|
|
#631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Szczelina odbytu - ktoś miał? wyleczył?
|
|
|
|
|
#632 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki Motylku
|
|
|
|
|
#633 |
|
Przyczajenie
|
U mnie leczenie farmakologiczne różnymi środkami zapisanymi przez lekarzy nie pomaga już od ponad pół roku, wisi nade mną operacja. Szukam miejsca w Wwie, gdzie można usunąć szczelinę odbytu laserem bądź poprzez wymrażanie i jednocześnie zwieracz ostrzyknąć botoksem a nie nacinać?? Bardzo się boję skutków ubocznych nacięcia zwieracza
...Może ktoś miał nacięcie mięśnia przy usunięciu szczeliny i może się podzielić swoimi doświadczeniami? Czy ktoś przeprowadzał operację innymi metodami, tzn. przez wymrażanie bądź laserem? z góry dziękuję. |
|
|
|
|
#634 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do dziewczyn leczących się Unigel procto. Jak długo można tych czopków używać?
|
|
|
|
|
#635 |
|
Raczkowanie
|
motylku,lekarz przepisywał mi 2 opakowania( 20 czopków),miesiąc spokojnie możesz stosować
|
|
|
|
|
#636 |
|
Przyczajenie
|
Witam,2 tygodnie temu miałam zabieg wycięcia szczeliny ktora od marca dawała mi czadu. Zdecydowałam sie bo żadne leki nie pomagały a kasy tylko wydawałam a skutki znikome. Zabieg miałam przy znieczuleniu w kręgosłup, szczelina została usunięta przez nacięcie zwieracza. Po zabiegu nie bolało dopóki trwało znieczulenie, potem ból sprawiał mi tampon w kanale pozostawiony w celu zapobiegania krwotoku, leki pw bólowe na mnie nie działały więc całą noc wyłam. Wysikać sie nie mogłam wiec założono cewnik, wstawać po zabiegu nie kazali przez 24h. Na drugi dzień tampon usunął lekarz bolało strasznie ale potem było już ok. Odżyłam niemal natychmiast, w tyłku malutka rana, szew od środka założony, nici rozpuszczalne więc da się żyć. Nic mi z tylka nie leciało, czucie takie jak było,gazy same nie uciekają hehe. Po pierwszym stolcu nie bolało zbyt mocno,ale jak wyszłam do domu to już nieco bardziej boli, szczypie,boje sie napinać bo wtedy bardziej boli ale to juz nie ten ból co ze szczelina! Generalnie zabieg średnio przyjemny ale da się przeżyć. Narazie jest lepiej do dobrze to jeszcze daleko ale po miesiącu ufam ze zapomnę o tym paskudztwie na zawsze. Pozdrawiam i zachęcam do zabiegu bo raczej warto, a zwlekać i dorobić sie przetoki to dopiero przerypane po całości !!!
|
|
|
|
|
#637 |
|
Przyczajenie
|
Hej ,na wstępie chciałam serdcznie podziekowac za podzielenie sie doswiadczeniem po zabiegu bo jest ich naprawde malo. Czytajac poczatek myslałam ,że zemdleje i az mnie tyłek zaczął boleć,ale bardzo optymistycznie zakończyłaś więc napewno bedzie lepiej, daj znac za jakis czas jak sie czujesz ,nie opuszczaj nas na wizaż
![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- A i jeszcze jedno mogłabyś napisać gdzie robiłaś zabieg i u kogo to bede wdzięczna
|
|
|
|
|
#638 |
|
Przyczajenie
|
Ja również leczę od marca, 6 proktologów, kolejne maści, które zaleczają a nie wyleczają. Obecnie kolejna receptura, a po 2 tyg. mam stosować proktis m plus przez następne 2 tyg., ale też zaczynam na poważnie rozważać zabieg. Gdzie został wykonany? Miałaś na myśli, że przecięto zwieracz (jaką metodą) i usunięto szczelinę?
|
|
|
|
|
#639 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dzis ide do kontroli,potem wszystko napisze, nie opuszcze Was.
|
|
|
|
|
#640 |
|
Przyczajenie
|
Witam, jestem po kontroli i cała happy bo lekarz stwierdził że cycuś glancuś, goi się idealnie i juz nie trzeba kontrolować. Zabieg miałam w Kostrzynie woj.lubuskie w zwykłym szpitalu naNFZ a robi te zabiegi chirurg Krzysztof Ociepka, prowadzi też praktykę w Gryfinie i chyba Szczecinie, można dzwonić na oddział chirurgii w szpitalu nr 957523011 i wybrać tonowo chirurgie a dalej miła oddziałowa powie co czynić. Naprawde polecam, strachu i bólu dzień przed zabiegiem bo są badania, lewatywa potem wc i wiadomo ze to fajne nie jest no i dzień zabiegu czyli rano lewatywa, i oczekiwanie na zabieg, znieczulenie śródoponowe po ówczesnym wywiadzie z anestezjologiem, no i zabieg ktory trwa krótko, potem 24 h leżakowania. W ciagu tych 24h roznie moze byc w sensie bólu, zalezy kto jak reaguje na środki pw bólowe, mnie bolało w nocy. Rano sytuacja sie znacznie zmienia bo lekarz wyjmuje tampon ktory zapobiega krwotokowi, i ból stopniowo ustaje az zanika. W tym dniu zaczyna sie jeść i wstaje z łóżka, a na następny dzień idziemy sobie do domu jakby nigdy nic. U mnie dzis po 2 tygodniach od zabiegu pierwsze eee bez bólu! Także naprawde polecam z całą powagą sytuacji. Natomiast co do metody to nie wiem jak sie nazywa ale wygląda to tak: zwieracz żeby można było sie dostac do szczeliny bo ja mialam w srodku a nie na zewnątrz, został przecięty naprawde minimalnie, na zewnątrz nic nie widać, nastepnie szczelina wycieta, zwieracz zeszyty i idelanie jakby wcisniety szew do środka ze nic a nic widać i nic nie cieknie czy sie gazy wydobywają. Nic nie widać, naprawdę precyzyjna robótka. Szwy w środku, nici rozpuszczalne więc żadnego później dłubania i zdejmowania. Dziś po 2 tygodniach po zabiegu czuje sie niemal idelanie, oczywiscie trzeba dbać o konsystencję stolca, ja zajadam otręby pszenne do musli, troche siemię lniane, a na wieczor łyzeczke syropu Lactulosum cena 11zł. I to jest wszystko co robie by dobrze się i bezpiecznie wypróżnić. Natomiast na szczelinę najbardziej pomagała mi Lignocaina ok 28zł, ktora znieczula po 1 minucie i trzyma z godzinę. Życzę odwagi i naprawdę polecam pozbyć sie tego bo taka przewlekła szczelina to ryzyko przetoki a tu już wole nie myśleć a co dopiero mówić czym to jest i jakie z tego później utrapienia. Pozdrawiam i jak macie pytania to śmiało.
|
|
|
|
|
#641 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, moja historia.
Szczelina odbytu nie dająca żyć od 7 m-cy, hemoroidy od roku. Wszystko brałam co się dało, uwierzcie mi wszystko, 2 proktologów.Prawie zrezygnowałam z pracy, po wypróżnieniu ból przez cały dzień. Oczywiście dieta, nasiadówki, dilitator, wszystkie masci, czopki jakie wyprodukowali chemiczne i naturalne. Tydzień temu na wizycie u proktologa zrobił mi : lewe boczne nacięcie zwieracza odbytu i laserowe usunięcie zmiany. Po prostu szok nie spodziewałam się, nawet nie wiedziałam, że ma laser. A więc zabieg trwał ok 3-5 min, znieczulenie.Po ból wg mnie duży do ok 3 h(tabl. przeciwbolowe).Sama wróciłam autem ok 1h. Normalnie się wysikałam, kazał mi brać to co mam w domu a wiec unigel, proktis m. Noc przespałam super. Rano wypróżnienie rewelacja. Troche coś tam lekko czułam, ale chyba bardziej to naciecie. ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Po 3 dniach nic nie czułam. Ogólnie zabieg bardzo polecam, bez żadnego przygotowania, bez lewatyw. Moje naciecie nic nie krwawi. Od razu poprawa. Na nastepny dzień można normalnie funkcjonować.Minął tydzień super, super, super. Jem wszystko jak szalona,(schudłam 8 kg). Na razie delikatnie się cieszę bo nie moge uwierzyć, nie chce zapeszać. Nic nie boli. Dziewczyny na ta chwilę strasznie polecam, już miałam depresję, myślałam,że już taki dzień nie nastąpi bez bólu. Nie mam pojęcia jak szybko może być nawrót szczeliny, nie obchodzi mnie to ciesze sie z każdej chwili bez bólu. Pozdrawiam. Proktolog oczywiście prywatnie Bielsko-Biała.
|
|
|
|
|
#642 |
|
Przyczajenie
|
Super, gratuluję pozbycia się tego! Na jednej wizycie, niesamowite! Ja marzę o usuwaniu laserem, niestety nie mogę znaleźć odpowiedniego miejsca w Wwie ...
mam pytanie, przy szczelinie zazwyczaj występuje na zewnątrz guzek wartowniczy i fałd, czy miałaś to i czy to również zostało wycięte?
|
|
|
|
|
#643 |
|
Przyczajenie
|
Witam, wszystko mam dalej (guzek, fałd), nic nie zostało wycięte, nie wiem co z tym czy sie kiedyś samo wchłonie, nic mi nie przeszkadza, bo nie boli, za miesiąc mam wizytę więc sie dowiem. Jeśli mogę doradzić to nie trzeba szukać klinik robiących laserem (teraz takie modne), ja byłam u zwykłego proktologa w malutkim gabinecie, jest sam jeden i jak się okazuje wszystko robi, zastanawiał się też nad botoksem, ale stwierdził, że laser lepszy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#644 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny , Ewo i boliwd....
napiszcie czy przy szczelinie bolalo was caly czas. Ja tak mam . Boli przez kilka lub wiecej dni jestem na przeciwbolowych bo bym nie wytrzymala z bolu, poznie lepiej i masz trach 2,5 dnia nie bylam ze stolcem zatwardzenie a potem bol od wtorku i tak trwa . Bol budzi mnie w nocy i nawte siku trudno sie robi.Napiszcie czy tak moze byc przy szczelinie |
|
|
|
|
#645 |
|
Przyczajenie
|
Balbinko12, mnie nic nie bolało i nie boli. Bolało w szpitalu a później i teraz już nic. Radzę iść do kontroli . Współczuję Ci bardzo, pozdrawiam Wszystkich szczelinowcòw.
|
|
|
|
|
#646 |
|
Raczkowanie
|
Mnie nigdy nie bolało cały czas. Po porannej kupie ból utrzymywał się kilka godzin i odpuszczał. Może u Ciebie zwieracz jest non stop zaciśnięty? A może coś jeszcze się u Ciebie dzieje?
---------- Dopisano o 06:50 ---------- Poprzedni post napisano o 06:46 ---------- Lilka nie ma w Wawie gabinetów gdzie można usunąć laserowo szczelinę? Również jestem z Wawy i zaczynam się zastanawiać nad laserowym usunięciem... |
|
|
|
|
#647 |
|
Przyczajenie
|
Motylek50: ja teraz leczę się u 5 proktologa. Na razie się polepszyło, po maści robionej (kodeina + środek przeciwzapalny) w kombinacji z maścią proktis m plus, która podobno może wyleczyć szczelinę. Polepszyło się, ale na całkowite wyleczenie nie liczę. Wszyscy specjaliści, u jakich byłam, wykonują operacje metodami tradycyjnymi i takie polecają. Ja doszłam do wniosku, że najlepszy byłby botoks + laser - żeby uniknąć znieczulenia podpajęczynówkowego, gojenia, hospitalizacji, bólu itp. A nieliczne kliniki wykonują to oddzielnie, botoks lub laser. We Flebonecie jest komplet, ale jak spojrzysz na spis lekarzy, to nie ma wśród nich ... proktologa. Są flebolodzy lub chirurdzy plastyczni, a te operacje szczelin to chyba jakiś dodatek do działalności tego miejsca.
|
|
|
|
|
#648 |
|
Przyczajenie
|
Balbinka,
Czy próbowałaś zmienić dietę? Jakieś kefiry, suszone śliwki, błonnik (np. Colon C, Ispagul?). Dzień bez kupy to szukanie problemu. Jak samo nie idzie, to spróbuj sobie pomóc czopkiem glicerynowym. W każdym bądź razie nie możesz mieć zaparć i liczyć, że szczelina się wygoi. |
|
|
|
|
#649 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Będę wdzięczna bardzo ---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#650 |
|
BAN stały
|
Przeszłam to łącznie z krwawieniami, bólami, i brakiem kibelka przez 5 - 6 dni w tygodniu / te nasiadówki oraz eksperymenty lekarzy, że ta na pewno zadziała a jak nie to cięcie to strata kasy. Dopiero lekarz trzeci z kolei nie chciał nic ciąć tylko przypisał maść Posterisan H 166,7 mg i stosowałam nie dwa razy a trzy przez pierwsze 3 dni i zadziałało mam spokój już dwa lata a jak tylko coś zaswędzi to maść w pogotowiu ale nie stosuję
|
|
|
|
|
#651 |
|
Przyczajenie
|
W Jozefowie w kriocentrum robią laserowe usunięcie szczeliny , nawet jedna z wizazanek pisała o tym
i jest tam proktolog
|
|
|
|
|
#652 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie kochani.
Wczoraj bylam na wizycie u proktologa i okazalo sie ze mam 2 szczeliny ![]() Przepisal jedna masc robiona i proktis m oraz dietka. Boli,boli i jeszcze raz boli. Teraz zmykam do apteki.
|
|
|
|
|
#653 |
|
Przyczajenie
|
Witam też myślałam że jestem z tym sama cieszę się że nie też miałam szczelinę odbytu i na szczęście wyleczyłam
czego i wam życzę z całego serca.Została mi niestety pamiątka tak zwany guzek wartowniczy co prawda malutki ale jest i nie potrafię z nim żyć czy któraś z was miała usuwany taki guzek i może się podzielić informacją na ten temat?Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#654 |
|
Przyczajenie
|
introbity a czym i jak dlugo leczylas szczeline i czy jeszcze cos przy okazji Cie bolalo : brzuch,kobiece?
Odpowiedz plis |
|
|
|
|
#655 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#656 |
|
Przyczajenie
|
Lilka ja też potwierdzam ze w Kriocentrum robią laserowo szczeline odbytu. Mają tam proktologów i chirurga wiec jak ktoś ma blisko to warto do nich sie zgłosić. Pozdr Darek
---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:15 ---------- A czy komuś z Was nawróciła się szczelina? Bo ja zabieg miałem już jakiś czas temu i na razie spokój, ale jak pomyślę znowu o tym paskudztwie to mi się robi słabo
|
|
|
|
|
#657 | |
|
Przyczajenie
|
Balbinka12 brzuch mnie nie bolał ,kobiece też nie
na szczęście wyleczyłam w ciągu 6 tygodni stosowałam Unigel 3 razy dziennie (kupisz go w aptece bez recepty) plus ćwiczenia dilatatorem mało przyjemne ale skuteczne jak widać u mnie pomogło do tego dostałam żel lidoposterin działa znieczulająco jak masz jeszcze jakieś pytania pisz Pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Balbinka12 brzuch i sprawy kobiece nie bolały mnie na szczęście leczyłam się 6 tygodni smarowałam Unigelem 3xdziennie (kupisz w aptece bez recepty) dodatkowo Dilatator plus maść znieczulająca Lidoposterin mało przyjemne ale u mnie zdało egzamin liczy się cierpliwość i nie można się poddawać jeszcze biegałam codziennie 5km i pływałam 2x w tygodniu co też podobno pomogło jak masz jeszcze jakieś pytania pisz |
|
|
|
|
|
#658 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje Ci kochana , ze odpisalas, ja mam jeszcze problemy kobiece i tak bym chciala zeby juz mnie nic nie bolalo.
Dzieki |
|
|
|
|
#659 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
też trochę w życiu przeszłam ze sprawami kobiecymi też miałam problemy ale po wszystkim jak już sprawy kobiece powiedzmy było ok (a uwierz mi do końca życia po tym co przeszłam ok nie będzie) urodziłam córkę myślę że powiedzenie co nas nie zabije to nas wzmocni jest bardzo prawdziwe jestem o wiele silniejsza i bardziej optymistyczna.Trzymam kciuki Pozdrawiam A wracając do mojego problemu który mi pozostał może jednak ktoś miał wycinany guzek wartowniczy chciałabym żeby ktoś się podzielił doświadczeniami w tym temacie .....umówiłam się na zabieg i jestem pewna że tego chcę tylko chciałabym wiedzieć jak jest po?
|
|
|
|
|
|
#660 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.

...

też trochę w życiu przeszłam ze sprawami kobiecymi też miałam problemy ale po wszystkim jak już sprawy kobiece powiedzmy było ok (a uwierz mi do końca życia po tym co przeszłam ok nie będzie) urodziłam córkę myślę że powiedzenie co nas nie zabije to nas wzmocni jest bardzo prawdziwe jestem o wiele silniejsza i bardziej optymistyczna.Trzymam kciuki