|
|
#1561 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V
Cytat:
A jakiekolwiek ruchy czujesz? Takie przelewanie, bulgotanie coś? Jeśli gin mowi, ze ok to mysle, ze nie powinnas sie denerwowac, chociaz wiem,ze to pewnie niemozliwe.. Ja ruchy poczulam bardzo szybko mimo,ze to moja pierwsza ciaza, ale takie porzadne kopniaki w okolicach 25-26 tygodnia, więc moze wystarczy poczekac cierpliwie. Nie martw sie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1562 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę że nie masz powodów do obaw, skoro serduszko da się wychwycić, na USG wszystko ok... Jaki prowadzisz tryb życia? Jeśli dużo chodzisz przez dzień to Maluszka usypiasz, możliwe że rusza się dopiero w nocy. No i to, że powinno się czuć Dziecko do 22tc to pewne uogólnienie, niektórzy czują później. No i możliwe też, że jeszcze ruchów nie rozróżniasz od innych żołądkowych sensacji Na początku nie są one tak oczywiste
Edytowane przez hariett Czas edycji: 2015-10-27 o 15:17 |
|
|
|
|
#1563 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga - próbuj może się obudzi
Co do słodyczy i ruszania się po nich - moje po owocach bardziej się rusza, a jak zjem mietusa albo batonika to cisza i spokój Esor - cierpliwości skoro słyszysz że serduszko bije to musi być dobrze
|
|
|
|
#1564 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć esor nie masz czym się martwić, to że dzidzia jest z USG młodsza, to norma to się cały czas zmienia, ja tez miałam wahania raz straszy raz młodszy. To są milimetry, wystarczy że gin troszkę ręką ruszy i już inny pomiar wychodzi.
Ruchy to tez bardzo indywidualna sprawa, jedne mamy czują w okolicach nawet w okolicach 13 tc, a inne 30. Wiem, że się martwisz jak każda z nas Ale skoro gin nic nie mówi, masz dopplera serduszko słuchać. To wszystko jest ok. Zobaczysz niedługo i Ty poczujesz maluszka. |
|
|
|
#1565 |
|
Zakorzenienie
|
No i na początku te ruchy są bardzo nieregularne.. Raz może być kopniak i nawet się nie zorientujesz a drugi raz może kopnąc dopiero po tygodniu
albo trafił ci się spokojny egzemplarz który śpi cały czas w dzień a w nocy daje czadu
|
|
|
|
#1566 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mojakaren, u Ciebie też miło dzisiaj ![]() MallaMi - mi po glukozie paradoksalnie bardzo się słodkiego chciało. Zjadłam drożdżówkę i jakiegoś wafelka. Ja też bym jako fryzjerka poszła od razu na L4.. Tak samo mama ma znajomą rehabilitantkę i ona pracuje (teraz 4 m-c), a to też słaba praca dla kobiety w ciąży.. Baby, super,że coś ruszylo ![]() Med, nie bierz NaCl aż 100 ampułek, bo tego się tak dużo nie używa Też miałam brać 100, a w końcu stwierdziłam, że 25 wystarczy.Ja kupiłam sporo jak miałam zapalenie spojówek i wszystkiego nie wykorzystałam, a co dopiero przy noworodku ![]() Patyczków ja nie biorę wcale - nie są zalecane. Termometr do kąpieli - a masz normalny termometr? Bo jak tak, to np. Microlife Ci zmierzy temp. dziecka, wody, powietrza, to nie potrzebujesz do kąpieli. Ja jeszcze biorę cążki, szczotkę + grzebyk. Viki, mnie też odmówili badania glukozy, bo nie miałam pieczątki. Pojechałam do innego labu ![]() Niunia, zjedz coś słodkiego i połóż się na lewym boku. Esor nic się nie martw! Niektóre kobiety czują ruchy bardzo późno, kiedyś właśnie czytałam o ok. 24-26tc. Kopniaczków nie czujesz, a jakiekolwiek ruchy? Np. bąbelki w brzuchu? Albo taką 'rybkę' lub motylki? Może czujesz ruchy, a nie odróżniasz od jelit, czasem tak bywa ![]() To, że mała jest minimalnie (!) mniejsza na USG to o niczym nie świadczy. Powodem do zmartwienia jest, jak wymiary różnią się 2 tygodnie i więcej. Dzieci są też baaardzo różne, u nas na wątku to widać, np. Baby czuje małą średnio raz na 1-3 dni. Ja z kolei jakbym nie czuła przez 2h to już bym się zmartwiła, ale mój mały jest jakimś szaleńcem i rusza się ciągle ![]() Także bez stresu, na pewno wszystko okej ![]() Czarnula, o której wizyta? Idę ogarniać obiad, dzisiaj spaghetti ze świeżym szpinakiem, kurczakiem i parmezanem
|
|
|
|
|
#1567 |
|
Zakorzenienie
|
W 22-23 tyg czulam tylko takie przelewanie,bulgotanie ale latwe do pomylenia z jelitami :-D Mala ruszyla z kopyta jakids 2-3tyg temu jak przestalam pracowac i dużo sie ruszac,ale też rusza sie raczej seriami,2-3 razy dziennie i delikatnie,jeszcze ani razu nie czulam nic bolesnego w sumie. Ja bym sie nie przejmowala,tym bardziej ze masz dopplera wiec slyszysz serducho
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
#1568 | |
|
Mamusia Luty 2016
|
Cześć Dziewczyny
![]() Dzieki za uspokajające słowa Własnie z tym lozyskiem slyszalam, ale nie wiem gdzie mam umiejscowione... Ostatnio gin mi mowila, ze faktycznie jest pozno, ale, ze niektorzy tak maja i niedlugo powinnam poczuc. Dzis mija tydzien od wizyty i nic sie nie zmienilo ![]() COŚ czuję, ale tak jak piszecie to sa blizej nieokreslone rzeczy, wlasnie nie te typowe kopniaki, jak to dziewczyny opisywaly u mnie na wątku takie "puk puk". Zadnego puk puk nie bylo Bardziej tak, ze czuje, ze cos mi sie rusza na zasadzie ze czuje lekki dyskomfort (bo wiadomo "cialo obce" sie rusza), jakiej przelewanie, rozciaganie, rozpychanie. Ale wlasnie tego "puk" kopniaka ani raz ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
Oooo określenie "rybki" pasuje ![]() Dzieki jeszcze raz, uspokoilyscie mnie Ale jak jeszcze mina kolejne 2 tyg i nic to serio... Ale slyszalam nawet juz od 2 osob opowiesci o kobietach ktore cala ciaze nie czuly kopniaczkow. Tylko to rozciaganie itp.
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Esor, ale na tym etapie dzieci mają jeszcze sporo miejsca, więc też stąd moze nie byc czuc kopniaczków, a tylko ruchy.
Ja ruchy czuję od 18-19tc, ale takie regularne kopniaczki to nie wiem, z 2 tyg? A np. czkawkę tu dziewczyny czują już dawno, a ja dopiero 2 razy poczułam, także też to nie jest wyznacznik
|
|
|
|
#1570 |
|
Zakorzenienie
|
DOTKA, biorę setkę aż, bo jeszcze do nebulizatora używam
|
|
#1571 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a mały teraz głównie się przeciąga i rozciąga i rozpycha, wcześniej kopał :P |
|
|
|
|
#1572 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Myślę że jak się wytłumaczy że samemu nie można a zarazem pozwoli potrzymać pod opieką to powinno być ok. Gorzej z tym rzucaniem zabawek- ale to kwestia starania się nie dopuścić do złości starszaka Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1573 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nam babka na warsztatach mówiła że te termometry do wody są takie super, że każdy pokazuje inna temperaturę i najlepiej sprawdzać łokciem ![]() A co do pracy to dziwie się, że ginekolog tym kobietom nic nie powiedział, mój na początku pytał o pracę moją i czynniki szkodliwe, a teraz co wizytę dostaję propozycję L4
|
|
#1574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie śledź trochę pomógł, mały się ruszył, też nie za wiele, ale zawsze to jakiś znak od niego i już jestem spokojniejsza. |
|
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam łożysko na przedniej ścianie i ruchy poczułam ok 20-21 tc i właśnie nie były takie oczywiste, bo miałam też od początku ciąży mocno "aktywne" jelita - wzdęcia, przelewania - łatwo to pomylić. Te pierwsze to były takie sporadyczne pukniecia, zwłaszcza po posiłkach - i tak się akurat złożyło, że to było na urlopie, jak miałam okazję dużo się wylegiwać nad morzem, bo w domu to bym się krzatała, coś robiła i pewnie jeszcze później bym ją poczuła. Esor jak masz okazję trochę poleżeć spokojnie jakoś chwilę po posiłku to właśnie wtedy chyba latwiej coś poczuć.
Ale u mnie też do dzisiaj te ruchy nie są bolesne, na pewno bardziej wyczuwalne, ale zadnych szalonych kopniaków. Także kazde dziecko jest inne i ma inny temperament.
|
#1576 |
|
Zadomowienie
|
Esor aaa, to coś czujesz
Typowe kopniaki to u mnie też niedawno, podobnie jak Dotka, może z 2 tygodnie czuję? Szczególnie jak młody ułożył się główką do góry i zaatakował mi szyjkę ![]() Nie przejmuj się, wszystko ok
|
#1577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle zauważyłam mile nastawienie do mnie na uczelni póki co Ostatnio był wykład z taką dość wymagająca babka i ona się pyta czy chcemy przerwę, ja już ręką do torebki i rozwiązuje worek z bułka a dziewczyny że nie chcą przerwy. A babka widząc, że szeleszcze w torebce mówi do mnie żebym zjadła, bo dzidziuś musi rosnąć i mieć siłę pół godziny wcześniej przedstawiałam referat więc widziała że mam brzuch i że się nie obijam w ciąży tylko staram czasem to plusuje ![]() ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- A co do ruchów to nie wiem co gorsze.. Czy te mocne kopniaki znienacka czy takie przeciąganie się że nie wiem czy to skurcz czy dzidziuś, bo aż boli i ciężko mi wtedy
|
|
|
|
|
#1578 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie by się łokieć nie sprawdził, kupiłam sobie niedawno właśnie termometr do wody bo chciałam wsiąść kąpiel, ale żeby nie było za ciepło bo nie wolno, a ja uwielbiam ciepełko. Mąż nalewał wody do temperatury właśnie dla maluszków, pytam czy ciepła mówi, że tak, więc idę wchodzę, a tam prawie, że lodowata ta woda dla mnie, wzięłam jeszcze termometr ten microlife żeby sprawdzić pokazał to samo więc w rezultacie mąż wziął kąpiel, a ja szybki prysznic. I zastanawiam się jak dzieci w takiej zimnej wodzie kąpać.
|
|
|
|
#1579 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) więc to niech będzie spóźniony prezent. ja też i nigdy nie miałam żadnego domu dla lalek Cytat:
Może polecasz jakieś książki o wychowaniu bądź podobne? Wiem, że to może być głupie, że matka szuka odpowiedzi w książkach, ale ja mam wrażenie, że czasami sobie po prostu nie radzę. DOSTAŁAM PIĘNIĄDZE! Tylko czemu za 1,5 miesiąca, a nie za miesiąc?
|
|
#1580 |
|
Zakorzenienie
|
Ja żadnemu z moich braci nie chciałam zrobić krzywdy jak byłam mała
jedyne co to chciałam siostrzyczke i przebieralam młodego w sukienki a moja koleżanka ma teraz noworodka i 2latka to angażuje go w czynności wokół.małej typu przynieś pampersa, podaj coś tam i mimo tego, że mały jest typowym synkiem mamusi to znosi pojawienie się siostrzyczki super
|
|
|
|
#1581 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ilość naprawdę imponująca nawet nie wiem czy użyć wszystkiego zdążysz no ale jak dają to trzeba brać Cytat:
Ja za ślub dawałam duuuuzo więcej więc u moich ślubnych fotografów by mnie taka cena nie zdziwiła. No ale zawsze można wziąć kogoś początkującego i wtedy cena pewnie niższa... No ale na sesji noworodkowej już lepiej nie oszczędzać ![]() Cytat:
Pewnie ma dzień leniuszka Cytat:
![]() Ja szybko czułam wyraźne ruchy więc nie doradze Zbieram się do szkoły rodzenia
|
||||
|
|
|
#1582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja wie tak dużo, że czasem zastanawiam się skąd ona to wszystko wie
|
|
#1583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o 4 latkę bym się nie martwiła tak jak o 2latka
|
|
|
|
|
#1584 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
koleżanka się chwaliła, że po swoim małym da mi pół szafy w rozmiarze 56, bo mały urodził się 60 cm i że mi wyśle super płaszcz na jesień. Dostałam paczkę, a tam: koszula ciążowa do spania i jedno poniszczone body siostra TŻta też jak daje to chyba wybiera najbrzydsze, ale ja naprawdę jestem wdzięczna mimo wszystko. Tylko po co ludzie mówią ile to dadzą, skoro w rezultacie wychodzi zupełnie inaczej ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1585 |
|
Zakorzenienie
|
To ja dostałam od babci wszystkie ciuszki zanim skończyłam pierwszy trymestr
tak jak obiecała Teraz czekamy na szafę od mojej ciotki ale chyba się nie doczekamy
|
|
|
|
#1586 |
|
Zakorzenienie
|
Witam sie i ja.
Nadrobilam Was ale nie odpisze bo juz mi sie poplatalo co, kto i z czym ![]() Dzis dostalam sie do lekarza, mam stosowac inhalacje z soli przez 3 dni, jesli nic sie nie zmieni to od piatku antybiotyk, osluchowo bylo ok.... O dziwo cisnienie mi sie unormowalo, za to cukry to rewelacyjnych nie naleza. To tyle u mnie, ide dalej lezec i podczytywac Was z doskoku Wyslane z Lumia920. |
|
|
|
#1587 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
octenisept czy tantum rosa do przemywania krocza po porodzie? jak myślicie?
|
#1589 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ja też dzisiaj tą czapeczkę wrzuciłam w zakładki
Cytat:
niunia_leyla zakupki śliczne ![]() Casaa odpoczywaj ---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1590 |
|
Zakorzenienie
|
W pierwszej ciąży używałam tantum rosa to teraz wtedy wezmę ten octenisept. Zobaczymy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:57.

), dziś niby zaczynam 24 tydzień ciąży (23 t+ 1d) wg OM, wg USG jest ciut mniej (22t + 3 d) i ciągle nie czuję kopniaków nic a nic
Czy któraś z Was też tak miała i poczuła je w końcu w 25-27 tygodniu czy coś? 
Spokojnych dalszych tygodni życzę 
65 kg / 158 cm.

a moja koleżanka ma teraz noworodka i 2latka to angażuje go w czynności wokół.małej typu przynieś pampersa, podaj coś tam i mimo tego, że mały jest typowym synkiem mamusi to znosi pojawienie się siostrzyczki super