Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-27, 17:26   #1591
kinga1701
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Cytat:
Napisane przez Casaa Pokaż wiadomość
Witam sie i ja.

Nadrobilam Was ale nie odpisze bo juz mi sie poplatalo co, kto i z czym

Dzis dostalam sie do lekarza, mam stosowac inhalacje z soli przez 3 dni, jesli nic sie nie zmieni to od piatku antybiotyk, osluchowo bylo ok.... O dziwo cisnienie mi sie unormowalo, za to cukry to rewelacyjnych nie naleza. To tyle u mnie, ide dalej lezec i podczytywac Was z doskoku

Wyslane z Lumia920.
Dobrze, że dziś z tą wizytą się udało. Mam nadzieje, że inhalacja pomoże i obejdzie sie bez antybiotyku.

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
octenisept czy tantum rosa do przemywania krocza po porodzie? jak myślicie?
Ja na początku myślałam o tantum rosa, ale któraś dziewczyna już dawno pisała, że coś z nim było nie tak i jednak postawiłam na octenisept.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 17:29   #1592
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Mi tantum rosa mega podrażniło dłonie Całe miałam czerwone, piekące, bolały jak wściekłe i dzień później popękała mi skóra. A skoro na dłoni mi tak zrobiło to nie chcę nawet wiedzieć co się działo na dole... w każdym razie niesamowicie piekło
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 17:54   #1593
uaoo
Zakorzenienie

Zamówienie poszło..
Domówiłam:
1. Podkłady higieniczne bella mama
2. Lactacyd Pharma płyn ginekologiczny łagodzący
3. Feminum, nawilżający żel intymny
4. LaciBios Femina, 10 kapsułek
5. Etja, Olej z miąższu kokosa Bio
6. Maltan, maść, 10ml
7. Octenisept, 50ml

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 18:01   #1594
baby montana
Zakorzenienie

Cytat:
Witam sie i ja.

Nadrobilam Was ale nie odpisze bo juz mi sie poplatalo co, kto i z czym

Dzis dostalam sie do lekarza, mam stosowac inhalacje z soli przez 3 dni, jesli nic sie nie zmieni to od piatku antybiotyk, osluchowo bylo ok.... O dziwo cisnienie mi sie unormowalo, za to cukry to rewelacyjnych nie naleza. To tyle u mnie, ide dalej lezec i podczytywac Was z doskoku

Wyslane z Lumia920.
mogłabyś napisać jak robisz te inhalacje?

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 18:28   #1595
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
mogłabyś napisać jak robisz te inhalacje?

Kupilam inhalator bo i tak sie przy dziecku przyda.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 19:05   #1596
Kasiulenkowo
Zakorzenienie

cześć! !!!

zrobiłam 2 prania i juz po układałam do półek 3 i 4 pranie czeka na jutro

wózek odkurzony pościele czekają na pranie tak jak kocyki i reczniki

musze jeszcze dokupić octanisept podpaski żel i szampon 2w1 dla małego balsam do ciałka
punktu widzenia w każdej chwili.

Kasiulenkowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 19:05   #1597
baby montana
Zakorzenienie

aaaa ok

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 19:11   #1598
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Mi tantum rosa mega podrażniło dłonie Całe miałam czerwone, piekące, bolały jak wściekłe i dzień później popękała mi skóra. A skoro na dłoni mi tak zrobiło to nie chcę nawet wiedzieć co się działo na dole... w każdym razie niesamowicie piekło
To dobrze, że wzięłam octenisept

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 19:18   #1599
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
aaaa ok
jeśli masz inhalator to wlewasz trochę tej wody plus jakiś olejek c lekarstwo, uruchamiasz i to dmucha i wdychasz Jak nie masz to mi lekarz powiedział, że garnek wrzątku, łyżka leku/olejku, ręcznik na głowę i wdychasz min 5 min I takich sesji 3 razy w ciągu dnia
Stary 2015-10-27, 19:47   #1600
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Viki, mnie też odmówili badania glukozy, bo nie miałam pieczątki. Pojechałam do innego labu
I co? tam bez problemu zrobili? No ja chyba najpierw zadzwonię do innego oddziału tego labu (bo tam gdzie byłam to był taki partnerski) i się dopytam jeszcze chociaż nie czaję tego skoro płacę to powinni zrobić co chce , nieważne czy mi lekarz zlecił czy chcę sobie poglądowo zrobić

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
To dobrze, że wzięłam octenisept
A ja własnie nie wiem, jakoś octenisept wydaje mi się strasznie mocnym środkiem jak do tych okolic tego tantuum rosa nie używałam nigdy

Ehh wysiedziałam sie na szkole rodzenia i chyba zaraz idę się kapac i spać bo ledwo na oczy widzę
Stary 2015-10-27, 19:52   #1601
niunia_leyla
Rozeznanie

dzięki za wsparcie, przestało mnie pobolewać a i mały przypomniał sobie że mama lubi jak się rusza.
Casaa zdrówka, oby się bez antybiotyku obyło
Stary 2015-10-27, 19:58   #1602
hariett
Zadomowienie

Przeżyłam dentystę, jednak kanałówka :/ powiedziała że pod koniec 7msc ciąży mie daje sie znieczulenia, później można (?), dziś mi tylko go oczyściła i nie powinno aż tak boleć, 12.11 następna wizyta ze znieczuleniem. Myślała że to tylko plomba będzie, bi była mała dziurka ale jednak zapalenie miazgi

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:05   #1603
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
W ogóle zauważyłam mile nastawienie do mnie na uczelni póki co Ostatnio był wykład z taką dość wymagająca babka i ona się pyta czy chcemy przerwę, ja już ręką do torebki i rozwiązuje worek z bułka a dziewczyny że nie chcą przerwy. A babka widząc, że szeleszcze w torebce mówi do mnie żebym zjadła, bo dzidziuś musi rosnąć i mieć siłę pół godziny wcześniej przedstawiałam referat więc widziała że mam brzuch i że się nie obijam w ciąży tylko staram czasem to plusuje [COLOR="Silver"]

Może polecasz jakieś książki o wychowaniu bądź podobne? Wiem, że to może być głupie, że matka szuka odpowiedzi w książkach, ale ja mam wrażenie, że czasami sobie po prostu nie radzę.
cos mi się tu chyba z tymi cytatami pogmerało...
oby wszyscy mieli takie podejście jak ta babeczka...

Co do książek z jednej jedynej jakiej korzystałam to był "pierwszy rok życia dziecka- i faktycznie w wielu momentach paniki mnie uspokajała...
Potem czytałam " język dwulatka" - ale jakoś nie do końca się znią zgadzałam- postawiłam na intuicję. Często wiem że coś robię nie do końca tak... że powinnam inaczej, ale nie potrafię...
Czasem szukałam porady na forach parentingowych... i to chyba było najbardziej trafne...

Cytat:
jeśli masz inhalator to wlewasz trochę tej wody plus jakiś olejek c lekarstwo, uruchamiasz i to dmucha i wdychasz Jak nie masz to mi lekarz powiedział, że garnek wrzątku, łyżka leku/olejku, ręcznik na głowę i wdychasz min 5 min I takich sesji 3 razy w ciągu dnia
sobie da rady tak zrobić- ale każ tak dziecku które ma 1-2 lata
A przy infekcjach u dzieci faktycznie sie opłaca mieć- tylko jak kupujecie to wybierajcie taki w którym nie ma potrzeby wymieniać filtry... Ja mam mój jakieś 2-3 lata. i dupa- bo filtrów już nie ma- firma- niby taka super stabilna lata obecna na rynku i siup- ni ma...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:05   #1604
mojakaren
Zakorzenienie

ruda3d ja tam wierze mojemu ginowi, który mówi, że teraz takie twardnienia macicy to najnormalniejsza rzecz na świecie

MallaMi super, że dałaś radę z glukozą trzymam kciuki za dobre wyniki!

baby no pięknie prace postępują

Jerzyczka ja do szpitala wezmę zestawy body + śpiochy i pajacyki.

hariett to ciekawe z tą kanałówką bo mi nie chciała w ciąży robić

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:08   #1605
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Przeżyłam dentystę, jednak kanałówka :/ powiedziała że pod koniec 7msc ciąży mie daje sie znieczulenia, później można (?), dziś mi tylko go oczyściła i nie powinno aż tak boleć, 12.11 następna wizyta ze znieczuleniem. Myślała że to tylko plomba będzie, bi była mała dziurka ale jednak zapalenie miazgi
Ja już różne teorie co do znieczulenia w ciąży słyszałam np. moja gin mówiła że 2-3 trymestr jest ok i można wszystko robić, moja koleżanka usłyszała od znajomego dentysty że od 3 jest bezpiecznie, tylko że w 3 już od pozycji (na plecach, odchylona głowa) może Ci się robić słabo bo brzuch naciska, wiec chyba zalezy od lekarza
Stary 2015-10-27, 20:12   #1606
hariett
Zadomowienie

Mamusie styczniowe 2016, cz. V

MojaKaren u mnie ząb bardzo bolał, więc możliwe że dlatego też się tego podjęła, choć nie wyglądała zupełnie na niechętną z robieniem tego, tylko znieczulenia teraz powiedziała że nie da. Widać co dentysta, to inne normy choć nawet w internetach widać że zdania są podzielone...

Ja bym z tym poczekała do porodu, ale za bardzo bolało i nie dałabym rady wytrzymać jeszcze ponad dwóch miesięcy :/

Viki no właśnie może to zależy też od znieczulenia i doświadczenia jakie dentysta ma? No i od "szkoły", różne uczelnie różnie uczą.

Edytowane przez hariett
Czas edycji: 2015-10-27 o 20:15
hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:16   #1607
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Ja już różne teorie co do znieczulenia w ciąży słyszałam np. moja gin mówiła że 2-3 trymestr jest ok i można wszystko robić, moja koleżanka usłyszała od znajomego dentysty że od 3 jest bezpiecznie, tylko że w 3 już od pozycji (na plecach, odchylona głowa) może Ci się robić słabo bo brzuch naciska, wiec chyba zalezy od lekarza
ja w drugim miesiącu ciąży miałam robione leczenie kanałowe 4 wizyty, okropny ból, bo okazało się, że jest jakiś dodatkowy kanał, a że rentgenu nie można było zrobić, musiałam iść do endodondy pod mikroskop. W miesiąc zabuliłam za tego jednego zęba 1500 zł myślałam, że spadnę z krzesła jak płaciłam endodoncie prawie 7 stówek za wizytę.. Ale chodziłam po ścianach z bólu i nie byłam w stanie nic zjeść. Miałam znieczulenie, jakieś specjalne dla ciężarnych, że niby nie było w nim adrenaliny. Kit z tym, sama wyprodukowałam większą ilość strachem chyba

I moja dentystka powiedziała, że znieczulenie działa miejscowo i nie wpływa na maluszka. Że ból i strach bez znieczulenia jest gorszy niż ono samo. Ale rentgenu w tak wczesnej ciąży wtedy nie zrobiła.

Edytowane przez Jerzyczka
Czas edycji: 2015-10-27 o 20:17 Powód: .
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:17   #1608
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Co do twardnień mi mówił, że dopóki nie boli jak wściekłe to jest ok. Pogadam z nim na wizycie o tej akcji na weekendzie i zobaczymy co mi powie

Ja na ćwiczenia ostatnio czytałam super książkę o nauce czytania dzieci już od noworodka (!) - Glenn Doman - "Jak nauczyć małe dziecko czytać" Osobiście jestem zachwycona
Stary 2015-10-27, 20:17   #1609
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwnie z tym znieczuleniem

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:32   #1610
Casaa
Zakorzenienie

Cytat:

Ja na ćwiczenia ostatnio czytałam super książkę o nauce czytania dzieci już od noworodka (!) - Glenn Doman - "Jak nauczyć małe dziecko czytać" Osobiście jestem zachwycona

Jak bylam na lic z pedagogiki to mialam o tym, ciekawa metoda ale czy to sie sprawdza.....

Kupilam taki inhalator, ktory ma smoczek jako koncowke wiec maluchowi mozna zaaplikowac. Niestety ma filtry....

Dziekuje dziewczyny za wsparcie
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:45   #1611
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
ruda3d ja tam wierze mojemu ginowi, który mówi, że teraz takie twardnienia macicy to najnormalniejsza rzecz na świecie
Ja od lekarzy w szpitalu też to usłyszałam. Mój za to trochę był bardziej ostrożny w wydawaniu opinii, najpierw kazał mi profilaktycznie leżeć. Ale jak wszystko posprawdzali to stwierdził, że najwyraźniej "ten typ tak ma" i odwołał nakaz leżenia.

Cytat:
Co do twardnień mi mówił, że dopóki nie boli jak wściekłe to jest ok. Pogadam z nim na wizycie o tej akcji na weekendzie i zobaczymy co mi powie
Mnie na szczęście to raczej w ogóle nie boli. Nawet trochę glupio się poczułam, jak w szpitalu się mnie pytali z troską czy bardzo mnie boli - a mnie nie bolało. Tylko było wyraźnie odczuwalne, jako ewidentny skurcz.

Edytowane przez ruda3d
Czas edycji: 2015-10-27 o 20:47
ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:49   #1612
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Mnie nie zawsze te twardnienia bolą, ale czasem tak ćmi dołem.. dziś na SR chyba z 10 razy miałam brzuch w kształcie stożka

30.12.2012
26.04.2014
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 20:52   #1613
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

A z tym znieczuleniem rzeczywiście jakaś lipa, wszędzie piszą, że od 2 trymestru już można. Ale mi też nie była skłonna robić nic, tylko na po ciąży mnie odesłała, skoro ubytki nie są pilne.

---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Mnie nie zawsze te twardnienia bolą, ale czasem tak ćmi dołem.. dziś na SR chyba z 10 razy miałam brzuch w kształcie stożka
Moja macica z kolei lubi trenować sobie ok 4:00 - 5:00 rano i mimo, że to nie jest bolesne, to potrafi mnie to obudzić.

Stary 2015-10-27, 20:57   #1614
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
ja w drugim miesiącu ciąży miałam robione leczenie kanałowe 4 wizyty, okropny ból, bo okazało się, że jest jakiś dodatkowy kanał, a że rentgenu nie można było zrobić, musiałam iść do endodondy pod mikroskop. W miesiąc zabuliłam za tego jednego zęba 1500 zł myślałam, że spadnę z krzesła jak płaciłam endodoncie prawie 7 stówek za wizytę.. Ale chodziłam po ścianach z bólu i nie byłam w stanie nic zjeść. Miałam znieczulenie, jakieś specjalne dla ciężarnych, że niby nie było w nim adrenaliny. Kit z tym, sama wyprodukowałam większą ilość strachem chyba

I moja dentystka powiedziała, że znieczulenie działa miejscowo i nie wpływa na maluszka. Że ból i strach bez znieczulenia jest gorszy niż ono samo. Ale rentgenu w tak wczesnej ciąży wtedy nie zrobiła.
Kupa kasy xd ale jak boli to co zrobić
I tez myślałam że znieczulenie działa miejscowo ale chyba jednak w jakiś sposób na caly organizm, bo mi było zaaacznie bardziej słabo i wolniej dochodziłam do siebie jak mi dała to znieczulenie niż teraz jak nie było

Cytat:
MojaKaren u mnie ząb bardzo bolał, więc możliwe że dlatego też się tego podjęła, choć nie wyglądała zupełnie na niechętną z robieniem tego, tylko znieczulenia teraz powiedziała że nie da. Widać co dentysta, to inne normy choć nawet w internetach widać że zdania są podzielone...

Ja bym z tym poczekała do porodu, ale za bardzo bolało i nie dałabym rady wytrzymać jeszcze ponad dwóch miesięcy :/

Viki no właśnie może to zależy też od znieczulenia i doświadczenia jakie dentysta ma? No i od "szkoły", różne uczelnie różnie uczą.
Tez mi sie wydaje że może to zależeć od znieczulenia i "szkoły" moze też od ostrożności danego dentysty

Z ciekawych rzeczy dowiedziałam się dziś na SR że znieczulenie podczas porodu działa tylko 1-1,5 h i w dodatku może przedłużyć poród, wiec chyba słaby deal z tym.... chociaż ja i tak zakładałam że nie będę go brać
Stary 2015-10-27, 20:58   #1615
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
A ja własnie nie wiem, jakoś octenisept wydaje mi się strasznie mocnym środkiem jak do tych okolic tego tantuum rosa nie używałam nigdy
Mi też się wydaję za mocnym środkiem ale jak nie spróbuje to się nie przekonam. Po za tym na ulotce jest napisane, że do tych miejsc też można używać no więc..

Cytat:
Z tym dentystą to jest jakaś ściema! Sama miałam znieczulenie jak byłam ostatnio u dentysty i jak pójdę za tydzień również się nie obejdzie bez znieczulenie (chodzę prywatnie). I w szkole też mówili, że znieczulenie można, a nawet trzeba jeśli coś się dzieje. Lepiej zęba wyleczyć, niż coś się ma Tobie albo dzieciątku coś stać. Kobietom w ciąży znieczulenie daje się z mniejszą dawką adrenaliny.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017

Edytowane przez uaoo
Czas edycji: 2015-10-27 o 21:01
Stary 2015-10-27, 21:00   #1616
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
A z tym znieczuleniem rzeczywiście jakaś lipa, wszędzie piszą, że od 2 trymestru już można. Ale mi też nie była skłonna robić nic, tylko na po ciąży mnie odesłała, skoro ubytki nie są pilne..
A moja gin dla odmiany mi powiedziała że próchnica została jakoś powiązana z możliwością przedwczesnego porodu i dlatego mi kazała leczyć zęby.... no ale został mi tylko jeden ubytek (nie boli) a po ostatnich jazdach dentystka kazała się z nią skonsultować co zamierzam zrobić, szczerze to liczę że powie że mogę sobie odpuścić bo sobie nie wyobrażam rozborowywania zęba zupełnie na żywca (bo po znieczuleniu pewnie znów byłby kompletny odjazd)
Stary 2015-10-27, 21:02   #1617
kamilka
Zadomowienie

Cytat:

Kupilam taki inhalator, ktory ma smoczek jako koncowke wiec maluchowi mozna zaaplikowac. Niestety ma filtry....
też ciekawa opcja- o ile maluch weźmie tego smoka...
Choć mi pediatra mówił że moge na śpiąco robić i nawet niekoniecznie idealnie przykładac maseczke, ale tak żeby lek leciał dziecku koło buzi- to w czasie oddychania i tak maluch pociągnie trochę...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 21:03   #1618
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

Znieczulenie może wydłużyć poród, bo kobieta nie czuje w takim stopniu skurczy i nie umie przeć w ich rytmie. Trudno jej się współpracuje ze skurczami. To wiem z SR, ale i koleżanka mi opowiadała, która miała przy pierwszym porodzie znieczulenie a przy drugim już nie - mówiła, że dopiero przy drugim zrozumiała o co chodzi z tym parciem na skurczu.
Na SR za to położna opowiadała, że lekarze straszą pacjentki kleszczami - zeby nie brały tego znieczulenia.

Stary 2015-10-27, 21:05   #1619
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Kupa kasy xd ale jak boli to co zrobić
I tez myślałam że znieczulenie działa miejscowo ale chyba jednak w jakiś sposób na caly organizm, bo mi było zaaacznie bardziej słabo i wolniej dochodziłam do siebie jak mi dała to znieczulenie niż teraz jak nie było

Tez mi sie wydaje że może to zależeć od znieczulenia i "szkoły" moze też od ostrożności danego dentysty

Z ciekawych rzeczy dowiedziałam się dziś na SR że znieczulenie podczas porodu działa tylko 1-1,5 h i w dodatku może przedłużyć poród, wiec chyba słaby deal z tym.... chociaż ja i tak zakładałam że nie będę go brać
mega się boję zzo ale bólu też jutro na wizycie w ogóle muszę się spytać lekarza jak z podejściem do tego znieczulenia w szpitalu, w ktorym zamierzam rodzić.. całą ciążę na cwaniaka, że się nie boję porodu, a teraz się schizuję, że będą jakieś komplikacje

co do dentysty to podobnie do bólu zęba bolał mnie.. portfel
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-27, 21:12   #1620
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
A moja gin dla odmiany mi powiedziała że próchnica została jakoś powiązana z możliwością przedwczesnego porodu i dlatego mi kazała leczyć zęby

dokładnie tak

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości