|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Lato minęło, jesień nadeszła, zima tuż tuż - wątek starań i mamuś cz.XV
Cali z tego co widzę to najwięcej do niej gada teściowa przez skype a od matki najczęściej słyszy krzyk "nie wolno" i jest sadzana przed tv, żeby był spokój. Uśmiechanie średnio, zaciesza przy kąpieli czy coś tam, ale daleko jej do takiej śmieszki jak Majka Nowej. Raczkowanie zastąpili chyba u niej chodzikiem, ale ogólnie rozwój ruchowy ok, chodzi, biega, umie tyłem zejść z kanapy czy schodów. Słuch miała badany w Irlandii po urodzeniu (35tydzień) i teraz będzie powtórka na 2 latka. Tyle wiem...
Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli wczesniak? Nic nie zrobisz, sprawa rodzicow..
|
|
|
|
|
#333 |
|
Konto usunięte
|
No wcześniak, ale przecież nie skrajny i powinna nadrobić już chyba? Poza tym szwagier mi mówił, że ona wcześniej mówiła mama i tata. Więc ewidentnie przez siedzenie przed tv się cofnęła
i tym bardziej mi przykro, że oni tak nie dbają...Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka
|
|
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
Cali nie zauważyłam byliśmy nawet u neurologa bo schizowalismy bo głowę trzymał na prawo ciągle a nauczył się przekrecac na lewo podwoi tak jest ze do perfekcji opanuje jedną stronę to później druga ale mega mnie to stresuje
![]() Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#335 |
|
Zakorzenienie
|
Gryziu to moze byc zaniedbanie rodzicow ale jak cali pisze,nic z tym nie zrobisz
niestety mam w rodzinie dziewczynke,jest bardzo inteligenta,ale do 4 roku zycia mowila jakby po chinsku,do 2 tez nic nie mowila,ostatecznie wyrobila sie,mowi,jest ok,ale to bylo dziecko sadzane przed tv calymi dniami ![]() corka sasiadkiw wieku 2 lat tez nic nie mowila,ani slowa,jak miala 2,5 zaczela jakies pojedyncze mowic,teraz gada jak najeta normalnie ma juz ponad 3 po prostu trzeba obserwowac i ewentualnie udac sie do specjalisty ale to juz w zakresie rodzicow zalezy a moja dzis konczy 9-mcy jak to zlecialo |
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
Niby nie skrajny, ale mam w gabinecie dziewczynke 35/36, nie rozwija sie prawidłowo, w badaniach neuroobrazowych nic nie wyszlo, wiec neurolog wpisal niedojrzalosc ukladu nerwowego. Czasem problemy log. moga miec proste podłoże a czasem to szerszy problem.
Elinka Domino tez lubi trzymac lepetynke na jedna strone. Pytalas pod czym spia nasze dzieci. Domino pod kolderka. Nie odkopuje sie, dopiero jak wstaje. Dzisiaj spal 8 godzin ciagiem. Edytowane przez Calineczka 27 Czas edycji: 2015-11-18 o 12:27 |
|
|
|
|
#337 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53480439]Melduję się po wizycie - mały ma 2653g, buzi nie pokazał uparciuch jak zwykle. Wszystko jest ok ![]() Wysłane z Soniacza za pomocą Tapatalka [/QUOTE]Kochana z tą waga to może być różnie. Lenka zapowiadała się na duże dziecko, a na sam koniec przystopowała Byłam u dobrego pediatry/alergologa( ordynator w szpitalu) i mówił, że mogę wprowadzać pokarmy dopiero od 5 m-ca, nie wcześniej. Tak mam zamiar zrobić. Cytat:
![]() Ja właśnie dziś wystawiłam swoje pierwsze ciuszki ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53494753]Kanwa to są uroki tego stanu Ja się kulam jak mały czołg. Ostatnio od babci wracałam 45 minut (normalnie 15) ![]() Wczoraj jak byłam u lekarza (normą już jest, że podaje mi rękę, żeby pomóc mi wstać z samolotu) to daje mi rękę i mówi "no mały już ładnie waży, łożysko, wody i cała reszta też to pani ciężko" a ja na to "panie doktorze, jak ktoś czekał na to tyle czasu i miał takie przejścia jak ja (wiem, że nie ja jedyna), to nie ma prawa narzekać". A na dzień dobry zapytał "co słychać u Aleksa i jego mamy?". Lubię tego mojego doktorka, szkoda, że nie pracuje w żadnym szpitalu...[/QUOTE] Super lekarz ![]() Cytat:
![]() Lenka miała obwód główki 35 cm, ale urodziła się z rączką przy głowie, więc dodatkowe cm dochodzą ![]() Cytat:
Cytat:
Mały klocek ![]() [1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;53498609]No to w nocy, ale skoro w dzień się kręci w jedną stronę to widocznie coś go z tej strony ciągnie obróć go i zobaczysz, czy tylko ta jedna strona dalej, czy to kwestia tego co ma po tej stronie ![]() Mnie za to martwi nieustannie mojego męża chrześnica. Za miesiąc 2 latka i ani słowa... Tylko krzyczy Aaaaa i nic więcej. A jeszcze wczoraj znajoma mi napisała, że jej córa - 9 m-cy - od kilku dni mówi mama, a już od jakiegoś czasu też tata, baba, jaja, am, bobo... Jeszcze wyjdzie na to, że mój syn będzie szybciej mówił niż Wiki. No i mamy problem z prezentem na urodziny, bo wydaje mi się, że takie dziecko już coś powinno mazać kredkami po kartce i wtedy byśmy kupili matę wodną z pisakiem. A Wiki tylko telewizor i reklamy [/QUOTE]Marcel zaczął mówić jak miał 2 lata i 10 m-cy. Fakt mówił pojedyncze słowa i był kumaty ![]() Rodzice nic z tym nie robią ? Kanwa ja też miałam krwiaka w pierwszej ciąży w 10 tc większego od zarodka i jak widać wszystko dobrze się skończyło Obecnie wystawiłam na olx pajace Next .
Edytowane przez fiona27 Czas edycji: 2015-11-18 o 12:54 |
||||
|
|
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Od 5 miesiąca, czyli po skończonym 4, tak samo jak nasza pediatra. I tak zamierzasz robić? Nie po 6?
Głupie pytanie mam. Jak się przygotowuje te pierwsze posiłki? Bo ugotowana marchewka czy ziemniak i zgniecione mają taką jakby stałą konsystencję a te w słoiczkach są takie bardziej papkowate/wodniste. Ładne te pajacyki. |
|
|
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze warzywka, owoce kupuję gotowe, a dopiero póżniej mam zamiar robić sama . Nie opłaca mi się nic robić dla jednej czy dwóch łyżeczek dziennie. ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Mamuśki starszaków, kiedy Wasze pociechy zaczęły się same przekręcać z brzuszka na plecy ? Moja niedługo skończy 4 m-ce i cisza ... Synek zaczął jakoś po 5 .
Edytowane przez fiona27 Czas edycji: 2015-11-18 o 13:03 |
|
|
|
|
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
Fiona, wystaw drożej, zaryzykuj. Firmówki idą jak świeże bułeczki.
Po skończonym 5... to zmienia postać rzeczy. |
|
|
|
|
#342 |
|
Zakorzenienie
|
W ten pt idę na zabieg
. Lekarz mi załatwił, że wyjdę tego samego dnia
Edytowane przez fiona27 Czas edycji: 2015-11-18 o 13:50 |
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
Cali ja sie zapisalam do klubu hippa i bobovity. I pierwsze sloiczki dostalam. A pozniej to juz blenderem mielilam.
Fiona blizniaki zaczely obracac sie ok. 5 msc. |
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
Wystawiłam po 25 zł 3 szt. To są rzeczy w idealny stanie i założone parę razy. Kupione w UK nie żadne używki z lumpka.
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
Wystawiłabym drożej. Co ci zależy/ boisz się zabiegu/
nie umiem pisać z brzdącem na rękach. A jak ugotuję marchewkę, zblenduję to dodać trochę wody czy co/ Cos jak to zrobić/ zapisać się/ na jakich to zasadach/ Edytowane przez Calineczka 27 Czas edycji: 2015-11-18 o 13:40 |
|
|
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
Nie chcę przesadzić z ceną, bo co by nie było to używki
![]() Nie wiesz ile można dać ogłoszeń , bo są jakieś limity ... Czy się boję ? Trochę tak. buu czyli nie ma co panikować, bo ma czas.
|
|
#347 |
|
Zakorzenienie
|
Fiona śliczne ciuszki.Kciuki w takim razie za zabieg żebyś to gładko przeszła.A miałaś plamienia przy tym krwiaku?Leżałaś plackiem?Ile czasu potrzeba było na wchłonięcie?
|
|
|
|
|
#348 |
|
Zakorzenienie
|
Next ma drogie rzeczy. Ostatnio kupiłam sweterek z zary za 30 zł używany, to jedna rzecz a ty masz 3. Ale jak chcesz. Ja sprzedałam rzeczy z h&m czy pinokio za 20 za komplet body i spodenki. Ponad 10 na pewno można.
|
|
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
Kanwa ze mnie się lała czysta krew i trafiłam do szpitala, to był 10 tc. Pożniej nie miałam jako takich plamień. Krwiak w miarę szybko mi się wchłonął ( dokładnie nie powiem Ci ile, bo nie pamiętam). Miałam się oszczędzać, ale nie to że leżeć plackiem.
|
|
#350 | |
|
Zakorzenienie
|
fiona moja sie zaczela obracac jakos jak miala 3-m-ce ale z plecow na brzuch,a jak 4 to z brzucha na plecy,ale nie ma sie co sugerowac,bo ja wiecznie slyszalam od kazdego ze to za wczesnie
za ile te ciuszki wystawiasz?sa sliczne,a kolezanka ma za miesiac rodzic,jaki to rozmiar?moze bym kupila od Ciebie ![]() a z tym ze na wszystko jest czas i nie trzeba panikowac to prawda,ale trzeba tez obserwowac uwaznie moim zdaniem Cytat:
cos a jak Twoje dzieciaczki? |
|
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra zmienię cenę na 30 zł czyli 10 zł/ szt
Przekonałaś mnie ![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- buu rozmiar 0-3 m, ale jak dla mnie to takie duże 62. Jak chcesz to Ci 6 szt sprzedam za 50 zł + kw Rękawy mają" wbudowane" niedrapki. Wystawiłam za namową Cali po 30 zł komplet, ale Tobie po znajomości 25 zł.
|
|
#352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzialam ze nA fali temat logopedy. Akurat u nas w zlobku wczoraj byl i Daro ma wszystko prawidlowo. Zarowno podniebienie i inne takie fizyczne parametry jak i mowienie. Darek na bilansje 2latka mowil zdania 3 wyrazowe, teraz ma 2 lata i 5 miesiecy i gada jak najety calymi zdaniami. Wczesniej mowil duzo pojedynczych wyrazow. Ale on przed tv siedzial tylko jak musielismy go inhalowac np.w czasie choroby. Poza tym w ogole. I jak tylko w zeszlym lutym skonczyly sie chorobh to do teraz nie oglada tv w ogole. Moze przez tych 8 miesiecy zdarzyly sie 4x po 20 min. Raczej nie wlaczamy tv i idziemy na spacer, czytamy ksiazmi czy bawimy sie klockami/ kolejkami.
07.07.2012 & Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2015-11-18 o 14:48 |
|
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Buu kupujesz? Fiona, mam nadzieję, że ci źle nie doradziłam.
Magi, w większości przypadków to nie wynika z oglądania/nieoglądania tv. Nic mi się nie chce. |
|
|
|
|
#354 |
|
Zakorzenienie
|
Jestesmy po bioderkach i wszystko prawidlowo.
Gryzia, ksieciu ma 16 miesiecy i bardzo lgnie do dlugopisow itd wiec jak tylko cos zlapie to jezdzi po lawie nie wazne ze kartki brak. A co mowy to maly mowi podstawowe slowa mama, tata, baba. Cwaniak jest leniwy ale nadrabia komunikacja hyhyhy.... jak sie da to bierze za palec i ciagnie za soba. Najzabawniejsze jest tak ustanie, macha glowa i rekoma i chrumcha po swojemu.
|
|
|
#355 |
|
Zakorzenienie
|
Moj wielki skarb
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Mariolka jaki słodziak
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
Tak Cali dodac troche wody gotowania. Poprostu zapisujesz sie na stronie hippa i bobovity
Buu dzieciaki coraz bardziej absorbujace. Ostatnio wlaczyl im sie lek separacyjny i jak tylko znikne z pola widzenia to histeria. |
|
|
|
|
#358 |
|
Zakorzenienie
|
Fiona
Ja mialam juz swoj pierwszy raz i nie bylo tak zle. Troche bolalo na poczatku ale ogolnie bylo przyjemnie ![]() Cali, Kiss a jak u Was?
|
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
Fiona oby po zabiegu było ok.
Maja mówi mama. Tata mówiła teraz nie chce mówi nie.nie. nie wie kiedy tego użyć ![]() Gdzie. Też pyta Jak cos spadnie np. mówi baba.
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
magi moze zle to napisalam
tam nie bylo prawie zadnej interakcji jesli chodzi o rodzic dziecko,ot tak zostawiona po prostu sobie,najczesciej przed tv to jest straszne mam fajna ksiazke,taki poradnik czytalam to na logopedie na studia, Mowa dziecka. Zrozum i rozwiń mowę dziecka Laura Dyer moim zdaniem bardzo fajny poradnik,jest tam duzo pomyslow na zabawy jak mozna rozwijac mowe dziecka,jak ono komunikuje sie z nami jeszcze nawet nie mowiac,wprawdzie jak go czytalam to duzo tych zabaw robilam sama od siebie juz wczesniej,tak intuicyjnie ![]() z mowa jak ze wszystkim,to jest sprawa bardzo indywidualna,ponoc wczesniaki powinny miec kontrole logopedyczna,kolezanka ktora jest logopeda mowi ze trafiaja do niej 3-latki ktore maja zastane?(czy jak to sie mowi) miesnie w jamie ustnej moja starsza mowila bardzo szybko,ale ponoc ja i moje rodzenstwo tak mielismy,najbardziej ponoc gadatliwy byl moj brat,hehe,zdecydowanie przeczyt temu ze chlopcy rozwijaja sie w tek kwestii pozniej :P cali tak kupuje :P ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- mariola dobrze ze wszystko ok z bioderkami |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

i tym bardziej mi przykro, że oni tak nie dbają...

coraz bliżej skip hopa....

za piatkowa wizyte
Mały klocek
[/QUOTE]

. Lekarz mi załatwił, że wyjdę tego samego dnia
07.07.2012