Mamusie styczniowe 2016, cz. V - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-06, 13:47   #4051
pietrusiowata
Rozeznanie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. V

Dzięki dziewczyny za miłe słowa faktycznie 2 kg to już dużo

Chwilę spaceru do apteki i padam, znowu mnie brzuch boli ale kupiłam luteinę i teraz będę już tylko leżeć

Ten leżaczek tiny moja teściowa mi pokazała powiedziała, że jak nam się podoba to go nam zafundują
Stary 2015-11-06, 13:51   #4052
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

o dzięki dziewczyny, nie wiedziałam o tej szczotce. To ją dopiszę do listy chociaż to i tak raczej drobny wydatek przy całej reszcie.

włączyłam ten filmik z lat 80tych. wyłączyłam przy znieczuleniu. już mi słabo.

a propos glukozy, ze względu na leżenie w łóżku jeszcze tego badania nie wykonałam... ale chyba zrobię je we wtorek. Będę mieć wizytę u gina, to pójdę wcześniej i odsiedzę te 2h.

czy macie/miałyście jakieś konkretne objawy cukrzycy ciążowej?
Stary 2015-11-06, 13:53   #4053
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusiowata Pokaż wiadomość
Ten leżaczek tiny moja teściowa mi pokazała powiedziała, że jak nam się podoba to go nam zafundują
super

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 13:54   #4054
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Słodziak z twojego taty

Torbę do szpitala zakupiłam taką, żeby mąż miał również z czym na trening chodzić Padło na jakąś z decathlonu, tylko nie pamiętam ile litrów, chyba 40

edit. Sprawdziłam, jednak 55 L ma Powinna być w sam raz.
właśnie TŻ mówił, że najlepiej podjechać do decathlonu i sobie wybiorę wielkościowo i pomacam, a on będzie miał potem na wyjazdy czy siłownię
a mój Tata tak, słodziak niesamowity powiedziałam Mu wczoraj, że aż mnie wzruszył
Jerzyczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 13:55   #4055
lune1992
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 86ewula Pokaż wiadomość
Dziewczyny przepraszam ze się wetnę w rozmowę ale właśnie wpadłam na pomysł obejrzenia jakiegoś porodowego filmu na necie. .. i co się zobaczy to nie juz nie odzobaczy. .. jak to mówią. ... film z lat 80? Pokazują poród kleszczowy i próżnociąg... masakra. ...

Chciałam wiedzieć na czym to polega, .... wkleję link.... dla chętnych

http://www.dailymotion.com/video/xaz...mocy-proz_tech
Moja mama mi opowiadała że jak mnie rodziła to ja wyjść nie chciałam wyciągali mnie vacum wiec chyba coś podobnego do tego. Były wskazania do CC ale wtedy nie było lekarza który by zrobił i postanowili tak zakończyc porod. Mówila ze ręką jej rozwarcie zrobił
Dostałam tylko 1 punkt bo byłam cała sina i zrobili mi krwiaka na głowie przez to vacum. Mama mi mowila ze tak plakala bo mialam wielkiego balona na głowie i lekarze kazali sie pozegnac ze mna bo pewnie nie przezyje zaniesli mnie do inkubatora i halikopterem do Lublina poleciałam Lekarz przyszedł do mojej mamy i chciał dać jej koperte zeby nie poszla sie sądzić
Tam lezałam miesiac i mnie uratowali, dostawałam leki na wchłonięcie się krwiaka i sie wszystko dobrze skończyło
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 13:55   #4056
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jerzyczka Pokaż wiadomość
ubranka, pościele, wszystko jest naprawdę drogie dla dzieci. Wczoraj siedziałam z Tatą i pokazałam Mu te ciuszki z coccodrillo i mówię, że "Zobacz, materiału dużo mniej a Ty byś sobie w tej cenie też sweter kupił". Mama na to"To podlicz sobie teraz ile Ty Tatę kosztowałaś", a wiecie co Tata na to? "Tego się tak nie podlicza, bo to było BEZCENNE"
Ale miło

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość

czy macie/miałyście jakieś konkretne objawy cukrzycy ciążowej?
Ja nie mam i nie miałam żadnych
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:00   #4057
kasia01987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
Moja mama mi opowiadała że jak mnie rodziła to ja wyjść nie chciałam wyciągali mnie vacum wiec chyba coś podobnego do tego. Były wskazania do CC ale wtedy nie było lekarza który by zrobił i postanowili tak zakończyc porod. Mówila ze ręką jej rozwarcie zrobił
Dostałam tylko 1 punkt bo byłam cała sina i zrobili mi krwiaka na głowie przez to vacum. Mama mi mowila ze tak plakala bo mialam wielkiego balona na głowie i lekarze kazali sie pozegnac ze mna bo pewnie nie przezyje zaniesli mnie do inkubatora i halikopterem do Lublina poleciałam Lekarz przyszedł do mojej mamy i chciał dać jej koperte zeby nie poszla sie sądzić
Tam lezałam miesiac i mnie uratowali, dostawałam leki na wchłonięcie się krwiaka i sie wszystko dobrze skończyło
łojjjj:/:/ się biedna Twoja mama nacierpiała szok... czytając mam ciarki
kasia01987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:02   #4058
uaoo
Zakorzenienie

Cytat:

zabiłabym!

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-06, 14:03   #4059
iola14
Rozeznanie

Cytat:
Dlatego dla mnie te metody są okropne Straszne, że potrafią je do dzisiaj stosować.

Jerzyczka Cudownie mieć takich rodziców
iola14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:05   #4060
uaoo
Zakorzenienie

Obejrzałam troche tego filmiku, nie dałam rady całego... jak zobaczyłam to znieczulenie to przewinęłam trochę i trafiłam na rodzenie łożyska, aż mi się przypomniało jak ja to rodziłam. Ciary mam. Łożysko miałam takie wielkie jak na bliźniaki, a potem jeszcze łyżeczkowanie..

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
Napisane przez iola14 Pokaż wiadomość
Dlatego dla mnie te metody są okropne Straszne, że potrafią je do dzisiaj stosować.
Stosują to przy Zzo najczęściej

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-11-06, 14:10   #4061
kinga1701
Zakorzenienie

Nie dałam rady obejrzeć tego filmiku do końca, to nie dla mnie
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:12   #4062
86ewula
Rozeznanie

Cytat:
O matko. , ja patrząc na krwiaka tego dziecka z filmiku aż mi się przykro zrobiło, kurcze co Twoja mama musiała przeżyć. ...

Ja obejrzałam całe, chyba najbardziej zdziwiłam się jak ciągnął lekarz dziecko za główkę żeby wyciągnąć resztę. Oj dla dzidziusia poród to też sa bardzo ciężkie przeżycia. Nie tylko dla nas. ..
O kleszczach i próżnociągu wole wiedzieć bo chyba podczas przyjęcia do szpitala wypełnia się na co się człowiek godzi.
86ewula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:20   #4063
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
właśnie myslałam, żeby zamówić bo stosuje się je wymiennie -
bepanthen natłuszcza
sudocrem wysusza
a ten Linomag to na buzię ochronny

Czy źle myślę?
Czy źle to nie wiem, sama się zastanawiam Linomag jako krem na niepogodę, tak? Bo tak normalnie to nie widzę trochę sensu Ale to ja, a ja kocham kosmetyczny minimalizm
A nie wolałabyś kremu zamiast maści? Powinien mniej brudzić i mieć fajniejsza konsystencję, tak myślę.

Jerzyczka odpowiedz Twojego taty Mój o Młodym nie mówi w ogóle, ale on jest takim typem człowieka Jak moja mam była ze mną w ciąży i przystawiła dłoń taty do ruszającego się brzucha to powiedział "Jak robaki "

Lune ale historia... No i ta łapówka dla Twojej Mamy... Wow, pierwszy raz słyszę żeby lekarz komuś wręczał łapówkę

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:21   #4064
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Nie oglądam w takim razie wystarczy mi wasze opowiadanie Haha
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:30   #4065
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Ja jakiś czas temu oglądałam porody, bo musiałam się oswoić z tą myślą o co tak na prawdę chodzi, bo ja jestem straszną panikarą i tego się boje najbardziej - że wpadnę z panikę i będzie po wszystkim ten filmik dla mnie to hard core.. Chce o tym zapomnieć

Dzisiaj po wizycie u położnej po ktg wszystko w porządku, skurcze na poziomie ok 10 czyli do porodu jeszcze daleko we wtorek wizyta i zobaczymy czym coś z anemią się ruszyło, oby!
Moja dzidzia jak się rusza to aż ciężko, ewidentnie pod skórą czuć twardą - podejrzewam stópkę, a lada moment mięciutko bo ucieka w inne miejsce, na brzuchu widać taką jakby kulke ktoś dzisiaj jeszcze wizytuje?
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:35   #4066
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Joanna - dzisiaj z tz się smialismy z małego bo taka stopkę albo rączkę było widać jak przez cały brzuch taka mała górka wędruje Haha i jak tz zakryl brzuch rękami i odkrył po chwili to takie kopniaki dostałam że szok Haha nie ma to jak zabawy z dzidziusiem
Stary 2015-11-06, 14:36   #4067
baby montana
Zakorzenienie

Dotka,moja cora od dwoch dni prawie sie nie rusza, wczoraj az angelsound wyciagnelam z kartonu i wlaczylam zeby posluchac czy wszystko ok bo tak sie zaniepokoilam. Ale cóż ja od dwoch dni latam jak głupia,spie za mało,to pewnie efekt

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:39   #4068
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Ja jestem zakochana w leżaczku tiny love.
Ja też

Cytat:
ale ja tez jestem wypaczona, bo ja uwielbiam stonowane barwy, pastele, brazy, beze, szarosci i granaty
To tak jak ja

Ewula
, Viki i po co to wstawiałyście

Jerzyczka super to Twój tata ujął

Lune aż mam ciary po przeczytaniu tego co Twoja mama przeszła podczas i po porodzie...

Joannarol super, że wszystko okej

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Joanna - dzisiaj z tz się smialismy z małego bo taka stopkę albo rączkę było widać jak przez cały brzuch taka mała górka wędruje Haha i jak tz zakryl brzuch rękami i odkrył po chwili to takie kopniaki dostałam że szok Haha nie ma to jak zabawy z dzidziusiem
Ale słodko

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Dotka,moja cora od dwoch dni prawie sie nie rusza, wczoraj az angelsound wyciagnelam z kartonu i wlaczylam zeby posluchac czy wszystko ok bo tak sie zaniepokoilam. Ale cóż ja od dwoch dni latam jak głupia,spie za mało,to pewnie efekt
Baby to na pewno od Twojego przemęczenia

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 14:42   #4069
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Baby ja też myślę że od latania wszędzie Dobrze że możesz posłuchać serduszka to przynajmniej to cie uspokoi

Śmiesznie tak jeszcze w brzuchu a już reaguje na świat zewnętrzny, co gadamy do niego i w ogóle takie małe a już takie mądre na pewno po mamusi hahaha :d
Stary 2015-11-06, 14:45   #4070
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Lune, historia taka, że aż mrozi krew w żyłach... dobrze, że dałaś radę Mam nadzieję, że Twój poród będzie łatwiejszy. Tego CI życzę

---------- Dopisano o 14:45 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Baby ja też myślę że od latania wszędzie Dobrze że możesz posłuchać serduszka to przynajmniej to cie uspokoi

Śmiesznie tak jeszcze w brzuchu a już reaguje na świat zewnętrzny, co gadamy do niego i w ogóle takie małe a już takie mądre na pewno po mamusi hahaha :d
ja zauważyłam, że jak mąż wraca, niezależnie czy to 17, 19, 20, czy 23 i kładzie rękę (lub też nie) na brzuszku to mały od razu zaczyna się wiercić. Całe szczęście, bo od tego braku męża obok, bałam się, że mały nie będzie znał jego głosu
Stary 2015-11-06, 14:50   #4071
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
ja zauważyłam, że jak mąż wraca, niezależnie czy to 17, 19, 20, czy 23 i kładzie rękę (lub też nie) na brzuszku to mały od razu zaczyna się wiercić. Całe szczęście, bo od tego braku męża obok, bałam się, że mały nie będzie znał jego głosu
U mnie też tak jest ale jak tz zacznie gadać do brzucha to cisza zalega i mam wrażenie jakby wtedy słuchał co tatuś ma do powiedzenia a jak tz przestanie to jestem tak obita jakby za karę hahaha
Stary 2015-11-06, 15:03   #4072
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Ja też

To tak jak ja

Ewula
, Viki i po co to wstawiałyście

Jerzyczka super to Twój tata ujął

Lune aż mam ciary po przeczytaniu tego co Twoja mama przeszła podczas i po porodzie...

Joannarol super, że wszystko okej

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Ale słodko

Baby to na pewno od Twojego przemęczenia
własnie czekałam dzisiaj nie niepozorną!
Ty masz tę komodę Malm prawda? Powiedz mi, ona jest dostatecznie głęboka? w sensie nie są to takie jakieś mikro-pseudo szufladki?
Bo chciałabym kupić tą czteroszufladową, bo idealnie mi wejdzie między łóżeczko a ścianę a nie chce mi się już chyba jechać do Ikei i po prostu wyślę tżta zadowolona z niej jesteś? dużo zmieści?

Lune - to co przeszła Twoja Mama to jakaś masakra dla mnie. Takie coś w ogóle nie powinno mieć miejsca.

Edytowane przez Jerzyczka
Czas edycji: 2015-11-06 o 15:04 Powód: .
Stary 2015-11-06, 15:13   #4073
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Ty masz tę komodę Malm prawda? Powiedz mi, ona jest dostatecznie głęboka? w sensie nie są to takie jakieś mikro-pseudo szufladki?
Bo chciałabym kupić tą czteroszufladową, bo idealnie mi wejdzie między łóżeczko a ścianę a nie chce mi się już chyba jechać do Ikei i po prostu wyślę tżta zadowolona z niej jesteś? dużo zmieści?
Ja nie niepozorna, ale tez napiszę Będę tę komodę kupować jak będę ją mieć gdzie ustawić, więc przyglądałam się jej już w Ikea. Moim zdaniem szafki są wygodne, głębokie, ubranka w "pionie" spokojnie się w niej zmieszczą, długie też są, w dodatku się ładnie wysuwają.

Jak kogoś interesuje to ta czteroszufladowa w Ikea Wrocław tylko w kolorze jasnobrązowym (opisany jest jako bielony, cokolwiek) do 30.11 jest przeceniona na 249 zł

Edytowane przez hariett
Czas edycji: 2015-11-06 o 15:15
Stary 2015-11-06, 15:14   #4074
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Komodę zamawiałam ostatecznie z allegro bo ta Malm ma 80cm szerokości, a ja potrzebowałam 60cm, żeby mi się ładnie na ścianie zmieściła. Jak na razie ta mi wystarcza, ale myślę że i tak za jakiś czas dokupię drugą na przybywające rzeczy
Mam dokładnie tą KLIK. Jak tak ją teraz porównałam z tą z Ikei to ta moja oprócz szerokości ma też ciut mniejszą głębokość. Ogólnie myślę, że na początek ta z Malm 4 szufladowa powinna wystarczyć.
Czarna
chyba ją ma z tego co kojarzę i mówiła, że na styk ale się pomieściła

Prostujemy zą
bki

Edytowane przez niepozorna
Czas edycji: 2015-11-06 o 15:17
Stary 2015-11-06, 15:14   #4075
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Luna porod Twoja mama musiala strasznie przezyc.
Jerzyczka taki ojciec
Iola jak tam maly alpinista?

A ja leze pod kroplowka, rozwarcia nie ma, cale szczescie. Beda mi te skurcze stabilizowac i mam lezec. Zobaczymy czy te bole uda sie wyciszyc, lekarz mowil, ze moga juz towarzyszyc do konca ciazy.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 15:17   #4076
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwi89 Pokaż wiadomość
A ja leze pod kroplowka, rozwarcia nie ma, cale szczescie. Beda mi te skurcze stabilizowac i mam lezec. Zobaczymy czy te bole uda sie wyciszyc, lekarz mowil, ze moga juz towarzyszyc do konca ciazy.
za Ciebie i Maluszka

Prostujemy zą
bki
Stary 2015-11-06, 15:19   #4077
Jerzyczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
Ja nie niepozorna, ale tez napiszę Będę tę komodę kupować jak będę ją mieć gdzie ustawić, więc przyglądałam się jej już w Ikea. Moim zdaniem szafki są wygodne, głębokie, ubranka w "pionie" spokojnie się w niej zmieszczą, długie też są, w dodatku się ładnie wysuwają.

Jak kogoś interesuje to ta czteroszufladowa w Ikea Wrocław tylko w kolorze jasnobrązowym (opisany jest jako bielony, cokolwiek) do 30.11 jest przeceniona na 249 zł

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Komodę zamawiałam ostatecznie z allegro bo ta Malm ma 80cm szerokości, a ja potrzebowałam 60cm, żeby mi się ładnie na ścianie zmieściła. Jak na razie ta mi wystarcza, ale myślę że i tak za jakiś czas dokupię drugą na przybywające rzeczy
Mam dokładnie tą KLIK. Jak tak ją teraz porównałam z tą z Ikei to ta moja oprócz szerokości ma też ciut mniejszą głębokość. Ogólnie myślę, że na początek ta z Malm 4 szufladowa powinna wystarczyć.
Czarna
chyba ją ma z tego co kojarzę i mówiła, że na styk ale się pomieściła

Super, dzieki dziewczyny ja mam jeszcze cala szafke na rzeczy malego, ale po prostu bez komody mialabym niewykorzystana przestrzen w pokoju a miejsca nigdy za wiele, ale jak chwalicie glebokosc szuflad to chyba sie zdecyduje, tylko u mnie musi byc kolor bialy, zeby pasowal do pozostalych mebli

Cytat:
Luna porod Twoja mama musiala strasznie przezyc.
Jerzyczka taki ojciec
Iola jak tam maly alpinista?

Kroplowka z magnezem?
Dobrze, ze rozwarcia brak

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-11-06, 15:20   #4078
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Kciuki za Ciebie i Maluszka, obyście jak najdłużej wytrwali w dwupaku no i żeby nie bolało...

Stary 2015-11-06, 15:21   #4079
lune1992
Zadomowienie

Właśnie też sie dziwiłam ze takie rzeczy maja miejsce, w sumie to było 23 lata temu to może teraz jest inaczej. Mama mówiła że tam pojechałą bo miała skurcze z krzyża jakies i tam jej na siłe poród wywołali, męczyła sie strasznie ale podobno to był tzw. stary szpital, gdzie był niedouczony personel i był do zamkniecia, już dawno go nie ma.
Dlatego ja koniecznie biorę męża ze sobą, on zresztą sam bardzo chce być przy porodze, mówi ze bedzie nas pilnował
Ja dziś nie mogę nawet obiadu dokończyć bo co wstane to twardy brzuch
A mój grzdyl od kiedy dał mi pierwszego kopniaka nie było dnia żebym go nie czuła. Czasem mam wrażenie że on nie śpi.
Wczoraj jak się z mężem poprzytulaliśmy to czułam że śpi i się cieszyłam że mam spokój na chwile
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-06, 15:26   #4080
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
dobrze ze nie ma rozwarcia

Olka siedzi obok mnie, odkryła mi brzuch i mówi "ooo niania ma pełny brzuszek.. Ola ma pusty brzuszek. A niania ma duży brzuszek" i klepie i rozkminia wielkość brzucha hahaha a dzidziuś chyba w szoku bo przestał kopać Haha

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Moja mama też miała na siłę wywoływany poród mojego brata. Było to 18lat temu... Zero skurczy, nic nie miała. Nie dali jej oxy tylko na siłę kazali jej przec o tak po prostu. Naciskali na brzuch i ciągnęli młodego.. W efekcie przydusili go przy porodzie, bo wychodził nóżkami i zaklinowal się główką a mnie tam rodziła 3 lata wcześniej i wszystko było w porządku z tym że ja siedziałam w brzuchu do 43 tyg
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości