|
|
#1561 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !
Kasia moze troszke wyluzuj sie albo zrelaksuj, bo stres i nerwy tez dobrze nie działają na karmienie
Cytat:
przynajmniej ja tak robiłam i Ala nam przez pierwszy miesiac przybrala ponad kilogram. a tez lubila pospać, szczególnie w nocy byly dlugie przerwy miedzy karmieniami. o rany ile ja mam bagazy do szpitala . jak ludzie to zobaczą to chyba sie wyśmieją.
Edytowane przez Amelie04 Czas edycji: 2015-10-17 o 21:47 |
|
|
|
|
#1562 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie potrafię z telefonu wklic linka dlatego kopiuję..dobry tekst dla mam które decydują sie na mm...
Od siebie powiem ze mleko mamy jest szybciej trawione dlatego malec częściej powinien je pic Właściwe karmienie mieszankami mlecznymi gwarantuje dzieciom, które nie są karmione piersią, właściwy rozwój. Poznaj podstawowe zasady sztucznego karmienia noworodka. Mieszanek mlecznych nie podaje się dziecku na żądanie. Zasady sztucznego karmienia noworodka przedstawia Krystyna Polak, specjalista pediatra. Nie ma wątpliwości, że mleko matki jest dla małego dziecka najlepszym pokarmem. Pediatrzy zalecają, aby mamy karmiły piersią „na żądanie”, czyli przystawiały niemowlę tyle razy, ile ono samo zażąda. W przypadku karmienia mieszankami mlecznymi sprawa przestaje być tak prosta. Czy noworodek ma jeść według zegarka? Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi nie mogą otrzymywać pokarmu za każdym razem, kiedy tylko zażądają. Należy zachować co najmniej 3-4-godzinne przerwy. Jest to niezbędne, gdyż żołądek dziecka nie jest w stanie strawić w szybszym czasie sztucznych mieszanek. Przychodzi mu to z o wiele większym trudem niż w przypadku mleka mamy, a przecież żołądek musi być zupełnie pusty przed następnym karmieniem. Idealna liczba karmień przez 4 pierwsze miesiące życia wynosi 5–6 razy dziennie oraz dodatkowo jedno karmienie w nocy, które można wyeliminować, jeśli pozwoli na to dziecko. Rozkład posiłków wyglądałby w następujący sposób: Godzina • 8:00 • 12:00 • 16:00 • 20:00 • 24:00 • 4:00 Chociaż przerwy między posiłkami muszą być zachowane, możecie zachować pewną elastyczność w wyznaczaniu godzin posiłków, mając na względzie upodobania dziecka. Nawet jeśli maleństwo zje kolejną porcję kilkanaście minut później, nic się nie stanie. Noworodek musi jeść odpowiednią ilość mieszanki Dyscyplina jest nie mniej ważna przy odmierzaniu ilości proszku. Na opakowaniach podane są ilości mieszanki zalecane dla danego wieku. Bądźcie bardzo skrupulatni podczas przygotowywania posiłków i nie odmierzajcie na oko. Jeśli dziecko zje nieodpowiednio przygotowany pokarm, może mieć kłopoty z trawieniem, a małe nerki będą przeciążone nadmiarem protein. Prowadzi to często do wymiotów, biegunki, kolki. W odwrotnej sytuacji, kiedy wydaje wam się, że dziecko jest głodne po karmieniu, możecie po prostu przygotować nieco większą ilość mleka, ale zawsze zachować odpowiednie proporcje, dodając o 30 ml wody i jedną miarkę proszku więcej. W takich sytuacjach lepiej będzie porozumieć się z lekarzem, bo może należałoby zwiększyć liczbę karmień lub też wprowadzić kaszkę zbożową. O tym jednak powinien zadecydować wasz pediatra. Ile noworodek zjada każdego dnia → 30–60 ml - Pierwsze dni, co 2–3 godziny, ilość dzienna - 360–480 ml, ciężar dziecka: 3000 gr → 60–70 ml - Koniec 1. tygodnia, co 3 godziny, ilość dzienna - 500–520 ml, ciężar dziecka: 3100 gr → 70–80 ml - 2. tydzień, co 3 godziny, ilość dzienna - 520–530 ml, ciężar dziecka: 3200 gr → 80–90 ml - 3. tydzień, co 3–4 godziny, ilość dzienna - 530–540 ml, ciężar dziecka: 3450 gr → 90–110 ml - Koniec 1. miesiąca, co 4 godziny, ilość dzienna - 540–560 ml, ciężar dziecka: 3450 gr |
|
|
|
#1563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Karmiące piersią mamuśki ile Wam wychodzi karmien na dobę ? |
|
|
|
|
#1564 |
|
Wtajemniczenie
|
Pozwolę sobie na kopie jeszcze tego tekstu..gdzie jest mi bardzo bliski jako promotorki KP😚
To, ile noworodek powinien jeść i jak często, zależy od jego… apetytu. Obserwuj, czy maleństwo nie głodnieje – będzie wtedy poruszało ustami, mlaskało, wierciło się, wyciągało, marudziło. Może też zbliżać dłoń do buzi. Najlepiej to sprawdzić, przystawiając je do piersi – jeśli zacznie ssać, to znaczy, że było głodne. Nie czekaj na rozdzierający płacz noworodka z głodu. Oznacza to, że jest już porządnie głodne. Zazwyczaj mamy uczą się brzmienia „głodnego” płaczu i odróżniają go od innych jego rodzajów. Najlepiej przystawiać dziecko do piersi co 2-3 godziny. Zazwyczaj noworodki jedzą 8-12 razy na dobę. Nigdy nie przedłużaj przerwy między posiłkami noworodka do dłuższej niż 4 godziny, nawet jeśli nie zaobserwujesz oznak głodu. Trzeba zwrócić uwagę też na to, że niektóre noworodki potrafią ssać pierś prawie cały czas, śpią bardzo krótko, przez co kobieta może czuć się uwiązana. Aby wypracować schemat żywienia noworodka, zapisuj godziny, w których przystawiasz dziecko do piersi. Oczywiście, nie da się codziennie karmić dokładnie o tej samej godzinie, ale podobna pora każdego dnia będzie korzystna zarówno dla dziecka, jak i dla ciebie. Taki schemat żywienia jest możliwy zazwyczaj w przypadku mleka modyfikowanego, które dłużej się trawi. Przez minimum pierwsze trzy miesiące życia karmienie dziecka w nocy jest niezbędne dla jego rozwoju. Trzeba je wtedy budzić, jeśli samo nie zażąda pokarmu. Dziecko półroczne może już zacząć przesypiać noce. Nie próbuj przekarmiać go na siłę przed snem – to nie pomoże, jeśli chcesz uniknąć pobudki bardzo wcześnie rano. Bardziej pomoże ci ostrożne wprowadzanie pokarmów stałych do diety twojego maleństwa. 2. Ile powinien jeść noworodek karmiony piersią? W przypadku karmienia piersią trudno jest sprawdzić, ile dziecko wypiło. Można jednak sprawdzić, czy się najadło. Oto kilka oznak, że dziecko jest najedzone: noworodek zasypia w czasie karmienia lub zaraz po nim, po nakarmieniu odwraca główkę lub wypluwa pierś, po nakarmieniu śpi spokojnie, niekoniecznie długo. Karmienie piersią powinno trwać około 15-20 minut, ale nie musisz co chwilę zerkać na zegarek. Niektóre noworodki chcą być przy piersi znacznie dłużej. Nasłuchuj, czy dziecko przełyka – jeśli tak, kontynuuj karmienie. Zmieniaj piersi do karmienia – raz przystawiaj dziecko do prawej, raz do lewej piersi. To sprawi, że produkcja pokarmu w piersiach będzie odpowiednio pobudzana i ilość mleka wystarczy do końca karmienia piersią. Twój organizm doskonale wie, ile powinien jeść noworodek. 3. Czy noworodek jest odpowiednio odżywiony? Na to pytanie można odpowiedzieć, dokładnie obserwując swoje maleństwo. Dobrze odżywiony noworodek będzie: brudził 6-8 pieluszek na dobę, w tym robił 2-5 kupek przez pierwsze dni życia, później mniej. Kupa na początku będzie rzadka, ale jeśli dziecko jest dobrze odżywione, zrobi się gęściejsza; przybierał na wadze i rozwijał się; spokojnie spał po karmieniu |
|
|
|
#1565 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochana Nasza Ada jak mamusiom tutaj doradza
![]() Fajnie że mamy taką osobę na wątku
|
|
#1566 |
|
Wtajemniczenie
|
Niud system sie zmienia..może przy kolejnym karmieniu odplynie po 15minutach i juz liczysz dwie godzinki jesli sie nie wybudzi sam..
czy Twoja pociecha na prawdę ciągle spi..??.. ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- Maggiuś 😚 |
|
|
|
#1567 |
|
Zakorzenienie
|
widze , ze jestem sama z wywoływaniem porodu :P bede pisac sama do siebie.
ciekawe czy nie zrobie dziury w podłodze od tej piłki bo kolana to juz mnie mega bolą i zakwasy.. nigdy nie ćwiczylam tyle, co w ciązy haha nabieram kondycji, zaraz ide na przysiady
|
|
|
|
#1568 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tzn. będę mogla szybko zareagować jeśli będę znać problem Dobranoc ---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
))Mnie tak bolą kolana ze mi ciężko wstawać a co dopiero z dolnej półki w szafie coś wyciągnąć. .. Szacun ... Dobranoc
|
|
|
#1569 |
|
Wtajemniczenie
|
Kolorowych snów maggiuś😚
Amelio tez idź juz spac😉..to Ci dobrze zrobi..odpocznij 😚 i zostaw tą piłkę bo sobie krzywdę zrobisz😉 Moje dzieci slodko śpią juz od 19.. Cudnie...😍 Kocham być mamą 😊 idę tez wtulić sie w ich tatusia😉 dobranoc |
|
|
|
#1570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Mam mega problem ... NAWAŁ POKARMU nie mam juz sily leze i placze co rzadko mi sie zdaza. Chcialabym odczepic cycki , w tym momencie jestem naqet w stanie nie karmic jakby mi ktos ulzyl... nawet nie wiem co mam zrobic laktator nie pomaga z lazdego cyca poszlo juz 20ml dalam Tz aby wyssal bo juz panikuje a tu bez zmian a on mowi zebnic nie leci ... czy mozliwe aby sutki byly jakos zapchane? I co teraz??
|
|
#1571 |
|
Zakorzenienie
|
Agatko a jestes pewna, ze dobrze załozyli Ci na brzuch te cos od ktg? ( nie wiem jak to sie nazywa) bo mnie ostatnio zle zalozyla i musialam poprawiac sama. a skurcze porodowe, przy których juz nie wiedzialam jak sie nazywam sięgały 140 ...
jak tu spać jak rodzic trzeba hihih ![]() ---------- Dopisano o 22:37 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- o rany dziewczyny jak czytam o waszych problemach laktacyjnych to normalnie jestem przerazona. Agatko moze jakies ciepłe okłady na piersi/ ciepły prysznic? |
|
|
|
#1572 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Za to z łózkowym wypedzaniem u mnie słabo ![]() Pamietacie jak z 2tyg temu pisalam Wam, ze mnie strasznie swędzą palce rąk i nog? No to okazuje sie, ze dopadla mnie pokrzywka cieżarnych Najgorsze te pachwiny, leze co wieczor jak idiota rozkraczona na łózku wachlując się "tam" bo tylko zimno troche łagodzi objawy... tak to nic na to nie ma I jak tu myslec o sexie
|
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
mnie tez strasznie swędzą ręce, ale tylko one. juz mam skóre zdarta. wydaje mi sie, ze to od płynu do naczyn.
jestem pierwsza na liscie do rozpakowania, nie wyprzedzajcie mnie ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- ciekawa jestem czy moze schudłam w tych ostatnich 2 tyg intesywnych cwiczen
|
|
|
|
#1574 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To co wkleilas to dokładnie teoria, którą znam tylko mam wątpliwości co do zderzenia z praktyką, stąd moje wątpliwości. I dziękuję za poświęcony czas |
|
|
|
|
#1575 |
|
Wtajemniczenie
|
Agato...cieply prysznic i masaż spod pachy do sutka uciekając by mleczko jednak zaczęło lecieć..trwa to kilka minut aż poczujesz mrowienie...upuść ile możesz...
Możesz uśmierzyć bol..lisciem kapusty...roztłucz go trochę i obloz piersi na całą noc ..tylko tak owiń pierś by sutki nie dotykaly kapusty...najlepiej w staniku od spodu sobie wloz...mi zawsze pomagalo😊.. Dobranoc.. |
|
|
|
#1576 |
|
Zadomowienie
|
Po porodzie kolana odpuszcza
zgaga tez. No i opuchlizba
|
|
|
|
#1577 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja jestem przerazona bo nie wiem jak pomoc, za pierwszym razem pomoglo jak Tz wyssal a teraz odciagam , odciagam i nic ulgi nie czuje ![]() Cytat:
|
|
#1578 |
|
Wtajemniczenie
|
Ach Agatko i proszę Cię nie licz na faceta ..oni nie potrafią ssać 😉..nie martw się nic Sie nie zatkało..przystawiaj teraz maluszka ile możesz..dziecko w takich zastojach pomaga najlepiej😚
Niud 😚 |
|
|
|
#1579 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczynki :P
ciężko mi tu z wami być na bieżąco . jeszcze dziś nam neta odłączyli bo teściowej skończyła się umowa.. a nam zamontują dopiero 27... na szczęście sąsiadka użyczyła hasła do wifi u nas coraz lepiej, uczymy się z małym trybu dnia muszę powiedzieć że moje dziecię mnie zadziwia śpi jak zabity na kanapie w pokoju pełnym ludzi, przy normalnej rozmowie, przy tż jak gra na xboxie a jak chcę go uśpić w ciszy i odłożyć do łóżeczka to nie ma szans ![]() w nocy tak samom woli z nami spać niż sam. towarzyskie dziecko może bezpieczniej się tak czuje hmmm ... a mąż taki zakochany w nim że powiedział że woli jak malutki śpi z nami niż bez niego wiecie co .. jak zawsze coś musi się sypać, coś irytować... okropna pleśń nam zaczęła wychodzić w mieszkaniu ! uroki zerowej wentylacji w niemieckich mieszkaniach :/ już brak mi cierpliwości do niektórych rzeczy. dobrze że koszty spółdzielnia pokrywa. jak to zrobią to musimy poszukać jakiejś specjalnej farby żeby to później znów nie wyszło .. eh |
|
|
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Agatko jaki masz laktator? moze sobie kup tą medele albo lovi ?
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- czy do porodu nie mozna miec zadnej bizuterii np kolczyki ?? |
|
|
|
#1581 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A głodna raczej jest bo ona nie tylko płacze ale ssie paluchy albo rękawy nerwowo kreci głową i sapie z otwarta paszcza A jak dotkniesz policzka palcem to rzuca się od razu z paszca na palec Po tym wszystkim od 18 o 21:30sie znów obudzilla cyce dostała i na koniec 40mm ii w końcu bez jeczenia śpi do tej pory Agatko mi pomogło masowanie pod prysznicem tylko tak dossc mocne czasami maosowalam w ciepelku pod koldra laktatorem mimo że medela wyciągał kilka kropel Tylko wydaje mi się że to mii zmniejszył ilość mleka |
|
|
|
|
#1582 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
powiem Ci ze w pierwszej ciazy uratowal sytuacje polozna w szpitalu powiedziala abym nie meczyla sie laktatorem tylko mąż aby sciagnal i po minucie cycek jak marzenie a teraz nie dalo rady, albo nawet nie czul ze leci.Dobra troche zeszlo na laktatorze i akurat mala sie obudzila na cycka to najpierw jeden az ulzylo i szybko drugi niestety drugiego za malo ale juz jest lepiej troszke ![]() Cytat:
|
|
#1583 |
|
Wtajemniczenie
|
Ją mialam i kolczyki i lancuszek
|
|
|
|
#1584 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1585 |
|
Zakorzenienie
|
w niektórych aptekach są laktatory
jeju ale jestem padnięta po tych ćwiczeniach a jeszcze musze Tż zaliczyc dzis jesli po dzisiejszym dniu nic sie nie bedzie działo to oficjalnie ogłosze ze 5S w ogole nie działa.... |
|
|
|
#1586 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzę że każda z jakimś problemem
albo laktacyjnym albo ciążowym ![]() Amelie spróbuj się zresetować, ciesz się weekendem, spędzcie jakoś fajnie czas. Spacer po parku i obiad w restauracji albo wypad na kulki z Alą, co tam lubicie. Poświęć jej teraz dużo czasu bo później będziesz miała go mniej, a może przestaniesz tak obsesyjnie myśleć o porodzie. Już niedługo będziesz tulić Tomka! Ja nie miałam biżuterii przy porodzie ale z tego ci wiem to można mieć. Agata przystawiaj dużo i ciepłe okłady przed odciąganiem, to minie. Pasztetnik strasznie Ci współczuję tej pokrzywki.... Najgorsze że to już będzie Cię trzymać aż do końca.... Mojej małej coś na brzusio zaszkodziło ;( tak się męczy, płacze, pruka... Przed 20 ją wykąpałam, zasnęła dopiero o 22 na 45 minut i płacz znowu... Właśnie przysnęla ale tak nie spokojnie .... Chyba za dużo sobie pozwalam w diecie... Niud nie kalkuluj, idź za swoją intuicją. Jeśli faktycznie zasnął po 1,5h to niech śpi. To nie czysta matematyka. O już nie śpi, męczy się biedna ;((((
|
#1587 |
|
Zakorzenienie
|
Ktosiula masz racje, predzej sie połamnę uprawiajac wszystkie sporty swiata niz urodze, hehe.
Jutro juz dam na luz, bo kregoslup wysiada... Szkoda mi Twojej malutkiej, moze to kolka? |
|
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
Tosia całuję i trzymam kciuki za Was dziewczyny
![]() Agatka jak mnie tak bolały mocno to ciepły prysznic, masaż bolesny niestety i zaraz ssak mały a później laktator i trochę udało się ulżyć Mój by w życiu nie wyssał mleka. Prędzej by mnie ohafcił ale On ma odruch wymiotny ogólnie na widok mlekaNiud ja bym tak nie liczyła dokładnie. JA pilnowałam na poczatku, żeby było mniej więcej co 3 h bo się nie wybudzała sama. Teraz w dzień mniej więcej tak sie budzi. Czasem częściej, czasem rzadziej a w nocy to nawet położna powiedziała, że jka sie zdarzy Jej przespać 4-5 h to nie wybudzać. Dopiero jak drugi raz pod rząd tak będzie to już budzić. Zdarzyło się 4 h. Nie kalkuluję tak dokładnie co ile je. Aby nie było za długo Na wdze przybiera więc jest ok raczej![]() Moja dostała cycunia i jeszcze oczy jak 5 zł to ją położyliśmy do łóżeczka, włączyliśmy ulubioną lampkę kwiatuszka (chyba się czuje jak w macicy wtedy bo tak różowo/czerwono się robi ) i włączyliśmy kołysanki. OdpłynęłaA mnie boli brzuch dzisiaj eh... No nic. Jeszcze chwilkę poczytam dzidziową książkę i idę spać DObranoc laseczki
|
#1589 |
|
Raczkowanie
|
Takie lampki czerowno pomaranczowe sa najlepsze dla dzieci
Przy bialym/niebieskim swietle sa rozbudzone itp.Ja kurcze nie mam lampki zadnej nocnej i chyba bede w kuchni zapalac swiatlo i otwierac triche drzwi to wowczas bedzie polmrok idealny do przebrania i nakarmienia albo lampki choinkowe wyciagne, o!Tymczasem dobrej nocki. Maly jak zwykle aktywny w brzuchu kiedy jest noc ;-) Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk |
|
|
|
#1590 |
|
Wtajemniczenie
|
MALA moj tez nie chcial ale widzial ze cierpie. Nie ma nie chce przechodzimy przez to razem
![]() Pora karmienia mam nadzieje ze Nel glodna i duzo wyssie Musze spac w samych majtkach bo stanik za maly a koszula drazni sutki i mi zimno ... jak mi zle i nie dobrze hehe chyba mam dzis tragiczny dzien bo dawno tyle nie marudzilam
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:26.

bede pisac sama do siebie. 

zgaga tez. No i opuchlizba