|
|
#2881 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz.8
Czesc Mamusie
Cytat:
a tutaj to jak ja mam oczyscic jelita jak namawiaja podczas porodu do podjadania jakichs malych przekasek, zeby trzymac poziom energii mozliwie wysoko Cytat:
bedziemy sluchac serduszka malutkiej Jak masz 18 i 20 to moze byc 19 Kiedy mialas ostatnia wizyte? Ooo o takiej co to sie ja dzien przed podaje to nie slyszalam...no i faktycznie ciezko jest sobie to zaplanowac.... ![]() Cytat:
ALe mnie nastraszylyscie z ta zmiana pozycji w tak zaawansowanej ciazy U mnie malutka jest glowka w dol na kazdym usg, na jakim jestesmy.....no, procz pierwszego, w 12 tygodniu, gdzie szalala w kazdej mozliwej pozycji i fikolki takie robila, ze nie moglam uwierzyc, ze jakakolwiek pepowina ja ogranicza ![]() Dziewczyny wiem, ze to dosc wczesnie na takie pytania....ale myslalyscie choc wstepnie o chrzcinach juz? W jakim wieku myslicie chrzcic Wasze bobasy?
|
|
#2882 |
|
Wtajemniczenie
|
Aniqa ja moze TZtowi bym nie zrobila akcji ale najpierw bym ptala czy z nim wszystko okej,w koncu auto to tylko puszka
sylwuska a myslisz ze cos cie bierze? w sensie ze koncowka ciazy a ie choroba ? dorosea inhalacje ? jesli chodzi o skurcze mnie powiedziano ze te skurcze przepowiadajace nie powinny bolec. Moze nas zatkac, bo to jednak skurcz ale nie bolec.. Wlasnie stal sie dramat. takie ladne pazurki mialam.. zadarlam kciuka ![]() Paznokcie tak piekne jak nigdy.. No i masz.
|
#2883 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zresztą w sumie dla nas obojga zaczęłam panować nad swoimi nerwami, bo jestem strasznie wybuchowa a teraz częściej odpuszczam, albo biorę głęboki oddech i wolę przemilczeć ![]() Cytat:
Ina czasem ma dwa razy dziennie czkawkę raz chyba zdarzyło się 3 razy, ale to takie wyjątek
|
|
#2884 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie nie wiem, jak to jest z terminem chrztu, czy my proponujemy, czy ksiądz. Myślałam o Wielkanocy
|
|
#2885 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2886 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I nie wiem właśnie czy to stopień zaawansowania ciąży może mieć taki wpływ czy .uj wie co;/ Co do skurczy to się zgadzam, mnie one nie bolą, tylko to dziwne uczucie. Może za długie juz mialas? ;/ boli? ;/ Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#2887 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytę !Tak, może być 19 tym bardziej, że mąż ma wtedy imieniny więc większego prezentu chyba nie mogłybyśmy mu zrobić ![]() Taką z USG to miałam 12.10 a taką zwykłą kontrolną miałam 20.10 W piątek jadę na USG znów, bo gin kazała No, mama mi mówiła, że ona powinna być podana dzień wcześniej żeby miała takie działanie na poród jakie powinna mieć, a oni ją dają w dzień porodu, bo tego się właśnie przewidzieć nie da ![]() Ja bym chciała w marcu ochrzcić, a najpóźniej w kwietniu. Dużo zależy od tego kiedy moja siostra będzie miała bierzmowanie, bo chcę najmłodszą siostrę na chrzestną. Chyba, że proboszcz zgodzi się ochrzcić jak ksiądz siostrze wyda zaświadczenie, że przystępuje do bierzmowania to wtedy nie będzie problemu bo zrobimy kiedy nam będzie pasować Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
|
|
#2888 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w parafii dzieci się rodzi jak na lekarstwo więc nie mam pojęcia, jak to jest, z kolei u TŻa w zeszłym roku był chrzest w wielką sobotę a mi by to wybitnie nie pasowało bo msza jest strasznie długa (ponad 2h) i kiedy niby zrobić chrzciny?
|
|
#2889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale z reguły to ja jestem ta wredna, a jemu się obrywa ;/Nie no, jeśli mi nie przejdzie, to nie ma mowy nawet o spotkaniu, ja rozważam tylko opcje, co zrobić jak będę się dobrze czuła ![]() Mnie to trochę denerwuje, bo ona czasami i 5 minut trwa i jak skacze mi tak w jednym miejscu to irytujące jest i szkoda mi jej ;/ Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2890 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my się zastanawiamy nad chrzcinami w sobotę wieczorem. Wtedy jest krótka msza bez kazania... A w niedzielę to na sumie trzeba z tym dzieckiem stać No, ale zobaczymy jak to wyjdzie ostatecznie.---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
no, ale tak jak piszę... po ponad roku mieszkania tylko z nim (bo wcześniej mieszkaliśmy u mojej mamy) naprawdę zrobiłam się dużo spokojniejsza ![]() Moja też czasem ma bardzo dług czkawkę. Mnie to w sumie nie denerwuje, ale właśnie szkoda mi jej jak się długo męczy.
|
|
#2891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2892 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do zdrowej diety, to zależy. 1. Musi być dobrana indywidualnie. Inna dieta na Hashimoto, inna może byc dla wrażliwego jelita itp. 2. Paleo jest często dobrym startem, ale wymaga modyfikacji zazwyczaj. 3. Wg mnie zdrowa dieta dla zdrowego człowieka to: Żadnego przetworzonego. Odpadają ładnie opakowane bajery. Odpada cukier, tłuszcze trans i rózne dziwne twory w torebkach, chyba, żę się uważnie czyta składy. Zboża - glutenu dobrze unikać, ale nie każdy musi, lepiej jednak jeśli już, to jeść orkisz, oprócz tego np. kasza jaglana, amarantus, quinoa, ryż wszelaki, wszystko dobrze jest przed gotowaniem moczyć kilka godzin, są lżej strawne. Strączki - są ciężkostrawne, ale jeśli je wymoczyć i odpowienio gotować, to ok, unikać puszek. Mięsa - tylko czyste, najlepiej eko, a na pewno żadnych wędlin, kiełbas i paczkowanych badziewiów, smażone tez z umiarem, kurczaki rzadko się trafiają zdrowe, tłusta wieprzowina też budzi wątpliwości, krowy najlepiej pasione na trawce ![]() Ryby - unikać wędzonych, z puszki umiarkowanie, lepiej jeść małe rybki (mniej rtęci ponoć wciągają) i unikać typowo hodowlanych, czytać składy puszek. Warzywa - przeważnie wszystkie, wiadomo, najlepiej eko ![]() Owoce - z umiarem, głównie te "jagodowe", nawet zdrowy ludź jak się nażre gruszek to może skoczyć wzdęty ![]() Tłuszcze - bardzo ważne, nie unikać nasyconych, to już obalony mit, dlatego jeść dużo jajek, awokado, olej kokosowy, oleje tylko tłoczone mechanicznie na zimno (żadne roślinne niewiadomoco), smalec, ale tylko dobrej jakości, podobnież jak masło, orzechy i pestki z umiarem, warto je moczyć, oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany umiarkowanie. Absolutnie unikac tłuszczy trans, czyli wszelakiej margaryny, tłuszczy utwardzanych, czy olejów roślinnych powstałych w niewiadomej technologii. Nabiał - jeśli się toleruje, to surowy nabiał od krowy karmionej trawą Mleko nieprzegotowane, a wogle najlepiej nabiał fermentowany. Do tego: jemy głównie miejscowo i sezonowo oraz wciagamy kiszonki wszelakie i superfoodsy. Kobiety lepiej jeśli nie przechodzą na low-carb, chyba, że to konieczne z jakichś przyczyn, ale często za niskie węgle zaburzają hormony u bab. Kobiety tez nie zawsze dobrze znoszą głodówki i niskie kalorie. Liczba posiłków - zależy. Jesz jeśli jesteś głodna, przestajesz, gdy jesteś syta. To najlepsza opcja, jednak nie każdy potrafi Można jeść 2 posiłki, jeśli tak się czujesz ok, albo z 5, jeśli tak Ci bardziej pasi. Jeśli gospodarka cukrowa lezy, to potrzebujesz częściej i mniej. Jeśli jesteś na jakiejś diecie sportowej, to zwykle rządzi się innymi prawami. Zdrowy ludź ponadto może sobie do 20% diety przeznaczyć na grzechy i zapewne od tego nie ucierpi ![]() Natomiast jeśli ktoś dietuje się a ma jakiś zdrowotny problem, to jest inna bajka i trzeba to wszystko zmieniać. Wtedy też to 20% grzechów może być znacznie za dużo. Liczba posiłków oraz kompozycja może się zmieniać. Zmienia się także dieta, jeśli masz jakiś konkretny cel np. chcesz schudnąć albo robisz masę mięśniową Wg mnie to skomplikowane, ale pierwsze, co można zrobić, to jeść wg schematu, jak wyżej, czyli czysto. Wiem, żę przynudziłam, ale to mój pogląd dietowy, żeby była jasność. Możesz ewentualnie sobie to u siebie przejrzeć
|
|
|
|
|
#2894 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Duza ilość sportu tez nie musi być zdrowa, całkiem przeciwnie, zwłaszcza kobity mogą się w ten sposób urządzić. Wogle trzeba to rozgraniczyć: czym innym może być dieta zdrowa, a czym innym dieta nakierowana na to by schudnąć. Więc jeśli ktoś pyta o dietę, warto zapytać, co chce osiągnąć: czy chce schudnąć po prostu, czy chce zdrowego trybu, a spadek wagi ma być pobocznym efektem ![]() Ja wiele razy chciałam tylko schudnąć Możliwe, że po ciąży też zaryzykuję zdrowiem i nastawię się na chudnięcie jedynie ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
Ja pewnie postawię na wielorazówki szybko, zwłaszcza, że TŻ się uwziął i kupił suszarkę W podróży już gorzej z wielorazówkami.---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Też mam jakiś katar, ale to nie wiem, czy wydzielina ciążowa, efekt złej diety, czy jakaś zaraz. TŻ mówi, że też mu coś siedzi w nochalu, więc może zaraza. Na wszelki wypadek poprawiam dietę, płuczę nos, smaruję olejem kokosowym w środku a pod nosem olejkami eterycznymi. W ten sposób w nocy mnie nie przytkało. Rano trochę lepiej. Myślę się wziąć za jala neti, już płukałam tez usta olejem (to też wyciąga zarazę z okolicy dróg oddechowych), płukałam gardzioła szałwią i zobaczim, co dalej. Na obiad dużo kiszonej kapusty
|
||
|
|
|
#2895 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja teraz w ciązy mam tak grube i mocne paznokcie jakich nigdy nie miałam ![]() Chyba masz racje, bez sensu się męczyć... |
||
|
|
|
#2896 |
|
Zadomowienie
|
A i nie wiem, czy znacie, jest asana pomagająca odetkać nochal: http://www.rytualy-tybetanskie.pl/as...ages/ryt/4.png
(To czwarty rytuał tybetański ) http://www.rytualy-tybetanskie.pl/in...%C5%82-czwarty )Z tego, co mi wiadomo, to w ciaży można go wykonywać spokojnie. Po kilku takich ćwiczeniach, kiedy nos się przeczyści można np. robić inhalację, płukanie czy smarowanie
|
|
|
|
#2898 |
|
Zadomowienie
|
I nie wiem, czy znacie tę metodę na zapchany nos:
http://www.normalbreathing.com/art-s...nose-clear.php Tutaj po polsku w skrócie ![]() https://www.youtube.com/watch?v=Iq4jt8XzlPI |
|
|
|
#2899 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwoha dwa dni w szpitalu zlecą, a badania przynajmniej ci zrobią i dowiesz się w końcu co z twoim cukrem
Sylwuska Igor tak jak twoja Lila ma czkawkę prawie codziennie. Czasem to np. W ciągu pół godziny dwa trzy razy. Biedny, no ale dzieciaki tak mają. Doszukałam się małego plusa w mojej diecie - poprawiła mi się cera. Niech to trwa
|
#2900 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2901 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mowila o oslabieniu organizmu w momencie najwiekszej potrzeby energii... Mowila o zagrozeniu odwodnienia.... Stad ogolnie odradzaja i nie praktykuja, ale jednoczesnie powiedziala mi, ze decyzja nalezy do mnie, jesli chce cos kombinowac w domu na wlasna reke... Mowila, ze czasem sie zdarza oczywiscie, ze kobiety "rodza" nie tylko dziecie ale ze nie ma sie czym przejmowac, ze one sa wyszkolone i przygotowane na to i ze to naturalna czesc ich pracy.... ![]() Cytat:
tj w zupelnie innym miescie, w zupelnie innej parafii i to jest 3cia ndz miesiaca..........Cytat:
A TZ wolalby wczesniej niz pozniej chrzcic... czyli np w kwietniu, a nie w czerwcu...no i leciec miesiac po miesiacu do Polski to i finansowo i zdrowotnie nie wiem czy bedzie do ogarniecia ![]() O masz skurcze Braxtona Hicksa? Jak czesto? Ktory to tydz? Cytat:
ha, wiem dokladnie o czym mowisz TZ ma urodziny 5.12 jak mala sie bedzie spieszyc i wyjdzie rowne 2 tyg przed terminem to bedzie wlasnie 5.12 A moja szwagierka rodzila w tym roku drugie dziecko, pierwsze maja dziewczynke, teraz urodzil sie chlopiec, mial termin na poczatek lipca, a przyszedl na swiat w Dzien Ojca ![]() ![]() ![]() Ale super macie, ze macie mozliwosc chrzczenia w sobote ![]() Zazdroszcze zblizajacej sie wizyty usg jesli chodzi o mnie to ja bym mogla non stop malutka podgladac ![]()
|
|
#2902 |
|
Konto usunięte
|
Ja chrzciny planuję też na czerwiec/lipiec, bo wtedy najwięcej rodzeństwa TŻ przyjedzie
A co do rozstępów to już nawet na nie nie patrzę, są okropne. Na udach, na piersiach, na brzuchu też mam kilka. Mąż powiedział, że prawie ich nie widać - jassne... I że będzie mnie kochał z nimi, więc nie jest źle ![]() Idę po farbę do malowania łóżeczka
|
|
|
|
#2903 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tym, że ja nadal uważam, że samo smarowanie to za mało, aczkolwiek smarowałam się od początku olejem kokosowym na zmianę z masłem shea, masłem kakaowym, cupuacu, waniliowym, czy ostatnio jakąś mieszanką: kakao, shea, wosk pszczeli, kokos, konopny ![]() Mam nadzieję, że nie strzelą mi teraz na koniec masowo. Jeśli juz to tylko na brzuchu, bo w innych miejscach się nie spodziewam. |
|
|
|
|
#2904 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2905 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie powrócił koszmar I trymestru czyli rzyganko
Zdążyłam nawet samochód TŻta obrzygać Odnośnie tego przekręcania się dziecia to była przed chwilą u mnie położna i obmacała i uznała że dziecko leży już główką do dołu, ale niestety mam chyba bardzo pocieszne dziecko bo lubi się przekręcać z powrotem na pozycje miednicową ja pitole...no nic, lepiej sie czuje troche, wiec moze sie ogarne i pojade szukac dalej tych butów, moze do jakiegos ccc pojade w ogóle, od paru dni wyglądam tak strasznie jak jeszcze w ogóle w tej ciazy i mysle ze bez przebrania moge isc w sobote na halowen straszyc |
|
|
|
#2906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hanie chrzcilismy 8.07 i bylo ciezko z terminem bo ten na urlop tamten za tydzien na urlop. W koncu olalismy tesciowej gadanie ze jakas ciotka wyjezdza w ta niedziele na wczasy i bylo z glowy. Chrzestnych mamy juz wybranych a nawet poinformowanych o nadchodzacej roli. Cytat:
Wykituje dzis chyba. Nos mam caly czerwony ale.najgorszy jest ten kaszel bo brzuch caly mi sie stawia. A jeszcze po tz musE jechac. |
||
|
|
|
#2907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2908 |
|
Wtajemniczenie
|
zoabczcie co dzis przyejchalo !
![]() sylwuska biedna Ty. Aniqa Oj no wiem. Ale moze ze wzgledu na to ze ja wiecej prowadze i juz mialam stluczki. nawet ostatnio z tym puszczonym recznym ze auto mi sie stoczylo . [b]dorsea[b] w sensie inahalacja mialam na mysli parowke
|
#2909 |
|
Zakorzenienie
|
Do mnie właśnie dojechał materacyk do łóżeczka, więc oficjalnie ogłaszam, że wyprawkę mamy zakończoną
Teraz tylko można dokupić jakieś mniej potrzebne albo niepotrzebne pierdoły Adka super! Widziałam takie cudo w sklepie, nówka droga strasznie u nas... |
|
|
|
#2910 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mysle o chrzcinach na wielkanoc, chociaz moze byc u nas problem z wynajeciem lokalu bo termin popularny. Oczywiscie juz w tej kwestii zdazylam sie poprztykac z tz bo stwierdzil, ze przeciez mozemy robic w domu, bo sie pomiescimy. Pytam go wiec, gdaie on chce pomiescic 16-17 doroslych osob i 3 dzieci, na co zaczal sie unosic, skad mi sie tyle osob wzielo, on liczyl max 11 osob z chrzestnymi, ze wymyslam i chce niewiadomojakwielka impreze robic. Okazalo sie ze liczac gosci nie wzial podd uwage mojej rodziny U mnie rozstepy pojawily sie na biuscie i tylku. Ale uczciwie musze przyznac, ze smaruje sie, jak mi sie przypomni |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.

i przez to ona nie spełnia swojego działania tak jak powinna. Więc ja nie wiem czy się zgodzę, chyba, że sama sobie kupić jakąś... o ile faktycznie to ma przyspieszyć czy pomóc w porodzie- muszę jeszcze o tym poczytać, bo jeśli nie to znając mój organizm sam się oczyści 
U mnie malutka jest glowka w dol na kazdym usg, na jakim jestesmy.....no, procz pierwszego, w 12 tygodniu, gdzie szalala w kazdej mozliwej pozycji
i fikolki takie robila, ze nie moglam uwierzyc, ze jakakolwiek pepowina ja ogranicza 

ale z reguły to ja jestem ta wredna, a jemu się obrywa ;/

A TZ wolalby wczesniej niz pozniej chrzcic... czyli np w kwietniu, a nie w czerwcu...no i leciec miesiac po miesiacu do Polski to i finansowo i zdrowotnie nie wiem czy bedzie do ogarniecia
Zdążyłam nawet samochód TŻta obrzygać