po pracy nie jest jakąś dziwną fanaberią, tylko normą... Dlatego dziwne jest dla mnie to, że firmy kurierskie jakoś nie wpadają na to, że można by pokombinować i zmienić trochę system, żeby ściągnąć więcej klientów.
Tak samo dziwne jest dla mnie, że w "standardzie" nie ma określenia przedziału godzin w jakich można odebrać paczkę. Nie dość, że by to ułatwiło życie klientom, to też kurierom, którzy nie musieliby przybywać pod mój blok, a potem dzwonić i mówić "no jestem pod pani blokiem, nikogo nie ma, kiedy ktoś będzie?".
Stary 2015-06-28, 10:44   #116
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, że opakowanie ma wagę ujemną i obniża wagę karmy tak, że cała paczka waży mniej niż 30 kg, bo tylko wtedy by to miało znaczenie
Czepiasz się jak rzep psiego ogona, masakra.

Spasuj trochę i poczytaj jeszcze raz, a potem się zastanów, kto się czepia.
60kg karmy może być zapakowane w 1 paczkę, albo i 10 paczek jeśli tylko ja i sprzedawca mamy taką fantazję. Paczka 60kg znaczy, że jest jedna i tyle waży. Teraz jasne, czy mam zrobic rysunek poglądowy?

Stary 2015-06-28, 13:39   #117
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Mnie to w ogóle fascynuje, że firmy kurierskie pracują w dokładnie takich samych godzinach, jak reszta firm, czyli powiedzmy 8-16. Wydawałoby się, że sensowniej by było, gdyby dostawy były realizowane w dwóch zmianach, tak by była opcja odebrać coś PO własnej pracy..
Moim rekordem był kurier, który pracował tylko od 10 do 14, rzecz jasna nie dostałam żadnej informacji o tak nietypowych godzinach pracy, wyciągnęłam je z kuriera po dłuuuuugich i karkołomnych poszukiwaniach (włączając w to wielokrotne próby dodzwonienia się, również pomiędzy 10, a 14).

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ----------

Cytat:
Polecam zamówić lodówkę do paczkomatu.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 16:26   #118
visionAM
Zakorzenienie

Polecam pojechać po lodówkę do sklepu i zamówić transport do domu na konkretną godzinę (tak, da się, chociażby w Media Markt). Wystarczy trochę pomyśleć zamiast psioczyć na wszystko dookoła. Skoro kurierzy ci nie pasują to znajdź sobie alternatywę. Jak i tak chcesz odbierać zamówienie po pracy to serio nie widzę problemu w znalezieniu opcji, w której ci straszni kurierzy nie zapukaja do twoich drzwi.
Stary 2015-06-28, 17:57   #119
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Nie wiem o co Ci chodzi, naprawdę. Już nie można na nic ponarzekać, jak się jest niezadowolonym? Opinii wyrazić? Najlepiej w ogóle niczego nie komentować albo piać peany? Pewnie gdybym chwaliła firmy kurierskie albo użalała się nad ciężką pracą kuriera, albo psioczyła na zbyt marudnych klientów, to by już było okej.

Jak mam jak, to unikam kurierów z powodów, które już wymieniałam. Bo pracują w jakichś godzinach ni cholery nie przystających do ich zadań, czyli dostarczania paczek do domów, do rąk własnych. Ale czasem nie mam lepszej opcji, no niesamowite.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2015-06-28 o 17:59
Stary 2015-10-14, 12:13   #120
KosmetyczkaPielegniarki
Raczkowanie

Nie było mnie dzisiaj w domu, kiedy przyjechał kurier z fedexu. Dzwonił, ale nie mogłam odebrać. Próbuję się do niego dodzwonić, ale ma zajęte. Na stronie internetowej jest napisane, że przesyłka jest awizowana... Skąd mam wiedzieć, gdzie odebrać przesyłkę? Wiecie, gdzie na stronie jest info na ten temat? Nie potrafię wygooglować placówek, gdzie można odebrać. Dzięki.
KosmetyczkaPielegniarki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości