Mamusie grudniowe 2015 cz.8 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-17, 17:14   #751
syylwuska
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8

OGOLNIE

Ale bym zjadła Twojej sałatki i tego makaronu też, w ogóle na wszystko mam apetyt a nic mi się nie chce zrobić ;/ len ;/

SYLWOHA gdzie takie lusterka? Na allegro? tylko dziecko pewnie Ciebie nie widzi, a to może może je uspokajac.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 17:49   #752
ogolnie
Zakorzenienie

Mi też ale się motywuje
Byłam na ogrodzie z psem i z przykrością muszę stwierdzić ze kot sąsiada został stracony

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Dziewczyny a wasi gin każa liczyć ruchy dziecka? Jeśli tak to jaką metoda? Chciałabym zacząć liczyć tak dla siebie ale nie wiem jak
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 18:09   #753
sylwoha
Zakorzenienie

Mamusie grudniowe 2015 cz.8

Ogolnie a co z kotem?
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 18:12   #754
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cienwiatru Pokaż wiadomość
Na jaki wózek się zdecydowaliscie?

Baby merc neo style

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Mi też ale się motywuje
Byłam na ogrodzie z psem i z przykrością muszę stwierdzić ze kot sąsiada został stracony

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Dziewczyny a wasi gin każa liczyć ruchy dziecka? Jeśli tak to jaką metoda? Chciałabym zacząć liczyć tak dla siebie ale nie wiem jak

Nie kazala. Ja wole nie liczyć. Moja mala z natury jest spokojna w brzuchu i nie chce sie stresowac

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 18:22   #755
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Mi też ale się motywuje

Tak, mam kartę ruchów i codziennie od 9 rano do 21 mam liczyc do 10 ruchów i zapisywać do której godziny te 10 ruchów było. Do końca ciąży mam już liczyć. Dzieki Bogu mała jest bardzo aktywna i przeważnie do południa te 10 naliczę, albo wczesniej. Potem już nie liczę do wieczora tylko obserwuję sobie czy mała się porusza. Jak długo jest cicho to włączam muzykę albo się kładę i przeważnie zaraz mała sie uaktywnia. Przeważnie wieczorami i nocą jest bardzo aktywna jak mniej chodzę.
Jak jest mniej niż 10 ruchów do 21 to też mam zapisać. Ale jeszcze się tak nie zdarzyło.

Zaraz Ci wstawię zdjęcie tego.

Z tego co wyczytałam to metoda Cardiff.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Cardiff

http://mediweb.pl/pdf/karta.pdf

Ciekawy artykuł:
http://www.skotnicki.pl/ginekologia/...t/view/205/49/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg karta obserwacji ruchow.jpg (132,5 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-10-17 o 19:11
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 18:25   #756
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Ogolnie a co z kotem?
Mój pies go stracił tzn zadusił a ja nic nie dałam rady zrobić a zanim TŻ przybiegł to już był denat na trawniku. To trzeci stracony kot w tym roku
Stary 2015-10-17, 18:32   #757
syylwuska
Zakorzenienie

OGOLNIE pies dusiciel

Mi nie kazal liczyc i nie zamierzam tego robić, samą widzę i czuje czy Mała się rusza czy nie? Czasami w 5 minut naliczylabym 10 ruchów, ostatnio było tak codziennie, dzisiaj jakoś słabiej do południa, ale już jest ok

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 18:35   #758
sylwoha
Zakorzenienie

Ogolnie jakby taki pies moje koty wydusil... Masakra nie chcialabym byc na teoimcu :p

A co on taki?
Stary 2015-10-17, 18:46   #759
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Mój pies go stracił tzn zadusił a ja nic nie dałam rady zrobić a zanim TŻ przybiegł to już był denat na trawniku. To trzeci stracony kot w tym roku
O masakra to nie pomyślałaś żeby psu kagańca zakładać na spacer skoro taki bandyta?

Czas edycji: 2015-10-21 o 12:34
Stary 2015-10-17, 19:36   #760
ogolnie
Zakorzenienie

To był mój ogródek a kot sąsiada

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

A pies sam z siebie taki, nikt mu kotów zaduszać nigdy nie kazał

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Mój pies nie gryzie ludzi tylko właśnie zwierząt nie lubi innych. Kiedyś ciocia przyjechała z psem do nas to musiał siedzieć w aucie bo nie chciała go wpuścić. Bronić chce widocznie swojego terenu

A kotów niech pilnuje sąsiad,ja z psem nie wychodzę poza swoje podwórko i pies tak Nauczony ze poza bramę nie wyjdzie.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Andrhuszka czyli liczysz 10 ruchow przez cały dzień tak? tzn tyle musi być?
Stary 2015-10-17, 19:42   #761
sylwoha
Zakorzenienie

Ogolnnie mimo wszystko kot jak kto to lazja, ale nie mialabym serca tak
No bo to jakies behawioralne zabirzenia pies ma.
Tez kiedys tskiego mielismy, nie szlo go wytresowac dusil wszystko
Niestety zostal uspany
Stary 2015-10-17, 19:45   #762
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
To był mój ogródek a kot sąsiada

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

A pies sam z siebie taki, nikt mu kotów zaduszać nigdy nie kazał

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Mój pies nie gryzie ludzi tylko właśnie zwierząt nie lubi innych. Kiedyś ciocia przyjechała z psem do nas to musiał siedzieć w aucie bo nie chciała go wpuścić. Bronić chce widocznie swojego terenu

A kotów niech pilnuje sąsiad,ja z psem nie wychodzę poza swoje podwórko i pies tak Nauczony ze poza bramę nie wyjdzie.

---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Andrhuszka czyli liczysz 10 ruchow przez cały dzień tak? tzn tyle musi być?
Tak, 10 ruchów liczę od 9 i ma być co najmniej 10 do godziny 21. Tę metodę preferuje moja ginekolog, dała mi kartę i ja się stosuję i sobie codziennie zaznaczam. Ale staram się cały dzień obserwować ruchy nawet jak naliczę już te 10.

A widzisz, czyli to na Twojej posesji się stało, to sąsiad nie dopilnował kota niestety;/ cóż, szkoda stworzenia:/

Czas edycji: 2015-10-17 o 19:49
Stary 2015-10-17, 19:49   #763
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Ogolnnie mimo wszystko kot jak kto to lazja, ale nie mialabym serca tak
No bo to jakies behawioralne zabirzenia pies ma.
Tez kiedys tskiego mielismy, nie szlo go wytresowac dusil wszystko
Niestety zostal uspany
A to nie jest tak że psy koty ganiają od dawien dawna? Tak jak koty myszy itd.? Widać kot za mało sprytny był, no przecież nie da się odpędzać zwierząt, które w każdej chwili mogą ci wejść na posesję
Stary 2015-10-17, 19:53   #764
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
A to nie jest tak że psy koty ganiają od dawien dawna? Tak jak koty myszy itd.? Widać kot za mało sprytny był, no przecież nie da się odpędzać zwierząt, które w każdej chwili mogą ci wejść na posesję
Nie wszystkie psy tak się zachowują. To chyba kwestia ich charakteru i tego czy się 'wychował' z kotami i je akceptuje. Niektóre rasy są też bardziej agresywne i będą "cięte" na innych osobników swojego gatunku czy innego.

Czas edycji: 2015-10-17 o 19:54
Stary 2015-10-17, 19:56   #765
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
Nie wszystkie psy tak się zachowują. To chyba kwestia ich charakteru i tego czy się 'wychował' z kotami i je akceptuje. Niektóre rasy są też bardziej agresywne i będą "cięte" na innych osobników swojego gatunku czy innego.
No wiadomo, niektóre z jednej michy jedzą, ale to chyba nic dziwnego że pies obcego kota pogonił
Stary 2015-10-17, 19:56   #766
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zdążył uciec po prostu a gnał jak głupi,a ze mam dużego psa i jednym susem go dogonił.. no kotów szkoda ale co zrobię,ten akurat w dzień został stracony a zazwyczaj w nocy chodza i mama wiele razy znalazła rano kota jakiegoś nieżywego. A pies tak robi ze nawet krew się nie leje tylko dusi po prostu i zostawia.

Nie będę chodzić za psem na własnym podwórku,to sąsiad niech swoje 15 kotów pilnuje...
Stary 2015-10-17, 19:59   #767
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zdążył uciec po prostu a gnał jak głupi,a ze mam dużego psa i jednym susem go dogonił.. no kotów szkoda ale co zrobię,ten akurat w dzień został stracony a zazwyczaj w nocy chodza i mama wiele razy znalazła rano kota jakiegoś nieżywego. A pies tak robi ze nawet krew się nie leje tylko dusi po prostu i zostawia.

Nie będę chodzić za psem na własnym podwórku,to sąsiad niech swoje 15 kotów pilnuje...
teraz mi się przypomniało jak kot mojej kuzynki poluje na ptaki i wszystkie takie zaduszone przynosi jej do domu... A ona ma potem tylko problem żeby to sprzątać i jeszcze nie złapać czegoś
Stary 2015-10-17, 20:32   #768
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
teraz mi się przypomniało jak kot mojej kuzynki poluje na ptaki i wszystkie takie zaduszone przynosi jej do domu... A ona ma potem tylko problem żeby to sprzątać i jeszcze nie złapać czegoś
Instynkt obrońcy myślę.
Ee, mój sąsiad nie zauważy braku kota. Ma ich około 15,zapchlone i wychudzone. biedne te zwierzęta,psy podobnie,mają sześć. Ale one wychowane na bardzo groźne i nie dostają jedzenia.
Stary 2015-10-17, 21:00   #769
wojniann
Rozeznanie

GG do wojniann

Ja jeżdżę octavia combi i nie zamienię na.żadne inne. Duży bagażnik spokojnie wózki wkładam i milion klamotow. Mało pali i ma podzespoły Volkswagena a.co za.tym idzie części są dostępne i nie drogie. Jeżdżę bardzo dużo. Mam go w.gazie i na pełnym baku przyjeżdżam 700 km jakieś 8-9 litrów spala oczywiście na trasie w.mieście myślę że.10 spali.
Jeździliśmy nim na wakacje z.małym i wózkiem inwalidzkim, specjalnym podnośnikiem dla os. Niepełnosprawnej plus bagaże to pożyczyłam sobie bagażnik dachowy i pakowalismy wszystko. Dla mnie moje sreberko to najlepsze auto. Wcześniej miałam vectra to bez porównania. Aha ja nie miałam z salonu tylko kilkuletni kupiony. Teraz ma 12 lat.
wojniann jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 21:08   #770
kalwinka
Zadomowienie

Moja corcia chyba wscieklizny dzisiaj dostala. Kopie tak, ze chwilami mi sie slabo robi
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 21:09   #771
0enedue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Wróciłam. Ledwo zyje ale wózek zamówiony Najpóźniej będzie 13.11 wiec dla mnie idealnie.

Kupiłam jeszcze troche drobiazgów: Nożyczki, obcążki, szczotke, szczotke do butelek, gacie jednorazowe, plyn do prania, pieluchy flanelowe i termometr.

Z tym ostatnim zaszalelismy i jest elektroniczny - tz bardzo chcial.

Bylam w rossku ale nie ma pampersów w promocji. Kupiłam zasypke bo tz sie uparl i jakies kosmetyki i dostalismy do karty niespodzianke: Koszulkę babydream na 104 i próbki palmersa - przydadzą sie.

Jedne polspiochy kupiłam. Najtańsze za 12,5. Resztę dokupię w necie bo ceny w stacjonarnym pow. 17 zl i tetry kolorowe tez jednak w necie kupie.

Został mi jeszcze ręcznik bo nie dojechaly promocyjne i koszula do karmienia.

Widziałam ze jest wynajem laktatorów w sklepie ale zapomniałam zapytać na jakich warunkach

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Kupujesz? Mi sie ta flanela bardzo przyjemna wydaje. Oglądałam dzis w sklepie.
no to już większość masz z glowy )

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A propos zabawek, koleżanka kupiła swojej małej takiego cudaka

Ja bym tyle nie dała ale ma funkcję termofora i inne bajery, że niby takie kolory są najlepsze dla noworodka itp

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Koleżanka kupiła wózek (3w1 z Maxi Cosi) i sprzedawca im powiedział, że foteliki Maxi Cosi są przereklamowane a poza tym te testy są robione na fotelikach z bazą, czyli bez bazy nie spełniają tych wszystkich norm bezpieczeństwa nie wiem, ile w tym prawdy ale z Maxi Cosi podobno tylko Pebble spełnia normy bez bazy
natknęłam sie już na te 'pluszaki' w necie ..są teraz modne :P

co do maxi cosi tez to słyszałam i również od sprzedawcy wózków.. ale pewnie sami zdecydowalibyśmy się na jakiś od nich .. ale dostaliśmy ten z cybexa wiec zastanawiać się będziemy dopiero przy wyborze tego kolejnego

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Wiem ale czy ma znaczenie siedzenie? Bo jakos sobie nie wyobrażam ze mala z tylu jest.
na warsztatach facet który pokazywał nam jak powinno się zapinać foteliki itp mówił , że przy wyłączonej poduszce mozna zamontować fotelik z przodu ale nie poleca tego bo to bardzo mamy rozprasza - no coś w tym jest ..

Cytat:
Mi też ale się motywuje

killer :P

mój mi nie kazał

jakiś taki dziwny dzien dzisiaj mam zero energii .. chciałam zamówić jakieś dupsy z allegro typu pare flanelek .. gryzak .. pojemnik na mleko , woreczki na pokarm ale jakos nawet na to nie miałam weny ;/

jutro rano idziemy ogarnac z tz piwnice i chyba zamówimy łóżeczko

Iga 14.12.2015

0enedue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 21:10   #772
zaciekawa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Barboo Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Wpadlam poczytac co u Was i widze, ze wszedzie dookola cos sie dzieje, niestety koncowka ciazy czesto jest obfita w niespodzianki
Mnie w poniedzialek klada na oddzial patologii ciazy Po usg III trymestru okazalo sie, ze brzuszek mniejszy o dwa tygodnie od reszty pomiarow. Po dwoch tygodniach zrobiono mi kolejne usg i mimo, ze brzuszek podrosl to nadal odstaje od reszty. Podejrzenie hipotrofii co lez wylalam to moje... Maz dzisiaj w trybie pilnym wraca z uk (najblizsza rodzine mam ponad 200 km od Wroclawia ), gdzie jest na delegacji i przynajmniej niedziele spedzimy razem, bo w poniedzialek przed 8:00 mam juz stawic sie na oddzial.
Troche mnie lekarze nastaraszyli czym to grozi i mimo, ze szczerze nienawidze szpitali to wole sie polozyc, niech monitoruja, mierza i robia co moga, mimo, ze lekow nie ma, ktore moglyby pomoc.

Trzymam kciuki za Was wszystkie i zycze nam, abysmy jak najdluzej trzymaly sie w dwupakach, a dzieciaczki rosly zdrowo i symetrycznie...
Sciskam mocno
ja byłam u gina 30 września i też mały ma brzuszek mniejszy o 2 tyg a chyba nawet 2tyg i parę dni i lekarz nic nie mówił na to..ja tylko widziałam, bo patrzyłam uważnie na pomiary które robił na USG...w poniedziałek idę do niego to zobaczę co się dzieje..czytałam na necie na ten temat-bardzo ale to bardzo często tak bywa a później dziecko zdrowiutkie się rodzi-może to być uroda dziecka lub błąd pomiaru..nie stresuj!!

Edytowane przez zaciekawa
Czas edycji: 2015-10-17 o 21:14
zaciekawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 21:17   #773
0enedue
Zadomowienie

ale mnie cyce rwą dzisiaj ..;/

znajoma wylądowała kolejny raz w szpitalu i chyba czeka ja porod na dniach ( krótka szyjka) miesiąc przed terminem, nie znam niestety szczegółów..

Iga 14.12.2015

Stary 2015-10-17, 21:17   #774
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Moja corcia chyba wscieklizny dzisiaj dostala. Kopie tak, ze chwilami mi sie slabo robi

A u mnie odwrotnie Musze ja jakos zmusić do kopania niby sie kotłuje ale bardzo rzadko i bardzo delikatnie

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-17, 21:32   #775
mervie
Rozeznanie

dziękuję dziewczyny w imieniu Iwa za wszystkie miłe słowa
normalnie LOVE was

ja dziś kupiłam jedne półśpiochy i kaftanik- z takich mniejszych
i kapcie do szpitala...
może się liczy, że zaczęłam z wyprawką?

poza tym odebrałam lekko ocieplane ciążowe legginsy z allegro i jestem zadowolona- bo zostały mi już do chodzenia jedne dżinsy na to zimno, więc może teraz te 1,5 miesiąca przebieduję jakoś z tym co mam ( plus jedne ciążowe rajstopki)

wózek z gondolą dostaniemy od TŻta brata- podobno w jakimś świetnym stanie- więc mi zakup odpada\
i może jestem straszna ale nawet nie wiem co to za wózek i jakoś mnie to mało obchodzi... i tak będzie na krótko przecież
spacerówka będzie tylko i wyłącznie moim wyborem
Stary 2015-10-17, 21:34   #776
sylwoha
Zakorzenienie

Moj dzis zalezy jak lezy

Ej, a jak normalnie zjesz paczke ciastek herbatnikow lu i popijesz puszka coli to normalne ze cukoer po godzinie skoczy? Prwda?
Stary 2015-10-17, 21:42   #777
ogolnie
Zakorzenienie

Czy ktoś wie jak przestawić dziecko? W'sensie żeby zeszło z pęcherza i było tam gdzie wcześniej czyli do góry nie wyrobie jak nie zejdzie
Stary 2015-10-17, 21:44   #778
0enedue
Zadomowienie

Cytat:
Czy ktoś wie jak przestawić dziecko? W'sensie żeby zeszło z pęcherza i było tam gdzie wcześniej czyli do góry nie wyrobie jak nie zejdzie
nie mów ze dalej lezy na pęcherzu ? współczuje;/

Iga 14.12.2015

Stary 2015-10-17, 21:51   #779
andriuszka77
Zadomowienie

Aaaa, na dobranoc ,,zajadę" trochę patosem....

Stary 2015-10-17, 21:54   #780
wojniann
Rozeznanie

GG do wojniann

Ale sobie zrobiłam jasny gwint. Popatrzyłam ręce papryczkami chili. Przygotowałam rękawiczki obieralam paprykę i miałam założyć do chilli i zapomniałam. Dopiero jak poczułam ze.mnie pieką ręce zauważyłam co robię. Cholera pieką mnie juz długo. Nic nie pomaga myślicie że maści na poparzenia chyba mogę normalnie stosować co?
wojniann jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości