Mamusie październikowe 2015, część 9 :) ! - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-18, 14:43   #1651
AgatkaSz
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !

Może trochę mojego nudnego porodu?

Tak jak już pisałam we wtorek 13.10 mieliśmy spontaniczny wypad do kina seans na 20.20 wiec szybko w samochod i do warszawy w dzień troche ogarnełam mieszkanie ale nie szalałam specjalnie bo wyjatkowo mocno bolało mnie spojenie.
Nie wiem co tam Nel slyszala w brzuchu ale na seansie strasznie sie ruszała może Tom Hard wpadł jej w ucho
W domu byliśmy koło 24 Tz zjadł kolacje położyliśmy sie ja jeszcze dokończyłam film na laptopie i też zasnełam o 4 obudził mnie skurcz i cos strzeliło w brzuchu , pomyślałam o kurde wody! Wstałam delikatnie aby nie zmoczyć łóżka .. ale co jest sucha ide do łazienki nic nie leci , troche rozczarowana wrocilam do łóżka i znowu skurcz , chwila potem kolejny ale juz po drugim wiedziałam że to juz tak dziwnie promieniował. 4 skurcz i ból okropny że musialam wstać i wtedy mokro sie zrobilo ale nie bylo to chlup tylko tak troche polecialo mialam watpliwwosci ze to wody ale sie ruszylam i znowu wiec budze Tz nachylam sie i znowu wody Tz w lekkiem szoku ale mowie ze spokojnie mamy jeszcze czas ide sie umyc a on niech sie dobudzi stalam jeszcze z 30 minut bo nie moglam sie zebrać co skurcz leciały wody.
Poszłam z Tz do lazienki on posiedziec ja sie umyć , oczywiście umyłam włosy
Powolutku i pojechaliśmy worek na smieci pod dupe recznik i mozna sie pakowac do samochodu na oddziale byliśmy 5.50 przyjecie ktg i tam z 4 skurcze nie wiem jakie bo nie widzialam ale bolaly , papierki podpisy i na oddzial przed porodowy. Bylam glodna Tz pojechal po jedzonko a ja liczylam skurcze i gadalam z dziewczyna z sali, gdy wrocil tz i juz mialam jesc weszla pielegniarka ze podlaczy ktg i ze mam zamaz jedzenie wogole uuuu skad mam miec sile jak jesc nie moge
Na kyg znowu skurcze ale sprzet dziwny skurcz ktory byl bardzo mocny 87%.
Badanie znowu rozwarcie na palec od a juz byla godz 10 :O porod nie postepuje lekarz zakazał oxy bo za maly odstep od ostatniego CC i macica moze nie wytrzymac a poza tym dziecko wielkie wiec bez oxy czeka mnie baaardzo dlugi porod, no i ja juz slaba jak to... ja nie chce CC tyle czekalam a znowu chca mnie kroic
Mowimy ze nie, jeszcze godzine i zbadamy czy cos rusza. Chyba przez ten stres skurcze się zatrzymały miałam jakieś 4 słabe. Przyszła położna pyta i jak no i wiedziałam że nic więc od razu na CC.
Cewnik, znieczulenie. Zadzwonili po mojego lekarza i za nim przyszedł to chyba z 15 minut tak leżałam i się denerwował bo gadali o głupota i sobie tylko myślałam halo jestem tu. Założyli mi maskę która mnie tylko wkurzala ale dopiero anastezjolog zauważył ze rurka się zgiela i tlen nie leciał.
Dobra jest Mareczek
Od razu lepiej luźnej tniemy widzę wszystko w lampie
Słyszę jak mi tnie kolejne warstwy strasznie długo to trwało ale jest ciągnie ,ciągnie i mówi że wielkie dziecko aż mu wyjąć ciężko jest i płacz mmm kocham ten dźwięk kolejne dnie to ja będę płakać z nie wyspania ale co tam jest moja kruszywa <3wytrali i na klatę mmm jaka ciepła , miękka cudowna i te włoski <3 zabrali na ważenie i słyszę jak przyszła i mówię 3960 i 60cm no szok jak to ja takiego kolosa miałam ale gdzie ona się zmieściła. Nel pojechała do tatusia a mnie szyli i szyli oczywiście standardowe żarty ze krzywo no i ja nie mogłam być gorsza mowie e co tam krzywo doktor sprawdzi czy sprzęt ma cały bo juz nie oddam :P
Wydaje mi się ze długo to wszystko trwało ,wjechałam na salę i juz czekał na mnie Tz z maluszkiem
AgatkaSz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 14:48   #1652
Amelie04
Zakorzenienie

Agatko super opis

A mnie cos boli żołądek... Masakra juz mam dosc ;(
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 15:10   #1653
gosiek0388
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
Agatko super opis

A mnie cos boli żołądek... Masakra juz mam dosc ;(
współczuje Wam które jeszcze czekacie ehh, Amelie wyluzuj trochę, wiem że łatwo mówić ale pewnie się blokujesz ciągłym myśleniem , ja już poród mam z głowy , ale za to głowa pełna kolejnych myśli o zdrówko Lenki... no ale teraz to już będzie wieczne myślenie o małą....zawsze musi być coś nie tak...
Stary 2015-10-18, 15:16   #1654
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pasztetnik Pokaż wiadomość

No niestety doprowadza mnie to już do szału, dzis w nocy musialam sie nawet przez sen drapac, bo ubierajac skarpety strasznie skora na stopie mnie rozbolała, patrze a tam same strupki rozdrapane :/ Kurczę, całą ciążę (poza mdlościami na początku) nie dokuczało mi nic szczególnie, nawet ani razu na siku w nocy nie wstałam a teraz na sam koniec takie cos

Mój tez, wiec wynocha leniwe gnomy
Raz dwa
Stary 2015-10-18, 15:22   #1655
Amelie04
Zakorzenienie

Dziewczyny czy Was tez czyscilo przed porodem? O jezu jak sie dziwacznie czuje, dreszcze mam, biegunke i wzdecia : o mam serdecznie dosc ;((
Stary 2015-10-18, 15:42   #1656
olibar
Raczkowanie

Pasztetnik mnie tex nic nie dolegalo a teraz kurde sikanie po kropelce i wiecznie nogi mnie bola chyba od ciezaru brzucha.. eh

Dobra jem obiad i coz.. dalej lezenie bo co tu robic

Anelie,mnie nie czyscilo ale kazda z nas inaczej przechodzi

Sent from my Samsung Galaxy Note 4 using Tapatalk
olibar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 15:42   #1657
Amelie04
Zakorzenienie

Teraz Maly sie tak odbija jakby zaraz mial wyleciec...
Stary 2015-10-18, 15:55   #1658
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olibar Pokaż wiadomość
Dziewczyny musicie na magiczny poniedzialek poczekac
Ja to pewnie poczekam na kolejny albo i kolejny...

Mnie tez swiedzialy stopy ale wyniki byly ok. Teraz mnie swedzi cale cialo ale nie tak zebym sie drapala non stop po prostu co chwile gdzies musze dwa razy sie drapnac czy to na nosie glowie nodze..

Wogole mam plan zeby isc we wtorek do szpitala i zapytac czy moga mnie zbadac bo ominela mnie wizyta z polozna w piatek. Co prawda to tylko zmierzenie brzucha centymetrem i sluchanie bicia serca no ale..

Oby jutrzejszy a nie kolejny, bo kolejny bym musiała juz w szpitalu spędzić

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
A no pewnie
Jeszcze zapytał "gdzie chcesz dzis isc, powiedz gdzie, pojdziemy wszedzie", no to mowie "wiesz jak lubie hinduska kuchnie.." a on "ale tam jest drogo", a ja "no to po co pytasz?", on "no dooobra, pojdziemy", hihi

Amelie, możliwe, chociaz bralam tez na to wapno przeciwuczuleniowo kilka dni duza dawke i nic nie dało.
my dzisiaj wieczorem relaksik dobry film i do tego popcorn karmelowy
Stary 2015-10-18, 16:01   #1659
Amelie04
Zakorzenienie

Ja dzis mam spotkanie z polozna i ktg po 19 :p
Raz mi zimno raz goraco nie wiem co sie ze mna dzieje moze jutro urodze hmm
Stary 2015-10-18, 16:13   #1660
rita_k
Zadomowienie

Dziewczynki ktore dokarmiaja maluszki. Jakie mm kupilysvie?
rita_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 16:16   #1661
Amelie04
Zakorzenienie

Oo znowu czop mi odszedl ..
Stary 2015-10-18, 16:18   #1662
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rita_k Pokaż wiadomość
Ja kupowalam Nan i bylo super. Teraz z racji braku Nan mam Hipp. Ciekawe jak to bedzie
Cytat:
No to cos sie dziac zaczyna ja juz bym chciala byc po a tak ostatnia zostane ;-)

Stary 2015-10-18, 16:19   #1663
gosiek0388
Zadomowienie

Cytat:
Ja dzis mam spotkanie z polozna i ktg po 19 :p
Raz mi zimno raz goraco nie wiem co sie ze mna dzieje moze jutro urodze hmm
a może dziś

Cytat:
my jesteśmy na Bebilonie
Stary 2015-10-18, 16:37   #1664
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiek0388 Pokaż wiadomość
ehhh akcja czyszczenie noska , też to przechodzimy codziennie, dziś frida i grucha=sukces, położna mi powiedziała żeby nawilżać nosek codziennie małej wacikami nasączonymi oliwką (robić ruloniki i obkręcać dookoła dziurek) ale wczoraj wymiotowała mi i nie wiem czy ta oliwka nie spłyneła jej do gardełka i podrażniła ehhh i spała calą noc z nami bo się bałam żeby sie nie zakrztusiłą . A ten Marimer to co spray wpuszczasz czy jak??
Tak Marimer to jest spray. Psiknęłam, momencik odczekałąm żeby glutki rozpuściło i się męczyłam z wysysaniem glutka dwoma gruszkami i Fridą. Cała zestresowana a koza mała zacieszała i patrzyła na mnie hehehe coś ciekawego się działo
Teraz znowu śpi z tauniem swoim i się tulą

Jaką piękną pogodę mięliśmy na 1 spacerek Fotki porobione na tle kolorowych drzewek. Super, aż nam sie ie chciało wracać do domu, ale połóżna mówiła, że 20 min pierwszy spacerek a i tak byliśmy pół godziny. Mała tylko patrzyła o co chodzi i po 10 min zasnęła sobie
Stary 2015-10-18, 16:53   #1665
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Widzisz, idzie do przodu

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Jaką piękną pogodę mięliśmy na 1 spacerek Fotki porobione na tle kolorowych drzewek. Super, aż nam sie ie chciało wracać do domu, ale połóżna mówiła, że 20 min pierwszy spacerek a i tak byliśmy pół godziny. Mała tylko patrzyła o co chodzi i po 10 min zasnęła sobie
Poka foto na FB

A my juz po obiadku w domu Ale pogoda obrzydliwa jak wczoraj, jest tak pochmurno ze juz palimy w domu swiatlo
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 17:34   #1666
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Widzisz, idzie do przodu

Poka foto na FB

A my juz po obiadku w domu Ale pogoda obrzydliwa jak wczoraj, jest tak pochmurno ze juz palimy w domu swiatlo
To jak wrzucimy fotki z aparatu na kompa to wrzucę

Kurde też w kółko pierzecie i prasujecie? Oszaleć można
A mam może durne pytanie, ale macie jakieś wdzianko do spania i je ubieracie co wieczór np perę razy czy ciągle coś innego i bez różnicy czy to dzień czy noc? JA chyba za szybko wrzucam wszytsko do prania. Z pieluchami to samo. Raz uleje i bach do prania. Nawet jak pielusi się malutko dostało i zaraz mi się kończy zapas

CIekawe kiedy przyjdzie lekarz do Gabi to może i mi przepisze coś bo mam ciśnienie dziś 160/ 101 Wzięłam Dopegyt bo mi jeszcze został, ale mi się kończy Nie wiem co mam robić. U mnie tragedia z dostaniem się do lekarza a nawet nie wiem czy Gabi zassie butlę jak odciągnę pokarm. NAwet nie wiem jak to się podgrzewa Jak sciągnę i będzie mąż chciał podać HELP!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

I w ogóle ile powinno jesć z butli takie tygodniowe dziecko? Tzn 9 dniowe? Ile ml?

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

eh jedziemy na pogotowie:/ Coś nie bardzo się czuje:/ trzymać kciuki żebym nie padła tam
Stary 2015-10-18, 17:36   #1667
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Cytat:

My jesteśmy na Bebilonie i jest ok. W szpitalu dostawała hippa i tez było ok.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2015-10-18, 17:38   #1668
natalitka1988
wkręcona :)

Witam się nadal w dwupaku
Czytam was na bieżąco
Tylko więcej fotek na fb dodawać bo fajnie się te wasze pociechy ogląda
Stary 2015-10-18, 17:40   #1669
ada32
Wtajemniczenie

Mala kciuki trzymam😚

Oby to nic poważnego

W

G
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 17:51   #1670
Amelie04
Zakorzenienie

Ado prosze o pomoc jak oduczyc 2,5lata smoczka... Opadam z sił ...
A najgorsze jest teraz to , ze jak bede w szpitalu i ona zacznie marudzic to jej zatkaja buzie smokiem i bedzie super... Jak tu oduczyc ja smoka jak z kims zostanie to caly czas smoka dostaje. Ja oci.pieje

I chyba nie zostalo nic innego jak drastycznie zabrac i bedzie beczec przez kilka dni.. No nie mam sily

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Jak ja mam sie nie denerwowac jak wszyscy wkolo dzialaja mi na nerwy.. Dzis mnie caly dzien nosi az ...
Stary 2015-10-18, 17:56   #1671
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Ado prosze o pomoc jak oduczyc 2,5lata smoczka... Opadam z sił ...
A najgorsze jest teraz to , ze jak bede w szpitalu i ona zacznie marudzic to jej zatkaja buzie smokiem i bedzie super... Jak tu oduczyc ja smoka jak z kims zostanie to caly czas smoka dostaje. Ja oci.pieje

I chyba nie zostalo nic innego jak drastycznie zabrac i bedzie beczec przez kilka dni.. No nie mam sily

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Jak ja mam sie nie denerwowac jak wszyscy wkolo dzialaja mi na nerwy.. Dzis mnie caly dzien nosi az ...
Nie wien jakiego masz smoka ale ja wkladalam od drugiej strony troche pieprzu haha albo cos mega kwasnego czy cos i jak ssala to bylo to 'be' i sama wyrzucila.
Drugi sposob to obciecie koncowki lekko.
Za to moja kolezanka zrobila tak: wziela lalke i corke i zaczela jeh tlumaczyc ze lalka juz nie potrzebuje smoczka i ze moga razem go pozegnac i poszly nad jezioro i mloda sama wyrzucila smoka zrobily z tego scenke hehe nie miala pozniej problemu wieczorem o dziwo.

Stary 2015-10-18, 17:59   #1672
niud
Wtajemniczenie

Cytat:
To jak wrzucimy fotki z aparatu na kompa to wrzucę

Kurde też w kółko pierzecie i prasujecie? Oszaleć można
A mam może durne pytanie, ale macie jakieś wdzianko do spania i je ubieracie co wieczór np perę razy czy ciągle coś innego i bez różnicy czy to dzień czy noc? JA chyba za szybko wrzucam wszytsko do prania. Z pieluchami to samo. Raz uleje i bach do prania. Nawet jak pielusi się malutko dostało i zaraz mi się kończy zapas:

CIekawe kiedy przyjdzie lekarz do Gabi to może i mi przepisze coś bo mam ciśnienie dziś 160/ 101 Wzięłam Dopegyt bo mi jeszcze został, ale mi się kończy Nie wiem co mam robić. U mnie tragedia z dostaniem się do lekarza a nawet nie wiem czy Gabi zassie butlę jak odciągnę pokarm. NAwet nie wiem jak to się podgrzewa Jak sciągnę i będzie mąż chciał podać HELP!!!!!!!!!!!

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

I w ogóle ile powinno jesć z butli takie tygodniowe dziecko? Tzn 9 dniowe? Ile ml?

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

eh jedziemy na pogotowie:/ Coś nie bardzo się czuje:/ trzymać kciuki żebym nie padła tam
Ja nie prasuje i wszystko jest ok - w sensie nie widzę różnicy. Nie miałabym nawet siły.
Mam nadzieję, że wszystko w porządku. Daj znać jak wrócisz koniecznie.

Mały nam od 2h płacze i nic nie pomaga - ewidentnie coś z brzuszkiem.
Zasnął na 15 minut po cycku i znowu ryk ;((( Coś mu szkodzi i pewnie w takich przypadkach lepiej żeby dostał coś innego niż moje mleko, czy się mylę (((
niud jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 18:12   #1673
olibar
Raczkowanie

Zastanawiam sie w jakiej pozycji jest moje dziecie.. mam takie glupie wrazenie jakby rece czy cos malego bylo prawie w mojej szyjce ciagle mam wrazenie ze cos mi tam gmera i jakbym wsadzila swoja reke to moglabym sie przywitac heh..
Po bokach tez ciagle mi sie rozpycha..
Ciekawe jakie duze to dziecie ;-)

Stary 2015-10-18, 18:15   #1674
Amelie04
Zakorzenienie

Olibar ten smoczek jest taki szczelny, wiec nie wiem ... Chyba ze jedynie na wierzch pokropic go cytryna. Ale jak tak zrobie to bedzie beczec i powie zeby jej dac inny...
Stary 2015-10-18, 18:18   #1675
Pasztetnik
Zadomowienie

Cytat:
Zastanawiam sie w jakiej pozycji jest moje dziecie.. mam takie glupie wrazenie jakby rece czy cos malego bylo prawie w mojej szyjce ciagle mam wrazenie ze cos mi tam gmera i jakbym wsadzila swoja reke to moglabym sie przywitac heh..

Moze to glówka, moj mnie tak dziobie w grażynie od dawna i gin potwierdził, ze bardzo nisko główka, az czuc ją przez miękką szyjkę

Ale mnie czyści dzis, tzn. czuję ze chce mi sie jakby biegunke a juz nawet nic nie leci (sorry jak akurat jecie kolacje) :P
Maks 30.10.2015, 21:30

42 ->...->56,2->57,5->...70cm
Pasztetnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 18:27   #1676
olibar
Raczkowanie

Kurcze ja to czuje tak jakby ta reka byla i mnie gmyrala haha

Amelia moze ktoras jeazcze sie wypowie, musisz poprobowac

Stary 2015-10-18, 18:30   #1677
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Olibar ten smoczek jest taki szczelny, wiec nie wiem ... Chyba ze jedynie na wierzch pokropic go cytryna. Ale jak tak zrobie to bedzie beczec i powie zeby jej dac inny...
No, ale 2,5 latek to kumate dziecko. Moja mając 1 r i 10 m zapomniała raz poprosić o smoczka do dżemki, więc to wykorzystałam i przy usypianiu do snu wytłumaczyłam, ze ona już jest duża i nie potrzebuje smoczka. A smoczka potrzebuje inny mały dzidziuś. I to ogarnęła. Jeszcze przez następne 2-3 noce pytała o niego, ale tłumaczyłam i zasypiała fakt trochę dłużej ale dała radę.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-18, 18:32   #1678
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wien jakiego masz smoka ale ja wkladalam od drugiej strony troche pieprzu haha albo cos mega kwasnego czy cos i jak ssala to bylo to 'be' i sama wyrzucila.
Drugi sposob to obciecie koncowki lekko.
Za to moja kolezanka zrobila tak: wziela lalke i corke i zaczela jeh tlumaczyc ze lalka juz nie potrzebuje smoczka i ze moga razem go pozegnac i poszly nad jezioro i mloda sama wyrzucila smoka zrobily z tego scenke hehe nie miala pozniej problemu wieczorem o dziwo.

Hehe wszystkie fajne pomysły ))
Stary 2015-10-18, 18:33   #1679
mala29lll
Zakorzenienie

No u mnie to tylko umierac jak cos:/ caly korytarz ludzi i lekarza nie bylo bo pojechal na wizyte domowa grrr... To wrocilismy bo mala zaraz bedzie chciala jesc. Moze jutro sie uda gdzies dostac eh dobrze ze nie wyrzucilam calego Dopegytu co bralam w ciazy. Napije sie soku z buraka i wezme czosnek w kapsulkach bo ponoc obniza cisnienie. Mam nadzieje ze malej nie bedzie przeszkadzalo czosnkowe mleczko bo juz sie wod plodowych czosnkowych opila

NIUD ja musze prasowac ze wzgledu na rumień u malej. Choc ladnie schodzi od tych kapieli w krochmalu
Stary 2015-10-18, 18:40   #1680
88maggie88
Wtajemniczenie

Cytat:

Tez tak mam. U mnie mały jest glowka w dół i jak fajnie smyra to myślę że to rączka może być, ale jak rusza główka to mega ból aż jęki wydaje :

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
To daj jej inny i w międzyczasie tez pokrop cytryna. Jak zobaczy ze dwa smoczki beee to raczej powinna już się oduczyć na pewno warto spróbować

---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
No u mnie to tylko umierac jak cos:/ caly korytarz ludzi i lekarza nie bylo bo pojechal na wizyte domowa grrr... To wrocilismy bo mala zaraz bedzie chciala jesc. Moze jutro sie uda gdzies dostac eh dobrze ze nie wyrzucilam calego Dopegytu co bralam w ciazy. Napije sie soku z buraka i wezme czosnek w kapsulkach bo ponoc obniza cisnienie. Mam nadzieje ze malej nie bedzie przeszkadzalo czosnkowe mleczko bo juz sie wod plodowych czosnkowych opila

NIUD ja musze prasowac ze wzgledu na rumień u malej. Choc ladnie schodzi od tych kapieli w krochmalu
Biedna Mala ja bym chyba nie zaryzykowala z tym.czosnkiem tym bardziej jak rozmawiałam kiedyś z położna to mówiła żeby na początku w diecie nie było cebuli ani czosnku. I mówiła ze czosnek może dać inny posmak mleczka dla małej.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości