Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.3 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-20, 22:03   #1111
Magdzinska85
Rozeznanie

Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.3

Cytat:
Napisane przez paulinajazy Pokaż wiadomość
no ale rozumiem, że lepiej, żeby nie pękły?.... bo jak pękną za wcześnie to plemniki nie zdąża "dobiec". No i chyba Dr wie, kiedy wybrać najlepszy moment.... wiem, że przechodziłyście przez to, niektóre wiele razy, ale dla mnie, a zwłaszcza dla męża to trudna decyzja...
Paulina najlepiej żeby pęcherzyki pękły zaraz po iui /u mnie tak było przy 3 podejściu, że pękły zaraz przy wyjściu z kliniki po zabiegu i się udało/ ale to nie jest jakiś mus, bo też jak Ci rano pękną to nic się nie stanie, bo komórki też nie przechodzą w ciągu kilku minut przez jajowodu.

Kiedy dojrzałe jajo zostaje uwolnione z jajnika, cienkie rzęski nabłonka jajowodu przesuwają je w dół. Żyje ono około jednej doby. W tym czasie musi do niego dotrzeć plemnik. On sam żyje dobę lub dwie, a czasem nawet 3 dni. Jeżeli więc przyszli rodzice współżyli 3 dni przed owulacją mają szansę począć potomka. Do zapłodnienia może więc dojść w ciągu 5 dni przed, w dniu jajeczkowania i 2 dni po nim.
Magdzinska85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:11   #1112
paulinajazy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gingerbre Pokaż wiadomość
Zdecydowanie tak. U mnie za pierwszym razem pękł wydaje mi sie, ze koło 12 godzin wcześniej, do tego przed inseminację sie nie kochaliśmy i nic z tego nie wyszło. Za drugim razem pękły miedzy jednym a drugim usg. Trochę sie bałam, ze nie pękną, bo juz kiedyś po stymulacji i zastrzyku wychodowalam sobie torbiele, ale tym razem wszystko poszło zgodnie z planem a czy doktor wie? Sadze, ze ma wyczucie, ale tez my kobiety potrafimy zaskakiwać
no to chyba duże szczęście, że pękł między jednym i drugim usg - chyba trudne do wykonania?! a jeśli przed drugim usg nie pękną - rozumiem, że iui jest wykonywane tak? czyli jeśli pękną to lepiej na zabieg się nie zgadzać, a jeśli nie pękną to tak? dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, jeśli głupio się pytam aa i czy po zabiegu, jeśli pęcherzyki nie pękły, to Dr robi usg za dwa trzy dni, czy już czeka się na wyniki bety? eh to Macierzyństwo...wolałaby być bardziej anonimowa, jednak dla mnie to intymne sprawy :P

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

[QUOTE=Magdzinska85;531760 25]Paulina najlepiej żeby pęcherzyki pękły zaraz po iui /u mnie tak było przy 3 podejściu, że pękły zaraz przy wyjściu z kliniki po zabiegu i się udało/ ale to nie jest jakiś mus, bo też jak Ci rano pękną to nic się nie stanie, bo komórki też nie przechodzą w ciągu kilku minut przez jajowodu.

skąd wiesz, że wtedy pękły? czułaś po prostu? Trudne to wszystko tak utrafić

Edytowane przez paulinajazy
Czas edycji: 2015-10-20 o 22:09
paulinajazy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:12   #1113
Magdzinska85
Rozeznanie

Smile Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.3

Cytat:
no to chyba duże szczęście, że pękł między jednym i drugim usg - chyba trudne do wykonania?! a jeśli przed drugim usg nie pękną - rozumiem, że iui jest wykonywane tak? czyli jeśli pękną to lepiej na zabieg się nie zgadzać, a jeśli nie pękną to tak? dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, jeśli głupio się pytam
Nie ma reguły że muszą pęknąć między usg i wtedy iui ma sens. Jeśli pękną po iui to nic się nie dzieje a nawet Pan Dr mówił że lepiej, a następnego dnia przyjeżdża się na monitoring sprawdzić czy pękły i ile.
Nie ma co rezygnować z iui jeśli np. pęcherzyki pękły rano, dlatego też iui wykonywane jest rano i wszystko jest na świeżo robione.
Stary 2015-10-20, 22:13   #1114
gingerbre
Zakorzenienie

Cytat:
no to chyba duże szczęście, że pękł między jednym i drugim usg - chyba trudne do wykonania?! a jeśli przed drugim usg nie pękną - rozumiem, że iui jest wykonywane tak? czyli jeśli pękną to lepiej na zabieg się nie zgadzać, a jeśli nie pękną to tak? dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, jeśli głupio się pytam
A to zależy kiedy pękły Komórka jajowa może żyć do 24 godzin. Wiadomo, ze najlepiej jakby pękły przed iui albo zaraz po, ale to nie znaczy, ze w innych sytuacjach sie nie uda A jeśli nie pękły i miałaś juz sytuacje, ze po lekach nie pękały, wiadomo, ze warto sie zastanowić, czy jest sens przeprowadzać zabieg, bo sytuacja może sie powtórzyć. Ja zdecydowałam sie zaryzykować i juz sie umowilam z doktorem po pierwszym usg, ze przyjdę na następny dzień rano sprawdzić, czy pękły, ale na szczęście przed samym iui okazało sie, ze juz ich nie ma
gingerbre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:16   #1115
gingerbre
Zakorzenienie

[QUOTE=paulinajazy;5317605 9]no to chyba duże szczęście, że pękł między jednym i drugim usg - chyba trudne do wykonania?! a jeśli przed drugim usg nie pękną - rozumiem, że iui jest wykonywane tak? czyli jeśli pękną to lepiej na zabieg się nie zgadzać, a jeśli nie pękną to tak? dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepraszam, jeśli głupio się pytam aa i czy po zabiegu, jeśli pęcherzyki nie pękły, to Dr robi usg za dwa trzy dni, czy już czeka się na wyniki bety? eh to Macierzyństwo...wolałaby być bardziej anonimowa, jednak dla mnie to intymne sprawy :P

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Magdzinska85 Pokaż wiadomość
Paulina najlepiej żeby pęcherzyki pękły zaraz po iui /u mnie tak było przy 3 podejściu, że pękły zaraz przy wyjściu z kliniki po zabiegu i się udało/ ale to nie jest jakiś mus, bo też jak Ci rano pękną to nic się nie stanie, bo komórki też nie przechodzą w ciągu kilku minut przez jajowodu.

skąd wiesz, że wtedy pękły? czułaś po prostu? Trudne to wszystko tak utrafić
Mnie bolą jajniki, wiec wiem, ze cos sie tam dzieje. Przy pierwszym iui bolały mnie wieczorem, a zabieg miałam koło 11 dnia następnego, przy drugim bolały koło 9-10, a zabieg miałam koło południa. Po tym drugim iui to cały czas mnie cos tam na dole pobolewalo

Edytowane przez gingerbre
Czas edycji: 2015-10-20 o 22:18
Stary 2015-10-20, 22:17   #1116
Magdzinska85
Rozeznanie

Paulina stąd wiem że wychodząc z kliniki /na schodach/ dostałam okropnych bóli po prawej stronie, siedząc w samochodzie myślałam że będziemy musieli się wracać do Pana Dr bo tak bolało że wysiedzieć nie mogłam. Następnego dnia na monitoringu powiedział mi że mogłam się do niego wrócić bo wtedy mi pękały (3 pęcherzyki) a następnego dnia było wszystko ładnie widać na usg że świeże jest...
Stary 2015-10-20, 22:19   #1117
paulinajazy
Raczkowanie

Cytat:
A to zależy kiedy pękły Komórka jajowa może żyć do 24 godzin. Wiadomo, ze najlepiej jakby pękły przed iui albo zaraz po, ale to nie znaczy, ze w innych sytuacjach sie nie uda A jeśli nie pękły i miałaś juz sytuacje, ze po lekach nie pękały, wiadomo, ze warto sie zastanowić, czy jest sens przeprowadzać zabieg, bo sytuacja może sie powtórzyć. Ja zdecydowałam sie zaryzykować i juz sie umowilam z doktorem po pierwszym usg, ze przyjdę na następny dzień rano sprawdzić, czy pękły, ale na szczęście przed samym iui okazało sie, ze juz ich nie ma
po lekach raczej pękały, ostatnio tylko jak miałam 4 pęcherzyki, to tylko 1 pękł... no nic powoli się na to nastawiam i będę rozmawiać z Dr, kazał na monitoring przyjechać, może będzie się dało zapytać
Stary 2015-10-20, 22:23   #1118
gingerbre
Zakorzenienie

Cytat:
po lekach raczej pękały, ostatnio tylko jak miałam 4 pęcherzyki, to tylko 1 pękł... no nic powoli się na to nastawiam i będę rozmawiać z Dr, kazał na monitoring przyjechać, może będzie się dało zapytać
Zapytaj Warto próbować rożnych dostepnych metod, jeśli to tylko zwiększy szanse Co do intymności, to przecież wiadomo, ze rano sa usg i pózniej zabiegi, także wiadomo kto i po co tam siedzi ale wszystkie walczymy o jedno, wiec nie ma co sie wstydzić

Edytowane przez gingerbre
Czas edycji: 2015-10-20 o 22:24
Stary 2015-10-20, 22:25   #1119
paulinajazy
Raczkowanie

Cytat:
Zapytaj Warto próbować rożnych dostepbych metod, jeśli to tylko zwiększy szanse Co do intymności, to przecież wiadomo, ze rano sa usg i pózniej zabiegi, także wiadomo kto oni po co tam siedzi ale wszystkie walczymy o jedno, wiec nie ma co sie wstydzić
dziękuję Wam za pomoc w rozeznaniu a co do mojego charakteru to nie zmienię go... ani męża, ale masz rację - wszystkie walczymy o jedno!
Stary 2015-10-20, 22:26   #1120
gingerbre
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję Wam za pomoc w rozeznaniu a co do mojego charakteru to nie zmienię go... ani męża, ale masz rację - wszystkie walczymy o jedno!
Powodzenia
Stary 2015-10-20, 22:51   #1121
lula80
Rozeznanie

malinowa1986 a robilas sobie moze takie badanie jak mutacji genu czynnika V czynnika Leiden? Moja kuzynka zachodziła w ciaze i roniła, i tak dobre pare razy miala IVF i tez poronila blizniaki w 8 tyg, dopiero lekarz jej zlecil to badanie i sie okazało że ma tą mutacje, po czym w wieku 41 lat zaszła w ciąże naturalnie bierze teraz w ciazy caly czas zastrzyki przeciwzakrzepowe.
Stary 2015-10-20, 22:51   #1122
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magdzinska85 Pokaż wiadomość

Kiedy dojrzałe jajo zostaje uwolnione z jajnika, cienkie rzęski nabłonka jajowodu przesuwają je w dół. Żyje ono około jednej doby. W tym czasie musi do niego dotrzeć plemnik. On sam żyje dobę lub dwie, a czasem nawet 3 dni. Jeżeli więc przyszli rodzice współżyli 3 dni przed owulacją mają szansę począć potomka. Do zapłodnienia może więc dojść w ciągu 5 dni przed, w dniu jajeczkowania i 2 dni po nim.
A u mnie pekly w klinice,wszystkie 6 i podali mi zaraz nasienie i sie nie udało,wiec to nie jest regula ale oczywiście są wtedy większe szanse,bo sam Dr P byl wtedy w szoku,ze sie nie udało.
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy
kamilamimila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 22:53   #1123
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lula80 Pokaż wiadomość
malinowa1986 a robilas sobie moze takie badanie jak mutacji genu czynnika V czynnika Leiden? Moja kuzynka zachodziła w ciaze i roniła, i tak dobre pare razy miala IVF i tez poronila blizniaki w 8 tyg, dopiero lekarz jej zlecil to badanie i sie okazało że ma tą mutacje, po czym w wieku 41 lat zaszła w ciąże naturalnie bierze teraz w ciazy caly czas zastrzyki przeciwzakrzepowe.
Lula,to w koncu zaszla naturalnie,po tym wszystkim?A te zastrzyki przeciwzakrzepowe uchronia przed poronieniem?Ja tez robilam te badania,ciekawe co wyjdzie...
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy
Stary 2015-10-20, 22:57   #1124
201707171038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kamilamimila Pokaż wiadomość
Lula,to w koncu zaszla naturalnie,po tym wszystkim?A te zastrzyki przeciwzakrzepowe uchronia przed poronieniem?Ja tez robilam te badania,ciekawe co wyjdzie...
zastrzyki chronią przed mikrozakrzepami chodzi o to ze jest lepszy przepływ krwi
201707171038 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:07   #1125
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
ciekawi mnie jak to wygląda i jak długo trwa, ale rozumiem, że lepiej wziąć wolne. Bo szczerze nie podoba mi się, że w Macierzyństwie wszystko dzieje się tak mało anonimowo, a mój mąż należy do tych, którzy nie chcą iui... Boję się pytać Dr o szczegóły leczenia bo idę na monitoring:P zobaczymy w jakim będzie humorze
Paulina,to mozemy sobie podać ręce,bo mój Mąż nalezy tez do tych,którzy nie chcą ani iui ani IVF,za każdym razem ciezko bylo mu to znieść ale powiem Ci,ze w Macierzyństwie są duzo lepsze warunki,intymność i anonimowość nic w Parensie,bez porównania,tam wszystko bylo slychac,jak mowili,przy recepcji,pokoj do oddawania nasienia byl jeden,nieraz poganiali,mój Mąż mowil,ze przy,jednej inseminacji tak,poganiali,bo bylo tyle ludzi,ze jak wchodzil,do,pokoju to,poprzedni facet jeszcze rozporek,zapinal,to,bylo dla niego upokarzające i żenujące,w Macierzyństwie jest wiecej tych pokoi,chyba dwa i tam jest wiecej przestrzeni,korytarzy,jes t duzo większa intymność.My 3 inseminacje mielismy w Parensie,a dwa IVF w Macierzyństwie.
Stary 2015-10-20, 23:09   #1126
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jols Pokaż wiadomość
zastrzyki chronią przed mikrozakrzepami chodzi o to ze jest lepszy przepływ krwi
Dzięki za wyjaśnienie.A ta mutacje mozna nabyć po jakims czasie nie mając jej wcześniej?
Stary 2015-10-20, 23:11   #1127
201707171038
Konto usunięte

Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie.A ta mutacje mozna nabyć po jakims czasie nie mając jej wcześniej?
raczej nie
Kamila a ile lat ma twój mąż?
Stary 2015-10-20, 23:14   #1128
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez migotkaaa_83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziaj dostałam ovitrelle, w czwartek mam iui, i mam pytanie do was bo zapomniałam zapytać dr P: czy dziś lub jutro mam działać z mężem? Czy może mogę być pewna ze do iui pęcherzyki nie pekna i odpuścić?
Ty dzis nie dzialaj😊,nie pękną wcześniej raczej,Dr dobrze potrafi ocenic ich dojrzałość i,to,kiedy pękną,mi przez dwa lata monitoringow nigdy nie pekly wcześniej,a jeśli moge zapytac to kiedy kochaliście sie wcześniej?Bo powinna byc zachowana abstynencja,najlepiej ok 3 dni,jeśli bylaby dluzsza to dzis jeszcze można wspolzyc,jutro juz nie,1,5 dnia i 2 dni są ok,mi Dr zawsze mowil,ze lepiej krótsza abstynencja niz dłuższa.
Stary 2015-10-20, 23:15   #1129
kamilamimila
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jols Pokaż wiadomość
raczej nie
Kamila a ile lat ma twój mąż?

Mój Mąż ma 49 lat ale pod tym względem to zachowuje sie jak 19 latek.Jesli nie moze to sie zmienić w przeciągu paru lat i jeśli mutacji nie mozna nabyć to po co by mi Dr zlecal to badanie skoro mam juz jedno dziecko?Hmm,..troche dziwne...,bo mutacje robi tylko kobieta,robilam tylko ja,nie maz,a ja mam dziecko,nie z mezem.

Edytowane przez kamilamimila
Czas edycji: 2015-10-20 o 23:19
Stary 2015-10-21, 07:07   #1130
malinowa1986
Raczkowanie

Cytat:
To super,ze udalo Ci sie w domu to,przejść,bez szpitala,ja tez bardzo chcialam,tak jak Dr kazal ale niestety,nie udalo sie,moze dlatego,ze moja ciaza byla bardziej zaawansowana,albo po,prostu inny mam,organizm,strasznie się wykrwawilam i bylo to niebezpieczne dla mnie,nawet Dr P wtedy,juz po wszystkim,powiedzial,ze to bylo ratowanie życia,to nie bylo wyjścia,z tym sie nie dyskutuje.To nie krwawilas bardzo ?A który to byl,tydzień ciazy?U mnie 8,a właściwie 7 i dwa dni,na tym etapie ciaza sie zatrzymala,a w rzeczywistości to byl juz 11.My tez zrobiliśmy mnostwo badan w zeszla srode,kariotyp Mąż tez zrobil,wyniki będą za miesiac,a allo mlr za 2 tygodnie.Podziwiam Cię,ze jestes taka silna,ja cierpialam bardzo,jakoś juz doszlam do siebie ale ciezko bylo.
6/7tydz, ale beta nie rosła tak jak powinna od początku. Dr mówi, że to wygląda albo jakby coś szybko zabijało te ciąże albo z jakiegoś powodu one się w ogóle nie rozwijają, bo zazwyczaj beta rośnie, ale jeden, dwa dni i potem stop. Ledwo się zagnieździ i od razu jest po ciąży.

Cytat:
Jeżeli chodzi o układ krzepliwości, to nic w badaniach nie wyszło. Tak to wyglądało:
Październik 2013
W pierwszą ciążę zaszłam w drugim cyklu starań. Ciąża się nie rozwijała, od początku plamienia i poronienie w 7 tyg.
Potem zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Zażywam Letrox, aktualnie 75.

Październik 2014
W drugą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starań. To samo. Poronienie w 6 tyg ciąży.

Styczeń 2015
Wykryto u mnie Ureaplasmę w bardzo wysokim mianie, bardzo oporna na leczenie. Leczenie trwało 8 miesięcy. Olbrzymie dawki antybiotyków. Dr podejrzewał ją jako przyczynę wcześniejszych poronień.

Inne wyniki badań:
p/c przeciw kardilipinie i beta 2-glikoproteinie - ujemne,
antykoagulant tocznia-ujemny,
Mutacja 20210: ujemny,
ANA2 ujemny,
p/c p.pleminkom: ujemny,
p/c p. antygenom łożyska: ujemny,
Czynnik V Leiden: ujemny,
p/c p. antygenim jajnika - dodatni,
MTHFR-dodatni C677T i A1298C w ukł hetero,

Homocysteina: 8,00-ok,
Kwas foliowy-12,21 -ok,
ALLO MLR: 23,5%,
wit D25OH: 15,40 - poz niewystarczający,
Hiperprolaktynemia - Dostinex
Badanie nasieniak

Sierpień 2015
wit D25OH: 51,99 - ok
insulina - ok
glukoza - ok
Ureaplsma - brak

Październik 2015
Trzecia ciąża po dwóch cyklach starań, progesteron idealny, od początku duphaston, Luteina. Ciąża obumarła, poronienie w 7 tyg.

No i teraz zrobiłam jeszcze raz Ureaplasmę i kariotypy.

Listopad 2016 Syn <3

Wrzesień 2018 Syn <3

15.08.2019 Aniołek
malinowa1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 07:48   #1131
201707171038
Konto usunięte

Cytat:
Mój Mąż ma 49 lat ale pod tym względem to zachowuje sie jak 19 latek.Jesli nie moze to sie zmienić w przeciągu paru lat i jeśli mutacji nie mozna nabyć to po co by mi Dr zlecal to badanie skoro mam juz jedno dziecko?Hmm,..troche dziwne...,bo mutacje robi tylko kobieta,robilam tylko ja,nie maz,a ja mam dziecko,nie z mezem.
nie wiem czemu zakodowałam że twój mąż jest młodszy od ciebie
Stary 2015-10-21, 09:34   #1132
gagusia_1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinowa1986 Pokaż wiadomość
6/7tydz, ale beta nie rosła tak jak powinna od początku. Dr mówi, że to wygląda albo jakby coś szybko zabijało te ciąże albo z jakiegoś powodu one się w ogóle nie rozwijają, bo zazwyczaj beta rośnie, ale jeden, dwa dni i potem stop. Ledwo się zagnieździ i od razu jest po ciąży.

Jeżeli chodzi o układ krzepliwości, to nic w badaniach nie wyszło. Tak to wyglądało:
Październik 2013
W pierwszą ciążę zaszłam w drugim cyklu starań. Ciąża się nie rozwijała, od początku plamienia i poronienie w 7 tyg.
Potem zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Zażywam Letrox, aktualnie 75.

Październik 2014
W drugą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starań. To samo. Poronienie w 6 tyg ciąży.

Styczeń 2015
Wykryto u mnie Ureaplasmę w bardzo wysokim mianie, bardzo oporna na leczenie. Leczenie trwało 8 miesięcy. Olbrzymie dawki antybiotyków. Dr podejrzewał ją jako przyczynę wcześniejszych poronień.

Inne wyniki badań:
p/c przeciw kardilipinie i beta 2-glikoproteinie - ujemne,
antykoagulant tocznia-ujemny,
Mutacja 20210: ujemny,
ANA2 ujemny,
p/c p.pleminkom: ujemny,
p/c p. antygenom łożyska: ujemny,
Czynnik V Leiden: ujemny,
p/c p. antygenim jajnika - dodatni,
MTHFR-dodatni C677T i A1298C w ukł hetero,

Homocysteina: 8,00-ok,
Kwas foliowy-12,21 -ok,
ALLO MLR: 23,5%,
wit D25OH: 15,40 - poz niewystarczający,
Hiperprolaktynemia - Dostinex
Badanie nasieniak

Sierpień 2015
wit D25OH: 51,99 - ok
insulina - ok
glukoza - ok
Ureaplsma - brak

Październik 2015
Trzecia ciąża po dwóch cyklach starań, progesteron idealny, od początku duphaston, Luteina. Ciąża obumarła, poronienie w 7 tyg.

No i teraz zrobiłam jeszcze raz Ureaplasmę i kariotypy.
Przepraszam, że się wtrące ale podczytuje Was cały czas.
Ja jestem po dwóch poronieniach i obecnie w ciązy.
U mnie wykryto Mutacje MTHFR C677T w układzie homozyg.
Konsultowałam swój przypadek z prof - specjalistą od poronień nawracających z Łodzi, zdaniem prof mamy 80% szans że się uda donosić na poniższych lekach:

2 miesiące przed ciążą
- wit b6 i b12 - 2 x 1
- acard - na noc z przerwą na miesiączkę 1x1
- folic 5 mg - 1x1

w ciąży to samo co wyżej plus:
encorton - 20 mg do 20 tyg. ciąży
fraxiparyna - 0,3 do końca ciązy
progesteron - 3 x 1 (3 x 100 mg)

Fraxiparynę biorę profilatktycznie w związku z mutacja MTHFR. Wiadomo przy tej mutacji wit b6 i b12.
Encorton na wysoki poziom TNF, kóry wyszedł przy ocenie cytokin i współczynnika Th1/Th 2.
Bardzo czesto zestaw encorton + heparyna + acard jest przepisywany profilaktycznie przy nawracających poronieniach.

Znam kilka dziewczyn które przy 0 allo MLR i stosowaniu tego sestawu leków urodziły zdrowe dzieci.

W poniedziałek na usg Maleństwo miało 2,28 cm co odpowiada 9t Od. Serduszku biło 150 uderzeń na minutę.

Ola - 25.05.2016 r. - 3650 gr - 57 cm
Zuzia -20.09.2018 r. -3590 gr -55 cm

Edytowane przez gagusia_1988
Czas edycji: 2015-10-21 o 09:36
gagusia_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 09:44   #1133
malinowa1986
Raczkowanie

gagusia_1988, przybliżysz mi swój przypadek? Czy dr P skierował Cię do Łodzi czy to Twoja samodzielna decyzja?

Słyszałam o tzw "żelaznym zestawie", ale dr P twierdzi, że moje wyniki nie wymagają tych leków.
Zastanawiam się nad wizytą w Łodzi, ale to są spore koszty. Tamtejsi lekarze często nie uznają nawet wyników badań robionych wcześniej tylko zalecają pakiet badań u nich a to koszt 5-6tys.
Zastanawiam się, więc nad wizytą u jakiegoś lekarza w Krk, który spróbowałby u mnie na zestawie acard+encorton+clexane.
A u kogo byłaś w Łodzi?

Listopad 2016 Syn <3

Wrzesień 2018 Syn <3

15.08.2019 Aniołek
Stary 2015-10-21, 10:25   #1134
gagusia_1988
Raczkowanie

Cytat:
gagusia_1988, przybliżysz mi swój przypadek? Czy dr P skierował Cię do Łodzi czy to Twoja samodzielna decyzja?

Słyszałam o tzw "żelaznym zestawie", ale dr P twierdzi, że moje wyniki nie wymagają tych leków.
Zastanawiam się nad wizytą w Łodzi, ale to są spore koszty. Tamtejsi lekarze często nie uznają nawet wyników badań robionych wcześniej tylko zalecają pakiet badań u nich a to koszt 5-6tys.
Zastanawiam się, więc nad wizytą u jakiegoś lekarza w Krk, który spróbowałby u mnie na zestawie acard+encorton+clexane.
A u kogo byłaś w Łodzi?
O wyjeździe do Łodzi podjełam sama decyzję. Do Łodzi mam ponad 330 km. Prof Jacek Wilczyński. Nie naciąga na niepotrzebne wizyty i badania. Pierwsza wizyta szczegółówy wywiad, przegląd wyników, zlecenie brakujących badań. Mi kazał zrobić 3 badania - test IMK, test limfocytotoksyczny, ocena cytokin i współczynnika Th1/Th2(bo resztę miałam, nie kazał powtarzać). Te badania kosztowały około 700 zł i robiłam je w Łodzi (zalecenie prof z tego co pamiętam to zrobić badania powmiędzy 20 a 23 dc i trzeba być zdrowym, najlepiej zaplanować wizytę pomiędzy 20 a 23 dc i zrobić badania zaraz po wizycie, żeby nie jeździć celowo do Łodzi na badania, tam analityka jest niedaleko i czynna długo). Druga wizyta prof sprawdza wyniki i wypisuje zalecenia. Wystawia receptę, żebyś w razie ciąży była zabezpieczona lekami. Jak masz daleko zapewne powie, żeby znaleźć lekarza, który podejmie się prowadzenia ciąży wg jego zaleceń ze względu na koszty dojazdu, dużą odległość.

---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

Cytat:
Marzena_83 Na prawde nie ma co się bać IVF czas tak bardzo szybko leci że ani sie obejrzysz a już jest biopsja potem transfer i wyczekiwanie na bete, Zastrzyki to nic strasznego, na prawde nic nie boli, Dr wszystko dokładnie tłumaczy daje ściąge itd. przemyślcie z mezem wszystko dokładnie, bo faktycznie za pare miesięcy mogą się różne rzeczy dziać w rządzie, az mnie to przeraza wszystko! Jak macie szanse jeszcze na rządowe to spróbujcie! Ja miałam akurat płatne i nigdy nigdy tego nie będę żałowała
Ps. Ciekawe czy rozgrzeszenie dostane:P

gagusia_1988 Ja robiłam genetyczne w Krakowie, Robiła mi Dr Knafel, zapłaciłam 300 zł, rejestrowałam się w 8 tyg już.
Tu masz link w razie czego
Jak jesteś z Nowego Sącza polecam Ci Dr Czekańskiego z Tarnowa Jest tu pare dziewczyn co u niego było i są raczej zadowolone.

BeataAmelka Kochana test z siurków raczej jest baardzo mało dokładny, a kiedy idziesz bete zrobić? Pisałam już kiedyś że moja siostra miała bete 1100 i byla w 6 tyg juz a z moczu jej ledwo pokazał! I to po dobrych paru minutach wiec nic nie jest przesadzone u ciebie jeszcze
Dziękuję Lula
udało mi sie zapisać do dr Knafel na 13.11
ma świetne opinie
powiedz mi proszę skierowania żadnego nie muszę mieć bo tak badanie robie prywatnie ?
miałaś robiony test Pappa ?
usg jest przezbrzuszne ?
dostanę jakąś płytkę ?

Stary 2015-10-21, 10:42   #1135
malinowa1986
Raczkowanie

gagusia_1988, jakiego lekarza znalazłaś na miejscu, który prowadzi ciążę na zaleceniach prof Wilczynskiego?

Listopad 2016 Syn <3

Wrzesień 2018 Syn <3

15.08.2019 Aniołek
Stary 2015-10-21, 10:52   #1136
gagusia_1988
Raczkowanie

Cytat:
gagusia_1988, jakiego lekarza znalazłaś na miejscu, który prowadzi ciążę na zaleceniach prof Wilczynskiego?
wiadomość prywatną Ci wysłałam

Stary 2015-10-21, 12:01   #1137
magit
Raczkowanie

hey.... dziewczyny tak sobie dzis mysle ze jak robiłam bete w niedziele i wyszła 502,10 a progesteron 68,6 ... to jezeli chodzi o progesteron to dobry wynik czy nie > ? i tak sie zastanawiam czy musze jeszcze bete obic czy juz wysarczy i teraz tylko usg ?
magit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:08   #1138
gingerbre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magit Pokaż wiadomość
hey.... dziewczyny tak sobie dzis mysle ze jak robiłam bete w niedziele i wyszła 502,10 a progesteron 68,6 ... to jezeli chodzi o progesteron to dobry wynik czy nie > ? i tak sie zastanawiam czy musze jeszcze bete obic czy juz wysarczy i teraz tylko usg ?
Progesyeron: dobry wynik Bete możesz powtarzać sama dla siebie jak masz taka potrzebę
Stary 2015-10-21, 12:14   #1139
magit
Raczkowanie

ginegebre a u ciebie jak leci ? który to juz tydzien ...masz wybranego lekarza prowadzacego
magit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 12:48   #1140
gingerbre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magit Pokaż wiadomość
ginegebre a u ciebie jak leci ? który to juz tydzien ...masz wybranego lekarza prowadzacego
U mnie 10 tydzień Z tym lekarzem prowadzącym, to ciężka sprawa Miałam się wybrać do dr Hurasa już w tym tygodniu, ale odwołałam. Pod koniec miesiąca mam genetyczne, później początek listopada wizyta u doktora, za dużo tych lekarzy

Chyba będę chodzić do naszego doktora, dopóki mnie siłą za drzwi nie wyrzuci

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez gagusia_1988 Pokaż wiadomość
Dziękuję Lula
udało mi sie zapisać do dr Knafel na 13.11
ma świetne opinie
powiedz mi proszę skierowania żadnego nie muszę mieć bo tak badanie robie prywatnie ?
miałaś robiony test Pappa ?
usg jest przezbrzuszne ?
dostanę jakąś płytkę ?
Ten termin też mi Pani proponowała, ale stwierdziła, że może być już za późno i lepiej nie ryzykować

Nie trzeba skierowania. Prywatnie, koszt 300 zł.

Właśnie Lula miałam się pytać w jakiej formie są wyniki Jakiś opis + zdjęcia, może jakaś płytka? A te Pappa to trzeba robić? Pani doktor proponuje? Pewnie dodatkowo płatne?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości