Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku! - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-08, 19:37   #3391
Aninis
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku!

Cytat:
Napisane przez ja :) Pokaż wiadomość
A to taki nie do pradu? no taki to sie przydaje - nawet jak na wycieczke jedziesz i chcesz podgrzane wziac zeby z butli dac mleko myslalam ze taki na prad - wtedy sie zupelnie nie przydaje jesli kp

---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Tez chyba te kupie widzialam wlasnie porownanie u sroki
właśnie dlatego mi się spodobał, że działa bez prądu. Tam masz jakieś żelowe wkłady, które wrzucasz do wrzątku na 15 minut, a jak jesteś na spacerku i chcesz podgrzać mleko, albo później obiadek - to klikasz w podgrzewaczu start i jakoś te wkłady żelowe się uaktywniają i zaczynają wydzielać ciepło - wytrzymują 2 godziny.
Aninis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 19:40   #3392
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aninis Pokaż wiadomość
To muszę kupić i przedawkować męża, bo on miewa problemy z wc
szczerze? chyba szybciej byś go magnezem przeczyściła i nie żartuje, magnez, a dokładniej przedawkowanie magnezu dokładnie taki skutek przynosi

Cytat:
To wkładki laktacyjne też są wielorazowe ?

A ile pieluch tetrowych/wkładów - powinnam mieć do otulaczy?
pieluchy czy wkładki to pikuś, serio są też podpaski wyciełam na biało, coby wrażliwi nie czytali

4-5 otulaczy starcza, ale szczerze mówiąc to jak chcesz spróbować, to kup sobie 1-2 i zobaczysz czy Ci to wogóle odpowiada. 1 otulacz jak Ci się nie zabrudzi to 3-5 przebrań, więc można już zobaczyć jak to działa itd.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 19:42   #3393
marciar7
Zakorzenienie

Cytat:
w ogole proponuje zrobic ogolnodostepny dokument w google doc i bedziemy mogly go wspolnie edytowac
tak jak jest na wizyty na pierwszej stronie to zrobic drugi taki na wyprawke - wszystko bedzie w kupie, obok beda mogly byc komentarze etc
co myslicie?
Super mysl
Stary 2015-11-08, 19:49   #3394
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
w ogole proponuje zrobic ogolnodostepny dokument w google doc i bedziemy mogly go wspolnie edytowac
tak jak jest na wizyty na pierwszej stronie to zrobic drugi taki na wyprawke - wszystko bedzie w kupie, obok beda mogly byc komentarze etc
co myslicie?
Nie wiem jak się wrzuca tutaj dokument doc, więc może któraś to przerobi na dokument i w wersji edytowalnej doda do 1 postu.

To jest ta lista wyprawkowa, którą opracowywałyśmy w poprzedniej części wątku. Dodałam do niej dużo konkretnych nazw kosmetyków jak analizowałam wątek srokao

DLA MAMY DO SZPITALA

Niezbędne dokumenty:
1. dowód tożsamości
2. karta przebiegu ciąży
3. oryginały wyników badań z okresu ciąży - najlepiej sprawdzić jakie dokumenty wymaga szpital, w którym planujemy rodzić (np. grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:
1. koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - np. t-shirt po tż
2. jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia
3. pomadka ochronna do ust - wysuszają się podczas oddychania
4. woda mineralna niegazowana - mała z dziubkiem i 1,5l
5. "coś" miętowego gumy do żucia, mentosy, tik-taki
6. zegarek do określania czasu skurczów
7. aparat

Na okres poporodowy:
1. podkłady na łóżko o wymiarach 60x90 cm - np. z firmy Hartmann. Jeżeli szpital ich nie zapewnia. Można kupić od razu 20 szt. - do szpitala zabrać 5-6 szt. a resztę wykorzystać później jako podkład przy przewijaniu dziecka.
2. pieluchy w kształcie podpasek (2 opakowania po 30 szt. Maxi + Midi) - np. z firmy Hartmann
3. podpaski (2-3 opakowania)
4. majtki siateczkowe wielorazowe (3 szt.)
5. koszule nocne do karmienia (2 szt., najlepiej rozpinane z przodu)
6. szlafrok - nie kupować grubego, lepszy materiałowy, bo na porodówce ciepło
7. klapki pod prysznic
8. biustonosz do karmienia
9. maść na obolałe brodawki
10. butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza.
11. wkładki laktacyjne - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne
12. przybory toaletowe (żel pod prysznic, mydło w płynie po porodzie Hartmann, szampon, szczoteczka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, antyperspirant, pomadka nawilżająca do ust, maszynka do golenia, papier toaletowy)
13. ręczniki
14. sztućce, kubek
15. telefon i ładowarka
16. pieniądze na nieprzewidziane wydatki

DLA NOWORODKA DO SZPITALA

Co do ubrań do szpitala dla dziecka - warto się dopytać co oferuje szpital, bo jak zapewniają to nie ma co wozić całej paki tylko wziąć ubranka na wyjście ze szpitala.

1. Pieluszki jednorazowe
2. Pieluchy tetrowe (4 szt.)
3. Ręcznik
4. Pajacyk, śpioszki, półśpioszki, czy też body (6 szt.)
5. Rękawiczki niedrapki
6. Skarpetki
7. Ubranka na wyjście ze szpitala (w tym kombinezon)
8. Chusteczki nawilżające
9. Sól fizjologiczna i waciki
10. Krem na odparzenia
11. Gaziki nasączone spirytusem lub płyn do dezynfekcji pępka (np. Octenisept)
12. Fotelik samochodowy - zabrać dopiero przy wypisie ze szpitala

UBRANKA

Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego. Możliwe kombinacje dla zimowego dziecka:

1. Body kr. rękaw (10 szt.)
2. Body dł. rękaw (10 szt.)
3. Pajacyki (10 szt.)
4. Śpioszki bawełniane (5 szt.)
5. Bluzeczki zapinane z przodu (10 szt.)
6. Spodenki, półśpioszki (5 szt.)

Poza tym z ubranek przydaje się:

1. Czapeczki osłaniające uszy i czoło (2 szt.)
2. Czapka ciepła (1-2 szt.)
3. Rękawiczki (niedrapki) (2-5 szt.)
4. Skarpetki (5-10 szt.)
5. Kombinezon zimowy na spacery (1 szt.) Najwygodniej jeżeli rozpina się po całości i obie nogawki się rozpinają.

W DOMKU HIGIENA I PIELĘGNACJA

Wszystkie kosmetyki, pieluszki i chusteczki - nie należy kupować większych ilości, bo każde mogą dziecko podrażnić, uczulić.

1. Miejsce do spania - łóżeczko z odpowiednim materacem, ceratka do łóżeczka
2. Osłonka na łóżeczko - niekonieczne przy noworodku, często przeszkadza, bo zasłania malucha jak się leży obok.
3. Pasujące bawełniane prześcieradła (2 szt.)
4. Coś do spania (2 szt.) – rożek, śpiworek
5. Kocyk cieńszy i grubszy (min 2 szt.)
6. Pieluszki tetrowe (5-10 szt.)
7. Pieluszki flanelowe (2-3 szt.)
8. Pieluszki jednorazowe - na początek warto mieć jedno opakowanie "1" i jedno "2"
9. Przewijak, podkłady do przewijania (jednorazowe)
10. Chusteczki nawilżone - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. – Babydream Calendula (Rossman), Hipp Babysanft Ultra Sensitiv lub Gentle Caring
11. Płatki kosmetyczne - takie kosmetyczne do przemywania pupy w domu wodą.. Nie muszą być specjalne dla niemowląt. Mogą być takie duże kosmetyczne.
12. Gaziki nasączone spirytusem lub płyn Octenisept - do przemywania kikuta pępowinowego i rozciętego krocza
13. Gaziki jałowe - do przemywania kikuta i do mycia oczek
14. Krem przeciw odparzeniom - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream Natural: Calendulacreme z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana, HiPP, Babysanft, Wundschutz Creme (Krem ochronny przeciw odparzeniom) sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek.
15. Płyn do kąpieli i mycia włosków - z tym też ostrożnie. Na początku najlepiej kąpać w wodzie, czasem można dolać olejek migdałowy, coś naturalnego. W przypadku jak skórka była naprawdę sucha, to wtedy dopiero emolienty. HIPP Babysanft: Pielegnacyjny Płyn do Kapieli lub Rossmann: Babydream:Pielęgnacyjny płyn do kąpieli lub Babydream Extrasensitive, Öl-Bad (Płyn do kąpieli z olejkiem migdałowym do skóry wrażliwej)
16. Odpowiedni krem na mróz lub słońce - HiPP, Babysanft, Krem ochronny na wiatr i niepogodę lub Rossmann, Babydream, Baby Wind- und Wettercreme (Krem chroniący przed zimnem i wiatrem) lub Weleda Nagietkowy balsam na wiatr i niepogodę lub Topfer, Babycare, Balsam dla niemowląt do skóry suchej
17. Coś do smarowania malucha: oliwka: Hipp BabySanf z ekologicznym olejkiem migdałowym BIO lub Oliwka pielęgnacyjna HiPP Babysanft lub Real Quality Oliwka pielęgnacyjna, balsam: Bubchen Calendula lub Pharmaceris Baby, Balsam nawilżający, Schlecker AS Baby, krem: HiPP Babysanft, Krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała lub Ziołolek, Linomag, Bobo A+E, Krem dla dzieci i niemowląt lub Pharmaceris baby, Krem ochronno-kojący do twarzy dla dzieci, od chwili narodzin- nie jest konieczne
18. Małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami lub obcinacz mały
19. Miękka szczotka do włosów - nawet jak dziecko nie ma włosków to często ma ciemieniuchę i trzeba wyczesywać. Naturalne potrafią uczulić, ale są delikatniejsze.
20. Delikatny proszek do prania + płyn do płukania - np. Dzidziuś, Jelp, Biały Jeleń, Lovela.
21. Aspirator do nosa + roztwór wody morskiej do pielęgnacji - najlepszy, to katarek, frida lub inny.
22. Sól fizjologiczna- do przemywania oczek, noska itp. Warto w jakiejś internetowej aptece kupować, tak samo jak gaziki jałowe
23. Patyczki do uszu - należy korzystać "rozsądnie". Niektóre szkoły mówią, że lepiej użyć gazika, a najlepiej palca.
24. Wanienka - dobra na stojaku.
25. Ręczniki (2 szt.)
26. Smoczek (2 szt.)
27. Pojemniki na wszystkie potrzebne akcesoria - wiszący lub stojący blisko przewijaka
28. Termometr - np. bezdotykowy np. Microlife NC100 albo Beurer FT90
29. Ziołowe herbatki- (koper, rumianek) na kolkę. Można dokupić w razie potrzeby. Dzieci karmione piersią nie zawsze chcą herbatkę.

KARMIENIE

1. Wkładki laktacyjne dla mamy - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne
2. Laktator - są ręczne i eletryczne. To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. Przed tylko wybrać konkretne modele dla obu typów. np. Medela Mini Electric lub droższy Swing, Lovi Prolactis, Canpol Babies ręczny Basic 12/205, Akuku ręczny
3. Krem na popękane brodawki -np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny lub Rossmann, Babydream fur Mama, Maść do pielęgnacji brodawek sutkowych
4. Poduszka do karmienia - niektórzy cenią, niektórzy nie lubią. np. rogal z Motherhood ten sam, co do spania w ciąży
5. Butelka o pojemności 125 ml ze smoczkami o najmniejszym przepływie 0+ - nie warto kupować dużo bo nie wiadomo czy będzie potrzebne, a jeżeli tak to czy przypasuje akurat taki dziecku. – 4 szt.
6. Szczotka do mycia butelek i smoczków
7. Biustonosz do karmienia - uwaga, rozmiar biustu może się znacząco zmienić po porodzie (kilka dni)
8. Podgrzewacz do butelek - podobnie jak z laktatorem warto poczekać z zakupem do momentu gdy będzie potrzebny
9. Śliniaki
10. Woreczki/pojemniki do przechowywania i zamrażania pokarmu - To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
szczerze? chyba szybciej byś go magnezem przeczyściła i nie żartuje, magnez, a dokładniej przedawkowanie magnezu dokładnie taki skutek przynosi

pieluchy czy wkładki to pikuś, serio są też podpaski wyciełam na biało, coby wrażliwi nie czytali

4-5 otulaczy starcza, ale szczerze mówiąc to jak chcesz spróbować, to kup sobie 1-2 i zobaczysz czy Ci to wogóle odpowiada. 1 otulacz jak Ci się nie zabrudzi to 3-5 przebrań, więc można już zobaczyć jak to działa itd.

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

aha ale miałam zapytać ile wkładów/pieluch tetrowych jest potrzebnych jeżeli będę tak pieluchować chodzi mi o to, ile najlepiej ich mieć, żeby wyrobić z praniem
z 20 pieluch wystarczy? czy więcej ?

Edytowane przez Aninis
Czas edycji: 2015-11-08 o 19:50
Stary 2015-11-08, 19:51   #3395
ja :)
Zakorzenienie

Aninis moze wyslalabys PW do Esor z tą listą i wrzuciła by do gdoca i na pierwsza strone. Ewentualnie jesli to problem dla Esor to ja moge wrzucic do gdoca i ona na pierwsza strone? Ale mysle ze problemu nie bedzie,w szak to tylko kopiuj wklej do dokumentu
ja :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 19:58   #3396
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
co myslicie?
tez jestem za

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 20:00   #3397
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
aha ale miałam zapytać ile wkładów/pieluch tetrowych jest potrzebnych jeżeli będę tak pieluchować chodzi mi o to, ile najlepiej ich mieć, żeby wyrobić z praniem
z 20 pieluch wystarczy? czy więcej ?
a to już ciężko powiedzieć :/ pytanie też od kiedy chcesz zacząć. Bywają noworodki dochodzące do skrajnej ilości 30-40 pieluch na dobę (pojemność pęcherza). Zwykle schodzi mniej, ale warto wiedzieć. Mi przy małej nie udało się pieluchować wielo od noworodka, raz, że wszystko było na nią wielkie, dwa że siusiała non stop. Wystartowałam gdzieś od 3 miesiąca i wtedy przynajmniej u nas poszło łatwo, bo zmieniałam co 2-3h i raz w nocy. Przyjmuje się z 30-40 tetr do pieluchowania wielo trzeba mieć, ale tak jak piszę, zawsze możesz spróbować i wtedy dokupić a tych kilka dni dociągnąć na pampersach. Niektórzy też na noc czy na wyjścia zakładają pampersa i wtedy im starcza mniej pieluch. Przy kieszonkach poleca się zestaw 24 szt, chociaż ja wolałam mieć więcej, bo czasem pralkę puściłam rano, czasem wieczór. No i lubiłam sobie wybrać co mi pasuje do bluzki
Na zużyte pieluchy warto mieć zamykane wiaderko i olejek herbaciany lub lawendowy. Wkrapiasz 1-2 krople do wiaderka i potem wrzucasz tam zużyte pieluchy - zapach się wtedy nie roznosi i można śmiało prać co 2 dni.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-08, 20:07   #3398
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Aninis moze wyslalabys PW do Esor z tą listą i wrzuciła by do gdoca i na pierwsza strone. Ewentualnie jesli to problem dla Esor to ja moge wrzucic do gdoca i ona na pierwsza strone? Ale mysle ze problemu nie bedzie,w szak to tylko kopiuj wklej do dokumentu
pw do esor - poszło
Stary 2015-11-08, 20:08   #3399
NanaR
Zadomowienie

Super pomysł z listą 😀

Dumna mama Dominika
07.02.2016
NanaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 20:09   #3400
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
a to już ciężko powiedzieć :/ pytanie też od kiedy chcesz zacząć. Bywają noworodki dochodzące do skrajnej ilości 30-40 pieluch na dobę (pojemność pęcherza). Zwykle schodzi mniej, ale warto wiedzieć. Mi przy małej nie udało się pieluchować wielo od noworodka, raz, że wszystko było na nią wielkie, dwa że siusiała non stop. Wystartowałam gdzieś od 3 miesiąca i wtedy przynajmniej u nas poszło łatwo, bo zmieniałam co 2-3h i raz w nocy. Przyjmuje się z 30-40 tetr do pieluchowania wielo trzeba mieć, ale tak jak piszę, zawsze możesz spróbować i wtedy dokupić a tych kilka dni dociągnąć na pampersach. Niektórzy też na noc czy na wyjścia zakładają pampersa i wtedy im starcza mniej pieluch. Przy kieszonkach poleca się zestaw 24 szt, chociaż ja wolałam mieć więcej, bo czasem pralkę puściłam rano, czasem wieczór. No i lubiłam sobie wybrać co mi pasuje do bluzki
Na zużyte pieluchy warto mieć zamykane wiaderko i olejek herbaciany lub lawendowy. Wkrapiasz 1-2 krople do wiaderka i potem wrzucasz tam zużyte pieluchy - zapach się wtedy nie roznosi i można śmiało prać co 2 dni.
Przeliczyłam swój zapas - mam 22 tetrowe i 12 flanelowych.
Ale nie zabrałam jeszcze wszystkich od mamy, więc pewnie spokojnie do 50 sztuk dojdę
Stary 2015-11-08, 20:09   #3401
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
pw do esor - poszło

Hej

Dostałam pw - zrobie i wrzuce jutro bo dzis juz nie mam sily Mam nadzieje, ze to nie problem

Tylko to do doca wrzucic ? I nic wiecej?

Jak "nazwac" w pierwszym poscie te liste? "Nasza lista wyprawkowa"?

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-08, 20:10   #3402
Aninis
Zakorzenienie

nooo i spodziewam się dużego dziecia więc myślę, że uda mi się od początku tak pieluchować ale wiadomo 1 opakowanie jakichś jednorazowych też kupię na wszelki wypadek

figa84 a jakie pieluchy zakładają w szpitalu
Stary 2015-11-08, 20:11   #3403
NanaR
Zadomowienie

Dziewczyny a czy któraś mogłaby napisać ile mniej więcej śpiochów polspiochy body i pajacow z jednego rozmiaru? Czy dobrze zrozumialam z listy ze wszystkiego po 10?

Dumna mama Dominika
07.02.2016
Stary 2015-11-08, 20:15   #3404
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Hej

Dostałam pw - zrobie i wrzuce jutro bo dzis juz nie mam sily Mam nadzieje, ze to nie problem

Tylko to do doca wrzucic ? I nic wiecej?

Jak "nazwac" w pierwszym poscie te liste? "Nasza lista wyprawkowa"?
o widze ze choc nie piszesz ro jestes czujna
Pewnie ze do doca wrzucic i bedzie I kazdy moze dopisac jakies uwagi czy co tam chce jak bedzie mial ochote

No i jaha ze moze byc jutro czy kiedy tam znajdziesz czas i sile

---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

Cytat:
Napisane przez NanaR Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy któraś mogłaby napisać ile mniej więcej śpiochów polspiochy body i pajacow z jednego rozmiaru? Czy dobrze zrozumialam z listy ze wszystkiego po 10?
Hmm, 10 z kazdego rodzaju to chyba duzo. W sumie to nie wiem Musze podliczyc co mam po mlodej i przypomniec sobie jak to bylo. Ale spiochow np nie uzywalam wcale bo nie lubilam - kwestia gustu. Teraz nie bede uzywac ani jednej sztuki na bank
Stary 2015-11-08, 20:17   #3405
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
nooo i spodziewam się dużego dziecia więc myślę, że uda mi się od początku tak pieluchować ale wiadomo 1 opakowanie jakichś jednorazowych też kupię na wszelki wypadek

figa84 a jakie pieluchy zakładają w szpitalu
jednorazówki, ale chyba w obu w bb trzeba mieć swoje.
Stary 2015-11-08, 20:17   #3406
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego.

Ja to zrozumiałam tak, że powinno się mieć 8-10 kompletów w każdym rozmiarze od 56.

Czyli nie, że musisz po 10 sztuk body 56, 10 szt. 62. I dalej 10 szt. śpiochów 56 i 10 szt. 62.

Tylko 8-10 kompletów w każdym rozmiarze - takich kombinacji jakie Ci pasują.

Możesz np. używać tylko pajaców - to wtedy 10 szt. 56 i 10 szt.62.
Ale możesz np. skompletować sobie 5 szt. kaftaników+śpiochów w rozm. 56, 5 szt. pajaców 56 i kolejne komplety w następnym rozmiarze.

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem - ale tak to sobie rozkminiłam

edit
NanaR i jak nie masz po kim w rodzinie dostać ciuszków, to bym na Twoim miejscu upolowała jakąś pakę na allegro.
Ja dostałam dużo ciuchów od kuzynek. Ale kuzynki nie używały śpiworków do spania, więc to musiałam dokupić. Poszukałam na allegro i w sumie np. w cenie od 6 do 10 zł można znaleźć fajny używany śpiworek, a ja upolowałam aukcję taką, że kupiłam pakę 70 ciuszków (w różnych rozmiarach) z 2 śpiworkami za 30 zł + 15 zł wysyłka.
A takie mixy po kimś chyba są najlepsze, bo masz właśnie pomieszane rodzaje i rozmiary.
Ale to takie moje domysły, bo doświadczenia nie mam.

Edytowane przez Aninis
Czas edycji: 2015-11-08 o 20:22
Stary 2015-11-08, 20:18   #3407
NanaR
Zadomowienie

Cytat:
Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego.

Ja to zrozumiałam tak, że powinno się mieć 8-10 kompletów w każdym rozmiarze od 56.

Czyli nie, że musisz po 10 sztuk body 56, 10 szt. 62. I dalej 10 szt. śpiochów 56 i 10 szt. 62.

Ale możesz np. skompletować sobie 5 szt. kaftaników+śpiochów w rozm. 56, 5 szt. pajaców 56 i kolejne komplety w następnym rozmiarze.

Dziekuje za wytłumaczenie rzeczywiście to by miało najwiwkszy sens

Dumna mama Dominika
07.02.2016
Stary 2015-11-08, 20:20   #3408
Zakorzenienie

Cytat:

Tak, to ma wiekszy sens
I rzeczywiscie kazdemu pasuje co innego. No i tez czestotliwosc prania i szybkosc schniecia ubran wazna
Stary 2015-11-08, 20:21   #3409
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, 10 z kazdego rodzaju to chyba duzo. W sumie to nie wiem Musze podliczyc co mam po mlodej i przypomniec sobie jak to bylo. Ale spiochow np nie uzywalam wcale bo nie lubilam - kwestia gustu. Teraz nie bede uzywac ani jednej sztuki na bank
Ja też właśnie nad tym myślę :/ mam wkład w pralce na 8kg, to mogę szaleć, żeby rzadziej prać, ale taki maluch to w momencie jednak wyrasta...
Przy łobuzie miałam po 6-8 szt i starczało (momentami na styk), ale prawda taka, że z pierwszego rozmiaru dziecko w momencie wyrasta a sporo gości przynosi jaki ciuszek
Stary 2015-11-08, 20:23   #3410
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za wytłumaczenie rzeczywiście to by miało najwiwkszy sens
NanaR zerknij na mój poprzedni post, bo dopisałam coś do niego po edycji i możesz przeoczyć
Stary 2015-11-08, 20:23   #3411
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też właśnie nad tym myślę :/ mam wkład w pralce na 8kg, to mogę szaleć, żeby rzadziej prać, ale taki maluch to w momencie jednak wyrasta...
Przy łobuzie miałam po 6-8 szt i starczało (momentami na styk), ale prawda taka, że z pierwszego rozmiaru dziecko w momencie wyrasta a sporo gości przynosi jaki ciuszek
To prawda - goscie zazwyczaj z ciuszkami przychodza bo w koncu to wiadomo ze zawsze sie przyda a reszta niekoniecznie
Stary 2015-11-08, 20:26   #3412
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
jednorazówki, ale chyba w obu w bb trzeba mieć swoje.
Muszę dopytać na szkole rodzenia jak to jest na Wyspiańskiego i ile mam zabrać Na 99% jestem zdecydowana na ten szpital i w grudniu mają się zacząć zajęcia sr.
Stary 2015-11-08, 20:26   #3413
NanaR
Zadomowienie

Cytat:
NanaR zerknij na mój poprzedni post, bo dopisałam coś do niego po edycji i możesz przeoczyć
Juz doczytałam
Z rozmiaru 56 dostałam od koleżanki prawie wszystko tylko pajace dokupię bo ona bardziej kaftanik i spiochy ale cały 62 musze skompletować i tak dopytywalam. Jutro będę przegląda allegro i olx może też jakaś pakę upoluje

Dumna mama Dominika
07.02.2016
Stary 2015-11-08, 20:28   #3414
Elena_22
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm... to mój łobuz tą teorię obalił jedynie kiedy bywała faktycznie aktywna to godzina 22-23, w dzień miałam wielkie problemy naliczyć ruchy itd. Urodziła się i godz. 22-23 zasypiała i spała do 4-5, przebranie, karmienie i spanie do 6-8. A cały dzień krótkie drzemki I mam zamiar teraz dostać taki sam egzemplarz, bo przynajmniej oboje byliśmy wyspani. Ani mi, ani tż nikt nie chciał wierzyć, ze mamy noworodka / niemowlaka w domu i chodzimy wyspani do pracy
Prąd nam zabrali dwa razy pod rząd i po internecie, dziady jedne .

Nasza mała zasypiała około 17ej wieczorem, potem raz na karmienie wstawała w nocy, czasem przewinięcie i spała do rana. Zostało jej to do teraz, zasypia około 19:30, ale ma 6 lat już .
Wiecie, że ja nawet nie podnosiłam jej do odbijania, bo sie bałam tak wysoko podnosić, a w nocy zasypiała przy piersi, więc odkładałam do łóżeczka, bo szkoda było mi ją budzić i zero ulewania i kolek.
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 20:28   #3415
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Juz doczytałam
Z rozmiaru 56 dostałam od koleżanki prawie wszystko tylko pajace dokupię bo ona bardziej kaftanik i spiochy ale cały 62 musze skompletować i tak dopytywalam. Jutro będę przegląda allegro i olx może też jakaś pakę upoluje

też poluje teraz na pajace, bo się okazało, że mam raptem z 2 na 56-62, a przy łobuzie uwielbiałam na początku, bo nic innego jej nie umiałam założyć
Stary 2015-11-08, 20:31   #3416
Zakorzenienie

Cytat:
też poluje teraz na pajace, bo się okazało, że mam raptem z 2 na 56-62, a przy łobuzie uwielbiałam na początku, bo nic innego jej nie umiałam założyć
Pajace sa najlepsze na poczatek Pozniej zreszta do spania tez fajne pod spiworek jesli noce chlodne

Tylko pozniej to ja polecm takie na suwak. Sa mega wygodne nie trzeba sie piep*yć z tymi guzikami

---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Elena_22 Pokaż wiadomość
Prąd nam zabrali dwa razy pod rząd i po internecie, dziady jedne .

Nasza mała zasypiała około 17ej wieczorem, potem raz na karmienie wstawała w nocy, czasem przewinięcie i spała do rana. Zostało jej to do teraz, zasypia około 19:30, ale ma 6 lat już .
Wiecie, że ja nawet nie podnosiłam jej do odbijania, bo sie bałam tak wysoko podnosić, a w nocy zasypiała przy piersi, więc odkładałam do łóżeczka, bo szkoda było mi ją budzić i zero ulewania i kolek.
Złote dziecko
Stary 2015-11-08, 20:31   #3417
Elena_22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
chyba tak tez cos kojarze te butelki

Maciar ja planuje karmic pół roku cyckiem
ale butelki itp i tak musze kupic bo jak np odciagne mleko i bede musiala wyjsc , czy do szkoly czy cos to tz zostanie bez jedzienia? a tak podgrzeje mleko i bedzie mógł tez karmic

albo jak bedzie nawał pokarmu albo zastój ? moja siostra tak miala, jeden tydzien az samo wyciekalo to odciagala ile mogła i do torebek specjalnych i zamrażała ( moga nawet rok siedziec jak masz dobra zamrażarke taka do -18 ) - a my kuilismy niedawno nowa lodówke która mrozi do -25. Wiec odciagne i zamroże na "chude" czasy bez mleka

taki jest plan ale jak to zycie zawsze musi go zweryfikować
wiec moze sie okazac ze w ogole nie bede mogla karmic piersia bo coś ta.... odpukać wiec cały sprzet musi byc bo tu w de ciezko by było mi wszystko kupic bo nie dosc ze 4 razy drożej niz w Pl to nie wiem gdzie tego szukac tu nie ma takich sklepów jak w pl z tym wszystkim w miejscu. No chyba ze w duzych miastach takie maja
Ja kupię dwie butelki, jedną ewentualnie na mleko a drugą na wodę ( chcę avent, bo sobie chwalę i tommee tippee). Choć chcę karmić jak najdłużej, ale wolę być przygotowana na wszystko, bo plany jak to plany lubią brać w łeb .
Elena_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-08, 20:33   #3418
Aninis
Zakorzenienie

Cytat:
Juz doczytałam
To podpowiem jak najlepiej upolować dobrą aukcję na allegro a przynajmniej ja tak robię i często mi się udaje taniochę kupić

Zawsze filtruję sobie oczywiście to czego szukam np.
Allegro
Dziecko
Odzież
Zestawy ubrań
wybieram odpowiedni rozmiar
i przełączam trafność wyboru na czas najmniejszy do końca

Patrzę tylko na te, które kończą się w najbliższym czasie i nikt nie licytuje, albo mało osób się bije i oczywiście wbijam się na licytację w ostatniej minucie.

Lubię tak kupować, bo niecierpliwa jestem i nie chce mi się nigdy czekać np. kilku dni na koniec aukcji.

Edytowane przez Aninis
Czas edycji: 2015-11-08 o 20:35
Stary 2015-11-08, 20:34   #3419
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elena_22 Pokaż wiadomość
Ja kupię dwie butelki, jedną ewentualnie na mleko a drugą na wodę ( chcę avent, bo sobie chwalę i tommee tippee). Choć chcę karmić jak najdłużej, ale wolę być przygotowana na wszystko, bo plany jak to plany lubią brać w łeb .
Ja na poczatek jedną kupie. Mam nadzieje ze kp pojdzie gladko i tym razem ale nigdy nic nie wiadomo. No i chce miec na wyjscia jakies i dluzsze spacery jakby nie dalo sie nakarmic (jak mala bedzie juz ciutke wieksza). Ja kupuje Dr Brown
Stary 2015-11-08, 20:37   #3420
NanaR
Zadomowienie

Cytat:
To podpowiem jak najlepiej upolować dobrą aukcję na allegro a przynajmniej ja tak robię i często mi się udaje taniochę kupić

Zawsze filtruję sobie oczywiście to czego szukam np.
Allegro
Dziecko
Odzież
Zestawy ubrań
wybieram odpowiedni rozmiar
i przełączam trafność wyboru na czas najmniejszy do końca

Patrzę tylko na te, które kończą się w najbliższym czasie i nikt nie licytuje, albo mało osób się bije i oczywiście wbijam się na licytację w ostatniej minucie.

Lubię tak kupować, bo niecierpliwa jestem i nie chce mi się nigdy czekać np. kilku dni na koniec aukcji.
No to jutro będę polować 😆

Dumna mama Dominika
07.02.2016
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości