|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. IV
Cytat:
Nie wiem, ale obojgu chyba było to nam potrzebne. Chciałabym znów spróbować z jednej strony ale z drugiej mi się po raz kolejny nie chce.. |
|
|
|
|
#4232 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna obecność TŻ działa na Ciebie leczniczo po prostu
![]() dziewczyny dzieciaka w foteliku przewozi się na przednim czy tylnim siedzeniu?
|
#4233 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4234 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4235 |
|
Zakorzenienie
|
joanna teraz stanął na wysokości zadania, został z Tobą oby tak dalej i może wszystko się ułoży.
|
|
|
|
#4236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam samochód bez poduszek i jak będę jeździć sama z dzieckiem to pewnie dzieć będzie siedział z przodu, a jak z Tż to ja z dzieckiem z tyłu
|
|
|
|
|
#4237 |
|
Zakorzenienie
|
Z tą stroną to zdania są podzielone,ja znowu słyszałam tez, że kierowca nieświadomie chroni siebie więc bezpieczniejsza jest za kierowcą. Więc chyba to aż takiego wielkiego znaczenie nie ma czy to prawa czy lewa, najważniejsze to dobrze zamocować fotelik.
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego sama już zgłupiałamdzisiaj ide na Bezpiecznego Malucha może coś więcej powiedzą
|
|
#4239 |
|
Zakorzenienie
|
Od strony pasażera dlatego bezpieczniej, że w razie postoju na poboczu drzwi od strony dziecka nie otwierają sie na drogę
|
|
#4240 |
|
Rozeznanie
|
Na warsztatach była też mowa o tym że to że poduszki są wyłączone nie daje gwarancji że w razie czego nie będzie zwarcia i mogą zadziałać
|
#4241 |
|
Zakorzenienie
|
A jak ktoś jedzie sam to warto pomyśleć o dodatkowych lusterkach, żeby maleństwo z tyłu dobrze widzieć i nie odwracać się bo wtedy dopiero robi się niebezpiecznie.
---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ---------- Tak też może być. Wiadomo sprzęt możne zawieść. |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4243 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Koktajlowa, ale co rodzice mają do tego czy kupuejsz wózek używany, czy nie? Boziuuu jak mnie boliii w szyjce (w pochwie, czy gdzie? tak na samym wejściu) ![]() Czasem już tak miałam, że mnie tam kłuło, ale dzisiaj już mocno (jednak cały dzień w pracy). Myślicie, że mam się martwić, czy po prostu odpoczywać? |
||
|
|
|
#4244 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tylko piszę to, co słyszałam
|
|
|
|
|
#4245 |
|
Zakorzenienie
|
DOTKA ,ma znaczenie gdy trzeba otworzyć drzwi
|
|
#4246 |
|
Wtajemniczenie
|
No niestety Madziu teraz dopiero mam czas żeby trochę na kompie posiedzieć
zaczynam więc kompletować wszystko jak ktoś może coś poradzić, doradzić to byłabym wdzięczna
|
|
|
|
#4247 |
|
Zadomowienie
|
Koktajlowa nie zrażaj się aż tak do tych używanych wózków. Jak to dobra firma, to jeno dziecko na prawdę nie zdąży zbyt wyeksploatować takiego wózka, a wady często wychodzą właśnie u pierwszego właściciela. W wózku który mam ja jeździło dwóch chłopaków a wszystko dobrze działa. Może jeśli rodzice obiecali wózek to teraz się zreflektowali że na nowy ich nie stać? Zapytaj do jakiej sumysą w stanie zapłacić, może częściowo sama pokryjesz koszty ale będziesz mieć to co chcesz. O fotelik też bym walczyła nowy.
Niepozorna łóżeczko cud-miód, dodatki brzmią bardzo dobrze ![]() Mojakaren na tylnim!!!
|
#4248 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja Asia w grudniu będę rodzić mimo że wszyscy chcą aby to był styczeń...bo tak przecież będzie lepiej...
|
|
|
|
#4249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dotka ja taki ból miałam wczoraj wieczorem, taki jakby kłucie z wierzchu nie mam pojęcia co to było, przez chwilę pomyślałam, że może szyjka się skraca. Ale dziś przestało i nie wiem. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4250 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A teraz powiem Wam coś na temat fotelików i foteli. Oglądałam jakiś czas temu program na ten temat - zapinania dzieci i maluchów w foteliki. Nie prawdą jest to że kierowca w czasie wypadku podświadomie chroni swoją stronę,czy na odwrót jak wielu mogłoby się wydawać. Wystarczy wziąć np pod uwagę fakt, że dziecko siedzi za kierowcą a obok np żona/ mąż. Chwilę przed wypadkiem, stłuczką nie jest w stanie wybrać kogo ma chronić. Okazało się że najbezpieczniejszym miejscem dla foteliku jest środkowe siedzenie - z tego wzgl że przy stłuczce dziecko jest na pewną odległość oddalone od drzwi i wgnieceń które są najniebezpieczniejsze, w momencie gdy dochodzi do stłuczki i zbicia szyby ze strony, przy którym siedzi maluch - masakra. A jeśli siedzi po środku są szanse że drobinki szyby spadną na siedzenie a nie bezpośrednio na dziecko. Jeśli macie dobry fotelik i platformę i dobre upięcie pasami nie ma ryzyka wypadnięcia fotelika pomiędzy siedzeniami do przodu. Podawali jeszcze to na kolka przykładach. Nie wiem jak Wy, ale mój maluch na pewno będzie jeździć po środku. Jedynym minusem może być to że trzeba będzie wsiadać do tyłu żeby dziecko ze środka wyciągnąć a nie bezpośrednio z zewnątrz. uff. No ale to moja opinia
|
|||
|
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
joanna też o tym słyszałam, ale tak naprawdę ile by się programów nie obejrzało czy artykułów nie przeczytało, to co drugi będzie mówił inaczej. Środkowe siedzenie jest ok, ale wtedy gdy jest odpowiednio wyprofilowane ma odpowiednią szerokość, i są trzy punktowe pasy bezpieczeństwa. Nie każdy samochód spełnia te warunki więc trzeba dopasować do siebie w sensie do swojego auta.
|
|
|
|
#4252 |
|
Konto usunięte
|
A no to kwestie samochodu pomijam,czy profilu - bo chodziło mi o platformę ;p wiadomo nie kazdy samochód jest nawet 5 - cio osobowy, gdzie ma to środkowe siedzenie
|
|
|
|
#4253 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze trzeba wziąć po uwagę czy używamy isofix jeżeli tak, to często też są mocowane tylko przy bocznych siedzeniach. A wtedy na sztywnych zaczepach jest najbezpieczniej
---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- A najlepiej to nigdy nie mieć stłuczki czy wypadku, żeby żadna z nas nie musiała się przekonać sama na sobie.
|
|
|
|
#4254 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4255 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;53127187]Położna dzwoniła i mówiła żeby odpoczywać a bóle powinny przejść. Heh, być może obecność "tż"coś zdziałała.
A teraz powiem Wam coś na temat fotelików i foteli. Oglądałam jakiś czas temu program na ten temat - zapinania dzieci i maluchów w foteliki. Nie prawdą jest to że kierowca w czasie wypadku podświadomie chroni swoją stronę,czy na odwrót jak wielu mogłoby się wydawać. Wystarczy wziąć np pod uwagę fakt, że dziecko siedzi za kierowcą a obok np żona/ mąż. Chwilę przed wypadkiem, stłuczką nie jest w stanie wybrać kogo ma chronić. Okazało się że najbezpieczniejszym miejscem dla foteliku jest środkowe siedzenie - z tego wzgl że przy stłuczce dziecko jest na pewną odległość oddalone od drzwi i wgnieceń które są najniebezpieczniejsze, w momencie gdy dochodzi do stłuczki i zbicia szyby ze strony, przy którym siedzi maluch - masakra. A jeśli siedzi po środku są szanse że drobinki szyby spadną na siedzenie a nie bezpośrednio na dziecko. Jeśli macie dobry fotelik i platformę i dobre upięcie pasami nie ma ryzyka wypadnięcia fotelika pomiędzy siedzeniami do przodu. Podawali jeszcze to na kolka przykładach. Nie wiem jak Wy, ale mój maluch na pewno będzie jeździć po środku. Jedynym minusem może być to że trzeba będzie wsiadać do tyłu żeby dziecko ze środka wyciągnąć a nie bezpośrednio z zewnątrz. uff. No ale to moja opinia [/QUOTE]Ja tez zamierzam zamontować po środku a to miejsce po stronie pasażera podobno jest najbardziej niebezpieczne (tak ogólnie nie tylko jesli chodzi o fotelik)Przyszedł przewijak jest spoko pasuje na pralkę bardzo dobrze bo nie mamy gdzie wstawić ewentualnego kolejnego mebla
|
#4256 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiecie tak jest ze wszystkim. Ile ludzi tyle opini. I dopóki samemu się nie sprawdzi można gdybac...
co nie zmienia faktu tak jak Kinga mówi lepiej nie mieć żadnego nieprzyjemnego zdarzenia...
|
#4257 |
|
Zakorzenienie
|
Fotelik i miejsce trzeba dopasować pod samochód innej opcji nie ma.
|
|
|
|
#4258 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4259 |
|
Rozeznanie
|
ale was ciężko nadrobić
![]() dziewczyny które mają już wózki - przed zakupem oglądałyście na żywo czy może któraś odważyła się zamówić w ciemno przez internet nie przymierzając się do wózka? pytam bo wybrałam sobie taki model, który znalazłam tylko w jednym sklepie stacjonarnym w Poznaniu (tak przynajmniej internety pokazują - no chyba ze niedokładnie szukałam) w dodatku sklep ten czynny jest do 18 i w soboty zamknięty. więc nie ma szans żebyśmy tam podjechali, bo mąż wraca do domu o 18-19 a czasem nawet po. a sama nie pojadę bo ze mnie taki kierowca bombowca że prędzej się zgubie niż dojadę jeżdżenie od sklepu do sklepu i sprawdzanie/ oglądanie co mają też odpada bo ostatnio co dzień boli mnie podbrzusze. no i wszystko na raz trzeba by było objechać jak mąż jest w sobotę w domu. masakra. dlatego pytam czy któraś się odważyła na zakup prosto z neta? bo ja się zastanawiam nad tym rozwiązaniem. |
|
|
|
#4260 |
|
Rozeznanie
|
Na warsztatach mamo to ja nam mówili że jeżeli auto ma 3 punktowe pasy na środku z tyłu to tak jak joannarol pisze tam jest najbezpieczniej. Jeżeli nie ma lub fotelik źle się tam układa to bezpieczniej jest za pasażerem, statystycznie najwięcej podobno wypadków jest pod lewej strony z tyłu, bo kierowca wymusza pierwszeństwo, ale źle przewiduje prędkość auta. Ale to wszystko teoria...
Co do fotelików, używane są ok, byle bezwypadkowe. Nie dajcie sobie wmówić że niby po postu latach jest mniej bezpieczny To chwyt producentów żeby mieli ciągle zbyt. Jestem motocyklistą, ....byłam.... za kask dałam 1100zł razy dwa bo dla męża też, jakbym miała je wymieniać co 3-4 lata dla zasady.... Fotelik jeżeli jest bezwypadkowy, nie traci na jakości po kilku latach... Równie dobrze trzeba by było wymieniać auta co kilka lat, bo tam wszystko z plastiku i może zawieść najważniejsze w foteliku to dobrze go zamocować każdym razem, dobrze zapiąć bąbla i jechać do 50km/u bo tylko do tej prędkości są robione testy fotelików...mallaMi wszystkie wózki które wybrałam przez internet na miejscu automatycznie je skreslilam z listy.... Wszystkie były nie takie... Głównie z amortyzacją, spacerówka itd. pierwotnie miało być mutsy, później jedo a stanęli na baby design lupo comfort. Edytowane przez 86ewula Czas edycji: 2015-10-16 o 16:46 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:04.

dlatego sama już zgłupiałam

21.06.2014r.