Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-15, 09:23   #241
Aartaa
Raczkowanie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Np wyszłam z podziemia prawie na ostatnia chwile

Nie znoszę tej ciazy bardzo zle.. Ale: brzuch od poczatku mam duzy, jak zawsze. Co szczegolnie przeszkadza przy drugim starszym małym Szkrabie. Cukrzyca ciążowa. Miałam podejrzenie zapalenia żył, co moze skończyć sie tragicznie, ale zadbalam o to i ogolnie jakoś juz dobre rokowania. Żylaki! No i ta bezsenność... Teraz, bo przez pierwsze 10 tyg miałam problem, zeby nie zasnąć na stojąco taki urok.

Ja mam mierzyć cukier 1,5h po, 90(95)-120 jest ok. Biorę insu na noc tylko dlugodzialajacej, choc jest teraz coraz trudniej i pewnie niedługo, po raz pierwszy w ogóle, włączę przedposilkowa ...(((( Choc sa rożne teorie co do tego, zmieniają sie normy, wiec każda z nas moze miec rożne wytyczne co do min i max. To szeeeeroki temat, trzeba sie pilnować, zeby po prostu zdrowo jesc wg diety, dużo sie ruszać i byc blisko min-max. Niedocukrzenie gorsze niz zbyt wysoki cukier. A glukometry maja do 10% błędu, wiec nie schizowac, jesli jest 123!!!!

No i jak najwiecej zdrowia psychicznego mimo przeciwności, wszystkie wiemy, jaka to ma wartość dla Bejbikow w brzuchach i naszych Rodzin
Aartaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 09:27   #242
sylwoha
Zakorzenienie

Zmoerzylam godzine po posilku i jest mniej niz na czczo.
94, dziwne :p
No nic, posprawdzam sobie.
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 09:29   #243
Koritsi_a
Zadomowienie

Hej Aarta widzę że dość szybko zdecydowaliście sie na kolejnego maluszka

Ja piorę w dzidziusiu. Lovella jak dla mnie śmierdzi, nie dałam rady jej używać.

Dziś zaczynam 34 tc
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 09:51   #244
dolinka881
Zadomowienie

Witaj Aartaa!
Jakim cudem udało Ci się 6 m-cy czytać bez wtracenia się w wątek?? Podziwiam!

Widzę, że kilka z Was ma niezłe akcje -IP i te sprawy.. Trzymajmy się chociaż do polowy listopada!

Co do prania, to mi położna zabroniła wydziwianda i kazała rzeczy małego prać razem z naszymi, bo taka sterylnosc może tylko zaszkodzić. No cóż- tu lejt!

Ja od niedzieli czuję się fatalnie.. spać nie mogę-wszystko mi w nocy drętwieje a brzuch jest chyba na pernamentnym skurczu. Budzę się nad ranem z dłońmi tak spuchnietymi, że bolą i nie mogę zgiąć palców..nie wspomnę o tym, że budzę się cała polamana i trochę mi zajmuje zanim wszystko rozchodze.. i jeszcze dopadł mnie syndrom niespokojnych nóg. Chyba muszę zacząć suplementowac żelazo...
Poza tym mój brzuch żyje swoim życiem. Raz jest spory, a jednego razu jak leżałam na plecach TZ się przeraził, bo był płaski jak sprzed ciąży..
Wczoraj mały też jakiś mało ruchawy był i nawet takie potrzasanie góra-dol nic nie pomogły... już miałam konkretnego stracha..
Pragnę już grudnia!
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 09:57   #245
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
I od wczoraj zaczął mi dokuczać taki dziwny ból krocza, coś jak na siku ale to nie to, takie kłucie i napieranie hmm
No to taki jak ja masz ból/kłucie pewnie. I co chwilę wydaje mi się, że siku, a to jednak nie to. Położna mówiła, że normalne, bo chrząstkozrosty czy coś tam się zmiękczają, przygotowując do porodu.

A mi się śniło, że byłam w jakiejś szajce bandytów i szukała nas jakaś wiedźma, a ja byłam dowódcą szajki i musiałam wszystkich chować. Potem się okazało, że też mam jakieś moce magiczne, bo jak ta wiedźma nas szukała po lochach to zamieniałam wszystkich członków mojej szajki w kufry na odzież żeby nas nie znalazła. I potem wyszliśmy z takiej nory na światło dzienne i była taka łąka, na łące staw i wszyscy wskoczyliśmy do tego stawu, a woda była brudna i mętna straszliwie. I pijawki tam były, a jedna była taka ogromniasta, metrowa
Potem kolejny sen, że poszłam na jakąś grubą, masową imprezę do mega drogiego miejsca ze znajomymi ze szkoły. I nikomu o tym nie powiedziałam, nie wzięłam też telefonu. Na drugi dzień jak się obudziłam (we śnie) to spostrzegłam, że przecież się o mnie martwią, więc zadzwoniłam do TŻta, a on się obraził, że tyle się martwił, dzwonił, a ja sobie wydaję fortunę na imprezę
Ale potem wyjaśniłam i się pogodziliśmy, a na tą zgodę i teraz sorry za dosłowność zrobiłam mu loda, ale kuźwa z takim wytryskiem, że wszystko dookoła zalało

Jak się rano obudziłam, to dziwnie mi było jakoś
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 09:59   #246
0enedue
Zadomowienie

Witam się na nowym wątku tak na szybko )) idę ogarnąć chatę i biorę się za Czytanie !!

Popełniłem dzisiaj mojego największego babola ciążowego .. popsikalam rano włosy dezodorantem zamiast suchym szamponem ...

Iga 14.12.2015

0enedue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:00   #247
Koritsi_a
Zadomowienie

Ale Wy macie hardcorowe sny. Mnie to się tylko dziś śniło że brzuch mi zmalał i wyglądał jak po porodzie a ja wiedziałam ze dalej jestem w ciąży i wszyscy mi tłumaczyli ze wszystko jest ok...
Koritsi_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:00   #248
adka_19
Wtajemniczenie

Ogólnie haha dobry sen dobry
Mnie się śniło jak położyłam się po porannym siku że TŻ się do mnie odbierać zaczął ale w takiej smiesznej pozycji nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że mnie dobieranirm się obudził ahahha

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:03   #249
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Mujer jade jade
W nocy to ja w ogole czesto siegam po owoce bo sa najblizej i najlatwiej :p
A co mozna na ssanie? Jak nabial odpada
Warzywo jakieś, jajko, zwłokę, jeśli możesz to orzechy (nie każdy może), łyżkę masła migdałowego, tahini... itp

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ----------

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Dzoewczyny, skoro cukier mi skacze odpuszczam spbie soki owocowo- warzywne na zelazo
Ale mysle o pokrzywie.
Herbata czy sok?
Wołowina i cielęcina ;P Z minimum 3x w tygodniu zeżarta razem z czymś, co ma wit C, nie popita herbatą ani niczym takim.

Sok niesłodzony oczywiście? Najlepszy ponoć zamrożony, świeży sok, ale nie dam za to głowy.
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:04   #250
Ani_qa
Zakorzenienie

Hej. Melduję, ze jestem ba bieżąco, ale nie cytuję, bo nie lubie na tel.

Gratuluję udanych wizyt

Hope trzymam kciuki za malenstwo

Mujer powodzenia na spotkaniu z tesciami! Po prostu badz soba

A do dziewczyn, którym tez towarzysza atrakcje. Trzymajcie się w dwupakach i duzo odpoczywajcie

Witam nową mamusie

Ja mam dzis kiepski nastrój.
Bede miec zakladany krazek (na moj koszt)- wyrazilam na to zgodę, bo ryzyko porodu zbyt wysokie.
Bez tego ze szpitala mnie nie wypuszcza...

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-10-15, 10:07   #251
mujer
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Koritsi_a Pokaż wiadomość
Ale Wy macie hardcorowe sny. Mnie to się tylko dziś śniło że brzuch mi zmalał i wyglądał jak po porodzie a ja wiedziałam ze dalej jestem w ciąży i wszyscy mi tłumaczyli ze wszystko jest ok...
Ja nie mam żadnych specjalnych snów, znacz nie pamiętam. I rzadko wstaje na siku. W sumie to 7 godzin śpię bez siku

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Witaj Aartaa!
Jakim cudem udało Ci się 6 m-cy czytać bez wtracenia się w wątek?? Podziwiam!

Widzę, że kilka z Was ma niezłe akcje -IP i te sprawy.. Trzymajmy się chociaż do polowy listopada!

Co do prania, to mi położna zabroniła wydziwianda i kazała rzeczy małego prać razem z naszymi, bo taka sterylnosc może tylko zaszkodzić. No cóż- tu lejt!

Ja od niedzieli czuję się fatalnie.. spać nie mogę-wszystko mi w nocy drętwieje a brzuch jest chyba na pernamentnym skurczu. Budzę się nad ranem z dłońmi tak spuchnietymi, że bolą i nie mogę zgiąć palców..nie wspomnę o tym, że budzę się cała polamana i trochę mi zajmuje zanim wszystko rozchodze.. i jeszcze dopadł mnie syndrom niespokojnych nóg. Chyba muszę zacząć suplementowac żelazo...
Poza tym mój brzuch żyje swoim życiem. Raz jest spory, a jednego razu jak leżałam na plecach TZ się przeraził, bo był płaski jak sprzed ciąży..
Wczoraj mały też jakiś mało ruchawy był i nawet takie potrzasanie góra-dol nic nie pomogły... już miałam konkretnego stracha..
Pragnę już grudnia!
A może trochę jogi, takiej rozluźniającej pomoże?

Co do rzeczy ja piorę w czymś innym nie z racji sterylności, ale żeby młodemu oszczędzić chemicznych proszków. W sumie się i tak przerzucę za pewne na orzechy albo te płatki, choć mnie wkurzają.
mujer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:07   #252
arisah
Raczkowanie

ogólnie Ty to masz hardkorowe te sny mnie ostatnio nic się nie śni
arisah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:20   #253
_karmazynova_
Zadomowienie

Hope trzymam kciuki za maleństwo

Witaj Aartaa super, że dołączyłaś

Dziewczyny jakie sny ale ogolnie Twój sen przebił wszystkie inne zaplułam monitor :P

Dziś obudziłam się tylko raz z bolącym brzuchem i nie bolał tak jak poprzedniej nocy

czubasek dobrze, że udało Ci się zobaczyć z ginem. Zdrówka!
sylwoha ja już nie mam słów na naszą służbę zdrowia. dobrze, że już trochę lepiej się czujesz i detektor Cię uspokoił

Aniqa dobrze, że jest możlwość założenia takiego krążka, tylko czemu znów za prywatną kasę? Mało pieniędzy zabierają nam na składki?? masakra.. Trzymaj się tam

Do końca listopada/początku grudnia już bliżej niż dalej damy radę w dwupakach

Grudniowa mama 01.12.2015
Wrześniowa mama 18.09.2020

Edytowane przez _karmazynova_
Czas edycji: 2015-10-15 o 10:21
_karmazynova_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:24   #254
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Ogólnie haha dobry sen dobry
Mnie się śniło jak położyłam się po porannym siku że TŻ się do mnie odbierać zaczął ale w takiej smiesznej pozycji nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że mnie dobieranirm się obudził ahahha

Mój to nigdy mnie tak nie obudził Czeka aż się obudzę i dopiero, ale ja jestem tak nieprzytomna, że to podchodzi pod gwałt haha

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------

aniqa a czemu na Twój koszt?
Stary 2015-10-15, 10:24   #255
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Ja mam proszek Lovela i dokupiłam dzisiaj płyn do płukania. jestem nauczona, że jak się pierze to płyn musi być i koniec

Wstałam o 8, pojechałam na tsh, później Rossmann, Lidl, teraz zjadłam śniadanie, zaraz idę pod prysznic i biorę się za pranie malutkich ubranek

Aartaa hej fajnie, że się odważyłaś przed rozpakowaniem

Kalusia u nas w kraju absolwenci nie mają gwarancji roboty, zarówno studenci jak i Ci kształceni w określonych zawodach, a taki poszedł siedzieć i jeszcze robotę chce od razu...

Sylwoha dziwi mnie Twój szpital. Ja zawsze jak szłam na ip to mówiłam, że nie zgadzam się na przyjęcie na oddział bez badania, jak zbadają to podejmę decyzję czy potrzeba mi szpitala i nikt mi nigdy nie odmówił badania a byłam w tej ciąży 3 razy... I ani razu się na szpital nie zgodziłam i nie leżałam. To ich zakichany obowiązek. A jak się nie podoba, to niech otworzą całodobową poradnię gin-poł, żeby można było w każdej sytuacji się zbadać...

Aartaa bana nie dostaniesz, spokojnie Lubimy jak się dużo pisze

Przez tą akcję z ciśnieniem zapomniałam się zarejestrować na wizytę. Zadzwoniłam przed chwilą, umówiłam się. Zaraz oddzwonił gin i się pyta co z ciśnieniem. Powiedziałam, że ok (bo już wczoraj cały dzień było ok) i kazał tylko 4 razy dziennie mierzyć, już nie 6 i nie muszę jutro iść do niego i pokazywać dzienniczka

Wojniann spróbuj jeszcze od strony nosa to ucho odetkać - do tej dziurki, co jest ucho zatkane napsikaj soli fizjologicznej, zatkaj nos i spróbuj wydmuchać nosem powietrze. Ja tak miałam na początku ciąży i pomogło

Witam w klubie dziwnych snów. Śniło mi się, że po coś poszłam do swojej pracy i chciałam przy okazji wybrać kasę z konta. I koleżanka najpierw zamiast mi wypłacić to zrobiła wpłatę, później przelew i się nie mogłyśmy dogadać. Potem przyszła tam moja mama i się pytała po co tyle pieniędzy wypłacam. Później zamurowali okna i zostawili małe drzwi jak dla Alicji z krainy czarów i musiałam z brzuchem tamtędy wychodzić. A w tym samym czasie mój mąż coś załatwiał u szefowej i obsługiwała na raz jego, mojego brata i moją mamę jakoś tak dziwnie mi się to śniło i jeszcze przechodzenie przez te malutkie drzwi...

W zasadzie z tym praniem to z jednej strony logiczne, bo i tak dziecko przytulamy do swojego ubrania. Ale ja zamierzam do roku prać tylko w dzieciowym a później stopniowo przejść na nasz proszek.

No to poczytałam, czas do roboty
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:24   #256
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _karmazynova_ Pokaż wiadomość

Do końca listopada/początku grudnia już bliżej niż dalej damy radę w dwupakach
przypominam, że niektórzy mają termin na 29 grudnia
Stary 2015-10-15, 10:27   #257
Aartaa
Raczkowanie

No musieliśmy szybko sie starać, chciałam zakończyć rodzenie przed 40-stka..

Ja mam, mimo insuliny i to dużych jednostek na noc, wlasnie problem na czczo, zawsze 87-93... Szybko eurtyrox na tarczyce, bo trzeba pol godziny przed posilkiem, i szybko 1-2 kawałki ciemnego chleba z chudym nabiałem i warzywami, i 1,5h po posiłku juz jest ok, zazwyczaj 95-105. Ta choroba i te zależności skomplikowane, oczywiscie trzeba sie obserwować, notować, pilnować... No i bardzo sie zmienia ( czytaj: utrudnia i pogarsza...) z upływem tygodni ciazy Przerabane!

Ale kg na końcu dużo mniejsze w 1 ciazy przytyłam 14kg (a nie jestem szczupła i lubię jesc, i mam skłonności do rosniecia...) i uważam to za sukces. Teraz zamierzam jeszcze mniej, na razie 8-9, ale wiem, ze teraz juz raczej mało przybiore. Oby))

Ale Wy macie sny! No, czego to my nie przeżyjemy w tym dwupaku
Stary 2015-10-15, 10:29   #258
ogolnie
Zakorzenienie

aarta słyszałam o Przybylskim Ja bym chyba chciała zmienic gina przy kolejnej ciąży, bo ten trochę mało empatyczny. Zauważyłam, że woli "obiekty chirurgiczne" niż "ciążowe"
Stary 2015-10-15, 10:29   #259
Fionka_31
Zakorzenienie

Ogolnie jahahaha jaki sen

A ten proszek/ plyn dzidziuś pachnie?

Aniqa czemu na twoj koszt?

Jeny chce mi sie Juz od kilku dni, ale po ostatnim mialam tak dlugo twardy brzuch, ze się boje

U mnie odpukać bol spojenia nie występuje. Za to stopy! Stopy są straszne. Kwadratowe i czuje jak im ciężko. Boje sie platfusa pociazowego :/

Czasem nogi niespokojne mi sie robią ale to zauwazylam, ze jak za późno sie kładę.

Tz stwierdził ze widac po moim zachowaniu, ze jestem coraz szybciej zmęczona i pocieszył mówiąc, ze będzie jeszcze gorzej hahah

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:30   #260
ogolnie
Zakorzenienie

Fionka to może spróbujcie delikatnie ?
Tak w ogóle to coraz ciężej jest ... TŻta mój brzuchol ciśnie
Stary 2015-10-15, 10:32   #261
Aartaa
Raczkowanie

OGOLNIE, tak, my z konca grudnia, wiec mamy zaszczyt kibicować wszystkim po kolei))
Stary 2015-10-15, 10:33   #262
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aartaa Pokaż wiadomość
OGOLNIE, tak, my z konca grudnia, wiec mamy zaszczyt kibicować wszystkim po kolei))
A Ty na którego masz tp? Przeoczyłam chyba, chyba że nie pisałaś.

No ja coś czuję, że jak wszystkie urodzą a ja nie to się wku.wie
Stary 2015-10-15, 10:33   #263
Ani_qa
Zakorzenienie

Czytałam, że w niektórych szpitalach trzeba samemu pokrywać koszt krążka. W sumie nie wiem dlaczego tak jest...
Już mi wszystko jedno bylebym stad wyszla i żeby Mala jeszcze sobie w brzuszku posiedziala.

No i rozmawialam chwile z gin i wychodzi na to, ze to nie moja wina, ze szyjka sie skróciła. Ns niewydolność nic nie mozna poradzic. Oczywiście nie pochwalilam się jej sprzataniem, ale mysle ze to przyczynilo sie jedynie do nasilenia skurczy.

Stary 2015-10-15, 10:36   #264
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Czytałam, że w niektórych szpitalach trzeba samemu pokrywać koszt krążka. W sumie nie wiem dlaczego tak jest...
Już mi wszystko jedno bylebym stad wyszla i żeby Mala jeszcze sobie w brzuszku posiedziala.

No i rozmawialam chwile z gin i wychodzi na to, ze to nie moja wina, ze szyjka sie skróciła. Ns niewydolność nic nie mozna poradzic. Oczywiście nie pochwalilam się jej sprzataniem, ale mysle ze to przyczynilo sie jedynie do nasilenia skurczy.

A ja uważam, że od czegokolwiek to zależy czy nie zależy to nie możesz sobie nic wyrzucać. Bo to są dodatkowe niepotrzebne stresy.

Wiecie co, co czwartek do moich sąsiadów przyjeżdża jakieś auto co żarcie dla zwierząt przywozi i tak śmiesznie trąbi takim pierdołkiem Taka radosna melodyjka jakby wiózł stado klaunów a nie żarcie dla kur
Stary 2015-10-15, 10:37   #265
limonka_86
Zadomowienie

Mnie czasem jak TZ probuje przytulic na stojaca to tez jest smiesznie bo brzuch go ode mnie odgradza

Aniqa no tak najwazniejsze ze jeszcze na troche do domq wrocisz i teraz to juz napewno bedziesz uwazac !!
limonka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:37   #266
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Hej mamuśki. Wstałam z bólem gardła :/. Myślicie że jak mnie bardzo rozłoży to mogę ratować się duomoxem? Dostałam go na ból gardła id lekarki na początku ciąży ale wtry byłam z jakimikolwiek lekami na NIE i mi został. Najchętniej wróciłabym do lóżka ale mam wizytę w poradni i muszę się zbierać.

AARTA nie wiedziałam że dzieciaczki przy cukrzycy mogą mieć problemy z oddychaniem, słyszałam o niedocukrzeniu. Zapytam o to dzisiaj
Ja się wzbraniałam przed tym Duomoksem ale kaszel już mi półtora tygodnia nie przechodził. Biorę od dwóch dni i od razu mi się poprawiło.
Stary 2015-10-15, 10:37   #267
_karmazynova_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
przypominam, że niektórzy mają termin na 29 grudnia
Wybacz kalafior zadziałał wszystkie wytrzymamy do odpowiedniego terminu, żeby dzieciaczki były bezpieczne

Grudniowa mama 01.12.2015
Wrześniowa mama 18.09.2020

_karmazynova_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:39   #268
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Fionka to może spróbujcie delikatnie ?
Tak w ogóle to coraz ciężej jest ... TŻta mój brzuchol ciśnie

Co mi po delikatnym ?

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 10:39   #269
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
A ja uważam, że od czegokolwiek to zależy czy nie zależy to nie możesz sobie nic wyrzucać. Bo to są dodatkowe niepotrzebne stresy.

Wiecie co, co czwartek do moich sąsiadów przyjeżdża jakieś auto co żarcie dla zwierząt przywozi i tak śmiesznie trąbi takim pierdołkiem Taka radosna melodyjka jakby wiózł stado klaunów a nie żarcie dla kur
Mimo wszystko jestem zła na siebie

Rozbawilas mnie ta melodyjka

Stary 2015-10-15, 10:39   #270
arisah
Raczkowanie

my już tylko na łyżeczkę delikatnie bo też później za kiepsko się czułam
arisah jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości