Mamy marzec 2016. Część IV :) - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-28, 13:21   #1831
201704101323
Konto usunięte

Dot.: Mamy marzec 2016. Część IV :)

Darkanddark;- bez urazy, to tylko moje zdanie
I każda z nas wybiera dla siebie to co sie podoba jej, mężowi, jest typowe lub nietypowe, zapożyczone częste lub mniej ..Ktoś się nie zgodzi ze mną, a ja z kimś - i tak ma być, my nie papużki. A tu jesteśmy po to aby wyrażać swoje mysli i upodobania , głupie, mądre, naiwne, smutne....

.. u mnie z kasa tez nie za ciekawie, ale muszę odżałować tych 1/4 tysiaka na połówkowe, bo bym nie mogła spokojnie spać, żyć, jeść
A propos jedzenia..nie mam pomysłu na obiad dla męża, pewnie 3 dzień będzie jadł swój gulasz wołowy a kot(dla którego ta porcja była zaplanowana) zostanie przy karmie, niech idzie myszy łowić

Edytowane przez 201704101323
Czas edycji: 2015-10-28 o 13:22 Powód: lalal
201704101323 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 13:25   #1832
mira81
Zadomowienie

Napisalam dlugiego posta, kolezanka zadzwonila i szlag go trafil..No nic.
Malinka co jak co dla dziewczynek jest tyle pieknych imion..jakbym mogla dala bym jej nawet 5
Milenjudka skad u ciebie przeciwciala? Jestes Rh- ? Nie pamietam czy to twoja pierwsza ciaza czy kolejna? Jesli pierwsza to w jaki sposob naprodukowaly ci sie przeciwciala? Mialas krwawienie jakies na poczatku? Jestem ciekawa bo ja tez jestem negatywna. Po poronieniu mialas zastrzyk anty-D a na poczatku tej ciazy badanie na przeciwciala wlasnie. Brak. Ale od tej pory nie mialam powtorki i z tego co wiem dopiero w lutym zacznr brac zastrzyki znowu. Dlatego taka jestem ciekawa jak to u ciebie wygladalo.

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 13:47   #1833
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Verrerie odezwałabyś się coś. Mam nadzieję, że wszystko ok u Ciebie
Stary 2015-10-28, 13:48   #1834
mira81
Zadomowienie

Cholera, weszlam do sklepu po avocado i owoce..wyszlam z chalwa..

Stary 2015-10-28, 13:49   #1835
sloneczko4477
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NADIA29 Pokaż wiadomość
sloneczko4477; własnie dlatego ja zakupy będę robić po 7 mieś. kiedy już dziecko będzie mogło być bezpieczne poza moim brzuszkiem
Ja chyba też się wstrzymam na razie.. pooglądam, popatrzę, poczytam, zrobię listę i jak będzie już naprawdę "bezpiecznie" to wtedy będę się cieszyć zakupami
Stary 2015-10-28, 13:55   #1836
misia880
Zakorzenienie

Ja juz po cwiczeniach, bylo super na prawde.

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 13:59   #1837
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Milenjudka skad u ciebie przeciwciala? Jestes Rh- ? Nie pamietam czy to twoja pierwsza ciaza czy kolejna? Jesli pierwsza to w jaki sposob naprodukowaly ci sie przeciwciala? Mialas krwawienie jakies na poczatku? Jestem ciekawa bo ja tez jestem negatywna. Po poronieniu mialas zastrzyk anty-D a na poczatku tej ciazy badanie na przeciwciala wlasnie. Brak. Ale od tej pory nie mialam powtorki i z tego co wiem dopiero w lutym zacznr brac zastrzyki znowu. Dlatego taka jestem ciekawa jak to u ciebie wygladalo.
Jest to 1 ciąża i mam rh+. Lekarze, którzy przeglądali moje wyniki dziwili się skąd mam te przeciwciała. Każdy pytał czy miałam transfuzję krwi czy jakiś przeszczep. Jak mówiłam, że nic z tego,to rozkładali ręce i nie ma na to wytłumaczenia. Słyszałam tylko, że taka moja uroda-swoją drogą nie lubię takiego wyjaśnienia.Nie miałam żadnego krwawienia i poronień. Na szczęście mam niskie miano tych przeciwciał, więc nie mają wpływu na dziecko teraz, się muszę to kontrolować. Jednak istotne jest wtedy, gdy będzie mi potrzebna krew. Żadnych zastrzyków nie dostaję i nic mi nie mówi lekarz na ten temat.
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:03   #1838
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
No dobra to niech tak będzie
Chciałam mieć córeczkę, ale przez to gadanie i zakłady o płeć(wygrywał chłopiec)-wierzyć mi się nie chce, że będzie córunia.
na tym etapie wydaje mi się, ze jakby był siusiak to od razu byłby widoczny
Ale wiadomo, każda z nas chce mieć jakieś potwierdzenie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek2507 Pokaż wiadomość
ja wracam w następny czwartek wieczorem także troszkę mnie nie będzie i proszę dużo nie naplotkować bo was nie nadrobię. Chyba że w hotelu będzie wi fi to chętnie coś napiszę;d
Udanego odpoczynku

Cytat:
Napisane przez sowa2806 Pokaż wiadomość
Ja nie miałam badania genetycznego w 1 trymestrze. Gin do ktorej chodziłam przedstawił mi sytuacje tak ze to badanie jest badaniem inwazyjnym refundowanym po 35 r.z i w zasadzie to ode mnie zależy czy będę je robic czy nie ale muszę sie szykować ze ze 400 zł nie moje. Poczytałam w necie i stwierdziłam ze nie chce nakowac dzieciaka skonsultowałam z mężem i doszliśmy do wniosku ze wystarczy jak zrobi nam zwykle usg zmierzy przezierność karkowa i cała resztę co tam sie bada.poszlam w 13t 5 d i okazało sie ze czas minął...
Tutaj większość z nas miała tylko samo USG, na które właśnie mówimy genetyczne jako, że sprawdzana była właśnie przezierność m.in
Kilka dodatkowo robiło z krwi badania, a amniopunkcję (czyli właśnie to nakłuwanie) nie wiem czy ktoś robił

Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
dzisiaj mam usg połówkowe o 20 i ostatecznie okaże się czy Blanka pozostała Blanką
więc

Cytat:
Malinka co jak co dla dziewczynek jest tyle pieknych imion..jakbym mogla dala bym jej nawet 5
jest kilka ładnych to fakt, ale takie żeby i mnie i TŻta urzekły to już rzadkość

Cytat:
Cholera, weszlam do sklepu po avocado i owoce..wyszlam z chalwa..

ja poszłam po pastę do zębów i wróciłam z torbą zakupów m.in z pączkiem, którego już nie ma

A teraz w piekarniku nemy się grzeją
Stary 2015-10-28, 14:06   #1839
milenujdka
Wtajemniczenie

Chciałabym, żebyście mi to potwierdziły albo sprostowały. Czy badanie prenatalne, połówkowe i genetyczne to jest jedno i to samo? Zgłupiałam już ;-)
Stary 2015-10-28, 14:13   #1840
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Chciałabym, żebyście mi to potwierdziły albo sprostowały. Czy badanie prenatalne, połówkowe i genetyczne to jest jedno i to samo? Zgłupiałam już ;-)
Wg mnie prenatalne to jest to badanie w I trymestrze na które składa się USG (przezierność karkowa) + badania z krwi, są jeszcze prenatalne inwazyjne badania i w tych się brzuch nakłuwa w celu pobrania płynu..
Genetyczne to samo USG w I trymestrze, a połówkowe to USG dokładne w połowie ciąży.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, niech nie ktoś poprawi jak się mylę, bo sama naprostuję swoją wiedze jak coś
Stary 2015-10-28, 14:17   #1841
fjolek
Zadomowienie

Wracam do domu. Na usg wszystkie parametry dziecka w porządku.trzeci lekarz stwierdzil ze dziewczynka więc już chyba jaj nie będzie haha doplacilam 40 zl i zrobiła mi usg 4d i mam 5 zdjec i o dziwo płytkę.jakbym wiedZiała wcześniej to bym nie robiła we WrZeśniu 250zł za usg i nawet płyty nie dostałam tylko parę fot 3d .

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

A i dziecię duże już 433gramy ma spaslucha
Stary 2015-10-28, 14:18   #1842
mira81
Zadomowienie

Nie kus Malinka, nemy mam w zamrazalniku..a chalwe kupilam ta co ty tylko pistacjowa.. Ja kupowalam jeszcze inna u "araba". Zaraz bede probowac..

Stary 2015-10-28, 14:20   #1843
milenujdka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
Wg mnie prenatalne to jest to badanie w I trymestrze na które składa się USG (przezierność karkowa) + badania z krwi, są jeszcze prenatalne inwazyjne badania i w tych się brzuch nakłuwa w celu pobrania płynu..
Genetyczne to samo USG w I trymestrze, a połówkowe to USG dokładne w połowie ciąży.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, niech nie ktoś poprawi jak się mylę, bo sama naprostuję swoją wiedze jak coś
No bo właśnie nie wiem, jak to jest. Dzisiaj lekarka powiedziała, że będzie to badanie prenatalne i zrobiła wszystkie pomiary,tj. mózg, serce, nerki, wątroba, ręce, nogi, palce itd. Więc już nie wiem, jak te badania się nazywają, bo być może używamy różnych nazw do tych samych badań.
Stary 2015-10-28, 14:20   #1844
kallina_2014
Wtajemniczenie

Dziewczyny po godz. 18 będę miała drugie usg polowkowe.
Trzymajcie kciuki za naszą pępowinkę!
Stary 2015-10-28, 14:20   #1845
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tutaj jest dobrze wytłumaczona różnica pomiędzy tymi badaniami, co jest dokładnie sprawdzane podczas jakiego usg i na jakim etapie ciąży
https://parenting.pl/portal/usg-genetyczne
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:21   #1846
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
Super, że wszystko ok
Cytat:
Nie kus Malinka, nemy mam w zamrazalniku..a chalwe kupilam ta co ty tylko pistacjowa.. Ja kupowalam jeszcze inna u "araba". Zaraz bede probowac..

to wyciąg i wrzucaj do piekarnika

Ja pistacji nie lubię, wiec u mnie odpada ten smak akurat Mi smakuje z tej firmy, moze i Tobie posmakuje Ja właśnie u araba pierwszy raz kupiłam tą i się zakochałam do tego stopnia, że innej nie próbowałam już
Stary 2015-10-28, 14:22   #1847
sowa2806
Rozeznanie

Malinka, wlasnie chodzi o to ze ja nawet tej przeziernosci nie miałam badanej bo stwierdził ze on sie tym nie zajmuje i jak chciałam zeby to było zrobione to powinnam zapłacić i iść na ta aminopunkcje. Tego samego dnia trafilam do szpitala z bólem kolkowym. Dostałam najpierw od lekarki opiernicz ze to zaniedbałam a potem jak wytłumaczyłam jej sytuacje to otworzyła szeroko oczy i powiedziała ze radzi mi jak najszybciej zmienic lekarza bo to był jego obowiązek a jeśli sam tego nie robi to powinien wskazać miejsce w którym robią takie szczegółowe usg za darmo. Teraz chodzę prywatnie i na każdej wizycie mam szczegółowe usg
sowa2806 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:28   #1848
mira81
Zadomowienie

Cytat:
Malinka, wlasnie chodzi o to ze ja nawet tej przeziernosci nie miałam badanej bo stwierdził ze on sie tym nie zajmuje i jak chciałam zeby to było zrobione to powinnam zapłacić i iść na ta aminopunkcje. Tego samego dnia trafilam do szpitala z bólem kolkowym. Dostałam najpierw od lekarki opiernicz ze to zaniedbałam a potem jak wytłumaczyłam jej sytuacje to otworzyła szeroko oczy i powiedziała ze radzi mi jak najszybciej zmienic lekarza bo to był jego obowiązek a jeśli sam tego nie robi to powinien wskazać miejsce w którym robią takie szczegółowe usg za darmo. Teraz chodzę prywatnie i na każdej wizycie mam szczegółowe usg
No raczej..przeziernosc karkowa mierzy podczas tego usg i musi to zrobic.. jak sie moze tym nie zajmowac?? Przeciez to sie nie rozni od innych pomiarow! Rownie dobrze mogl stwierdzic ze nie zmierzy dlugosci albo objetosci glowki..to czym on sie zajmuje ??A jesli chodzi o uzupelnienie tego badania analiza krwi no to faktycznie nie kazdy sie zajmuje..

Stary 2015-10-28, 14:30   #1849
milenujdka
Wtajemniczenie

Ja dzisiaj w sumie nie miałam przezierności karkowej mierzonej, bo to się robi chyba do jakiegoś t.c. myślę, że gdyby coś było nie tak na wizytach to lekarze zalecaliby dodatkowe badania
Stary 2015-10-28, 14:33   #1850
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
i bardzo dobrze, że zmieniłaś lekarza, bo przezierność karkowa jest bardzo ważna, żeby ją między określonymi tygodniami. Wtedy można stwierdzić czy dziecko się prawidłowo rozwija.

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
Ja dzisiaj w sumie nie miałam przezierności karkowej mierzonej, bo to się robi chyba do jakiegoś t.c. myślę, że gdyby coś było nie tak na wizytach to lekarze zalecaliby dodatkowe badania
przezierność bada się miedzy 11 a 14 tygodniem, tylko wtedy jest miarodajna
Potem określa się inne parametry, ważne dla danego okresu
Stary 2015-10-28, 14:33   #1851
kallina_2014
Wtajemniczenie

Sowa , albo zle zrozumialas albo ten lekarz to kretyn.
Przeziernosc karkowa mierzy się na zwykłym usg i nie wymaga to jakichś specjalnych zdolnosci.
Na aminopunkcje zaprasza się pacjentke jezeli w tescie pappa (usg+ krew) wyjdzie zwiekszone ryzyko chorób genetycznych i nikt nie musi się na nie zgodzić.
Stary 2015-10-28, 14:36   #1852
sowa2806
Rozeznanie

coś kilka razy ten sam post mi sie wkleil

Edytowane przez sowa2806
Czas edycji: 2015-10-28 o 14:39
Stary 2015-10-28, 14:37   #1853
milenujdka
Wtajemniczenie

Czy mam się stresować, kiedy dzisiaj wszystkie parametry były dobre,a nie wiem co z tą przeziernością?
Stary 2015-10-28, 14:39   #1854
m_moni
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
Wracam do domu. Na usg wszystkie parametry dziecka w porządku.trzeci lekarz stwierdzil ze dziewczynka więc już chyba jaj nie będzie haha doplacilam 40 zl i zrobiła mi usg 4d i mam 5 zdjec i o dziwo płytkę.jakbym wiedZiała wcześniej to bym nie robiła we WrZeśniu 250zł za usg i nawet płyty nie dostałam tylko parę fot 3d .
ale fajnie

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Dziewczyny po godz. 18 będę miała drugie usg polowkowe.
Trzymajcie kciuki za naszą pępowinkę!
m_moni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:42   #1855
sowa2806
Rozeznanie

[QUOTE=kallina_2014;532644 26]Sowa , albo zle zrozumialas albo ten lekarz to kretyn.
Przeziernosc karkowa mierzy się na zwykłym usg i nie wymaga to jakichś specjalnych zdolnosci.
Na aminopunkcje zaprasza się pacjentke jezeli w tescie pappa (usg+ krew) wyjdzie zwiekszone ryzyko chorób genetycznych i nikt nie musi się na nie zgodzić.

Dopiero po wizycie w szpitalu otworzyłam oczy co to za typ.
Nawet jak poprosilam o zdjecie z 1 usg to mi powiedzial ze po zdjecia to sobie prywatnie moge do gina chodzic i ze on nie bedzie marnował papieru na moje "widzi mi się"
Stary 2015-10-28, 14:47   #1856
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
a chalwe kupilam ta co ty tylko pistacjowa.. Ja kupowalam jeszcze inna u "araba". Zaraz bede probowac..
Taką dobrą chałwę to bym zjadła, ale w Polsce to chyba tylko chałwopodobne. Nie wiem czy w jakimś sklepie można dostać coś lepszego. Kupiłam kiedyś od kobiety na straganie, miała być taka super, a zwykły cukrowy ulepek.

Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Sowa , albo zle zrozumialas albo ten lekarz to kretyn.
Do-kła-dnie. Dobrze, że zmieniłaś lekarza, bo serio, albo wytłumaczyć nie umiał, albo sam nie wiedział Ja robiłam jeszcze test pappa dla pewności, ale że i usg i z krwi wyszły dobrze to już nakłuwanie nie było zalecane.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Nawet jak poprosilam o zdjecie z 1 usg to mi powiedzial ze po zdjecia to sobie prywatnie moge do gina chodzic i ze on nie bedzie marnował papieru na moje "widzi mi się"
Stary 2015-10-28, 14:48   #1857
m_moni
Zadomowienie

dziewczyny czy podoba Wam się taka zasłona?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zaslonka.jpg (3,3 KB, 9 załadowań)
m_moni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:51   #1858
morelowo
Raczkowanie

Przybiłam mnie dziś informacja od Mili... Mam nadzieję, że w tych trudnych chwilach ma solidne wsparcie i mimo takiej diagnozy nie traci nadziei..

Dziewczyny, czy któraś z Was robiła połówkowe prywatnie w Warszawie? 250zł to normalna cena za samo USG czy powinnam szukać tańszej opcji?
morelowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 14:54   #1859
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Czy mam się stresować, kiedy dzisiaj wszystkie parametry były dobre,a nie wiem co z tą przeziernością?
nie stresuj się, teraz masz robione szczegółowe badania i jeśli wszystko jest ok, to nie ma co się stresować

Cytat:

ska się biorą tacy "lekarze"

Cytat:
Napisane przez m_moni Pokaż wiadomość
dziewczyny czy podoba Wam się taka zasłona?
dla mnie zbyt intensywny różowy, wolę pastelowe kolory

Muszę iść schaboszczaki ubijać, ale chyba się przejadłam i muszę odpocząć chwilę

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Moje dziecko się chyba na mnie obraziło
Jak rano szalała i nawet tacie kopa dała, tak teraz siedzi spokojnie i ani kopniaczka nie da Może na wieczór się rozbudzi
Stary 2015-10-28, 14:57   #1860
Darkanddark
Zakorzenienie

Nadia, wybacz, to nie miała być złośliwość, tylko żarcik każdy ma inny gust i także to szanuję
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości