|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1381 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dr Przybycień - starania o dziecko z jego pomocą cz.3
Dziewczyny ja naprawde nie znam konkretów, ktos tu pierwszy poruszył ten temat wiec tylko napisałam ze tez słyszałam ze nie powinno robic sie depilacji ja tez wyrywałam sobie brwi, wasika nie mam a resztę golilam. Najlepiej zapytać sie lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1382 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny spokojnie! Ja normalnie chodziłam do kosmetyczki na regulacje brwi i henne, tylko po skończeniu 1 trymestru.
Nogi możecie golić bez problemów czy maszynka, czy depilator, czy kremem do depilacji, średnio woskiem, a nie można ultradźwiękami czy absolutnie laserem ![]() magit mi tez od hormonów więcej włosków rośnie zwłaszcza że jestem brunetka, a jeszcze mnie zsypało w okolicy klatki piersiowej i szyi od progesterony ![]()
#1383 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a jak sie liczy wiek ciazy po criotransfrze
|
![]() ![]() |
![]() |
#1384 |
Rozeznanie
|
Normalnie sie liczy od dnia rozpoczęcia ostatniej miesiączki, kiedy miałaś to ci oblicze:P
#1385 |
Raczkowanie
|
Endokrynolog odradzała mi laser nawet już na etapie starań o dzidzie.
#1386 |
Raczkowanie
|
Ja, jakbym sobie przeciez nie powyrywała brwi to nie idzie sie nigdzie pokazac tez jestem brunetką i teraz to wszystko sie nasiliło .... lula napisałam ci na priv
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- nika a ty jak tam sie czujesz |
![]() ![]() |
![]() |
#1387 |
Raczkowanie
|
Ogólnie dobrze, w tamtym tygodniu zaczęłam odczuwać ruchy maluszka, takie bardzo delikatne.
Tylko wczoraj dopadło mnie to paskudne przeziębienie, udało mi się zbić temperaturę z 37,9 na 37,3 i mam nadzieję, że już nie wzrośnie, jutro idę do internisty. A jak u Ciebie, który to jest tydzień?
#1388 |
Wtajemniczenie
|
Dzwoniłam do pani genetyk z Kariogenu,powiedziała mi o tej wadzie ,trisomia 15 pary,to jest prawdopodobnie spowodowane nieprawidłowym podzialem chromosomów w momencie tworzenia sie komorki jajowej,jest to wada przypadkowa,rzadka,nie wiadomo wiele na jej temat,bo dzieci z ta wada nie żyją,tzn.takiej ciąży nie da sie donosić,czyli jest całkowicie letalna wada.Jest zupełnie przypadkowa i prawdopodobienstwo,ze sie powtórzy w kolejnej ciazy jest znikome,natomiast tych aberracji chromosomowych jest mnostwo i jeśli juz raz wystąpiła to moze byc inna aberracja,ryzyko jej wystąpienia szacowala na 1-2%,radzila gdybym zaszla w ciaze dokladne badania genetyczne,nawet amniopunkcje.Ta wada nie wyszla my nawet w badaniu genetycznym zarodków,w PGD,bo tam badają tylko kilka podstawowych trisomii.Ciekawe co Dr P na to,powie,no i co z tym allo mlr u mnie.
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy |
![]() ![]() |
![]() |
#1389 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,czy jak mam,stan podgorączkowy to mogę zrobić badanie Ana 2?Chciałam robic jutro,od razu po,poronieniu nie mozna bylo,trzeba bylo odczekać,a ze na badanie czeka sie miesiąc to chcialam zrobić,teraz nie wiem czy,moge,bo jak jest lekki stan zapalny to czy to nie zaburzy wynikow.Czy wiecie moze?
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy |
![]() ![]() |
![]() |
#1390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1391 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1392 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1393 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1394 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,czy ktoras potrafi zinterpretować wyniki przeciwcial antyfosfolipidowych?Nie rozumiem tego wyniku.Przeciwciała antyfosfolipinowe przeciwko Beata2-glikoproteinie IgG wynik mniej niz 2 RU/ml,IgM 25,02.Zakres referencyjny mniej,niż 20 negatywny,większy lub równy 20 pozytywny,czyli czy dobrze rozumiem,ze ja mam pozytywny,tylko jaki,ma byc?Chyba to dobry,bo chyba potrzebne są te przeciwciała.Drugi wynik przeciwciała antyfosfolipinowe przeciw kardiolipinie IgG mniej niz 2,IgM 6,65 U/ml.zakres referencyjny mniej niz 12 negatywny,więcej lub równe 12 pozytywny,czyli tu mi wyszlo negatywne,to chyba wynik zly,bo nie mam tych przeciwcial duzo,tak?Czy ktoras robiła to badanie?Dr P mi je zlecil.Im wiecej wynikow tym wiecej zlych wiesci,juz sie boje dalej...Kariotyp Męża nie wyszedl,o dziwo,pani dzis dzwonila,nie wyhodowal się,musi przyjechać i powtórzyć badanie.
![]() ![]() |
![]() |
#1395 |
Wtajemniczenie
|
Teraz poczytałam w Internecie ale ciezko sie z tego wyznać,co do tych przeciwciał antyfosfolipidowych,ja w pierwszym przypadku je mam,a w drugim nie,a to chyba odwrotnie niz myslalam,z tego ci zrozumiałam to zle jak są wysokie,tak?To chodzi o krzepnięcie?
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy Edytowane przez kamilamimila Czas edycji: 2015-10-28 o 00:55 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1396 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja naleśniki czy pierogi robię z mąk beglutenowych ale np.szynkę czy tam parówki kupuję każdą bo niby mamy nie cudować bo nie jesteśmy typowymi celiakowcami. Keczup i koncentrat kupuję Pudliszki bo podobno też w nich nie ma glutenu, z początku się bałam.Np.śmietanę też każdą kupuję. Szczerze nie wiem czy robię dobrze zastanawia mnie to ,że ty tyle schudłaś .Ja na początku też zaczęłam szybko chudnąć może dlatego że bardziej przestrzegałam tej diety. Może powinnam się bardziej zabrać za siebie.Jak ty myślisz? Nie powinnam jeść tych różnych produktów? Dzięki .Pozdrawiam ---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:37 ---------- ZESPÓŁ ANTYFOSFOLIPIDOWY Chciałam napisać Wam moją historię. Ja miałam robione to badanie po 3 ,następnie po 4 poronieniu i za każdym razem wychodziło negatywnie czyli twierdziłam, że nie mam tego zespołu.W mojej małej mieścinie lekarze mi mówili,że mam zespół antyf. i na każdym wypisie ze szpitala to pisali. Jeden nawet mi tłumaczył,że przez to ,że nie biorę tych leków robi się zakrzep i płód obumiera. Nawet raz w ciąży miałam krwiaka.Chcieli abym właśnie zachodziła w ciąże i brała żelazny zestaw clexanę i acard ale ja nie posłuchałam. Pojechałam do Krakowa do pewnego P.Prof który wyśmiał nasz szpital,że na jakiej podstawie to stwierdzili skoro wynik ujemny. Stwierdził ,że clexana nic mi nie da bo nie mam tego zespołu.Później na następnych wizytach znowu pytałam o to samo i wysłał mnie do specjalisty w tej dziedzinie aby mnie uspokoic. No i znowu specj. wyśmiał u mnie szpital. Następnie pojechałam do Łodzi na badanie Karotyp mój i męża- wyszło ok ale znowu dręczyło mnie to samo i zapytałam Genetyka czy to nie jest tak,że ten z.antyf. uaktywnia się w ciąży i dlatego ronię a myślałam o tym latami.Powiedział,że najprawdopodobniej tak się dzieje. Następnie pojech. na histeroskopię(macica dwurożna) ![]() Co mnie zastanawia. U nas w mojej miejscowości jak dziewczyna 1 raz poroni to nie zlecają tych badań tylko od razu im te leki wypisują i co najdziwniejsze wszystkim tym osobom się udaje. Prawie każda która poroni min.1 raz to je bierze-szok.Mam przykład koleż.z pracy trochę krwawiła brała clex do końca i ma dzidzię teraz następna ciąża znowu leki-kolejne dziecko a nie robiła tego badania.Następna to samo ma 3 chłopców na clexanie. Wszyscy mi teraz mówią ,że doradzać umiałam a sama nie spróbowałam a może bym dawno już dzieci miała. Ja mocno teraz wierzę w te leki i teraz żałuję. Przez 6 lat nie próbow. zachodzić bo nie miałam takiego Przybycienia a naszym nie ufałam.Mąż mówi ,że mogliśmy wtedy spróbować może by się udało.Teraz chcę to zaś mi sie nie udaje zaciążyć. ![]() I jeszcze co zauważyłam ,że te osoby co ronią a niekiedy uda im się urodzić to mają albo samych chłopczyków lub same córki. To też mnie zastanawia coś w tym jest. Sorry,że się tak rozpisałam. Pozdrawiam ![]() Nie bójcie się clexany. Dobranoc. Edytowane przez Matylda800 Czas edycji: 2015-10-27 o 23:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1397 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No,faktycznie duzo napisałaś i bardzo ciekawie😊O tym,ze same dziewczynki albo chlopczyki rodzą to do mnie akurat nie pasuje,bo ja urodzilam zdrowa corcie,bez żadnych problemów,a teraz poronilam dziewczynkę,bo to wyszlo z badan genetycznych,choć nie wiadomo dlaczego dokładnie poronilam,co badanie to gorszy wynik wychodzi...😞ale prawdopodobnie główną przyczyna jest ta wada,trisomia chromosomu 15 pary,a teraz dochodza jeszcze wyniki niskie hamowanie allo mlr ,przeciwciała antyfosfolipidowe i jeszcze nie wiadomo co,mi wyjdzie z tych mutacji i kariotypu męża,aż sie boje kolejne wyniki czytac,bo co jeden to,gorszy.Corke poczekam calkowicie naturalnie i bez żadnych problemów,to samo z donoszeniem ciąży,a teraz wychodzi na to,po tych badaniach,ze na każdym kroku mam cos,co w ta ciaze mi zajść nie pozwala,a jak juz zajdę to poronie.Najgorsze,ze ja juz nie mam czasu na te wszystkie leczenia 😞
|
![]() ![]() |
![]() |
#1398 |
Raczkowanie
|
Matylda800, z tym żelaznym zestawem, to jest tak, że często jak nie wiadomo dlaczego kobieta roni, to niktórzy lekarze przepisują poprostu ten zestaw, bo nic innego i tak nie umieją zrobić.
Unikają badan, bo są b.kosztowne i poza tym cokolwiek wyjdzie z tych badań, to nic innego nie mogą zrobić jak przepisać clexane, acard, encorton. Ja pytałam wczoraj dr o to, to powiedział, że faszerowanie się np. encortonem (sterydem) bez potrzeby nie jest dobre ani dla mnie ani dla dziecka.
#1399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Malinowa,no,widzisz,tak Dr powiedział ale mi dal Encorton na zapas w razie czego,choć badan wtedy nie robilam,bo nie kazal.Z tego Encortonu schodzi sie później,w pierwszych trzem miesiącach ciazy,mi Dr mowil,ze Encorton nie szkodzi na samym początku,potem trzeba sie wycofać jak sie serce zacznie rozwijac ale na pewno to wszystkie leki to nic dobrego.
04.2008 ciaza naturalna, 12.2008 narodziny zdrowej Córci,starania od 09.2013,hsg,laparoskopia, 3 inseminacje,06.2015 IVF-nieudane,07.2015 - 2 IVF-udane,obumarcie ciazy w 7 t,maj 2015-3 IVF i badanie zarodków PGS,mrozaczki czekaja na lepsze czasy Edytowane przez kamilamimila Czas edycji: 2015-10-28 o 07:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1400 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasem dziewczyny biorą encorton dłużej niż 3 miesiące, bo prawie do końca ciąży.
![]() |
#1401 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() My dzisiaj zaczynamy 26 tydz., a wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia - każdej z Was polecam... na prawdę warto !!! Edytowane przez Magdzinska85 Czas edycji: 2015-10-28 o 08:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1402 |
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczyny za pomoc. Rzeczywiście forum pomaga każdemu . Na szczęście ból głowy ustał. Powodzenia życzę wszystkim.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1403 |
Raczkowanie
|
Malinowa ale bzdury piszesz. Żaden lekarz nie zleci Ci żadnego żelaznego zestawu bez dokładnych badań !!! Są pacjentki korę po pierwszej stracie podały się szerokiej diagnostyce, są i takie które nic nie zrobiły bo lekarz im odradzal badania. Wiele lekarzy tez nie siedzi w temacie. Dla nich niektóre badania to nowość.
![]() |
#1404 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zanim trafiłam do dr P, to 2 lekarzy mi to zasugerowało! Bez żadnych badań! I usłyszałam dokładnie, że po co robić tak drogie badania skoro cokolwiek mi z nich wyjdzie, to i tak nikt mi nic więcej nie da ja acard, encorton i clexane. Niestety jest sporo takich lekarzy, szczególnie w małych miasteczkach. Matylda zresztą napisała to samo!!! Wszystkim dziewczynom, które poroniły, u niej w mieście dawali ten sam zestaw leków.
23.10.2013 Aniołek 23.10.2014 Aniołek 17.10.2015 Aniołek Listopad 2016 Syn <3 Wrzesień 2018 Syn <3 15.08.2019 Aniołek Edytowane przez malinowa1986 Czas edycji: 2015-10-28 o 08:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pięknie Madzia ![]() ![]()
![]() |
#1406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chodzę do szkoły rodzenia przy Medikorze w Nowym Sączu ( http://szkola.medikor.pl/ ) ![]() Polecam dziewczynom z tych okolic, prowadzący mają bardzo dużą wiedzę, potrafią ją przekazać co jest bardzo ważne, ćwiczenia z Panią fizjoterapeutką bardzo fajne i małe grupy ![]() Tak jak dla mnie rewelacja bo dowiem się co i jak bo nie miałam nigdy do czynienia z niemowlętami... Jestem bardziej przerażona tym co mnie czeka, natomiast mąż mówi że jest teraz spokojniejszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1407 |
Raczkowanie
|
Malinowa No i posłuchałaś tych dwóch lekarzy i pozwoliłaś się faszerować lekami bez badań ?
Ja też nie mieszkam w dużym mieście ale zanim trafiłam do prof chodziłam do lekarzy, którzy nie bali się zlecać badań, kierować na konsultacje do hematologa czy genetyka... Jaki sens ma branie ecnortonu, który ma ogromne skutki uboczne gdy brak jest wskazań ? W ogóle nie rozumiem podejścia tych lekarzy z małych miejscowości. u Matyldy stosowanie clexane ma uzasadnienie - mutacja MTHFR polecam Ci http://www.poronienie.pl/forum/ i wątek zagadnienia medyczne
![]() |
#1408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeczytaj co Matylda napisała (nie o sobie): "Co mnie zastanawia. U nas w mojej miejscowości jak dziewczyna 1 raz poroni to nie zlecają tych badań tylko od razu im te leki wypisują " I własnie u nas tez tak jest. Albo są lekarze, ktorzy tak jak piszesz, mówią żeby próbować dalej, ewentualnie genetyka, a są tacy, o których ja pisałam. Nie bzdury, a niestety rzxeczywistość ![]()
23.10.2013 Aniołek 23.10.2014 Aniołek 17.10.2015 Aniołek Listopad 2016 Syn <3 Wrzesień 2018 Syn <3 15.08.2019 Aniołek Edytowane przez malinowa1986 Czas edycji: 2015-10-28 o 09:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1409 |
Rozeznanie
|
Z tą mutacja MTHFR są różne opinie. Podobno 40% społeczeństwa ją ma i nie wiedzą, rodzą zdrowe dzieci bez problemu. Ja jestem posiadaczka homozygoty, wiec od każdego z rodziców musiałam dostać po jednym uszkodzonym genie. W Krakowie na Skawińskiej mówili mi, że to nic takiego, zalecali jedynie suplementacje kwasu foliowego i wit z grupy B. Doktor P, też mi mówił, że to nic takiego. Ja bralam clexane w ciąży ze względu na incydent udarowy sprzed 3 lat. Nawet wam powiem, że lekarze mieli różne opinię, czy mogę mieć refundację. Doktorek mi nie chciał przepisać, w Krakowie lekarka sama nie wiedziała, bo co lekarz to inne zdanie. N szczęście mój stary gin mi przepisywal z Rka. A np takiej mojej znajomej z innego forum ta mutacja była wskazaniem do przepisania - poronila 3 ciążę, a teraz jest w 4 i prowadzi u jakiegoś profesora w Warszawie i nie bierze nic i już jest db po za polowka, więc to czasami po prostu pech.
Co do zespołu antyfosfolipidowego to faktycznie powinno się go robić zaraz po poronieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1410 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też mam trochę już lat bo 35 i fajnie by było mieć chociaż jedno. Dobrze że masz córeczkę ale wiadomo,że chciało by się mieć więcej. Moja mama urodziła nas 11 i nigdy nie poroniła a ja 1 nie mogę urodzić. Fajnie mieć więcej dzieci. Siostra moja ma chłopczyka ale zas straciła męża w wypadku i teraz widzę,że jako jedynakowi brakuje rodzeństwa także rozumiem to. Zobaczysz na pewno Ci się uda urodzić może własnie z tymi zastrzykami. Powodzenia ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
ta mutacja mthfr wyszła mi dopiero teraz odkąd jeżdżę do Przybycienia . I tak bez żadnego uzasadnienia tak jak pisałam u nas po 1 poronieniu przepisują clexanę. W listopadzie jak byłam u siebie u ginekol. to mi kazał zajść w ciąże i od pozytywnego testu będziesz brac clexanę. Nawet nie zlecają żadnych konkretnych badan tylko krew i mocz. I tak dla nich to jedyny lek na poronienia.Byłam u 4 lekarzy u nas i każdy naprawdę to samo no ale tym co znam dziewczynom się naprawdę udaje. W limanowej tak jest ale ja własnie nie posłuchałam a może by mi się już wcześniej udało mieć dzidziusia. Pozdrawiam |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.