Clear Aligner - czy ktoś ma? - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-09-24, 17:45   #961
JulkaWawa
Przyczajenie

Dot.: Clear Aligner - czy ktos ma?

Cytat:
Napisane przez ada3006 Pokaż wiadomość
Dziewczyny- poradźcie ja zrobiłam set up- wyszło mi max 6 etapów na górę i dół więc nie jest tak zle (mam spore przerwy między zebami, pomimo posiadania kompletu zabków )Jak myśklicie jak będzie z mówieniem? mam taka prace że nie bardzo moge seplenić więc cały czas obawiam się czy ryzykowac i zakładać czy odpuścić... Jakie macie doswiadczenia?- Będę wdzięczna za opinie.
Ja rzeczywiście na początku sepleniłam i trudno mi było się przyzwyczaić, więc przez pierwsze dni noszenia, na ważne spotkania w pracy zdejmowałam nakładki. Ale przyzwyczaja się do nich bardzo szybko, teraz nie słyszę żadnej różnicy w mówieniu. Na pewno dobrym pomysłem jest założenie pierwszego kompletu na weekend, a potem wzięcie jakiejś książki i czytanie na głos, żeby się "rozćwiczyć".
JulkaWawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-25, 22:46   #962
kasiaclew
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alexandra234 Pokaż wiadomość
A jak z cenami u tej pani?

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Ile kosztuje zestaw nakładek i pierwsza wizyta? A dlaczego nie byłaś zadowolona? Czy można założyć aparat tylko na górne zęby? Strasznie się waham między tradycyjnym aparatem a CA.
tak można na samą górę ja tak nosiłam...cena 600zl za 3nakladki... dlaczego bylam niezadowolona bo strasznie ciezko mi bylo sie przyzwyczaic do mowienia, noszenia ich... na poczatku sa one niestety widoczne bynajmniej u mnie były ale miesiac szybko minal a potem juz tylko lepiej

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Cytat:
Napisane przez limonka119 Pokaż wiadomość
a mozesz powiedziec ile placilas u niej?
600 zl za 3 nakladki
kasiaclew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-27, 00:13   #963
ada3006
Przyczajenie

GG do ada3006

Dziękuje za radę, jak odważe się spróbować to bede czytać na głos cały weekend
ada3006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-28, 00:24   #964
marita_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiaclew Pokaż wiadomość
tak można na samą górę ja tak nosiłam...cena 600zl za 3nakladki... dlaczego bylam niezadowolona bo strasznie ciezko mi bylo sie przyzwyczaic do mowienia, noszenia ich... na poczatku sa one niestety widoczne bynajmniej u mnie były ale miesiac szybko minal a potem juz tylko lepiej

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

600 zl za 3 nakladki
Mnie wychodziło 450 zł za 3 nakładki.
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-29, 21:46   #965
ada3006
Przyczajenie

GG do ada3006

Jeszcze jedno pytanie dla użytkowniczek alignerów- jak u Was z retencja? słyszałam że po leczeniu to rok minimum trzeba nosić nadal non stop ? a później spać w tym najlepiej do końca życia co do spania myślę że można się przyzwyczaić ale faktycznie tak długo trzeba jeszcze tego używać? jak było u Was?
ada3006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-05, 19:32   #966
alexandra234
Przyczajenie

Byłam w sobotę u E. Prządki i przewidziała na moje zbęby 2, maksymalnie 3 etapy leczenia, ale zaznaczyła, że nie obejdzie się bez piłowania dwójki, żeby jedynka się zmieściła. Co o tym myślicie? Zgodzić się na to? Ile to może kosztować? Jestem w kropce, bo może lepiej zastosować tradycyjny aparat?

Edytowane przez alexandra234
Czas edycji: 2015-10-05 o 19:55
alexandra234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-06, 19:13   #967
marita_g
Raczkowanie

Wydaje mi się że tak. Ja tam bym w życiu nie zamieniła CA na stały.
marita_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-08, 16:35   #968
kasiaclew
Przyczajenie

ja tez nie zamienilabym juz ca na aparat staly... 2 badz 3 etapy to maksymalnie 3 miesiace noszenia... również miałam piłowane dwójki, brzmi to moze groznie ale w rzeczywistosci ząb jest pilowany minimalnie zeby utworzyla sie mala przerwa niedzy jednym a drugim i ja nic za to u niej nie placilam )))
kasiaclew jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-09, 08:53   #969
paula_722
Przyczajenie

Witam wszystkich, jestem tu nowa tak sobie od kilku dni czytałam cały wątek bo od wczoraj stałam się szczęśliwą posiadaczką tego cudeńka. W sumie zacznę nosić od dzisiaj po pracy, bo stwierdziłam, że lepiej przyzwyczaić się do tego przez weekend i od poniedziałku zacząć już z większą swobodą pracować w tym (dużo w pracy muszę mówić także musze się najpierw nauczyć). Wczoraj jak mi to założyli to powiem szczerze dziwne uczucie ale bólem bym tego nie nazwała, raczej lekki ucisk na zęby, zobaczymy co będzie po dłuższym użytkowaniu. Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę mam przewidziane 2 etapy, czyli 6 nakładek a więc powinno to szybko minąć. Będę się dzieliła wrażeniami i efektami
paula_722 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-10, 11:27   #970
alexandra234
Przyczajenie

Rozmawiałam z moją stomatolożką i bardzo odradzała mi piłowanie zębów. Boję się późniejszych doleglowości z tym związanym, np. próchnica, czy nadwrażliwość.
alexandra234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-11, 11:37   #971
paula_722
Przyczajenie

No i nosze drugi dzien aparat, na razie jest srednio, jeszcze sie nie przyzwyczilam do tego plastiku w buzi. Troche mi sie w tym nie wygodnie mowi i lekko boli jezyk bo mnie gdzies tam troche obdziera (jeszcze mi sie zeby nie dopadowaly do zebow). Ogolnie nie boli, jedynie przy sciaganiu i zakladaniu troche no i lekko podczas jedzenia ale zdecydowanie nie to mile i przeszkadza. Dolaczam zdjecia szyn pierwszego zestawu, na sobie mam pierwsza, w rece druga, a na modelu 3. Jak widac mam zachodzace na siebie jedynki i lekko schowane za nimi 2. Mam tez miedzy 3 a 5 lekka przerwe bo mialam kiedys usuwana 4. Troche tego jest do poprawy wiec dziwi mnie to, ze mam przewidziane tylko 2 etapy no ale w sumie nie narzekam jak sie kedys pojawia pierwsze efekty to dam znac
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2015-10-11_12.30.15.jpg (44,6 KB, 312 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-11, 20:30   #972
Pacynka
Rozeznanie

O kurcze, ale fatalnie i niedbale zrobione CA. Nawet się ktoś nie pokusił o wygładzenie i wypolerowanie brzegów. Nie dziwne że coś Cię tam obciera. Ja bym się się za dużych efektów po takim wykonaniu nie spodziewała.
A powiedz, czy masz te wszystkie CA z takiego super przezroczystego materiału zrobione. Wygląda mi to na Duran. A on ma to do siebie, że w ustach staje się twardy i łamliwy.
Czy miałaś robiony stripping?
Pacynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-11, 22:09   #973
paula_722
Przyczajenie

Nie, nie mialam... Sa przezroczyste, moze kwestia lichego zdjecia, bo z tel robilam i to przy kiepskim swietle. Babka, ktora mi to robi, sama je nosila i efekty sa super takze mam nadzieje, ze u mnie tez beda. Nawet nie straszcie, ze nie mam sie czego spodziewac...
Stary 2015-10-11, 22:25   #974
Pacynka
Rozeznanie

Ja nie straszę, po prostu stwierdzam fakty. Bez strippingu to nie pójdzie bo jest za ciasno w szczęce.
A czy u tej babki widziałaś postępy w trakcie leczenia czy tylko efekt końcowy?
Czy te szyny to masz każdą z innej grubości materiału i czy jest soft, medium i hard czy jak?
Stary 2015-10-11, 22:40   #975
paula_722
Przyczajenie

Tak i sa roznej grubosci. Tak jak pisalam wczesniej kiedys mialam usuwana 4 z lewej strony a z prawej przy 3 tez mam troche luz i ona mowila ze to miejsce wykorzystamy i zęby sie pomieszcza...
Stary 2015-10-11, 22:56   #976
Pacynka
Rozeznanie

Wiem, czytałam, że miałaś usuwane zęby. Jednak tych przerw nie widać. A możesz zrobić zdjęcie modelu bez nałożonej na niego szyny?
Ponawiam moje pytanie: Czy widziałaś tą babkę w trakcie leczenia CA, czy znasz tylko efekt końcowy?
Aha, skoro jest soft, medium i hard, to gdzie napisy 'Clear Aligner' na szynach?

Edytowane przez Pacynka
Czas edycji: 2015-10-12 o 00:10 Powód: informacje
Stary 2015-10-11, 23:10   #977
ziarko3
Raczkowanie

Czy ktoś miał tu styczność z aparatem w typie inman aligner? Znalazłam u dentysty we Wrocławiu coś w podobnej technologii,ale o innej nazwie i zastanawiam się nad skutecznością. W leczeniu clear alignerem wyliczono mi 5 etapow na dół i 6 na górę i uznałam że to za dużo. A teraz widzę kolejną możliwość i sama nie wiem co o tym sądzić. Na zdjęciu te aparat, jest wkladany i ma dwie plytki po zewnętrznej stronie i wewnętrznej łuku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1444601389738.jpg (29,2 KB, 140 załadowań)
ziarko3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-12, 00:09   #978
Pacynka
Rozeznanie

Tak, ja miałam styczność z Inman Alignerem. Na razie jest on z tego co wiem w fazie testów w Polsce. Robiony jest od jakiegoś czasu, ale testy trwają bo pewnie można go jakoś usprawnić. Z resztą on jest do wad gdzie nie trzeba expandera. Czyli nie u każdego.
A czy ten orto gdzie się natknęłaś na Inman Aligner ma już jakieś osiągnięcia z nim związane? Tzn. czy ma wyniki w leczeniu nim poparte fotografiami?
No i z ciekawości spytam: W jakiej cenie taki aparat jest w gabinecie?
Stary 2015-10-14, 18:31   #979
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Paula, faktycznie Twoje nakładki mocno różnią się od np moich.
U mnie jest nawet faktura zęba - mam na jedynce podłużne zagłębienie - taka pionowa cienka bruzda.
Powiem ci, że patrząc na Twoje nakładki już mnie zęby bolą w ciągu 3 tygodni masz ogromną różnicę w ustawieniu zębów, mam nadzieję że takie szybkie prostowanie będzie bezpieczne.

Ach, no i powinny być nadrukowane oznaczenia nakładek.

Upewnij się, że te nakładki to nie jest jakaś gabinetowa samoróbka.

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2015-10-14 o 18:32
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-14, 19:04   #980
magda2291
Wtajemniczenie

Hej
Jestem właśnie po wizycie konsultacyjnej i po ocenie zdjęć. Wyszło mi w zębach dolnych stłoczenie i zgryz krzyżowy, a w górnych zgryz krzyżowy i wystające kły. Oprócz tego dolne ósemki są całkowicie położone w dziąśle (leżą poziomo, tylko ich część boczna w niewielkim stopniu wystaje nad dziąsło), górne ósemki mam już leczone. Ortodonta był bardzo przeciwny CA, nie wiem dlaczego, mówił, że zawsze odradza..
ale zaproponował mi dwie opcje:
1. - ekstrakcja górnych czwórek (obie mam całkowicie zdrowe)
- ekstrakcja dolnych ósemek
- CA
- całkowity czas leczenia ok. 1,5 roku

2. - ekstrakcja wszystkich ósemek
- aparat GMD na półkoronach na górny łuk (czas do 1 roku)
- zderzak wargowy (Lip blumper) na dolny łuk - czas leczenia do 1 roku
- CA (góra ok. 10 etapów, dół ok. 7 etapów)

Co o tym myślicie? Miał ktoś coś podobnego? Czy usuwanie zębów jest zawsze konieczne?

Kopciuszek jest wręcz idealnym przykładem na to,
jak buty potrafią zmienić kobiece życie.

"... czasem ukruszy się dzień,
czasem życie tonami się wali..."
magda2291 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-15, 00:08   #981
Pacynka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Carya Pokaż wiadomość
Paula, faktycznie Twoje nakładki mocno różnią się od np moich.
U mnie jest nawet faktura zęba - mam na jedynce podłużne zagłębienie - taka pionowa cienka bruzda.
Powiem ci, że patrząc na Twoje nakładki już mnie zęby bolą w ciągu 3 tygodni masz ogromną różnicę w ustawieniu zębów, mam nadzieję że takie szybkie prostowanie będzie bezpieczne.

Ach, no i powinny być nadrukowane oznaczenia nakładek.

Upewnij się, że te nakładki to nie jest jakaś gabinetowa samoróbka.
Tutaj się niestety zgodzić nie mogę, bo te nakładki z nadrukowanym napisem są awaryjne. Tzn. są fajne elastyczne w ręku, ale w ustach zmieniają swoje właściwości i ci mają szczęście, którym nie pękają i nie wrzynają się mocno.

---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ----------

Cytat:
Napisane przez magda2291 Pokaż wiadomość
Hej
Jestem właśnie po wizycie konsultacyjnej i po ocenie zdjęć. Wyszło mi w zębach dolnych stłoczenie i zgryz krzyżowy, a w górnych zgryz krzyżowy i wystające kły. Oprócz tego dolne ósemki są całkowicie położone w dziąśle (leżą poziomo, tylko ich część boczna w niewielkim stopniu wystaje nad dziąsło), górne ósemki mam już leczone. Ortodonta był bardzo przeciwny CA, nie wiem dlaczego, mówił, że zawsze odradza..
ale zaproponował mi dwie opcje:
1. - ekstrakcja górnych czwórek (obie mam całkowicie zdrowe)
- ekstrakcja dolnych ósemek
- CA
- całkowity czas leczenia ok. 1,5 roku

2. - ekstrakcja wszystkich ósemek
- aparat GMD na półkoronach na górny łuk (czas do 1 roku)
- zderzak wargowy (Lip blumper) na dolny łuk - czas leczenia do 1 roku
- CA (góra ok. 10 etapów, dół ok. 7 etapów)

Co o tym myślicie? Miał ktoś coś podobnego? Czy usuwanie zębów jest zawsze konieczne?
Orto mówił Ci że odradza CA, bo ma na tym najmniejszy zarobek. Większy ma na innych aparatach.
Ósemki usuń jak najbardziej, bo to konieczne z tego co opisałaś. Poza tym z ósemkami to jest tak, że jak do leczenia kanałowego dochodzi to lepiej usunąć bo te zęby mają kręte kanały korzeni i lekarz może tylko narzędzie w nich złamać. Odłamki narzędzi tylko ultradźwiękami wyciągnie i to też nie zawsze, więc usuwa się jak narzędzie się złamie i utknie wewnątrz kanału korzenia.
Czwórek w żadnym wypadku nie usuwaj, szczególnie że są zdrowe. Widać że słaby orto skoro chce czwórki usuwać, bo chce tylko zamaskować wadę czyli zrobić tzw. kamuflaż. Nie zawsze jest tak że zęby się usuwa. Już od paru ładnych lat się od tego odchodzi w ortodoncji.
Samo CA bez wspomagania innymi aparatami nie wyprowadzi zgryzu krzyżowego.
GMD jest dobre, ale pierwsze słyszę żeby aż na rok zakładali. Poza tym musisz mieć wskazanie do GMD. Na pewno nie jest nim zgryz krzyżowy. GMD to dystalizer, więc aby jego zastosowanie było uzasadnione to musiałabyś nie mieć triad i mieć mocno wystające kły (to akurat masz). Aha, GMD na półkoronach? Chyba na pierścieniach? Nie gódź się na żadne półkorony bo tylko zęby będziesz miała zniszczone i korony po leczeniu orto będzie trzeba robić.
Lip Bumper (czyli zderzak wargowy), hm...też jakoś podejrzanie długo. Czyżbyś wciągała wargę dolną?
Jakieś dziwne leczenie Twój orto proponuje. Wg mnie powinnaś umówić się na konsultację jeszcze do innego.
A możesz zamieścić zdjęcia swoich zębów?
Stary 2015-10-15, 10:29   #982
ziarko3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pacynka Pokaż wiadomość
Tak, ja miałam styczność z Inman Alignerem. Na razie jest on z tego co wiem w fazie testów w Polsce. Robiony jest od jakiegoś czasu, ale testy trwają bo pewnie można go jakoś usprawnić. Z resztą on jest do wad gdzie nie trzeba expandera. Czyli nie u każdego.
A czy ten orto gdzie się natknęłaś na Inman Aligner ma już jakieś osiągnięcia z nim związane? Tzn. czy ma wyniki w leczeniu nim poparte fotografiami?
No i z ciekawości spytam: W jakiej cenie taki aparat jest w gabinecie?
Ten aparat nie nazywa się inman aligner tylko active aligner, taki chyba zamiennik jak clear aligner invisaligner. 2500 za łuk, nie byłam jeszcze na konsultacji, bo się zastanawiam czy w ogóle warto. A Ty miałaś prostowane zęby w ten sposób? Czy to działa?
Stary 2015-10-15, 12:13   #983
Pacynka
Rozeznanie

O to sporo kosztuje.
Na zdjęciu jest ewidentnie Inman Aligner bez oryginalnych 'inmanowych' komponentów. Jeśli to taki jak na zdjęciu to jest Inman Aligner i nie jest on zamiennikiem a zupełnie innym aparatem i działa trochę inaczej. A Active Aligner to po prostu jest inna nazwa zamiennie, a to Inman Aligner. Oglądałam w necie. Nazywają tak bo robią z rodzimych komponentów, bo Inmanowe komponenty przewyższją koszty produkcji aparatu.

Nie byłam leczona tym aparatem, ale jeszcze mam coś tam do wyprostowania teraz po zmianach i może zrobię sobie taki aparat.
Stary 2015-10-15, 14:18   #984
ziarko3
Raczkowanie

O, to nie wiedziałam że to to samo. Pójdę na te konsultacje i się dowiem czy to ma sens. A są inne ceny takiego aparatu gdzieś?
Stary 2015-10-15, 18:03   #985
magda2291
Wtajemniczenie

Cytat:

Orto mówił Ci że odradza CA, bo ma na tym najmniejszy zarobek. Większy ma na innych aparatach.
Ósemki usuń jak najbardziej, bo to konieczne z tego co opisałaś. Poza tym z ósemkami to jest tak, że jak do leczenia kanałowego dochodzi to lepiej usunąć bo te zęby mają kręte kanały korzeni i lekarz może tylko narzędzie w nich złamać. Odłamki narzędzi tylko ultradźwiękami wyciągnie i to też nie zawsze, więc usuwa się jak narzędzie się złamie i utknie wewnątrz kanału korzenia.
Czwórek w żadnym wypadku nie usuwaj, szczególnie że są zdrowe. Widać że słaby orto skoro chce czwórki usuwać, bo chce tylko zamaskować wadę czyli zrobić tzw. kamuflaż. Nie zawsze jest tak że zęby się usuwa. Już od paru ładnych lat się od tego odchodzi w ortodoncji.
Samo CA bez wspomagania innymi aparatami nie wyprowadzi zgryzu krzyżowego.
GMD jest dobre, ale pierwsze słyszę żeby aż na rok zakładali. Poza tym musisz mieć wskazanie do GMD. Na pewno nie jest nim zgryz krzyżowy. GMD to dystalizer, więc aby jego zastosowanie było uzasadnione to musiałabyś nie mieć triad i mieć mocno wystające kły (to akurat masz). Aha, GMD na półkoronach? Chyba na pierścieniach? Nie gódź się na żadne półkorony bo tylko zęby będziesz miała zniszczone i korony po leczeniu orto będzie trzeba robić.
Lip Bumper (czyli zderzak wargowy), hm...też jakoś podejrzanie długo. Czyżbyś wciągała wargę dolną?
Jakieś dziwne leczenie Twój orto proponuje. Wg mnie powinnaś umówić się na konsultację jeszcze do innego.
A możesz zamieścić zdjęcia swoich zębów?
ósemki strasznie boję się usuwać, bo pewnie czeka mnie jakieś dłutowanie, a naczytałam się tyle o tym i o powikłaniach typu paraliż twarzy, języka itp., że nie wiem jak się przełamać..
GMD dlatego, żeby cofnąć zęby do tyłu i zrobić miejsce dla kłów. A na ile takie GMD zakłada się? I czy to bardzo przeszkadza w mówieniu? Bardzo słychać, że się sepleni? Orto powiedział, że GMD na półkoronach. Nie wiem co to znaczy, ale tak powiedział, nawet mam to napisane Z moją wargą dolną nie mam problemów, nie wciągam, wszystko ok, nie wytłumaczył mi Pan dlaczego ten zderzak.. zrozumiałam, że przez stłoczenie..
A możesz polecić jakiegoś dobrego orto? Bo właśnie szukam jeszcze innej alternatywy..
Zdjęcia załączam, niestety jakość jest jaka jest..

Edytowane przez magda2291
Czas edycji: 2015-10-15 o 19:55
Stary 2015-10-15, 18:13   #986
Pacynka
Rozeznanie

Niestety w Rzeszowie nie znam żadnego orto
Z tymi ósemkami to radziłabym się przemóc, chyba że nie zamierzasz nic robić z zębami w przyszłości (tzn nie chcesz ich prostować).
Ciekawa jestem jeszcze, jak wyglądają zagryzione Twoje zęby z boku?
Tylko dziwnie tak, że GMD na górze, a na dole co? Przecież na dole kły też nie mają miejsca.
Stary 2015-10-15, 18:31   #987
magda2291
Wtajemniczenie

Cytat:
Niestety w Rzeszowie nie znam żadnego orto
Z tymi ósemkami to radziłabym się przemóc, chyba że nie zamierzasz nic robić z zębami w przyszłości (tzn nie chcesz ich prostować).
Ciekawa jestem jeszcze, jak wyglądają zagryzione Twoje zęby z boku?
Tylko dziwnie tak, że GMD na górze, a na dole co? Przecież na dole kły też nie mają miejsca.
Nie musi być Rzeszów, biorę pod uwagę również inne miasta, Kraków, Lublin, byleby dobrze to zrobić
na górze GMD, a na dole zderzak wargowy..

Edytowane przez magda2291
Czas edycji: 2015-10-15 o 20:03

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-15, 19:34   #988
Pacynka
Rozeznanie

Ale u Ciebie trzeba najpierw rozciągnąć szczęki bo Ci GMD nic nie da, a raczej wszystko zaburzy, skoro na dole Lip Bumper. No i nie wiem po co ten Lip Bumper skoro nie wciągasz wargi dolnej. Chyba tylko dla wyciągnięcia kasy. On Ci nic z zębami nie zrobi.
Powinnaś mieć expandery na górze i na dole. Ewentualnie po nich dystalizery na górę i na dół. Triady jako takie masz, więc GMD tylko na górze by Ci te triady zaburzył, a nie o to przecież chodzi. Ja tu u Ciebie widzę zgryz krzyżowy ale na szóstkach tylko. Na czwórkach i piątkach nie ma. No i wszystko jeszcze zależy jak stawy Ci pracują.
Ja znam orto jedynie w Warszawie i okolicach.
Stary 2015-10-15, 19:54   #989
magda2291
Wtajemniczenie

mój powiedział, że expandery nie będą, bo trzeba byłoby bardzo rozciągnąć szczękę.. dużo miejsca na te kły potrzeba.
W ogóle chciałam robić tylko samą górę, ale mówi, że tak nie da się..

Stary 2015-10-15, 20:01   #990
Pacynka
Rozeznanie

I ma rację, że się nie da samej góry. Można by zrobić i dystalizację i ekspander w jednym ale ciężko z takim myśleniem u orto.
Tak czy siak szczęki rozciągnąć trzeba bo się kły nie zmieszczą. Chyba że usunie się te czwórki jak mówił orto na górze i na dole i resztę dociągnie się aparatem stałym. Ale po co te zdrowe zęby usuwać.
W każdym razie ósemki koniecznie usunąć bo bez tego z GMD czy innym aparatem to tylko krzywdę można zrobić.
Nie jest łatwy Twój przypadek prawdę mówiąc.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości