|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie październikowe 2015, część 9 :) !
Oli...po pierwsze ..maly taktycznie za Malo wazy!... Lekarz ma rację co do "podtuczenia" młodego ..latwiejszym bo pewnym sposobem..MM.. Oczywiście możesz dodając go mm niech nabierze sil..a przy karmieniu piersią zwróć uwagę czy on w ogóle pracuje ..czy czeka tylko na odkrecony kranik i na luziku tylko połyka..bo jest taki moment po pierwszej minucie ssania ze mleczko leci jakby samo ..trwa to krótko jakies 3-5minut po czym mlode muszą troche mocniej popracować by wydobyć tlusciutki..tęgi pokarm..
Być może Kubuś za slaby byl(i slabl ciągle) by pociągnąć jak trzeba.. Ściągaj mleko do butli i zobacz ile potrafi na raz zjeść..nie pozwalaj mu za dlugo spać tylko karm ile się da..po tygodniu zobacz czy waga ruszyła.. Aczkolwiek może tez być calkiem inna wina nie zwiazana z karmieniem..moze warto wykluczyć jakies kwestie zdrowotne..jesli maly je..regularnie..i słyszysz ze połyka szukala bym problemów z brzuszkiem..(badania krwi..moczu..usg brzuszka)..obserwuj uważnie..maly wazy stanowczo za mało ! |
|
|
|
#3542 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3543 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
#3544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3545 |
|
Wtajemniczenie
|
Oli..hmm może na razie..by szybko podciągnąć młodego do wagi bezpiecznej podaj mm..po karmieniu piersią..jak wypije ileś ml to ok..podawaj..jesli nie wypije tzn ze pelny brzuszek..i wtedy zastanów sie nad skontrolowaniem stanu zdrowia młodego innym niż oko pediatry ..poproś o badania krwi ..moczu..kalu..na pierwszy rzut..potem po wynikach będzie wiadomo co i jak😚
Glowa do góry mamusiu..bedzie dobrze😘 |
|
|
|
#3546 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wiesz, że jesteś wspaniałą mamą i nie powinnaś się obwiniać, bo strasznie ciężko dostrzec słabe przybieranie gołym okiem. 4 lata temu dokładnie to samo usłyszałam od pediatry, tyle że mój mały miał wtedy 17dni i okazało się że sporo spał, był spokojny, słabo ssał bo nie miał siły. Przeryczałam kilka dni z żalu że nie jestem w stanie mojego dziecka wykarmić, ale pod presją zaczęliśmy z mężem dokarmiać synka, tzn po każdym cycaniu dostawał butlę mm. Dość szybko nadrobił straty, nabrał sił i karmiłam tylko piersią. Do 15 miesięcy karmiłam Nie twierdzę, że to jest najlepsze wyjście, ale u nas ostatecznie się sprawdziło, tyle że mój syn bez problemu akceptował pierś i butelkę. Właśnie z tej sytuacji zrodziła się moja schiza o przybieranie małej na wadze i potrzeba częstej kontroli
|
|
#3547 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja tak na intuicję myślę dokarm teraz mm, ale wróć do czestszego karmienia. Ja zauważyłam że jak owinę na karpia to śpi dłużej więc i rzadziej je i rzuca mi się na cycusia aż się dławi ( chociaż to może ten kranik o którym Ada piszę ). Dlatego teraz bardzo pilnuje, żeby nie spał jednak tak długo - poza 1 nocnym snem ![]() A ja mega zmęczona i dumna z siebie jestem bo udało mi się samej dotrzeć do Wawy do lekarza samochodem - cały dzień był pod wizyte dopasowany, żeby idealnie wstrzelić się z karmieniem co się i tak nie udało i tak się spóźniłam... Wiktor waży 4825g - czyli przez miesiąc przybrał 1125g na piersi. Poza tym wszystko ok. W przyszłym tygodniu kolejna wyprawa usg bioderek
|
|||
|
|
|
#3548 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A w ogóle Dziewczyny, w Tesco są ciuszki o tematyce świąteczno-zimowej
Wybrałam się dziś po maskotkę-szmatkę i wróciłam z bodziakiem z bałwankiem Po maskotkę musiałam wracać
|
|
#3549 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3550 |
|
Zadomowienie
|
Oliath, Kochana, przede wszystkim spokojnie: jesteś wspaniała matką, wszystkie tu wiemy ile namęczyłas sie juz zeby w ogole karmic Kubusia piersią, za to na prawdę wielki respekt
![]() Po drugie, ja bym przede wszystkim spróbowala najpierw poodciągac swoje i podawać. Pij bocianka, stymuluj laktatorem między karmieniami, mleczko powinno z czasem sie pojawic. A Jak Ci Kubus usypia po cycu, to najpierw go nakarm, pohuśtaj do odbicia zeby nie ulal i wtedy zmień pampersa, powinien się tym rozbudzic na tyle, ze jak zaproponujesz jeszcze butlę to possie Z moim Maksem podobnie musialam sie namordowac z odciąganiem, bo trolowi malemu nie udawalo się nacycac tyle co trzeba (moze przez to wędzidelko) a może i z cycków mi nie lecialo tyle co potrzebowal; no w każdym razie zaczęłam jechac i jade jeszcze tez na laktatorze i jak trzeba to po cycu podaję jeszcze z butli. Pamiętasz z resztą jak na FB pisalam, ze jedziemy na IP bo dwie doby tylko byl ryk co 15min a wydawal mi sie najedzony bo cycal caly czas az na cycu usypial... A tu diagnoza zonk że GŁODNY, w życiu takiego wytrzeszczu nie zrobiłam jak wtedy na pediatrę z IP Szok tym większy, że jak go tam zważyli, to w 3 dni przybrał 220g a więc sporo i waga absolutnie nie wskazywala ze moze byc mu malo Pediatra wcale nie byla tym zdziwiona że głodny, ponoc często przychodzą rodzice z glodnym noworodkiem A ja juz bym z Maksa dziecię niedotulone zrobila a tu taka prozaiczna potrzeba była niezaspokojona Coś w tym jest, co mowili na SR, ze noworodki tak na prawdę są proste w obsłudze, mają trzy podstawowe potrzeby i problemy z nimi zwiazane czyli jeść (głód), wypróżnić (kolki) i spać (przestymulowanie).Także matka, chill-out, laktator w dłoń i ściągamy ![]() Aha: broń Boże się nie przejmuj, jeśli nie ściagniesz tyle co trzeba A Kubus faktycznie na fotkach taki chudziutek wychodzil ale myślalam, ze taka jego uroda
|
#3551 |
|
Wtajemniczenie
|
Oliath przytulam mocno!! Jesteś cudowną mamą..ja bym walczyła z kp
u mnie wczoraj na wizycie wyszło, że mały przytył przez 13 dni 240g..więc też malutko, ale pediatra powiedziała, że na początku może tak być (Julek ma 16 dni) i mam dalej dawać mu cyca, bo to dla niego najlepsze
|
|
#3552 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A ja nie, świadomość że źle się dzieje niekoniecznie by mnie zachęcała do akcji długoterminowej, a taką będzie przecież rozhulanie laktacji do poziomu, w którym Sówek zacznie przybierać. Tyle że no właśnie, kwestia podejścia do kp i mm.
|
|
#3553 |
|
Zadomowienie
|
Oliath, jesteś najlepsza mama dla Kubusia, jaka mógł mieć. Wiem, ze jest ci cieżko, bo bardzo dużo poswieciłaś dla karmienia tylko piersią. Kinga tez tak na mnie wisiała calutkimi dniami i zaczęłam dokarmiać mm, wiec tym bardziej cię podziwiam. Ja sama wymiękłam, bo nie miałam czasu wyjsć do wc. Na Twoim miejscu dokarmilabym, mimo wszystko, mm. Przynajmniej do czasu, aż Kubus nie zacznie przybierać, tak jak powinien. Jednak w międzyczasie przystawiaj go jak najcześciej, odciągaj pokarm laktatorem. Ogółem, rób wszystko, żeby rozbujać laktację. Głęboko wierze, ze bedziesz dokarmiać Kubę mm tylko przez tydzien, dwa, a po tym czasie wrócicie do kp.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#3554 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
|
|
|
#3555 |
|
Wtajemniczenie
|
Oliath mysle dokladnie jak dziewczyny po jedzenku z piersi podaj mu mm a piers dostaw do laktatora mimio ze nie bedzie leciec to dasz znak organizmowi ze potrzeba wiecej mleka i powoli bedzie wiecej
![]() Elve ja dlatego boje sie isc do tesco a to jeden ze sklepow najblizej mnie Inguni zamowilam piekna sukienke z alliexpres , mam tylko nadzieje ze przyjdzie Chcialam cala nasza czworke podobnie ubrac ale sporo kasy by na raz poszlo ![]() Jakies swieto u Ingi padla nam wczoraj jak zabita o 20.30 Tz juz wiedzial ze wstanie 6-7 zawsze tak jest jak chodzi spac o 20 a bez kapieli padla wiec wogole sie balam ze sie obudzi o 22 i bedzie chciala sie bawic a ona spi jeszcze do teraz Ja z Nel mialam troche zajec w nocy bo jak zwykle jej sie ulalo ... odbija jej sie normalnie jeszcze ja trzymam pozniej troche pionowo a odloze to leci nosz.. chyba na noc jakis kolnierz ochronny jej zaloze bo wkurza mnie przebieranie ciuszkow w nocy bo sie wybudza. Musialam ja tulac od 4 do 5 a nie chciala juz cyca bo sie najadla. Oczywiscie glodna sie zrobilam ale chyba jeszcze bardziej bylam spiaca wiec odpuscilam no ale teraz to bym zjadla chyba cala lodowke
|
#3556 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem tego samego zdania. Dobrze wiem co to osłabione dziecko,które nie ma siły ssać. Żółtaczka odopuściła, mały zaczoł ssać. To przybierabie się zwiększyło i mogłam odstawić dokarmianie. Też dopiero dawałam mm po piersi.
|
|
|
|
#3557 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Wam, kochane.
Dokarmiam od nocy mm, i to sporo, oczywiście po piersi albo obu piersiach nawet, i 20 ml też jeszcze na ogół dociągam laktatorem i też to przed mm wsuwa głodomorek. Jeżeli on tyle nie dojadał, ile teraz dojada mm, to powinno mi się odebrać prawa rodzicielskie i zamknąć w psychiatryku Na 3 karmienia dojadł 2 razy - raz 100 ml, raz 50. Czuję się podle, że przeze mnie jest takim pajączkiem maleńkim, że tyle się napłakał. I czuję się źle, bo żal mi, że nie potrafię go wykarmić sama. I ogólnie mam taki dół, że tylko widok synka śpiącego jak zabity z pełnym brzuszkiem jakoś mnie pociesza. Najgorsze, że ten sam błąd popełniłam przy Lilo, skończyło się podobnie, ale krócej trwała walka o kp, bo Lilo nie umiała ewidentnie się najeść, a przy Kubusiu jednak uwierzyłam, że damy rdę
Iza Diablicja Lilo Kubulek Edytowane przez Oliath Czas edycji: 2015-11-13 o 10:09 |
|
|
|
#3558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A na poprzednich wizytach, u lekarza czy tam polozna nikt nic nie powiedzial? Dziewczyny ile trwal u waszych maluszkow tradzik niemowlecy? |
|
|
|
|
#3560 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kurde odpowiedziałam wczoraj z telefonu na tyle postów i widzę że się nie dodał mój post
grrrrr cholera. Dobrze, ze laptop już sprawnyCytat:
![]() Cytat:
A ja właśnie mam wrażenie, że Gabrysia nie dojada przez ostatnie dni. cycki jakieś flakowate O co chodzi????? MAm za mało mleka jak na Jej potrzeby czy jakiś kryzysik taki?? JEszcze ten nos ciągle mam zatkany i mimo czyszczenia znowu. Tak jakby głęboko Jej coś siedziało i charczy jak biorę do odbicia albo jak Je i pewnie też gorzej Jej się cyca, ale miała już tak zanim była lekarka i położna no i niby ok było wszystko, a nie chcę lecieć znowu do przychodni z Nią w to siedlisko zarazków. Jedno jest pewne jak Jej nie przejdzie do 24 listopada to nie dam Jej zaszczepić
|
|
#3561 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powinna ważyć ![]() Moja nosi ze sobą wagę i waży małego na każdej wizycie i wpisuje w papiery.
Pierwszy kontakt: 04.02.09 Poznaliśmy się: 14.02.09 Jesteśmy razem: 22.03.09 Zaręczyny: 16.10.10 Data zaślubin: 02.06.2012 ![]() Ola 11.12.2012 Wojtek 14.10.2015 Edytowane przez ninagg Czas edycji: 2015-11-13 o 10:41 |
|
|
|
|
#3564 |
|
Zakorzenienie
|
My ważyliśmy na wadze kuchennej
Ładnie przybiera więc ok
|
#3565 |
|
Wtajemniczenie
|
Oliath bo dasz radę i będziesz karmić!
Teraz dawaj Cyc, to co odciągniesz i mm do syta. Niech nabiera masy i siły. I nic się nie obwiniaj!!!!!!!! ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Rita u mojego syna trądzik ze 2 miesiące był i to bardzo nasilony. Nina ma od 2 tygodni
|
#3566 |
|
Zakorzenienie
|
Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! 2 godziny od karmienia a cycki dalej jakieś takie flakowate:/ wcześniej po godzinie już się takie pełne robiły
Boję się, ze Gabi od 2 dni tak marudzi bo nie jest najedzona. JAk to sprawdzić kurde??
|
#3567 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Wiem co czujesz. Znam to uczucie żalu do siebie. My dodatkowo wypożyczyliśmy przy młodym wagę i ważyliśmy czy przybiera. Uspokajało nas to Cytat:
A Gabi spokojnie śpi po jedzeniu? Słyszysz jak przełyka przy piersi? Może Ci się laktacja ustabilizowała po prostu?
|
|
#3568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tosia a Ty byłaś u lekarza z kluseczką tak? JAk wyglądał ten katar u Twojej? Charczało Jej jak Ją podnosiłaś do odbicia na ramię? Ja wyglądał ten katar? Moja ma ciągle takie przezroczyste. 2 razy chyba było trochę żółtego. Ja nie wiem czy to katar czy wydzielina się zbiera nie wiedzieć czemu Gorączki nie ma. Nie wie czy ja Jej dodatkowo nie podrażniam jak psikam tym Marimerem i odciągam no ale słysze, że coś jest w tym nosku:/
|
|
#3569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja jestem ostatnią osobą kompetentną do doradzania niestety :/ Ale jeśli dasz radę, to odciągaj i próbujm, czy po kp jeszcze possie z butli. I patrz ile kupek robi, Kubuś zaczął coraz rzadziej kupkę robi i to się widzę zbiegło ze słabiutkim przybieraniem na wadze. Nina, położna była, nie ważyła. Ja byłam na bilansie miesiąca (prawie 800 na plusie), potem przed szczepieniem ważony +280 w 2 tygodnie, dopiero wczoraj stan alarmowy po bilansie 2 miesiąca (tylko 150 w 2 tygodnie od szczepienia).
|
|
#3570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U małej w nosku ciągle coś furkocze. Po dłuższym spaniu mocniej i po płaczu też. Psikam wodą morską i odciągam, ale mam wrażenie że nie wszystko wychodzi i gdzieś głębiej siedzi Katar jest przezroczysty cały czas na szczęście. Dzisiaj popołudniu spróbuję nas wbić do pediatry, bo wolę przed weekendem się upewnić czy z małą ok osłuchowo, a młody też pójdzie, bo paskudnie zaczął kaszleć znowu
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

tylko że pewnie wtedy trzeba się przykleić do kompa i czatować, żeby nie sprzątnęli sprzed nochala 

kiedy tak ładnie je, odbija, śpi spokojnie 2-3-4 h 

Wybrałam się dziś po maskotkę-szmatkę i wróciłam z bodziakiem z bałwankiem 

grrrrr cholera. Dobrze, ze laptop już sprawny
ala: grrrrr cholera. Dobrze, ze laptop już sprawny
Katar jest przezroczysty cały czas na szczęście.