Koty - część XI - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-11, 15:41   #4801
Eva2
Rozeznanie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez mandarynka882 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie, na jaką długość można obcinać kotu pazury? ja przyznam się, że nie wiem i obcinam tylko te ostre końce ale za parę dni znów kocia sobie je wyostrza i znów trzeba obcinać;/ a boje się czy jej nie zrobię krzywdy obcinając za bardzo;/
Nasza weterynarz mówiła, że 1 mm od tej różowej części (od nerwu?) ale ja sie boję tak daleko i obcinam same końcówki.

Cytat:
Napisane przez surrrykatka Pokaż wiadomość
Hej!
Melduję się jako nowa na wątku
(właścicielka spasionego kocura)
Hej pokaż tego grubaska

Dziewczyny, proszę o radę, mój 7 miesieczny kot bardzo często mnie gryzie, jak stoję w kuchni to rzuca się na nogi, jak siedzę to rzuca się na rękę, jak jem obiad to też atakuje nogi. Od razu mówię, ze bardzo dużo się z nim bawię, myślę że 1h-1,5 dziennie, ma mnóstwo zabawek, biega za wędkami, piłkami, ma mnóstwo energii, jak na kota mało śpi. W momencie kiedy gryzie mówię głośno "nie wolno" ale on jest wtedy tak "pobudzony" że w ogóle nie reaguje, tylko czai się żeby dalej gryźć. Z drugiej strony to straszny przylepa, cały czas za nami chodzi, lubi głaskanie, drapanie, kładzie sie na klatce piersiowej itp. Kastrowany był miesiąc temu. Zmian brak. Czy macie pomysły jak oduczyć go gryzienia? Czy to przejdzie samo?

Edytowane przez Eva2
Czas edycji: 2015-11-11 o 15:43
Eva2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 15:49   #4802
Vivienne
... choć nie Westwood

Drugi kot by mu sie przydal na rozładowanie energii

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 15:58   #4803
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Drugi kot by mu sie przydal na rozładowanie energii

też tak uważam. do tego sprawdziłabym, czy karma nie jest zbożowa (niektóre są od tego ospałe, inne - hiperaktywne) i przerzuciła się na mięsną.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 16:24   #4804
Eva2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość

też tak uważam. do tego sprawdziłabym, czy karma nie jest zbożowa (niektóre są od tego ospałe, inne - hiperaktywne) i przerzuciła się na mięsną.
Je applawsa suchego i mokrą animonde, więc chyba ok.
Eva2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 16:41   #4805
mandarynka882
Rozeznanie

moja Rysia też gryzie. Dużo rad i postów na ten temat wyczytałam na forum Miau.pl. Ja tak robię, że jak mnie ugryzie w ferworze zabawy w rękę to ofukuję ją i tak lekko trącam w głowę, odwracam się zabieram rękę i koniec zabawy no i póki co działa gryzie mnie o wiele mniej.
No a podstawową radą jest drugi kot, ja bym chciała bardzo ale mąż nie chce się zgodzić, podsunęłam mu nawet to forum do podczytania ale nie zmienił zdania i nie wiem jak go przekonać....
czasem się zastanawiam czy nie postawić go przed faktem dokonanym (w sumie na Rysie też nie wyraził do końca zgody a już pierwszego wieczoru go oczarowała) no ale mógłby się obrazić;/
mandarynka882 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-11, 22:31   #4806
surrrykatka
BAN stały

Mogę wysłać zdjęcie na priv, bo jest charakterystyczny
Teraz śpi na środku łóżka, cwaniak jeden
surrrykatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-12, 10:28   #4807
Arya90
Zakorzenienie

Oto nasza wybrana kotka. Przyjedzie do nas za miesiąc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg diamond-angel(1).jpg (82,6 KB, 24 załadowań)

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-11-12, 10:38   #4808
mandarynka882
Rozeznanie

hejka
właśnie wróciłam z zakupów, poszłam dziś do takiego Centrum zoologicznego niedaleko mojego domu (15 min pieszo) i jestem w szoku! mają tam na stanie karmy Brita dla kotów m.in, carnilove bez zbóż 300g za 9 zł a Brit Care (teoretycznie gorsza) 400g za 12 zł. Rozejrzałam się i widzę, że mają Acanę, Canagana, Applawsa i jeszcze jakąś inna b.zbóż dla psa no więc woła pana (baardzo miły i fachowy) i pytam się o karmy dla kota małe op no i się okazało, że na stanie w sklepie nie mają ale mogą spokojnie zamówić i zaczął wymieniać jakie z tych lepszych można zamówić (niektórych karm nawet nie znam), w ogóle był zdziwiony skąd znam te karmy, bo ludzie biorą u nich głównie whiskasy i puriny. No ale na razie nic nie zamówiłam bo czekam na Applawsa którego zamówiłam w poniedziałek na allegro....
potem byłam a Auchan, przy półkach z karmami dla kota dużo ludzi ale ja jako jedyna brałam Butchersa a ludzie pakowali całe koszyki suchych i mokrych karm marki Auchan albo Whiskas;/ i to czy młodzi czy starsi.... nie raz mam ochotę coś powiedzieć no ale wątpię by to coś dało a jeszcze mogła bym zarobić hehe

Arya- piękna
Stary 2015-11-12, 11:01   #4809
anomia_
Raczkowanie

Lila już po kastracji. Pierwsza noc była straszna, miała ataki agresji, rzucała się na różne przedmioty, nie do opanowania... Strasznie się o nią bałam... Nad ranem następnego dnia po zabiegu (wczoraj) uspokoiła się i dla odmiany praktycznie cały czas leży przykryta kocykiem. Normalnie się wypróżnia, wymiotowała tylko raz i dopiero dzisiaj na ranem, jest bardzo dzielna. Jadę z nią o 16 na kontrolę.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
hejka
właśnie wróciłam z zakupów, poszłam dziś do takiego Centrum zoologicznego niedaleko mojego domu (15 min pieszo) i jestem w szoku! mają tam na stanie karmy Brita dla kotów m.in, carnilove bez zbóż 300g za 9 zł a Brit Care (teoretycznie gorsza) 400g za 12 zł. Rozejrzałam się i widzę, że mają Acanę, Canagana, Applawsa i jeszcze jakąś inna b.zbóż dla psa no więc woła pana (baardzo miły i fachowy) i pytam się o karmy dla kota małe op no i się okazało, że na stanie w sklepie nie mają ale mogą spokojnie zamówić i zaczął wymieniać jakie z tych lepszych można zamówić (niektórych karm nawet nie znam), w ogóle był zdziwiony skąd znam te karmy, bo ludzie biorą u nich głównie whiskasy i puriny. No ale na razie nic nie zamówiłam bo czekam na Applawsa którego zamówiłam w poniedziałek na allegro....
potem byłam a Auchan, przy półkach z karmami dla kota dużo ludzi ale ja jako jedyna brałam Butchersa a ludzie pakowali całe koszyki suchych i mokrych karm marki Auchan albo Whiskas;/ i to czy młodzi czy starsi.... nie raz mam ochotę coś powiedzieć no ale wątpię by to coś dało a jeszcze mogła bym zarobić hehe

Arya- piękna
Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że karmy typu whiskas to straszne gówno. Parę osób pytało czym karmię małą, a jak im tłumaczę to patrzą na mnie jak na wariatkę...
Podobnie jest z włosomaniactwem - "Ale masz piękne włosy! Czego używasz?" - pełen zachwyt, tylko jak zacznę opowiadać o swoich rytuałach włosowych mina im rzednie Jak słyszą słowo "olej" widzę zniesmaczenie na ich twarzach, ta sama reakcja występuję gdy mówię "bezzbożówka" albo "surowe mięso".
anomia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-12, 12:01   #4810
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Piekna mala! Macie juz imie?

Mam nadzieje, ze wszystkie watkowe koty dochodza do siebie

Moi pchlarze dostali dzis druga tabletke bo zauwazylam jeszcze jakies pchlowe niedobitki. Jestem sama w domu wiec nie odwaze sie ich kapac (ostatnio Geralt niezle mnie podrapal skubany)

I kolejna porcja fotek moich panow Zbigniew wyjatkowy dzis fotogeniczny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 224A6490.jpg (86,3 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 224A6509.jpg (53,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 224A6529.jpg (66,3 KB, 17 załadowań)
Stary 2015-11-12, 14:08   #4811
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

Arya- piękna
też czasem mam taki odruch, ale jak ktoś chce się dowiedzieć, jaka jest dobra karma dla kotów, to się dowie, bo jest internet. Jeśli komuś nie zależy tak bardzo na jego kocie, to komu ma zależeć?

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-12, 17:12   #4812
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Jeszcze nie. Myślimy o Śnieżka, ale pewnie jak poznamy temperament kociaka to będzie łatwiej

6cs
Stary 2015-11-12, 18:54   #4813
olunia2016
Raczkowanie

Cześć!
A więc co do żwirku tego co kupiłam na allegro.
Mogę polecić z czystym sumieniem, wsiąka pięknie. Niuńka z astmą znosi go perfekcyjnie! Nie pyli się, oraz zapach też wchłania nawet dobrze.
Naprawdę polecam
A kotka śliczna <3

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Cytat:

Moi pchlarze dostali dzis druga tabletke bo zauwazylam jeszcze jakies pchlowe niedobitki. Jestem sama w domu wiec nie odwaze sie ich kapac (ostatnio Geralt niezle mnie podrapal skubany)

Zdjęcia piękne, obrabiasz je w jakimś programie czy to taki super aparat?
Chyba, że to wrodzony talent Nie znam się za bardzo więc jeśli tak to przepraszam o pytania z programem

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:

Zdjęcia piękne, obrabiasz je w jakimś programie czy to taki super aparat?
Chyba, że to wrodzony talent Nie znam się za bardzo więc jeśli tak to przepraszam o pytania z programem

Zaczynamy w końcu odchudzanie
01.11.2015r.

-6kg
jeszcze 14kg
olunia2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-12, 20:52   #4814
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Śliczna kicia Ragdolle to piękne stworzenia Mój zaczyna wyglądać jak król lew, taka mu "broda" rośnie
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-12, 21:34   #4815
201610310857
Konto usunięte

Lucyohlucy jest bardzo utalentowana jesli chodzi o foty! Swoja droga, jaki masz aparat?
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 00:59   #4816
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Dzieki dziewczyny! Mam dobry aparat, (canon 5d mkIII), fajny jasny obiektyw 50mm i super fotogeniczne koty

A obrabiam zdjecia w lightroomie albo/i w photoshopie .

Trzymajcie kciuki żeby pchły nie wróciły! Brrrrr niedobrze mi sie robi na ich sama myśl
Stary 2015-11-13, 06:14   #4817
201610310857
Konto usunięte

Koty - część XI

Sorry za offtop, Lucy, a co myslisz o canonie 700d z tym kitowym obiektywem dla osoby poczatkujacej? Kupilam sobie go niedawno, glownie do robienia filmikow, ale zdjecia moim zdaniem tez robi niezle, tylko jeszcze nie rozgryzlam wszystkich ustawien
Stary 2015-11-13, 07:24   #4818
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Jak najbardziej dobry zestaw Edeldredzia. Jeżeli masz ekstra fundusze to na 100% warto zainwestować w canona 50mm 1.8 - kosztuje cos około 300pln z tego co pamietam. Bardzo fajny obiektyw do portretów.

Co do ustawień - jak najwiecej używaj M (manual). Bardzo szybko załapiesz co jak działa jakby co napisz na fb to Ci pomogę/wytłumaczę 🏻
Stary 2015-11-13, 07:27   #4819
201610310857
Konto usunięte

Super, dzieki! Rozejrze sie za tym obiektywem w przyszlym miesiacu!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-13, 07:32   #4820
mandarynka882
Rozeznanie

hejka
śliczne zdjęcia na prawdę ja robię telefonem ale nie są złe
w sumie to chciałam się pochwalić, że mąż się zgodził na 2 kota i w poniedziałek adoptujemy 8 tyg. kotka, biały z rudymi łatkami (wet stwierdził, że jest to mieszaniec a nie zwykły europejczyk) śliczny ja bym go chętnie już dziś chciała mieć ale dziewczyna u której jest w DT chciała go dziś zabrać na drugie odrobaczanie i kontrolę do weta (mówiłam jej, że mam już jednego kota i dlatego tak postanowiła) by oddać zdrowego malucha. Bardzo miło z jej strony bo w sumie mogłam ja to zrobić a wiadomo, że najpierw bym to zrobiłam zanim bym malucha "zapoznała" z Rysią.
Tylko jest malutki problemik bo kotek jada tylko suchą karmę (po mokrej i mięsku ma biegunkę) i to jeszcze Royal Canin;/. Ja ciągle czekam na małą paczkę Applawsa (dla Ryśki na noc by nie wstawać i ją karmić) ale się zastanawiam teraz nad kupnem jeszcze jakiegoś Brita np. Carnilove bo mam na miejscu po prostu obawiam się, że tego Applawsa nie starczy mi na długo a czekać kolejne dni na przesyłkę nie mogę;/ w ogóle to muszę poprosić tą dziewczynę o trochę tej karmy Royal by stopniowo maluszka przestawiać
Stary 2015-11-13, 10:22   #4821
mandarynka882
Rozeznanie

no i mam problem;/
dzwoniłam właśnie do tego sklepu co zamawiałam Applawsa no i co się okazało? że nawet jeszcze nie wysłali bo im zabrakło, dostawę zawsze mają w środy a, że było święto to nie mieli i czekają na kolejną;/ nawet nie raczyli powiadomić;/ w ogóle się pytam dlaczego na allegro były wystawione a ona na to, że dużo mieli zamówień ze strony i dlatego...gdzieś ich mam kazałam sobie zwrócić kasę;/
no i idę dziś do sklepu zool. mają na stanie Brit Care i Carni Love no i teraz nie wiem co zrobić? bo gdybym miała kupować tylko Rysi to bym bez wahania wzięła Carni Love no ale muszę teraz myśleć o delikatnym maluszku i nie wiem czy od razu ryzykować i go przestawiać z RC na CL czy nie lepszy by był póki co Brit Care Kitten (bez pszenic i glutenu ale z ryżem i bez ryby)? jak myślicie?
mogła bym kupić paczkę małą CL dla Rysi Care dla maluszka ale nie wiem czy jest sens i czy nie będzie maluch jej podjadał?
czy może lepiej niech razem mają póki co Brita Care a za jakiś czas wprowadzić jakąś karmę lepszą dla obojga? (oczywiście zakładam taki scenariusz, że w ogóle będą chciały koty je jeść)
proszę bardzo o poradę
dodam, że dla Rysi ma to być tylko w formie nocnej przekąski (będzie nadal dostawać Animondę i mięso) bo małpka nadal nie chce pić wody (mam nadzieję, że załapie od maluszka)
wstawiam zdjęcie maluszka co mi dziewczyna wysłała robocze imię to Piotruś albo Lucjan
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kotek.jpg (38,4 KB, 10 załadowań)
Stary 2015-11-13, 10:29   #4822
Arya90
Zakorzenienie

Ładny maluszek
Ja bym kupiła jedną karmę, tą co je Rysia. I tak nie podasz od razu małemu samej nowej karmy tylko będziesz dosypywać do RC. Wzięłabym też więc na Twoim miejscu zapas RC, żeby przechodzić na nową karmę powoli i bez rewelacji brzuszkowych.

6cs
Stary 2015-11-13, 10:48   #4823
mandarynka882
Rozeznanie

Cytat:
Ładny maluszek
Ja bym kupiła jedną karmę, tą co je Rysia. I tak nie podasz od razu małemu samej nowej karmy tylko będziesz dosypywać do RC. Wzięłabym też więc na Twoim miejscu zapas RC, żeby przechodzić na nową karmę powoli i bez rewelacji brzuszkowych.

no właśnie Rysia jeszcze nie jada suchej dla niej to będzie pierwsza sucha karma. Wiem, że muszę mieszać i mam mi dać dziewczyna wczoraj napoczętego Royala a jak zabraknie to kupię. Chyba jednak wezmę Brita care kitten bo teraz doczytałam, że CL jest dla dorosłych kotów a moje mają 3 i 2 miesiące więc może odrobinę za wcześniej na taką karmę, już sama nie wiem
Stary 2015-11-13, 11:00   #4824
Arya90
Zakorzenienie

Nie jestem znawcą. teoretycznie dobra karma z dużą zawartością mięsa dla dorosłych kotów nadaje się także dla kociąt. Brita nie znam.
Ja zamawiam Applaws i też będę przestawiać z RC. Ten Brit to ile ma % mięsa? Jest bez zboża?

Jak już piszę to zapytam: podajecie taurynę, pasty na odkłaczanie? Nie wiem co zamówić. Czy ktoś z was miał/ma te produkty i może coś o nich powiedzieć? Czy to zbędne?
http://www.zooplus.pl/shop/koty/przy...r/pasta/210392
http://www.zooplus.pl/shop/koty/przy...r/pasta/234089

6cs
Stary 2015-11-13, 11:12   #4825
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pasta tak. Tauryna po co? Karmy są zbilansowane pod tym względem.
Stary 2015-11-13, 11:16   #4826
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Pasta tak. Tauryna po co? Karmy są zbilansowane pod tym względem.
Nie wiem. Wyczytałam, że w karmach jest zbyt mało tauryny i że powinno się ją kotu suplementować. Tak jak mówię jestem laikiem w tym temacie, bo dopiero zaczynam czytać na ten temat i próbuję wyłowić z neta to, co ważne i prawdziwe. Czyli tą pastę odkłaczającą wziąć a tą z witaminami sobie darować?
Jak często podajecie taką pastę na odkłaczenie? Pisze na niej, że codziennie, ale wydaje mi się, że to trochę za często?

6cs
Stary 2015-11-13, 12:02   #4827
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem. Wyczytałam, że w karmach jest zbyt mało tauryny i że powinno się ją kotu suplementować. Tak jak mówię jestem laikiem w tym temacie, bo dopiero zaczynam czytać na ten temat i próbuję wyłowić z neta to, co ważne i prawdziwe. Czyli tą pastę odkłaczającą wziąć a tą z witaminami sobie darować?
Jak często podajecie taką pastę na odkłaczenie? Pisze na niej, że codziennie, ale wydaje mi się, że to trochę za często?
dobrze zbilansowana karma zawiera wystarczające ilości tauryny i witamin. dlatego zamiast kupować średnią karmę i suplementy, lepiej zainwestować w taką z wyższej półki. pod tym względem niezmiennie będę polecać orijena - naprawdę świetna karma (nie, nie jest to reklama, tylko doświadczenie ). ja moją kotkę odkłaczam wtedy, gdy widzę, że się zatyka; poza tym regularne szczotkowanie futerka zmniejsza ryzyko zatkania. jeśli kociak jest bardziej kudłaty, to myślę, że podanie pasty raz na tydzień wystarczy. jednak spotkałam się z opiniami właścicieli długowłosych kotów, że równie dobra na odkłaczanie jest mieszanka olei i po prostu raz na jakiś czas polewają chrupki olejami rybnymi (roślinne to z założenia kiepski pomysł, doświadczeni BARFiarze mogą się tu wypowiedzieć co do szczegółów).
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-13, 12:42   #4828
mandarynka882
Rozeznanie

sprawa karmy się w sumie sama rozwiązała bo w sklepie nie było już Brita Carni Love ani 300gr ani 1,5 kg ( w pon lub wtorek dostawa) więc na razie wzięłam Brit Care Kitten 400gr, pan mówił, że CL ma większe chrupki i mogą być za duże dla 2 miesięcznego maluszka ( a dziewczyna mówiła, że to kruszyna co waży ledwo 300gr, dla porównania 2 miesięczna Rysia ważyła niecałe 0,5 kg) i by poczekać aż pyszczki podrosną. No i co oczywiście jak wróciłam Ryśka wyczuła no więc nasypałam jej trochę w jedną komorę miseczki a w drugą nalałam wody no i co ?? małpka pożarła chrupki w sekundę i popiła wodą pierwszy raz w sumie się napiła
a mąż mi mówił, że jak będzie jadła suche to i wody się napiję no i miał racje

Arya- ja daję pół tabletki Felvital z tauryną w te dni co Rysia je mięso (ostatnio coraz częściej) tak mi poradziła znajoma kociara, ale widzę że w bricie są dodatki więc chyba zmniejszę

Edytowane przez mandarynka882
Czas edycji: 2015-11-13 o 12:45
Stary 2015-11-13, 15:42   #4829
Arya90
Zakorzenienie

Hmm... Trochę się boję tej karmy (Orijen) akurat, bo dużo kotów ma po niej luźne stolce :/ I nie ukrywam, że prawie 100 zł różnicy na opakowaniu (mniejszym, niż inne karmy) trochę mnie odstrasza.
Applaws ma też niby w składzie taurynę, więc na razie sobie odpuszczę kupowanie tej pasty,a najwyżej dokupię- popytam też hodowcę.

Moja kotka będzie kotem półdługowłosym, więc chyba zacznę podawać 1x w tygodniu, a potem najwyżej zmienię częstotliwość w razie potrzeby.

mandarynka
Z tego co wiem tauryny nie można przedawkować- jest wydalana z organizmu, jeśli kot ma jej nadmiar

Dzięki wszystkim za rady

6cs
Stary 2015-11-13, 15:47   #4830
zakonna
Naczelna Nastolatka

Im tańsza karma tym gorszy skład, im gorszy skład t y m gorzej dla kota. Najtaniej wychodzi karmienie surowym, ale nie każdemu chce się z tym bawić.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości