![]() |
#62 | |
Mamusia Luty 2016
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku!
Cytat:
Nie, nie chwalilas sie. ![]() Ok jasne, rozumiemy, napisz chociaz raz na jakis czas czy po porstu wszystko u Ciebie ok i jak sie czujesz ![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#64 | |
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
![]() A listy to chyba musialaby wpisujaca sie na liste zedytowac tak zeby bylo dobrze. Czyli wyciac, przesunac reszte w dol i wpisac siebie, ale nie wiem czy kazda to ogarnie.
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
We wtorek mam wizytę więc spotkam się z moją córeczką ![]() AMELIA ![]()
![]() |
#66 | |||
Zakorzenienie
|
Hej hej
![]() ![]() Ale melduje sie w nowym wątku ![]() Esor jak będziesz miec chwilkę to mozesz podmienić na Lilia ![]() Pamiętajcie ze dzis zmieniamy czas w nocy! Spijcie dobrze ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- Cytat:
Wszystkiego dobrego na nowej drodze! ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
Tak jest dobrze ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk ---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
Gratuluje córeczki! Odzywaj sie czasem do nas ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Proszę
![]() ![]() DLA MAMY DO SZPITALA Niezbędne dokumenty: 1. dowód tożsamości 2. karta przebiegu ciąży 3. oryginały wyników badań z okresu ciąży - najlepiej sprawdzić jakie dokumenty wymaga szpital, w którym planujemy rodzić (np. grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: 1. koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - np. t-shirt po tż 2. jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia - jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital 3. pomadka ochronna do ust - wysuszają się podczas oddychania 4. woda mineralna niegazowana - mała z dziubkiem i 1,5l 5. "coś" miętowego ![]() 6. zegarek do określania czasu skurczów 7. aparat ? ![]() Na okres poporodowy: 1. podkłady na łóżko o wymiarach 60x90 cm - np. z firmy Hartmann. Jeżeli szpital ich nie zapewnia. Można kupić od razu 20 szt. - do szpitala zabrać 5-6 szt. a resztę wykorzystać później jako podkład przy przewijaniu dziecka. 2. pieluchy w kształcie podpasek (2 opakowania po 30 szt. Maxi) - np. z firmy Hartmann 3. podpaski (2-3 opakowania) 4. majtki (5-6 szt.) lub siateczkowe - uwaga na rozmiary jednorazowych - są strasznie małe 5. koszule nocne do karmienia (2 szt., najlepiej rozpinane z przodu) + 1 sexi ![]() 6. szlafrok - nie kupować grubego, lepszy materiałowy, bo na porodówce ciepło ![]() 7. klapki pod prysznic 8. biustonosz do karmienia 9. maść na obolałe brodawki - np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny 10. butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza. Naciskasz na butelkę i samo leci gdzie trzeba. To oczywiście po porodzie naturalnym. 11. wkładki laktacyjne - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 12. przybory toaletowe (żel pod prysznic, żel do higieny intymnej, szampon, szczoteczka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, antyperspirant, pomadka nawilżająca do ust, maszynka do golenia, papier toaletowy) 13. ręczniki 14. sztućce, kubek 15. telefon i ładowarka 16. pieniądze na nieprzewidziane wydatki DLA NOWORODKA DO SZPITALA Co do ubrań do szpitala dla dziecka - warto się dopytać co oferuje szpital, bo jak zapewniają to nie ma co wozić całej paki tylko wziąć ubranka na wyjście ze szpitala. 1. Pieluszki 2. Pieluchy tetrowe (4 szt.) 3. Ręcznik 4. Pajacyk, śpioszki, półśpioszki, czy też body (6 szt.) 5. Rękawiczki niedrapki 6. Skarpetki 7. Ubranka na wyjście ze szpitala (w tym kombinezon) 8. Chusteczki nawilżające - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie. 9. Sól fizjologiczna i waciki 10. Krem na odparzenia - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana ![]() 11. Płyn do dezynfekcji pępka (np. Octenisept) 12. Fotelik samochodowy - zabrać dopiero przy wypisie ze szpitala ![]() UBRANKA Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego. Możliwe kombinacje dla zimowego dziecka: 1. Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem (10 szt.) 2. Body bawełniane z długim rękawem (10 szt.) 3. Pajacyki, śpioszki bawełniane (10 szt.) 4. Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu (10 szt.) Poza tym z ubranek przydaje się: 1. Czapeczki osłaniające uszy i czoło (2 szt.) 2. Czapka ciepła (1-2 szt.) 3. Rękawiczki (niedrapki) (2-5 szt.) Jest obecnie teoria, że dziecko powinno czuć od razu wszystko, a nie mieć "blokowane" zmysły i nie są wskazane. Niektórzy jednak wolą założyć, żeby dziecko się nie drapało 4. Skarpetki (5-10 szt.) 5. Kombinezon zimowy na spacery (1 szt.) Najwygodniej jeżeli rozpina się po całości i obie nogawki się rozpinają. W DOMKU ![]() Wszystkie kosmetyki, pieluszki i chusteczki - nie należy kupować większych ilości, bo każde mogą dziecko podrażnić, uczulić. 1. Miejsce do spania - łóżeczko z odpowiednim materacem, ale może być też kołyska, wiklinowy koszyk (kosz Mojżesza). 2. Osłonka na łóżeczko - przyda się przy ruchliwym dziecku lub smoczkowym (żeby nie wypadał) - niekonieczne przy noworodku, często przeszkadza, bo zasłania malucha jak się leży obok. Uwaga: coraz częściej odradza się osłonki na łóżeczko 3. Pasujące bawełniane prześcieradła (2 szt.) 4. Coś do spania (2 szt.) - czyli rożek, śpiworek lub kołdra z płaską poduszeczką + poszewki - poduszka na początek nie jest potrzebna, ale z reguły jest w komplecie [I][COLOR="dimgray"] ![]() 5. Kocyk cieńszy i grubszy (min 2 szt.)- nigdy ich za wiele 6. Pieluszki tetrowe (5-10 szt.) 7. Pieluszki flanelowe (2-3 szt.) 8. Pieluszki jednorazowe - na początek warto mieć jedno opakowanie "1" i jedno "2" 9. Przewijak, nakładka na przewijak, podkłady do przewijania (jednorazowe) - np. przewijak sztywny kładziony na komodzie. W pierwszym okresie należy nastawić się na to, że jeżeli powierzchnia będzie materiałowa to będzie przez większość czasu wybrudzona. By nie było źle można się wspomagać podkładami jednorazowymi. 10. Chusteczki nawilżone - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. Ewentualnie dla fanek chusteczek polecam poczytać składy i zaopatrzyć się w jakieś "zdrowe" bo w niektórych jest straszny syf. Pomocny blog Srokao. Tam są składy chusteczek, większość ma lipny skład np. popularne z Pampersa. Koniecznie unikaj fenyloetanolu w składzie. 11. Płatki kosmetyczne - takie kosmetyczne do przemywania pupy w domu wodą.. Nie muszą być specjalne dla niemowląt. Mogą być takie duże kosmetyczne. 12. Octenisept lub inny środek tego typu - do przemywania kikuta pępowinowego i rozciętego krocza 13. Gaziki jałowe - do przemywania kikuta i do mycia oczek 14. Krem przeciw odparzeniom - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana ![]() 15. Płyn do kąpieli i mycia włosków - z tym też ostrożnie. Na początku najlepiej kąpać w wodzie, czasem można dolać olejek migdałowy, coś naturalnego. W przypadku jak skórka była naprawdę sucha, to wtedy dopiero emolienty. Do włosków żel z Hippa. Pomocny blok srokao. 16. Coś do smarowania malucha: oliwka, balsam - nie jest konieczne 17. Małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami lub obcinacz mały - te nożyczki, które możesz kupić specjalnie dla niemowląt są mega lipne i w ogóle nie obcinają tych lichych pazurków. Najlepsze są zwykłe, zaokrąglone. 18. Miękka szczotka do włosów - nawet jak dziecko nie ma włosków to często ma ciemieniuchę i trzeba wyczesywać. Naturalne potrafią uczulić, ale są delikatniejsze. 19. Odpowiedni krem na mróz lub słońce - dobry skład ma o dziwo! z Nivei taka niebieska mała tubka. 20. Delikatny proszek do prania + płyn do płukania - np. Lovela. Niektórzy od razu korzystają z "normalnych" 21. Aspirator do nosa - najlepszy, to katarek ![]() 22. Sól fizjologiczna- do przemywania oczek, noska itp. Warto w jakiejś internetowej aptece kupować, tak samo jak gaziki jałowe 23. Patyczki do uszu - należy korzystać "rozsądnie". Niektóre szkoły mówią, że lepiej użyć gazika, a najlepiej palca. 24. Wanienka - dobra na stojaku. 25. Ręczniki (2 szt.) - bardzo fajne są te z "kapturkiem" w rogu. Nie warto kupować ze sztucznych materiałów bo nie wchłaniają wody 26. Smoczek (2 szt.) - nie kupujcie dużo, bo nie wiadomo czy taki i czy w ogóle dziecku przypasuje 27. Pojemniki na wszystkie potrzebne akcesoria - wiszący lub stojący blisko przewijaka 28. Termometr - np. bezdotykowy np. Microlife NC100 albo Beurer FT90 29. Ziołowe herbatki- (koper, rumianek) na kolkę. Można dokupić w razie potrzeby. Dzieci karmione piersią nie zawsze chcą herbatkę. KARMIENIE 1. Wkładki laktacyjne dla mamy - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 2. Laktator - są ręczne i eletryczne. To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. Przed tylko wybrać konkretne modele dla obu typów. np. Medela Mini Electric lub droższy Swing. 3. Krem na popękane brodawki -np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny 4. Poduszka do karmienia - niektórzy cenią, niektórzy nie lubią. np. rogal z Motherhood ten sam, co do spania w ciąży 5. Butelka o pojemności 125 ml ze smoczkami o najmniejszym przepływie 0+ - nie warto kupować dużo bo nie wiadomo czy będzie potrzebne, a jeżeli tak to czy przypasuje akurat taki dziecku. 6. Szczotka do mycia butelek i smoczków 7. Biustonosz do karmienia - uwaga, rozmiar biustu może się znacząco zmienić po porodzie (kilka dni) 8. Podgrzewacz do butelek - podobnie jak z laktatorem warto poczekać z zakupem do momentu gdy będzie potrzebny 9. Śliniaki 10. Woreczki/pojemniki do przechowywania i zamrażania pokarmu - To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. PODRÓŻE 1. Głęboki wózek 2. Prześcieradła do wózka - może być kocyk, a latem flanelowa pieluszka. 3. Śpiworek do wózka lub kocyk - na zimę na pewno ciepły śpiworek 4. Fotelik samochodowy 5. Folia przeciwdeszczowa do wózka i moskitiera 6. Torba na wszystkie potrzebne akcesoria, taka z możliwością przypięcia do wózka. I trafiłam jeszcze na takie 2 gotowe listy - może taki podział jest lepszy... hmmm http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumen...o_szpitala.pdf http://abc-bobasa.pl/img/cms/dokumen...ta_zakupow.pdf |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
#69 |
Rozeznanie
|
Witam się i ja w nowym wątku
![]() Więcej czasu będę miała w poniedziałek to może nadrobię. W kinie było super, choć film generalnie ciężki i ambitny (ale fajny). Towarzystwo bylo super i to najważniejsze. Hehe nawet striptizer był ![]() Jutro najpierw mamy gości, później jedziemy do rodziców, także znowu cały weekend minie ![]() Marciar7 - gratulacje mężatko! ![]() Gratuluję wszystkim udanych wizyt! Milej niedzieli dziewczynki!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
Super, dziekuje Ci bardzo ![]() ![]()
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Nie było mnie od wczoraj bo byliśmy u rodziców a tutaj taki ruch i tyle do nadrobienia że szok...
![]() Esor czy mogłabyś wpisać mi dopisać - córeczka ? ![]() Ja od godziny wymiotuję bo coś mi zaszkodziło a praktycznie nic nie jadłam... czuję się okropnie, mam nadzieję że do rana przejdzie. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 | |
Mamusia Luty 2016
|
Cytat:
pewnie ![]() Ojojoj zdrowka zycze, oby przeszlo szybciutko ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Witam się i ja w III części wątku
![]() 1.10. chwaliłam się że będziemy z tż mieli syna o imieniu Wojtuś, więc Esor proszę Cię o dopisanie tej informacji na pierwszej stronie. Zbyt często nie udzielam się na forum, co wynika z kilku faktów: 1. doświadczone Mamusie często dzielą się tutaj informacjami na temat swoich pociech (pierwsze pójście do przedszkola, reakcja dzieci na kremy i oliwki do pielęgnacji niemowląt, wyposażenie łóżeczka dzieci - czy kołderka bez poduszki, czy śpiworek, różnica pomiędzy pajacem a śpioszkami, itp. itd.) - to będzie moje pierwsze dziecko, więc akurat w tematach związanych z dziećmi nie mogę nic napisać; 2. problemy zdrowotne przyszłych Mam - tarczyca, zgaga, nadwaga, itp. - te zagadnienia również póki co mnie nie dotyczą, więc się nie udzielam, 3. tematy związane z narodzinami dzieci w lutym- aktywne forumowiczki wyczerpująco zbierają informacje, np. lista wyprawkowa, w co się ubrać do rodzenia, jakie są rodzaje smoczków, itd. a ja mimo, że się nie udzielam to czytam Was na bieżąco. Jestem na zwolnieniu od 2 miesięcy i przez to wiem co dzieje się na forum ![]() A wracając do tematu forum to z maleństwem czujemy się bardzo dobrze, maluch jest aktywny, przytyłam 6 kg od początku ciąży co mnie bardzo cieszy, bo przed zajściem w ciąże miałam lekką niedowagę ![]() Jedynie na co mogę narzekać to od tygodnia męczy mnie brak snu w nocy ![]() Życzę wszystkim Mamusiom spokojnej niedzieli ![]()
#74 |
MamaKarolci28
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 to już III część naszego wątku!
W końcu przeczytałam poprzedni wątek do końca no i ten nowo założony
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wyjęłam sobie ciasteczka maślane by bardziej sobie umilic czas czytając i takim sposobem "wciagnelam" całe opakowanie ![]() ![]() ![]() ![]() Kładę sie jeszcze spać ale pocieszam sie ze jeszcze h mozna dziś dłużej polenichowac w łóżku . |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry!
Dzis godzinę dłużej snu w teori ale me dziecko tego niestety nie praktykuje i ma zmianę czasu w poważaniu ![]() Ale to nic, dzis ma byc piękna pogoda słońce i 16 stopni! ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A moja w dodatku od rana płacze/zawodzi niewiadomo o co...ona sama chyba też nie wie...Na początku się przejmowałam, ale ile mogę przy niej siedzieć i chcieć ją pocieszyć?to już pół godziny trwa...
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() Moje dzisiaj wyjątkowo grzeczne ![]() ![]() Edytowane przez agaczilla21 Czas edycji: 2015-10-25 o 06:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
MamaKarolci28
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 to już III część naszego wątku!
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
U nas też ładnie
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
u mnie kot pierwszy urządził serenadę a za nim wstała córka ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Esor super pierwsza stronka ![]() My juz po śniadaniu i czekam na siostrę . Mają być na obiad a potem sesja z laura; ) Milej niedzieli ![]()
#82 |
Wtajemniczenie
|
Witam się i ja, choć jeszcze leniwie, z łóżka. Męża dziś nie będzie cały dzień, bo ma dyżur w pracy, więc leniuchuję. U mnie póki co żadne promienie słońca się nie przebijają, ale wyjdę na pewno dziś na spacerek w celu oddania swojego obywatelskiego głosu
![]() A tak poza tym, to przeglądam strony z rzeczami dla dzieci, molestuję allegro i tworzę co rusz listę rzeczy do kupienia dla małej :P
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Witamy
![]() Dziś zaczynamy 26 tydzień ![]() ![]() https://parenting.pl/portal/26-tydzien-ciazy Figa Ty już coś podobnego dawałaś ![]()
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oglądamy z tż meble do pokoju małej i wszystko co nam się podoba ma zabójcze ceny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry Szkoda, że mój trzylatek nie zna się na zegarku.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mebelki mają ceny zabójcze, to fakt, dlatego ja stawiam na Ikee. Jedynie łóżeczko zamówię inne, bo chcę z pojemną szufladą.
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Ja u małego w pokoju mam wersję minimalistyczną łóżko i komody z ikei - tak nam się podoba. Natomiast w poprzednią niedzielę byłam w pokoiku 5 latki , która miała meble z AgataMeble typowo dziewczęce z my little pony i też mi się podobało. Niestety nie wiem ile kosztują takie mebelki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
W Agacie są drogie te meble do pokoju dziecięcego, ale bardzo porządne.
Ja nie przeglądam mebli, bo i tak robię na wymiar ![]() U nas też ślicznie, co z tego skoro dzisiaj kolejny rozwalony dzień:/
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:20.