|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: stolec z krwią
witamkrew w stolcu moze byc objawem bardzo powaznej i coraz bardziej powszechnej choroby - nowotworu jelita grubego. zaczyna sie od powstawania tzw polipow w jelicie grubym, ktore po pewnym czasie tworza nowotworowe ognisko. jedynym badaniem ktorym mozn wykryc polipy oraz nowotwor jest kolonoskopia, czyli badanie jelita grubego.sama przeszlam, mialam niewielkie i okresowe krwawienia z odbytu, bez bolu. powiedzialam mojej mamie, ktora absolutnie nie zgodzila sie na leczenie zachowawcze( dzieki Bogu), tylko od razu poszlam na badanie endoskopem do prywatnej kliniki. w panstwowych szpitalach na badanie czeka sie bardzo dlugo, a do tego skierowanie na takie badanie dostaje sie ok 40 r.ż. Lekarz u ktorego bylam prywatnie powiedzial mi, ze jestem za mloda na to badanie, nawet jezeli jestem w grupie wiekszego ryzyka. Ale bylam juz przygotowana do zabiegu ( trzeba pic przez dwa dni takie swinstwo i nic sie nie je) i powiedzialam, ze absolutnie nie wyjde dopoki mnie nie zbada. podczas badania okazalo sie ze mam dwa sredniej wielkosci polipy, ktore od razu usunieto, wyslano do badania histopatologicznego, na szczescie nie bylo zmian nowotworowych. Lekarz byl bardzo zdziwiony i powiedzial ze bardzo dobrze ze to zrobilismy bo za 5 lat bylby duzy problem. ale moja mama miala nosa, bo ja nie bylam sklonna isc na badanie, chcialam wlasnie jakos moze zachowawczo, jakies czopki, mowilam ze pewnie nic takiego. ale nie bylo nawet mowy , mama tego samego dnia wykonala serie telefonow i nawet chciala mi dac pieniadze
nie chce nikogo straszyc, ale nowotwor jelita grubego to ostatnio choroba cywilizacyjna,takze naprawde warto sie przebadac, chociaz zeby miec swiety spokoj. pozdrawiam
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
jejciu az sie sama boje isc
ale z tego co widze mam objawy takie same jak przy hemoroidach...
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
No ja niestety też
a wystąpiło krwawienie jakieś 2 razy. Hmmm zobaczymy...
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
ja odczuwalm czasami bol przy odddawaniu stolca a potem pieczenie. u mnie widoczne sa tylko czasami sladowe ilosci krwi na papierze toaletowym ( naprawde znikome). czy to tez hemoroidy??? miewam tez czasami bardzo silne bole brzucha ze az mi sie slabo robi
|
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Te bóle to w którym miejscu? Czy są jeszcze jakieś inne objawy?
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
te bóle dotycza odbytu podczas oddawania stolca. a potem pieczenie. a bole brzycha umiejscowione sa w dolnej czesci. troche podobne sa do skurczy podczas miesiaczki ale nie do konca.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Edytowane przez 201701090933 Czas edycji: 2017-01-08 o 16:34 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
oprocz takich skurczowych bolow brzucha to czasami czuje takie klocie z prawej strony tak jak przy wyrostku ( ale to nie wyrstek) z tym bylam u lekarza i nawet na usg mnie nie skierowal :/ totalna olewka. chyba musze lekarza zmienic
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Bryczku - do lekarza. Może rzeczywiście do innego.
Stolec z krwią to nie przelewki i nie ma się czego wstydzić. Wiesz ile tyłków babć taki lekarz ogląda dziennie?
|
|
|
|
|
#40 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Co za kretyn. Brak słów. Za młoda na chorobę, nie mogę !!!! ![]() ![]() Moja 27 letnia koleżanka zmarła na raka okrężnicy bo też była za młoda na poważne choroby.
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() dubel
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
wydaje mi se ze zadnych dolegliwosci powaznie podchodzacy do swojego zawodu lekaz nie powinien bagatelizowac. zwlaszcza ze nieleczone dolegliwosci jelit bardzo szybko moga przeksztalcic sie w raka. moja mam ostatnio wyladowala z szpitalu z silnym bolem w dole brzucha, zrobili jej wszytskie badania i bez diagnozy wypuscili z bolami do domu :/ dopiero jak poszla prywatnie do lakarza okazalo sie ze ma bardzo wysokie cisnienie w jelitach i po odpowiednich tabletkach uspokoily sie te bole. wychodzi na to ze zeby zostac wyleczonym trzeba za to zaplacici a nasze spore skladki zdrowotne w ogole nie maja racji bytu :/ moj chlopak mieszkal ze studentem medycyny ktory ciagle cpal, palil i nie chodzil na zajecia i dalo nam to do myslenia - taka osoba bedzie nas w przyszlosci pewnie leczyc!!!! a to zapewne nie byl sporadyczny przypadek, nie raz juz sie zdarzylo ze ktos skonczyl medycyne bo rodzice zaplacili za studia !!!
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
KWC
|
Cytat:
Pojechałam do intenisty, to samo, on się nie zna, to chyba nadnercze, ale on mi RADZI iśc do endokrynologa z tym. Radzi mi
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Błagam Was Dziewczyny - nigdy w życiu nie lekceważcie takich objawów!
Od razu do lekarza Jak się okaże konowałem - szukać dobrego - do skutku! Popytać znajomych, kogo się da W końcu znajdzie się taki, który podejdzie do problemu POWAŻNIE ![]() To może się okazać naprawdę drobnostka - wtedy nie ma problemu i po kłopocie. Miałam wtedy 14 lat i pojawiły się pewne objawy : sporadyczne krwawienie właśnie, czasem ból brzucha, ale nic straszniejszego. Trochę się przestraszyłam, ale stwierdziłam "iii tam, przejdzie". To trwało koło pół roku, krwawienia pojawiały się na tyle rzadko, żeby to zignorować. Potem zaczęłam to zauważać coraz częściej, do tego pojawiły się potworne bóle brzucha i straszliwa biegunka - coś strasznego. Ale nadal nikomu nie powiedziałam, bo - najnormalniej w świecie bałam się tego, co mi jest i modliłam się w duchu, żeby przeszło W takim stanie przetrwałam jakieś 2 miesiące, w końcu nie wytrzymałam (przez biegunki nie mogłam wysiedzieć w szkole) i powiedziałam Mamie. Od razu wielka panika, dlaczego tak późno i w ogóle. Ale ok - poszłyśmy do rodzinnego, dał skierowanie do szpitala. Przyjęli mnie, zrobili badania i po pierwszym tygodniu była diagnoza: wrzodziejące zapalenie jelita grubego Dalej nie będę opowiadać, bo to nie ma sensu - chciałabym tylko podkreślić, że gdybym poczekała z tym jeszcze trochę - mogłoby być naprawdę źle! Teraz wiem, na czym choroba polega i mogę z nią walczyć na tyle, ile się da. Gdybym wtedy OD RAZU udała się do lekarza - nie było by tak fatalnego stanu i nie musiałabym tyle czasu spędzić w szpitalu ![]() Nie chcę tu nikogo straszyć, bo większość takich przypadków może okazać się czymś, co można łatwo, szybko i bezboleśnie wyleczyć. Ale po co kusić los? Błagam - nie zwlekajcie z żadnymi objawami |
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
moj kolega podczas operacji 2 razy sie obudzil bo mu za slaba narkoze dali!!! z nerkami to nie przelewki, ja sama od urodzenia mam piasek w nerkach i jak ostatnio poszlam do lekarza z bolem nerek to mi powiedzial ze albo pojade do swojego miasta do lekarza ( 350 km) albo moge isc prywatnie na usg!!! paranoja. za co oni kase biora????? i na co w takim razie ida masze skladki. a tak na magrinesie to wszyscy lekarze w telewizji mowia ze najwazniejsza jest profilaktyka jaka sie pojdzie raz na rok zrobic podstawowe badania to lekarze nie chca dac na nie skierowania!!!
|
|
|
|
|
#49 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Są lepsze sposoby na zachęcanie do przełamania wstydu niż dyskredytowanie innych kobiet tylko dlatego, że są stare. Sory, że się czepiam ale wkurza mnie strasznie takie zachowanie. Koniec OT. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
Uuu :/
Edytowane przez 201701090933 Czas edycji: 2017-01-08 o 16:33 |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Kineczkaa : Zgadza się
Tak, jak najbardziej kojarzę, często miałam towarzystwo w szpitalu - właśnie z crohnem Chętnie przyjmę linka - kiedyś byłam zarejestrowana, ale zgubiłam adres - a to pewnie ten sam Jak się trzymasz obecnie? |
|
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
czy ktos z Was wie jakie ewentualne badania moze zrobic lekarz w takim przypadku? krew, bole, mozliwe ze hemoroidy, no ale w ciemno lekarz chyba nie wypisze czopkow. Zatem jak te badania wygladaja? Czy sa bolesne? :/
|
|
#55 | |
|
KWC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie, jeśli jest podejrzenie czegoś 'dalej' jest wykonywana rektoskopia - w gabinecie gastroenterologa - tu już musi być specjalna aparatura Żadne z wymienionych badań nie jest bolesne, jest tylko nieprzyjemne - ale da się przeżyć Przy rektoskopii może być pobierany wycinek śluzówki - wtedy jest takie delikatne ukłucie, ale nic takiego
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To nie jest kwesta mojego braku luzu tylko dazenia do pokazania, ze starym cialom tez nalezy sie szacunek bo sa na swoj spokoj piekne. Jak wszystkie ciala. I tyle. Nie nabzdyczajcie sie tak. |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
słonik witaj w klubie
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nikt nie pisze o braku szacunku, ale Ty musisz troszke wyluzowac.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.

nie chce nikogo straszyc, ale nowotwor jelita grubego to ostatnio choroba cywilizacyjna,takze naprawde warto sie przebadac, chociaz zeby miec swiety spokoj. pozdrawiam

ale z tego co widze mam objawy takie same jak przy hemoroidach...

Co za kretyn. Brak słów. Za młoda na chorobę, nie mogę !!!!
Pojechałam do intenisty, to samo, on się nie zna, to chyba nadnercze, ale on mi RADZI iśc do endokrynologa z tym. Radzi mi
W końcu znajdzie się taki, który podejdzie do problemu POWAŻNIE