Mamy marzec 2016. Część IV :) - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-28, 15:02   #1861
monikmi
Zadomowienie

Dot.: Mamy marzec 2016. Część IV :)

Cytat:
Napisane przez milenujdka Pokaż wiadomość
Czy mam się stresować, kiedy dzisiaj wszystkie parametry były dobre,a nie wiem co z tą przeziernością?
Nie stresuj się, przecież na prawidłowy rozwój Maluszka wpływa wiele czynników -nie tylko przezierność karkowa dobry lekarz i bez tego pomiaru będzie widział czy jest wszystko ok. U mnie na prenatalnym w 13 tygodniu (tak nazywał je gin) zmierzył ta przezierność ale nie tylko, bo i główkę, i kość udową, i czy kość nosowa widoczna i na podstawie tego WSZYSTKIEGO i wywiadu ze mną stwierdził że nie skieruje mnie na te badania z krwi bo nie ma takiej potrzeby, nie jestem w grupie podwyższonego ryzyka. Wiadomo, że na to reguły żadnej nie ma, ale musimy wierzyć swoim lekarzom że wiedzą co robią

m_moni jak do pokoiku małej Księżniczki to mi się podoba ogólnie wszystko co rózowe u dziewczynek jest słodkie

Co to NEMY?

monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:04   #1862
sloneczko4477
Zadomowienie

Czytam o tych waszych wizytach i cenach za badania i usg i nie dowierzam chodzę prywatnie, za wizytę z badaniem na fotelu, usg zwykłym dzidzia + nerek (za każdym razem) i usg w 3D płacę 80zł, połówkowe miałam ostatnio i zapłaciłam 100zł! Czy w tych 250zł o których piszecie zawierają się badania laboratoryjne czy nie?
Stary 2015-10-28, 15:07   #1863
_emma
Zakorzenienie

Wróciłam z pogrzebu. Cały czas w dwupaku.. na przyszłość oszczędźcie tych zabobonów.. wierzę w Boga, a nie w jakieś wstrętne staroświeckie zabobony.. chore dzieci i poronienia nie biorą się z okazji pogrzebów..

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek2507 Pokaż wiadomość
My jutro lecimy na tą teneryfę i trochę się obawiam tego lotu ale damy radę
Udanego wypoczynku. Chętnie poleciałabym do ciepłych krajów ale przy obecnych wydatkach na budowie mogę się jedynie oprzeć o kaloryfer i zamknąć oczy
Cytat:
Napisane przez sloneczko4477 Pokaż wiadomość
Ps. Widziałam, że wiele z was ma zamiar kupić wózek Bebetto, poczytałam teraz trochę i wcale nie mają takich rewelacyjnych opini ktoś używał? Ktoś polecał z własnego doświadczenia?
Tak naprawdę to do każdego wózka można się o coś przyczepić. Myślę, że przy rozsądnym użytkowaniu nie ma się czym martwić. Opinie zazwyczaj wystawiają niezadowoleni konsumenci, którzy za 1500 zł chcieliby wózek jak czołg-nie do zdarcia, składany i rozkładany byle jak, upychany w samochodzie. Ja o swój będę dbała i myślę, że przy dobrym traktowaniu nie potwierdzi złych opinii.
Cytat:
Napisane przez kallina_2014 Pokaż wiadomość
Dziewczyny po godz. 18 będę miała drugie usg polowkowe.
Trzymajcie kciuki za naszą pępowinkę!
Stary 2015-10-28, 15:09   #1864
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikmi Pokaż wiadomość

Co to NEMY?
z wikipedii:

Cytat:
nem − farsz zawijany w jadalny papier ryżowy − bardzo cienkie placki z mąki ryżowej i smażon, lecz często spożywane również na surowo z różnego typu dipami. W Polsce potrawa jest znana jako sajgonki. Nemy robi się z farszem mięsnym, warzywnym, krewetkowym lub mieszanym we wszystkich kombinacjach.
Ja dziś akurat wieprzowe jadłam i to jedyne azjatyckie danie, które jestem w stanie zjeść
Stary 2015-10-28, 15:10   #1865
milenujdka
Wtajemniczenie

Gosiaczek-udanego odpoczynku

Sloneczko-faktycznie płacisz niewiele za wizyty. Ja chodzę prywatnie. Dziś u lekarza zapłaciłam 200zł, jednak dlatego tak dużo, że było szczegółowe. Za badania laboratoryjne płacę dodatkowo. Nie są to małe koszty, ale trudno, nic na to nie poradzę ;-)
milenujdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:11   #1866
fjolek
Zadomowienie

ja raz poszlam dodatkowo prytwanie bo chcialam 3d i za 250 zl dostalam tylko troche fot i wydruk z badania pomiary jakies blablabla nawet plyty nie dali a na stronie pisalo ze nagrywaja oze sie moglam upomniec albo niewiem w profamili bylam u mnie w miescie ;/ teraz myslalam zeby po polowkowym i tak sobie dokupic gdzies 3d 4d ale juz wkrakowie i upewnic sie ze plytka i wszystko no ale zrezygnuje raczej bo w tej przychodni co bylam ze skierowaniem na polowkowe(tez krakow ) doplacilam tylko 40 zl i mi pokazali dziecko w 3d w 4d i dali plyte ..w trzecim trymestrze tez sobie to doplace

ale jestem padnieta dopiero wrocilam do domu, jeszcze bylam w lumpie i w smyku i superpharm

Edytowane przez fjolek
Czas edycji: 2015-10-28 o 15:12
fjolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:12   #1867
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Czytam o tych waszych wizytach i cenach za badania i usg i nie dowierzam chodzę prywatnie, za wizytę z badaniem na fotelu, usg zwykłym dzidzia + nerek (za każdym razem) i usg w 3D płacę 80zł, połówkowe miałam ostatnio i zapłaciłam 100zł! Czy w tych 250zł o których piszecie zawierają się badania laboratoryjne czy nie?
Nie u mnie tak:
wizyta standardowa, czyli badanie na fotelu, spotkanie z położną, usg - 180zł + krew na ogół 40-60zł. To jest co 3 tygodnie.
usg połówkowe 250zł, czyli teraz 4.11
usg genetyczne w 11 tc było 230zł + 200zł za test pappa
Stary 2015-10-28, 15:14   #1868
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
Wróciłam z pogrzebu. Cały czas w dwupaku.. na przyszłość oszczędźcie tych zabobonów.. wierzę w Boga, a nie w jakieś wstrętne staroświeckie zabobony.. chore dzieci i poronienia nie biorą się z okazji pogrzebów..
moim zdaniem to, że ktoś coś napisze to nie znaczy, że w to wierzy albo że inna osoba ma w to wierzyć. To tak jak piszemy tutaj o określaniu płci na podstawie zachcianek czy inne zabobony jak nie noszeniee korali na szyi, bo dziecko owinie się pępowiną czy nie zakładaniu pereł na ślub, bo to pech Można wymieniać się tym co się słyszało i w co nasze babki, a nawet i matki wierzyły, ale my w to wierzyć nie musimy Każdy swój rozum ma
Stary 2015-10-28, 15:18   #1869
morelowo
Raczkowanie

Cytat:
Czy w tych 250zł o których piszecie zawierają się badania laboratoryjne czy nie?
Jejku! gdybym tyle płaciła, to pewnie częściej bym dzidzię widziała
Ja chodzę na wizyty państwowo i tam miałam do tej pory jedno USG.
Na genetyczne w 13 tyg poszłam prywatnie i za samo USG zapłaciłam 250zł...
Myślałam, że na ostatniej wizycie państwowo zrobi mi badnie połówkowe, ale nie zrobiła, to był 18t1d. Zasugerowała, żebym poszła na USG prywatnie, ale dla mnie to są duże koszty. Kolejną wizytę nfz mam 21t4d i jeśli wtedy mi nie zrobi USG, to umówiłam się awaryjnie na dzień później prywatnie. Mam jednak nadzieję, że te 250zł zostanie w moim portfelu...
morelowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:19   #1870
_polly_
Zakorzenienie

Hej dziewczyny! Ostatnio coś się mniej udzielałam, ale TŻ jest w domu, więc korzystamy.
Przykro czytać to co przytrafiło się MiliTu, ale mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy...

Mam dobrą figurę. Koło to też figura.
_polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:19   #1871
monikmi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
Ja dziś akurat wieprzowe jadłam i to jedyne azjatyckie danie, które jestem w stanie zjeść
Aaa takie coś sajgonki kiedyś jadłam, faktycznie były bardzo dobre z krewetkami i warzwami

U mnie dzisiaj rosół z babcinej "szczęśliwej" kury -tłusty ogromnie ale Tż chory to może go pokrzepi
A w piekarniku ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem +śmietana i jestem w niebie

Faktycznie sporo płacicie za wizyty, ja zawsze zostawiam 150zł niezaleznie jakie badanie lekarz wykonuje i co mi tam sprawdza i do tego mogę porozmawiać z położną bo siedzi tam razem z nim ale jak nie mam pytań to nie muszę, chociaż zawsze jakies gazetki albo próbki mi daje a wszystkie badania robię prywatnie w luxmedzie ale to już jest dla mnie kosmos finansowy

A co do zabobonów... faktycznie, wiekszość z nich to bujda ale moja babcia od zawsze przepowiadała płec na podstawie kształtu brzuszka od samego początku mówiła siostrze że będzie miała córę bo ma taki "rozlany" brzuszek na biodra, a mi jako jedyna w rodzinie wpajała że będzie chłopiec bo brzuszek jest taki jakby ostry może i miała farta ale trafiła i to nie tylko u nas, ja tam trochę wierzę bo widzę z jakim zaangazowaniem o tym mówi hihi

Edytowane przez monikmi
Czas edycji: 2015-10-28 o 15:33
monikmi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:25   #1872
_polly_
Zakorzenienie

Co do badań, ja za zwykłą wizytę z usg płacę 100zł, a za połówkowe z płytką będę płaciła 150zł.

Dzisiaj byłam w lumpeksie, poszukać czegoś dla małej, i kolejne osoby mi mówiły, że mam mały brzuch jak na połowę ciąży. To ja nie wiem jaki ich zdaniem powinnam mieć. Chyba powinnam wyglądać jak piłka i płakać jaka to ja wielka jestem.

Stary 2015-10-28, 15:28   #1873
kallina_2014
Wtajemniczenie

M_moni , mnie ten róż za bardzo bije po oczach ale to Tobie ma sie podobać a nie mnie.

Ja za wizytę z badaniem i z usg tak jak Polly płacę 100 zl.
Stary 2015-10-28, 15:29   #1874
fjolek
Zadomowienie

ludzie to zawsze cos powiedza w ta strone zeby zawsze dogryzc i dowalic ;P albo powiedza ale juz masz duzy takim tonem ze wiekszy niz powinien byc wtym miesiacu albo machna reka ze nic nie widac;p
jak powiesz ze niemasz jeszcze wyprawki to ci dowala ze juz czas robic bo mozesz wczesniaka urodzic a jak powiesz ze juz masz prawie wyprawke skompletowana to ci dowala ze po co tak szybko mozna ciazy niedonosic
zreszta po tekscie mojej siostry w 4 miesiacu jak jej powiedzialam ze dziecko bede miala i uslyszalam ze to fajnie ale to jeszcze trza donosic ;p to mnie juz nic niezdziwi

ja mam chyba brzuch wsam raz
ale jak p0atrze na parametry dzidziusiow to 21 do 22 tygodnia dziecko ma do 350 gramow mnie j wiecej :P a moja klucha 21 tydzien 0 dzien i 430 gramow no wiadomo waga sie moze pierdyknac o te iles gramow no ale kurde ;p mloda jak sie urodzi to chyba bedzie na diecie hahahhaha

Edytowane przez fjolek
Czas edycji: 2015-10-28 o 15:31
fjolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:30   #1875
sloneczko4477
Zadomowienie

Teraz zapytam o płytkę czy mogę dostać to pewnie więcej zapłacę ale ogólnie dużo mniej niż wy zostawiam u lekarza
U mnie nie ma spotkań z położoną..
Właśnie, nie miałam robionego testu pappa, czy każda w was robiła? Czy to zależy od decyzji lekarza? Przezierność karkowa wyszła okej to możliwe, że dlatego nie kierował mnie na to badanie? Jak sądzicie?
Stary 2015-10-28, 15:30   #1876
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
Dzisiaj byłam w lumpeksie, poszukać czegoś dla małej, i kolejne osoby mi mówiły, że mam mały brzuch jak na połowę ciąży. To ja nie wiem jaki ich zdaniem powinnam mieć. Chyba powinnam wyglądać jak piłka i płakać jaka to ja wielka jestem.
Ja też mam mały, ale nie przejmuję się w ogóle Jeszcze zdąży nam wyskoczyć i będziemy narzekać, że w nic nie wchodzimy
Stary 2015-10-28, 15:32   #1877
fjolek
Zadomowienie

ja nie robilam pappa nie bylo wskazan ze musze to robic, zreszta to co by wyszlo w tym pappa to i tak niejest 100 procent wiec szkoda mi bylo kasy
Stary 2015-10-28, 15:33   #1878
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
ludzie to zawsze cos powiedza w ta strone zeby zawsze dogryzc i dowalic ;P albo powiedza ale juz masz duzy takim tonem ze wiekszy niz powinien byc wtym miesiacu albo machna reka ze nic nie widac;p

ale jak p0atrze na parametry dzidziusiow to 21 do 22 tygodnia dziecko ma do 350 gramow mnie j wiecej :P a moja klucha 21 tydzien 0 dzien i 430 gramow no wiadomo waga sie moze pierdyknac o te iles gramow no ale kurde ;p mloda jak sie urodzi to chyba bedzie na diecie hahahhaha
też ostatnio patrzyłam właśnie na dane statystyczne i moja kluska też waży ponad przeciętną, bo 500 gram :p wiem, że każde dziecko teraz ma swoje tempo przybierania i może raz przyśpieszać raz zwalniać, ale no moja przyśpieszyła dość dużo i mam nadzieję, że na koniec nie będzie ważyła 4kg, bo wtedy nie dam rady urodzić chyba sn

A brzuch chyba mi się zastopował albo i zmalał. W niedzielę pierdykam fotę to będę mieć porównanie do sprzed 2 tygodni
Stary 2015-10-28, 15:35   #1879
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nie ma spotkań z położoną..
Właśnie, nie miałam robionego testu pappa, czy każda w was robiła? Czy to zależy od decyzji lekarza? Przezierność karkowa wyszła okej to możliwe, że dlatego nie kierował mnie na to badanie? Jak sądzicie?
U mnie są, bo to ona mnie waży i robi pogadankę o porodzie, diecie, daje próbki suplementów itp. Muszę przyznać, że ostatnio to olałam, bo trzy kobiety były przede mną, a jak mam się odżywiać to ja wiem

Test pappa robiłam ja, nie wiem czy ktoś jeszcze na wątku. Ale ja mam 31l i to pierwsza ciąża. Usg geneteczne od razu gin zalecił, ale test to już zostawił do mojej decyzji. A ja chciałam mieć pewność to już naprawdę nie jest konieczne i nie ma się czym stresować, że gin nie zalecał.
Stary 2015-10-28, 15:38   #1880
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie robiłam, przezierność wyszła dobrze, nie jestem w grupie ryzyka więc zrezygnowałam. Nie chciałam się stresować dodatkowo.

W ogóle zdziwiło mnie podejście lekarza tutaj jak byłam na wizycie w szpitalu w 19 tygodniu. Spytał czy robiłam test z krwi i czy nie chce. Na moje "nie" spytał czemu, bo jeszcze można robić. Jak mu powiedziałam, że przecież nie jest obowiązkowe, to przyznał rację i zapytał czy to na zasadzie "jakie dziecko się nie urodzi, będę kochała", bo oczywiście można jeszcze coś w razie co zdziałać (co ja z jego tłumaczenia zrozumiałam jako możliwość usunięcia)
Stary 2015-10-28, 15:38   #1881
fjolek
Zadomowienie

stoje dzis w kolejce w superfarm ) chyba jako 50- ta cos musialo byc w promocji bo laski staly z kolorówka chyba jakies tusze lakiery i inne ☠☠☠☠☠☠☠y ;p a ja ze smoczkami jednymi bidula ;p;p i podchodzi do mnie pan ochrona i kaze mi isc do kasy numer 3 bez kolejki tralala a ze jeszcze mialam znizke 40 procent to za smoczusie zaplacilam mniej z 31 chyba 18..

dzis mam dobry dzien bo wczoraj to sie wkurzylam przyszla mi torebka z ebutik z rozpitolonym zamkiem i czesci zamka wsadzone w przegrodke ;D niewiem moze sama se go mam zalozyc mam to ponoc im odeslac zeby zareklamowac i jak ten to zwroca kase za torbe i wysylke ale niewiem czy mi sie chce uzerac za 38 zl ;/ chamstwo kurde
ja rozumiem zeby m isie zamek spitolil na drugi dzien uzytkowania ;p ale kurde co oni niewiedza co pakuja?
Stary 2015-10-28, 15:40   #1882
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
bo oczywiście można jeszcze coś w razie co zdziałać (co ja z jego tłumaczenia zrozumiałam jako możliwość usunięcia)
Mam nadzieję, że chodziło mu o inna ingerencję lekarską, bo przecież usunięcie w takim tygodniu jest zabronione, niezależnie czy dziecko zdrowe czy jednak chore. Chyba, że we Francji inaczej..
Stary 2015-10-28, 15:40   #1883
_polly_
Zakorzenienie

Cytat:
jak powiesz ze niemasz jeszcze wyprawki to ci dowala ze juz czas robic bo mozesz wczesniaka urodzic a jak powiesz ze juz masz prawie wyprawke skompletowana to ci dowala ze po co tak szybko mozna ciazy niedonosic
zreszta po tekscie mojej siostry w 4 miesiacu jak jej powiedzialam ze dziecko bede miala i uslyszalam ze to fajnie ale to jeszcze trza donosic ;p to mnie juz nic niezdziwi

Ja za taki tekst dałabym w zęby.
Mi się właśnie wydaje, że mój brzuch jest ok, a nawet trochę w tłuszczyk obrósł. Ciekawa jestem ile moja mała waży, połówkowe dopiero w następny czwartek.
Powiedziałam TŻ, że dla dziewczynki mi się jeszcze Gabrysia podoba, to już zaczął mówić do brzucha Gabi.

Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Ja też mam mały, ale nie przejmuję się w ogóle Jeszcze zdąży nam wyskoczyć i będziemy narzekać, że w nic nie wchodzimy
Ja też się nie przejmuję.

W sobotę mamy imprezę rodziną u TŻ siostry. I TŻ mama już się śmieje, że ciotki mnie będą macać i zasypywać gradem pytań i ogólnie mi współczuje.

Stary 2015-10-28, 15:43   #1884
mira81
Zadomowienie

Fjolek.. moja tez do muszek nie nalezy..460gram. Ale potem moze zwolnic troche nabieranie masy..Chociaz dla mnie nie ma nic slodszego niz takie malutkie grubiutkie udka u noworodka Moglabym patrzec i patrzec..no pozniej to juz inna sprawa..bedziemy pilnowac zdrowego odzywiania..zreszta nam tez sie przyda

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
mira81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:44   #1885
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że chodziło mu o inna ingerencję lekarską, bo przecież usunięcie w takim tygodniu jest zabronione, niezależnie czy dziecko zdrowe czy jednak chore. Chyba, że we Francji inaczej..
nie wiem do którego tyg tutaj jest możliwośc taka, nie brałam jej nigdy nawet pod uwagę..
Też mam cały czas nadzieję, ze mimo wszystko mu o co innego chodziło, chociaz wszystko wskazywało na to właśnie..

Cytat:
Napisane przez _polly_ Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem ile moja mała waży, połówkowe dopiero w następny czwartek.
To razem będziemy się stresować przed połówkowym, bo też w przyszły czwatek dopiero mam
Stary 2015-10-28, 15:45   #1886
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
wczoraj to sie wkurzylam przyszla mi torebka z ebutik z rozpitolonym zamkiem i czesci zamka wsadzone w przegrodke ;D niewiem moze sama se go mam zalozyc mam to ponoc im odeslac zeby zareklamowac i jak ten to zwroca kase za torbe i wysylke ale niewiem czy mi sie chce uzerac za 38 zl ;/
Mi też kiedyś przyszła rozbita miska dla psa, ale rozumiem, że rozbić się może w transporcie, bywa. No ale chyba się zamek sam nie zepsuł i nie schował do przegródki Ja bym odesłała, bo to ewidentnie ich wina.
Stary 2015-10-28, 15:46   #1887
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Fjolek.. moja tez do muszek nie nalezy..460gram. Ale potem moze zwolnic troche nabieranie masy..Chociaz dla mnie nie ma nic slodszego niz takie malutkie grubiutkie udka u noworodka Moglabym patrzec i patrzec..no pozniej to juz inna sprawa..bedziemy pilnowac zdrowego odzywiania..zreszta nam tez sie przyda

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
Ja już mężowi zapowiedziałam, ze teraz jeszcze możemy sobie trochę pofolgować, ale po porodzie zaczynamy zdrowe odżywianie, żeby dziecko później nabrało zdrowych nawyków
O dziwo się zgodził (zresztą on dla córci to gwiazdkę z nieba by już teraz ściągnął ) i sam zaproponował, że jak już będzie jadła co innego niż samo mleko to będzie jej nawet królika gotował ( ja nie dotknę królika, bo mam łzy w oczach zaraz)
Stary 2015-10-28, 15:47   #1888
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja za wizytę z usg płacę 170-200zł.
Koleżanka, która ciążę prowadzi prywatnie i robi wszystkie badania na swój koszt co m-c zostawia minimum 400zł, na pierwszej wizycie wyszło jej ponad 600zł., to jest dopiero kasa

Cytat:
ale jestem padnieta dopiero wrocilam do domu, jeszcze bylam w lumpie i w smyku i superpharm
A ja co zajdę do Smyka to nic tam znaleźć nie mogę dla mojej Tośki
Już smoczki kupujesz
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:47   #1889
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Mi też kiedyś przyszła rozbita miska dla psa, ale rozumiem, że rozbić się może w transporcie, bywa. No ale chyba się zamek sam nie zepsuł i nie schował do przegródki Ja bym odesłała, bo to ewidentnie ich wina.
wszystko w obecnych czasach jest możliwe
Stary 2015-10-28, 15:48   #1890
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
To razem będziemy się stresować przed połówkowym, bo też w przyszły czwatek dopiero mam
Ja w środę i po dzisiejszej wiadomości od Mili to przesunęłabym najchętniej na jutro.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości