|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Summer's gone czyli (już prawie) jesienny shred
Hej, chętnie dołączę bo mój angielski się strasznie cofa
skoro jesienny to zakładam, że trwa do końca kalendarzowej jesieni? ![]() 1. Imię / Nick (opcjonalnie) muszynianka 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? angielski B1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. Odświeżyć podstawy, przyzwyczaić się do codziennej nauki, POLUBIĆ angielski. Codziennie coś robić. Plan na ten shred: - Intelligent Business Intermediate - m.in 5 rozdziałów - memrise - Gramatyka Edgard - m.in 5 rozdziałów - Cold little hand Edgard - przeczytać minimum pół i przyswoić słownictwo - przeczytać i przyswoić słownictwo z min. 2 artykułów English Matters - przydałby się jakiś film/serial po angielsku z angielskimi napisami, ale to opcjonalnie jak czasu starczy 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Rozumienie ze słuchu, poprawna wymowa, lenistwo, słomiany zapał 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? Intelligent Business Memrise Gramatyka Edgard Cold little hand Edgard English Matters Edit: Doczytałam że wrzesień - październik
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2015-10-07 o 14:26 |
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Hiszpański:
Wczoraj wielka powtórka z rozdziału 1a, dzisiaj słownictwo z 1b, memrise, lekcje 5-7 z radia lublin
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
1. mrsPatriciaa
2. Angielski B1/B2 3. Za 1.5 roku zdać maturę rozszerzoną. Przeczytać książkę do końca roku 4. Często brakuje mi słówek, nie umiem słuchać. 5. Gateway Plus 4, Matura Destination, YouTube, Internet, Książki i wszystko co wpadnie w ręce. Tak btw. Cześć wszystkim!
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
Cześć mrsPatriciaa
miło, że jeszcze ludzie dołączają.U mnie w ostatnich dniach było troszkę gorzej, już zabieram się za nadrabianie . Coraz więcej tłumaczenia, obcowanie z czasami przeszłymi i słówka.
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
6 dni od wpisu tutaj zajęło mi zabranie się za naukę
![]() Wczoraj podrozdział z gramatyki. Mało, ale jak na pierwszy dzień starczy a Wy jak tam? Uczycie się?
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
JA niestety jeszcze nie...a obiecałam sobie, że w tym roku wreszcie opanuję niemiecki
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
włoski: skończony rozdział 5 o zdrowiu, fiszki
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
U mnie skończone (trzeba tylko zafiszkować) rozdziały z poziomu B1 ze szwedzkiego. Teraz będę powtarzać słówka, czytać jeszcze raz teksty, robić wybrane ćwiczenia i w końcu wziąć się za ćwiczenia opisowe i wstawiać je na lang8. Teraz muszę przycisnąć TŻ, żeby mnie przepytywał codziennie i słuchał, jak czytam. Mam nadzieję, że mu uszy nie odpadną
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
...a ja stoję w miejscu :|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
[1=82ba76aed757f69c4e37c65 900372947b4f89ae5;5314956 9]Potrzebny kop czy to czynniki niezależne od ciebie trzymają cię w miejscu?[/QUOTE]
Trochę z obu. Kop mile widziany, wręcz pożądany :x |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
W takim razie nie kopię, a batuję
![]() Jutro kończę powtarzanie rozdziału 1 (o sporcie). Jestem zadowolona, bo słówka, których nie mogłam zapamiętać, w końcu weszły mi do głowy (ciekawe na jak długo... )
|
|
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
[1=82ba76aed757f69c4e37c65 900372947b4f89ae5;5317599 6]W takim razie nie kopię, a batuję
![]() Jutro kończę powtarzanie rozdziału 1 (o sporcie). Jestem zadowolona, bo słówka, których nie mogłam zapamiętać, w końcu weszły mi do głowy (ciekawe na jak długo... )[/QUOTE]Tak jest, m'am! Choć może najpierw zacznę od starożytnej wersji
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Czy będzie osobny shred na listopad? Bo chętnie bym dołączyła ze swoim niemieckim!
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
[1=82ba76aed757f69c4e37c65 900372947b4f89ae5;5327980 6]Bedzie, będzie
I będziemy na ciebie czekać [/QUOTE]Ha, super! Więc mam czas na zebranie się i rozpoczęcie pracy nad językiem!
|
#47 | |
|
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
Ale kontynuacja shreda jako taka na pewno będzie, zapraszamy |
|
|
|
|
#48 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
okej, to jutro dopiszę się na listopad
|
|
#49 |
|
Kawaii strona mocy
|
Zmienię tytuł wątku i będzie wiadomo, że i o listopad chodzi
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Szkoda właśnie, że nas tak mało, ale może faktycznie coś ruszy w grudniu
.U mnie też już coś ruszyło i wróciłam do greki. Od paru dni przerabiam sobie rzeczy regularnie (słówka i tłumaczenia, jakżeby inaczej), więc jest dobrze. Dziękuję za baty
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Wybrałam język Niemiecku, nie znam go a dobrze, kilkanaście słówek - nie dawno zaczęłam naukę, a wcześniejsza w szkole nie przyniosła żadnych efektów - no ale wtedy rękami i nogami się zapierałam przed nim. 3. Wyzwanie jest do końca listopada z tego co doczytałam w późniejszych zmianach - ehmm, tak więc chciałabym ogarnąć połowę z listy 1000 słówek, tj. 500 słówek (W tym że 100 z tej listy już ogarnęłam). Plus przerabiać materiały na youtube 'niemiecki w 10 minut' na zasadzie 4 odcinki, dzień powtórki i tak dalej. Plus przesłuchać 5 piosenek na zasadzie - ćwiczenie wymowy i tłumaczenia, w połowie listopada chciałabym spróbować z tłumaczeniem krótkich niemieckich tekstów. Tyle chcę zrobić, co z tego wyjdzie zobaczymy. 4. Gramatyka! No i układanie poprawnie zdań. I opór przed rozmową, strach że wypowiem coś źle mnie paraliżuje. 5. Lista 1000 słówek (aplikacja na telefon, plus wydrukowane), youtube - niemiecki w 10 minut, tekstowo. Mam kilka książek niemieckich, ale jakoś nie mam ochoty ich dotykać. Chcę zobaczyć za miesiąc ile z moich postanowień spełniłam!
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Wyzwanie zaczynam od LISTOPADA
![]()
Edytowane przez freude Czas edycji: 2015-10-30 o 09:25 |
|
|
|
#54 |
|
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Shredzik na pochmurne jesienne dni, ale co nam to :D Listopad i grudzień nadcią
Zmienione
![]() Dałam również na grudzień, postanowienia noworoczne zapewne przyciągną do nas tłumy, więc lepiej wtedy zacząć z nową i czyściutką internetową kartą ![]() Hmm, przyznam się, że książki w ogóle nie ruszyłam, za to czytałam artykuły i oglądałam filmy. Tłumaczę się wielkimi egzaminami, więc czuję się usprawiedliwiona w listopadzie będzie podobna sytuacja, jednak wczoraj utworzyłam już 2 nowe talie w Anki, więc dwa języki będą szły na bieżąco, a trzeci na razie w ramach przypominania tego, co jeszcze nie tak dawno umiałam Witam koleżanki Edytowane przez Maguda_ Czas edycji: 2015-10-30 o 09:43 |
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Shredzik na pochmurne jesienne dni. Listopad i grudzień nadciągają
Hejo wracam po długiej nieobecości
![]() 1.Crythy 2. język angielski- B1 język włoski- poziom zerowy, byłam calutkie wakacje we Włoszech i nie załapałam podstaw ![]() 3. poszerzenie słownictwa z angielskiego opanowanie materiału z podręcznika,który przerabiam na zajęciach poprawienie gramatyki z j. angielskiego samodzielne opanowanie podstaw słownictwo i zdania z włoskiego 4. Gramatyka jest dla mnie problemem , czasami brakuje mi słów. 5. ,,Cutting Edge third edition" intermediate Pearson Profesor Henry Słownictwo 3&4 Edgard podcasty teacher luke czasami oglądanie filmów/ seriali po angielsku albo wiadomości bbc word news Edgard Fiszki Plus włoski dla początkujących 1, Edgard (codziennie 20) Audiobook Beaty Pawlikowskiej, duolingo No to zabieram się do roboty.
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
A ja pod koniec roku odżywam i dostaję energetycznego kopa (tak to bywa, jak się jest późnojesiennym dzieckiem), więc od dzisiaj dołączam do shreda
![]() 1. Imię / Nick (opcjonalnie) Agnieszka / nyoraienne 2. Jaki język/jakie języki wybrałaś do tego wyzwania. Na jakim poziomie go znasz? A. Angielski - C1/C2 B. Francuski - trudno powiedzieć, dawno temu zdałam maturę ustną z francuskiego ![]() C. Rosyjski - A0/A1 3. Jaki jest Twój cel? Nie chodzi o ogólną naukę, tylko na okres tego konkretnego wyzwania. A. Utrzymać poziom poprzez codzienne obcowanie z językiem - czat, konwersacje, codziennie jeden odcinek serialu, odświeżenie podręcznika Destination C1&C2 ![]() B. Skończyć podręcznik M. Szypowskiej "Język francuski dla początkujących" (jestem w 1/3) i przerobić cały French in Action C. Przerobić "Rosyjski w cztery tygodnie" (ale w rozłożeniu na 8 tygodni) i przerobić Russian World I, 4. Jakie są Twoje największe językowe problemy i słabości? Największa słabość - słomiany zapał - gdybym miała tak silną wolę, jak bym chciała, to teraz powinnam już mówić co najmniej pięcioma językami na poziomie C1 Problemy - we francuskim rozumienie ze słuchu, w rosyjskim frustracja gramatyczna, bo już chciałabym mówić (i słowa wchodzą mi bardzo łatwo), ale zawsze się zacinam, bo akurat ten przypadek jeszcze nie był przerabiany albo ten przyimek czy ten czasownik rządzi innym przypadkiem niż mi się wydaje ![]() 5. Z jakich materiałów/sposobów nauki masz zamiar korzystać? A. Rozmaite seriale - Bones, Spooks, The Following, Six Feet Under Podręcznik Destination C1 & C2 Grammar and Vocabulary B. M. Szypowska - Język francuski dla początkujących, French in Action C. Rosyjski w cztery tygodnie, Russian World, Radio Mayak Do wszystkiego Goldlist method do słówek |
|
|
|
#57 |
|
Rozeznanie
|
Tyle nowych twarzy, cześć wszystkim
powodzenia wam życzę ![]() U mnie dalej tak samo, słówka i tłumaczenia. Systematycznie, więc jest okej. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli któraś z Was lubi też motywować się "na papierze" to zapraszam do zjednoczenia sił - na blogu opublikowałam motywator do wypisywania i kolorowania (jakieś 3 minuty dziennie), a może i Wam pomoże. Ja tradycyjnie muszę się otaczać hiszpańskim i angielskim (tutaj to drugie to pestka), mam nadzieję, że się uda.
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam tylko problem z tym, że ciężko mi jest wykonać zadania zaplanowane z góry na poszczególne dni. Dla mnie chyba rozwiązaniem będzie zaplanowanie celów na cały tydzień i wpisywanie ich w tabelkę Wtedy wykonanie zadania byłoby bardziej prawdopodobne w moim przypadku
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wpisuję sobie na dany tydzień, ale je rozkładam na każdy dzień
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:22.

skoro jesienny to zakładam, że trwa do końca kalendarzowej jesieni? 

miło, że jeszcze ludzie dołączają.
. Coraz więcej tłumaczenia, obcowanie z czasami przeszłymi i słówka.