|
|
#1381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Peema peemie peemą, czyli 39 zlot ślubnych zołz 2016!
Cytat:
![]() Witam się. Już prawie weekend, a po pracy idę na piwo z kumpelami z liceum. Chyba z pół roku się nie widziałyśmy. |
|
|
|
|
#1382 |
|
Zakorzenienie
|
Ann - ja zamiast chipsów zrobilabym sobie jakieś zdrowe przekąski, kupiła trochę bakalii i orzechów. Postawiłabym pewnie na suszone jabłka
|
|
|
|
#1384 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to w ogóle myślałam, że dostanę ☠☠☠☠☠☠☠ca, przyszła babka z wynajmu i mówimy jej, że możemy zostawić lustro bo jest na stałe przyklejone, chcemy 100zł za nie bo kosztowało 200. A ona, ze to za dużo, Ale ma zostać bo zostanie brzydkie miejsce po nim i ona może dać 50zł ha ha ha już lecę. albo 100 albo będzie tylko widoczne miejsce po lustrze. I jeszcze się pyta czy Ledy zostawimy bo one tak ładnie wyglądają ona nam 50zł da. no jasne kosztowały 250. Będzie ciekawie. Do środy nas tu nie ma
|
|
|
|
#1386 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Ja bym się przebrała za martwego świętego. Ja świetnie wspominam każde halloween,jako kupę zabawy.Dla mnie takie zakazy są przede wszystkim niezgodne z wolnością wyznania,ale co tam. Nie każdy musi być katolikiem,to po pierwsze,a po drugie nie każdy katolik musi być przeciwko,bo przecież to głównie zabawa przebierana dla nas a nie jakaś głębsza ideologia.
|
|
#1387 |
|
Zakorzenienie
|
Hej☺
Ja nie jestem fanką Halloween głównie dlatego że wiem jakie to święto ma korzenie. Smutne jedt też to że Polacy wola tradycje amerykańskie niż polskie. A gdy zapytalam dzieci jakie święto się zbliża żadne nie powiedziało o wszystkich świętych tylko o Halloween. Wg mnie to porażka. :sciana:
|
#1388 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Ciężko oczekiwać,że będzie je ekscytować chodzenie po cmentarzu,za to np.poprzez Halloween można ich nauczyć tego,że mamy swoją polską tradycję,która jest "dzień po". To przecież się w żaden sposób nie wyklucza. Już nie mówiąc o tym,że jednak większość nadgorliwych rodziców zabrania dzieciakom się przebierać bo to "zagłada dla ich duszy" Uważasz,że lepiej by było zamknąć dzieciaki na wszystko? Żeby nawet nie wiedziały co się robi w innych krajach? W Azji obchodzi się Boże Narodzenie,mimo że są buddystami. Dlaczego?Bo to fajna tradycja,można się pobawić,pobyć z rodziną.Tak samo u nas. Okazja do integracji,poznania czegoś nowego,otwarcia sie na świat. Swoją drogą to ciekawe,że kiedys Polska słynęła jako najbardziej otwarty kraj, z chęcią wyłapujący niuanse z innych kultur,mocno tolerancyjny. To było w XVII, XVIII w. A teraz boimy się Halloween
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-10-30 o 09:16 |
|
|
|
|
#1389 | |||||
|
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1390 |
|
Japońska rzepa
|
Ktoś pytał gdzie szukać sukien ślubnych prócz oczywistych portali : na vinted. Dzisiaj właśnie ogarnęłam,że mozna tam wstawiać
http://www.vinted.pl/ubrania?utf8=%E...%C5%9Blubna&e=
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisałam, że nie popieram Halloween i to moje zdanie po prostu. A to, że dzieci nie wiedziały jakie jest polskie święto jest autentyczne- w końcu pracuję z dziećmi i wczoraj robiłam zajęcia na ten temat ![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Poza tym nie napisałam tu żeby łapać się za słówka. :P Ale uważam, że Polska to jedyny kraj zachłyśnięty Ameryką i ich kulturą. Przyjmujemy wszystko co tam mają za lepsze, niż u nas, co zostało nam właśnie z czasów komunizmu, bo wtedy tam faktycznie może było lepiej Jakoś nie jesteśmy otwarci na święta z Włoch czy z Brazylii- karnawału w Rio sobie nie robimy ![]() Może jestem staroświecka, ale uważam, że każdy kraj ma swoją kulturę i fajnie jest ją pielęgnować, a nie papugować po innych, w końcu nasza kultura zaniknie. Pielęgnowanie naszych polskich zwyczajów nie przeszkadza w poznawaniu kultury innych krajów ![]() Tyle ode mnie.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1392 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie jestem wielka fanka halloween ale mieszkam tu wiec z oczywistych względów 'obchodzić' będę np jak dzieci bedą sie do szkoły przebierać itd nie zabiorę im tej radości
tak samo jak nie widze problemu ubrać sie na party jakies czy do pracy jak np sa dni ze sie ubieramy w cos tamJesli chodzi o mnie wole jednak nasze święto zmarłych wspominania i zadumy. |
|
|
|
#1393 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
Oczywiście,że trzeba pielęgnować swoje tradycje,ale można to robić albo zabraniając praktykowania również innych albo po prostu umiejętnie łączac i jednocześnie tłumacząc skąd pochodzi i na czym polega dane swięto. Tak jak napisałam wyżej -ciężko od dzieciaków oczekiwać radości czy oczekiwania spowodowanych pójściem na cmentarz - nie oszukujmy się,ale dla większości dzieci jest to nudne. Wiem,że zaraz znajdzie się ktoś,kto uzna,że to była jego ulubiona rozrywka w dzieciństwie,ale jednak wiekszosć dzieciaków tego nie lubi.Więc można dać też coś dla nich i chociażby jak są małe to dorobić nawet do tego halloweenową historię, dzięki czemu lepiej zapamiętają POLSKĄ tradycję. No i tak jak pisałam też wyżej - kultury od zawsze się przenikaly,to jest nieuniknione, NIGDY nie było tak,że ludzie kultywowali TYLKO swoje tradycje. No chyba że na głębokiej wsi. Teraz na wieś dotarł internet i jest już większa świadomośc. Jak to było w kawale : można tak,można tak
Cause he gets up in the morning, And he goes to work at nine, And he comes back home at five-thirty, Gets the same train every time. ’Cause his world is built ’round punctuality, It never fails. Edytowane przez lolusl Czas edycji: 2015-10-30 o 09:33 |
|
|
|
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zamiast Halloween obchodzę urodziny M. Ale jeśli chodzi o mnie to ja nigdy nie obchodziłam,w szkole też nie może dlatego że mieszkam W domu prywatnym, za to M. mieszkał na osiedlu i latali jako dzieci po klatkach
Jeśli chodzi o wszystkich świetych to ja uważam, że przez cały rok powinno się odwiedzać i dbać o groby bliskich. A nie jeden raz w roku i ludzie się zachowują jakby był to jakiś pokaz i walka o wybór najlepszego gróbu z największą ilością zniczy.
Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2015-10-30 o 09:31 |
|
|
|
#1395 |
|
Zakorzenienie
|
lolusl nie dogadamy się w tej kwestii, bo ja mam inne zdanie. Uważam, że jeśli ktoś zna historię Halloween związaną z celtyckim świętem szatana i druidami chodzącymi po domach i proszącymi o jedzenie a potem przeklinających tych co im tego jedzenia nie dał i nadal popiera, żeby ich dziecko się zamieniało w tego druida w dzień Halloween to myślę, że to naprawdę jego wybór i cóż... przekonywać nie będę
Mamy piąteczek i weekend nareszcie!
|
#1396 |
|
Zakorzenienie
|
Blanka prawda ale z drugiej strony dobrze ze jest wszystkich świętych bo niektóre groby chociaż raz ktoś odwiedza w roku nawet jeśli tylko dlatego że co ludzie powiedzą
Ja do Halloween nic nie mam. Nie obchodze bo nigdy tego nie robiłam ani za dziecka ani później w liceum czy coś. I fakt - w chodzeniu po cmentarzach, byciu cicho cały czas i uwazaniu żeby czerwonych zniczy nie było za dużo największą frajda było tylko to że mogliśmy pobawić się zapalkami hahaha a podczas mszy na cmentarzu siedzialysmy z.kuzynka i wkladalysmy trawę do znicza i plotkowalysmy zawsze |
|
|
|
#1397 | |
|
Japońska rzepa
|
Cytat:
|
|
#1398 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro 12h w pracy
|
#1399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja niby jestem dyrektor ds. inwestycji, ale mam taki zakres obowiązków, że bywam wszystkim od zastępcy prezesa po księgową jak trzeba to kwestia tego, że firma ma sporo pracowników, ale niezbyt rozbudowany pion kierowniczy W sumie na dobrą sprawę to jest prezes potem ja, koordynator operatorów, technicy i operatorzy. Księgowość jest zewnętrzna, więc też się nią czasami zajmuje jak potrzebuje coś pilnie a i przy okazji jako starszy inspektor ds. BHP ten pion też mam
|
|
|
|
|
#1400 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do Halloween nic nie mam jest mi obojętne
dla dzieciaków jest to okazja do fajnej zabawy ale jeśli któreś uważa, że to właśnie Halloween jest świętem a nie wszystkich świętych to przykre dla mnie jest to jedynie forma zabawy a nie święta
|
|
|
|
#1401 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My halloween nie obchodzimy, na imprezę przebieraną też się nie wybieramy ![]() Jedziemy dzisiaj do siostry tż na nocowanie. Boję się, że mi się tż upije
|
|
|
#1402 | ||
|
żona
|
Cytat:
ale tez bym trzymała swojego ![]() Cytat:
![]() _________________________ ________ Witam się z rana na kacu.. Tak mnie boli głowa że zaraz oszaleje... W pracy mam wolne juz od dzisiaj, wiec zaraz zbieramy się i jedziemy do rodziców, a tam nie mam neta więc dostęp ograniczony
|
||
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1404 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1405 |
|
żona
|
wybiera się któraś na Marsz Niepodległości do Warszawy??
|
|
|
|
#1406 |
|
luckygirl
|
Dzien dobry
pieknie jest dzisiaj |
|
|
|
#1407 |
|
Dostojna peema.
|
Ja nie popieram Halloween, bo jest to sprzeczne z chrześcijańskim sposobem myślenia, ale nie wnikam w światopogląd innych. W ogóle tak się składa, że będę w Halloween na imprezie, ludzie tam nawet będą przebrani z tej okazji. Ja się nie przebieram, to znaczy zakladam białą krótką sukienke i wianek, więc pewnie ktoś uzna że jestem przebrana (za peemę?!), no ale wianek to w tej chwili normalna ozdoba do włosów.
|
#1408 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Halloween spędzam w pracy
|
#1409 |
|
Dostojna peema.
|
przynajmniej spożytkujesz ten bezsensowny dzień na zarabianie pieniążków. ^^
|
#1410 |
|
Konto usunięte
|
Piąteczek piątunio !
![]() Widzę, że na tapecie temat Halloween. Mi to obojętne, taka ze mnie ignorantka Jak ludzie mają ochotę, niech się bawią jak nie , to nie Indywidualna sprawa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

Ja bym się przebrała za martwego świętego. 

Ciężko oczekiwać,że będzie je ekscytować chodzenie po cmentarzu,za to np.poprzez Halloween można ich nauczyć tego,że mamy swoją polską tradycję,która jest "dzień po". To przecież się w żaden sposób nie wyklucza. Już nie mówiąc o tym,że jednak większość nadgorliwych rodziców zabrania dzieciakom się przebierać bo to "zagłada dla ich duszy"