|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Przyczajenie
|
Pierwsza wizyta na siłowni...
Hej
![]() Mam 165 cm wzrostu i ważę 55-56 kg. Chciałabym zrzucić trochę tłuszczyku (ale bez przesady, bo wagę mam dobrą) i przede wszystkim ładnie wyrzeźbić sylwetkę. W tym celu chcę zapisać się na siłownię, wraz z siostrą. Znalazłam fajną, profesjonalną siłownię. Dużym plusem jest to, że przeznaczona jest tylko dla kobiet, więc nie będę się czuła skrępowana ![]() Ale mam też problem... Jeszcze nigdy nie byłam na siłowni i NIE MAM POJĘCIA, co tam się robi... Boję się, że się totalnie skompromituje, bo nie będę umiała nawet włączyć maszyny... Problem w tym, że instruktor jest dopiero od 17.30, niestety muszę chodzić wcześniej. Moje cele to, jak już pisałam, zrzucenie trochę tłuszczyku na udach, biodrach, brzuchu i żeby było widać mięśnie w tych partiach. Mam do Was prośbę, szczególnie do tych, które chodzą na siłkę regularnie, o dokładną rozpiskę, ile na czym ćwiczyć, a przynajmniej o jakieś wskazówki... Dodam, że będę chodzić 3x w tyg. po 1 godzinie. Ostatnia sprawa to wiek - mam 15 lat, a siostra 17 i zastanawiam się, czy to nie za mało na siłownię. Dodam, że nie zamierzam stosować żadnych dodatkowych diet, tylko odstawić chipsy, słodycze, fast-foody, 5 posiłków co 2-3 godziny i zwiększenie białka w diecie. Prosiłabym Was również o jakieś rady na temat siłowni... Bo ja naprawdę jestem w tym zielona i boję się, że wejdę na tą siłownię, wszyscy się będą na mnie gapić, a ja nie będę wiedziała co robić i ucieknę stamtąd ![]() Pozdrówka i z góry dzięki ![]() ![]()
![]() |
#392 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pierwsza wizyta na siłowni...
Cytat:
1. U mnie na profesjonalny siłowniach odradzają ją osobom poniżej 16 roku życia albo wręcz nie pozwalają na nią uczęszczać. 2. Żeby przeprowadzić sensowny trening z rozgrzewką potrzeba 1,5-2h. Warto by było żebyś chociaż raz przeszła się tam w godzinach kiedy jest trener, a on doradzi Ci w kwestii odżywiania i ułoży program ćwiczeń, który później będziesz już mogła wykonywać sama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
po pierwsze ćwiczyć można w każdym wiek tylko trening trzeba odpowiednio dobrać
po drugie porządny trening powinien trwać MAXYMALNIE 60 minut z czego 45 minut trening reszta rozgrzewka i rozciaganie po pierwszy trening powinnaś wykonać z trenerem, bo nie da sie przez net wytłumaczyć obsługi maszyn ![]() poza tym musi skorygować technikę potem pomogę ułożyć jakis sensowny plan ćwiczeń
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 |
Przyczajenie
|
Dziękuję
![]() ![]() ![]()
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
milej zabawy
![]()
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() Poza tym co mam powiedzieć instruktorowi? Że chcę po prostu ładnie wyrzeźbić sylwetkę? Sory za tak głupie pytania, ale już panikuję ![]()
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
hej! nie ma się co stresować
![]() ![]() ![]() jeżeli nie wiesz jak obsłużyć jakąś maszynę, a zdarzy się że trenera nie ma w pobliżu to po prostu popatrz jak to robi ktoś inny albo podejdź i zapytaj. z pewnością ci pomogą! jest taka strona http://www.kulturystyka.pl/atlas/ i tam masz takie animacje jak prawidłowo wykonać jakieś ćwiczenie. ja jak całkiem niedawno zaczynałam chodzić na siłownię to opierałam się na tym ,a dodatkowo jak nie miałam pewności czy dobrze robię to pytałam jakiegoś bardziej doświadczonego bywalca, bo niestety trenera u nas nie ma wcale:/ super, że macie taką siłownię dla kobiet, na pewno jest tam świetna atmosfera i babeczki wzajemnie się motywują. poznasz sporo fajnych osób! pozdrawiam i życzę miłego treningu! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
Pingwinku a czy mogłabyś mi też pomóc ulożyć jakiś plan, bo chodzę juz miesiac na siłownie i w sumie cwiczę bo ćwiczę, na co mam ochotę, ale bez zadnego planu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
nie ma sprawy, ale Ty troche za mało jesz żeby wogóle ćwiczyć
powinnaś zdecydowanie zwiększyć kaloryczność jadłospisu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda że każdy woli się uczyć na własnych błędach. Ostatnio pomagałam ułożyć jadłospisy na 1100 (nie dałam rady praktycznie) i na 1300. Wyszłam chyba z wprawy (a przecież dawniej tak jadłam...) - bo było mi z tym trudno. I jak spojrzałam na efekt końcowy to... ja już bym nie potrafiła tak jeść. Nie teraz, gdy zakochałam się w jedzeniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Jestem po wizycie w siłowni i jestem ZACHWYCONA ![]() ![]() ![]() Dzisiaj ćwiczyłam w sumie 80 min. - 20 min. rowerek, 20 min. orbitek, 20 min. szybki marsz na bieżni, 20 min. stepper + rozciąganie po. Już wiem jak się obsługuje te maszyny ![]() Dodam, że nie liczę kalorii, a odżywiam się zdrowo, tzn. ciemny chleb, brązowy lub dziki ryż, razowy makaron, nie jem słodyczy itp. Myślę, że na dzień będzie jakieś 1500-1700 kcal. Z góry dziękuję za wszelką pomoc ;*
![]() |
#402 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pingwinku proszę pomoz mi ustalić trening na normalne jedzenie, ja powoli zacznę wychodzić z tej niskiej dawki bo mam nadzieje ze waga ruszy no a jak nie to coś czuje ze się z nia pogodzę i wrócę na utrzymanie, bo ja nie potrafię się już redukować na silownie chodzę bo zauważyłam ze to lepiej wpływa na moja psychikę i powoduje ze nie mam bulimicznych zachowań ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
umbrella i agatka zacznijcie od poczytania forum tu jest pełno planów wybierz cos a potem to dostosujemy
agataka nei chudneisz ponieważ tak spowolniłaś matabolizm, ze w niedługim czasie zaczniesz tyć radzę zwiększyć ilość jedzenia i ruchu
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
agatka no jak widać ja mam tylko szczątkowe info
w takim razie zapraszam na PW to sobie pogadamy ![]() napisz wszystko dokladnie i napewno znajdziemy błąd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co się robi na siłowni? :>
wczoraj byłam pierwszy raz na siłowni i powiem wam ze moje uczucia sa mieszane, jak tylko tam się zjawiłam od razu odszukałam trenera i powiedziałam mu dokładnie o co mi chodzi, co chcę zrobić z moim ciałem (ujędrnić je , spalić tłuszczyk z brzucha, zlikwidować celulit itp.) i grzecznie zapytałam czy moze mi pokazać na czym mam ćwiczyć oraz rozpisać diete, Pan trener powiedział że dieta to taka aby nie jeść węglowodanów, nie znam się na tym w ogóle, ale wydało mi się to dziwne, chociaz może się mylę?, co do maszyn to musiałam za nim chodzić,pytać i prosić się co teraz mam robić, jak każdy mój trening ma tak wyglądać to dziękuje bardzo, przeciez nie jestem sama na siłowni i takie chodzenie za trenerem i ciągłe pytania co dalej są trochę męczące, myslałam że rozpisze mi jakieś ćwiczenia a tu klops, może przesadzam, napiszcie proszę jak to jest u was.
AAA mój wczorajszy trening wyglądał tak: 15 minut rower 15 minut steper 3serie po 15 powtórzeń ćwiczenia na plecy 3 serie po 15 powtórzeń na ręce 3 serie po 15 powtórzeń na uda 3 serie po 15 powtórzeń na pośladki zakwasów po siłowni brak, a po ABT, pilates itp. mam za kazdym razem, czy to oznacza że źle zrobiłam trening??? EDIT: trener powiedział mi jeszcze że mam ćwiczyć 3 x w tygodniu i nie musi to byc cały czas siłownia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
zakwasy o niczym nie swiadcza
co do treningu po pierwsze za dużo aerobów przed siłownią po drugie jakie to ćwiczenia - konkretnie poza tym prawdopodobnie ćwiczyłaś ze zbyt małym obciązeniem - po skończeniu ostatniego powtórzenia w ostatniej serii na dana grupę powinnaś mieć uczucie tzw. upadku mięsniowegotj. nie dasz rady zrobić nic więcej ewentualnie 1 powtórzenie w zapasie w treningu redukcyjnym istotne są przerwy między seriami, które nie mogą być dłuższe niż 1 minuta co do diety low-carb jest fajny i przynosi super efekty, ale nie rozumiem dlaczego akurat na tak głęboką wodę chce cię wrzucić obowiazkiem osoby na siłowni jest ustalenie treningu i pomoc ćwiczącym - egzekwuj swoje prawa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chleba sama w ogole nie jem,ale bez gruli i makaronu nie dalabym rady ![]()
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
Madziorka chyba szukasz produktów, które zawierają mało ww, bo takich bez to jest niewiele
![]() w diecie low-carb nie ma nic śmiesznego tylko trzeba przejść 14 dni wprowadzenia, które dla niektórych osób jest trudne
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() EDIT: a czy po tej diecie nie będe miała efektu jojo? właśnie natknełam się na cos takiego: Dla kogo dieta low carb? Low carb to określenie diety charakteryzującej się niewielkim spożyciem węglowodanów. Czy ten sposób odżywiania jest słuszny w każdym wypadku? Na pewno nie. Osoby o szybkiej przemianie materii, które w przeciwieństwie do wielu innych mogą jeść dużo i nie przybierają na wadze, nie odniosą korzyści z diety niskowęglowodanowej. Podobnie sportowcy i osoby aktywne fizyczne, które trenują codziennie. Dla nich warunkiem sprawności jest wysoka podaż węglowodanów. Natomiast ci, którzy od samego „spojrzenia” na kawałek ciasta, tyją, powinni spróbować przejść na dietę low carb. W ich przypadku może także pomóc odchudzanie dotychczasową metodą low fat (mało tłuszczu, dużo węglowodanów). Problem stanowią jednak w tym wypadku napady głodu, które są największą przeszkodą w skutecznym pozbyciu się nadmiaru kilogramów. http://www.*******/dietadlaciebie/le...,1406,0,0.html z tego co jest tu napisane wynika że nie jest to dieta dla mnie, zawsze jadłam dużo i nigdy nie tyłam, jedyne co mam do zbicia to tłuszczyk na brzuchu, likwidacja celulitu, ujędrnienie ciała, w sumie nie byłabym zła jakby dodatkowo spadło mi kilka kilogramów ale chyba musze mieć inną dietę. Co do ćwiczeń które robiłam to tak: - 15 minut rower - 15 minut steper - 3serie po 15 powtórzeń ćwiczenia na plecy (ćw nr 9 http://www.*******/dietadlaciebie/le...,1406,0,0.html ) - 3 serie po 15 powtórzeń na ręce (http://www.alltosport.com.pl/P%20-%20lawki/p13.htm) - 3 serie po 15 powtórzeń na uda ( przywodzące i odwodzące http://www.e-magazo.com/index.php?mo...&kat=46&page=3 ) - 3 serie po 15 powtórzeń na pośladki ( http://www.e-magazo.com/index.php?mo...&kat=25&page=4 ) Edytowane przez Madziorka Czas edycji: 2007-10-18 o 15:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
Pingwinku specu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Rzabbocop
|
Ja nie pingwin ale trochę bym pozmieniała
15 minut rowerka albo steppera to max, nawet lepiej byłoby ok 10 zmieniłabym też kolejność ćwiczeń 1. nogi 2. pośladki 3. plecy 4. ręce i jak bardzo chcesz to po treningu siłowym ewentualnie 15 minut aerobów niektóre linki nie chodza a po maszynach to ciężko stwierdzić co to za ćwiczenia może tutaj będzie łatwiej znaleźć http://www.kulturystyka.pl/atlas/ a co do diety, czytałas coś o 10 PŻ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie , nie czytałam, a co to jest te 10PŻ?? dzieki Rzabciu że mi napisałaś w której kolejności mam ćwiczyć bo ja jestem zielona w tym temacie, te aeoroby to chodzi o rowerek, stepr itp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
10PŻ = 10 Przykazań Żywieniowych - "jedyny słuszny" sposób odżywiania
![]() ![]() Co do siłowni po aerobach, to nie ma sensu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
ja staram sie trzymać jak najbliżej tego, choć ze względu na karmienie jem więcej węgli tak, aeroby to rowerek, stepper itp. siłownia po TBC czy stepie nie ma sensu bo będzie więcej szkody niż pożytku więcej nie zawsze znaczy lepiej lepiej zrobić osobny trening na siłowni za to porządny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
10 PŻ to nie jest low-carb i nie ma nic wspólnego z tego typu dietą!
Madziorka co do treningu: powinnaś ćwiczyć jak największe grupy mięśniowe, a w Twoim treningu zajmujesz sie raczej małymi ( niektóre linki mi się nie otwierają) zamiast rozpiętek wyciskanie zamiast odwodzicieli i przywodzicieli suwnica itp. ewentualnie pomyślo o treningu ATC to świetna sprawa na pierwsze 8 tygodni czy na siłowni jest może sztanga lub sztangielki? poniewaz powinnaś sie skupić na budowie masy mięsniowej - jako osoba początkująca masz to szczęście, ze przez pierwsze ok. 2 mc mozesz jednocześnie budować masę i palić fet ( ilości są minimalne, ale zawsze coś) odradzam jakiekolwiek aeroby po treningu wogóle na Twoim miejscu skupiłabym się na porządnych ciężarach i małej ilości powtórzeń - już nigdy nie będzie ci tak łatwo zdobyć tych kilku dodatkowych gramów mięcha ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.