|
|
#721 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niemcy V
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#722 | |
|
in the dark of night
|
Cytat:
gdzie zamawiałaś kuchnię? ja właśnie czekam na montaż... miesiąc
|
|
|
|
#723 |
|
Konto usunięte
|
w bossie. współczuję Ci. juz nie mogłam patrzeć na jedzenie z mikrofali. czas oczekiwania mial byc od 6-8 tyg. gdyby tylko w tym mieszkaniu ktore wynajmujemy byla jakakolwiek kuchnia to bysmy ja odkupili. ale nie bylo innego wyboru. puste ściany.
|
|
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
Ok zuleyka89
![]() Dzięki. Dzisiaj patrzyłam oferty Vodafone i 1&1 ale prawdę powiedziawszy to raz że się słabo znam, a dwa, że nie miałam cierpliwości do szukania... Jak str tłumaczyłam to ciężko było dojść ładu, a po niemiecku nie bardzo wiem o co kaman
Edytowane przez MieciowaRuda Czas edycji: 2015-10-28 o 16:48 |
|
|
|
|
#725 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ok juz doczytalam ze nie, ja wlasnie tez wczoraj ogladalam mieszkanie gdzie dziewczyna sobie tyle zyczy. ogolnie z mieszkaniami traaagediaaaa.... :/ Edytowane przez feelin_soo_me Czas edycji: 2015-10-28 o 22:04 |
|
|
|
|
|
#726 | |
|
in the dark of night
|
Cytat:
no bez kuchni jak bez ręki ja pożyczyłam kuchenkę na dwie płyty bo coś jeść trzeba i maluchowi ugotować, czekam na poniedziałek jak dziecko na gwiazdkę. Boss? nie znam, obadam zaraz
|
|
|
|
#727 |
|
Zadomowienie
|
nie chce Was zameczac, ale czy was rowniez dopadla depresja jesienna ?
![]() wracam do domu i juz robi sie ciemno. Zero planow, tylko TV, Internet i ksiazki. Na silownie nie chce mi sie nawet chodzic. Najchetnioej zaszylabym sie w lozku pod kocem ![]() Ech, nie cierpie takiego stanu. Wszystko u mnie ok. nie mam zadnych problemow ale jakos czuje sie zniechecona i pozbawiona sensu egzystencji. I nawet jak mam sie z Kims gdzies spotkac, albo maz chce mnie gdzies wyciagnac na miasto to ja nie chce Dlaczego tak jest? Ktos moze mi cos doradzic? Mam nadzieje, ze ten stan mi szybko przejdzie. W zeszlym roku tez to przechodzilam
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ktoś mnie zaczepi na ulicy, zapyta o coś, a ja stoję jak słup soli i nie mogę nic wydukać... A wiem co powiedzieć :/ Jakoś czuję się beznadziejnie.
|
|
|
#729 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#730 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
my wlasnie wrocilismy ... Ogolnie jest teraz super pogoda bo bez deszczu i w miare cieplo wiec z dzieciakmi ciagle na dworzu ![]() Ja ogolnie lubie jesienny spokoj w domu...zapalam ulubiona swieczke zapachowa grzeje punch bezalkoholowy i lezakuje na Kanapie albo gramy z dzieciakmi w Gry a jak one w lozku to czytam albo siedze sobie internecie.... Dzisiaj dopoludnia sprzatalismy nasza piwnice bo robimy wystawke jutro wiec nie czuje nog .. A w igole to dzisiaj kupilam te kapsulki z Twojego blogu i tez bede walczyc z moim dekoltem
Edytowane przez ogorekpazurek Czas edycji: 2015-10-29 o 18:10 |
|
|
|
|
|
#731 |
|
Raczkowanie
|
Mnie też dobija brak znajomości języka... Ale jestem kurde za leniwa żeby się uczyć w domu.. Ostatnie 2 dni się pouczyłam.. tylko wkuwanie też do kitu. Pocieszam się że jak kiedyś w końcu pójdę do pracy i zacznę obracać sie wśród niemców to co nieco wydukam z tego wkuwania.. Może.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#732 |
|
Zadomowienie
|
Pisze z aplikacji i nie umiem was cytować
dziewczyny dzięki za wskazówki i pocieszenie najgorsze ze po 17 juz ciemno i nie mam ochoty nosa poza dom wysunąć ech. Jakoś muszę sobie poradzić ... Ktoś pisał, ze z językiem cieżko- oglądajcie Tv to naprawdę pomaga jakies seriale i durnowate programy - w nich jedt język bardzo prosty i nawet prymitywny dlatego łatwo zrozumieć. Zwłaszcza rano i do południa lecą. Najważniejsze to osluchac sie z językiem. Piosenek słuchać/ na YouTube sa zawsze teksty wiec mozna lepiej zrozumieć nie od razu Kraków zbudowano... Na naukę potrzeba czasu. Ogórek- ja juz po drugim opakowaniu kapsulek, chciałam powalczyć z tymi drobnymi zmarszczkami na dekolcie i nawet widzę poprawę. Kupiłam te najtańsze z rival de loop. |
|
|
|
|
#733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale biorę się za siebie. Dzisiaj tak mną wstrząsnęło, że muszę po prostu się za to zabrać...
|
|
|
#734 |
|
Zadomowienie
|
Freude- niestety takie sa początki. Uwierz każdy to przechodził. Ze zdania nie dało sie wyłapać pojedynczych wyrazów. Z czasem jest coraz lepiej. Na tym polega nauka. Pare wyrazów wylapiesz reszty sie domyslisz i będzie lepiej
nie poddawaj sie .---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Freude- w jakim bundeslandzie mieszkasz? Niektóre Landy maja takie straszne akcenty ze z Hochdeutsch nie ma to nic wspólnego i na pewno cieżko ich zrozumieć. Ja np. nie rozumiem dialektów tylko Hochdeutsch bo u nas takich sie posługują |
|
|
|
|
#735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie strasznie blokuje, gdy musze coś powiedzieć, choć wiem dokładnie, co mam powiedzieć... muszę się jakoś przemóc...
|
|
|
#736 |
|
Zadomowienie
|
Ja tez wstydziłam sie mowić
ze ktoś mnie wyśmieje, albo nie zrozumie. Ten wstyd chyba wtedy przechodzi gdy zrozumiesz ze inaczej sie nie da . Albo mówimy i zapominamy o wstydzie albo nie mamy tu czego szukać...
|
|
|
|
|
#737 |
|
Zadomowienie
|
Czy tylko ja zauwazylam, ze tutaj sa krotkie terminy ważności na spozywke?
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zwłaszcza na pakowanych wędlinach, zaraz trzeba zjadać, pomimo że są zapakowane w plastik
|
|
|
#739 |
|
Konto usunięte
|
To obejrzyjcie sobie sklady. W kielbasie tylko jeden konserwanty, a nie cala tablica mendelejewa jak w polskich wedlinach
|
|
|
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Monika ale jogurty to sa tutaj niezniszczalne ile razy jadłam 3 tygodnie po terminie. Żadnej pleśni smak jak w świeżym
...Odkryłam funkcje mobilnego wizażu z telefonu- super ja wcześniej tylko z PC pisałam ..,
|
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Bo ten termin przydatnosci do spozycia jest taki umowny raczej, mozna spokojnie jesc po terminie, jesli wszystko jest ok
|
|
#742 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#743 |
|
Zadomowienie
|
Ale w Polsce sa inne, jak termin minie to plesnieja
mi nie musicie tłumaczyć o terminach ja jestem mgr inz technologii zywnosci wprawdzie nie pracuje w zawodzie ale troche jeszcze pamietam ![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Z doświadczenia powiem , ze mięso od razu wyrzucać jak data minie. Czasami nawet przed data sie psuje
|
|
|
|
|
#744 |
|
Wtajemniczenie
|
My mieso kupujemy u rzeznika i jemy od razu...s wedlin niemieckich nadal nie trawie mimo ze mieszkam tez ponad 20lat.. Jogurtow tez nie jadam za to moja corka naokraglo
|
|
#745 |
|
Konto usunięte
|
Ja mieso czesto mroze i jak juz przychodzi jego kolej to przygotowywuje je po terminie, jeszcze nigdy nie bylo popsute, ale to wiadomo bylo zamrozone, to nie mialo sie jak popsuc.
---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- a patrzylas na sklad tych jogurtow? Byly to napewno jogurty, czy produkty jogurtopodobne? W Pl jest pelno smietan, ktore smiatanami nie sa
|
|
|
|
|
#746 | ||
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam do emigrantek
![]() znam ten ból nauki niemieckiego, właśnie jestem w trakcie, ale tyyyle tego jest. Cały dzień dziś miałam w planach się uczyć, ale to posprzątać trzeba, to ugotować, to pozmywać itd. A teraz grzebie po internecie bo już zbyt poźno na deutsch :P obchodzicie Halloween?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#748 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, czy warto się zarejestrować tu w Urzędzie pracy? Język znam słabo i to był by spory wysiłek i stres dla mnie. Zastanawiam się, czy mogą mi tam z pracą pomoc......
|
|
|
#749 | |
|
Work, work, work
|
Cytat:
Znam język db, ale miałam problem z wypełnieniem papierków od nich. Poszukiwanie pracy przez urząd wygląda tak, że mnie wysyłają pocztą oferty pracy, na które masz wysłać CV albo umówić się z potencjalnym pracodawcą na spotkanie. Sama znalazłam sobie pracę i szczerze, nie widzę żadnej innej różnicy między tutejszym a polskim PUP (nie licząc ubezpieczenia)
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
|
#750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brawo za pozbieranie sie ![]() ![]() bedzie dobrze A ja sie długo nie odzywałam juz ale został mi juz tylko tydzien pracy i w koncu sobie odpoczne - wczoraj zaczęłam III trymestr ciazy ![]() juz mi nawet ciezko chodzic do pracy z tym balonem miłego dnia dziewczynki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.

ja pożyczyłam kuchenkę na dwie płyty bo coś jeść trzeba i maluchowi ugotować, czekam na poniedziałek jak dziecko na gwiazdkę. Boss? nie znam, obadam zaraz 

my wlasnie wrocilismy ... Ogolnie jest teraz super pogoda bo bez deszczu i w miare cieplo wiec z dzieciakmi ciagle na dworzu
Znam język db, ale miałam problem z wypełnieniem papierków od nich. Poszukiwanie pracy przez urząd wygląda tak, że mnie wysyłają pocztą oferty pracy, na które masz wysłać CV albo umówić się z potencjalnym pracodawcą na spotkanie. Sama znalazłam sobie pracę i szczerze, nie widzę żadnej innej różnicy między tutejszym a polskim PUP (nie licząc ubezpieczenia)