|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lutowe 2016 ♥ to już III część naszego wątku!
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3392 | |
Zakorzenienie
|
szczerze? chyba szybciej byś go magnezem przeczyściła
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() 4-5 otulaczy starcza, ale szczerze mówiąc to jak chcesz spróbować, to kup sobie 1-2 i zobaczysz czy Ci to wogóle odpowiada. 1 otulacz jak Ci się nie zabrudzi to 3-5 przebrań, więc można już zobaczyć jak to działa itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3394 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest ta lista wyprawkowa, którą opracowywałyśmy w poprzedniej części wątku. Dodałam do niej dużo konkretnych nazw kosmetyków jak analizowałam wątek srokao ![]() DLA MAMY DO SZPITALA Niezbędne dokumenty: 1. dowód tożsamości 2. karta przebiegu ciąży 3. oryginały wyników badań z okresu ciąży - najlepiej sprawdzić jakie dokumenty wymaga szpital, w którym planujemy rodzić (np. grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: 1. koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić - np. t-shirt po tż 2. jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia 3. pomadka ochronna do ust - wysuszają się podczas oddychania 4. woda mineralna niegazowana - mała z dziubkiem i 1,5l 5. "coś" miętowego gumy do żucia, mentosy, tik-taki 6. zegarek do określania czasu skurczów 7. aparat Na okres poporodowy: 1. podkłady na łóżko o wymiarach 60x90 cm - np. z firmy Hartmann. Jeżeli szpital ich nie zapewnia. Można kupić od razu 20 szt. - do szpitala zabrać 5-6 szt. a resztę wykorzystać później jako podkład przy przewijaniu dziecka. 2. pieluchy w kształcie podpasek (2 opakowania po 30 szt. Maxi + Midi) - np. z firmy Hartmann 3. podpaski (2-3 opakowania) 4. majtki siateczkowe wielorazowe (3 szt.) 5. koszule nocne do karmienia (2 szt., najlepiej rozpinane z przodu) 6. szlafrok - nie kupować grubego, lepszy materiałowy, bo na porodówce ciepło 7. klapki pod prysznic 8. biustonosz do karmienia 9. maść na obolałe brodawki 10. butelkę po wodzie z dziubkiem i tantum rosa- do podmywania krocza. 11. wkładki laktacyjne - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 12. przybory toaletowe (żel pod prysznic, mydło w płynie po porodzie Hartmann, szampon, szczoteczka i pasta do zębów, szczotka do włosów, gumka do włosów, antyperspirant, pomadka nawilżająca do ust, maszynka do golenia, papier toaletowy) 13. ręczniki 14. sztućce, kubek 15. telefon i ładowarka 16. pieniądze na nieprzewidziane wydatki DLA NOWORODKA DO SZPITALA Co do ubrań do szpitala dla dziecka - warto się dopytać co oferuje szpital, bo jak zapewniają to nie ma co wozić całej paki tylko wziąć ubranka na wyjście ze szpitala. 1. Pieluszki jednorazowe 2. Pieluchy tetrowe (4 szt.) 3. Ręcznik 4. Pajacyk, śpioszki, półśpioszki, czy też body (6 szt.) 5. Rękawiczki niedrapki 6. Skarpetki 7. Ubranka na wyjście ze szpitala (w tym kombinezon) 8. Chusteczki nawilżające 9. Sól fizjologiczna i waciki 10. Krem na odparzenia 11. Gaziki nasączone spirytusem lub płyn do dezynfekcji pępka (np. Octenisept) 12. Fotelik samochodowy - zabrać dopiero przy wypisie ze szpitala UBRANKA Rozmiary na początek 56, 62 lub odpowiednik zagraniczny 0-3. Nie kupować tylko małego lub tylko dużego rozmiaru, lepiej trochę tego i trochę tego. Potrzeba co najmniej 8-10 kompletów do zmiany. Im więcej tym rzadziej będzie się prać. Każdemu pasuje trochę co innego. Możliwe kombinacje dla zimowego dziecka: 1. Body kr. rękaw (10 szt.) 2. Body dł. rękaw (10 szt.) 3. Pajacyki (10 szt.) 4. Śpioszki bawełniane (5 szt.) 5. Bluzeczki zapinane z przodu (10 szt.) 6. Spodenki, półśpioszki (5 szt.) Poza tym z ubranek przydaje się: 1. Czapeczki osłaniające uszy i czoło (2 szt.) 2. Czapka ciepła (1-2 szt.) 3. Rękawiczki (niedrapki) (2-5 szt.) 4. Skarpetki (5-10 szt.) 5. Kombinezon zimowy na spacery (1 szt.) Najwygodniej jeżeli rozpina się po całości i obie nogawki się rozpinają. W DOMKU HIGIENA I PIELĘGNACJA Wszystkie kosmetyki, pieluszki i chusteczki - nie należy kupować większych ilości, bo każde mogą dziecko podrażnić, uczulić. 1. Miejsce do spania - łóżeczko z odpowiednim materacem, ceratka do łóżeczka 2. Osłonka na łóżeczko - niekonieczne przy noworodku, często przeszkadza, bo zasłania malucha jak się leży obok. 3. Pasujące bawełniane prześcieradła (2 szt.) 4. Coś do spania (2 szt.) â rożek, śpiworek 5. Kocyk cieńszy i grubszy (min 2 szt.) 6. Pieluszki tetrowe (5-10 szt.) 7. Pieluszki flanelowe (2-3 szt.) 8. Pieluszki jednorazowe - na początek warto mieć jedno opakowanie "1" i jedno "2" 9. Przewijak, podkłady do przewijania (jednorazowe) 10. Chusteczki nawilżone - można używać jedynie wody do pupy dziecka na początek, a chusteczki warto mieć na wyjścia, czy w awaryjnej sytuacji, ale dla takiej młodziutkiej skóry najlepsza jednak sama woda. â Babydream Calendula (Rossman), Hipp Babysanft Ultra Sensitiv lub Gentle Caring 11. Płatki kosmetyczne - takie kosmetyczne do przemywania pupy w domu wodą.. Nie muszą być specjalne dla niemowląt. Mogą być takie duże kosmetyczne. 12. Gaziki nasączone spirytusem lub płyn Octenisept - do przemywania kikuta pępowinowego i rozciętego krocza 13. Gaziki jałowe - do przemywania kikuta i do mycia oczek 14. Krem przeciw odparzeniom - w zależności od preferencji: bepanthen, linomag (biało-zielona tubka, broń boże ten z różową, on jest z cynkiem), Babydream Natural: Calendulacreme z Rossmana, Alantan zielony, sprawdza się też mąka ziemniaczana, HiPP, Babysanft, Wundschutz Creme (Krem ochronny przeciw odparzeniom) sudocrem- to jest maść " lecznicza" gdy się pojawią jakieś zmiany na skórze, a nie " profilaktyczna" do smarowania tak na wszelki wypadek. 15. Płyn do kąpieli i mycia włosków - z tym też ostrożnie. Na początku najlepiej kąpać w wodzie, czasem można dolać olejek migdałowy, coś naturalnego. W przypadku jak skórka była naprawdę sucha, to wtedy dopiero emolienty. HIPP Babysanft: Pielegnacyjny Płyn do Kapieli lub Rossmann: Babydream:Pielęgnacyjny płyn do kąpieli lub Babydream Extrasensitive, Öl-Bad (Płyn do kąpieli z olejkiem migdałowym do skóry wrażliwej) 16. Odpowiedni krem na mróz lub słońce - HiPP, Babysanft, Krem ochronny na wiatr i niepogodę lub Rossmann, Babydream, Baby Wind- und Wettercreme (Krem chroniący przed zimnem i wiatrem) lub Weleda Nagietkowy balsam na wiatr i niepogodę lub Topfer, Babycare, Balsam dla niemowląt do skóry suchej 17. Coś do smarowania malucha: oliwka: Hipp BabySanf z ekologicznym olejkiem migdałowym BIO lub Oliwka pielęgnacyjna HiPP Babysanft lub Real Quality Oliwka pielęgnacyjna, balsam: Bubchen Calendula lub Pharmaceris Baby, Balsam nawilżający, Schlecker AS Baby, krem: HiPP Babysanft, Krem pielęgnacyjny do twarzy i ciała lub Ziołolek, Linomag, Bobo A+E, Krem dla dzieci i niemowląt lub Pharmaceris baby, Krem ochronno-kojący do twarzy dla dzieci, od chwili narodzin- nie jest konieczne 18. Małe nożyczki z zaokrąglonymi końcami lub obcinacz mały 19. Miękka szczotka do włosów - nawet jak dziecko nie ma włosków to często ma ciemieniuchę i trzeba wyczesywać. Naturalne potrafią uczulić, ale są delikatniejsze. 20. Delikatny proszek do prania + płyn do płukania - np. Dzidziuś, Jelp, Biały Jeleń, Lovela. 21. Aspirator do nosa + roztwór wody morskiej do pielęgnacji - najlepszy, to katarek, frida lub inny. 22. Sól fizjologiczna- do przemywania oczek, noska itp. Warto w jakiejś internetowej aptece kupować, tak samo jak gaziki jałowe 23. Patyczki do uszu - należy korzystać "rozsądnie". Niektóre szkoły mówią, że lepiej użyć gazika, a najlepiej palca. 24. Wanienka - dobra na stojaku. 25. Ręczniki (2 szt.) 26. Smoczek (2 szt.) 27. Pojemniki na wszystkie potrzebne akcesoria - wiszący lub stojący blisko przewijaka 28. Termometr - np. bezdotykowy np. Microlife NC100 albo Beurer FT90 29. Ziołowe herbatki- (koper, rumianek) na kolkę. Można dokupić w razie potrzeby. Dzieci karmione piersią nie zawsze chcą herbatkę. KARMIENIE 1. Wkładki laktacyjne dla mamy - nie przesadzać z ilością, bo nie wszystkim są potrzebne 2. Laktator - są ręczne i eletryczne. To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. Przed tylko wybrać konkretne modele dla obu typów. np. Medela Mini Electric lub droższy Swing, Lovi Prolactis, Canpol Babies ręczny Basic 12/205, Akuku ręczny 3. Krem na popękane brodawki -np. Bepanthen, a najlepiej maść Lansinoh HPA na bazie lanoliny lub Rossmann, Babydream fur Mama, Maść do pielęgnacji brodawek sutkowych 4. Poduszka do karmienia - niektórzy cenią, niektórzy nie lubią. np. rogal z Motherhood ten sam, co do spania w ciąży 5. Butelka o pojemności 125 ml ze smoczkami o najmniejszym przepływie 0+ - nie warto kupować dużo bo nie wiadomo czy będzie potrzebne, a jeżeli tak to czy przypasuje akurat taki dziecku. â 4 szt. 6. Szczotka do mycia butelek i smoczków 7. Biustonosz do karmienia - uwaga, rozmiar biustu może się znacząco zmienić po porodzie (kilka dni) 8. Podgrzewacz do butelek - podobnie jak z laktatorem warto poczekać z zakupem do momentu gdy będzie potrzebny 9. Śliniaki 10. Woreczki/pojemniki do przechowywania i zamrażania pokarmu - To jaki będzie potrzebny okaże się dopiero po porodzie. Jeżeli więc mieszka się w miejscu gdzie można takie rzeczy zdobyć od ręki to warto poczekać z zakupem. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- aha ale miałam zapytać ile wkładów/pieluch tetrowych jest potrzebnych jeżeli będę tak pieluchować ![]() ![]() z 20 pieluch wystarczy? czy więcej ? Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-11-08 o 19:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3395 |
Zakorzenienie
|
Aninis moze wyslalabys PW do Esor z tą listą i wrzuciła by do gdoca i na pierwsza strone. Ewentualnie jesli to problem dla Esor to ja moge wrzucic do gdoca i ona na pierwsza strone? Ale mysle ze problemu nie bedzie,w szak to tylko kopiuj wklej do dokumentu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3397 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na zużyte pieluchy warto mieć zamykane wiaderko i olejek herbaciany lub lawendowy. Wkrapiasz 1-2 krople do wiaderka i potem wrzucasz tam zużyte pieluchy - zapach się wtedy nie roznosi i można śmiało prać co 2 dni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3399 |
Zadomowienie
|
Super pomysł z listą 😀
#3400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie zabrałam jeszcze wszystkich od mamy, więc pewnie spokojnie do 50 sztuk dojdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3401 |
Mamusia Luty 2016
|
Hej ![]() Dostałam pw - zrobie i wrzuce jutro bo dzis juz nie mam sily ![]() ![]() Tylko to do doca wrzucic ? I nic wiecej? Jak "nazwac" w pierwszym poscie te liste? "Nasza lista wyprawkowa"? ![]()
#3402 |
Zakorzenienie
|
nooo i spodziewam się dużego dziecia
![]() ![]() figa84 a jakie pieluchy zakładają w szpitalu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3403 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a czy któraś mogłaby napisać ile mniej więcej śpiochów polspiochy body i pajacow z jednego rozmiaru? Czy dobrze zrozumialam z listy ze wszystkiego po 10?
#3404 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie ze do doca wrzucic i bedzie ![]() ![]() No i jaha ze moze byc jutro czy kiedy tam znajdziesz czas i sile ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3405 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to zrozumiałam tak, że powinno się mieć 8-10 kompletów w każdym rozmiarze od 56. Czyli nie, że musisz po 10 sztuk body 56, 10 szt. 62. I dalej 10 szt. śpiochów 56 i 10 szt. 62. Tylko 8-10 kompletów w każdym rozmiarze - takich kombinacji jakie Ci pasują. Możesz np. używać tylko pajaców - to wtedy 10 szt. 56 i 10 szt.62. Ale możesz np. skompletować sobie 5 szt. kaftaników+śpiochów w rozm. 56, 5 szt. pajaców 56 i kolejne komplety w następnym rozmiarze. Nie wiem, czy dobrze to rozumiem - ale tak to sobie rozkminiłam ![]() edit NanaR i jak nie masz po kim w rodzinie dostać ciuszków, to bym na Twoim miejscu upolowała jakąś pakę na allegro. Ja dostałam dużo ciuchów od kuzynek. Ale kuzynki nie używały śpiworków do spania, więc to musiałam dokupić. Poszukałam na allegro i w sumie np. w cenie od 6 do 10 zł można znaleźć fajny używany śpiworek, a ja upolowałam aukcję taką, że kupiłam pakę 70 ciuszków (w różnych rozmiarach) z 2 śpiworkami za 30 zł + 15 zł wysyłka. A takie mixy po kimś chyba są najlepsze, bo masz właśnie pomieszane rodzaje i rozmiary. ![]() Ale to takie moje domysły, bo doświadczenia nie mam. Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-11-08 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3407 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I rzeczywiscie kazdemu pasuje co innego. No i tez czestotliwosc prania i szybkosc schniecia ubran wazna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy łobuzie miałam po 6-8 szt i starczało (momentami na styk), ale prawda taka, że z pierwszego rozmiaru dziecko w momencie wyrasta a sporo gości przynosi jaki ciuszek ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3410 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3412 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z rozmiaru 56 dostałam od koleżanki prawie wszystko tylko pajace dokupię bo ona bardziej kaftanik i spiochy ale cały 62 musze skompletować i tak dopytywalam. Jutro będę przegląda allegro i olx może też jakaś pakę upoluje ![]()
![]() |
#3414 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nasza mała zasypiała około 17ej wieczorem, potem raz na karmienie wstawała w nocy, czasem przewinięcie i spała do rana. Zostało jej to do teraz, zasypia około 19:30, ale ma 6 lat już ![]() Wiecie, że ja nawet nie podnosiłam jej do odbijania, bo sie bałam tak wysoko podnosić, a w nocy zasypiała przy piersi, więc odkładałam do łóżeczka, bo szkoda było mi ją budzić i zero ulewania i kolek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
też poluje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko pozniej to ja polecm takie na suwak. Sa mega wygodne nie trzeba sie piep*yć z tymi guzikami ![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3417 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3418 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zawsze filtruję sobie oczywiście to czego szukam np. Allegro Dziecko Odzież Zestawy ubrań wybieram odpowiedni rozmiar i przełączam trafność wyboru na czas najmniejszy do końca Patrzę tylko na te, które kończą się w najbliższym czasie i nikt nie licytuje, albo mało osób się bije ![]() Lubię tak kupować, bo niecierpliwa jestem i nie chce mi się nigdy czekać np. kilku dni na koniec aukcji. ![]() Edytowane przez Aninis Czas edycji: 2015-11-08 o 20:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3419 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3420 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.